0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ИКСИ без снимка на тръби - въпрос
« -: Януари 06, 2013, 12:50:41 pm »
Здравейте и Честита Нова година! Много положителни тестчета да има :) :pink_dust_1:

Искам да попитам дали може да се направи ИКСИ без снимка на тръби. И двамата лекари (доста известни в ин-витро процедурите), с които се консултирах не считат за необходимо да правят снимка или друго изследване. А тук чета за снимки на тръби, лапароскопии и се чудя дали е възможно да се направи АРТ без такива изследвания. С мъжки фактор сме. Готвя се за май месец - живот и здраве.

Благодаря ви предварително за отговорите, момочета :)
*

    iva17

  • ****
  • 915
  • Когато всичко е загубено, остава бъдещето.
Re: ИКСИ без снимка на тръби - въпрос
« Отговор #1 -: Януари 06, 2013, 13:19:35 pm »
13_th_knight, лично според мен е редно да имаш цветна снимка. Това, че сте с мъжки фактор не изключва възможността да имаш хидросалпингс например или някаква анатомична особеност на матката (аз например съм с еднорога матка и това няма как да се види на обикновен преглед, а именно при цветна снимка). Но това си е мое мнение, не знам лекарите ти защо смятат, че при теб не е необходимо да се прави. Пожелавам ти успех при опита!
Всичко винаги завършва щастливо. Ако приключи зле, значи това не е краят :)
Re: ИКСИ без снимка на тръби - въпрос
« Отговор #2 -: Януари 06, 2013, 13:44:29 pm »
Благодаря ти много, iva17. Ще питам доктора изрично. Мисля да питам за имунологични и генетични изследвания, макар че те май се правят само след аборти (аз досега никога не съм имала отчетено забременяване)? Все пак съм почти на 35. Имах инсулинова резистентност и пиех билкови добавки, защото от Глюкофажа ми ставаше лошо, макар че стриктно спазих постепенното увеличаване на дозата до таблетка и половина на ден. Сега съм си купила глюкомер и си проверявам кръвната захар самосиндикално през ден-през два - седи в норма. За началото на Хашимото пия само Селен или билкова добавка - лекарката каза, че няма нужда от тироксин, докато не забременея (хехе, кога ли ще се случи това).
*

    iva17

  • ****
  • 915
  • Когато всичко е загубено, остава бъдещето.
Re: ИКСИ без снимка на тръби - въпрос
« Отговор #3 -: Януари 06, 2013, 15:24:20 pm »
13_th_knight, аз също имам инсулинова резистност и пия метформин от години. Глюкофажа, сиофора, метфогамата всички са метформинови препарати с едно и също предназначение, но на различни фирми. Ако не ти е понасял глюкофажа е трябвало лекарят да ти назначи някои от другите препарати, а не да спираш лечението. Това, че кръвната ти захар е в норма не означава, че нямаш инсулинова резистентност, а че все още нямаш диабет. Именно затова инсулиновата резистеност е преддиабетно състояние, защото панкреасът все още смогва със свръхпроизводството на инсулин, за да държи кръвната захар в норма. Когато вече не може да се справи се стига до диабает. Така че говори с ендокринолога си. Аз лично съм пила няколко различни препарата, от глюкофажа и на мен ми е зле, но метфогамата ми понася доста добре и нямам оплаквания. Същото се отнася и за Хашимотото. То трябва да се следи, като е добре преди опит ТСХ да е под 2,5, така че приемът на еутирокс/л-тироксин се започва още преди да замбременееш по принцип. Аз като бях бременна за кратко веднага ми увеличиха дозата еутирокса. Това е моят опит и което знам от моя ендокринолог. Твоята лекарка е най-добре запозната с твоя случай и тя си знае защо така е преценила. Ти в коя клиника ще правиш опит?
Всичко винаги завършва щастливо. Ако приключи зле, значи това не е краят :)
*

    deep

  • *
  • 2887
  • believe in YOU
Re: ИКСИ без снимка на тръби - въпрос
« Отговор #4 -: Януари 06, 2013, 15:41:07 pm »
13_th_knight, правила ли си някога снимка на тръбите? Принципно не е добре да пристъпвате към ин витро без някои задължителни изследвания, а според мен хистеросалпингографията  е едно от тях.

Тук в тези теми можеш да прочетеш:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=12&topic=8187.0;all
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=12&topic=9271
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=12&topic=9836
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=12&topic=29918.0

Успех!

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
Re: ИКСИ без снимка на тръби - въпрос
« Отговор #5 -: Януари 06, 2013, 16:01:49 pm »
Аз съм бременна от ИКСИ процедура, първи опит при д-р Владимиров. Нямам цветна снимка на тарабите, правиха ми само проходимост.
Краси

*
Re: ИКСИ без снимка на тръби - въпрос
« Отговор #6 -: Януари 06, 2013, 16:58:59 pm »
krasunka, доколкото знам ( поне преди беше така), д-р Владимиров не прави ЦС, а хидротубация. И двата метода целят да се провери проходимостта на тръбите. При ЦС се гледа на рентген, а при хидротубацията на ехограф.

13_th_knight, Ива и Дийп са дали изчерпателни отговори.
Според мен трябва да смениш ендокринолога си. Обърни сериозно внимание на хашимото и инсулиновата резистентност. ЦС е задължителна, независимо, че се водите с мъжки фактор! Имунологични и генетични изследвания обикновено се назначават след 1 неуспешен опит. Но ако държиш можеш да ги направиш преди опита.

Re: ИКСИ без снимка на тръби - въпрос
« Отговор #7 -: Януари 06, 2013, 17:42:15 pm »
Благодаря ви много за мненията и линковете. Да поясня за инсулиновата резистентност: позволявам си да съдя по нивото на захарта, защото когато започнах лечението бях с гранични стойности на захарта (освен ясно завишените стойности на инсулина), сега са нормални. Да не говорим, че симптомите, които имах, отшумяха. Но съм наясно, че инсулиновата резистентност не се лекува току-така. Просто съм си разпределила следващите месеци за изследвания и няма да пропусна и ендокринолога. От селена съм много доволна - започнах с ТСХ над 4, последно ноември беше 1,49 :)

Още не съм решила в коя клиника да е иксито, обмислям. От първия линк, който е за изследвания преди ин-витро, сигурно всичко ще направя, като се знам каква съм паника :)
*

    iva17

  • ****
  • 915
  • Когато всичко е загубено, остава бъдещето.
Re: ИКСИ без снимка на тръби - въпрос
« Отговор #8 -: Януари 06, 2013, 18:22:23 pm »
Още не съм решила в коя клиника да е иксито, обмислям. От първия линк, който е за изследвания преди ин-витро, сигурно всичко ще направя, като се знам каква съм паника :)

Най-добре първо си избери клиника и лекар. Пишеш, че си се консултирала с двама репродуктивни специалисти и аз от коментарата ти за опит през май месец си мислех, че вече сте се разбрали с твоя лекар. Някои от изследванията преди ин витро е добре да бъдат направени в клиниката, в която ще се извършва процедурата. Имай го предвид, за да не се наложи да правиш и плащаш някои неща два пъти.
Всичко винаги завършва щастливо. Ако приключи зле, значи това не е краят :)
Re: ИКСИ без снимка на тръби - въпрос
« Отговор #9 -: Януари 06, 2013, 20:13:57 pm »
Майко мила! Да започнеш да пиеш Еутирокс чак като забременееш?!? А лекарката ти не ти ли каза, че без медикаменти за Хашимото-то и инсулиновата резистентност има сериозен риск въобще да не забременееш или да си бременна много за малко?

При такива сериозни ендокринни състояния, импровизации и самолечение са много лоша идея, при положение, че опитваш да забременееш. Лекарката ти те е съветвала смело, да не кажа безрасъдно. И никакъв читав репродуктивен специалист няма да те пусне на инвитро без оценка на тръбите и медикаментозна терапия за ендокринните ти проблеми. Снимката е далеч по-малко страшна от това да направиш 3 опита и после да се окажеш с хидросалпингс, който от самото начало е нулирал шансовете ти. Дано следващите ти лекари се окажат читави.

Пожелавам ти разумни лекари и успех още от първия опит!
Re: ИКСИ без снимка на тръби - въпрос
« Отговор #10 -: Януари 07, 2013, 00:20:59 am »
Мецани, аз точно това имах предвид, че ЦС нямам, а ми направиха само хидротубацуя.До колкото имам информация СЦ дава повече яснота за състоянието на тръбите, но не знам в кои случаи е задължителна защото на мен не са ми я препоръчвали. Аз също много се чудех дали да настоявам за такава, но съм щастлива, че и без нея успяхме.
Краси

Re: ИКСИ без снимка на тръби - въпрос
« Отговор #11 -: Февруари 23, 2014, 16:52:33 pm »
Здравейте, и аз нямам направена снимка за проходимост на тръбите. Не зная дали от това не зависи и неуспешния ми опит икси...
 Чудя се дали не е било редно все пак да се направи :? :? :?
*
Re: ИКСИ без снимка на тръби - въпрос
« Отговор #12 -: Февруари 23, 2014, 22:53:54 pm »
еlena840, ЦС за проходимост на тръбите е от основните изследвания преди инвитро процедура. Всъщност, не може да се каже, че това е причината за неуспеха, но е добре да се провери. Направи консултация при репродуктивен специалист, за да се направи това изследване, а може би и други, по преценка на лекаря. Успех!