"бебета по поръчка" не знам Фонда(респ. ЗК)да ги плаща. 
Е кои са тези "бебета по поръчка", дето не ги плща Фонда?   Тези, описани от Бенатова ли?
 Тези, описани от Бенатова ли? 
Чандра, понеже продължаваш да правиш неуместен паралел между "ин витро" процедури и "асистирано домашно раждане" и заплащане от общия бюджет в единия и другия случай, което без да съм минавала лично аз през АРТ започва Уеко да ме вбесява...
Да ти напомня все пак, че има ФАР, защото "ин витро" е скъпа 
безалтернативна процедура за редица хора, желаещи да се сдобият с биологично свое дете. Осиновяването не е алтернатива в частта си, че детето не е биологично твое, или не го износваш и раждаш ти самата, ако се ползва донорски материал. Това е спазване на правото на всеки човек да бъде родител и държавата чинно го спазва. Нали ти е важно да се спазват права - ей на спазват се. 
Все пак напомням, че държавата плаща за самия опит "ин витро", а всички безумно скъпи предварителни изследвания, които и аз съм правила да ти кажа - си ги плащат мераклиите да имат биологично свои деца. Правото им да ги имат също е 
ограничено апропо /не отказано/ по показатели възраст и брой безплатни опити. Както сподели, твоето право да станеш и биологична майка финансирано от държавата - в Германия също е ограничено по този показател, при това при по-ниска възрастова граница отколкото това е у нас. Та значи даже сме "по-бяла" държава по този показател точно... 

Ти чувстваш ли се дискриминирана по този повод, или лишена от права?
Домашното раждане - 
има алтернативи обаче, при това не една и две. Всички претенции на радетелките за същото и в момента не са забранени, както ти изредих и в предишния си пост. Има ограничение единствено да не го правиш това в собствения си дом, защото е опасно за твоя живот и на бебето ти, а не защото държавата е "фашистка" и ти забранява да имаш алтернативи по въпроса. Имаш и то безброй - частни болници, раждане в чужбина по начина по който желаеш и за своя сметка, щом това ти право ти е тооолкова важно и искаш да го приложиш НЕНАРУШАВАЙКИ действащо законодателство. Няма мегдан изобщо да си говорим за нарушени и отказани права в този случай и за "малцинства" пострадали от това.
И понеже ей тези същите фитки съм ги гледала и слушала достатъчно какви претенции и за какво имат, ще ти кажа, че в масовия случай те доброволно се отказват да прилагат свои права в болниците и да настояват същите гарантирани им от редица закони да бъдат спазени. Да ме прощаваш, ама некъдърността и нежеланието да изискваш правата ти да бъдат спазвани, при все че ги имаш - не е като да ги нямаш. Що пък моето бебе не беше "насилствено отделено" от мен като го родих бе?!!! Какво значи задължителен н'ам колко дневен престой в болница понеже си родила там?!!! Няма такова нещо - раждаш, взимаш си детето, подписваш документ, че си заминавате на своя глава и двамата, мяташ си халат върху омазаната с кръв нощница и си тръгваш. Никой няма право да ти попречи да го направиш. И все в този ред... нямали били права. Брех! Имат, ама като ги мързи да изискват да им ги спазват - "проблемът се решава" с...аз пък искам да си раждам у нас, че така по-лесно си прилагам еди кои си права, не че ги нямам и в болницата, ама там ме затрудняват цъ цъ  

Дискриминирани били, права нямали, ай стига моля ти се!