0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #220 -: Юни 09, 2015, 13:34:40 pm »
Генетичните изследвания не се повлияват от лекарства, те са на ниво клетка и не би трябвало да има проблем, приема на аспирин.
Допълвам се! Дени не знам какво да кажа, за първи път чувам за сбъркани генетични изследвания. Това е кошмар! Пожелавам ти успех и дано всичко се нареди! Не знам кой от двата варианта е по-добър, като че ли балансираната транслокация, от колкото загуба на част от половата хромозома. ММ прави генетичните в Малинов. д-р Въжарова е много симпатична, а проф. Кременски ми отговори и на имейл. Потърси контактите му в интернет и му опиши случая, сигурна съм че ще отговори! Стискам палци!
« Последна редакция: Юни 09, 2015, 13:40:31 pm от y♥♥li »
*
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #221 -: Юни 09, 2015, 13:52:25 pm »
Много благодаря за отговора!
Аз точно това търсих днеска - е-мейл на Кременски, но този който намерих не стана. Дали можеш да ми пратиш такъв на който сте получили отговор?
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #222 -: Юни 09, 2015, 14:34:45 pm »
Дени, много вероятно е да ти препоръчат изследване на родителите. това е стандарт, за да се разбере дали транслокацията е де ново или унаследена. Ако имаш братя и сестри в репродуктивна възраст, също. В случай, че е унаследена въпросът кой резултат е верният ще отпадне.
   /Според мен / без да ми е в никакъв случай меродавно мнението/ е верен вторият резултат, предвид репродуктивната ти история/.
*
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #223 -: Юни 09, 2015, 15:30:59 pm »
Това, което най - много ме смущава е, че хромозомите са различни.....шанса да имаш генетични аномалии е малък а на мен ми изкарват 2 такива:) Ако едната от двете лаборатории беше изкара чист резултат или различен % на  увредената хромозома - една и съща, по бих го разбрала.....но две коренно различни увредени хромозоми .... ПОВЕЧЕ ОТ ВЪЗМУТИТЕЛНО!
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #224 -: Юни 09, 2015, 15:45:40 pm »
Да, поне сега да ти платят новите генетични, както щеше да е в една нормална държава.

Аз на части се сещам, но...
Като знам и аз как се бях оплела в тази непозната материя.
Можеш да се консултираш и с д-р Мариела Даскалова. Тя е ембриолог, но се занимава с репродуктивна медицина.

Ето една тема тук, в която отговаря. може и на лични да й пишеш или по телефон. Много е отзивчива.

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45609.0


В момента най-важно е да се разбере окончателният резултат и оттам да се мисли.
*
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #225 -: Юни 09, 2015, 16:23:15 pm »
Да, така е!

Благодаря за отзивчивостта!
Аз вече писах и в руският сайт. Ако чакам да държавата да ми плати изследването, ще чакам сигурно години:) Знам, че не са малко пари, но като че ли за момента съм се насочила да ги потретя в Истанбул. Мисля, че там шанса да бъдат реални резултатите е най - голям. Аз съм от Бургас, а като път не ми е много по - далече от София. Нищо, че е 3 пъти по - скъпо.
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #226 -: Юни 09, 2015, 19:10:02 pm »
Дени изпратих ти имейла на професора, дано отговори бързо!
*
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #227 -: Юни 09, 2015, 19:57:45 pm »
Благодаря, ще пиша веднага щом имам отговор!
*
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #228 -: Юни 10, 2015, 15:34:10 pm »
Получих отговор от Кременски!

Здравейте Госпожо Захариева,

Не ми е ясно защото сте насочена към 4-ти етаж?
Лабораторията в Плевен се приема за контролирана лаборатория.

Предлагам Ви да изпратите сканирани двата резултата.
"Резултатът" е важен, може и трябва да бъде изяснен.
От него зависи прогнозата и проследяването на следващата бременност.

Бихте могла да прочете повече в www.lmpbg.org Форум "Причини и лечение на повтарящи се спонтанни аборти".

Успех.
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #229 -: Юни 15, 2015, 16:25:37 pm »
Дени,
резултат от проверката на Кременски има ли?
*
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #230 -: Юни 18, 2015, 12:34:03 pm »
Аз бях коментирала нещо относно генетичните ми с д-р Мариела Даскалова и мнението и не беше компетентно в случая (аз го знаех, а после ми писа с поправка след разговор с генетик). Най-добре е да търсите лекар който си е с такава насоченост, а не просто мил доктор (моите уважения към д-р Даскалова).
Две генетични са наистина смущаващ резултат, стискам палци да забременееш и родиш прекрасно детенце скоро!
Каткат, Бери, страхотни новини, момичета! Много щастие да изпълва дните ви!
Не си спомням дали писах, и аз имам страхотно момиченце (почти на годинка). Баща и драпаше да я изследваме още първия месец, аз не позволих и засега нямам намерение. Няма външни белези да е унаследила синдрома (проявява се само при момиченцата), до днес бях дори забравила че нещо може да ме притесни за здравето и. На мен ви изглежда съвършена ♡
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #231 -: Юни 18, 2015, 23:11:26 pm »
Лили2011, с най-добри чувства пиша!!!
По принцип си права за консултирането със специалист /затова и уточних че не е генетик/, но пък от друга страна аз лично съм получавала недотам точна информация от самия проф. Кременски /който знам, че дава много от себе си и  то на абсолютно доброволни начала и затова го уважавам много/. Лично той, също ми препоръча Въжарова като топ-специалист, а моето мнение, основано на личен опит е, че ако тя е от най-добрите генетици в БГ, то нивото на българската генетика не е добро. Имам и писмено заключение от ръководител на една от лабораториите в страната, което съдържа неточности.
Така или иначе като получиш резултат, си избираш един от трите начина за действие - инвитро /с или без ПИД/, опити до успех или осиновяване. Както във всеки друг случай, ровиш и търсиш инфо от много източници, за съжаление.
Важното е, че темата се пълни с хубави новини!
*
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #232 -: Юни 19, 2015, 13:01:42 pm »
Здравейте, момичета!

Взех резултатите от Плевен - 100 % балансирана реципрочна транслокация между 7 и 11 хромозома. На този етап шансовете ми при следваща бременност да е неуспешна са повече от 40 %, но важното е, че не  са 100:)  Хубавото е, че ако стигна до 16 седмица, шансовете детето да е увредено са по - малки от 3 %:)

Проф. Кременски оказва пълно съдействие. В понеделник се връща от чужбина и каза, че ще изисква оригиналните препарати ( каквото и да значи това) и че ако се наложи ще ми направят при тях 3 - ти анализ за тяхна сметка. Личното му мнение на този етап е, че резултатите от Плевен са меродавни.

Готов е да ме подкрепи в "борбата ми" срещу лабораторията на 4 етаж. По принцип нямам намерение да стигам до съд, но искам да се разпространи некоректността на тази лаборатория за да може хора, които са си правили изследванията да ги повторят и да разберат истинското си състояние. В крайна сметка някой ден и нашите деца могат да попаднат в техните некомпетентни ръце! Дори и да говорим за артифакти и наистина да е станало грешка, аз имам други хромозоми, където както се изрази доц. от Плевен "Ако извикам моите студенти, те веднага ще видят размяната на рамената!".

Иначе Кременски ми препоръча също да се консултирам с Въжарова, но аз не виждам особен смисъл на този етап, освен ако няма трети резултати. Когато отидох да си получавам тези от Плевен, благодарение на вас и информацията в интернет, това което ми казаха вече го знаех на 97 %:)

Ще пиша когато имам нова информация:)
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #233 -: Юни 19, 2015, 15:55:33 pm »
Късмет, Дени! Ще чакаме хубави новини!
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #234 -: Юни 21, 2015, 16:23:45 pm »
Дени, много се радвам в позитивната ти нагласа. Радвам се, че проф. Кременски е отговорил и дал някакви съвети. Обаче все още се чудя, защо това изобщо е възможно???
Чакаме добри новини!
*
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #235 -: Юни 27, 2015, 16:49:48 pm »
Здравейте,

Проф. Кременски изказа своето мнение:

"Двама независими експерти от Националната генетична лаборатория прегледаха изпратените от Вас резултати от Плевен и изходните работни материали на Софийската лаборатория.

Категорично бяха потвърдени резултати от Плевен.
По Ваше искане можете да получите официални резултати от Националната генетична лаборатория по всяко време.

В този смисъл не се налага допълнително генетично изследване и важат коментарите на Плевенската лаборатория.

В удобно за Вас време можете да посетите Националната генетична лаборатория или Центъра по молекулна медицина (и двете са на 14-ти етаж в Майчин дом) за подробно обсъждане с оглед избор на ефективен подход за решаване на проблема."

И всичко това щеше да изглежда някак си обнадеждаващо ако този месец цикъла не ме беше пропуснал:( За първи път в живота ми! (изключая 3 пъти когато бях бременна). Вместо него имах кафеникаво - черно зацапване. По това което прочетох - признак за ендометриоза, а при мен има такива съмнения от април 2014.  Сега ще трябва и с това да се справям....просто на човек като не му е писани и толкова!
*
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #236 -: Юли 03, 2015, 16:05:06 pm »
Здравейте, момичета!

Моята драма продължава! От 2 месеца подновихме опитите. Вторият месец вместо цикъл имах 4-5 дена черно - кафяво зацапване. Веднага ме обзеха съмненията, че предполагаемата ми ендометриоза се е обострила и запазих час в клиника Селена, Пловдив при д-р Ставрев. Нещото, което го имам зад матката за 1 година от 13 мм се е уголемило на 45, така че на 30 юли ми предстои лапароскопия за неговото отстраняване и за изясняване на произхода. До тук добре. Но след като д-р разбра, че съм с 3 аборта и реципрочна балансирана транслокация мнението му бе:

"3 години правиш аборти за да разбереш, че след деня идва нощта." По негово мнение нямам никакъв шанс за нормално забременяване и износване на здраво дете. Според него и предимплатационната диагностика е по - скоро загуба на време, средства и нерви. Той категорично предлага донорска яйцеклетка.
След като генетиците ми казаха, че имам 50 - 70 % шанс за естествена нормална бременност,сега гинеколог ми казва, че това е на 99 % невъзможно! Мислите ли, че трябва да потърся 3-то мнение и към кого бихте ме посъветвали да се насоча?Пуснала съм документи за Стаменов, но не знам за кога ще ми дадат час.
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #237 -: Юли 05, 2015, 20:26:08 pm »
Моят опит е, че гинеколози от генетика не разбират!/нищо, че си мислят, че разбират/
При толкова много хора, които имат деца с балансирана транслокация, не виждам как веднага ти свеждат шансовете на нула?! При 50 процента от хората с балансирана транслокация, тя е унаследена, как биха обяснили това при почти нулеви шансове?1

Аз на твое място, първо бих направила лапароскопията.
После бих си дала лимит от време, в който да опитвам нормално. Едва след това бих се насочила към инвитро  /при липса на финансови проблеми с ПИД/.
*
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #238 -: Юли 05, 2015, 20:33:23 pm »
Да, Ralika точно това смятам да направя и аз! Но за инвитрото май - няма да използвам ПИД, защото не е гаранция, че не изследваните клетки са ок. Тъй или иначе, ако не са наред те сами ще си паднат. По - скоро бих се консултирала дали е възможно да ми върнат повече от 3 ембриона.
Re: Проблем с кариотипа при мъжа
« Отговор #239 -: Юли 05, 2015, 20:42:40 pm »
Броя се определя от наредба. Потърси я.

http://www.zdrave.bg/normativi/72_naredba_asistirana_reprodukcia_10_07_07_1_.pdf
« Последна редакция: Юли 05, 2015, 20:44:37 pm от ralika »