0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, момичета,

  Предстои ми ICSI и исках да се информирам предварително дали да е със стимулация, лека стимулация или на ЕЦ. Все още не съм говорила с доки за това. Опитваме от година и малко, но спечелихме процедура от кампанията "Любовта е действие" и искаме да се възползваме.
   Четох, че имало връзка, все още не съвсем доказана, между яйчниковата стимулация и последващи ракови образувания особено на гърдите. А в семейството ми има много раково болни и много ме е страх.
   Моля ви споделете при вас как е било, има ли хора, които в последствие са имали проблеми...
Колко лека е леката стимулация и дали не е по-добре да се направят пункции 2-3 месеца преди инвитрото и да се замразят яйцеклетки така че пак да има възможност поне една да прихване.
Отделно се чудя ако има връзка с ракови заболявания, то освен стимулацията после пак има доста поддържащи хормонални лекарства, демек така или иначе ще има външна намеса в хормоните ми и дали последващите лекарства няма да повлияят повече отколкото например тези при лека стимулация..
   Много съм объркана, а искам да си изградя някакво мнение преди прегледа за да знам за мен дали искам или не стимулация и ако да-каква.
   Какво бихте ме посъветвали...
*
Re: Връзка между стимулация и ракови заболявания
« Отговор #1 -: Януари 08, 2014, 15:23:59 pm »
Да го обсъдиш с лекаря си, като споменеш семейната обремененост. При нужда от второ мнение евентуално да се обърнеш към специалист по ракови заболявания.
Пиша в този форум от почти шест години и не съм чувала за такава връзка. Повечето от нас имат по една, две, три, че и по повече стимулации.

Желая ти успех!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Връзка между стимулация и ракови заболявания
« Отговор #2 -: Януари 08, 2014, 15:37:09 pm »
възможно е да има повишен риск при многократни силни стимулации и наличие на фамилна обремененост с рак на гърдата или яйчниците.

това се коментира с лекуващия лекар.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Връзка между стимулация и ракови заболявания
« Отговор #3 -: Януари 08, 2014, 20:01:20 pm »
Според мен не е логично автоматично да се отъждествява стимулацията при една или няколко АРТ процедури с повишен риск от рак. Приемът на противозачатъчните таблетки в продължение на години ми се струва по-опасен за жени с фамилна обремененост.

Каквито резултати от изследвания в тази посока са ми попадали (без да търся с цел), не показват по-висок риск. Аз се питам дали след повече време и сред по-големи и по-разнобразни групи жени резултатите ще са същите.
*
Re: Връзка между стимулация и ракови заболявания
« Отговор #4 -: Януари 08, 2014, 21:31:58 pm »
Ако не се лъжа, силната стимулация влияе на костната плътност.
Тъй като успях да се консултирам с доцент Конова преди опита, тя ме предупреди за тази "особеност" и ми изписа капки витамин Д3 ... а аз след това мярнах тази забележка в листовките на лекарствата (но понеже чинно си пиех капките така и не се задълбочих).
Може би твоят док ще може да отговори най-добре на тези въпроси :)
Успех!
Re: Връзка между стимулация и ракови заболявания
« Отговор #5 -: Януари 09, 2014, 13:20:41 pm »
Благодаря за отговорите.
Малко се поуспокоих и може би ще пробвам с лека стимулация, след като се консултирам и с докторите разбира се.
Re: Връзка между стимулация и ракови заболявания
« Отговор #6 -: Януари 22, 2014, 19:34:32 pm »
Здравей Пух,

и мен ме вълнува тази тема, тъй като и аз имам силна фамилна обремененост за рак на гърдата. Веднъж попитах моя лекар и той ми отговори, че не било опасно, тъй като нивата на хормоните при стимулация не достигали опасни нива при съвременните лекарства. Но не се задълбочихме и ще съм ти благодарна ако напишеш какво е отговорил твоя лекар. Аз при следващото си посещение ще попитам пак и ще настоявам за повече подробности.
Успех!