0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #40 -: Март 04, 2014, 22:50:34 pm »
Здравейте д-р Димитрова,

Ние сме с две неуспешни ICSI процедури, като при втората имах положителен резултат от 84, но за кратко. Проблемът е мъжки фактор- лоша морфология 3-4% и наличие на антиспермални антитела. При мен не е констатиран проблем. И при двете процедури стимулацията протече с пурегон. При втората процедура ми бяха върнати два ембриона на 5- ти ден. Както при първия, така и при втория опит трансферът беше доста труден, поради някаква вдлъбнатина на канала, коята не позволява преминаване на мек катетър. Използваха твърд катетър и защипване на шийката на матката. Правена ми е една дилатация на канала месец преди втората процедура, но явно не е дала резултат. Въпросите ми са какво бихте ни посъветвали при тези резултати на съпруга ми и дали проблемът с цервикалния канал е сериозен и доколко е решим?
Благодаря Ви предварително за отделеното време!
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #41 -: Март 12, 2014, 16:15:00 pm »
Здравейте,  Arriel!
Въпреки трудния трансфер, който описвате при втората процедура, при Вас е реализирана имплантация-биохимична бременност. Този факт показва, че  е преодолян проблема с цервикалния канал. Все пак ви съветвам при следваща процедура да се извърши пробен трансфер в цикъла преди овариалната стимулация. Голямо  значение има и техниката на ембриотрансфера.
Вероятна  причина за стопиране развитието на ембрионите е може би качеството на самите ембриони, като  причината за това не е задължително да e лошата морфология на сперматазоидите.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #42 -: Март 24, 2014, 12:55:51 pm »
Здравейте,
Следващата дата на провеждане на Ден на отворените врати във Виена Ин Витро Център ще бъде 31 март, понеделник. Можете да се възползвате от безплатните консултации и прегледи, които ще се извършват от основателя на центъра проф. д-р Хайнц Щромер, съвместно с д-р Ралица Сенкова и мен, д-р Лилия Димитрова

Ще имате възможността да разгледате клиниката на малки групи и да се информирате за новостите в репродуктивната медицина. Всички пациенти, на които е необходима консултация със специалист по асистирана репродукция, могат да донесат наличната си медицинска документация.
« Последна редакция: Юли 11, 2014, 00:23:08 am от jam »
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #43 -: Март 26, 2014, 23:07:17 pm »
Благодаря Ви, д-р Димирова!
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #44 -: Април 09, 2014, 12:50:28 pm »
Здравейте, моля за второ мнение по следния въпрос. Мъжът ми е с антиспермални антитела, но всички други показатели от спермограмата са отлични. При мен няма никакъв проблем. В друга клиника ни казаха, че проблема е преодолим с вътрематочна инсеминация, като при обработката на семенната течност антителата се отстраняват (измиват). Бих искала да чуя и Вашето мнение по въпроса, има ли добър шанс за успех с вътрематочна инсеминация при нашия проблем?
Благодаря предварително.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #45 -: Април 10, 2014, 11:55:44 am »
Здравейте d0ri,
Да, наличните антиспермални антитела се отмиват при обработката на семенната течност.  За да се прецени, обаче, шанса  за успех при конкретната двойка  трябва да се имат предвид   както факти от анамнезата (продължителност на опитите за забременяване, възраст на жената, предишни бременности  или аборти, съпътстващи заболявания  и др.), така и изследвания (ултразвуков преглед, яйчников резерв и  хормонален статус при жената, проходимост на маточните тръби, резултати от  други спермограми при мъжа и др.). По принцип  шансът за реализиране на бременност с вътрематочна инсеминация  е  нисък - между 5 и 10% на цикъл.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #46 -: Април 10, 2014, 13:49:50 pm »
Благодаря Ви за бързия отговор.  :)
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #47 -: Април 10, 2014, 16:26:36 pm »
Здравейте д-р Димитрова,

Имам две операции, едната 2005г. за отстраняване на кисти ( операцията беше отворена), а другата 2010г. за премахване на сраствания и тогава ми махнаха и двете тръби(операцията беше лапароскопска). През 2010 г. забременях от инвитро на ЕЦ. От миналата година цикълът ми идва през месец, ходих  януари месец на преглед и ми казаха, че виждат само единият яйчник, но в него няма фоликули. Назначиха ми дуфастон и естрофем и на следващият цикъл ми казаха , че не виждат никакъв яйчник. Въпросът ми е възможно ли е толкова бързо да изчезнат яйчниците и не трябва ли да се пуснат някакви изследвания, за да сме на ясно как стоят нещата?

 Благодаря предварително.

P.S. Аз съм на 33г. и няма фамилна обремененост за ранна менопауза.
 
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #48 -: Април 11, 2014, 11:05:08 am »
Здравейте  desi_slava,
Всяка операция върху яйчниците (в случая кистектомия) е възможна  да  доведе до унищожаване на  яйчникова тъкан и до намаляване или изчерпване  на яйчниковия резерв. За точна преценка  на  Вашия случай освен анамнестичните данни за нередовен цикъл,  по време на менструация (2-5 ден от  менструалния цикъл)  трябва да бъде извършен  ултразвуков преглед за статуса на яйчниците  и назначени хормонални изследвания ( FSH, LH, E2, AMH).  При липса на  редовна менструация    ултразвуковият   преглед  и  група хормони могат да бъдат назначени   независимо от   деня на цикъла.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #49 -: Април 11, 2014, 12:48:26 pm »
Благодаря Ви много за бързия отговор.
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #50 -: Април 15, 2014, 10:37:34 am »
Здравейте!Аз съм жена на 39г.Имам 2 извън маточни бременности,при които ми отстраниха и двете тръби.След това направих едно класическо ин витро и едно ИКСИ.Неуспешни и двата опита. Вадим идеални яйцеклетки ,като по учебник,както се изрази доктора,но след оплождането не се делят правилно.От 9 извадени,8 се оплодиха,3 достигнаха до стадий бластоцит,другите не се деляха правилно.Трансферирахме 3 ембриона-отрицателен тест...Направихме разширена спермограма на мъжа ми и се установи,че е с Тератозооспермия,Норм.форми-2%, SDI DFI 5.15, HDS 9.4%, ТЗИ 2,89.Бихте ли коментирали тези стойности,какво показват?При тези стойности,с тази лоша морфология, може ли да настъпи забременяване при ИКСИ или трябва да се приложи ИМСИ?Какви методи се прилагат в случая?
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #51 -: Април 17, 2014, 15:01:22 pm »
Здравейте  sole,
Ако  двете Ви  извънматочни бременности след спонтанно забременяване са от същия партньор, това показва, че при Вас може да  се прави класическо ин витро.
По правило при лоша морфология на сперматозоидите  се пристъпва към IMSI процедура.
По принцип след 35 годишна възраст на  жената процента  успеваемост  на ин витро процедурите спада, а след 40 годишна възраст се редуцира драстично до 5 %, като основна причина за тези факти е влошеното качество на яйцеклетките. Добрата морфологична характеристика  на яйцеклетките, обаче, не означава добър генетичен материал, а лошото качество на ембрионите  не винаги се свързва с лоша морфология на сперматозоидите. 
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #52 -: Април 28, 2014, 16:36:39 pm »
  Здравейте д-р Димитрова,
Направих си изследвания на 2-ри ден от менструалния цикъл и резултатите са следните:

Estradiol 328.0 pg/mL :  Estradiol - Фоликуларна фаза  -    12.5  166

LH (лутеинизиращ хормон) 7.47 IU/L : LH (лутеинизиращ хормон) - Фоликуларна фаза  -    2.4  12.6 

FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) 6.55 IU/L : FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) - Фоликуларна фаза  -    3.5  12.5



Anti-Muller Hormon S    <0.2     µg/L   1 - 8   ELISA

Тогава бях и на преглед и се видяха 4,5 малки фоликула в десен яйчник и два голями в ляв яйчник.
След три дни бях пак на прегледи в лявият яйчник се бяха спукали , но в дясно нищо не растеше. Притеснена съм от ниските или буквално никакви стойности на АМХ. Моля Ви за съвет какво да предприема от тук нататък?

P.S. Приемах естрофем 2*1 таблетка от 2- ри ден на цикъла и дуфастон 2*1 от 16 ден на цикъла преди да направя изследването.


 
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #53 -: Април 29, 2014, 13:08:16 pm »
Здравейте, д-р Димитрова!
Отново имам въпрос към Вас: При последния ни опит ИКСИ със стимулация по дълъг протокол бяха извадени 6 яйцеклетки. Преди това бяхме замразили 5 яйцеклетки /3 получени при опит с лека стимулация и 2 от спонтанни цикли/. Всичките 11 яйцеклетки бяха оплодени по метода ИКСИ, но нормално оплождане с по 2 пронуклеуса се получи само при 3 от яйцеклетките. Останалите формираха по 3 или 4 пронуклеуса. Това беше огромна изненада за нас, защото при всички досегашни опити сме имали само по една неоплодена яйцеклетка, като всички други са се оплождали и развивали с нормални темпове, вкл. сме замразявали ембриони на 3-ти ден, които след това безпроблемно са се размразявали. Само при един от предишните ми опити в процеса на развитие от 6 ембриона, само 2 отпаднаха поради недостатъчни темпове на развитие и фрагментации. Ембриолозите винаги са ме уверявали, че ембрионите са много добри и се делят и развиват съгласно приетите норми.
Бихте ли ми обяснили какви са възможните причини за ненормалното оплождане на яйцеклетките и има ли някакво решение на проблема? Проблема в качеството на яйцеклетката ли е?
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #54 -: Април 29, 2014, 13:37:55 pm »
Здравейте  desi_slava,
AMH се синтезира  от определена група  малки фоликули на яйчниците, които са индиректен показател за яйчниковия резерв. Колкото  по-ниска е стойността на AMH, толкова повече  резерва е редуциран. При редуциране на  яйчниковия резерв  AMH  се понижава много  по-рано, отколкото започва да  се покачва нивото на FSH, т. е. FSH e късен  показател.
 Oсвен това  когато се  приемат  естрогени ( напр. Estrofem) и гестагени ( напр.Duphaston)  в един менструален  цикъл и се изследват нивата  на FSH и LH  в началото на следващия цикъл,   възможно е тези хормони   да са в границите на  нормата. 
 
 Фактът, че при  Вас е била реализирана бременност  е добър прогностичен белег. Моят съвет е  да не се губи време и да се премине към ин витро процедура (спонтанен, модифициран спонтанен или стимулиран  цикъл)  ако има условия ( след повторно изслeдване на FSH, LH, Е2   и  прецизна оценка на броя антрални фоликули  2-5 -ти ден на менструалния цикъл  когато не са налице задържани фоликули, каквито Вие описвате в ляв яйчник).
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #55 -: Април 29, 2014, 13:57:00 pm »
Здравейте  desi_slava,
AMH се синтезира  от определена група  малки фоликули на яйчниците, които са индиректен показател за яйчниковия резерв. Колкото  по-ниска е стойността на AMH, толкова повече  резерва е редуциран. При редуциране на  яйчниковия резерв  AMH  се понижава много  по-рано, отколкото започва да  се покачва нивото на FSH, т. е. FSH e късен  показател.
 Oсвен това  когато се  приемат  естрогени ( напр. Estrofem) и гестагени ( напр.Duphaston)  в един менструален  цикъл и се изследват нивата  на FSH и LH  в началото на следващия цикъл,   възможно е тези хормони   да са в границите на  нормата. 
 
 Фактът, че при  Вас е била реализирана бременност  е добър прогностичен белег. Моят съвет е  да не се губи време и да се премине към ин витро процедура (спонтанен, модифициран спонтанен или стимулиран  цикъл)  ако има условия ( след повторно изслeдване на FSH, LH, Е2   и  прецизна оценка на броя антрални фоликули  2-5 -ти ден на менструалния цикъл  когато не са налице задържани фоликули, каквито Вие описвате в ляв яйчник).

 Отново огромно благодаря за бързият и обнадеждаващ за мен отговор. Ще направя всичко, което сте ме посъветвали. Желая Ви прекрасен ден!
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #56 -: Май 04, 2014, 11:15:54 am »
Здравейте disi22,
Причините за наличие на повече от 2 пронуклеуса при ICSI оплождане на яйцеклетките  могат да се дължат  главно на две причини:
-липса на екструзия на второ полярно телце. Представлява грешка в хромозомната сегрегация  по време на второто мейотично делене на яйцеклетката, т. е. абнормалитет в развитието на яйцеклетката;
-инжектиране на повече от един сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката при ICSI оплождане;
Теоретично за  формиране на повече от 2 пронуклеуса  съществува  и друг механизъм. Яйцеклетката, която  е  инжектирана  по време на ICSI процедурата съдържа не  1 набор от 23 хромозоми (което е нормално), а 2 набора от по 23 хромозоми, което след оплождането с един сперматозоид ( който  също съдържа  1 набор от 23 хромозоми ) резултира във  формирането  на  3 набора от 23 хромозоми или 3 пронуклеуса.
Ако проблемът е в яйцеклетките няма как да се повлияе  на този факт.
 Като цяло  оплождане с повече от 2 пронуклеуса  се среща в малък процент  и понеже съобщавате, че при   предишните опити сте имали предимно яйцеклетки с нормално оплождане,   Ви съветвам  да се обърнете  за по-подробни разяснения  към ембриолозите в клиниката, където провеждате процедурите и които са запознати с Вашия  конкретен случай.
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #57 -: Май 08, 2014, 10:36:57 am »
Благодаря за отговора!
Всъщност вече направихме консултация след поредния неуспешен опит и доктора ни обясни, че въпреки проблемите при оплождането, получените на финала два ембриона са били с много добро качество. Това ни дава надежда, че нещата ще се получат.
Остава въпроса защо ембриони с толкова добри характеристики все пак не се имплантират?Обяснението ще се търси в рецептивността на лигавицата чрез допълнителни изследвания /разширена биопсия/. Още в самото начало проблема при нас беше насочен към лигавицата, тъй като въпреки добрите ембриони не се получаваше дори временна имплантация. Резултатите от имунологичните и генетичните изследвания, както и от биопсията, бяха добри и за това лекуващия лекар се насочи към качеството на яйцеклетката. Започнахме да събираме и замразяваме яйцеклетки. При настоящия опит подозираните проблеми при яйцеклетките се проявили, но факта, че сме получили толкова добри ембриони на финала, според нашия лекар дава голяма надежда.
Сега отново се връщаме на изходна позиция, като ще се задълбочат изследванията по отношение на лигавицата, за да решим и проблемите с нея.
Вероятно нашият случай е много комплициран.
Приятен ден!
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #58 -: Май 11, 2014, 08:54:30 am »
   Здравейте д-р Димитрова,
След направените изследвания на 2 - ри ден от цикъла и прегледа , на който се видяха 4,5 фоликула се разбрахме да започна дуфастон от 9 - ти ден на цикъла 2*1 за 10 дни и да отида на втори ден от цикъла на преглед. Отидох на втори ден и доктора ми каза, че се вижда нещо в ляво , но не уточни какво , а в дясно нямало нищо и ми казаха да си пусна пак двата хормона и ето ги резултатите:
Estradiol  0.0    pg/mL   ref. 12.5-166
FSH        40.76  IU/L     ref.  3.5 - 12.5
Това много ме стресира. Назначиха ми естрофем и на 16-ти на преглед. Искам да Ви попитам на какво се дължи това вариране на хормоните, какво да правя след тези резултати и мога ли да дойда и при Вас на консултация?
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #59 -: Май 13, 2014, 09:39:11 am »
Здравейте  desi_slava,
Както Ви обясних в предишен пост покачването нивата на FSH (над 12.5 IU/L) в началото на менструалния цикъл е късен показател за редуциране на яйчниковия резерв в сравнение с понижаване нивата на AMH (при Вас стойността е под 0.2µg/L).
Стойностите на FSH (40.76 IU/L) и липса на антрални фоликули (което Вие описвате при прегледа) в яйчниците в началото на фоликуларната фаза, както и много ниски нива на AMH,  при Вас говорят за силно изчерпване на яйчниковия резерв и признаци  на перименопауза. Ако желаете заповядайте на консултация и преглед  за прецизно диагностично доуточняване.