0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #400 -: Февруари 06, 2013, 22:21:49 pm »
Аз коричка не мога и да си помисля да дам като знам как се дави с ябълка, че понякога и с разкисната, но непасирана бисквита  8O

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #401 -: Февруари 06, 2013, 22:46:39 pm »
Момичета, злоядото ни момиче, от няколко дни започна да се храни доста добре - изяжда си целите порции храна /да чукна на дърво, че доскоро се хранихме със спринцовката от Панадола/.
07.00 ч. кисело мляко /айран/ - 120-150 мл.;
08.30 закуска /редувам попара, качамак, овесени ядки, макарони, мляко с ориз/;
12.30 обяд - около 250 гр. някаква манджичка ;
16.30 ч. следобедна закуска;
19.00 ч. - вечеря - 250 гр. супа /понякога със сухар, ако стане по течна/
20.00 ч. - 200 гр. кисело мляко /с лъжицата/.
Вода пие доста целия ден, понякога и когато се събуди през нощта.
Прясно мляко не съм давала самостоятелно все още.
Дали не прехранвам детето?. На 1.2 г. тежи 8 кг.
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #402 -: Февруари 06, 2013, 22:56:56 pm »
Фино гадже :) не мисля, че я прехранваш, ние имаме едно ядене повече, че и нощно не рядко. Доктор Бърди беше писал някъде препоръка кисело мляко да не се дава вечер 4-5часа преди сън по ред причини. Ако ти е интересно, мозеш да потърсиш мнението му.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #403 -: Февруари 06, 2013, 23:06:17 pm »
Мишле Благодаря! Мисля, че бях чела мнението на доктора за киселото мляко, но след като отказа АМ категорично вечер /заспиваше с вода/, отложихме въвеждането на прясно мляко, тъй като ги беше хванало разстройство за няколко дни и така остана киселото мляко. Но... вероятно скоро ще започна постепенно да давам прясно мляко
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #404 -: Февруари 07, 2013, 02:52:44 am »
вижте, когато е нещо, което е трябвало да се яде с лъжица - кисело мляко например съм слагала аз на лъжицата и после и я давам тя си я поднася в устата. първият път се омаза, вторият беше далеч по чист. другото, което често се прави е да им се даде, да кажем печен картоф да си го топят в хумуса или печеният патладжан или каквото там има за топене. сама си поиска да яде само с вилица (имам предвид не с ръце) на около годинка. вчера ми се наложи да купя прибори, в които има и нож, защото сега държи да има и нож (или две вилици).

мими, това за техниката на дъвчене не го казвам аз, споделих какво съм чела, немски педиатър беше, запомнила съм го, щото ми направи впечатление, дотогава въобще не се бях замисляла.

мидже, по-подробно има за ползите в линковете, които аз дадох, но за мен основната полза е, че детето е напълно пълноправен участник в храненето, към нея се държим като към възрастен, никой не й ръкопляска, че я изяла това или онова, например. яде колко иска, така че няма драма по този въпрос, яде каквото иска от това, което има на масата. със сигурност координацията око-ръка-уста се развива много бързо, както и соц умения, нужни да ядеш с хора на една маса - да изчака, да поседи ако е свършила, пък ние - не, да споделя храната си с нас и ние с нея (не не значи да граби от моята чиния, но понякога може да си поиска нещо). има изследвания, които показват, че ако бъдат оставени те да избират какво ядат, си правят меню, което отговаря на конкретните им нужди в момента. научават за консистентността на различните храни. не се страхуват да опитват нови храни. научават (или по-скоро затвърждават) контрола на апетита си - да се яде само като си гладен и докато се заситиш, а не "защото е време и трябва толкова да се изяде". това са моите причини да захраня така. но основната е, че и за двете ни е по-приятно и по-естествено.
васи, не мисля, че ella's kitchen  са открили ниши, откакто има ранно захранване (от масовото навлизане на ам през 20-30те години на миналия век) оттогава се правят и специални "бебешки" храни, просто този пазар вече е установен и е доста печеливш, та се използва.

рина, често помага ако децата виждат какво ядат, може и при вас да помогне - отново ако не е в пюре, а просто им дадаш кус-кус (това вече е много мазано, но ...)
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #405 -: Февруари 07, 2013, 03:54:46 am »
Елена, изчетох те внимателно. Изобщо не ми е предмет на поста да определям кой метод на захранване е "по-добър" и пр. Съвсем друго си мисля.

Аз не захранвах по твоя начин, но в крайна сметка съм постигнала същия резултат за същото време. В този ред на мисли - пресилено ми е да говорим за "ползи", защото аз нож купих преди два месеца, а "номерът с двете вилици" е отпреди 4 у нас... Въпреки, че когато Дани беше на 6 месеца, с лъжичката му загребвах аз и му давах в устата, вместо да му загреба, да му я подам, той да разсипе, омаже, къде улучи, къде не...и? Ползата каква е точно? Очевидно не е да не е се е научил да се храни сам, да се храни с прибори, на маса с хора и подчертвам дебело - не се е научил на тези неща по-късно от Ади.

Говоря само за себе си по отношение час/количество приета храна. Когато беше на АМ, той си установи режим кога и колко, аз не съм се месила никога. И като казвам не съм се месила - моят син на 10 месеца в 3 през нощта си ядеше дозата АМ и през ум не ми е минавало "да го отказвам", та не - наистина не съм се месила. Когато вкарах твърда храна - часовете не съм ги избирала аз, а действах според часовете, които той си беше задал от АМ и следвах как ги променя с промяна на менюто. Т.е. да говорим, че детето ми е било хранено под час защото АЗ така съм решила не е вярно. Аз съм предлагала храна в обичайния за него час т.е. във времето когато той търси храна, според установения лично от него график. Поради простата причина, че аз познавам часовника и аз приготвям храната - нормално е да съм я предлагала в някакви часове, когато очаквам да пожелае да се храни. Ако е отказвал тогава - предлагала съм по-късно. Ако не желае да яде конкретно нещо - не съм настоявала, предлагала съм друго. Ако не иска да яде повече - не съм хранила повече т.е. да го насилвам, да настоявам...като не иска - не иска. В тези случаи обикновено огладняваше по-рано от обичайното за него, аз го очаквах, ,бях готова с храната, изяждаше си всичко с кеф и драма няма. Какво, като аз съм му давала в устата през първите месеци? Нищо. Бърсала по-малко и съм била сигурна, че е изял всичко, което е искал да изяде, вместо да го попилее по пода. Всичко, което би могъл да яде с ръка на определена възраст съм му давала възможност да го яде така, едновременно с това, че съм го хранила със супа, или някакво по-течно ястие аз. Може и да е чиста случайност, но Дани не се е давил с никаква храна, или течност до ден днешен - независимо аз ли съм я дала, или той се е самообслужил. За протокола: от 6 до 10 месеца е хранен с пюрета, от бурканчета, вкл и такива с парченца в тях и съм го хранила предимно аз.
Както съм казвала и по други поводи - не знам какво е "спяшо дете", но и злоядо не знам какво е.  :lol: Не съм се фиксирала никога в процеса, следвала съм някакви общи препоръки кое, кога, как и най-вече си следях детето. То е чудесен ориентир за всичко и често пълен антипод на всички изписани и доказани някъде от някого неща.

Говорим тук за резултати от едно, или друго обаче. Да дадеш на едно 6-месечно бебе лъжица, да очакваш да се нахрани ефективно само с каквото пожелае...е една просто безкрайно излишна хамалогия лично за мен. По същия начин можеш да опиташ да свалиш памперса на някое на 12 месеца /и такива опити има и до ден днешен/, но от цялото упражнение - опиталите научават само едно: че реален шанс да свалят памперса имат от две годинки нататък. Предишната една година опити за същото е просто опити, занимавака за родителите, може за някои дори да е забавно това, но просто - не е ефективно. Това, че си дала лъжица по-рано, че Ади ядяла с ръце каквото й предложиш преди някои други деца...никакво значение няма. И тя очевидно е усвоила определени умения по времето, когато са ги усвоили и другите деца, захранвани и хранени по различен начин. Всяко нещо - с времето си както се казва. И в този случай - важи абсолютно същото правило.
Има и една "отметка" по него, която не е маловажна никак. Децата, които не са кърмени - нямат възможност да хапнат, похапнат от "това на масата" и ако не им се е понравило, или са останали гладни - да виснат на гърдата на мама по кое да е време и да си вземат нужното им. Родителите хранещи с АМ и същевременно захранващи - нямат друг ориентир за "достатъчност", освен определени /базово/ количества храна на ден. Това, че следят в общи линии този параметър - изобщо не ги прави "лудите с лъжицата и шишето" уверявам те.  :lol:

Та за "ползите", които изтъкваш в случая - няма такива както виждаш. Реално говорим- не за какво си мислиш ти и какво пише някъде на теория. Каквото и когато е правила и прави Ади - същото е правил и прави Дани /и много други деца/, по приблизително едно и също време, въпреки разликите в начина на хранене и захранване. Децата ни са на приблизително еднаква възраст, та са сравними нещата по въпроса. Нямам против, че ти е било по-забавно, по-естествено и по-приятно така да процедираш. Хич даже. Казвам единствено, че си постигнала същия резултат, по същото време, по което са го постигнали и други постъпили различно от теб. Ни повече - ни по-малко както се казва, останалото е в главите ни. ;)

И моля те, обърни внимание, че аз не ти критикувам метода на захранване и хранене. Казвам единствено, че "ползите" от него, които описваш като предимство са химера. Съвсем същото се случва и по "другия начин".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #406 -: Февруари 07, 2013, 04:45:44 am »
жбрул, отговорила съм на конкретен въпрос от конкретен човек, захранването и уменията на децата не са предмет на състезание, така че не разбирам защо трябваше да изпишеш толкоз неща, но не си спала, изписала си ги  :)

само за протокола - бебетата не "висят на гърдите на майките си", те се хранят на поискване, мисля разликата не е само стилистична
« Последна редакция: Февруари 07, 2013, 04:49:21 am от Elena B »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #407 -: Февруари 07, 2013, 05:47:29 am »
мидже, по-подробно има за ползите в линковете, които аз дадох, но за мен основната полза е, че детето е напълно пълноправен участник в храненето, към нея се държим като към възрастен, никой не й ръкопляска, че я изяла това или онова, например. яде колко иска, така че няма драма по този въпрос, яде каквото иска от това, което има на масата. със сигурност координацията око-ръка-уста се развива много бързо, както и соц умения, нужни да ядеш с хора на една маса - да изчака, да поседи ако е свършила, пък ние - не, да споделя храната си с нас и ние с нея (не не значи да граби от моята чиния, но понякога може да си поиска нещо).
Въобще не разбирам как 6 месечно бебе ще се храни с лъжица. А и не вярвам в тези „ползи“, понеже и моите ядат колкото искат и в момента, в който завъртят глава не давам повече. Не насилвам, като не искат, не ядат, няма да умрат от глад, сигурна съм. Не ръкопляскам също. С тях се държа като с възрастни, на Андреа давам да си държи лъжицата, когато сама поиска, а Ивана се храни само сама. В последните месеци закусват сами на детска масичка, макар и да трябва непрекъснато да връщам Андреа.
Колкото до менюто и как се хранели от каквото имат нужда,зарежи ги ти тези изследвания, кой знае как са ги правили. Ивана знаеш ли какво меню си направи на рождения ден на мъжа ми, когато реших, че ще я оставя сама да яде? Вечеря половин парче торта(понеже другото го скрих), царевичен чипс и мляко. Това при наличие на месо с кратофи и салата. Не вярвам да е имала нужда нито от торта, нито от чипс. Сега пак тя си прави менюто, ама съм скрила всичко, което не искам да яде. Около Хелоуин менюто е бонбони. Ако не давах само по един на ден,само това щеше да яде.
Ако искаш социалните умения, за които говориш,да седи с други на една маса, да чака и да се съобразява, пращай я на градина, ама ти я отричаш от толкова рано. Там ако не друго, то това се научава за няколко дена. На мен например Ивана вече ми благодари,  когато и дам храна или нешо друго. Всички благодарят и тя се е научила и тя.
Та мисля, че има начин да се социализира детето и да се държим с него като към възрастен и с уважение към желанията му, без да се храни с лъжица от 6 месечно.


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #408 -: Февруари 07, 2013, 08:13:40 am »
Е тука вече много съм изостанала, признавам си! На 18 месеца и половина още пасирам макар и не много гладко и още храня. Сигурно ще храня до първи клас :( Господинчото като го оставя да яде сам (с ръце) се изнервя и започва да хвърля по пода, а е още гладен. С вилица не може да се храни, лъжицата я обръща наобратно и я изсипва точно преди да си я сложи в устата. Дайте акъл, моля, как да го науча да яде сам без да става голямо мазало, това последното ми е много важно. Ако няма чист начин да се храни, ще го храня до първи клас и това е.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #409 -: Февруари 07, 2013, 08:31:17 am »
Е тука вече много съм изостанала, признавам си! На 18 месеца и половина още пасирам макар и не много гладко и още храня. Сигурно ще храня до първи клас :( Господинчото като го оставя да яде сам (с ръце) се изнервя и започва да хвърля по пода, а е още гладен. С вилица не може да се храни, лъжицата я обръща наобратно и я изсипва точно преди да си я сложи в устата. Дайте акъл, моля, как да го науча да яде сам без да става голямо мазало, това последното ми е много важно. Ако няма чист начин да се храни, ще го храня до първи клас и това е.
Не виждам как от самото начало ще започне чисто, без а е изцапал каквото и да е. Аз имах късмета, че в градината ги учат, но пак цапат. Просто седя до тях и дебна, няма как. А сухи неща като хврълят, примерно хляб, не ме притеснява толкова. Сложила съм едни найлонови постелки под техните столове, а там където им е масичката са само плочки и лесно се чисти. Нямаш ли някакво такова място, където да се учите. Но мисля, че първо трбява да се научи да яде по-твърда храна. Всъщност аз нещо не разбирам - щом пасираш, за какво ядене с вилица и ръце става дума?


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #410 -: Февруари 07, 2013, 09:01:09 am »
На мен например Ивана вече ми благодари,  когато и дам храна или нешо друго. Всички благодарят и тя се е научила и тя.


Тук сме с напредък значи, моят благодаря и заповядай си ги знае от месеци-така разтоварваме машината. Тази сутрин сме се разкихали и даже наздраве ни казва  :D

orchidblossom ами показвай какво се прави с приборите и правилния захват. Моят в началото не хващаше добре или повдигаше много предната част на лъжицата и всичко изтичаше, но свиква.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #411 -: Февруари 07, 2013, 09:10:34 am »
Всъщност аз нещо не разбирам - щом пасираш, за какво ядене с вилица и ръце става дума?
Ами аз май пасирам, защото ми е по-лесно така да му давам с лъжицата и става по-бързо. Може да яде и по-едро, но става бавно и се изнервя. А иначе сме на мокет навсякъде, но гледах вчера, че продават някакви постелки за такива случаи. Май ще се наложи да купя. Дано не съм пропуснала момента, не знам защо съм си мислила, че дацата се научават на гърне и да се хранят сами някъде към 3 годишни.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #412 -: Февруари 07, 2013, 09:30:18 am »
Не си изпуснала момента, ще се научи да се храни сам. Моето "магаре", което е почти година по-голямо, все още не се храни само  :lol:. И не защото не може, може и още как, но не иска. Борави добре с вилица и лъжица, но рядко изявява желание да ги ползва сама. То и към храната рядко проявява интерес де. Аз също все още намачквам яденето с вилица, защото така е по-удобно за мен да давам.
А иначе "учтивите" думички ги ползваме отдавна, за всичко  :lol:

Аз съм най-изостаналата сигурно, защото детето ми е с памперс още  :lol:. Там работата е същата, като с храненето. Знае какво точно прави, правила го е няколко пъти на гърне или тоалетна, но упорито отказва да го прави постоянно.
     
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #413 -: Февруари 07, 2013, 10:27:02 am »
Елиа пък яде храна от детска кухня, харесва й и има разнообразие. Има 6 зъба и дъвче чудесно, вечер ляга с 120-150 АМ Хумана Джуниър. Понякога и аз се чудя дали не я прехранвам, тежи 11кг.
*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #414 -: Февруари 07, 2013, 10:33:22 am »
Ние имаме 5 хранения (две са млечни от по 210мл), но се чудех другите по колко трябва да са 190 или вече повече? Не, че е заслабнал де. Аз основно готвя, но меря в бурканче от 190гр. и давам толкова. То май трябва да питам в темата от 1 до 7 години вече.
Ние сме 12кг, но пък 85см :wink:.
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #415 -: Февруари 07, 2013, 11:33:01 am »
Гери, много порастнало това хубавото момченце бе пу пу пу :)))
А като яде наобяд тия 190г, после десерт даваш ли или това му е единствената порция? И аз по бурканче меря или на везната и да ти кажа като не е на кеф и 190г не може да изяде, но понякога си хапва и 220-240г. Само това, без супички, без десерти.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #416 -: Февруари 07, 2013, 11:48:54 am »
боби, чакай сега, естествено че има контрол върху това какво предлагаш, никой не казва да се очаква от дете на 6-12 месеца да се спре да яде торта, то на мен ми е трудно.

изследването не мога сега да го намеря - но сетинга е следния: група деца в продължение на месец, възрастен им предлага набор от храни по напълно неутрален начин и колкото искат. в края на месеца се гледа кой какво е ял и се правят кръвни изследвания. ако намеря линк ще го постна отделно, иначе в линковете които съм дала сигурно го има описано по-подробно.

ядат си с прибори от 6 месеца ако им ги дадеш и ги оставиш.  между друтото, орхидблосом, освен постелката, другото което забравих да кажа - с вилица е по-лесно да се яде (естесвено не пюрета), защото имат по-голям контрол върху нея и храната пада по-малко. не може да се научи да яде чисто отведнъж или бързо  :)

а иначе, ади също казва благодаря, по едно време казваше и моля, сега го е позабравила. казва и "наздраве" с храната  :)
*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #417 -: Февруари 07, 2013, 12:27:41 pm »
Мишле, благодарим  :D.
Само зеленчуково или зеленчуково-месно пюре давам 190гр., без десерти и супи. Не знам откога се включват и те. Аз още като бебе го третирам  :oops:
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #418 -: Февруари 07, 2013, 12:50:18 pm »
И аз не знам кога трябва да ги включа, ама и тях ако започнем съвсем няма да се наяжда. Напоследък е силно разконцентриран, докато се храни, имам чувството, че нервите го хващат в столчето, иска да става, едва си изяжда порцията, Ако още време трябва да отделяме на супи и десерти, просто не го виждам  :lol:

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #419 -: Февруари 07, 2013, 14:15:30 pm »
Като ви чета какви количества изяждат вашите деца, ние сме в доста ниска категория - закуска около 120г, обяд само един вид ядене до 200г, следобед плод или плодово пюре до 150г, вечеря само един вид ядене до 200г и АМ 240мл преди сън и 180мл сутрин. Марти също не желае да яде храна с парченца и се налага да пасирам и например може да иам доста разварен ориз или кус/кус. Опитвала съм и на едро, но се дразни, плюе и отказва да яде, а сме с 8 зъба. От хляб и плодове в началото се давеше и му ги спрях, но от скоро го опитвам и вече не е така, като му омръзне да ги върти из устата ги плюе.