0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте, момичета!
Трудно се реших да ви пиша,но искам съвет, защото може някоя от вас да има подобни проблеми като моите, подобни терзания като моите. :(
От 6 години и повече правим опити с половинката ми за дете, но не се получава. Април тази година ми откриха ендометриоза - две огнища 5мм и 3 мм . Лекарят ми каза, че не е успял да оперира, понеже огнищата били близо до  вътрешни органи, които е можел да засегне, но по останали лекарски мнения най- вероятно не е успял да се справи с операцията, поради липса на достатъчно опит.Имам висок пролактин, октомври ми откриха микроаденом на хипофизата, пия бромокриптин и сега пролактина е наред. Лекуващият ми лекар иска да продължим с инсеминации и след това инвитро, ок, но този мой доктор ми назначава  и куп изследвания, (които понякога ми се струват излишни  FT3, Ft4, TSH,Tat, Mat,Lh,FSH,Estradiol, Prolaktin,Progesteron,Testosteron,SHBG,Dhea-s), които ако отида сега януари пак ще ме кара да ги правя, въпреки, че съм  ги изследвана март месец 2012г. Мисля да си сменя лекуващият и да държа да се боря с  ендометриозата чрез операция и лекарства, понеже съм сигурна, че тя е проблема за безплодието при мен. Вие какво бихте ме посъветвали, да лекувам ли ендометриозата или да я прескоча и да мина към инсеминации, или нещо друго бихте ме посъветвали....... :(
« Последна редакция: Декември 07, 2012, 21:03:10 pm от Kuna »
*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #1 -: Декември 07, 2012, 23:20:16 pm »
Здравей!
6 години са много дълъг период, редно е да посетите клиника по репродуктивно здраве. Тук са всички клиники:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1065&Itemid=109

Изследванията, които е назначил лекуващият лекар не са изобщо излишни. Всеки репродуктивен специалист задължително ги назначава при първичен преглед и преди стартиране стимулация за инсеминация или ин витро. По време на стимулацията се следят нивата на Естрадиола, ЛХ, Прогестерон. Въз основа нивата на тези 3 хормона както и ехографски преглед се определят/сменят дозите на лекарствата и самите лекарства, таймира се овулацията.
 
TSH, FT3, FT4 са хормони на щитовидната жлеза, а TAT и MAT са антитела. Изследват се, за да се изключат проблеми със щитовидната жлеза. За забременяване нивото на ТСХ се цели да е под 2.
Статия "Бременност и хормони на щитовидната жлеза":
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=471&Itemid=20


Преполагам половите хормони знаеш кой за какво отговаря, но ако искаш ще ти ги напиша по-късно.

Относно ендометриозата, ако искаш потърси второ мнение. Не смея да ти дам съвет как да постъпиш, не съм медицинско лице. В библиотеката на Зачатие има много статии за ендометриозата.

При втората лапароскопия ми отстраниха ендометрозна киста. Трябваше да бъде проведено лечение е лукрин депо или стартиране на първия ми ин витро опит. Аз избрах втория вариант. Размерите на отстранената киста не си спомням, но със сигурност бяха малки. Забременях от 5 опит, като по време на прегледите лекарите са ми казаха, че се виждат малки ендометриозни огнища.

Не пишеш дали имате направени цветна снимка и спермограма.





*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #2 -: Декември 08, 2012, 09:43:48 am »
Здрасти , Мецани!
Аз се лекувам при д-р Даскалов в Пловдив, но мисля да посетя д-р Владимиров ,да искам второ мнение. На мъжа ми са правени 3 сперомграми, той е ОК. Освен лапароскопия, правена ми е и цветна снимка две години преди това, нямам запушени тръби, хормоните, освен пролактина са ми ок, правени са ми генетични изследвания и те са ок, затова си мисля, че ендометриозата е причината за безплодието ми, тя ме притеснява много, затова се питам , дали има смисъл да правя 4 инсеминации или да лекувам ендометриозата?
*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #3 -: Декември 08, 2012, 11:27:29 am »
Е, щом д-р Даскалов ви е лекар, значи е направил всички необходими изследвания. Той е много добър лекар и много момичета от форума са доволни от него. Може би преди да започнеш инсеминация е добре да се направи нова цветна снимка, тъй като са изминали 2 години от последната ЦС ( освен ако не са проверени тръбите по време на лапарото).

Аз ти дадох пример с мен, след лапарото ми бе препоръчано лечение на ендометриозата, аз преминах към стимулация за ин витро ( не казвам, че това е правилният път). Както знаеш бременността е един вид лечение за ендометриозата, пожелавам ти я в скоро време.

Надявам се да се включат и други момичета.
*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #4 -: Декември 08, 2012, 12:11:18 pm »
Благодаря, Мецани!
Дано и други момичета отговорят на запитването ми, на теб желая здраве и щастие! :D
*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #5 -: Декември 08, 2012, 12:31:54 pm »
Аз също мисля, че всички изследвания до момента които са ти пускани, не са излишни, дори напротив, те дават поглед над цялостното състояние на организма ти.

За ендометриозата аз не мога да помогна.Имам една позната с ендометриоза, тя предпочете направо да мине на ин витро, а не да се опитва да се лекува.Мисля, че точно във този подфорум има много писано за ендометриозата и ако имаш време прочети.

Успех.

*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #6 -: Декември 08, 2012, 12:54:44 pm »
Аз също искам да започна с инвитро процедурите, само това искам, но за да кандидатствам за фонда за 3 процедури инвитро, трябва да имам четири направени инсеминации или в случая при ендометриоза да се лекувам , нали във фонда пише :" - ендометриоза, засягаща аднексите и свързана с безплодието при жени над 35 години, а при жени до 35 години - само след лечебен курс с агонисти на гонадолиберина по програма на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), след края на което в продължение на 6 месеца не е настъпила бременност;" аз съм на 31г., тръбите ми са проходими. Може и да не съм съвсем запозната с условията за кандидатстване, ако мога само с наличие на ендометроза да кандидатствам за инвитро, аз още утре ще подам документи във фонда.
Поздрави!  :)
*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #7 -: Декември 08, 2012, 14:11:08 pm »
Не бързай веднага с тежката артилерия. Нищо не пречи да пробваш една инсеминация. Дай Боже да е успешна, ще ти отпаднат всички дертове.

В някои случаи е абсолютно наложително лечение на ендометриозата - зависи каква степен е, колко големи са огнищата, образуват ли се ендометриозни кисти. Лекарят преценява какво е състоянието на пациента и според това препоръчва лечение или инсеминация/ ин витро.

Лечението на ендометрозата в повечето случаи е 6 месеца, след което чакаш да се възстанови менструалният цикъл ( около 90 дни), общо 9-10 месеца. Едва след това можете да пробвате естествено забременяване или да пристъпите към АРТ. Документи за ФАР можете да подадете както ти си писала - след лечение на ендометриозата или след направени 4 АРТ процедури. От подаването на документите до получаването на заповед се чака около 1 година. Вече ти ще си направиш сметка дали можеш да чакаш.

Ровейки се във форума, за да ти дам линкове към теми свързани с инсеминациите, попаднах на твоя тема от миналата година, в която се чудиш дали има смисъл от инсеминациите. От тогава до сега е минала година и половина, в която е можело да направиш 4 инсета и ако не беше настъпила бременност - да си подала документи за ФАР. Губиш ценно време в чудене, а както знаеш времето не е наш съюзник. Надявам се да не се обидиш от прямотата в думите ми, не ги казвам за лошо.
Усещам, че не искаш да правиш инсеминация, защо? Какво те притеснява?

« Последна редакция: Декември 08, 2012, 14:19:53 pm от Мецани »
*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #8 -: Декември 08, 2012, 14:25:44 pm »
Притеснява ме това, че съм от провинцията и пътувам до Пловдив, което отнема много време и пари, д-р Даскалов ми препоръчва инсеминации от 3 години, прекъснах 1.5 година лечение поради липса на финанси, напролет 2012г. решихме да започнем с лапраоскопията, откриха ми и ендиметриозата, след това се появи и високият пролактин, чаках 3 месеца до ЯМР,  наистина всичко става много бавно, Мисля за финансите, пътуването до Пловдив, вече не знам на кой лекар да се доверя, минава ми мисъл да смяням и д-р Даскалов, защото понякога ми се струва, че тъпча на едно място, искам да намеря отговор за проблема, но дали е ендометриозата?
*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #9 -: Декември 08, 2012, 14:31:48 pm »
За съжаление парите са проблем за абсолютно всеки от нас.Аз бих ти препоръчала да вземеш решение и бавно да вървиш към осъществяването му.Ако ще правиш индеминации, направете си график как можете да се справите финансово и го следвайте, същото ще бъде и при лекуване на ендометриозата.От къде си, няма ли на близо други специалисти или Пловдив ти е най-близко?

И аз пътувам за всеки преглед, за всяко изследване, за абсолютно всичко, разбирам те напълно.Но чакането и въртенето на едно място не ти помагат, а времето тече.И аз съм 31г. и вече виждам как времето лети, от цикъл на цикъл, а сега ще трябва да чакам и година за одобрение, но това е.

*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #10 -: Декември 08, 2012, 14:37:52 pm »
Всички изследвания, които д-р Даскалов ти е назначил, ще ги повториш и при другите лекари. Всички изследвания си имат давност. Ти държиш на естествено забременяване ли?
Финансовият проблем ще го има и за в бъдеще, пак ще ти се наложи пътуване до клиниката, която избереш, пак ще се пускат изследвания.

Ако твърдо си решила да лекуваш ендометриозата, то говори с д-р Даскалов и подай документи за програмата за лечение на ендометрозата към НЗОК.


*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #11 -: Декември 08, 2012, 14:53:35 pm »
Kuna, пропуснала съм много важен факт. За да кандидатстваш по фонда с ендометриоза има промяна, а тя е:
ж) (изм. - ДВ, бр. 58 от 2011 г.) доказана тежка ендометриоза (III и IV клас по AFS), както и по-лека, но засягаща интегритета на маточните тръби;

т.е. ако маточните тръби не са засегнати от ендометриозата, нямаш право на кандидатстване по ФАР с индикация ендометриоза.

Ето новия правилник и измененията. Изтегли файла и прочети Чл.26 (ж)
http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=396&currentPage=2&categoryid=4836

От прочетеното, за да кандидатстваш по ФАР в твоя слуай е възможно само след направени 4 АРТ процедури ( при теб инсеминации).
« Последна редакция: Декември 08, 2012, 14:56:39 pm от Мецани »
*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #12 -: Декември 08, 2012, 14:56:18 pm »
Благодаря ви за съветите, наистина не пречи да опитам с инсеминациите, може пък там да се получи. Аз съм от Смолян и наистина в града няма специалисти по репродуктивни проблеми. Може би понякога си мисля, че наистина мога да забременя по естествен път, трябва да приема истината , че няма да се получи и да действам смело с инсеминации, въпреки многото финанси, чакане, надяване и след това поредно разочарование.
*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #13 -: Декември 08, 2012, 14:59:03 pm »
Пловдив ти е най-близко и наистина не губи вече време.На всеки му трябва момент на осъзнаване и приемане на проблема, всеки го изживява по различен начин, но приемеш ли го живота става някак по-лек, знаеш за какво се бориш и не си блъскаш главата всеки месец.

Да знаеш, сега ти погледнах кога са ти правени изследванията, че ще трябва да ги пуснеш на ново всичките, но предполагам, че при който и лекар да отидеш той ще ти го каже.Всяко изследване си има давност, което е нормално все пак годините вървят, стрес, начин на живот и хормоните си варират.

*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #14 -: Декември 08, 2012, 15:02:56 pm »
Kuna, пробвай с инсеминациите, дори и да не се получи, поне ще имаш възможност да кандидатстваш по ФАР с индикация неизяснен стерилитет. Аз искрено ти желая скорошно забременяване.

Пътят, който изминаваме понякога е труден. Да, има разочарования, има болка, но когато гушнеш детенцето си, ще знаеш, че всичко си е заслужавало.

Успех и ако имаш каквито и да било въпроси - ние сме насреща  :)
*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #15 -: Декември 08, 2012, 15:15:51 pm »
Благодаря, Мецани!
Имах нужда , да чуя тези думи, аз нямам близки момичета, които  имат репродуктивни проблеми, не мога да говоря с приятелки за това, опитвала съм, но не ме разбират. Засега ще продължа да пътувам до Пловдив и да се лекувам, пък живота ще ми покаже пътя.
Усмихната Коледа на всички! :D
*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #16 -: Декември 08, 2012, 16:07:25 pm »
Куна, когато започнеш инсеминациите, може да споделяш в тази тема от подфорум "Споделено - текущи процедури":
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=48630.0

Весела Коледа и на теб  :D
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #17 -: Декември 08, 2012, 17:18:21 pm »
Здравей Куна!
Постта ти ме върна в 2010 г., когато бях изправена пред следния избор: бяхме направили един неуспешен опит ИКСИ предната година, пари за нов нямаше. Водехме се с неизяснен стерилитет, обаче нямахме 4 АРТ опита, за да кандидатстваме по Фонда. Реших, че ще направя 3 инсеминации, независимо че лекарят ми беше против, само и само да мога да подам документи. Така в три поредни месеца всичките ни пари отиваха за инсеминации. При мен от тях нямаше успех, но и аз нямах почти никаква вяра. Веднага след като опитите АРТ станаха 4 подадохме документи.
Аз също като теб нямам проблеми с тръбите и се отдадох на надежди. Нищо не се получи. Всеки месец пълен срив.
След като излезе заповедта от Фонда, трябваше да направим още изследвания, тъй като бяхме сменили клиниката и така в края на 2011 г. направихме още един опит ИКСИ - и той неуспешен. Пореден срив. От него ни останаха замразени ембриончета, които върнахме април тази година заедно с едно от ЕЦ. И сега чакаме нашия снежко.

Та какво исках да ти кажа. Имам чувството, че губиш време. Да, разбирам те много добре, защото съм била на това място, парите все не стигат, процедурите са скъпи. При теб и пътуването допълнително усложнява нещата, но може да се действа поетапно, както и Маги и Меца са те посъветвали. А напразните надежди? А времето? Имаш един много добър лекар, довери му се, иначе ще се луташ и ще се чудиш постоянно правилно ли е това, което правите.

Относно хормоните - от март до сега е минало много време и е нормално д-р Даскалов да поиска нови хормони. Не би било нормално, ако разчита на стойностите от преди повече от половин година. Особено преди започване на инсеминация.

Прегръщам те и ти пожелавам много успех!
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #18 -: Декември 26, 2012, 17:55:28 pm »
ж) ендометриоза, засягаща аднексите и свързана с безплодието при жени над 35 години, а при жени до 35 години - само след лечебен курс с агонисти на гонадолиберина по програма на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), след края на което в продължение на 6 месеца не е настъпила бременност;

Да разбирам ли, че горното вече няма значение? От линка който бе даден по-нагоре прочетох, че фонда финансира 3-4 степен ЕМ, и един вид няма значение минала ли си лечение или не. Аз след няма месец ще отговарям на условието, което съм пейстнала и мислех да подавам документи. Сега с това изменение искам да попитам къде трябва да гледам коя степен съм? В епикризата ми нищо не пише за степени. Лекарят, който ме оперира ми каза, че съм 3-та степен, но така или иначе никъде го няма написано.
*
Re: Инсеминации или лекуване на ендометриоза
« Отговор #19 -: Декември 28, 2012, 09:57:50 am »
zuziii, за да кандидатстваш за ФАР е необходимо да има документ, които доказва, че ендометриозата е 3 или 4 степен. Разговаряй с лекаря, който е правил лапароскопията, обясни че ти трябва такъв документ или да отбележи в епикризата степента на ендометриозата.