0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Донорската сперма - разум и чувства
« -: Септември 14, 2012, 17:07:33 pm »
Здравейте, момичета!

Ровейки из форума, видях, че темата за забременяването с донорска сперма е била обсъждана. Тъй като това е било доста отдавна, реших да пусна нова тема, в която да споделя някои вълнуващи ме въпроси.

Ако модераторите сметнат, че мястото й не е тук, моля, да я преместят.

Като прочетох Наредбата за изкуственото оплождане на жените, останах с впечатлението, че хетероинсеминация се прилага само при "мъжки фактор". Как стои въпросът с жените, които нямат партньор, но искат да имат дете от анонимен донор? С или без репродуктивни проблеми.

Защо темата ме вълнува? Накратко казано, се боря с времето и природата. При изчерпващ се яйчников резерв, не особено добро качество на собствените яйцеклетки и три неуспешни опита "ин витро" повече се набиваше на очи темата за донорска яйцеклетка. От известно време съвсем сериозно ми се наложи да мисля и за донор на сперма. Не ми е лесно да го кажа, но май ще трябва да продължа сама по пътя към желаното си дете.

От емоционална гледна точка доста неща все още ме притесняват. Моят модел за семейство включва и татко. Самотното майчинство не ми е било първи вариант. Мислех, че съм срещнала подходящия за мен човек и все още мисля, че той би бил чудесен баща, но вече не усещам, че той би бил "моят" мъж. Освен всичко друго ме терзае и християнската неблагосклонност към този начин на зачеване.

Ако решите да споделите мнението си или пък информация, ще съм ви благодарна.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #1 -: Септември 14, 2012, 17:16:35 pm »
beata, здравей!

Аз самата правя в момента ин витро процедура с донорски сперматозоиди, тъй като нямам съпруг/партньор. Дори да нямаш никакви репродуктивни проблеми, законът в България позволява да забременееш от анонимен донор, чрез инсеминация разбира се в такъв случай.

Емоционалната страна на въпроса е различна за всеки и аз нямам право да те съветвам каквото и да било. Ти сама трябва да прецениш дали си готова за тази стъпка. Моята представа за идеално семейство също включва и баща, но в живота не винаги нещата се подреждат по идеалния начин, понякога трябва да се правят компромиси.

Желая ти успех и да намериш правилния път към щастието си!
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #2 -: Септември 14, 2012, 17:42:38 pm »
Благодаря ти за бързата реакция, Serendipity. Поне си изясних, че има възможност за инсеминация от анонимен донор. Оттам нататък ще трябва да разговарям с доктора какво мога да направя лично аз. Можеш ли да ми опишеш накратко каква е процедурата, колко време отнема? Или поне да ми дадеш линк към място във форума, където се обсъжда медицинската страна на въпроса.

Колкото до емоционалната страна, не търся точно съвети. На чужд гръб и сто съвета са малко. Всеки сам решава, това е ясно. Просто малко споделен опит ще ми помогне да си наместя пъзела в главата.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #3 -: Септември 14, 2012, 18:00:15 pm »
beata, във форума не открих много по въпроса за донорските инсеминации. Може да пробваш и ти с търсачката или да опиташ с гугъл, все пак въпросът се разисква и в други форуми.
Аз лично инсеминация не съм правила, тъй като имам тубарен стерилитет и преминах направо към ин витро процедура. Конкретно за донора мога да ти споделя, че го избираш по свои критерии, като цвят на очите и косата, ръст, образование и т.н. Няма много информация за донорите общо взето, предимно физическите характеристики и образование/работа. Ако не си семейна е по-лесно, тъй като не се цели сходство с бъдещия баща. Донорите са изследвани за абсолютно всичко, в това отношение не бива да имаш никакви притеснения. Моята процедура е в Селена. При инсеминациите нещата са далеч по-лесни, след като се направят първоначалните изследвания, лекарят преценява на кой цикъл да започнете. Няма и толкова медикаменти и допълнителни процедури като пункция и т.н.
Нека се включат момичета, които са правили инсеминация, с по-конкретна информация, за да не те подведа без да искам.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #4 -: Септември 17, 2012, 10:58:21 am »
И аз попрочетох за донорската сперма. Разбрах, че донорите се изследват за всички болести, за които се изследва и партньорът, плюс генетични заболявания и още изисквания. Както и, че спермата е замразена, което допълнително намалява риска от инфекция.

Аз едва ли ще правя инсеминация, тъй като имам ИЯР и направо започнах с "ин витро". Надявам се да не се окажа в позицията да събирам донорска яйцеклетка и донорска сперма. А междувременно ще проведа сериозен разговор с партньора си, с когото се разделихме, а после и с доктора.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #5 -: Септември 23, 2012, 02:07:00 am »
beata , ще се въздържа от коментари по медицинската страна, има кой да ти разясни всички детайли там.

Относно емоционалната, имаш само един съществен въпрос и той е: "Искам ли дете?". Той не е равнозначен на въпроса: "Искам ли семейство?". Да, "по принцип" нещата се развиват логично, последователно, едно е следствие на друго, двойката става семейство, пожелава деца, те се раждат... Така е по принцип обаче. В този форум специално, повечето двойки не са в графата "по принцип".

Разбира се, пожелавам ти с твоя партньор да изгладите всичко, което не ви е наред в момента, да си гушнете детето все едно как точно ще го заченете и да сте безкрайно щастливи доживот! Ако все пак не стане точно така...си отговори на въпроса дали искаш дете, дори то да не се роди и да не израсне в семейство точно такова каквото си си представяла. Можеш ли да се справиш в тази ситуация, ще бъдеш ли щастлива и в хармония със себе си и със света, с детето си в такава ситуация. Отговори си на тези въпроси т.е. разиграй вариант " не всичко е съвършено" и ще имаш отговор и яснота как да постъпиш.

От личен опит мога да кажа само, че ако имаш КЪСМЕТА да имаш дете - заслужава си, независимо какво друго в живота ти не е идеално и по план. ;) Успех ти желая!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #6 -: Септември 23, 2012, 09:54:03 am »
beata, здравей!
Ето и моето мнение по въпроса. Разбира се, че модела на семейство е - майка, баща и дете/деца. Но не винаги нещата стават така, както искаме. Най-добрият вариант е да се оправят нещата с приятеля ти и заедно да вземете решението. Но, ако това все пак не се случи и ти тръгнеш сама по пътя си, решенията вземаш ти. Достатъчно си голяма и мъдра, можеш да поемаш отговорностите си и знаеш какво иска сърцето ти. Останалото е маловажно...
Понякога може нещата да не станат точно така - може първо да дойде при теб детето, а по-късно да срещнеш неговия баща и твой съпруг...
При нас нещата не се получиха точно така, но съм правила инсеменации с донорска сперма и съм забременявала точно тогава. Ако имаш някакви по-специфични въпроси, пиши ми на лични и ще ти отговоря. Тук, само мога да потвърдя отговорите на момичетата. Донорите са изследвани, в повечето клиники предлагат каталози и възможности за избор на образование, ръст, тегло, цвят на очите, цвят на косите, кръвна група, даже и някои данни за заниманията му в свободното време. Обикновено донорите са млади хора, предимно студенти, но има и малко по-възрастни, до около 35- 38 години примерно. При нас гледаха доста от тези фактори, защото аз си имам съпруг от 23 години вече(да ми е жив и здрав), най-вече кръвната група. Самата инсеменация или каквато и да е друга процедура, преминава по същия начин, както и нормалната, т.е. с материал от съпруга, само че тук се използва замразена сперма. Аз лично, а така също и съпругът ми, нямахме скрупули и взехме решението лесно, за съжаление забременях извънматочно - не ни е било писано...
Решението е твое, мила...
Успех, каквото и да решиш!
« Последна редакция: Септември 23, 2012, 10:19:27 am от du6ka »

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #7 -: Септември 23, 2012, 10:16:00 am »
Подкрепям мнението на останалите. Определящо би трябвало да е желанието ти да станеш майка. От там нататък вероятно е добре да си зададеш отговориш на някои въпроси.Примерно:
(1) Да помислиш върху различни прагматични аспекти, да прецениш ситуацията - дали ще можеш да се справиш сама и подобни... Аз, например, откакто се сдобихме с дъщеря ни, истински се прекланям пред майките, отглеждащи сами децата си, защото чак сега разбирам, пред колко трудности са изправени те - че трябва да полагат двойни усилия, че отговорността не е поделена, че ежедневието не е споделено...
(2) Друг въпрос, който би могла да си зададеш е, дали би била ок с обстоятелството, че няма да имаш ясна картина и задоволителна информация за бащата на детето си. Майките, отглеждащи сами децата си, поне познават бащите - виждали са ги, пипвали са ги и знаят, кои са...

От емоционална гледна точка доста неща все още ме притесняват. Моят модел за семейство включва и татко. Самотното майчинство не ми е било първи вариант.
Мислех, че съм срещнала подходящия за мен човек и все още мисля, че той би бил чудесен баща, но вече не усещам, че той би бил "моят" мъж.
Само добрият съпруг може да бъде чудесен баща за едно дете - нещата са много свързани...  :)  Всички знаем, че детенце чувства настроенията у родителите и расте щастливо, когато отношенията в семейството са хармонични...

Освен всичко друго ме терзае и християнската неблагосклонност към този начин на зачеване.
Християнската неблагосклонност към самотните родители или към АРТ?... АРТ съвсем не е толкова НЕбожествено. Християните казват, че това било ГРУБО намесване в природата, но ние не можем да повлияем чак толкова на природата  - каквото и да правим, и всичко да е перфектно, нищо не дава гаранции за успех и в крайна сметка дали ще има бебе или не пак си остава в Божиите ръце... :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #8 -: Септември 24, 2012, 13:00:16 pm »
Беата, както се казва - за да разсмееш Господ му кажи, че имаш планове.;-)
И аз смятам, че най-важното е това, че искаш да бъдеш майка.
Ако си сама, ще ти е по-трудно, но ако преценяваш че можеш - направи го. Отдавна семейството не е това, което беше.По-добре дете, отгледано от един любящ родител, отколкото от двама, каращи се помежду си.

Колкото до генетичния материал, не смятам, че това е най-важното, децата идват при нас по някаква много по-висша причина и чисто биологичното свързване на генетичен материал е просто формата. Съдържанието (което е съществената част), според мен е предопределено.;-).Аз самата съм имала много подобни съмнения и страхове и това е извода, до който стигнах.

Както се казва - послушай сърцето си и направи това, което ти подсказва!
Успех и късмет от мен, каквото и да решиш!
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #9 -: Септември 24, 2012, 13:57:33 pm »
Момичета,

Благодаря на всички ви за споделеното мнение! Ще се опитам да формулирам по-ясно какво ме мъчи по темата.

Разбира се, че за всички, които пишем тук, майчинството е осъзната потребност, желана цел, естествен женски стремеж. И това е още по-вярно, защото сме срещнали някакви пречки към тази цел и въпреки това не сме се отказали да се борим. Особено вие, които ходите по тези мъки с години. След сблъскването с трудностите си задаваме всички тези важни въпроси: "Искам ли дете? На всяка цена ли го искам? От кого го искам? И двамата ли го желаем силно? А мога ли да го отгледам сама? Искам ли аз да съм цялото му семейство?" и още куп въпроси с трудни отговори. Лично аз винаги съм знаела, че един ден ще бъда майка. По ред причини, които тук ще пропусна, това не се случи досега. Майчинството не ми е самоцел, не желая да бъда майка, за да осмисля живота си, той е смислен и сега. Знам, че мога да дам много на детето си, че мога да се справя с трудностите и сама. Също така обаче дълбоко вярвам, че детето има нужда от двама родители. Това не е само един традиционен модел. Това е начинът, по който "работи" човешката ни природа и средата, в която биха могли да се отглеждат здрави и щастливи деца. "Биха могли", защото за съжаление и традиционното семейство не е гаранция за това. Все пак детето опознава света и себе си през родителите си - личен пример, подражание, "мъжко" и "женско" мислене и поведение и т.н.

Нещата при донорската сперма се усложняват от факта, че мъжът е неизвестен. Един ден ще кажеш на детето си: "Мама много искаше точно ти да се появиш на бял свят и затова пое отговорността да започнете пътя си сами... докато си намерим най-добрия татко". А този, анонимния, татко какво ще го правим? Той е факт. Той е дал своя генетичен материал, а значи и доста от характера на детето. Аз не го познавам и детето няма да го познава, а може би ще пита, ще иска да знае. Дори и да срещна подходящия мъж, който да стане баща на детето, то пак ще си има двама бащи. Пък и нали децата се зачеват с любов...

Цитат
Християнската неблагосклонност към самотните родители или към АРТ?... АРТ съвсем не е толкова НЕбожествено. Християните казват, че това било ГРУБО намесване в природата, но ние не можем да повлияем чак толкова на природата - каквото и да правим, и всичко да е перфектно, нищо не дава гаранции за успех и в крайна сметка дали ще има бебе или не пак си остава в Божиите ръце...
Говорех за християнската неблагосклонност към донорството на сперма и яйцеклетки. В някои държави това е забранено и от закона. Не мисля, че АРТ със собствени яйцеклетки и сперма на партньора са намеса в Божиите дела, просто са помощ от науката, а дали ще стане е Божа работа. Но ме мъчи въпросът с донорството. Има разлика дали ще дариш бъбрек или яйцеклетка/сперма. Да, става дума за живот, но във втория случай се ражда едно съвсем ново същество. Ще кажете: "И то ще се роди, ако има Божията благословия" и ще сте прави. Но някак си изначално и съзнателно му залагаме трудности, още преди да се появи. Кое е, откъде идва, защо си няма баща като другите деца, защо си има двама татковци, ще ни съди ли за нашето решение...?

Ей такива въпроси ме вълнуват. А една от причините да чакам дълго, за да стана майка, е, че исках да срещна подходящия човек. Сега пък... Ново 20 :)
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #10 -: Септември 24, 2012, 14:13:40 pm »
Танита,

Знам, че много по отдавна си мислила по темата от мен. Вярвам, че си намерила най-доброто за теб решение. И те поздравявам за това. Аз още се чудя. Това е моят начин да почувствам как е правилно да постъпя аз самата.

Написаното от теб ми дава повод да напиша два коментара. Доколко е важен генетичният материал? Наскоро четох книга от авторитетни американски психолози, в която се твърдеше, че всъщност наследствеността оказва много по-важно влияние върху формирането на личността от възпитанието и семейната и обществената среда. Според изследване, проведено между еднояйчни близнаци, живели разделени и в различни условия, те проявяват еднакви черти на характера, таланти, имат сходни интереси и др.под. Генетичният материал не е за подценяване. Все пак тръгваме от клетка с 50 на 50 хромозоми от мъжа и жената :)

Самотното родителство е тема, която доста ме е вълнувала. Имам примери около себе си, които не са само положителни. Говоря за тези, които са избрали сами да отглеждат дете, а не за майки, които са останали сами впоследствие. Хората понякога се надценяват. Или подценяват трудностите.

Важното е да се вземе твърдо и неотменимо решение, защото, тръгнеш ли в разрез с общоприетото, целият свят се нахвърля да ти обяснява колко не си права :)
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #11 -: Септември 24, 2012, 14:53:59 pm »
За мен би било важно да взема решение със сърцето си, а обществото - ами не мога да се харесам на всички. То все ще ми намери някакъв кусур.
Да, хубаво е детето да има майка и баща. И още по-хубаво е и двамата да са добри родители. Но за съжаление, действителността невинаги е такава. Дори и днес всичко да е хубаво и да е наред, никой не знае какво го чака утре. Донорството отдавна е възприето от западните общества, както и самотното родителство. В крайна сметка, никой няма да знае как точно е заченато детето. Както казах - важното е ти да вземеш решение за себе си. То ще е правилното. Имам приятелка, която роди от донор, защото искаше дете, а нямаше мъж до себе си. Имам друга приятелка, която беше много щастлива с мъжа си, но той загина в катастрофа, когато детето беше на годинка. Самата аз пък съм дете на разведени родители. Баща ми живя с нас до пълнолетието ми. И какво от това? Не съм била щастлива, че той е моят баща. И сега не съм, не сме особено близки, виждам се с него от любезност и може би от съжаление. С възрастта съм го приела такъв какъвто е. Не знам дали щеше да е по-добре без него. Като дете съм си го мислила. Сега отдавна този въпрос не ме занимава. И други примери имам. Просто никога не знаем какво ни очаква, затова постъпи, както прецениш. А обществото, хората щели да говорят, ами аз един живот живея и искам да го направя както аз реша за добре.

Желая ти всичко най-хубаво!
« Последна редакция: Септември 24, 2012, 14:57:49 pm от blue_sky »

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #12 -: Септември 24, 2012, 17:31:04 pm »
Беата, разбирам страховете и съмненията ти прекрасно, всеки един от тях съм изживяла и обмисляла многократно (относно донорството и генетичния материал).
Дори да приемем, че генетичния материал има по-голямо значение при формирането на характера от средата и възпитанието, помисли си, че детето, дори и да е генетично твое и на мъжа ти, може да наследи някои гени от чичо, леля или баба в рода, които не са за предпочитане (почти всеки род има някоя издънка), а ако не от твоя, примерно от този на мъжа ти.
Аз лично, разсъждавайки многократно по темата, бях намерила поне няколко примера на братя и сестри (еднакъв генетичен материал), които са с коренно различни характера. Не знам какви изследвания са правени при близнаците, но при братя и сестри - това е доста често срещано (замисли се и ти за примери около тебе).
Така или иначе аз наистина намерих своята истина по въпроса, но всъщност това което окончателно ме убеди в правотата на разсъжденията ми беше усещането, което имах още след първия трансфер на ембрион с участието на донорски материал - веднага след трансфера още в първите минути, почивайки си, почувствах с цялото си сърце, че това е моето дете, независимо чий генетичен материал носи и така беше след всеки един трансфер. И всичките ми терзания приключиха!;-)
А относно самотното родителство - аз също съм дете на разведени родители, много се е писало и изговорило за наранената детска душа по темата, аз лично за себе си  не смятам нито, че съм наранена, нито че съм изстрадала, просто това е моят живот и не мога да си го представя различен или друг. Но за сметка на това, че съм отгледана и винаги съм била само с майка, тя е невероятно добър родител и не искам друг или други. Не смятам и че съм ощететна по някакъв начин, напротив, това ми помогна да стана това, което съм;-)  
*

    Veselia

  • ***
  • 218
  • И все пак тя се върти!
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #13 -: Септември 24, 2012, 18:15:32 pm »
Извинявам се, че се намесвам в темата.
Разговаря ли с бившия си приятел? Ако и двамата искате да станете родители без да живеете заедно, това би бил идеалния вариант. Няма да се чудиш чии са гените. Детето ще си има двама родители, нищо че няма да живеят заедно.
Мое мнение, без да ангажирам никого.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #14 -: Септември 25, 2012, 01:17:39 am »
beata , наистина - нямаш никаква гаранция, че ако детето ти е заченато от твоя яйцеклетка и сперматозоидите на твоя избраник /избран, защото покрива всички твои изисквания за мъж/баща/ - това дете ще вземе точно идеалната комбинация от твоите и неговите гени. Може да си закачи гени от всеки ваш роднина и от двата рода, който "хич не е цвете за мирисане" и поради тази генетична комбинация - да е е всичко онова, което не си искала и не си си представяла за детето си и което не можеш да повлияеш с добро гледане, възпитание, среда на развитие...
Искам просто да ти кажа, че генетиката е рулетка в най-чист вид, дори учените които се занимават с тази наука денонощно не са наясно кое, защо и как точно се случва - просто констатират последствия.Та и изследванията в областта и публикациите по темата за момента са...вятър и мъгла, казано по български.

Ако забременееш с донорски сперматозоиди, дори с партньор до себе си, който ще бъде татко на това ваше все пак общо дете... Защо на детето трябва да му се казва в някакъв момент, че тати му е тати, ама пък биологично погледнато - не е баш така. Аз не виждам смисъл от подобна стъпка, още по-малко пък полза за когото и да било от вас да се казва. На мнение съм, че истината трябва да се казва винаги, когато същата няма да създаде безсмислено терзания, въпроси, проблеми. Ако сте двойка с дете, а детето е заченато с донорски материал - никакъв смисъл няма да се изпада в подобни подробности и да се създават въпроси и тревожност в семейството - без от тях да следва някаква реална полза за някого. Вече в по-зряла възраст на детето - това може да бъде казано, с оглед на някакъв здравословен/репродуктивен проблем при детето /недай Боже/, но иначе е просто излишно за мен.

Ако ще ползваш донорска сперма с идеята да си самотна майка...Каква е разликата да си самотна майка на детето си, ако то е следствие на еднократен случаен секс, ако таткото те е изоставил, ако сте се разделили/развели... Питам каква е разликата в емоционален план? Пак ще има въпроси, пак няма да знаеш как да им отговориш, пак няма да можеш да компенсираш "липсващият родител" и вероятно - пак ще се справиш, ако си уверена и знаеш какви са ти приоритетите.

Децата имат нужда от любов, сигурност, спокойствие. Същите - могат да им бъдат дадени в едно "обичайно семейство", могат да бъдат дадени само от един родител, могат да бъдат дадени от баба и дядо, от роднини които отглеждат това дете по стечение на обстоятелствата, от приемни родители... Варианти и ситуации - много, гаранции - никакви. Въпросът е кой и как отглежда едно дете, не кой и как го е "направил". Детето е дете на този, който го отглежда и родител е този, който отглежда дете. Ако не ми вярваш - попитай хората тук осиновили деца. Те нямат и един общ ген с тях, но тези деца са им деца, колкото моето е мое и са родители - колкото и аз. Даже повече си мисля понякога.

Мислила съм по темите, които те вълнуват сега, когато с бившият ми съпруг - нямахме яснота защо бебе не идва. Прехвърлих всички варианти наум - донорски материал, осиновяване...и стиганх до извода поне за себе си, че ако това се налага за да бъдем родители - ще. И пак ще бъдем прекрасни родители, или поне аз ще бъда прекрасна майка. В крайна сметка - при нас се решиха лесно нещата - спонтанна бременност, прекрасно бебе.

Планове? Търсих идеалният мъж/съпруг - намерих го. Беше потенциално идеалният татко, не ден-два, а дооооста години. Минахме през очакването на бебе, бяхме от големите късметлии - то дойде, без особени перипетии... И накрая се оказа, че нашият син е ужасен проблем за "лайфстайла" на баща си, та набързо се и разведохме. Освен, че съм и ще съм самотна майка, ще трябва и да отговарям на въпроси защо така е станало с тати и каквото и да кажа - все ще има недоволство от страна на сина ми сигурно. Разбирането за много неща идва с времето и определен житвйски опит, та не си правя илюзии, че на детенце ще мога точно да му обясня и да ме разбере какво и защо се е случило, когато е бил на няма и годинка... Е и? Продължаваме напред, по най-добрият възможен начин. Споделям ти това, за да видиш, че както и да го мислиш нещо - винаги може и друго да стане, просто бъди готова за всички варианти и го дай по-спокойно.

Няма нужда да се терзаеш толкова за практики, които съществуват по света от десетилетия, дават прекрасен резултат, щастие за много хора. Няма нищо "грешно" в тях, нищо страшно, опасно, драматично - въпрос на възприятие.

П.П. Аз съм атеист, така че в религиозен аспект - няма как да те разбера, поради което и не коментирам точно този аспект на нещата.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #15 -: Септември 25, 2012, 09:46:11 am »
За едни идеалният модел за семейство е мама, татко и дете, за други - същото, плюс още едно дете. За трети - кариера, след това мама, татко... и т.н.
Още по-други пък искат всичко да им е уредено - кариера, стандарт на живот...
Всеки с модела си. Лошо няма, де. Стига да ти се получи, ама надали  :D  Примери - колкото искаш.

Моят модел беше - мама, татко и три деца. Ама какъв модел ми се случи в действителност  :lol: Забременях при обстоятелства, които биха отказали много хора да имат дете. 11 г. моделът беше "мама и дете". Не съм религиозна - какво са мислили хората за мен, не съм се интересувала. Исках това дете, знаех, че това е може би е единственият ми даден шанс (за съжаление се оказах права). Социално напрежение и лошо отношение не съм усетила, може би защото не съм го позволила. Отделно пък да се изживявам като жертва, не е моят начин на живот, нито пък искам детето ми и близките да ме възприемат като такава. Та, както си го направиш.

Каквото и да решиш, желая ти успех! Родителството не е лесна работа, независимо какъв модел е  :wink: Но пък е прекрасно!
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #16 -: Септември 25, 2012, 12:42:08 pm »
Ей, чета ви и ми пълните душата, ама много сме умни в този форум бре!;-))))
Сори за спама, ама не се въздържах!
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #17 -: Септември 25, 2012, 12:45:34 pm »
Момичета,

Искрено се радвам на споделения ви опит и отговорно отношение по темата. Всички, разбира се, имаме своята гледна точка, а и темата е сложна. Затова и всеки сам си извървява пътя към своето решение.

Аргументът на Танита, че и собствените и на партньора гени могат да се окажат не особено читави или комбинацията им да доведе до неприятни изненади, е много силен. Така е, никой не ни дава гаранция дори при безпроблемно зачеване. Ама пък нали затова си избираме човека, с когото искаме да имаме дете? Водим се от самочувствието, че ние самите сме готини и ще станем прекрасни майки и търсим подходящ генетичен материал в лицето на точно определен човек. И... каквото дойде :) То си е наше и го обичаме. С което не казвам, че осиновеното дете, например, не е наше. Обичаме го не по-малко от дете, заченато от наша яйцеклетка. Съгласна съм, че самият акт на раждане не прави никого родител. Точно затова и аз не исках просто ей така да стана майка. Затова се колебая какво решение да взема. Защото искам да дам най-доброто на детето си. Всяко решение носи риск и ние го поемаме. Но чак след като сме готови да понесем всички последствия. Това е повече въпрос на решителност, отколкото на очакване на някаква гаранция или обещание, че ще се справим.

Не се вълнувам от това какво щели да кажат хората. Ако съм убедена в правотата на своето решение, няма нужда някой да ми дава акъл. Просто е досадно. Но пък ако аз съм наясно, ще е по-лесно да обясня на детето си защо има само мама. То може да не възприеме моите аргументи, но аз трябва да ги имам, за да му ги представя във възможно най-подходящ вид.

А защо трябва да се каже на детето за донорстовото? Труден въпрос, но моето мнение е, че е по-добре това да се каже в някаква подходяща възраст на детето, когато то ще може да разбере. Рано или късно тайното става явно и е по-добре да не държим тайни в семейството. Ако пък бащата е донор, тогава ще се наложи да се дава обяснение, по-добро от "ами аз така реших".

Уважавам силно родителите, които сами отглеждат децата си. Това е неимоверно трудна задача. Не са без начение обстоятелствата, поради които се е случило това. Когато родителите са разведени или единият е починал, този, който отглежда детето, поема по-тежкия ангажимент, без да го е искал предварително. Когато обаче жена без съпруг/партньор реши да зачене от донор или да осинови, тя съзнателно поема отговорността да съдаде семейство от по-необичаен вид. Хем самата тя се нагърбва с по-тежък товар, хем авансово избира за детето си по-различен път, предполагаемо по-труден. Ако междувременно се появи татко - добре, това помага, но ако не се появи обичан мъж, семейството си има своята "аномалия". И майката някак трябва да я представи на детето, така че то да не се възприема като ощетено. Въобще при всичките ми разсъждения ме вълнува кое ще е по-добре за детето. А че за мен ще е по-добре него да го има, независимо как, това е ясно. Е, колебая се за начина, но в един момент ще реша.

Съгласна съм с теб, Jbrul, че е хубаво да приземяваме идеалите си. Докъдето ни позволява съвестта и сърцето. Да, добре е да имаме семейство с любящ съпруг и три деца (както аз го исках например :)), но не винаги става това, което искаме. Или пък не става по начина, по който го искаме. И правим леки компромиси. Търсим начини да постигнем най-желаното, това, с което не искаме да правим компромиси. В нашия случай - да имаме дете.

Все пак да кажа нещо и за развитието при мен. Говорих с моя приятел. Идеята да имаме дете, без след това да живеем заедно, съм я приела отдавна. Предпочитам той да е баща на детето ми, дори и да го отглеждам сама. С него изминахме нелекия път на три опита "ин витро". Трябваше да знам дали той все още иска да продължим, въпреки че ние имаме какво да изясняваме помежду си. Е, продължаваме. Засега това стига :) Пък ще видим.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #18 -: Септември 25, 2012, 12:51:14 pm »
Това, което разбрах по въпроса е че всеки има свое решение, и да приеме концепция, с която да живее добре и в мир със себе си. Съответно под натиск - автонатиск или чужд - може да вземе решение, с което да не живее добре.

Първи пример  :D - личен. Приела съм концепцията, че генетиката предопределя физически особености, както и таланти, дарби, а така също и неумения (напр. нямам муз. слух и пея фалшиво). Средата подтиска или дава шанс да се развие генетично предопределеното. Индивидуалната натура - с нея се раждаме и тя не зависи нито от ген нито от среда. Приемайки това за мен беше доста лесно решение да осиновя дете. Не съм имала страх, съмнение или драма. Това не е моя заслуга, просто така ми се е случило. Въобще не съм се питала ще го обичам ли или не. Винаги съм знаела, че това ще си е мое детенце.
Писала съм и друг път - имам едно донорско инсе - кошмар, за който не ща да си спомням. Направих го под натиска на съпруга ми и само ще отбележа, че това беше единствения път, в който се молех да не съм бременна.
Искам да кажа, че това е моята концепция с която аз живея в мир със себе си. Тази концепция може да е абсолютно погрешна и изобщо да не работи за друг. Напр. моя приятелка също с репродуктивен проблем има съвършено различно виждане и категорично няма да осинови. Тя обаче е точно толкова убедена в решението си, колкото аз в моето.  Имам и приятелка с дете от донорско ин витро - изкара прекрасна щастлива бременност, в момента е майка на чудесно дете. И понеже и трите сме се самоиздъвкали и самоанализирали почти до ниво научна конференция  :lol:, всяка от нас е избистрила позицията си и живее в мир със себе си и околните. За едната работи едно, за мен друго.

Втори пример чужд. Преди години при мен дойде една жена за консултация, свързана с осиновяването. На 40 и ... години, женена, бяха й предложили две различни дечица - и двете бебета на по 4,5 месеца - прекрасни деца - мечта за всеки родител. При мен дойде една измъчена жена, която беше притискана от мъж и майка, а тя самата хич, ама хич не щеше да осинови. Говорихме бая дълго, тя бая се ококори като намери подкрепа точно в мое лице да се откаже :))). Просто мисля, че човек който вътрешно не иска и се съпротивлява на определено решение, а го прави под натиск на доброжелателни иначе хора, ще сгреши.

И понеже аз също съм силно вярваща, смятам, че когато човек е добър, порядъчен и отворен към света, най-общо казано обичащ и позитивен човек - това, което е вътрешната му убеденост е в хармония и с божията воля. Така както Господ е бил милостив и щедър към мен, дарявайки ме с прекрасния ми син, така е бил и е и до приятелката ми с донорското бебе, така крепи и приятелката ми, която взе решение да продължи живота си без деца
В очакване ....
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #19 -: Септември 25, 2012, 12:55:48 pm »
Ах, да! Да не пропусна да ви благодаря за пожеланията и подкрепата. Много благодаря! Разбирате ги вие тези работи ;)
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #20 -: Септември 26, 2012, 01:43:21 am »
Фуси го е написала прекрасно :)
Никоя от нас не може и няма да ти даде отговор на ТВОИТЕ ЛИЧНИ въпроси, знаеш че това можеш да го направиш само ти. Надявам се да сме ти дали подкрепа в ситуацията поне. И да си имаш трите бебета, за които си мечтала.
Аз също мечтаех за три и всъщност...остават ми още две - не съм се отказала  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #21 -: Септември 26, 2012, 11:01:51 am »
Макар че тръгнах да пиша по темата, провокирана от мои лични притеснения, тя не е само моя тема. Предполагам, че и други момичета се вълнуват от тези въпроси. Затова, абстрахирайки се от факта, че всеки сам си решава, и от положителното развитие при мен, бих искала да споделя още нещо.

И аз като Fussii съм установила, че, когато вътрешно, със сърцето и с разума си, не приемаш някакво решение, то няма сила на света, която да те накара да го преглътнеш спокойно. Нито самоубеждание, нито външен натиск биха ти дали хармонията на трезвото и взето при емоционален баланс решение. Както се казва, насила хубост не става. Точно заради това аз предъвквам въпросите от всички страни - защото нещо ме чопли, не ми е комфортно, съпротивлявам се. Когато усетя прещракването, отговорът ще се намести в главата ми. Тогава ще имам и убедеността, че Бог подкрепя усилията ми.

Господ не ни изпраща изпитания, с които не можем да се справим. Личният ми опит го потвърждава. Щом съм си избрала по-трудния път, ще го следвам и Той ще ми помага. Просто това, което желаем, не се случва по желания от нас начин. Налага се понякога здраво да се потрудим, за да го имаме. Ако пък не го постигнем, значи Бог е имал други планове за нас, а ние сме направили всичко по силите си :)

Колкото и да си говорим, че гените не са важни, а са само част от формирането ни като човешки същества, ние все пак искаме точно нашите гени да се възпроизведат чрез децата ни. Точно ние да имаме своето продължение в бъдещето. Както това са искали нашите предци. В крайна сметка ние сме резултат на една не само човешка, но и родова еволюция. В нас живее някакво преработено издание на нашите баби и дядовци. Дали е егоистично да искаме децата ни да приличат на нас? Да. И е естествено. Иначе защо бихме се подлагали на АРТ? Малко семейства или пък самостоятелни мъже и жени осиновяват деца, ако нямат проблеми. Избираме си мъж, когото харесваме не само по характер, но и инстинктивно оценяваме, че е здрав, с определена външност и черти, които бихме искали да видим в детето си след време. Пък и нашите издънки в семейството поне си ги познаваме :) А при донора на сперма само знаем, че е здрав физически. Това са аргументи в полза на използването на собствен генетичен материал. Донорският го търсим само в краен случай, когато сме изчерпали всички останали възможности. А понякога просто се отказваме да го търсим. Или осиновяваме, или решаваме да живеем без деца.

Искаше ми се да засегна и един друг важен въпрос. Хорското мнение не ни вълнува, когато решаваме важни за собствения ни живот проблеми. Обаче е важно кои са хората. Ако нямаме подкрепата на родителите си и на приятелите си, макар и само морална, си набавяме допълнително емоционално натоварване. Моите родители, например, не са ме подкрепяли за доста по-обикновени неща от това да имам донорско бебе. И съм страдала от тази липса, защото ги обичам и ме наранява неразбирането им. Дори идеята за осиновяване ги изпълва с ужас. Донякъде е въпрос на поколенчески различия, манталитет, остарели виждания, насадени предразсъдъци. Спокойните разговори биха помогнали да им обясня защо постъпвам по определен начин. Но като знам колко спокойно си говорим понякога... А защо трябва да знаят? Ако ще се конфронтирам със света, по-добре да имам добри съюзници, нали?

Извинете, ако преексплоатирам темата. Тя ще си отпадне при липса на интерес така или иначе.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #22 -: Септември 26, 2012, 11:24:08 am »
Хорското мнение не ни вълнува, когато решаваме важни за собствения ни живот проблеми. Обаче е важно кои са хората. Ако нямаме подкрепата
Хорското мнение за мен е различно от мнението на близките ми. Аз се съобразявам с мнението на съпруга си. Важните решения ги взимаме само с пълен консенсус между нас двамата. (в нашият модел семейство е изключен факторът мнение на баби, дядовци и т.н. и те много добре си знаят - ясно им е заявено). Та, по тази причина, ние не осиновяваме - мъжът ми не иска. Не може. Аз не му се сърдя, не се и опитвам да го променя. Има такива хора. По мои наблюдения, мъжете повече държат на гена си и е нормално, защото е свързано с вечната идея - продължаването на рода.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #23 -: Септември 27, 2012, 09:59:23 am »
Беата, само още нещо по темата, но не го приемай като заяждане, а само разсъждение.
Да, по принцип си права, че всеки иска да възпроизведе гените си (така да се каже), но родителството далеч не е само възпроизводство на гени, пък и в крайна сметка, всеки е добре съвсем трезво да си разгледа гените и да прецени дали са толкова безценни за възпоизвеждане;-)
Една от причините аз да не държа толкова много на моите гени е баща ми, да, това са моите гени, но по-добре е да не се възпоизвеждат, със сигурност човечеството няма да загуби от това!
Родителите наистина имат огромно значение при формирането на мирогледа ни и много голяма част от решенията, дори и подсъзнателно, взимаме под тяхно давление, но наистина факта , че не те подкрепят, дори и за дребни неща не бих казала, че говорят в тяхна полза.
Не ми отговаряй, само че добре се замисли ти всъщност чии гени и защо точно искаш да ги възпроизведеш и още по-важния въпрос, това със сигурност ли е твое вътрешно убеждение или ти е насадено от тях (пак казвам дори и подсъзнателно).
Мисля, че темата стана доста интересна;-)


*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #24 -: Септември 27, 2012, 10:37:48 am »
Исках по-отдавна да се включа, но трябваше да надрасна първосигналните си мисли. Защото имаше вероятност да съм меко казано по-дръзка.
Правила съм опити с донорска сперма и продължавам. Колебанията ми са били може би около месец-два: дали да правя опит с някого, когото не искам или да ползвам анонимен донор. При мен надделяха аргументите в полза на анонимния донор. Да, имало е съмнения - как да се обясни на детето/децата в бъдеще защо така, ама накрая се успокоих, че като се стигне дотам, ще открия най-вярното решение и ще се справя с проблемите един по един. Е, вярно, че имах своите съмнения и въпроси-сценарии (сега ги прегледах и ми беше дори малко смешно, ама тогава си е било лудост), но добре че получих адекватни отговори във форума, та съм се успокоила. Няма как да знам след 5-6-10 години какво ще бъде. Сега в по-близък план е да имам успешна процедура, положителен тест, да се развива правилно ембриончето, да се стигне до успешно раждане. Все още съм далеч от тези неща, за да мисля за в бъдеще. Тогава ще питам други минали по този път, ще чета, ще мисля и ще взема своето правилно решение. Имам подкрепата от родители (майка, леля, братовчедка; баща ми и брат ми са наясно, но не коментирам с тях) и приятели. На колегите не съм казала. Но дори да нямах тази подкрепа, пак бих продължила. Но аз от малка съм определено самостоятелна и не съм се влияела особено от мненията на околните. Подкрепям написаното от другите по въпроса - казали са го много добре и разбираемо.
П.П Препоръчвам ти една стара тема - може да внесе яснота и при теб, независимо как ще продължиш - сама или с партньор.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=30476.0
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #25 -: Септември 27, 2012, 11:16:58 am »

Колкото и да си говорим, че гените не са важни, а са само част от формирането ни като човешки същества, ние все пак искаме точно нашите гени да се възпроизведат чрез децата ни. Точно ние да имаме своето продължение в бъдещето. Както това са искали нашите предци. В крайна сметка ние сме резултат на една не само човешка, но и родова еволюция. В нас живее някакво преработено издание на нашите баби и дядовци.

Мислех да си самоцитирам книгата за пореден път  :wink:, обаче знаеш ли ... това за гените, дали е вярно или не по принцип няма никакво значение. Важното е ЗА ТЕБ дали е важно. Важното е ти как искаш да се случи.
В очакване ....
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #26 -: Септември 28, 2012, 11:49:09 am »
Мили момичета,

Борбата с егото си я водим всеки ден по различни поводи. Дори самото желание да имаме дете е преодоляване на егоизма ни - да има един друг човек, който да е по-важен от нас (или почти :)). Аз не защитавам безрезервно тезата, че гените са много важни. Уважавам и аргументите против. Просто няма как да отречем човешката еволюция. Всеки лично за себе си преминава през колебания и съмнения. Аз също. Защо искам точно моите гени да останат за поколенията :) (опитвам се да не бъда чак толкоз сериозна, че е уморително)? Ами защото си мисля, че съм готина и здрава, че и по този начин мога да дам нещо хубаво на детето си, освен чрез възпитанието, любовта и грижите, че, макар сред роднините ми да има хора, които не харесвам, баш техните гени няма да се оплетат в щастливата генна комбинация на моето отроче и т.н. Едва ли на вас не са ви минавали подобни мисли. Ето rtfrtf прави опити с донорска сперма, но със свои яйцеклетки. Танита прави опити с донорски яйцеклетки, но с генетичен материал на съпруга си. Все нечии познати гени участват. Не ви упреквам или критикувам, момичета - опазил ме Бог, - просто казвам, че е естествено да искаме някой след нас да прилича по нещо и на нас. Единствено при осиновяването надмогваме този си егоизъм и приемаме като свое дете, което няма генетична връзка с нас.

Не мисля, че тук водим спор. Няма как да се спори по толкова сложна тема, където решенията са лични, а отговорите на са универсални. Споделяме мнения и опит, колебания, терзания, преодолени проблеми. И всеки намира кое за него лично е важно. Аз, например, нямах колебания
...дали да правя опит с някого, когото не искам или да ползвам анонимен донор.
При мен въпросът беше дали въобще да правя опит с анонимен донор? Досега отговорът на този въпрос винаги е бил отрицателен. Задавала съм си го, когато бях сама. Предпочетох да вярвам, че ще срещна подходящия мъж. Сега обстоятелствата се промениха. Минах през АРТ и видях колко сериозен е всъщност въпросът. И пак си го зададох, вече от позицията на новите обстоятелства.

Да изясня нещо друго. Не се влияя от мнението на другите, когато решавам нещо за живота си, пък били те и най-близките ми хора. Но предпочитам да имам тяхната подкрепа при важните ми решения. Горчивият ми опит показва, че сама и горда на барикадите понякога е безсмислено геройство :) Тук по-скоро питах вие как и доколко сте разговаряли по темата с близките си хора - съпруг, родители, приятели? И как постигнахте разбиране? Ако сте. Аз получих неочаквана подкрепа от родителите си за опитите "ин витро", а дълго се колебаех дали да им кажа, защото въпросът за липсата на дете винаги е бил болезнен за мен. Подробности не разказвам, но е хубаво да знам, че са на моя страна.

И накрая, в подкрепа на това, че не съм се запънала за безценните си гени :), сериозно обмислям и варианта "осиновяване". Той не е непременно противопоставен на другите варианти, поне засега не е единствената ми надежда да имам дете. Оставила съм го да зрее у мен.

П.П. rtfrtf, прочетох тази тема, преди да пусна моята :)
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #27 -: Септември 28, 2012, 12:57:13 pm »
Борбата с егото си я водим всеки ден по различни поводи. Дори самото желание да имаме дете е преодоляване на егоизма ни - да има един друг човек, който да е по-важен от нас (или почти :))....

Преди известно време четох един материал (немски), в който ставаше дума за това, че онези от нас, които са избрали ОСЪЗНАТО да живеят БЕЗ деца са много силни личности, тъй като децата (генетичните наследници) представляват СИГУРНОСТ, от която малко хора биха се отказали... Т.е., не трябва да се преодолява ЕГО, за да желаем да имаме дете, напротив - често това желание е свързано с желанието за сигурност и константност...

Всъщност, според моите усещания желанието за "възпроизвеждане на ГЕНИТЕ" не винаги е свързано с лични амбиции за продължаване на собствения род, а по-скоро с желанието да се роди човече, което да е СМЕСИЦА ОТ ДВАМА партньора. Аз поне, когато правихме АРТ, това исках - детенце, което да съм родила аз и да прилича на съпругът ми (е, можеше и от мене да вземе нещо, но само което харесвам, моля :lol:)... По тази причина донорството на сперма изобщо не би било вариант в моя случай. Просто за мене гените не са само ЛИЧНОТО продължение...

Аз съм осиновител и вярвам в гените :) ...И не виждам нищо лошо в това, че дъщеря ни носи други гени. Напротив - от това също могат да се извлекат много ползи... ;) Така или иначе тя си е нашето момиченце - дори и да не съм я родила аз, дори и да няма и половин участие от нас, тя не е полу-наша, а е изцяло наша... :)
А в момента чакам да узрее в мен идеята за последния АРТ опит...  :D
« Последна редакция: Септември 28, 2012, 14:17:59 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #28 -: Септември 28, 2012, 16:01:24 pm »
Не знам до колко е по темата. Някъде бях чела, че по време на бременността жената "избира" кои гени от набора, с който "разполага" ембрионът да се активират. Т.е., че не всичко е определено от момента на оплождането(кой сперматизоид ще хване яйцеклетката и тя каква ще е точно този месец) и можем да "оформим" до някъде детенцето. Чели ли сте за това?
Другото, което всички сме чували, че детето взема характера и външността на този, на когото е кръстено. Имам много примери около мен, които колкото и да не вярваш го потвърждават. За това и казват, че трябва да внимаваш на кого кръщаваш децата си.

Още нещо, което мисля че вече е обсъждано тук, е че детето се формира от средата не само като характер докато расте, но и като подчертаване на определени физически черти. Просто децата заприличват на осиновителите. Егоизмът при нас за избор на инвитрото пред осиновяване не беше толкова генът, колкото желанието ми да усетя детето ми докато расте в мен, раждането, всеки миг от положителния тест до изписването от Аг-то. Усетих всичко това, макар и не по начина, по който си го представях :(

Фуси, много ми харесаха твоите примери за трите ви. Но честно, не вярвам, че някой ще избере да остане без дете, каквото и да казва. Звучи ми като нашите лъжи в началото на неуспехите - а не ние не искаме деца още, а като се обърнем и сълзите ни тръгват от мъка.
Чандра, мисля че тази немска статия за силните хора е вярна. И то не само в смисъла да искаме генетични наследници, а изобщо да имаме деца. Изборът никога да нямаш децата за мен е по-труден от този - да осиновиш или да се бориш да забременееш.


*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #29 -: Септември 28, 2012, 17:41:44 pm »
Темата става все по-интересна;-)
Беата, само за доуточнение, последният опит, от който забременях, макар и за кратко, го направих с изцяло донорски ембрион, тъй като според лекарите има и някаква недоизяснена и неустановяема с изследвания генетична причина за неуспеха от страна на мъжа ми(винаги се стига до пустите му гени.;-)) Е, оказа се, че май не е точно така - ще видим.
Това само за инфо, че съм минала през всички стадии на отричане на гените;-)
Но не съвсем, защото така или иначе не сме си подали документи за осиновяване, това решение все още съм го оставила да зрее;-)
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #30 -: Септември 28, 2012, 18:03:26 pm »
Темата се завъртя доста около гените, защото те като че ли са най-силният аргумент в полза на желанието за собствено биологично дете. Да вземе най-хубавото от двама души, които се обичат. Ако не може и от двамата, поне от единия. Гените обаче не са всичко. През деветте месеца (които и на мен ми се иска да изживея) се оформя връзка, която подготвя родителите (най-вече майката) и детето за живота им заедно. Друг е въпросът доколко това е съществено за бъдещото развитие на детето. Не знам дали майката влияе по някакъв начин върху формирането на гените преди раждането. Но нейното състояние силно се отразява върху физическото и психическото състояние на бебето. Не че ако слуша Моцарт, ще стане гениално, но спокойната и щастлива майка му осигурява приятен хормонален баланс :)

Това с кръщаването е любопитно, не съм го забелязала. Напоследък има мода у нас момчетата да се кръщават на татковците си. Дали така повече ще им заприличат?  :wink:

bebe_2009, колкото и да ми е напонятно и на мен, има хора, има жени, които избират да нямат деца. Имам такава приятелка. Не знам доколко е искрена в твърдението си, че може да си живее добре и така, но виждам, че не страда особено от перспективата да няма дете. Смелост е да си опитвал, да си го желал и да решиш кога и как да спреш. Ако поначало не си бил сигурен, едва ли решението е толкова трудно. Не знам, пред мен не стои такъв въпрос.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #31 -: Септември 28, 2012, 22:51:41 pm »
Да ви кажа - не знам дали при някого първоначалното желание да има дете, е свързано именно с осъзнато желание да възпроизвежда най-добрите свои гени и тези на избрания партньор. Подсъзнателно, на ниво инстинкт - да, но иначе...еми просто искаме дете, защото е дошъл моментът лично за нас, свили сме гнездо с някого с когото желаем да отглеждаме дете и пр. Мислите от кого, какво би взело бъдещото бебе - са по-скоро в рамките на забавното, не на "генното планиране"...  :lol: Естествено визирам и самата себе си в описаната дотук ситуация.

Когато обаче се окаже, че проблем със зачеването на дете има, а този толкова естествен процес, лично за нас никак не е бърз, лесен, пък рядко е и съвсем "естествен" - логично следва и "голямото замисляне". Какво точно искам, защо го искам, как го искам, докъде ще стигна и пр. И отговорите при всеки са различни. Всеки от нас открива своите "лични граници" и съобразно тях - решава как да постъпи нататък.

Аз имам неприятното качество често "да слагам каруцата пред коня" т.е. при някакъв проблем/препятствие в живота ми - предварително превъртам всички възможни решения - от желаните - до най-малко желаните, с някаква идея да бъда що годе подготвена и наясно какво да правя и какви са ми позициите, ако се стигне до еди какво си. Ясно ми е естествено, че да предполагам и да настъпи еди каква си ситуация - не е едно и също нещо и реакциите ми ще варират, ако решавам нещо "на теория" и ако трябва да решавам същото нещо съвсем реално.
Но когато не знаех защо бебе при нас не идва и четях тук - превъртях наум възможните развития на ситуацията. И стигнах до един ясен и категоричен извод за себе си - това, което не мога да приема и с което не съм склонна да се примиря при никакви обстоятелства е: Да изживея живота си без да се грижа за дете и да чуя "мамо". Толкова. Всичко друго, освен това - е приемливо решение за мен, което не е равнозначно на най-желаното по принцип, но все пак бих го направила. Т.е. поставих своята "лична граница" по темата и просто зачаках събитията да се развият, имайки готовност за следващи стъпки, ако бебе все пак не дойде по начина по който ми се щеше най-много.

Мисля си, че "узряването" за дадени стъпки в някаква област /не само желанието за дете/ - има поне два етапа. Предварително изясняване кое приемаш, кое не и защо и реалният момент, в който осъзнаваш, че трябва да направиш дадено нещо и наистина го правиш...или не го. Лично аз, за особено важни неща - предпочитам наистина предварително да си помисля, да си изясня сама пред себе си своите принципни позиции и усещания за нещо, та ако ми се наложи да го направя - да не губя време и нерви в някаква вътрешна "лична драма" и "борба със себе си".

Така че, намирам за изключително полезно това, което  beata прави в тази тема. Полезно ще е за нея и за всеки бъдещ читател с подобни въпроси и чуденки. Да не говорим, че едва ли има друго място, в което да почерпиш информация "от извора" т.е. от хората, които са минали по този път, или все още вървят по него.

Моите адмирации към всички, които така изчерпателно споделяте живота си тук! :D



 Тук по-скоро питах вие как и доколко сте разговаряли по темата с близките си хора - съпруг, родители, приятели? И как постигнахте разбиране? Ако сте. Аз получих неочаквана подкрепа от родителите си за опитите "ин витро", а дълго се колебаех дали да им кажа, защото въпросът за липсата на дете винаги е бил болезнен за мен. Подробности не разказвам, но е хубаво да знам, че са на моя страна.


beata , редактирам си поста понеже се усетих, че пропуснах да ти отговоря на конкретните питания от цитата.  :oops: По темата съм разговаряла подробно и изчерпателно с всички свои приятели, с майка ми и съпругът ми. /аз нямам други роднини почти/. Заявих, че ще опитам всичко, което съвременната медицина позволява, за да имаме биологично свое дете. Ако се наложи - бих ползвала донорски сперматозоиди /ако съпругът ми е съгласен естествено/. Бих ползвала и донорска яйцеклетка, или направо донорски ембрион който да износя. Просто много исках да съм бременна  :lol: Ако беше законно в БГ и проблемът беше, че аз не мога да износя детето - бих ползвала и сурогатна майка. И ако нищо от изброеното дотук не даде желания резултат - бих осиновила дете/деца. Имам пълната подкрепа на майка ми за всичко, та и в случая - имах я. Съпругът ми беше съгласен на всичко, но не и на осиновяване на дете. Поради тази причина и в моя личен "план за действие" - това беше последна възможна стъпка. При разговорите ми по тези въпроси с приятели - съм срещала разбиране и никой не е изказвал поне гласно някакво несъгласие по подобни процедури, или да е намирал нещо нередно в тях, но е нормално предполагам - все пак човек има приятели дето са "на неговия акъл" в общи линии. В крайна сметка - не се наложи "някой да ме подкрепя" за нищо от гореизброените, но подкрепа щях да имам. За осиновяване - би ме подкрепила само майка ми, бившият ми съпруг никога не би приел подобно решение, поне според мен. Но ако реално нямахме друг вариант...знам ли. ;)

« Последна редакция: Септември 28, 2012, 23:24:50 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #32 -: Септември 29, 2012, 09:51:01 am »
Темата наистина направи лек завой, но в положителна посока - става все по-интересна!  :wink: Включвам се само, за да потвърдя мненията на няколко момичета тук по повод решението да останеш без деца. Сега вече от позицията на времето, мога да кажа, че съм искала деца, заради родителите си, заради това да бъдем като другите, заради това майка си да ме приеме като пълноценна реализирана жена, а не като половин жена, както ме приема и до днес. Явно никога не съм (не сме) искали толкова силно деца, щом и до ден днешен ги нямаме, а вече е и късно де.  :wink: Понякога все още се намират хора, които ме питат, а не ви ли липсват децата - ами не. Повярвайте ми, не лъжа. И това е така, защото не може да ти липсва нещо, което си нямала и не знаеш какво е. Може би, защото нямах подкрепа от родители и приятели, когато правихме опитите и съвети относно това, че светът е по-хубав с деца, но така се е случило при нас... Както и да е, това е приключен въпрос. На този етап нямаме какво да дадем на едно дете.  :( Вероятно съм много силна, защото по цял ден работя с деца! И понеже ги дарявам с обич и внимание до изчерпване...

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #33 -: Септември 29, 2012, 11:28:18 am »
И аз ще си позволя леко отклонение, което пак си е по темата. :) По повод на това, което Душка каза
Понякога все още се намират хора, които ме питат, а не ви ли липсват децата - ами не. Повярвайте ми, не лъжа. И това е така, защото не може да ти липсва нещо, което си нямала и не знаеш какво е. Може би, защото нямах подкрепа от родители и приятели, когато правихме опитите и съвети относно това, че светът е по-хубав с деца, но така се е случило при нас... Както и да е, това е приключен въпрос. На този етап нямаме какво да дадем на едно дете.  :( Вероятно съм много силна, защото по цял ден работя с деца! И понеже ги дарявам с обич и внимание до изчерпване...
Когато желанието не ти идва отвътре, а по-скоро като подсъзнателен стремеж да изпълниш нечия чужда представа, да си като другите, леко насила, тогава няма как нещата да се получат. Особено при наличието на трудности, когато вътрешната мотивация е много важна. Душка е преминала по труден път, за да си вземе важното решение, но е наясно със себе си. Така както всички проверяваме собствените си граници. Буташ, напъваш отвътре, притискат те обстоятелства и хора отвън и разбираш докъде можеш да поддаваш.

На мен пък ми липсва това, което нямам и не знам какво е. :) Да бъда майка и да се грижа за дете/деца. В същото време дочаках прекрасната си възраст, без да се сдобия с дете. Приятели ми казват: "Значи не си го искала чак толкова силно". А колко силно е достатъчно? При мен всичко тръгва от любовта. Във всичките й измерения. Тя ми е критерий за важните неща - в отношенията с хората, в отношенията с мъжете, в работата, при зачеването на дете. И - за добро или за лошо - с тези си разбирания срещнах доста трудности. И стигнах до въпросите, които повечето хора не се налага да си задават, както е коментирала Jbrul. В моя план за действие няма точка "живот без дете". И сега си тествам границите :) докъде мога да отстъпя от идеалния за мен вариант.

Душке, мисля, че много ти помага това, че работиш с деца и ги даряваш с много обич и внимание. Аз ходих няколко пъти (и мисля да продължа да ходя) в един дом за изоставени деца, за да бъда с нещо полезна. На първо време просто да играя с тях. Лудницата е прекрасна и пълна! :D Бях много въодушевена и щастлива, но аз съм с тях само няколко часа, веднъж седмично. Нито се грижа за тях, нито присъствам на трудни ситуации. А да си с тях постоянно и пак да си мила и внимателна е сериозно изпитание. Предполагам, че нещо подобно е да работиш в детска градина или начално училище. Това е малко извън темата, но има отношение към мотивацията да си родител.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #34 -: Септември 29, 2012, 13:22:22 pm »
Душе  :bighug:

Цитат
Приятели ми казват: "Значи не си го искала чак толкова силно". А колко силно е достатъчно?
Ей тва ако ми го кажат и ще ми поникнат рогата.  osi_4


*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #35 -: Септември 30, 2012, 22:45:04 pm »
bebe_2009 -  :bighug:
beata, може би наистина не съм го искала достатъчно силно, защото начини да стана майка има много, не е задължително да родя свое и на съпруга ми дете. По цял ден съм заобиколена с деца, макар и не малки, защото работя в гимназия, но когато си пряко отговорен за 29 деца, чакаш с нетърпение да се отдадеш на тишината на дома... Щом си ме разбрала правилно, значи все пак съм се изразила добре. Да, наистина се надявах да стана майка, за да не се различавам от приятелките и колежките ми, за да се вписвам в картинката, както се казва.:) Трудно ми е все още, когато се налага да давам отговор на учениците си колко и какви са децата ми...:( Яд ме е за изгубените пари, нерви и години в пътувания до София, Варна, Пловдив, София... Сега освен че сме бездетни, сме и стари, нездрави и бедни...:((( Мислихме и за варианта с приемната грижа, но това е друг въпрос, не по темата. Сега ти трябва да вземеш своето решение със сърцето и с разума си. Дано с нашите размисли и споделени мисли и преживявания, сме ти помогнали да видиш различните ъгли на живота... А щом в твоя план, няма точка "живот без дете", значи и ти си на ясно със себе си, трябва ти само малко подкрепа... Успех! :goodluck: :bighug:

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #36 -: Октомври 01, 2012, 13:28:55 pm »
Душке, благодаря на теб и на всички останали за добрите пожелания. Дай Боже да се сбъднат!

Знаеш ли, не е нужно да се сдухваш от въпроси за деца. От когото и да било. Имаш ли, нямаш ли, какви са, ама защо така се е случило. Щом вие със съпруга ти сте взели решение и сте спокойни с него, тогава отговорите би трябвало да са прости и да не те товарят. Аз също се впрягам при такива въпроси, но вече отговарям кратко и ясно, без обяснения. Ако дължа някому обяснения, това са шепа хора, с които съм разговаряла по темата. Всички останали просто получават едно "нямам деца". Точка. Всички емоции зад това си остават за мен и не ги показвам.

Ама това, че сте стари откъде го взе! Поддържайте си телата и душите и няма да сте бедни и нездрави. Най-добронамерено и искрено казвам. Освен това го вярвам. :)
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #37 -: Октомври 01, 2012, 23:22:14 pm »
Душе, откакто съм влязла в този форум - ти си слънчев лъч и глътка свеж въздух във всяка тема, в която съм те чела. Когато човек е наясно със себе си - всичко за него е "на мястото си". А "мястото" е различно за всяка от нас и все е правилно.

beata , лично аз рядко съм се впрягала на такива въпроси да си призная. По няколко причини. За повечето хора децата са нещо, което се появява при желание и едно "щракване с пръсти". Визирам хората без репродуктивни проблеми, които /за щастие/ все още са мнозинство. Темата за децата /ще имаш ли, защо нямаш още и пр./, в нашата страна е приета, като нормална и възпитана за лежерен разговор точно толкова, колкото разговори относно климата, какво работиш, колко ти плащат и дали шефът ти е свиня, или не е... :lol: Независимо от световните норми за общуване и кое според тях е прието да питаш и кое не е - тук сме все още "друга вселена" и когато някой те чукне по болното място - това обикновено не е с умисъл. Повечето хора, неполучавайки отговор на въпрос от този сорт - не сгряват, че темата не ти е приятна, ами решават, че не са попитали достатъчно ясно и конкретно и един вид - "продължават да ти дълбаят болното място" - без грам да се усещат за това. Те просто поддържат разговор. Убедила съм се лично в тая раУта. ;)
Точка две е, че всяка двойка афишираща стабилна и по-продължителна връзка в семейната/приятелската си среда се поставя автоматично в клишето. "Ама няма ли да се жените?", ако го направите пък - пита се дали се жените защото си бременна. /мина ми и това през главата  :lol:/. Ако все пак се омъжиш небременна, след няма и година се почва на всяко събиране с някого: "Хайде бееееее какво чакате?!" /за децата/. Мислила съм си, че е близко до ума на повечето ми познати, че след 4 години съвместен живот, сватба, още няколко години като брачна двойка и все сме без деца... Мислила съм си, че някой пък би се сетил все пак, че нямаме деца защото явно не можем да имаме засега. Ами да ти кажа - не дочаках да разбера дали някой се сеща - направо си казвах защо нямаме - и повече ядове не съм брала по темата. Нито пък е имало случай някой с нещо да ме засегне по нея.

"Думи хорски..." казваше баба ми лека й пръст. ;) Никога не секват, винаги има къде да те ударят, ако го допускаш, ако се вързваш... Вече не ме питат дали ще имаме деца. Сега най-често чувам: "Ама защо си оставяш детето без баща?"  :lol: А ся де?!! На такъв въпрос се смея, ако съм на кеф - мога и да обясня някои подробности, но откровено казано подобно питане - нито ме засяга, нито ме обижда. Защото съм пределно наясно със себе си, какво искам, какво правя, защо го правя и съгласието, одобрението и разбирането на околните - не са ми жизнено необходими. Нямам против да ги получа, ама като ги няма - свиркам си и си гледам детето и живота.

Последното - не е точно по темата, наясно съм, но държах да ти направя и този паралел в посока "подкрепа", "одобрение", "разбиране". Тези понятия ги изпълни със смисъл ти, според своите усещания и възприятия за света и ще осъзнаеш, че има неща толкова лични и толкова големи, че...нужно ти е единствено ти сама да се разбираш. Да взимаш решенията си без външен натиск, без очакване някой да одобрява същите, да си в мир и хармония със себе си когато решаваш/правиш нещо толкова важно. Постигнеш ли го - решението ти няма как да не бъде правилно.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #38 -: Октомври 02, 2012, 10:50:31 am »
И аз от личен опит съм се убедила, че, ако някой въпрос ме дразни, значи аз нямам задоволителен отговор, а не, че въпросът е некоректен. :) Впрягам се на въпроси за липсата на деца, защото това е болезнено за мен, а не, защото е чак такова нахлуване в личното ми пространство. Е, би било добре питащите да са по-деликатни, но това е пожелателно. На мен ми беше трудно с моите родители, на тях да отговарям защо така се е случило. Усещах някакво обвинение, че нещо не съм направила както трябва, за да имам деца. А те по-скоро се притесняваха за мен. Аз пък се затварях, защото ми беше тежко. След малко по-спокойни разговори и обяснение на ситуацията вече темата не е толкова драматична. :) А на останалите хора не им се вързвам вече, те не влагат нищо лично.

Последното - не е точно по темата, наясно съм, но държах да ти направя и този паралел в посока "подкрепа", "одобрение", "разбиране". Тези понятия ги изпълни със смисъл ти, според своите усещания и възприятия за света и ще осъзнаеш, че има неща толкова лични и толкова големи, че...нужно ти е единствено ти сама да се разбираш. Да взимаш решенията си без външен натиск, без очакване някой да одобрява същите, да си в мир и хармония със себе си когато решаваш/правиш нещо толкова важно. Постигнеш ли го - решението ти няма как да не бъде правилно.  :D
Jbrul, права си. Опитвам се да не очаквам нечие одобрение. В повечето случаи го търся подсъзнателно, и то от най-близките. Иначе не вземам решенията си под натиск. Просто ги обмислям повече, докато чуя в себе си "да, това е". Затова пуснах тази тема - за да претегля (за себе си) "за" и "против", да се запитам кое колко ми е важно и какво съм в състояние да направя, за да го постигна. А, веднъж взела решение, не се обръщам назад и повече не си задавам същите въпроси. :) Така мога спокойно после да посрещна и евентуалното неодобрение.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #39 -: Октомври 02, 2012, 11:24:10 am »
Beata, искам да те поздравя за темата, аз толкова години не намерих смелостта да я пусна, като разсъжденията ми са идентични на твоите, с християнската страна на въпроса и останалото.Момичетата са толкова прекрасни и допълващи се в отговорите си!
 За мен "препъни камъкът" за донорската опция винаги е бил моментът с казването на детето за произхода му. Прави сте не е задължителен. Може да е смешно и грубо, но винаги в мислите си стигам до момента с неговия избор на съпруг/съпруга и изпадам в сцени тип 'латиноамерикански сериал'.
Ако подходя малко по-генерализирано, тъй като изборът на донорска сперма се разглежда обикновено съпоставен с осиновяването и изборът "да останем без деца", помощ в тази насока може да окаже темата от "осиновяване на дете"/"За честността или колко е важно да се довериш на детето", тъй като там се рзглежда връзката майка-дете във вътреутробния период.
За мен също най-добрия вариант е - и двамата родители са известни и детето се ражда и отглежда от майка си, в смисъл, beatа, също бих се спряла на варианта дори да не живеем заедно, детето да познава баща си. Пътят на процедурите, както казва du6ka е дълъг и уморителен и финансово, и физически и емоционално. Beata, както казваш, важно е да пазиш тялото и душата си по този път! Всяко дете, независимо как е дошло при теб заслужава да има здрава и добра майка. Пожелавам ви го, момичета, от сърце!
« Последна редакция: Октомври 02, 2012, 11:33:40 am от esit »
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #40 -: Октомври 02, 2012, 14:08:58 pm »
Не може, а и не трябва, нелепо е "препъни камъкът" за процедура с донорски генетичен материал да бъде - как да кажеш на детето.
Огромна е разликата между осиновяване и използване на донорски материал. При осиновяването, доколкото съм чела и разсъждавала по въпроса, главният проблем при детето идва от мисълта за изоставянето, докато при донорския материал този проблем го няма, а той е много основен и по мое скромно мнение най-болезнения.
Най-важното е дали си готов, дали искаш да имаш дете, заченато с донорски генетичен материал, а дали, кога и как ще му кажеш - всичко това са второстепенни проблеми и се решават в последствие.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #41 -: Октомври 02, 2012, 14:42:18 pm »
Това с казването на детето за донорския материал ми се струва безсмислено. То е малко като признанието, че си кръшнал  :P Не искам да омаловажа проблема - да не се обиди някой, но това сравнение ми идва на ума. Нищо конструктивно не виждам в тези откровения. Резултатът е само, че се наранява човекът отсреща (който най-малко има вина), че се губи част от доверието и че ти олеква щом вече няма тайна.

При положение, че може да се избира донякъде донорът да прилича на родителя, защо изобщо някой извън двойката и лекарския екип трябва да знае подробности? Това не е като с осиновяването детенцето да дойде от вън - имаме си бременна, раждане и т.н.
То хората могат пак да си намерят приказка - питали са ме как съм била сигурна, че са ми върнали моите ембриони, или че не са ги дали на друга жена. При инсеминациите - от де знам на мъжа ми ли е материалът. Да се чудиш да се смееш ли, или сериозно да им отговаряш.


*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #42 -: Октомври 02, 2012, 14:49:09 pm »
Танита, доколкото разбирам, esit свързва проблема с казването не толкова с драмата на изоставянето, а с евентуалната родствена връзка на детето с негов възможен брат/сестра. Което си е за чудене, де. Но дори и да кажеш на детето, че има такава нищожна вероятност, то как може да предотврати кръвосмешението?
Да си призная, на мен точно това не ми е било "препъникамък". Мисля си, че с Божията помощ и, разчитайки на ниската вероятност, такива "латиносериали" могат да бъдат избегнати. Казването има значение заради произхода, заради търсенето на това откъде идваш. Разбира се, при добро семейно възпитание детето ще знае що за човек е, но не е добре да го товарим с тайни и с нашите разсъждения по въпроса. Просто би било добре да го снабдим с фактите, без по възможност да ги украсяваме със собствените си емоции. А то да си ги подреди, така че да е в хармония с тях.

За мен като че ли основната спънка при донорската сперма е в липсата на любов или на каквато и да било емоция в акта на зачеването. Да, бих могла да се успокоя, че това става с Божията благословия и този нов живот получава Любов свише, която, съчетана с моята майчина любов, ще му даде добро начало. Все още обаче не го вярвам достатъчно.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #43 -: Октомври 02, 2012, 17:59:41 pm »
Абсурдно е да се търси родствена връзка с който и да било при донорството, та то е анонимно. Нито може да се намери, нито има и смисъл да се търси. Има правила по които се осъществява донорството така, че шанса от кръвосмешение да е минимален. Това е напълно излишно обренемяване, нещо повече вредно за психиката на всички обременяване. Нали никоя от вас няма да тръгне да проучва всички гаджета или кандидат гаджета на бъдещото си дете?
Дори и да предположим, че може да се намери кой е донора и дори да предположим, че отидеш да го питаш за някаква генетична обремененост - той е напълно в правото си да отрече, че е той или да ти откаже каквато и да е информация, че дори е и в правото си да те съди, че му нарушаваш правата (и със сигурност ще те осъди) - е какъв е смисъла тогава да се казва или да се търси каквото и да е?
Колкото до липсата на любов в акта на зачеване, смятам, че е по-добре да се съсредоточим и да се опитаме да съхраним любовта при родителите, отколкото при създателите, смятам, че това е важното и стойностното.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #44 -: Октомври 03, 2012, 00:10:08 am »
beata, относно зачеване с донорски сперматозоиди и потенциални "латиносериали" зарди това... Ами да ти кажа честно, същият е шансът избраният от теб баща на детето ти - да е направил някое/няколко други деца, на други жени през годините преди да се срещнете. Не е ли така? Какви гаранции имаш, че такова нещо няма, ако той не знае за такава случка - това не значи, че някоя негова "случайно забременяла" изгора не е запазила и родила бебето без той дори да знае...
Въпросът с донорския материал, в точно този му аспект - е поредната илюстрация, че преди да имаме репродуктивен проблем - не мислим подобни неща, да не кажа, че през ум не биха ни минали. Окажем ли се от "другата страна на бариерата" обаче...Реално погледнато - шансът детето ти заченато с донорски сперматозоиди да има брат/сестра за които не подозира, е равен, или по-малък от този да се случи същото с избран от теб татко. Просто, защото в случай 1 - се следват строги правила и процедури, а в случай 2 - сме на едната "честна дума". А издънки от "честна дума" - историята познава бол ;)

Наистина, не виждам как можеш да заченеш дете без любов - все едно по каква процедура ще се случи това. За мен лично, любовта между партньорите в двойка, която ползва донорски материал е много по-силна и осъзната, отколкото при тези зачеващи "както е рекъл Господ". Подобно решение е избор някой да бъде баща/майка на твоето дете и да го приемаш за такъв, без същия човек да има и един общ ген с това дете. Това е решение надскачащо вродените ни егоизъм и суета човешка и зачатие на бебе при такива обстоятелства, ако не е чиста проба любов - не знам какво ще е. Споделям си моите мисли по темата просто - не ги налагам.

Относно информирането на бъдещото бебе, че е не точно биологично следствие на двамата си родители...и преди казах - за мен е съвсем излишно инфо, ОСВЕН в случай че това се налага по някакви медицински/животозастращаващи причини. Ако моят син беше роден в следствие на ползване на донорски материал и си живееше щастливо с мама и тати в едно прекрасно семейство...е за чии чеп /извинете ме за израза/ да седна да му обяснявам, че... Каква е ползата за него? Ще бъде по-щастлив, по-спокоен, ще научи нещо жизнено важно за себе си? Каква би била ползата и за родителите, за семейството като цяло? Поставяне на въпрос, за който отговор - няма, невъзможност за задоволяване на чисто човешкото любопитство на детето, ако щете. Те децата не са цял живот сладки бебета, та като го тресне пубертета нали - това същото дете да се врътне и да ти каже: "Ми ти всъщност не си ми майка/баща - няма да ми казваш еди какво си" /примерно/. Ползва някаква, в каквато и да било ситуация - аз не виждам, ако някой от вас я вижда - с удоволствие ще прочета мнението и аргументите му.

Изобщо не мисля, че може да се прави паралел между казването на едно дете, че е осиновено и ползите от това и същият въпрос - отнесен към дете заченато с донорски материал. Разликите са огромни и те не са биологични - осиновено, донорско, биологично мое - то е мое дете 100% и винаги. Разликите са в психологичен и социален аспект и ако в единият случай - чистата истина носи предимно ползи, в другия - носи излишни усложнения. "Истината не е бяла покривка, която винаги можеш да разстелиш и да наредиш софра на нея." Казването на абсолютната истина за каквото и да било - не води автоматично до ползи и фойерверки. Затова онзи, който ни е създал ни е дал разум - да преценяме ситуации, защото те не са "черни" и "бели" най-често, а са предимно "сиви" в по-голямата част от живота ни. ;)

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #45 -: Октомври 03, 2012, 15:43:22 pm »
Цитат
Казването на абсолютната истина за каквото и да било - не води автоматично до ползи и фойерверки. Затова онзи, който ни е създал ни е дал разум - да преценяме ситуации, защото те не са "черни" и "бели" най-често, а са предимно "сиви" в по-голямата част от живота ни.
Точно това имах предвид и аз ;)
За разлика с осиновяването, честно казано, ако осиновя детенце и има шанс нииикой да не знае, че е осиновено, не бих му  казала :oops: Ако няма "доброжелатели", които евентуално да го информират - бих оставила тази информация само за мен и за таткото. Не си представям латино сериали- просто щастливи мама, татко и бебе. Без излишни тревоги как е дошло детенцето, защото за който реши да осинови, не би трябвало това да има значение.
Но това при нашия клюкарски манталитет е направо невъзможно и за това се налага да осиновителите да бъдат открити към детенцето по тази тема. Да научи информацията по правилния начин.
Но това вече е доста в страни от темата за донорския материал.


*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #46 -: Октомври 03, 2012, 16:29:18 pm »
Мислейки напоследък върху донорството, което вероятно,може, дали и ако се наложи при мен за да имам дете ... за да съм наясно със себе си , не мога да стигна до мнение за мен лично ще кажа и ли няма да кажа. Само времето и всички обстоятелства биха подсказали кое е правилно и много индивидуално, както и трябва да бъде мноооого правилна преценката, с цялата отговорност за последствия за който и да е избран вариант. Никой (мисля) не може да дав прогнози са поведението, разума и чувствата при бъдещи ситуации, които не са резон в живота и не са ясни по презумция.
Що касае въпроса как е заченато това бебе - нямам коментар, дори се чудя подлежи ли това на обсъждане. По малко качествени ли са децата заченати от случайни контакти, разпадащи се връзка,  изнасилване(да не дава господ), от инсеминации, ин витро. По малко обичани ли са са те, по малко щастливи , или какво по-малко. Спред мен не е толкова важно как е станало, важното е какво се случва след като дойде на бял свят. Колко ли деца са заченати с мисълта за огромна любов, а всъщност то това не било точно това , щото тази , истинската голяма любов не е за месец два или три . И какво от това, каква е разликата че не се сещам.
Не искам да кажа, че не е от значение кой ще е бащата (или майката дори), но не мисля, че при биологична невъзможност това не е дилема. Поне за мен. Не налагам.
За себе, когато чух "донорство" за първи път - мина покрай ушите ми. Когато чух тази дума за втори път .... е не се замислих нито за миг как ще заченато това бебе и приех че съм готова. Замислих се как бих се справила с тайната или с истината.Ако ще плащам само аз цената - готова съм.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #47 -: Октомври 03, 2012, 16:39:13 pm »
Относно информирането на бъдещото бебе, че е не точно биологично следствие на двамата си родители...и преди казах - за мен е съвсем излишно инфо, ОСВЕН в случай че това се налага по някакви медицински/животозастращаващи причини. Ако моят син беше роден в следствие на ползване на донорски материал и си живееше щастливо с мама и тати в едно прекрасно семейство...е за чии чеп /извинете ме за израза/ да седна да му обяснявам, че... Каква е ползата за него? Ще бъде по-щастлив, по-спокоен, ще научи нещо жизнено важно за себе си? Каква би била ползата и за родителите, за семейството като цяло? Поставяне на въпрос, за който отговор - няма, невъзможност за задоволяване на чисто човешкото любопитство на детето, ако щете. Те децата не са цял живот сладки бебета, та като го тресне пубертета нали - това същото дете да се врътне и да ти каже: "Ми ти всъщност не си ми майка/баща - няма да ми казваш еди какво си" /примерно/. Ползва някаква, в каквато и да било ситуация - аз не виждам, ако някой от вас я вижда - с удоволствие ще прочета мнението и аргументите му.
Бих казала, и ще ти кажа защо. Заради онази малка вероятност истината да излезе наяве в неподходящ момент (често се случва) - това би било сериозна психологическа травма за детето на една по-чувствителна възраст. Когато е по-малко и му се поднася без драма, то приема тази информация по-нормално, свиква с нея. Всъщност, това зависи и от факта, доколко е драма  за родителите, че детето не е от техен генетичен материал.

Аз ти разбирам аргументите, наистина в един идеален свят, не бих казала, но се случват толкова неща - болести, инциденти в семейството... Да не говорим, че много често за донорството не знаят само мама и тати и ей ти сапунката.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #48 -: Октомври 03, 2012, 17:00:07 pm »
Знаете ли, чета ви и си мисля.На срещата на Fertility Europe в Букурещ тази година с полякинята си говорихме за донорството и тя ме попита дали се казва на децата, че са създадени, чрез донорски материал, защото това в Полша е спънката и не може да се регламентира.И там няма скрито осиновяване, а всяко дете което е осиновено знае, че е такова.

Замислих се.Не бях мислила по въпроса преди това.Наистина е много лично решение, но и детето има право да знае.В днешния свят на репродукция, с постоянно нарастващи проблеми, не мисля, че в бъдеще ще е толкова трудно едно дете да разбере, защо е създадено чрез исползване на донорски материал.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #49 -: Октомври 03, 2012, 17:15:55 pm »
тя ме попита дали се казва на децата, че са създадени, чрез донорски материал, защото това в Полша е спънката и не може да се регламентира.И там няма скрито осиновяване, а всяко дете което е осиновено знае, че е такова.

нещо не разбрах. каква е спънката??? и какво значи "няма скрито осиновяване", за бога?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #50 -: Октомври 04, 2012, 09:56:06 am »
Много обичам едни такива фрази, на пръв поглед прекрасно звучащи...
Какво значи "детето има право да знае", да знае какво?
С какво точно ще му помогне тази информация? Да знае, че НЕ носи гентите на родителите си, като всъщност то никога няма да разбере чий гени носи. Така  може би го обричаме цял живот да търси нещо, което няма да намери.

Родител е някой, който е родил детето си - осиновените деца имат биологичен родител - ОК. Донора родител ли е? Ми не е! По тази логика, всеки месец жената изхвърля незнам колко си яйцеклетки, все едно сме убийци на децата си (всички ние)? Или пък мъжете след всеки полов акт - колко деца са убили (по някаква такава изкецана логика)
Аз с това мисля, че няма да обременя детето си!
Както се казва - всеки трябва да си плати цената.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #51 -: Октомври 04, 2012, 10:53:16 am »
Още по-на дълбоко. Относното на "право  на детето да знае". Така, колкото и да се замислям и се опитвам да бъда дете със съответните мисли, или да се върна назад и да си спомня въобще начина си а мислене .... Колкото и да се напъвам не мога да разбера ще искам искам или няма да искам да знам аджеба, че биологичния ми баща не таткото, който сега, в момента ме обича и живее със и за мен. Дали мога да оценя с пуберския си мозък или недорасляк такъв. Какво значи "право". Право да избера това или онова , но само по себе си това значи знание . Право има детето - дай му информацията да си упражни правото за знание и после изтрий това което не е избрало да знае упражнявайки "правото да знае" или съответно не.  Ами че то детето има право да откаже да ходи на детска градина (елементарно сравнение, но все пак), колко деца им е разрешено да упражнят това си право? Водейки ги на градина родителите не им ли нарушават правата.
Да не говорим, че както е тръгнало, а и тенденцията е в една (необратима)посока след има няма 10-тина години това (ин витро и донорство) изобщо няма да е нещо кий знае какво, или по-точно ще са нещо съвсем нормално, ще се приема и едва ли ще е повод за такива драми.Спомнете си преди 10г. какво беше. Смятам че успоредно с това се променя и начина на мислене. Колкото и църквата да се пеняви по темата.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    Veselia

  • ***
  • 218
  • И все пак тя се върти!
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #52 -: Октомври 04, 2012, 12:15:33 pm »
Ако модераторите преценят, моля да го преместят.

http://news.ruse24.bg/385237.html
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #53 -: Октомври 04, 2012, 13:23:13 pm »
интересно абсолютно същата статия я има и в moreto.net..
Сега по темата, благодаря ви момичета че продължавате да се включвате с мнения.
Това което казах за казването на детето е спънка само за мен, аз така ги чувствам нещата. Хареса ми "истината не е бяла покривка, която да постелиш и всички да седната на софрата", остроумно е. Но доколкото се познавам, аз лично не бих могла да живея с тайната, още повече не знам как ще понеса, ако се разбере по страничен път.
Това са ми основно притесненията, а срещането на потенциален кръвен роднина е следствие от това. Не съм сигурна и че ако се съобщи на детето, то трябва да мисли и разсъждава винаги дали в лицето на възлюбения си не вижда роднина и да проверява тайно дали е така или не.
Сложно е, аз засега се въздържам от този избор...
Пожелавам ви да сте все така загрижени и споделящи, благодаря ви пак!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #54 -: Октомври 04, 2012, 13:48:56 pm »
тази статия е копирана от днешния брой на вестник Монитор и е пълна с неверни твърдения.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #55 -: Октомври 04, 2012, 14:42:11 pm »
Джам, не само неверни, но и невероятни :)Много ми хареса това:
Цитат
От 3 до 5 дни без секс трябва да изкара мъжът, който иска да стане анонимен татко. Това е едно от изискванията на лекарите, преди да приемат материала на доброволеца в медицинската чашка. Тя се пълни в самата стероидна лаборатория. Идеята е, че колкото по-продължително време той се е въздържал, толкова по-качествен е материалът му.
Каква е тая стероидна лаборатория и ако се въздържа мъжът 1 месец - сигурно 100% става оплождане ;) Оффф вече не знам да се смея ли, да се ядосвам ли на повсеместната простотия в България.
А иначе - наистина ли са само 30 донорките на яйцеклетки за последните 2 години?? Т.е. само по 15 IVF с донорски Я стават годишно. Не знам как се води статистиката, но не му звучи реалистично.


*

    Veselia

  • ***
  • 218
  • И все пак тя се върти!
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #56 -: Октомври 04, 2012, 15:03:45 pm »
тази статия е копирана от днешния брой на вестник Монитор и е пълна с неверни твърдения.

:good_post:
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #57 -: Октомври 04, 2012, 17:14:45 pm »
тя ме попита дали се казва на децата, че са създадени, чрез донорски материал, защото това в Полша е спънката и не може да се регламентира.И там няма скрито осиновяване, а всяко дете което е осиновено знае, че е такова.

нещо не разбрах. каква е спънката??? и какво значи "няма скрито осиновяване", за бога?

Всяко дете знае, че е осиновено, а не както все още се прави на места тук в БГ, майката да се разхожда с възглавница, и за пред съседите уж е раждала.Това имах в предвид.

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #58 -: Октомври 04, 2012, 17:55:05 pm »
Само че разликата между осиновеното дете и детето, родено от донорски материал е доста голяма и пак за пореден път повтарям, че не виждам защо непрекъснато се прави тази аналогия.
И въобще-изобщо не виждам за какво непрекъснато се ровим в чаршафите на хората - всеки сам си преценява дали, кога и как да каже и дали да ходи с възглавница.
По този въпрос според мен няма, а и не може да има европейска практика.
Кой и как в Полша е направил статистиката, че всяко дете, което е осиновено, знаело това?
Ако някой влезе в нашия форум и той може да си направи някои изводи, но те дали важат за всички жени с репродуктивни проблеми в БГ, кой може и кой е оторизиран да го каже и по-важния въпрос - как точно, че не ми го ражда инженерния мозък, ще го премери?
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #59 -: Октомври 04, 2012, 20:04:00 pm »
Не съм искал да разбуня духовете споделих какво ми казаха.Там Католическата църква е наложила тези правила, аз така разбрах от полякинята и затова ме попита как се процедира в БГ с донорския материал.Аз и казах, че всеки родител е в правото си да реши дали да каже или не на детето си и че така е в БГ.Това е.Аз лично не съм поставяна пред този избор и мнение не искам да изразявам, защото разбрах, че не опре ли до теб, наистина не знаеш какво ще направиш и решиш.Изразих мнение към момента, но наистина си давам сметка, че в бъдеще време ако се наложи ще ме вълнуват същите мисли който и вас.

Последно не съм искала да разбунвам така духовете, още по-малко да правя аналогии, просто споделих.

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #60 -: Октомври 05, 2012, 11:50:18 am »
Момичета,

Ясно е, че всеки сам решава дали да използва донорски материал, дали да каже на детето си в подходящ момент, че е заченато по този начин и въобще разсъждава по тези въпроси, когато му дойде до главата. Житейските ситуации са толкова различни, че няма как де им намерим отговорите. Все пак ползата от тази дискусия е, че тези теми се поставят и всеки споделя мнението и опита си.

Не могат да се правят аналогии между осиновяване и зачеване от донор, съгласна съм. Точно затова обсъждаме само донорския случай. Тогава защо правите аналогии между двете по отношение на казването? Говорите за идеалния случай на двойка с репродутивен проблем, когато двамата се обичат, решават, че не им пречи да използват чужд генетичен материал и не смятат, че има нужда детето им да знае за това впоследствие. А какво се случва, когато нямаме двойка с репродуктивен проблем, а само жена с репродуктивен проблем? Тогава и въпросите с липсата на любов при зачеването, и с казването на детето започват да се открояват. Ако майката няма и не си намери партньор, докато детето расте, ще й се наложи да му отговаря на трудните въпроси, които иначе биха били спестени. Аз имам ли татко? Къде е? Ние защо сме само двамата? И кой знае още какви! И те няма да дойдат в момента, когато ние сме готови с отговорите, а когато детето реши да ги зададе. Иди, че му разправяй на 5-годишна възраст за донорсвото, примерно. С тези разсъждения не искам да драматизирам темата. Въпросът не е в това да се отръскаме от някаква тайна, защото ни тежи, или да се предпазим от "доброжелатели". Понякога житейската ситуация налага да имаме своите отговори малко по-отрано. Да не говорим, че са възможни особености в поведението на детето, които по някакъв начин да бъдат свързани с факта, че е заченато с донорски материал. Но това са твърде хипотетични разсъждения и едва ли имат смисъл.

За любовта в акта на зачеването. Донорът не е баща на детето, но аз съм му майка. Той не ме познава, аз него - също, а имаме дете. Добре, само аз имам дете. То е заченато само с моята любов. Дали е достатъчно? Може би да. На мен обаче ми изглежда като да се люлееш на люлка от онези, които са една дъска, подпряна в средата на висока основа. Трябва да има баланс в двата края, за да може люлката да се движи нагоре-надолу. А в такъв един акт балансът се губи и майката е тази, която трябва да люлее сама люлката. Хубаво би било да срещне партньор, който ще бъде баща на детето и заедно "да люлеят люлката", но не винаги става така.

От друга страна, децата много често приемат доста зряло такива сериозни теми, с които ние си блъскаме главите. Ако им бъдат представени спокойно и с ясната увереност, че родителите/майката са поели своята отговорност, водени от огромната си любов към детето, вероятно и то самото няма да има трудности да приеме фактите.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #61 -: Октомври 05, 2012, 13:05:54 pm »
Беата, ти реално непрекъснато зацикляш около един идеален вариант на семейство.
Майка, баща и дете, които се обичат, разбират и всичко е прекрасно.
Реално погледнато - колко са тези семейства? Много малко. Дори и на пръв поглед или отстрани да са такива, това нищо не означава, само те си знаят каква е истината отвътре.
Но въпреки това деца се раждат непрекъснато в семейства, където има проблеми, скандали, нетърпимост, омраза, малтретиране (психическо или физическо), изнасилване дори ( нека погледнем реалността такава, каквато е)
Според теб как отговарят тези майки на зададените или незададени въпроси на децата си. А те не са "Кой е моят баща", а "Защо си с моя баща", какъв е баланса на люлката тогава?
С две думи, животът е твърде сложен и няма как да му напишем сценария, и съответно да знаем всички отговори.
Но това трябва ли да означава, че не трябва да имаме деца?
Когато имаш дете, смятам, че най-малкият ти проблем е какво точно ще отговорим на детето, когато...
В целият процес има много по-съществени неизвестни, като например:
- дали изобщо ще успея да забременея, та дори и от донор
- дали изобщо ще се развие бремеността и ще родя
- детето ми дали ще се роди здраво (психичеки и физичеки )
- дали ще развива нормално
- след което започват въпросите за отглеждането, възпитанието, гените и т.н
И някъде между всичко това е онзи въпрос, от който ти толкова много се страхуваш предварително. Така погледнато не ти ли струва твърде незначителен?
Преди да започна първият си опит с донорска яйцеклетка и аз преекспонирах всички тези въпроси (предполагам, че е нормално).
След това направих, вече дори и не помня колко опита, всичките неуспешни и видях колко безмислени и незначителни са били страховете ми.
И след всичко това не мога да се придвижа дори и на първа точка от неизвестните...
Ако нещо трябва да се случи, то ще се случи и то точно така, както трябва да се случи.
 

« Последна редакция: Октомври 05, 2012, 13:08:14 pm от Tanitа »
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #62 -: Октомври 05, 2012, 13:54:28 pm »
Искам да попитам къде е "баланса на люлката при разведените родители", там няма ли въпроси, които да се "открояват", ами никой не е застрахован от развод/раздяла, какво и за това ли да се мисли към момента на зачеването? Каква е статистиката на разводите в днешно време? Искам и да попитам с какви аргументи, изобщо с какво думи трябва да запозная детето си ако е на 3. на 5 или дори 8години, и как изобщо ще разбере що е то репродуктивен проблем като причина да се стигне до донорство? Още повече по кой начин на такива едни години би ме разбрало, че видиш ли не съм успяла да намеря любовта на живота си с която да го зачена с могото любов? Или в пубертета да го запознавам с истината?
А за да остана в стила - живота ме учи (не казвам научи), че мноооого грешно е да слагам коня пред каруцата. Ако ще се гледа и възпитава дете, ми дай най-напред да го заченем и родим. Както Tanita казва неизвестните преди дилемата да знае или не знае че е резултат от донорство са твърде много и сценарии няма. Мисля, че най напред човек трябва да е наясно със себе си иска ли и най-вече колко го иска , по силите му ли е да го направи, готов ли е да понесе и да се справи с последствията, при това без да знае точно как ще му се поднесат.
Между другото за мен има и разлика в значението дали е донорство за самотна майка или донорство при двойка. Въпросите и отговорите са различни. Но и в двата случая става дума за нещо много, много хубаво, най-прекрасното. А ако търсим под вола теле (т.е. чувстваме се несигурни и теглим с аргументи "за" и "против"), то това вече е съвсем друга работа.
Идеалните неща липсват, съвършенство няма, ако го търсим ще си идем ей така от тук - нищо, нищо не видяли не почувствали и не разбрали..... от търсене.
Мое мнение .
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #63 -: Октомври 05, 2012, 14:38:58 pm »
беата, както ти казах - имам приятелка, която зачена и роди бебе от донор. Самата тя е дете на разведени родители. Разделят се, когато тя е на месеци. Баща й в някакъв момент заминава за чужбина, чинно си плаща издръжката, определена му от Съда (в някакъв момент, разбира се, инфлацията я обезценява), има впоследствие друго семейство и деца, но никога, никога не се поинтересува от моята приятелка. А тя е прекрасен човек, с когото всеки родител би се гордял. И затова за нея някакси беше естествено, че иска да има дете без значение дали в момента има мъж до себе си или не. След връзка, продължила няколко години, реши, че времето за дете е дошло и тъй като беше (и все още е) сама, реши да прибегне до донор. Живее в чужбина, така че в съответната страна консултация с психолог преди такава процедура е задължителна. В нея ставало въпрос и за това как и кога да кажем на детето. Беше нещо от рода "мама много те искаше и отиде при чичо доктор, който й даде едно семенце" - това като обяснение за съвсем малки деца. Сигурна съм, че има някаква чуждоезична литература по въпроса. Поинтересувай се, ако искаш! И за да завърша - какви са разликите и приликите в двата случая - детето има баща, но не го познава. Само дето в първия случай бащата знае, че има дете, но не се интересува от него. Иначе за детето разлика няма. Може би дори, ако знае кой е баща му и че същият изобщо не се вълнува от него, дори е по-болезнено отколкото ако е заченато с донор.
Танита е права, че се въртиш около идеализирания модел на семейството. И аз ти казах, че животът далече не е такъв какъвто ни се иска - понякога дори и бащата да присъства физически, не е задължително да е добър баща и детето да е щастливо. Въпросът тук е друг - колко силно искаш да имаш дете и готова ли си сама да поемеш цялата отговорност за него. В крайна сметка, дори и днес да си с някого и да си щастлива, никога не можеш да знаеш какво ще ти поднесе животът утре. Пак може да се окажеш сама с детето.
Тук има жени, които сами или почти сами си гледат децата. И това им е било ясно от началото или на някои - не. Възхищавам се на всяка една от тях. И за себе си съм се замисляла, че винаги съм искала да имам дете. Мислила съм си дори, че ако не срещна мъжа, с когото да го пожелая, ще прибегна до донор. Разбира се, не съм била чак в позиция, в която да пристъпя към действие, но ми е минавало през главата.
Пак ти казвам - вземи твоето решение и действай, бъди сигурна в това, което правиш и то ще е правилното.  :)     

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #64 -: Октомври 05, 2012, 15:54:46 pm »
А за да остана в стила - живота ме учи (не казвам научи), че мноооого грешно е да слагам коня пред каруцата.

напълно подкрепям.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #65 -: Октомври 05, 2012, 17:05:12 pm »
Чакайте сега, на конят точно там си му е мястото, пред каруцата. :D
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #66 -: Октомври 05, 2012, 17:24:36 pm »
Чакайте сега, на конят точно там си му е мястото, пред каруцата. :D

така де, лапсус лингве стана, но мисля, че е ясно какво се имаше предвид :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #67 -: Октомври 05, 2012, 22:32:25 pm »
Ами явно на всеки му трябва определено време, за да вземе своето решение. Дали ще е месец, два, шест, година, ще се стигне до него.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #68 -: Октомври 06, 2012, 11:20:44 am »
Ами явно на всеки му трябва определено време, за да вземе своето решение. Дали ще е месец, два, шест, година, ще се стигне до него.
Да, отнема време да се вземе решение. Все пак става въпрос за създаване на дете и не може така през глава...
Но... времето също отнема, не трябва да го забравяме.
Когато прехвърлиш определена възраст, изграждането на идеалния модел съвсем няма да е единственият ти проблем. Защото се оказва, че забременяването не става с  едно - хоп, ето аз вече съм готова.

Може да ви се стори малко грубо написаното от мен, но тук всички знаем, че забременяването може да се окаже съвсем нелесна работа, особено когато възрастта напредне. Та, Танита е права за каруцата...
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #69 -: Октомври 06, 2012, 14:43:47 pm »
ето и моето мнение по въпроса. вече имам план :) макар че все още не е ясна тежестта на мъжкия фактор за безплодие при нас. ако се окаже, че мисията инвитро е неуспешна, ще осиновя (аз съм с някаква степен на ИЯР, още не е потвърдено точно колко напреднало изчерпване, съответно нямам време за губене). Мисля да осиновя дете, дори и мъжът ми да ме остави. Не че не го обичам - напротив, затова ще му спестя мъките да ходи по доктори, да пие куп добавки с неясен ефект (той е над 40 и първоначалното мнение на андролога беше, че процесът на влошаване на сперматозоидите е много вероятно да се дължи на гените и възрастта и, следователно, да е необратим) и т.н. Аз съм малко от типа кучка-кариеристка и затова мисля, че ще преживея раздялата. Дори съм мислила да му предложа вариант да върнем връзката си към времето, когато бяхме гаджета, т.е. срещаме се, но не живеем заедно. Не ми е лесно да взема такова решение, но не мога да пренебрегна фактора 'природа' - т.е. ние вече сме в средна възрасти и това има реални последствия - при нас те са в оплодителните способности.

От друга страна, не държа на всяка цена да имам биологично дете, макар и от донор. Мислих по въпроса и ме спря не само фактът, че ще дойде ден, в който това дете ще попита кой е баща му, но и фактът, че аз най-вероятно цял живот ще се питам. Имам и чисто християнски смущения - след като Бог така ми е отредил, може да има защо. Да не говорим, че теоретично е възможно моят ИЯР да е толкова напреднал, че и аз да не ставам за инвитро и да трябва да търся донорска яйцеклетка. тогава възниква въпросът защо пък да не осиновя: дете от донорски яйцеклетка и сперматозоид е точно толкова мое, колкото и осиновено, но осиновеното вече го има и някой го е захвърлил :( с две думи мисля, че от житейския си опит някак разбрах християнския смисъл на думата 'смирение' и се убедих, че човек трябва да е смирен, най-малкото защото животът е такъв - непредсказуем, изпълнен с препятствия. което не значи примирен!

Но, момичета, всеки си има убеждения и аз пожелавам успех на тези, които са решили да постигнат мечтата с донорски материал :)
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #70 -: Октомври 07, 2012, 19:53:05 pm »
Специални поздравления на Душка, че разчупи табуто, че изборът за живот без собствени деца също може да бъде решение след среща със стерилитета и той е точно толкова приемлив колкото другите възможни решения.

За мен винаги са били учудващи твърдо поддържаните и широко разпространени мнения като направенто тук от bebe_2009:

Цитат
Но честно, не вярвам, че някой ще избере да остане без дете, каквото и да казва.

Защо да не вярваме на избора на някого, особено пък след като не го познаване и не знаем житейската му история? Защо да звучи странно и невъзможно, че някой е преценил да остане без деца? Задължително ли е да станеш родител ? Не е ли по-добре да си дадеш ясна сметка искаш ли го на всяка цена, особено ако не се е получило спонтанно или си го отлагал десетки години? Не е ли по-добре като Душка да положиш усилия да разбереш себе си: дали желанието за дете е било продиктувано по-скоро от социален и родителски натиск, от това, че никой не разбира как друг може да не иска, видите ли, да име деца, от страх да не останем сами, от схващанията, че детето ще донесе най-сетне смисъл в живота ни и т.н и т.н. И ако успееш да си дадеш сметка, че това което те е водело идва отвън, да бъдеш достатъчно силен, да се откажеш и да организираш живота си по друг начин. Споделям мнението на Чандра, че за да направиш този избор трябва да си узрял и силен.

За мен невярването, че някой може да избере живот без деца може би е отражение на собствините ни страхове и болки. Защо иначе някой подскача, че друг бил избрал да е без деца? Ами ние сме различни. Както някои не могат да живеят сами и винаги търсят да са с някой под един покрив, така други предпочитат самостоятелен живот, въпреки че поддържат тесни социални и интимни връзки и т.н. Потребноститте ни за да се чувстваме добре, спокойни и с осмислен живот са различни. Някои от нас никога не са си представяли живот без деца, мечтали са от малки за това и дори партньорът не е имал такова значение, каквото децата, с което не искам да кажа, че са били готови да се обвържат с първия срещнат :), а че децата са водещия фактор за тях. За други връзката с постоянния партньор е обогатяваща, важна и стимулираща и може би в някои случаи достатъчна. И т.н. възможни ситуации...

Различни са и реакциите ни спрямо невъзможността да имаш дете. За някои е важно да възпроизведат гените си, други преосмисляйки нещата разбират, че всъщност за тях това не е от значение и избират да осиновят вече съществуващо дете. Някои непременно искат да осиновят бебе и преживеят родителството почти отначало, други разбират, че са готови да приемат предизвикателството да приемат по-голямо дете, та дори и с увреждания и че това е също форма на родителство. Трети премат не-по малкото предизвикетелство да останат без деца. Няма по-правилен или не избор. Важно е кой е нашият избор и да успеем да го направим. Хареса ми и поддържам мнението на Jbrul, че хората, които зачеват спонтанно и бързо едва ли си задават всички тези въпроси и защо да не приемем, че трудното или невъзможно зачеване е възможност да си ги зададем, да разберем повече за себе си и намерим осъзнат отговор?

За мен има значение и на каква възраст се прави избора е в каква ситуация. Аз правя разлика между жена, която от години наред се е борила със стерилитета и достигнала до 45г. и жена, която около 45г. решава, че не е изпитала майчинството и иска да разбере какво е. За първия случай твърдението „Значи не си го искала чак толкова силно“ не може да се относе към първата категория жени (и мъже :)). Но ако не е имало проблем със стерилитет и сме стигнали до 45г. без деца, защото не сме имали подходящ партньор, подходящи условия, сигурно децата не са били водещия приоритет, а разглеждани като следствие на други условия. То и родилката на 62г. се аргументилраше с това, че не е срещнала партньор и не е имала условия докато родителите й били живи...На 45г. упорството
Цитат
и една читава яйцеклетка да имам, ще я намеря и ще я изведа до успешно раждане
, както казва beata за мен започва да звучи някак патетично. Не значи да не правиш опити, но фикс идеята ми звучи като партизански лозунг :) Всъщност какво се е променило сега? Пак няма идеалните условия, но няма и време за идеалния вариант. Не само донорска клетка, но и донорска яйцеклетка се очертава все повече и повече на тази възраст. Според мен повече от въпроса за донора, важни са въпросите защо непременно сега за мен е много важно да изпитам майчинството. Дали искам да се грижа и възпитам собствено дете отсега нататък или го искам само защото не съм изпитала и това да съм майка, защото нямам постоянен партньор и детето би го заменило един вид, защото партньорът ми може да ме напусне/почине и ме е страх да нямам близък на старини и т.н. и т.н.

Колкото до донорските клетки и правото на детето да знае. За мен нещата стоят така: задавам си въпроса как бих реагирала ако дори сега, на тия години майка ми ми каже, че съм осиновена, родена от донор или че биологичния ми баща всъщност е комшията:) Знам, че дори и сега доверието ми в нея ще се пропука непоправимо. Защото означава, че ме е лъгала десетки години. Да, разбира се, за мое добро. За да не се разстроя, да не страдам и пр. Но защо тя е решила какво е важно за мен и дали ще страдам повече от това, че съм зачената от клетка на друг или от това, че съм отгледана в лъжа? Ако гените нямат значение, защо да се крие? Наистина след време децата, родени от донорски мателиал ще са повече и ще е нещо нормално. Но защо тогава да се крие? Знаем, че генетичния произход има значение за медицинския ни статус. Чела съм разкази на пораснали деца родени от донорски мателриал. За някои от тях това не е от голямо значение, но други се питат на кого приличат, дали донорът е искал да направи добро дело или го е неправил за пари, дали имат полубратя и сестри. Всъщност децата от донора дали са им братя и сестри? Да, разликата с осиновяването е в изостовянето. Приликата е в невъзможността да знаеш на кого приличаш физически, донякъде като характер, болести и т.н. И за осиновяването допреди няколко години се е смятало, че няма смисъл да се казва, особено ако е станало когато детето е било бебе. Отново с тези аргументи, да не разстройваме детето, да не му размътваме мозъка, да не страда, то и без това не помни. А всъщност може би просто от страх, че ще спре да ни обича и ще ни отхвърли. Сега почти никой не оспорва идеята детето да знае, че е осиновено. Във форумите за осиновени освен болката от изоставянето често прозира и болката от лъжата на осиновителите. Въпросът с донорските клетки е сложен, още повече че в момента донорите са анонимни. Друг е въпросът и кога и как да се каже. Но не бива да се забравя, че живеем в глобален свят и законодателството също се променя. Сега например в Англия има специална база, в която се пазят данните на донорите и родените от донор имат право да търсят информация в нея. Така че...въпрос за размисъл, не само за настръхване при споменаването му :) Та това е вид родителство с особеностите и предизвикателствата му. Да си заровим главата в пясъка и забравим, че донорството се е случило дали е най-добрия вариант и дали това е което ще ни донесе пълноценно щастие?

Според мен ние имаме право да изберем да създадем деца с помощта на донорски материал, а децата имат право да знаят генетичния си произход. Ако някои реши според разбиранията си да не каже на детето си, то той си поема рисковете и страховете както този, който реши да каже си поема неговите.

Съжалявам за дългия пост, но прочетох отначало до край, а това са въпроси, които ме вълнуват не от вчера :) и ми помагат по пътя да намеря моите отговори.

Както казва Corazon_al_Sur, всеки си има убеждения, а бих добавила и ценности. Остава да намерим пътя, който им отговаря.

Пожелавам успех на beata. Не е лесно, но може би е възможност, не само трудност за техническо преодоляване.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #71 -: Октомври 07, 2012, 23:05:19 pm »
в тази връзка, ако живеете в брак, но забременеете от друг мъж, вследствие на странична връзка, и родите детето - ще спазите ли правото му да знае генетичния си произход? според разни социологически твърдения, около 25% от децата, родени в семействата, не носят гените на съпруга...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #72 -: Октомври 08, 2012, 00:03:23 am »
в тази връзка, ако живеете в брак, но забременеете от друг мъж, вследствие на странична връзка, и родите детето - ще спазите ли правото му да знае генетичния си произход? според разни социологически твърдения, около 25% от децата, родени в семействата, не носят гените на съпруга...


В тази връзка - отговарям лично за себе си. Ако живея в брак и забременея от друг мъж - бих информирала законния си съпруг за случая и в случай, че искаме да останем заедно, да отгледаме това дете като свое и успеем - не бих казвала на детето си. В случай две - бих казала на съпруга си, бих приела негативната реакция, бих си родила детето и поела лично отговорностите, бих отговорила на въпросите му "защо и как", въпреки че няма да е лесно.

Бих постъпила така, защото в "случай едно" - абсолютната истина - няма да направи никого щастлив по никакъв начин. В "случай две" - би било необходимо да се каже същата на детето в някакъв момент, за да няма то въпроси без отговор. В "случай две" обаче, по обективни причини детето ми би си задавало определени въпроси, а в 'случай едно" - не би имало мотив да го прави. Не намирам смисъл и нужда при това положение  - аз да му поставям въпросителни, които няма. Животът и без това е сложен, че да го усложнявам допълнително.

Лично аз - не бих заченала дете от мъж различен от съпруга си и тихомълкон да родя същото, като уж е от законната ми половинка. Просто е в разрез с личните ми разбирания за разни неща, но това  са си моите разбирания ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #73 -: Октомври 08, 2012, 00:17:01 am »
Jam, тези 25% звучат доста стряскащо  8O

Jbrul, а защо и в двата случая да не кажеш на съпруга си още преди да се стигне до забременяване, че имаш друга връзка....така мисля, че ще бъде най-честно ;) Още тогава може да обсъдите дали би приел евентуално ако забременееш от другия да се грижи за детето като свое :lol:



*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #74 -: Октомври 08, 2012, 00:35:25 am »

Jbrul, а защо и в двата случая да не кажеш на съпруга си още преди да се стигне до забременяване, че имаш друга връзка....така мисля, че ще бъде най-честно ;) Още тогава може да обсъдите дали би приел евентуално ако забременееш от другия да се грижи за детето като свое :lol:



джиджи , просто отговарям на конкретен казус поставен от Джам т.е. ако съм се вкарала все пак в подобен "филм" - кои "изходи" бих избрала.
Вече навърших 32, имам само една бременност, успешна...не знам дали бих могла да имам и други успешни бременности, защото никога не съм допускала такава опция. Здравна култура брЯ! :lol:

П.С. Мисля, че оспамихме темата да ви кажа....
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #75 -: Октомври 08, 2012, 10:18:22 am »
П.С. Мисля, че оспамихме темата да ви кажа....

не, изобщо не сме я оспамили.

аз се хванах за думите на anitza за правото на децата да знаят генетичния си произход. и се сетих за доста честия случай, когато детето, родено в един брак, не носи гените на единия от съпрузите, но само майка му знае за това. това не е единичен казус, а според социолозите - това е сравнително често явление. може да ни шокира, но е факт. и последното нещо, за което се мисли тогава, е правото на детето да си знае генетичния произход, нали?

казусът (по отношение на правата на детето за информираност) е същият, като с умишленото ползване на донор.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #76 -: Октомври 08, 2012, 13:22:41 pm »
аз се хванах за думите на anitza за правото на децата да знаят генетичния си произход. и се сетих за доста честия случай, когато детето, родено в един брак, не носи гените на единия от съпрузите, но само майка му знае за това.

Въпросът първоначално беше за възможността да се забременее с донор поради ЛИПСА на партньор. И този случай далеч не може да се сравнява с варианта "извънбрачна връзка" точно, защото донора е анонимен. Какво би обяснила майката на детето си (заченато от донор, което расте без баща) за произхода му? Това не е "вкарване във филми", а съвсем реален, разумен поглед върху ситуацията. Защото лично за мене настройката: "ще му мисля, като му дойде времето" не е решение на проблема. Вярно е, че не всичко може да се планира и в много ситуации се реагира на момента, но такава важна стъпка трябва да е предварително обмислена.

Относно казването на истината за произхода и сравняването с осиновяването ще се съглася с Аница, че между двата случая има различия, но и много общи неща. Някой беше споменал мнението на психоложката Ваня по отношение на връзката майка-дете във вътреутробния период (от темата на осиновителния подфорум: "За честността или колко е важно да се довериш на детето")... Но Ваня пише и много и за това, че отношението към генетичната връзка трябва да бъде напълно изчистено. Изобщо, явно въпросите за генетичната връзка/значимост/зависимост (емоционална)/са общи и при осиновяването и при донорството.

От време на време, четейки колко произхода нямал значение за децата и колко излишно било да им казваме, някак автоматично се замислям за един много елементарен въпрос: Добре де, след като е толкова маловажно, чии гени носят децата ни, защо тогава ще се притесняваме да им кажем, защо ще предпочетем да скрием? Защо ни е страх, че ще ги заболи? От какво да ги заболи, след като сме извадили толкова аргументи, че в крайна сметка произхода е незначителен? Или по-скоро се притесняваме да не ни отхвърлят? Да, има едно малко различие между осиновяването и раждането на дете с напълно или частично донорски материал и то е в убеждението ни, че роденото от нас дете може никога да не научи истината за (генетичния) си произход. Както Джам сравнява донорството с раждането от извънбрачна връзка... (възможността за това сравнение е един вид "плюса"...)

Само, че въпросът е в това, че независимо какво мислим ние за донорството, може да се окаже, че децата ни след време имат съвсем друго мнение... Според една майка може факта, че тя е родила детето си, да прави кръвната връзка с него неоспорима и сигурна и генетичната връзка незначителна,... но не е изключено детето да има желание да потърси генетичните си родители просто, за да види на кого прилича физически и т.н... Това е общата част с осиновяването. И друг път съм цитирала един автор във връзка с липсата на сигурност у децата, когато нямат генетична връзка с родителите:

"Децата в биологичните си семейства могат да наблюдават аспекти от тяхното бъдеще, вглеждайки се в техните родители [да добият представа, как ще изглеждат физически и емоционално на старини, от какви болести има риск, че ще страдат],... могат да установят някои черти от собствената личност, вглеждайки се в братята и сестрите си. Осиновените разполагат в много по-малка степен с такива 'сигнали'... "
(David M. Brodzinsky, Marshall D. Schechter und Robin Marantz: "Being Adopted. The Lifelong Search for Self")

Гените са важни и не само от емоционална гледна точка, а от чисто медицинска...

И изобщо,... като извод,... онова, което лично аз за себе си мога да обобщя с две думи  :D от цялата тема във връзка със зачеването с донорски материал са думите на Ваня: "[...] отношението към генетичната връзка трябва да бъде напълно изчистено." Което означава, разбира се, човек да се опита да е възможно най-открит и към себе си, докато обмисля тази страна...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #77 -: Октомври 08, 2012, 13:34:45 pm »
Само една скоба - това със съобщаването на произхода си е малко въпрос на местна национална култура. В скандинавските страни например - това почти не подлежи на коментар - на детето задължително се съобщава. Там в момента се дебатира правото на анонимно донорство с/у правото на детето да се запознае с генетичните си родители.

Но както и да е, темата е друга и на мен ми се струва, че това за съобщаването е как да кажа ... малко вторичен въпрос  :oops:. Първият въпрос, на който следва да се търси отговор според мен е по-скоро доколко искам да имам дете и да бъда майка ... какви компромиси съм готовя да направя и трябва ли да ги правя ...

Да се чертаят предварителни планове как точно, кога да му кажа ... просто е напълно безплодно. Едно съм си мислила преди осиновяването, друго се случва всеки ден, трето нещо е резултата ...

Дано не нараня някой, със следващите си думи, но вече се убедих, че мълчанието по този въпрос повече вреди ... момичета, не забрявяйте че хубаво мислите, хубаво планирате, хубаво търсите отговори на екзистенциални въпроси, но времето си минава и в един момент "ако" "когато" "понеже" "дали" ни заварва на възраст, в която трудно се гледат деца. Времето изхабява ...
В очакване ....
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #78 -: Октомври 08, 2012, 13:38:05 pm »
Специални поздравления на Душка, че разчупи табуто, че изборът за живот без собствени деца също може да бъде решение след среща със стерилитета и той е точно толкова приемлив колкото другите възможни решения.


Абсолютно съгласна! Казвала съм го многократно по повод хора, които не осиновяват, а пердпочитат да продължат живота си без деца. Подобно решение, според мен правят общо казано  порядъчни хора  :lol: . Те си дават сметка, че няма да могат да бъдат 100 процента отдадени кат родители, както биха били с биологично свое дете и не желаят да наранят едно дете като го държат на една ръка разстояние
« Последна редакция: Октомври 08, 2012, 13:44:39 pm от Fussii »
В очакване ....
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #79 -: Октомври 08, 2012, 13:44:10 pm »
Цитат
Но както и да е, темата е друга и на мен ми се струва, че това за съобщаването е как да кажа ... малко вторичен въпрос  . Първият въпрос, на който следва да се търси отговор според мен е по-скоро доколко искам да имам дете и да бъда майка ... какви компромиси съм готовя да направя и трябва ли да ги правя ...
Цитат
Дано не нараня някой, със следващите си думи, но вече се убедих, че мълчанието по този въпрос повече вреди ... момичета, не забрявяйте че хубаво мислите, хубаво планирате, хубаво търсите отговори на екзистенциални въпроси, но времето си минава и в един момент "ако" "когато" "понеже" "дали" ни заварва на възраст, в която трудно се гледат деца. Времето изхабява ...
Напълно подкрепям.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #80 -: Октомври 08, 2012, 13:54:01 pm »
така е - отношението към генетичния въпрос трябва да е изчистено - за самия потенциален родител. и обикновено, то е точно такова.

в тази връзка, хората с репродуктивни проблеми обикновено подходждат по следните начини:

1. онези, които не държат на генетичното си възпроизводство, осиновяват или остават бездетни. съответно, те най-често съобщават на децата си истината за генетичния им произход.

2. онези, които държат на генетичното си възпроизводство, пристъпват към донорско оплождане - било по мъжка или по женска линия, а понякога и по двете. самият факт, че се търси възпроизводство на поне половината от гените в двойката (или на собствените гени, ако става дума за самотен кандидат-родител), ясно говори какво е отношението към гените. тези хора обикновено не съобщават на децата си истината за генетичния им произход.

уточнявам: навремето, поради липсата на IVF технологии, и двете групи хора са имали само възможностите от т.1, поради което често се е практикувало скриването на акта на осиновяване и скриването на истината за генетичния произход на детето.

проста и ясна схема. и практиката я потвърждава. единици са реципиентите на донорски репродуктивен материал, които реално съобщават на децата си истината за генетичния им произход. правят го предимно онези хора, които по нагласа на ума попадат в т.1, но в страните, в които живеят, няма възможност за осиновяване.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #81 -: Октомври 08, 2012, 14:08:24 pm »
Беата, ти реално непрекъснато зацикляш около един идеален вариант на семейство.
Танита, всички повече или по-малко се стремим към този идеален модел на семейство и лошите примери около нас не ни отказват от желанието да го постигнем, а напротив - само увеличават стремежа ни. Доколко се справяме е съвсем друга тема. Но го искаме.
Аз тук отдавна не разглеждам темата като моя лична стена за споделяне. В края на краищата не съм нито първата, нито последната, която си задава подобни въпроси. Ако изглежда, че цикля, то е, защото се опитвам да намеря мнения и за нетрадиционния вариант - донорство по единично. Както се вижда от споделеното дотук, дори и в двойка въпросът за донорския материал повдига куп въпроси и всеки има свои страхове и притеснения. Дилемата за казването на детето дали е заченато с донорски материал няма еднозначен отговор. Чуденето дали постъпваме правилно помага, преди да предприемем действие. Какъвто и да е личният ни отговор, той трябва да е доста ясен предварително, когато решаваме да заченем или не по този начин. И поради тази причина не смятам, че поставям каруцата пред коня, когато си задавам тези въпроси. Да, поставена съм в ситуация да си ги задавам, не теоретизирам, но това не значи, че ще се хвърля с главата напред, пък да става каквото ще. Бих могла да помисля, преди да скоча, нали? :) Или поне да си внуша, че съм преценила добре. :)

С две думи, животът е твърде сложен и няма как да му напишем сценария, и съответно да знаем всички отговори.
Но това трябва ли да означава, че не трябва да имаме деца?
Когато имаш дете, смятам, че най-малкият ти проблем е какво точно ще отговорим на детето, когато...
В целият процес има много по-съществени неизвестни, като например:
- дали изобщо ще успея да забременея, та дори и от донор
- дали изобщо ще се развие бремеността и ще родя
- детето ми дали ще се роди здраво (психичеки и физичеки )
- дали ще развива нормално
- след което започват въпросите за отглеждането, възпитанието, гените и т.н
И някъде между всичко това е онзи въпрос, от който ти толкова много се страхуваш предварително. Така погледнато не ти ли струва твърде незначителен?
Ако нещо трябва да се случи, то ще се случи и то точно така, както трябва да се случи.
Възможно е да "лея сълзи за нероден Петко" :) и да преувеличавам значението на притесненията си, но дълбоко вярвам, че, преди да стигнем до процедурата "ин витро", с или без свой генетичен материал, трябва да сме психически готови за нея. А подготовката включва и отговорите на въпроси за бъдещето, колкото и да е неясно то и да не е в нашите ръце. Освен това - пак да кажа - тук въобще не става дума (само) за мен. Благодаря на всички ви за споделените мнения, защото така се появиха гледни точки, за които дори и през ум не беше ми минавало. Всеки гледа от собствената си камбанария и се получава една доста шарена картинка, където можеш да видиш парченцето, което харесва специално на теб.

Споделям последното ти изречение напълно. Ще добавя, че според мен нищо не става случайно. Нито това, че преминаваме през определени трудности, нито това, че в крайна сметка ги преодоляваме и научаваме важните за нас житейски уроци. И аз като Corazon_al_Sur се уча на смирение, да приемам неприятните истини и да живея с тях, да си давам сметка, че контролирам само своите действия и мисли и нося последствията от своите решения.

Понеже ми се стори, че в мнението на anitza има личен коментар към мен,
За мен има значение и на каква възраст се прави избора е в каква ситуация. Аз правя разлика между жена, която от години наред се е борила със стерилитета и достигнала до 45г. и жена, която около 45г. решава, че не е изпитала майчинството и иска да разбере какво е. За първия случай твърдението „Значи не си го искала чак толкова силно“ не може да се относе към първата категория жени (и мъже :)). Но ако не е имало проблем със стерилитет и сме стигнали до 45г. без деца, защото не сме имали подходящ партньор, подходящи условия, сигурно децата не са били водещия приоритет, а разглеждани като следствие на други условия. То и родилката на 62г. се аргументилраше с това, че не е срещнала партньор и не е имала условия докато родителите й били живи...На 45г. упорството
Цитат
и една читава яйцеклетка да имам, ще я намеря и ще я изведа до успешно раждане
, както казва beata за мен започва да звучи някак патетично. Не значи да не правиш опити, но фикс идеята ми звучи като партизански лозунг :) Всъщност какво се е променило сега? Пак няма идеалните условия, но няма и време за идеалния вариант. Не само донорска клетка, но и донорска яйцеклетка се очертава все повече и повече на тази възраст. Според мен повече от въпроса за донора, важни са въпросите защо непременно сега за мен е много важно да изпитам майчинството. Дали искам да се грижа и възпитам собствено дете отсега нататък или го искам само защото не съм изпитала и това да съм майка, защото нямам постоянен партньор и детето би го заменило един вид, защото партньорът ми може да ме напусне/почине и ме е страх да нямам близък на старини и т.н. и т.н.
ще кажа, че в този форум и с тази тема не търся одобрение на решенията, които търся и ще взема. Нито пък темата има връзка с моята предистория да стигна до тези въпроси. Какво променя за пишещите тук фактът, че точно аз съм поставила темата? Нищо. Въпросите са пак актуални за търсещите отговорите. Дали аз съм чакала да стана на 46 и тогава съм се сетила, че искам деца, дали съм си губила времето да намеря подходящ партньор, или пък съм се борила със стерилитета безуспешно не означава, че съм била/съм по-малко мотивирана да имам дете (без да ми е идея фикс) или че по-малко заслужавам да стана майка. Тук едва ли някой се интересува от личната ми драма. Ще кажа само, че съм изстрадала всички избори, които съм направила. Те обаче нямат нищо общо с темата. Както се вижда, до донорски материал достигат и жени без репродуктивни проблеми, и двойки с нормални взаимоотношения, но с репродуктивни проблеми, и двойки, които - за съжаление - си имат проблеми и при двете, и пак трябва да си задават трудни въпроси. Темите за майчинство и бременност на 40+ са другаде.

П.П. Междувременно сте писали, но пускам това, преди да прочета останалите постове.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #82 -: Октомври 08, 2012, 14:47:24 pm »
Аз поддържам по-скоро тезата, че на децата трябва да се каже истината за генетиния им произход при донорско забременяване. И то не по причината, че на мен така ще ми олекне, нито от страх, че някой друг ще му съобщи. Ако съм се решила да забременея с чужд генетичен материал, то ще съм в състояние да намеря подходящия начин да изложа аргументите си пред детето. Както казва Чандра, не би трябвало да ме е страх, че то ще ме отхвърли. Щом аз съм извървяла своя път съвсем обмислено, тогава ще знам как да кажа на детето, че то не носи само моите гени. А пък ако то получи тази информация от човека, който му е най-близък и на когото вярва, едва ли външните хора биха го наранили. А защо то има право да знае? Защото е един съвсем отделен от нас човек. Колкото и да носи и нашите гени, то не е закачено за нас. Има право да стане самостоятелен човек, който да взема своите решения. Дори и те да не ни харесват.

Иначе и Fussii е права. Лозето не ще молитва, а мотика. Просто всеки хваща мотиката, когато е достатъчно заякнал да копае. :)
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #83 -: Октомври 08, 2012, 16:57:18 pm »
2. онези, които държат на генетичното си възпроизводство, пристъпват към донорско оплождане - било по мъжка или по женска линия, а понякога и по двете...

Не ми е ясно, как се възпроизвеждат генетично хора с донорски ембрион...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #84 -: Октомври 08, 2012, 17:08:55 pm »
2. онези, които държат на генетичното си възпроизводство, пристъпват към донорско оплождане - било по мъжка или по женска линия, а понякога и по двете...

Не ми е ясно, как се възпроизвеждат генетично хора с донорски ембрион...

връзката е опосредствана. фактът, че жената желае да износи и роди донорския ембрион,  вместо да пристъпи към директно осиновяване на вече роден донорски ембрион, показва, че тя желае да съхрани идеята за раждането като част от генетичното възпроизводство, а и обикновено фактът, че ембрионът е донорски, никога не се афишира публично.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #85 -: Октомври 08, 2012, 18:33:58 pm »
тя [жената] желае да съхрани идеята за раждането като част от генетичното възпроизводство...

проста и ясна схема. и практиката я потвърждава. единици са реципиентите на донорски репродуктивен материал, които реално съобщават на децата си истината за генетичния им произход...

Джам, "проста и ясна схема", но според мене стана голяма каша...

А и.. не можем така лесно да категоризираме хората, желаещи да станат родители в две групи - т.1, т.2.... - просто според готовността им да разкрият различния генетичен произход на децата си... Не са само това факторите и мотивите... :)
« Последна редакция: Октомври 08, 2012, 19:01:28 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #86 -: Октомври 08, 2012, 20:33:34 pm »
хехq Chandra, аз лично не виждам никаква каша. блок-схемата е отлично структурирана :)

а хората ги категоризирам не според готовността им да разкрият генетичния произход - тази готовност е вторична! - а според това дали държат на собственото генетично възпроизводство или не.

и в крайна сметка, категоризацията е именно такава. а разкриването на истини е следствие от тази готовност. оспорете ме, ама аргументирано.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #87 -: Октомври 08, 2012, 21:08:57 pm »
оспорете ме, ама аргументирано.

Аз по-горе го писах. Ако наистина собственото генетично възпроизводство е ВОДЕЩО, действително ли може да се смята, че хора се продължават ГЕНЕТИЧНО, ако са заченали с изцяло донорски ембрион? Бих могла да продължа въпроса си. Роденото от сурогатна майка дете чии гени носи?...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #88 -: Октомври 08, 2012, 23:16:41 pm »
оспорете ме, ама аргументирано.

Аз по-горе го писах. Ако наистина собственото генетично възпроизводство е ВОДЕЩО, действително ли може да се смята, че хора се продължават ГЕНЕТИЧНО, ако са заченали с изцяло донорски ембрион? Бих могла да продължа въпроса си. Роденото от сурогатна майка дете чии гени носи?...


Чандра, ако за някои хора самото износване и раждане на дете, заченато с изцяло донорски материал Е част от личното им генетично възпроизводство/продължение - то няма никакво значение кой какво мислел по точно този въпрос, освен въпросните хора. ;) Т.е. - това е лично усещане и лично разбиране на някого и научното тълкувание на точно тази ситуация не е особено важно. Поне за мен. Така, че да - действително някой може да смята, че "се продължава генетично", дори с акта на бременност и раждане, ако това му е важно и така го приема - значи то е така за него самия и не са нужни оценки и обяснения дали, или... Не мислиш ли?
За сурогатството - има една "дребна разлика" и тя е, че в този акт на зачеване и износване - участва и трето, пълнолетно, физически и емоционално зряло лице /сурогатната майка/, поради което именно и самият въпрос е толкова...хлъзгав да кажем. И е хлъзгав именно поради причината, която излагам в горния абзац. Че един ембрион, който категорично няма и един общ ген с жената, която ще го износи и роди - може да доведе у нея самата до привързаност към това дете, с абсолютно същата тежест, която има и всяка бременна и родила жена по метода: "както е рекъл Господ". Никого не съм чула да оспори подобна вероятност за развитие на сурогатна бременност и от психологична гледна точка - това е голям препъни какмък относно законовото регламентиране на суроготството /наред с финансовия момент/.

Не на последно място - самата бременност за много жени, /в това число и при мен/ е един супер важен в емоционален аспект момент по пътя към сдобиване с дете. Дори не мога да обясня рационално защо съм имала тази нужда, но я имах, беше ми важно да го изживея този период, желаех го, благодарна съм че ми се случи. При все, че ми е пределно ясно, че нямаше да обичам Дани по-малко, ако го беше износила сурогатна майка, просто аз щях да пропусна един от красивите и приятни моменти в живота си, ако и да не е болка за умиране. По същия начин, на други бременни жени им е важен и самият акт на раждане, да е естествен, да си го изживеят, да си го изстрадат /както казват/, нещо което за мен пък не само не беше важно, ами беше крайно нежелано да ми се случи...аз исках "по лесния начин"  :lol: За мен - лесен, за хора ужасяващи се от операционни, упойки и разрези - смъртен ужас... Просто ги споменавам тези неща, като поредна илюстрация колко е различна всяка една от нас и в мисленето си, и в усещанията си, и в наичина по който изживяваме и проблема, който ни е събрал тук и решението му.

И въпреки науката, медицината, трезвата ни мисъл, желанието и най-вече необходимостта в този форум, да имаме план по въпроса "как да се сдобия с дете?" - половината от въпроса поне е и емоция. Ирационално е и няма как да си говорим за тези неща като за математика. Лично мнение естествено, с незадължителен характер  :lol:


beata , конкретно по въпроса за ползване на донорски сперматозоиди и дали бъдещото бебе да бъде информирано за това на някакъв етап - мнението ми е различно, в две основни ситуации.
Ако пристъпите към такова оплождане и сте двойка, която после заедно отглежда това дете /все едно дали по някое време може и да не сте вече двойка, говорим за първоначалния замисъл/ - за мен е излишно да се казва на детето. Обяснявам защо. Защото така бихте му поставили въпроси, които то иначе не би имало, пък за капак и да искате - няма да има как да им отговорите. Т.е. не е като при осиновено дете, където дори трудно, по някакъв начин и при добро желание - бихте могли да дадете информация на детето за биологичните му родители, то да ги види някой ден ако желае и пр. Ако сте двойка с дете, което си живее щастливо с мама и тати - да кажеш в един момент, че тати биологично не е тати точно, ама да не можеш и по никакъв начин да задоволиш любопитството на детето си към биологичния баща...това е просто хвърляне на бомба в детското съзнание и то без да следват някакви ползи от това за вас тримата. Отделно, че...всички бебетата са ангелчета и са мили и сладки, ама всички ние сме били и тийнейджърки и знаем, че не сме били много мили и сладки в някои моменти. В тази връзка, когато само единият родител в двойката не е биологичен за детето, ми се вижда несправедливо и към този родител да бъде "компроментиран" в очите на бъдещото дете със споделянето на тази информация - един вид - мама е напълно мама, ама тати...не съвсем. Може и да се каже, може и да не се стигне до подобни прещраквания в детската глава, може за детето това да няма грам значение, ама...кой знае? А рискът не е малък и подчертавам в конкретната ситуация - излишен, защото до ползи няма да доведе никакви и остава да се надяваме да не доведе до вреди.

В ситуацията, в която една жена решава да зачене и роди без партньор до себе си. Лично аз - бих казала на детето си тогава. И предварително се извинявам, ако следващите ми думи прозвучат цинично за някоя от вас /нямам такава цел/, но в случай, че аз съм в тази ситуация и мога да си зачена естествено, просто си харесам един "оплодител" и той ми стане "донор на сперматозоиди" в леглото - някой ден ще трябва и ще обясня на детето си същото, което бих му казала и ако го зачена в някоя клиника, от сперматозоидите на "анонимен дарител", чиито общи характеристики все пак предварително съм огледала и по тях съм го избирала.
И в двата случая - баща на това дете би бил някой, който нито иска, нито има намерение да присъства в живота му в бъдеще, нито ще бъде до него, нито пък аз ги искам тези неща и ако на въпросното дете, някой ден все пак му намеря тати - той няма да има и един общ ген с него и това ще ми е ясно предварително.
И когато някой ден трябва да обясня защо така съм постъпила - не виждам какво по-различно да обясня от това, което си говорим тук с вас за тези ситуации. Исках да имам дете, реших че мога да се справя сама с отглеждането му, нямах шанс, нямах време да чакам "идеалният татко", избрах теб да те има, вместо да те няма. И какво - детето ми ще вземе да ми се обиди, че изобщо го има, благодарение на това мое решение ли? Не ми се вярва... Сигурно ще ме упрекне за неидеалните неща в живота си, сигурно. Моят син също ще ме упрекне за неидеалните неща в живота си някой ден, въпреки че беше заченат естествено, с любов, в идеално семейство. ;) Сега пък си има идеално разведени родители, които идеално се разбират, обичат го, грижат се за него и пр., но отсега ми е ясно, че все някой ден - малкият ще намери за какво да ми трие сол. Ми така е с децата, приемете го отсега и няма страшно.

beata , с това което ти пиша - изобщо не искам да ти кажа да спреш да преследваш идеалният за теб вариант за семейство и деца и дано ги постигнеш с минимум компромиси! Истината е хубаво нещо и е хубаво да се казва, не да се "изтропва" без оглед на последствията обаче, особено по тези много чувствителни теми. Бива да се огледа първо конкретната ситуация, че тогава. Затова ти "разиграх" и горните две ситуации, в които една и съща истина - може да има крайййно различен ефект. Само като повод за размисъл ти го пиша, не като внушение на позици, дано не го приемеш така.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #89 -: Октомври 08, 2012, 23:32:31 pm »
Jbrul, останах с впечатление, че характера ти не позволява подобни неща... Визирам метода "оплождане чрез оплодител"... А колко е честно да направиш някой баща, без дори да подозира? Спермата от банка поне е на хора, които реално съзнават какво може да се случи... Шегувам се разбира се. Не го приемай като заяждане, че се получи все на теб да ти правя реплики, ама разсъжденията ти ми станаха интересни :)
За мен лично пък стоят въпроси като "Какво ще стане ако някой ден детето разбере? Няма ли да срина авторитета си пред него заради това, че съм го държала в заблуда години наред? Дали пък няма да бъде още по-голям шок да го разбереш /как се пише/ хасасдън?
Животът ни поднася какво ли не. Може да е 1 на 1000000, но пък има и такива случаи /не дай си Боже/ някой от семейството да се разболее и да се наложи да се търси съвместимост.... примерно... Какво ще обясним тогава?


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #90 -: Октомври 08, 2012, 23:37:11 pm »
оспорете ме, ама аргументирано.

Аз по-горе го писах. Ако наистина собственото генетично възпроизводство е ВОДЕЩО, действително ли може да се смята, че хора се продължават ГЕНЕТИЧНО, ако са заченали с изцяло донорски ембрион? Бих могла да продължа въпроса си. Роденото от сурогатна майка дете чии гени носи?...


Чандра, а защо, според теб, хората се решават на рисковете от износването на изцяло чужд генетичен ембрион, вместо да осиновят вече родено дете? аз имам версия, а каква е твоята?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #91 -: Октомври 09, 2012, 00:08:53 am »
Джиджи, характерът ми позволява всичко, без убийство на живи същества /ако не броим плодове и зеленчуци/.  :lol: Сега сериозно, не си ме разбрала правилно, или по-скоро аз съм се изразила некоректно. Под "оплодител", за спонтанна бременност при възможност - нямам предвид ситуация някой да ми направи дете без той да знае за това и аз да взема да го родя тихомълком. Да не говорим, че и технически би било трудно изпълнимо, въпреки че не е невъзможно.
Имах предвид, ако реша да родя дете и да го гледам сама и някой съвсем съзнателно е съгласен да ми го направи, при условие, че "той е дотук" и нито ще го търся за гледане, нито за каквото и да било после... Еми къде е разликата от оплождане с донорска сперма в клиника? Само техническа.

Някой ден детето да разбере случайно, че е заченато с донорска сперма е една хипотеза с ясни отговори. Кой да му каже? Или аз, или таткото. Кой от нас има интерес да му го каже - никой. Клюките - ми да клюкат, ама е недоказуемо. Болести да не дава Господ - може да нямате съвместимост и с изцяло генетично ваше дете. Ако опрем до болести - ще кажеш и от това няма да последва драма, защото ще има много по-голяма реална драма от това кой какво скрил и защо го скрил. Ама ако няма никакви драми в живота на такова семейство - е, защо пък да си създадем една такава изкуствена? Моя си логика естествено.

И леко в страни от конкретната тема - знам толкова истини, които не бих искала да знам и са ми донесли само безсмислени нерви, защото някой вярвал, че истината била свещена и като е истина - не само трябва, ами е длъжен да ми я каже, че...да не ти разправям. И въпросните истини ги знам основно, защото някой е имал нужда да си разтовари гузната съвест и да натовари моя мозък с глупостите си. И да е имал различен мотив - все тая, защото ефектът е кофтии.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #92 -: Октомври 09, 2012, 00:16:14 am »
Чандра, а защо, според теб, хората се решават на рисковете от износването на изцяло чужд генетичен ембрион, вместо да осиновят вече родено дете? аз имам версия, а каква е твоята?

Джам, аз имам "версия" по въпроса, но едва ли тя е важна... Мислех си за още нещо... Говорим за "лично виждане" относно генетичното възпроизвеждане, "отношение на жената" спрямо носенето и раждането, "емоционален аспект" на хората с репродуктивен проблем, "научно тълкование" и "готовност за казване на истината"... А в крайна сметка става дума за ДЕЦА... Какво би било тяхното "лично виждане", "отношение към гените", "емоционален аспект" и т.н........ (не е въпрос... :))
« Последна редакция: Октомври 09, 2012, 00:38:00 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #93 -: Октомври 09, 2012, 00:54:25 am »
Чандра, подминавам няколко пъти точно този въпрос - "какво биха казали децата ни някой ден за това, или онова наше действие, решение, казване, неказване...". Подминавах, защото се опасявам, че ще се изостри приятната и полезна тема, ама като "се хванах на хорото"...

Децата, когато имат мнение за каквото и да било - ще ти го кажат, не се съмнявай. И твоето на теб и моето на мен - ще си казват мненията за всичко, ще ни оценят, ще ни осъждат, ще ни хвалят и както си му е реда, както и ние правим с нашите родители - това са естествени неща. Няма съвършенство, няма непогрешими хора, няма пълно одобрение от никого за нищо. Въпросът е дали ние с теб сме готови да чуем и приемем това мнение и оценка, дори да не ни радват, или не сме? Аз за себе си - имам отговор на точно тези въпроси.

"Правото на детето да знаело нещо..." Всъщност - правото на едно още хипотетично дете, да знаело хипотетични неща /несъстояли се/ в някакво бъдеще време и ситуации, които са безкрайно непредвидими. Сериозно ли?
Родителят има основната функция - да осигури щастливо, безгрижно, необременено детство на детето си, това дете да се чувства обичано и сигурно. Говоря за деца, малки деца, не за деца на по 30 и... Детето на 5 имащо мама, тати и чувстващо се щастливо и стабилно в тази среда - няма никаква необходимост /т.нар. право/ да бъде "осветлявано" на тема репродуктивни проблеми на родителите, техни избори /били трудни и объркващи за самите тях/, пък как се стигнало до донорски сперматозоиди, пък как тати е тати, ама има и друг тати, ама то това не е важно, защото е важно кой тати те гледа и обича... Нали? И като е важно кой те гледа и обича, защо аджеба обясняваш другото и разбутваш спокойствието и главата на детето си? Ползи какви има? Честна си и това е вечееее голямата работа. Не мисля.


Както не мисля, че ако имаш дете и по свой избор си го заченала без мъж/тати до себе си - трябва да го лъготиш, че "тати работи в чужбина и сега не може да дойде..." и пр.
Несериозно е да се опитваме да гадаем какво би било отношението на едно бебе, или все още незаченато дете към въпросите които поставяш, а още по-несериозно е да се счита, че ако си по схемата "каквото на глава - това и на уста" - даваш избор на детето си. Не му даваш избор, пак му налагаш свои виждания за нещо си. И пак налагаш своето мнение - за "по-правилно", "по-добро" и пр.



Индивидът - преди достигане на определена възраст - не прави свои избори за много неща и не се ползва от редица права на възрастните, защото е неспособен да го направи. Не защото ние сме фашисти някакви и така ни е кеф все пак. Природата е създала така нещата - първо някой ни гледа, решава вместо нас, преценя вместо нас, защото сами не можем и нямаме капацитет и опит за разни неща...пък като му дойде времето - преценяме сами и тогава "идва сметката". Родител, който е в постоянен страх, че като "дойде сметката" - няма да получи само аплодисменти от отрочето - обикновено потъва в несигурност, извършва хаотични действия, не е опора на детето си и чува от него точно това, което не е искал да чуе и е опитвал да избегне.

Да имаш дете е отговорност. ТВОЯ. ЛИЧНА. И тя е такава мноооого години преди това същество да може да я поеме само за себе си, да преценя ситуации и да упражнява определени права. В това няма драма и то е така откакто свят светува.

Децата, децата...дали имат нужда от нашите истини, нашите драми, нашите трудно направени избори и разяснения към тях? Нямат! Имат нужда от гуш, от уют, от обич, от сигурност, спокойствие, щастие. Обикновено ние сме тези, които искаме някой да одобри и разбере дадени наши действия и когато обект на същите са децата ни - дай да стоварим на тях, с идеята че така сме коректни и добри. Да, ама не винаги. Понякога, казвам понякога, в някакви ситуации - някои неща може, или е добре да бъдат спестени, поне в ранното детство. Пък живи и здрави да сме, като поотраснат хлапетата - ще можем да си кажем всичко някой ден и да не произтича проблем от това.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #94 -: Октомври 09, 2012, 07:52:21 am »
Под "оплодител", за спонтанна бременност при възможност - нямам предвид ситуация някой да ми направи дете без той да знае за това и аз да взема да го родя тихомълком. Да не говорим, че и технически би било трудно изпълнимо, въпреки че не е невъзможно.
Имах предвид, ако реша да родя дете и да го гледам сама и някой съвсем съзнателно е съгласен да ми го направи, при условие, че "той е дотук" и нито ще го търся за гледане, нито за каквото и да било после...
Ей това според мен няма как да се случи, като те знаят каква си "проклета" и след време (регламентирано в Семейния кодекс) да търсиш алименти от въпросния господин,  :D
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #95 -: Октомври 09, 2012, 08:27:53 am »
Джам, аз имам "версия" по въпроса, но едва ли тя е важна...

ОК, но така се измъкваш от конкретната дискусия и опитваш да насочиш разговора към друга.

по другата тема - аз не съм сигурна, именно понеже става дума за ДЕЦА, доколко тоталното разкриване на истината за генетичния произход не е вредоносно за тяхното емоционално състояние - независимо на какъв етап от развитието им е поднесена и по какъв начин. даже напротив, сигурна съм, че ще е доста съсипваща и объркваща, с траен ефект върху детската и възрастната психика. права, казвате...

да знаел, че е генетично чужд - защо? при анонимното донорство, каквото е по нашия закон, няма никаква полза, която би донесло разкриването на чуждия генетичен произход. детето не може да иде да види как изглежда истинския му баща или майка, нито може да получи информация за наследствените им заболявания. тогава защо му е това "право" да знае "истината" и какви позитиви му носи, поне един кажете?

носи му само горчилка, объркване и общо усещане за непълноценност и различност.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #96 -: Октомври 09, 2012, 10:11:41 am »
Малко да опростим темата, че май стана твърде филосовска;-)

Ето малко аргументи, в полза на износване и раждане на донорски ембрион, които  са различни от желанието да се съхрани идеята за раждането като част от генетичното възпроизводство.
- при донорски ембрион, за разлика от осиновяването се избягва дългото чакане, съкращава се цялата процедура по вписване, предлагане, общуване със социални и т.н, които за мен, както и за мъжа ми се струва много мъчителна.
- при донорски ембрион бремеността е желана и съответно стриктно следена. Абсолютно неизвестна е бремеността при осиновяване, една нежелана бременост може да бъде обременена с лкакво ли не (лекарства, алкохол, наркотици и т,н.)
- при донорски ембрион липсва психологическото обременяване на детето от престоя му в дом
- може и още да се напише по темата..

Лично за мен, стремежа за раждане на донорски ембрион със сигурност не е продиктуван от желание за генетично възпроизводство (детето няма моите гени, тоест със сигурност няма генетично възпроизводство), както и не желанието за скриване на генетичния произход на детето ме подтиква към тази стъпка.

Изцяло подкрепям мнението на Джам, че конкретно при донорски ембрион истината за генетичния произход ще бъде много пагубна за психиката на децата.
Мисля, че точно тази истина бих скрила, напълно осъзнавайки, колко много ще ме натовари това, но ще бъде "необходимото зло", за да предпазя детото си от по-големи злини. Много патетично звучи тезата "да не крием нищо от детето си", но много по-смислен за мен е агрументът "да предпазя детето си". Това не е страх от разкриване на истината, а разумна преценка за това какво точно би донесла тази истина на детето ми.

Както в живота нищо не е само черно или бяло, така и няма абсолютна истина.
Ако кажа на детето си тази истина - да, разтоварвам си съвестта, запазвам доверието помежду ни, но него го обричам на какво???

Обикновенно е много хлъзгава темата за егоизма, но в случая разкриването на тази истина за мен е един класически егоизъм - прехвърляне на тежестта от собствените ти плещи върху тези на едно дете (невръстно или подрастващо).



*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #97 -: Октомври 09, 2012, 12:42:15 pm »
Осиновяването на ембрион и съответно износването на изцяло донорско бебе едва ли е мотивирано точно от идеята за някакво генетично продължение на родителите. Танита доста важни аргументи е изтъкнала и те не опират до гените. Макар че и по тях може да има и друго мнение. :) Например:
- при донорски ембрион, за разлика от осиновяването се избягва дългото чакане, съкращава се цялата процедура по вписване, предлагане, общуване със социални и т.н, които за мен, както и за мъжа ми се струва много мъчителна.
За донорски ембрион може също да се чака доста дълго, най-вече поради трудното намиране на донорска яйцеклетка. При това пак цялата процедура се развива в клиника по репродуктивно здраве, където не всеки се чувства комфортно.

- при донорски ембрион бремеността е желана и съответно стриктно следена. Абсолютно неизвестна е бремеността при осиновяване, една нежелана бременост може да бъде обременена с лкакво ли не (лекарства, алкохол, наркотици и т,н.)
Бременността при осиновяване може би не се следи, както при донорската, но на роденото дете се правят необходимите изследвания и проблемите, свързани с наркотици, алкохол, лекарства, се установяват на ранен етап. Осиновителите би трябвало да бъдат информирани за рисковете, ако има такива.

- при донорски ембрион липсва психологическото обременяване на детето от престоя му в дом
Ако детето се осинови в крехка, бебешка възраст, престоят му в дом силно се съкращава и то има големи шансове да се приспособи бързо в семейната среда. Но за по-големите деца това е сериозен проблем и смятам този аргумент на Танита за много важен. Тук почти нямам контрааргумент. :)

Дали да кажем на детето, че носи чужди гени, когато има двама родители? При уговорката, че няма верен отговор по принцип, все пак имам разсъждения в подкрепа на информирането. Нито знам дали ще ми се наложи, нито някой може да предвиди как би постъпил след години, когато вече има дете, заченато по този начин, нито гледам на кристална топка. Все пак моята теза е, че истината не е нито само моя и на бащата на детето, нито пък е сертификат за чиста съвест. Ако ще товаря детето си с моите дертове, тогава нищо полезно не върша. Няма смисъл да обременявам едно ДЕТЕ с проблеми за възрастни. Когато обаче то стане разумен човек, който би могъл да взема сам решения, бих предпочела да му кажа истината за неговия биологичен произход. И с това си мисля, че няма да наруша доверието помежду ни. А кому е нужно, при положение че не мога да му кажа кои са донорите? Не е задължително то да иска да научи точно това. Това, което мога да му кажа, ще бъде, че те са му дали възможност да се появи на бял свят, за да можем ние с баща му да му дадем любовта, която сме носили за него. Така, както ние като родители сме благодарни на тези анонимни донори, така и то ще научи, че има такива случки и хора в живота. А вече как ще ги интерпретира за себе си е въпрос на собствената му преценка на вече самостоятелен човек.

Това е възможната посока на разсъжденията ми по темата. Същите обяснения важат и при самостоятелно родителство, само че там разговорите ще се водят с дете и това променя подхода.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #98 -: Октомври 09, 2012, 14:17:10 pm »
Beata, какво изследвания мислиш, че се правят на децата, дадени за осиновяване, за да се установи злоупотреба с лекарства, алкохол или наркотици?
Може да се установи само, ако е имало наркотична зависимост на детето, тоест ако са вземани наркотици през цялата бременост.
И правилно си написала, че осиновителите "би трябвало" да бъдат информирани, само че ние говорим за БГ и разликата между "би трябвало" и "е" е огромна.
От осиновителите се скриват много по-съществени неща, камо ли това...
Непрекъснато си мисля, колко и кой са причините една нормална майка да изостави детето си в съвременния свят - ами много малко.
Преди, поради идиотията да не се раждат деца "без брак", поради робуването на мнението на обществото много жени, прибягваха до тази крайна мярка от страх...
Но сега, много се чудя какво би накарало една жена сега да изостави детето си?
 
 
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #99 -: Октомври 09, 2012, 16:09:32 pm »
Нямам точна представа какви изследвания се правят на децата, които са дадени за осиновяване (има по-информирани момичета тук), но се правят някакви базови изследвания за наследствени болести, за наличие на наркотична зависимост, нормалните изследвания за новородено. Няма как да знаем дали мъжът е бил алкохолик, дали жената е била наясно какво да прави/да не прави по време на бременността и др.под. А за информирането на осиновителите затова написах "би трябвало", защото знам, че на практика не винаги е така.

Темата, която зачекваш е толкова сериозна и многообхватна, че си иска "друго предаване". :) Според мен най-честата причина една жена да изостави детето си е нейната незрялост. Нямам предвид само възрастта, но и психическата й незрялост като човек, който е готов да поема отговорност. Сещам се за няколко примера около мен: бременна на ученическа възраст, бременна с трето дете, което се чуди как да отглежда. Имам обаче и познати, които са станали семейство на по 18 години и са отгледали добре децата си. Познавам и майки с по 4 деца (да са им живи и здрави), които се гордеят с тях. При повече разговори и разбиране може би жените, които са склонни да изоставят детето си, биха размислили. Защото изоставянето в дом със сигурност не е добра алтернатива.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #100 -: Октомври 09, 2012, 17:01:06 pm »
ооооо недейте така ... колкото изоставени деца, толкова истории. Въобще не можем да ги класираме в таблици и графи. Освен това някак си не виждам това какво засяга осиновителите честно казано

ПС
Когато осиновихме сина ни той беше мъничък на 7м. Чудех се кой е имал сърце да оставил това хубаво мило бебенце... но той си беше човече вече имаше си муцунка, индивидуалност. Преди около 2 месеца гушках новородените близнаци на брат ми - съвсем различно е и сработват съвсем други инстинкти ... честно казано първото, което си помислих като ги гушнах е какво е това същество, което чисто инстинктивно, ако щете на животинско ниво, може да изостави бебето си ... непонятно. Но това е съвършено друга тема.
В очакване ....
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #101 -: Октомври 09, 2012, 17:12:21 pm »
Чандра, подминавам няколко пъти точно този въпрос - "какво биха казали децата ни някой ден за това, или онова наше действие, решение, казване, неказване..."

Jbrul, за мене проблемът не е в това, какво ще КАЖЕ детето някой ден... Просто лично аз съм такъв тип, че не бих предприела стъпка, ако ще трябва след време да пазя тайни с цел да нямало наранени... Тук от време на време се споменава, колко незначителна/ненужна била информацията за начина на зачеване и затова не било проблем, човек да не научи истината за генетичния си произход. Като е толкова безпроблемен този (скрит) факт, тогава ЗАЩО ще има наранени, ако научат истината? За да илюстрирам моето мнение, ще дам пример с извънбрачните отношения.  :D Ако човек има връзка извън семейството си, кое наранява - казаната истина или действието? Хората имат различно виждане по този въпрос... :) Моето е ясно... :)

Това не означава, че се изказвам "за" или "против" донорството. Просто всеки сам преценява, какво му е важно и какъв риск може да поеме...

Разбира се, че детенце НЕ трябва да се засипва от бебе с подробности... Ние не говорим директно с децата си и за други аспекти и проблеми - дали имаме финансови или медицински затруднения, други сложни ситуации... Но в крайна сметка темата не беше за това, ДАЛИ или КОГА е добре да се каже на децата...

А моето мнение директно по темата го написах в първия си пост тук:
Определящо би трябвало да е желанието ти да станеш майка. От там нататък вероятно е добре да си зададеш отговориш на някои въпроси.Примерно:
(1) Да помислиш върху различни прагматични аспекти, да прецениш ситуацията - дали ще можеш да се справиш сама и подобни[...]
(2) Друг въпрос, който би могла да си зададеш е, дали би била ок с обстоятелството, че няма да имаш ясна картина и задоволителна информация за бащата на детето си. Майките, отглеждащи сами децата си, поне познават бащите - виждали са ги, пипвали са ги и знаят, кои са...

« Последна редакция: Октомври 09, 2012, 17:16:10 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #102 -: Октомври 09, 2012, 21:31:26 pm »
Струва ми се, че темата има нужда от фокусиране. :) Всъщност тук става дума за осъзнатия избор на самостоятелното майчинство. Вариантите са най-общо три:
  • познат "донор", т.е. мъж, с когото сте се договорили да сте заедно до зачеването, а после - всеки по пътя си и без търсене на родителски права
  • анонимен донор
  • осиновяване - на дете или на ембрион
Въпросът не е дали жената иска да стане майка, а дали иска/може да използва един от тези начини. И е важно да си зададе въпросите, които дискутираме тук, предварително, защото те са в условието на задачата, не са следствие. Сравнението със случая на сама майка след развод или смърт на бащата не е уместно, защото се налага тя да взема решения за отглеждането на детето след събитието. Не казвам, че е лесно, но е друга тема. Също така е ясно, че идеалният модел на семейство с баща е редуциран до "майка и дете" от самото начало. Оттук нататък вече вървят всички съмнения, колебания, страхове...

Аз повече се вълнувам от донорския вариант и споделих доста от разсъжденията си. Няма да обобщавам шестте страници, които сме изписали дотук. :) Вие си решете дали искате да добавите нещо.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #103 -: Октомври 10, 2012, 00:26:49 am »
Под "оплодител", за спонтанна бременност при възможност - нямам предвид ситуация някой да ми направи дете без той да знае за това и аз да взема да го родя тихомълком. Да не говорим, че и технически би било трудно изпълнимо, въпреки че не е невъзможно.
Имах предвид, ако реша да родя дете и да го гледам сама и някой съвсем съзнателно е съгласен да ми го направи, при условие, че "той е дотук" и нито ще го търся за гледане, нито за каквото и да било после...
Ей това според мен няма как да се случи, като те знаят каква си "проклета" и след време (регламентирано в Семейния кодекс) да търсиш алименти от въпросния господин,  :D



Eеее, стига бе жена! Чак такава гад ли изглеждам?!  :lol: Ако съм постигнала подобен ефект обаче - браУ на мен, ставам за актриса.
Сега сериозно. Точно такъв случай има в моето семейство. Моя втора братовчедка беше...в напреднала възраст да кажем, реши че иска дете, за неин късмет - нямаше проблеми със зачеването и днес се радва на почти пълнолетна дъщеричка. Таткото на детето - беше надлежно информиран каква е нейната цел, съгласи се, тя забременя - нито той е търсил нея и детето, нито тя - него. В акта за раждане на малката беше записано баща "неизвестен", въпреки че това не е така напрактика. Решението на братовчедка ми да бъде самотен родител беше осъзнато и не плод на отчаяние, просто са й такива разбиранията за някои неща. Познавам детето естествено - прекрасна млада почти жена вече, никакви проблеми за нищо няма, няма и драми по отношение на "липсващия баща"...може би си е до самото дете. Не мога да знам.

Споделям това, защото никак не се шегувах спрягайки го като реален вариант за "донорски сперматозоиди", а тук го взехте на подбив почти. Не казвам, че е по-добър от анонимен донор и клиника, но се прави, правило се е и изобщо не е екзотика.

Чандра, всъщност за мен - проблем при донорско оплождане - няма изобщо, още по-малко пък е проблем какво да се каже на детето някой ден... Това, което си постанала като цитат от мен, се оформи като "линия на разговор" свързана с основната тема обсъждана тук /която е различна/ и просто опитах да обобщя.
Много пъти казах вече - много сме различни като хора, мислене, опит и каквото се сетиш - няма как да сме на абсолютно еднакво мнение за дадени житейски ситуации - нормално. Та просто си споделяме кой как мисли за едно и друго, в помощ /надявам се/на хората, които реално взимат, или им предстои да вземат такива решения.

Струва ми се, че темата има нужда от фокусиране. :) Всъщност тук става дума за осъзнатия избор на самостоятелното майчинство. Вариантите са най-общо три:
  • познат "донор", т.е. мъж, с когото сте се договорили да сте заедно до зачеването, а после - всеки по пътя си и без търсене на родителски права
  • анонимен донор
  • осиновяване - на дете или на ембрион
Въпросът не е дали жената иска да стане майка, а дали иска/може да използва един от тези начини. И е важно да си зададе въпросите, които дискутираме тук, предварително, защото те са в условието на задачата, не са следствие. Сравнението със случая на сама майка след развод или смърт на бащата не е уместно, защото се налага тя да взема решения за отглеждането на детето след събитието. Не казвам, че е лесно, но е друга тема. Също така е ясно, че идеалният модел на семейство с баща е редуциран до "майка и дете" от самото начало. Оттук нататък вече вървят всички съмнения, колебания, страхове...

Аз повече се вълнувам от донорския вариант и споделих доста от разсъжденията си. Няма да обобщавам шестте страници, които сме изписали дотук. :) Вие си решете дали искате да добавите нещо.

 beata Дали идеалният модел на семейство е редуциран до: само "майка и дете" от самото начало, или това е станало в последствие по някакви причини - е различно основно от емоционална гледна точка, не от битова. И драмата е за самотната майка, а не за детето основно. И е така, защото ти си зрелият, мислещ, емоционално завършен индивид засега, а не бебето ти, за което ти си напълно достатъчна като родител не само година-две...
Идеята ми е, че в основата на уравнението засега си ТИ, не бъдещото бебе. И има тънък момент на проекция на лични страхове върху бъдещото дете, а всъщност - те не са негови, казусът е твой.

Бих казала едно нещо по въпроса само с ПЪЛНА КАТЕГОРИЧНОСТ - нямаш ли увереност да направиш нещо - просто не го прави. Няма тук - доводи, разумни аргументи, статистики и каквото се сетиш, че на такава "база" да решаваш нещо толкова важно. Ако за нещо имаш вътрешна съпротива - не го правиш, пък на логиката - майната й! ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #104 -: Октомври 10, 2012, 08:34:24 am »
Струва ми се, че темата има нужда от фокусиране. :) Всъщност тук става дума за осъзнатия избор на самостоятелното майчинство. Вариантите са най-общо три:
  • познат "донор", т.е. мъж, с когото сте се договорили да сте заедно до зачеването, а после - всеки по пътя си и без търсене на родителски права
  • анонимен донор
  • осиновяване - на дете или на ембрион
Въпросът не е дали жената иска да стане майка, а дали иска/може да използва един от тези начини. И е важно да си зададе въпросите, които дискутираме тук, предварително, защото те са в условието на задачата, не са следствие. Сравнението със случая на сама майка след развод или смърт на бащата не е уместно, защото се налага тя да взема решения за отглеждането на детето след събитието. Не казвам, че е лесно, но е друга тема. Също така е ясно, че идеалният модел на семейство с баща е редуциран до "майка и дете" от самото начало. Оттук нататък вече вървят всички съмнения, колебания, страхове...

Аз повече се вълнувам от донорския вариант и споделих доста от разсъжденията си. Няма да обобщавам шестте страници, които сме изписали дотук. :) Вие си решете дали искате да добавите нещо.

малко мечи размисли...
съпругът ми беше с диагноза азооспермия (пълна липса на живи сперматозоиди), предложиха ни донор, той се съгласи веднага (може би от страх да не се разделим, може и да е имал по-голямо желание от мен тогава), аз обаче не можех да приема, че ще имам дете от непознат. в тази връзка (първа моя реакция) му предложих да помолим брат му, за да има все пак някаква роднинска връзка. грешка!
затова тази точка с познатия мъж, който само да даде материал и да не търси никакви права някога го забрави, това е съвет. хората се променят, и дори някой да е съгласен днес да стане татко само фиктивно, утре може да ти създаде големи проблеми.
ако си решила, че ще имаш дете, сама, най-добрият избор мисля е донор, като е добре родата  :lol: (все пак живеем в бг) да не знае, и някой ден детето като е достатъчно голямо можеш да му кажеш. ако се налага по някакви медицински причини мисля също ще е нужно да се знае истината. с донорския вариант имаш мъзможност да си поне 50% биологичен родител, за разлика от осиновяването.
явно си много емоционална (не го казвам в лош смисъл, не ме разбирай погрешно) та си се замислила така дълбоко в тази тема, мила блъскала съм си главата и аз с хиляди въпроси, разигравала съм какви ли не варианти, но да ти кажа няма смисъл. главният въпрос е искаш ли дете. хубаво е да има баща съгласна съм, но виж колко хора се разделят въпреки детето/децата. а от друга страна въпреки дете утре може да срещнеш таткото, с когото да създадете семейство за детенцето  :wink:
успех, хвърляй се и плувай  :)

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #105 -: Октомври 10, 2012, 11:24:09 am »
Jbrul, помайтапих се, защото очаквах, че няма да ми се разсърдиш.  :D
Всъщност може би съм имала подсъзнателно мислите на mecinka, които тя така хубаво е описала - за познатия донор и договорката. Че хората се променят и не се знае на кой от двамата може да му дойде друго на ума.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #106 -: Октомври 10, 2012, 11:51:45 am »
Струва ми се, че темата има нужда от фокусиране. :) Всъщност тук става дума за осъзнатия избор на самостоятелното майчинство.

Много добре разбирам за какво говориш... Моя приятелка така в размисли отлага вече найста година да вземе решение. Уж иска дете, обаче, понеже, защото ... дейтсвието се отлага непрекъснато по различни причини. Основният й аргумент, когато другите се изчерпат е - "нямам право да постъпя егоистично и да създам едно дете без баща" Има връзка междувпрочем, но човекът не е точно това, което си представяме под "стабилен партньор"
То хубаво, ама пясъкът в часовника изтича ... ние станахме на по 40 и имам чувството докато човек е без дете някак си той самият се приема като дете и мисли че има време.
В очакване ....
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #107 -: Октомври 10, 2012, 12:41:25 pm »
Чандра, всъщност за мен - проблем при донорско оплождане - няма изобщо, още по-малко пък е проблем какво да се каже на детето някой ден... Това, което си постанала като цитат от мен, се оформи като "линия на разговор" свързана с основната тема обсъждана тук /която е различна/ и просто опитах да обобщя.

Jbrul, и за мене проблем при донорско оплождане няма изобщо. :) Просто си мисля, че това решение трябва да е обмислено и то на чисто практическо ниво. Не е необходимо да си много емоционален, за да се опиташ да изчистиш подобна алтернатива за себе си, преди да тръгнеш в тази посока. Дори мисля, че това е задължително.

Идеята ми беше само, че ако всичко е толкова безпроблемно и сравнимо с други ситуации, значи не би трябвало да имаме причина да се притесняваме, че децата един ден ще научат обстоятелствата... Ако всичко е изгладено при родителите, тогава  защо истината трябва да е:
доста съсипваща и объркваща, с траен ефект върху детската и възрастната психика.

Мисля си, че не "заравяне на главата в пясъка" е решение на проблема, а просто обмисляне и съобразяване с/на всички особености на ситуацията. Примерно една особеност на ситуацията, която трябва да се прецени е следната:

детето не може да иде да види как изглежда истинския му баща или майка, нито може да получи информация за наследствените им заболявания. тогава защо му е това "право" да знае "истината" и какви позитиви му носи, поне един кажете?

носи му само горчилка, объркване и общо усещане за непълноценност и различност.

И според мене (!) ако смятаме, че детето ни ще се чувства непълноценно и различно от тази особеност, значи не сме готови за подобна стъпка. Тайните забулват в мистика още по-силно дадени факти - правят ги още по-значими и проблематични... Говоря за НАШЕТО изначално отношение а не за това, КОГА (ДАЛИ) трябва да се каже на едно дете истината за зачеването/произхода му... За мене лично това е посоката, в която трябва да се мисли - да се постигне едно изчистено и спокойно лично отношение към ситуацията.

(Във връзка с примера, който е дала Фуси) Споменах за "обмисляне на ситуацията". Това е различно от "безконечното колебание" и съответно "въртене в омагьосан кръг"... "Обмисляне" не означава и че трябва да сме "врачки" и да предвиждаме, какво ще се случи след 10-20 години, а просто да имаме осъзнато и ясно отношение...

Наистина добро обобщение и завършек са думите на Беата: :)

Струва ми се, че темата има нужда от фокусиране. :) Всъщност тук става дума за осъзнатия избор на самостоятелното майчинство. Вариантите са най-общо три:
  • познат "донор", т.е. мъж, с когото сте се договорили да сте заедно до зачеването, а после - всеки по пътя си и без търсене на родителски права
  • анонимен донор
  • осиновяване - на дете или на ембрион
Въпросът не е дали жената иска да стане майка, а дали иска/може да използва един от тези начини. И е важно да си зададе въпросите, които дискутираме тук, предварително, защото те са в условието на задачата, не са следствие. Сравнението със случая на сама майка след развод или смърт на бащата не е уместно, защото се налага тя да взема решения за отглеждането на детето след събитието. Не казвам, че е лесно, но е друга тема. Също така е ясно, че идеалният модел на семейство с баща е редуциран до "майка и дете" от самото начало. Оттук нататък вече вървят всички съмнения, колебания, страхове...

От сърце пожелавам успех на всички!
« Последна редакция: Октомври 10, 2012, 12:56:26 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #108 -: Октомври 10, 2012, 15:08:20 pm »
Чандра, всъщност за мен - проблем при донорско оплождане - няма изобщо, още по-малко пък е проблем какво да се каже на детето някой ден... Това, което си постанала като цитат от мен, се оформи като "линия на разговор" свързана с основната тема обсъждана тук /която е различна/ и просто опитах да обобщя.

Jbrul, и за мене проблем при донорско оплождане няма изобщо. :) Просто си мисля, че това решение трябва да е обмислено и то на чисто практическо ниво. Не е необходимо да си много емоционален, за да се опиташ да изчистиш подобна алтернатива за себе си, преди да тръгнеш в тази посока. Дори мисля, че това е задължително.

Идеята ми беше само, че ако всичко е толкова безпроблемно и сравнимо с други ситуации, значи не би трябвало да имаме причина да се притесняваме, че децата един ден ще научат обстоятелствата... Ако всичко е изгладено при родителите, тогава  защо истината трябва да е:
доста съсипваща и объркваща, с траен ефект върху детската и възрастната психика.

Мисля си, че не "заравяне на главата в пясъка" е решение на проблема, а просто обмисляне и съобразяване с/на всички особености на ситуацията. Примерно една особеност на ситуацията, която трябва да се прецени е следната:

детето не може да иде да види как изглежда истинския му баща или майка, нито може да получи информация за наследствените им заболявания. тогава защо му е това "право" да знае "истината" и какви позитиви му носи, поне един кажете?

носи му само горчилка, объркване и общо усещане за непълноценност и различност.



Чандра, всъщност говорим за едно и също с теб /както редовно ни се случва :lol:/. Разликата в мненията ни относно "казването" идва от следното. Аз нямам никакъв философски, морален, биологичен и пр. проблем да ползвам донор и да оглася това на всеослушание дори. Такива са ми разбиранията на мен лично, значи - нямам и проблем да го кажа на бъдещото си дете, ако виждам и съм сигурна, че то би приело подобна информация за себе си също толкова безпроблемно и без "лична драма", както стои въпросът за мен. НО, аз не вярвам, или поне не мога да бъда предварително сигурна, че моето приемане и разбиране за нещо - автоматично се отнася и до детето ми, само защото то да кажем в голяма степен /се очаква/ да реагира на нещо по модела на мама. Отделно, че детето - не е възрастен човек с моя опит, преживелици, яснота за себе си, пък и дозата цинизъм която съм придобила с годините. Детето е отделна личност и възприятията му за каквото и да било се формират колкото от родителите, толкова и от него самото, характер ако щещ, генетични заложби ако щеш...то, детето не е мой "копи-пейст" все пак. Затова имам "особено мнение", приемам, че ако за мен една тема е безпроблемна, много вероятно е да бъде такава и за детето ми, но знам, че не е задължително да е така.

Аз съм емоционален човек, но важните решения в живота си взимам супер рационално. И ако ще казвам на някого някаква истина /все едно каква/ - не ми е достатъчно основание да я изръся просто...защото това било истината. Мисля винаги за последствията от нейното казване, евентуални ползи и вреди за някого, че чак тогава. Затова съм и на мнение, че дете заченато с донорски материал, което живее с мама и тати, или дори те да се разделят - има понятие кой е мама и кой тати - няма никаква нужда да знае подобен детайл, ей така заради едната "честност" просто. Ако важни обстоятелства налагат да се каже - ОК. Ако нищо не го налага - не бих казала лично аз, но това съм аз и моите си разбирания, те не са универсални и съм наясно. Аз все пак мисля, че премълчаването на нещо - не е лъжа, лъжа е да отричаш нещо, което знаеш и да изкарваш друга невярна версия за това събитие, да я поддържаш, умишлено да пречиш на някого да научи нещо което му е важно и го вълнува. Родителят невинаги е прав в преценките и решенията за детето си, но е едновременно и негово задължение и негово право да има преценки за важни неща и да взима решения за същото това дете, по обективни причини. За мен лично, да кажеш винаги всичко, което знаеш е малко "скатавка" от някои родителски задължения. Не бих казала на сина си нещо, което би го наранило, ако и да е истина, просто защото така "не го лъжа". Бих му казала, ако от тази истина зависи нещо важно за него, дори да го нарани - бих казала, иначе ми е безсмислено някак.


Съгласна съм с Фуси и с Чандра едновременно.  :lol: Има разлика между "трезво обмисляне на ситуация" и "безкрайно колебание" в същата ситуация, но от това което често виждам край себе си - много хора бъркат едното с другото по най-различни поводи.
Относно решението да родиш, или да осиновиш дете - за себе си стигнах до извода, че "идеален момент" за такава стъпка - не идва никога и ако се зарови човек - винаги може да намери няколко "но" във всеки един момент от живота си и при всякакви обстоятелства в него. Все се оказва, че си родила твърде млада и ти се живеело и жертваш кариерата си примерно, или пък имаш кариера, ама г-н "идеален" все не идва, часовникът "тик-така", имаш/нямаш репродуктивен проблем - става ясно, че "идеалното семейство" няма да ти се случи ей така утре и трябва да решиш дали да почакаш още, или просто да имаш дете... Случва се, да имаш и идеалните "изходни условия", да родиш дете, уж да сте подготвени за тази промяна и да вземе да се окаже /нещо, което през ум не ти е минавало никога/, че толкова години преди детето сте живели комфортно като двойка, така перфектно сте си организирали житието-битието само двамцата, неусетно сте станали такива инертни егоисти, че промяната в модела на съществуване...просто не понася на единия от вас. И той не може да се справи със себе си и т'ва е то. Тогава дълго подготвяното и изграждано "идеално семейство" - отива на кино, оправяш се както можеш и да ви кажа честно - хич не е толкова страшно и непосилно колкото изглежда. Зависи как го приемаш ти лично. ;) От истеричното търсене на "идеални положения" - обикновено пропускаме много важни и хубави неща, не само за децата говоря, за всичко. Не казвам да се ражда "гьотоьре", ама и задълбаването в другата посока не е най-разумният вариант си мисля аз.

П.П.
Jbrul, помайтапих се, защото очаквах, че няма да ми се разсърдиш.  :D
Всъщност може би съм имала подсъзнателно мислите на mecinka, които тя така хубаво е описала - за познатия донор и договорката. Че хората се променят и не се знае на кой от двамата може да му дойде друго на ума.

Естествено, че няма да се разсърдя - и на майтап и на критика нося - пак заповядай!  :D За познат донор - също за себе си съм отхвърлила подобен вариант, по причините посочени и от вас. Но пък има хора, които предпочитат подобен вариант и после нямат проблеми. Шарен свят. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #109 -: Октомври 10, 2012, 15:53:19 pm »
От офиса технически не мога да вмъквам цитати, за което моля да ме извините.
Чандра, не съм съгласна с твърдението, че:
"ако смятаме, че детето ни ще се чувства непълноценно и различно от тази особеност, значи не сме готови за подобна стъпка".
Отдавна нямам никакви колебания относно всякакъв вид донорство, но съм абсолютно категорична, че няма да кажа на детето си.
И изобщо не смятам, че с това заравям главата си в пясъка.
И не искам "да не наранявам някой", а искам "да предпазя детето си", разликата е огромна.
Ако един родител не знае какво означава "да предпазя детето си", не знам как да му го обясня.
Аз все още не съм родител, но го разбирам прекрасно.
И да, всичко отноно донорството е много безпроблемно в моята глава, но това изобщо няма да означава така за детето ми!
Скоро с моята майка си говорихме като приятелки за някой "лъжи", които е трябвало да ми каже, като малка, за да ме предпази. И през ум не ми е минало да я обвинявам, че видите ли е накърнила доверието между нас. Напротив - била е напълно права. Сега, след като съм на близо 45 години го оценявам това.
Животът е много сложно нещо и да пледираме за абсолютната истина - винаги и на каквато и да е цена на мен лично ми звучи, прощавайте, но като "фалшив лозунг".
Само не ми казвайте, че никоя от вас и по никакъв повод не е излъгала детето си или най-близките си хора.
Прекрасно е да пледираме за тези идеи теоритично и по форумите, но в живота, да извинявате - не е точно така и никога няма да бъде.
Съжалявам, ако съм обидила някой, тука може и с камъни да ме замервате, но това е моето мнение и точно по тази тема много държа да съм напълно откровена.
Защото някои от вас със сигурност никога няма да стигнат до този вариант, но много от жените, които четат - вече са стигнали и мнение от първа ръка ще им е изключително полезно.

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #110 -: Октомври 10, 2012, 16:48:38 pm »
Ето аз ти казвам от опит, а не теоретично  :wink:, не можеш да криеш подобно нещо от детето си, защото залагаш бомба със закъснител, която може и да не гръмне, но може и да се получи огромна експлозия.

1. За осиновяването - нямам съмнение и грам, че трябва да се каже на детето
2. За донорството - не знам - знам само, че е възможно да се появи медицински проблем, в който установяването на генетичния произход да е важно за здравето на детето ти. Консултирам две жени в момента, в които търсят биологичния си произход заради заболяване ...

Просто живота ти предлага ситуации, които не можеш да измислиш, не може да предвидиш и по-добре да не си залагаш сам капани ...

А и моля ви се избройте ми причините, според които трябва да се крие това от детето Какво толкова се е случило мама му стара, та трябва чак такава тайна да се пази ... Специално за донорството си мисля ... ако няма повод в рамките на разговор "Аз как съм се родил", разбирам. Но всички деца разпитват на една или друга възраст, защо трябва да се крие
В очакване ....
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #111 -: Октомври 10, 2012, 16:53:37 pm »
ще попитам простичко:

защо е нужно едно дете, да знае, че е заченато от донорска сперма и генетичният му баща е друг, защото мъжът, който го отглежда и възпитава, е стерилен?

защо?

съгласно законодателството в тая страна, донорството на сперма е анонимно. следователно, не може да се получи информация за конкретния генетичен родител. така че, аргументите с наследствените болести и прочие подобни отпадат.

тогава?

защо?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #112 -: Октомври 10, 2012, 16:58:55 pm »
А и моля ви се избройте ми причините, според които трябва да се крие това от детето Какво толкова се е случило мама му стара, та трябва чак такава тайна да се пази ... Специално за донорството си мисля ... ако няма повод в рамките на разговор "Аз как съм се родил", разбирам. Но всички деца разпитват на една или друга възраст, защо трябва да се крие

извинявай, но ти, дето 6 години внимателно и грижливо възпитаваш в откритост, точно днес сподели едни притеснения защо детето ти реагирало еди как си... при положение, че всичко е ясно, открито, честно, почтено и внимателно обяснено, а и случаят е сравнително чист и прост.

не мога да приема, че не виждаш никакъв проблем с възприятието от страна на едно дете, особено пък малко дете, на сложната и объркана история с тати има азооспермия и ми е тати, ама ми е генетично чужд / мама има ИЯР и ми е мама, ама имам друга генетична майка... Боже опази! та най-малкото, до определена възраст децата не разполагат с нужния когнитивен апарат, за да осмислят подобни конструкции!!! а после, когато образователно са готови да поемат концепцията за донорство, тя би им дошла като особен шок, защото ще са в крехката тийнейджърска възраст. аз лично виждам само вреди и никакви ползи.

не може да има самоцелна истина заради самата истина! това и в Библията го няма, бе хора!

а на въпроса "как съм се родил", "откъде съм дошъл", задаван в тая възраст, когато се задават тия въпроси, никой родител не отговаря с подробни обяснения за човешката репродукция. обикновено се обяснява, че мама и татко са се обичали и в корема на мама поникнало семенце и прочие. е, тази приказка върши работа за всички - и донорски, и недонорски деца! нима мама и татко на децата с дарен генетичен материал не се обичат??????????

« Последна редакция: Октомври 10, 2012, 17:02:11 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #113 -: Октомври 10, 2012, 17:10:53 pm »
Абе явно не съм се изразила правилно, защото трети човек не ме е разбрал  :D

Не се притеснявам че съм споделила - МЪЧНО МИ Е че детето страда. Ама детето страда не защото е осиновено, а защото е било изоставено. Ако за нещо се притеснявам, то е да не го настроя несъзнателно срещу биологичната му майка.

Но осиновяването е друга бира ...аз там съмнения за споделянето нямам. За донорството както съм написала не знам... просто наистина мисля, че няма какво да се крие ... Ако се отговаря честно на поставени детски въпроси то само ще сипокаже има ли нужда да се казва и какво точно да се каже

В очакване ....
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #114 -: Октомври 10, 2012, 21:02:30 pm »
Леле... писах, писах и компа ми изигра лоша шега...:(((
Ей, момичета, много сте писали по темата!:) Да си призная не успях да прочета дори една част от коментарите ви, даже и по диагонал.  :lol: Включвам се само, за да благодаря на тези, които са ме разбрали добре и застават зад решението ми и да успокоя тези, които се притесняват, че са ме засегнали. Не съм влизала в темата, защото нямам време. От 7 до 7 съм на работа, а там нямаме право и време за интернет, а като се върна - веднага в леглото. Това е животът ми в момента - работа до припадък. Не знам как бих се оправяла, ако се налагаше и деца да гледам. Когато имам почивен ден(а това не се очертава скоро), ще се опитам да прочета темата и да си напиша репликите, където трябва. Сега да споделя нещо по темата на бързо. По въпроса за донорството и дали детето трябва да знае. Забременявала съм няколко пъти, включително и от донор. Със сигурност нямаше да разправям на детето ми, че видиш ли щот тейко ти нямаше живи сперматозоиди и се наложи да си купя сперма от анонимен донор. Това си беше мое решение и съпругът ми ме подкрепи. Даже напротив, той ми каза, че това е вариант, който той изцяло приема и че ако това е начинът  аз да бъда майка, е с две ръце - за. Няма да ви казвам колко беше щастлив след всеки положителен тест. Живеем в малък град. Голяма част от семействата са с по 1 дете и то не от съпруга. Процентът е доста повече от 25%(може би над 40%). Предполагам, че съпрузите знаят, щом знае целият град, но явно те са приели нещата такива, каквито са. За нашето семейство моралът е над всичко и аз никога не бих направила това, дори и само веднъж и дори за цената на едно дете. В разговори понякога, съпругът ми ми е казвал на майтап:"Ей, къде ли не учи, в кой ли град не ходи, толкова един красив мъж не срещна ли....и т.н." Не съжалявам за това, което съм преживяла, дори напротив, съжалявам само за това, че изгубихме сума ти време, сили и средства, които можехме да вложим в нещо полезно и добро. Съжалявам, че не можахме да станем родители, защото сме много добри хора, особено съпругът ми, имаме ценности и морал, добро възпитание и семейни традиции, които можехме да предадем на поколенията след нас. Сега вече за нас е късно. Сложила съм везните и съм взела решение. Годините, здравето, безработицата, недоимъка ... все неща, които не са в наша полза. Съжалявам, защото щяхме да сме прекрасни родители (особено съпругът ми). И някъде прочетох мнение, че нямаше да дам топлина и обич на осиновеното дете, както бих дала на биологичното - това изобщо не е вярно - имам обич за всички и не я деля. Не бих обичала по-малко едно осиновено дете, отколкото родено от мен. Идеята на опитите беше точно такава - забременявам, раждам и веднага осиновяваме, защото децата да са двечки, да си играят, помагат и растат заедно. Ама, господ си знае работа - нито осиновено, нито биологично. Сега вече на този етап, дори и да искаме, няма как да станат нещата. Така, че момичета, аз си гледам трезво на нещата. Опитваме се да оцеляваме някак си.
Много целувки на всичките ви малки сладури от една добра леличка!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #115 -: Октомври 11, 2012, 09:14:46 am »
Tanita, Jbrul, Jam, изцяло подкрепям мнението ви. Много интересна и полезна тема, която да си признаем за много хора е "табу", т.е. няма с кого да си поговорят откровено и да споделят онова, което ги притеснява...Все пак смятам, че това е много лична тема, и няма нужда да тръбиш и говориш наляво и надясно, и да търсиш хорското мнение. Защото хорското мнение може повече да те нарани, отколкото да ти помогне... Та в тази връзка е чудесно, че Беата повдигна темата, ето колко хора се включиха и споделиха... А възможно ли е анонимността на донора да бъде нарушена и при какви ситуации/ заболявания/ случаи? Това нещо ми се струва доста забулено в мистерии... или поне клиниките не дават обяснение в тази връзка?
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #116 -: Октомври 11, 2012, 09:55:49 am »
Като сме започнали, хайде да ранищим и въпроса за информация относно генетични заболявания, каито едно дете, заченато с донорски матераил трябва да знае.
За да е пълна темата.
Каква точно информация носи генетичната история и с какво конкретно ще ни бъде полезна тя?
Генетиката е много млада наука, тя тепърва ще се развива - факт.
Но какво като знаеш (или не знаеш), че си генетично обременен с някакво заболяване, това с какво ще ти помогне?
Може би с някаква профилактика, но каква профилактика примерно за заболявания на щитовидната жлеза или диабет? За тези заболявания или се разболяваш или не, тоест , ако имаш инфо, че си наследствено обременен да кажем с хашимото, ти каквото и да правиш не можеш да предотвратиш развитието на болестта (според мен).
Признавам, че не съм голям капацитет по въпроса, който има повече инфо, нека сподели.
Освен това, аз лично се убедих колко неизвестни има в съвремената генетика.
Моят мъж няма никакви проблеми със спермограмата - нормо...
Генетичните му изследвания са прекрасни, според всички генетици, които са го гледали - проблем няма.
В рода му няма нито един роднина, който да няма деца и въпреки всичко, според някои доказани специалисти в репродуктивната медицина, причината , за да няма той деца и за да минем на вариант донор е "неустановен генетичен проблем", установен не на база изследвания, а на база "многобройни неуспешни опити".
За каква генетична история говорим и кви пет лева...
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #117 -: Октомври 11, 2012, 13:23:25 pm »
Не съм наясно, но заболяванията на родителите са част от анамнезата на детенце - поне в Германия е така. Нашата дъщеря е осиновена и винаги се налага да го споменавам на лекарите, когато започнат да разпитват МЕНЕ, страдам ли от това и онова...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #118 -: Октомври 11, 2012, 23:09:14 pm »
Чандра, кои заболявания при родителите точно имат отношение към сваляне на анамнеза, когато детето е болно? И в какви случаи ТЕБ те питат такива неща, във връзка със здравословното състояние на детето ти? Въпросът ми е съвсем сериозен. Така както си го написала - излиза, че при всяко кихване и здравословен проблем при дъщеря ти - в Германия те питат ти от какво и дали си болна. В което няма логика просто. Изключение правят алергиите, там питат наистина, ама си остават с питането, а детето ти с алергията и толкова.

В контекста на темата и какво трябва/би било добре да се знае за донора, конкретно във връзка с наследствени заболявания...то е същото, което по принцип е хубаво да знаеш, когато решиш да имаш дете от някого. Има ли диабетици, има ли шизофреници и изобщо членове на семейството на избраника, които страдат, или са починали вследствие на тежки, нелечими, генетично предиспозирани заболявания... Сега на това му се казва генетика, преди по-малко от 50-60 години народът е казвал: "Когато се жениш - питай до 9-о коляно" - смисълът на приказката е същия, ама хората не са боравели със сложни научни термини, а са си направили този извод от дългогодишни наблюдения на света около себе си.
Общото и в двата случая е, че и към настоящият момент - никой не може да предвиди как ще се завърти генетичната рулетка и къде ще спре, без значение дали имаш или нямаш определена изходна информация.

За момента - да си наясно с кого детето ти има, или е много вероятно да има съвместимост е важно в случай, че се налага /да пази Господ/ трансплантация на орган, който ти можеш да му дадеш. Примерно бъбрек. Ако е сърце - и да искаш да дадеш твоето - няма как да стане и пак попадате в лапите на "житейската рулетка". При костно-мозъчните трансплантации е същото - въпрос на шанс дали изобщо ще сработи терапия и да имаш идеален донор.
Давам тези примери, защото запъването за "пълна генетична яснота" в много случаи идва от такива страхове у бъдещите родители. Но като майка на дете, чиито гени и в двете семейства мога да проследя поне 4 поколения назад - смея да кажа, че това знание с нищо не ме прави по-спокойна и сигурна за здравето му в бъдеще. Може да се разболее от всичко, по всяко време, профилактика на най-ужасните и страшни болести напрактика не е възможна за момента, така че моята информираност има ли няма ли такива в семействата, чиито генетичен продукт е Дани... е просто "ей така да си знам".

Допреди 5 години /не знам сега как е/, във формуляра който попълваш за сключване на граждански брак в България, имаше една графа, в която да деклалирарш, че си информиран, че бъдещият съпруг/съпруга страда от диабет /ако страда/. Не ми е известно някой да се е отказал да се жени за любимия си човек и да имат деца, заради точно тази графа в документите, нито пък някога е имало, или сега има служител, който изобщо да обясни на кандидат-женещия се, защо държавата държи да е информиран за това заболяване на избрания партньор точно. Доколкото съм запозната с процедурата - шансът някой диабетик да стане донор на сперматозоиди е точно...нула. Та така по въпроса с информираността и знанието за генетичния произход точно в аспект здраве. Повечко общи приказки са и неясни страхове. Реално чааааак такова голямо значение няма, ако стане някоя беля. Ако стане - надяваш се да имате късмет и добри лекари.

И на препатила глава да споделя нещо на репродуктивна тематика, във връзка с "информираността". Когато не можех да забременея - имах доволно информация дали някой, някога е имал репродуктивен проблем в двете семейства. В това на мъжа ми - никакъв, все имат деца и все по много. В моето семейство - също, ама не са имали по 5-6, само по 2-3  :lol:, проблеми със зачеване - никакви...до баба ми /майката на моя баща/. Баща ми е единственото й живо дете, 5-о на брой, родила го е на преклонната за 54-а година възраст от 41 години. И понеже съм "голям генетик" - "беше ми ясно", че проблем имам аз, не мъжът ми :wink: Чинно си изпях всичко което знам на доктора, бях много изненадана, че той не дълбае в темата за баба ми с репродуктивния проблем и в общи линии зачаках тежки диагнози и процедури за себе си. Получих обаче бланки за детайлни изследвания на нас двамата, бях още по-смаяна, че при мен видимо няма нищо нередно, но при любимия сперматозоидите са "леко непослушни" и в общи линии като пришпорихме плувците - бях още по-изненадващо /за мен/ бременна. Видях си положителния тест, докато мрачно правех планове за диагностично лапаро и тропах с крак как искам направо да опитаме "ин витро", дълбоко убедена в генетично обослувения при мен от баба ми репродуктивен проблем. Знам, че на препатилите момичета тук и минали през какво ли не, това което им описвам им звучи направо смешно, то си е за смях за всеки дето е по-отдавна в този форум. Споделям го и като "обратната страна на острието" да знаеш много, да го мислиш, да се взираш и да се тровиш сам за неща, които нито зависят лично от теб, нито пък в крайна връзка се отнасят до теб и твоя живот.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #119 -: Октомври 11, 2012, 23:23:30 pm »
Не съм наясно, но заболяванията на родителите са част от анамнезата на детенце - поне в Германия е така. Нашата дъщеря е осиновена и винаги се налага да го споменавам на лекарите, когато започнат да разпитват МЕНЕ, страдам ли от това и онова...

тук също винаги започват анамнезата най-напред с това коя бременност поред е това за майката, колко живородени има, колко аборта и прочие. не само за децата, но и за възрастните, в здравния картон има графа "фамилна анамнеза", при всеки профилактичен преглед питат за хипертония и диабет в рода. евентуално и за някои видове рак, за които се знае наследствена връзка.

общо взето - това е по наследствеността.

при донорите как е - ами вземете и прочетете Медицинския стандарт към Наредба №28 на МЗ. там ясно е описано за какви заболявания се тестува кандидат-донорът (М/Ж). никой не му прави скрининг за хилядите потенциални генетични носителства, нито това е реализируемо изобщо.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #120 -: Октомври 11, 2012, 23:37:28 pm »
Не съм наясно, но заболяванията на родителите са част от анамнезата на детенце - поне в Германия е така. Нашата дъщеря е осиновена и винаги се налага да го споменавам на лекарите, когато започнат да разпитват МЕНЕ, страдам ли от това и онова...

тук също винаги започват анамнезата най-напред с това коя бременност поред е това за майката, колко живородени има, колко аборта и прочие. не само за децата, но и за възрастните, в здравния картон има графа "фамилна анамнеза", при всеки профилактичен преглед питат за хипертония и диабет в рода. евентуално и за някои видове рак, за които се знае наследствена връзка.



jam, болдваният текст в цитата на Чандра - звучи съвсем различно от това, което ти споменаваш за "фамилна анамнеза" в картона. Особено за дете, което се следи от един и същ педиатър водещ картона му - едва ли при всеки профилактичен преглед питат Чандра за хипертония и диабет в семейството й, след като знаят, че детето е осиновено.
Не помня някога мен да са ме питали такива неща за картона на Дани, но е възможно просто да нямам спомен, защото предполагам са ме попитали еднократно при попълването му в началото.

При всички положения - малко са състоянията, налагащи да се знае какви болести има в някакоя фамилия, че да се диагностицира детето. Друг въпрос, че ако се налага такова инфо - то е спомагателно за поставяне/уточняване на тежка диагноза, която така и така е факт. Т.е. - знаеш, или не - нищо не можеш да предотвратиш. За съжаление.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #121 -: Октомври 11, 2012, 23:39:40 pm »
Чандра, кои заболявания при родителите точно имат отношение към сваляне на анамнеза, когато детето е болно? И в какви случаи ТЕБ те питат такива неща, във връзка със здравословното състояние на детето ти? Въпросът ми е съвсем сериозен. Така както си го написала - излиза, че при всяко кихване и здравословен проблем при дъщеря ти - в Германия те питат ти от какво и дали си болна. В което няма логика просто. Изключение правят алергиите, там питат наистина, ама си остават с питането, а детето ти с алергията и толкова.

Jbrul, Джам е отговорила конкретно на този въпрос. Но ако държиш на личните примери, ами:...
- Ние имахме увеличено черно дробче (в дома и бяха давали много антибиотици) и в тази връзка се интересуваха от нашите заболявания;
- бяхме в болница заради подут и възпален лимфен възел. Там определено се оказа проблем липсващата анамнеза. Накрая ни изпратиха на хематолог и ни направиха обширно изследване (поне 4 страници А4) за имунологичен дефект;
- често (веднъж месечно) ни излизаше абсцес на крачето,веднъж се наложи да го премахнат с хирургична интервенция (Слава Богу и това отмина, от повече от половин година не сме имали никакъв проблем...)... - пак са ни разпитвали и в тази връзка...
- и на профилактичните прегледи, както споменава Джам, питат за заболяванията в семейството, за нашите ръст и тегло, ако щеш... На последния преглед сменихме педиатъра, може би и затова...
А дъщеря ни наскоро навърши две годинки.. :)
« Последна редакция: Октомври 11, 2012, 23:57:48 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #122 -: Октомври 11, 2012, 23:39:51 pm »
Едва ли някой от нас тук разбира толкова от генетика :)
Според мои наблюдения обаче има голямо значение. Поне за два примера се сещам.
1. Моя братовчедка ползва "донор-осеменител" /Jbrul, дано не ме търсиш за авторски права ;)/, който е чужденец и дори не подозира, че е станал баща. Когато беше бременна и прави стандартния скрининг за вродени заболявания на плода, за малко да я накарат да абортира, защото беше с някакъв много висок процент вероятност детето да е с Даун и още не помня какъв проблем. Тогава и правиха някакви генетични изследвания и трябваше да направят подобни на бащата. Когато стана ясно, че няма как бащата да се изследва, на братовчедка ми остана само да се моли, някакъв параметър /и аз не знам какъв/ да излезе в нейния резултат, защото в противен случай не гарантират че ще се роди здраво дете... Слава Богу, при нея се оказа това, което им трябва като информация на лекарите и сега си има живо и здраво момченце.
2. Детенце на наша съфорумка /не искам да споменавам име, защото не съм и искала разрешение да я давам като пример :)/ има някакъв здравословен проблем и лекарите не могат да стигнат до конкретна диагноза. За да успеят все пак да отхвърлят една от предполагаемите диагнози, се наложи и майката и бащата да си направят определени генетични изследвания.
Сигурно има още много ситуации, в които е важно и много информативно от медицинска гледна точка.


Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #123 -: Октомври 11, 2012, 23:47:55 pm »
При всички положения - малко са състоянията, налагащи да се знае какви болести има в някакоя фамилия, че да се диагностицира детето. Друг въпрос, че ако се налага такова инфо - то е спомагателно за поставяне/уточняване на тежка диагноза, която така и така е факт. Т.е. - знаеш, или не - нищо не можеш да предотвратиш. За съжаление.

Може да са малко, но обикновено са сериозни и какво като е факт диагноза, която не може да бъде поставена... Понякога бързото поставяне на диагноза, особено както казваш ти ТЕЖКА е жизненоважно. Така се изказа в последните няколко изречения, че едва ли не детето и без това е пътник, какво значение имат гените му....


*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #124 -: Октомври 12, 2012, 00:07:43 am »
При всички положения - малко са състоянията, налагащи да се знае какви болести има в някакоя фамилия, че да се диагностицира детето. Друг въпрос, че ако се налага такова инфо - то е спомагателно за поставяне/уточняване на тежка диагноза, която така и така е факт. Т.е. - знаеш, или не - нищо не можеш да предотвратиш. За съжаление.

Може да са малко, но обикновено са сериозни и какво като е факт диагноза, която не може да бъде поставена... Понякога бързото поставяне на диагноза, особено както казваш ти ТЕЖКА е жизненоважно. Така се изказа в последните няколко изречения, че едва ли не детето и без това е пътник, какво значение имат гените му....

Не, Джиджи, не съм се изказвала така все едно детето е пътник, а казах че подобна информация - няма стойност за профилактика т.е. предотвратяване на настъпването на такова тежко заболяване. Моля те, чети ме коректно. ;) Съгласна съм, че при тежка диагноза - скоростта на поставяне на същата има значение за добрия изход на нещата. Наясно съм и за съжаление /от личен опит/, че при някои много тежки диагнози - не помагат яснотата, скоростта, правилността на действията на лекарите. Не помага и това, че въпросният болен - няма никаква фамилна обремененост за въпросното заболяване. Моите лични надежи по темата са - скоростно развитие на медицината. Не само за децата, за всички нас.

Чандра, благодаря за изчерпателният отговор. Така ми е по-ясно. Да разбирам ли, че в цитираните от теб случаи, когато дъщеря ви е имала здравословен проблем, ако вие й бяхте биологични родители - информацията, която бихте дали щеше да помогне за по-бързо и ефективно решаване на съответния проблем?
Направо се чудя сега защо педиатърът на Дани не ме пита такива неща  :?

Да ви е жива и здрава куклата! Сложи й две панделки и от мен, че аз с този господинчо - все копнежи за рокли и фльонги, ама нямааа  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #125 -: Октомври 12, 2012, 00:40:17 am »
Чандра, благодаря за изчерпателният отговор. Така ми е по-ясно. Да разбирам ли, че в цитираните от теб случаи, когато дъщеря ви е имала здравословен проблем, ако вие й бяхте биологични родители - информацията, която бихте дали щеше да помогне за по-бързо и ефективно решаване на съответния проблем?

Jbrul, за ефективното решение на съответния проблем не съм наясно, но и не виждам смисъл да обсъждаме "ако" и "обаче"... Просто ние сме попадали в немалко ситуации, в които лекари са ми задавали въпроси относно МОИ и НА СЪПРУГЪТ МИ заболявания... Даже и за бабите са питали.  :) Не си представям, как в такъв момент, в който детето ни е болно и има вариант специалистите да си направят погрешен извод, как бих могла просто да разказвам за нашите болести (с което рискувам да заблудя), понеже съм преценила, че произхода на детето е без значение и смятам да не му споделям истината... Разбираш ли, ситуацията е особена. И човек трябва просто да предвиди, че вероятно ще му се случи нещо подобно. В тази ситуация неминуемо ще попадне и без да има сериозни медицински притеснения... и би било добре да има отношение по този въпрос предварително... Това, разбира се, е моето лично мнение... :)
« Последна редакция: Октомври 12, 2012, 01:00:33 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #126 -: Октомври 12, 2012, 01:03:10 am »
Чандра, дай да разделим нещата сега. Моето питане беше от чисто техническо естество - имало ли е значение за поставянето на диагнозата и лечението на Аниша това, което са ви питали, или не е имало? Това, че вие не сте биологични родители и не можете да дадете на лекарите информацията, която са поискали - повлияло ли е в негативна посока при тези ситуации, или не е? Ето, в пример даден от Джиджи - невъзможността да се изследва биологичен родител е поставила под въпрос, дали едно дете ще се роди здраво и дали ще се роди изобщо. Което е повод за сериозен размисъл, ако ще и да е много рядък случай статистически.
Питам по две причини. Първо, за да си отговоря за себе си дали в БГ не ме питат подобни неща поради мърлявост на педиатъра на Дани, или защото досега за щастие не е боледувал сериозно, или по друга причина. Второ, предвид конкретната тема в която пишем - дали невъзможността да дадеш тази информация на лекарите е решаваща за здравето на детето в повечето ситуации. Дано така съм по-ясна.

Естествено, че когато детето ти е болно - трябва да си напълно изкукал, че да седнеш да криеш от лекарите, че е осиновено, или донорско бебе, да компроментираш диагнози и лечения... Никога тук обаче, никой не е обсъждал подобно нещо. "Казването" и дали да се казва се отнасяше до самото дете, не до лекарите му в тежка ситуация. Така, че няма връзка това което казваш, поне с конкретната тема. По принцип - абсолютно споделям позицията ти ако се опре до лекари - казва се всичко от-до.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #127 -: Октомври 12, 2012, 01:17:06 am »
Jbrul, вероятно пиша неща, които не са по темата... :)
Относно лечението на Аниша - слава Богу здравички сме (и то като цяло сме здравички :)) и липсата на инфо за БР не е попречила. Просто не си представям, че бих заблудила лекар в каквато и да е ситуация, защото не знам, от какво значение би било това.

Питам по две причини. Първо, за да си отговоря за себе си дали в БГ не ме питат подобни неща поради мърлявост на педиатъра на Дани, или защото досега за щастие не е боледувал сериозно, или по друга причина.

Възможно е и просто да си отговаряла на въпросите без да си обърнала внимание. Аниша, например, расте в многоезична среда и проговаря малко по-бавно. В тази връзка на последния профилактичен преглед (за 2 годинки) педиатърката (новата) ни попита, дали знаем НИЕ кога сме проговорили. Ами не е особено драматичен въпрос, не се отразява на здравето, ама... пак е свързан с гените :) и е особеност, която трябва да се съобрази... Ти би отговорила без да се замислиш...
« Последна редакция: Октомври 12, 2012, 01:25:52 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #128 -: Октомври 12, 2012, 01:42:01 am »
Ето, разбрахме сеее  :D
Вярно е, че аз няма да се замисля дълго на въпрос за проговарянето примерно, ама всъщност дали детето ми ще има проблем в областта, или не - не зависи от това как е било при мен. Просто за лекарят е по-удобно и лесно по това да прецени, вместо да назначи тестове за целта, отнемащи време и средства. Здравна система - к'во да праИш ;) В повечето случаи - такива въпроси са за удобство на лекаря, не толкова нещо да зависи за детето наистина. Разбира се - винаги се отговаря точно, ясно и честно на тях - няма две мнения.

В многоезична среда - всички проговарят по-бавно, но ти го знаеш. :)

П.П. Може и да са ме питали всички тези неща и да не помня, формално ми минават прегледите при педиатъра. Ще взема да съм по-внимателна в бъдеще.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #129 -: Октомври 12, 2012, 09:40:31 am »
Така де, няма да криеш от лекаря, само от детето....и при всеки подобен въпрос, какво правим- казваме на детето да изчака отвън /защото сега може да е малко, ама все ще порасне и тия въпроси може да не спрат/, а ние разказваме на лекаря "тайната"? И когато вече е малко по-голямо и започне да си прави само изводи, какво ще си каже- а бе тия защо всеки път ме пращат да изляза, щом лекаря попита нещо за баба ми /примерно/? Или пък може би ще приемем друга тактика. Ще се обаждаме предварително по телефона, за да предупреждаваме лекаря за тази наша "особеност" и да се съобразява какви въпроси задава пред детето...


*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #130 -: Октомври 12, 2012, 10:32:51 am »
Джиджи, а ти какво предлагаш?
Да разкажеш на едно съвсем малко дете какво е донор, какво е инвитро процедура, какво е анонимен донор и как никой не знае и няма да разбере какви са гените му.
Как точно би му го обяснила? И кога?
На 2 години, на 5, на 15 - кога точно?
Или понеже не ти се налага да обясняваш - ти е лесно да съветваш от собствената си камбанария.
Истината, та истината - а след нея може и потоп!
Или може би трябва тука да направим конкурс за "идеална майка"?
Аз няма да претендирам за приза, не искам да съм идеална, но бих искала да съм "добра майка".

Пък нека най-големият ми проблем да бъде, че ще се обаждам предварително или последващо по телефона на доктора...

Конкретно аз дори не трябва и да лъжа, защото не знам, а и никога не съм знаела генетичната си фамилна обремененност - всичките ми баби (мои и на мъжа ми) са починали отдавна, а родителите ни са възрастни и не помнят (факт!)
Та дори и наше собствено генетично дете да родим - все тая, отговорът за фамилната обремененост ще бъде единствен "не знам" и той със сигурност ще бъде, така пропагандираната от вас "абсолютна истина".
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #131 -: Октомври 12, 2012, 10:54:00 am »
Цитат
Да разкажеш на едно съвсем малко дете какво е донор, какво е инвитро процедура, какво е анонимен донор и как никой не знае и няма да разбере какви са гените му.
Как точно би му го обяснила? И кога?
На 2 години, на 5, на 15 - кога точно?
И аз това питам. И след като си помисля какъв вероятно ми е бил акъла както на 2, така и на 5 години (не само моя , а и на всички нормални деца), като си помисля и къде ми е акъла на 15, както и на 18 години .... А и в допълнение като знам как разсъждавам след 20-те си години - еми изобщо, ама изобщо не искам и да знам.
И колкото и да мисля и да смятам и пресмятам кое е най-добре за детето ми няма как да съм наясно преди да знам и конкретно какъв е характера му,възгледите му за живота, философията му, как и дали приема едина такава истина.
В крайна сметка май това опита до собственото ни  ЕГО, което е извор на всичките ни проблеми и кое предпочитаме - това да сме прави или щастливи, разтоварвайки някакво бреме. На кое дете е нужно да му взривиш мозъка с такава истина с неразбираеми за него аргументи? Подробности са дали детето ще присъства или не на коментара след прегледите. Генетична обремененост ли ?Та аз и сега не знам каква е моята.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #132 -: Октомври 12, 2012, 11:07:13 am »
Танита, не се правя на по-добра майка или на някава друга. Нали тук всеки казва мнението си, или само тези дето имат дете, родено от донор имат право? А ти от къде знаеш дали няма да ми се наложи да имам подобни терзания? Това са ми в момента разсъжденията и това не означава непременно, че никога няма да си ги променя, или пък че задължавам някой друг да разсъждава като мен....
Ако някой се е почувствал засегнат от коментарите ми, моля да ме извини! 


*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #133 -: Октомври 12, 2012, 12:49:57 pm »
Разговорът пак се завъртя около същите тия гени, дето не били чак толкова важни.  :wink: Струва ми се, че много напред изстреляхте хипотезите си относно казването на истината за генетичния произход на детето. Има ситуации, при които от медицинска гледна точка може да се окаже задължително да се сподели, но това далеч не показва, че споделената информация ще помогне - за правилна диагноза, за лечение, за профилактика. Тук (и аз като Jbrul) бих се надявала на напредъка на медицината. Но това пак не значи, че детето трябва да научи за особения си генетичен произход по този начин и (само) при такива обстоятелства. Може хич и да не научава, щом това не помага за здравето му - физическо и психическо. Ако е още дете. Когато стане зрял пълнолетен човек, аз лично бих обмислила варианта да му кажа за генетичния му произход. Отсега няма как да знам точните си аргументи в полза на такова решение, но си оставям възможността да го взема. Пък и тук пропускаме бащата, нашият съпруг. Той какво би казал по въпроса? Дали би искал детето му да знае? Не решаваме само ние в случая.

От друга страна, не е задължително да се стига до животозастаршаваща ситуация, за да се изправим пред въпроса "Дали да му кажа?". Най-баналният пример е при дете от донор на самостоятелна майка ("самотна" внася някаква ненужна тъга :)). Вие, доколкото виждам, защитавате тезата, че при двама родители няма никакъв смисъл детето да знае, че е заченато с донорски материал. Както казах, и аз нямам твърдо убеждение по въпроса. Да съм категорична сега, че никога няма да му кажа, за да го предпазя, е също толкова крайно, както и да защитавам правото му да знае на всяка цена. Нито мога да знам как ще разсъждавам по темата след 20 години и познавайки характера на детето си, нито мога да предвидя то как ще се развива и дали ще иска да знае подобни неща. С други думи, тук и сега решавам ще кажа или няма да кажа, а животът ще ми покаже дали съм била права и дали се налага да преосмисля решението си.

Малко по-сложничко е, ако отглеждам детето сама. Там генетичният произход не се свежда само до това дали е наследило "добри" гени, но и до личността на бащата. Какъв е образът на таткото? Пък и как така уж има баща (при цялата натовареност на тази дума при един донор), а не се знае нищо за него? Как се е появило детето на бял свят? Посятото семенце в корема на мама откъде е? Как да обясня на детето, че хем децата се раждат от срещата на мъж и жена, пък при нас не е баш така? Използвам 1 л. ед. ч., но не говоря за себе си конкретно. Това са въпроси, които може да си зададе всяка жена в това положение. А може и да не си ги задава, преди да вземе решение да зачене от донор. Но рано или късно ще се наложи.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #134 -: Октомври 12, 2012, 13:12:04 pm »
Джиджи, разбира се, че всеки има право не мнение, безсъмнено.
Всеки в този живот прави компромиси, по-големи, по-малки - зависи как ти се стече живота. Разсъжденията се сменят и когато човек застане от едната или другата страна на проблема. Понякога само предполагаме как ще реагираме, но когато наистаина се окажем в дадената ситуация, много често променяме възгледите.

В този живот освен "абсолютни истини" има и "благородни лъжи", неслучайно е измислен този термин.

Отново питам (за кой ли път) - с какво точно тази истина ще помогне на детето, при положение, че така или иначе донорът е анонимен?

Няма "абсолютни истини", има реална и трезва преценка между вреди и ползи за казването на някои истини.

Ако някой ми докаже, че ползите са повече от вредите - ще се съглася с казването на тази истина!

Казването на тази истина (както каза и avallon) ще разтовари нашата съвест, но ще обремени, може би много тежко, крехката детска психика.

Дори и с риск някога да се разбере тази истина от детето, според мен по-добрият вариант е да се понесат всички последстия от това, отколкото да се казва точно тази истина.

И криенето на тази истина не е проява на слабохарактерност, напротив - на сила е, това едно от измеренията на родителската жертвоготовност.

Все едно, ако детето ти е грозно, да му кажеш, че е грозно. Ще му кажеш ли? Със сигурност не! С какво ще му помогне тази истина, освен да го комплексира?
Ходи му обяснявай след това (на един тийн примерно), колко по-важно е да си умен, отколкото красив (да бе, да!)

Беата, относно зачеването с донор при самостоятелните майки, там наистина е по-сложно, но във всички случаи не трябва да се казва, поне докато е малко, и тази истина.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #135 -: Октомври 12, 2012, 14:33:07 pm »
Малко по-сложничко е, ако отглеждам детето сама. Там генетичният произход не се свежда само до това дали е наследило "добри" гени, но и до личността на бащата. Какъв е образът на таткото? Пък и как така уж има баща (при цялата натовареност на тази дума при един донор), а не се знае нищо за него? Как се е появило детето на бял свят? Посятото семенце в корема на мама откъде е? Как да обясня на детето, че хем децата се раждат от срещата на мъж и жена, пък при нас не е баш така?

а каква е принципната разлика между:

1. жена, преспала със случаен мъж и забременяла от него, родила и отглеждаща сама детето (с подварианти заченала след краткотрайна връзка, разпадната след новината за бременността, разведена преди раждането на детето, разведена малко след раждането на детето и прочие)

и

2. жена, заченала след изкуствено осеменяване с донорска сперма, родила и отглеждаща сама детето

освен чисто техническия начин на вкарване на спермата в матката?

какъв е образът на бащата във всичките тези случаи не е ли все едно и също?

каква е разликата дали ще кажем на детето истината, че "баща ти ме оплоди и ме изостави" или "оплодена съм от баща ти без да съм го виждала", простете за директния изказ?

едно и също е, разберете... "татко" просто няма в този модел и това е.

така че, решава се кога, как и дали да се каже според конкретния човек, според конкретното дете, ако щеше... щото не си давате сметка, че и децата биват много различни по характер, емоционален строй и потенциална реакция.

ако твърдо сте решили, че искате да имате дете дори и без партньор, размислите дали, кога и как да съобщите на детето си техническите подробности около зачеването му са силно вторични и не биха могли да са причина за отказ от решението.

тука умуваме малко твърде теоретично и безплодно.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #136 -: Октомври 12, 2012, 14:35:46 pm »
Няма "абсолютни истини", има реална и трезва преценка между вреди и ползи за казването на някои истини.

И криенето на тази истина не е проява на слабохарактерност, напротив - на сила е, това едно от измеренията на родителската жертвоготовност.

Все едно, ако детето ти е грозно, да му кажеш, че е грозно. Ще му кажеш ли? Със сигурност не! С какво ще му помогне тази истина, освен да го комплексира?

точно в десетката!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #137 -: Октомври 12, 2012, 15:12:43 pm »
Малко по-сложничко е, ако отглеждам детето сама. Там генетичният произход не се свежда само до това дали е наследило "добри" гени, но и до личността на бащата. Какъв е образът на таткото? Пък и как така уж има баща (при цялата натовареност на тази дума при един донор), а не се знае нищо за него? Как се е появило детето на бял свят? Посятото семенце в корема на мама откъде е? Как да обясня на детето, че хем децата се раждат от срещата на мъж и жена, пък при нас не е баш така?

а каква е принципната разлика между:

1. жена, преспала със случаен мъж и забременяла от него, родила и отглеждаща сама детето (с подварианти заченала след краткотрайна връзка, разпадната след новината за бременността, разведена преди раждането на детето, разведена малко след раждането на детето и прочие)

и

2. жена, заченала след изкуствено осеменяване с донорска сперма, родила и отглеждаща сама детето

освен чисто техническия начин на вкарване на спермата в матката?

какъв е образът на бащата във всичките тези случаи не е ли все едно и също?

каква е разликата дали ще кажем на детето истината, че "баща ти ме оплоди и ме изостави" или "оплодена съм от баща ти без да съм го виждала", простете за директния изказ?

едно и също е, разберете... "татко" просто няма в този модел и това е.
Не мисля, че някой е твърдял, че има принципна разлика. Поне аз не съм. От самото начало говоря за липсата на татко в модела, ама все нещо излиза неразбрано. :) Въпросите обаче си остават и отговорите са еднакво трудни, независимо дали нещо знаем за бащата или не.

така че, решава се кога, как и дали да се каже според конкретния човек, според конкретното дете, ако щеше... щото не си давате сметка, че и децата биват много различни по характер, емоционален строй и потенциална реакция.

ако твърдо сте решили, че искате да имате дете дори и без партньор, размислите дали, кога и как да съобщите на детето си техническите подробности около зачеването му са силно вторични и не биха могли да са причина за отказ от решението.

тука умуваме малко твърде теоретично и безплодно.
Аз също не говоря за съобщаване на техническите подробности по зачеването. Ако донорството беше само техническа подробност, да я оставим тайна. Но има ситуации, когато някакво обяснение са налага да се търси, дори и в крехка възраст на детето. Самостоятелното майчинство е една такава ситуация. А до известна степен има значение и при вземането на решението да имаш дете без партньор. Които пък разсъждения са си баш по темата. :)


А по повод на това дали детето било грозно. Ми то от мойто гардже по-хубаво няма, нали така?  :D Не само, че няма да му кажа, но няма и да си го помисля.  :wink: Шегувам се, но знам, че има истини, които могат да бъдат спестени, и други, които, макар и болезнени, няма как да се спестят. Наша отговорност като майки е да преценяваме как и дали да ги съобщаваме на детето си. Понякога много по-важно е как говорим с детето, а не дали му казваме нещо, което знаем, че може да го нарани. Съгласна съм с jam, че това много зависи и от самото дете - характер, темперамент, чувствителност. Затова казвам, че няма твърдо "да" и твърдо "не" по отношение на казването на истината. Дори и в наглед ясни ситуации като донорството при двойка.
Опитах се да приземя разговора, за да обсъждаме нещо не чак толкова хипотетично.

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #138 -: Октомври 12, 2012, 16:22:45 pm »
Няма "абсолютни истини", има реална и трезва преценка между вреди и ползи за казването на някои истини.

И криенето на тази истина не е проява на слабохарактерност, напротив - на сила е, това едно от измеренията на родителската жертвоготовност.

Все едно, ако детето ти е грозно, да му кажеш, че е грозно. Ще му кажеш ли? Със сигурност не! С какво ще му помогне тази истина, освен да го комплексира?

точно в десетката!



Само за протокола: Съобщаването за произхода е съобщаване за факт, съобщаването на грозотията  :wink: е изказване на субективно мнение. Разликата е огромна

сори за спама
В очакване ....
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #139 -: Октомври 12, 2012, 16:39:43 pm »
Fussi, ти би ли казала на детето си, ако беше забременяла от анонимен донор?
И ако би казала - кога и как?
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #140 -: Октомври 12, 2012, 17:02:14 pm »
Само за протокола: Съобщаването за произхода е съобщаване за факт, съобщаването на грозотията  :wink: е изказване на субективно мнение. Разликата е огромна

тъй де, ама ако субективното ти мнение е, че детето е грозно и то те попита "аз хубаво ли съм?", ти какво ще направиш - ще му съобщиш ли субективното си мнение "грозно си" или ще го излъжеш, че е красиво? или трети вариант, ще го информираш за субективното си мнение, че е грозно, но ще му обясниш, че това е само твое мнение, а някой друг може да го намира за красиво?

примерът беше свързан с твърдението, че няма абсолютна истина и няма истина заради истината на всяка цена.


"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #141 -: Октомври 12, 2012, 19:07:39 pm »
Няма "абсолютни истини", има реална и трезва преценка между вреди и ползи за казването на някои истини.

Напълно съм съгласна с това. Не знам, от къде се появи този термин "абсолютна истина" - не си спомням някой в темата да е писал за такава. Моята идея беше единствено, че ситуацията си има своите специфики, с които човек би трябвало да се опита да се съобрази и да има ясно отношение към тях... Всеки - по своему... :)

Но не харесвам и противопоставянето на "истината" ( за "абсолютна" такава никой не е говорил) и "благородната лъжа" с нюанс в посока на това, че да избереш да си открит е "егоистично" и "разтоварващо", а да премълчиш фактите е "трудно, но всеотдайно"...  :)

Само за протокола: Съобщаването за произхода е съобщаване за факт, съобщаването на грозотията  :wink: е изказване на субективно мнение. Разликата е огромна...

Напълно съм съгласна. :)

Например, за мене следното представяне на ситуацията имплицира и лична оценка и това, че звучи грубо, не е причина да се нарече точно "абсолютна"/"тотална" истина:

[...]генетичният му баща е друг, защото мъжът, който го отглежда и възпитава, е стерилен?

Кой е говорил за това, че да си открит означава на децата трябва да се говори с медицински диагнози от репродуктивната медицина?...
« Последна редакция: Октомври 12, 2012, 19:35:49 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #142 -: Октомври 12, 2012, 20:50:50 pm »

а каква е принципната разлика между:

1. жена, преспала със случаен мъж и забременяла от него, родила и отглеждаща сама детето (с подварианти заченала след краткотрайна връзка, разпадната след новината за бременността, разведена преди раждането на детето, разведена малко след раждането на детето и прочие)

и

2. жена, заченала след изкуствено осеменяване с донорска сперма, родила и отглеждаща сама детето

Разликата, според мен, е, че при т.1 освен с дете, жената може да се обзаведе и със завидни проблеми.
- Дете от случаен мъж - аз наистина разбирам случаен, а не някой от обкръжението ми, който е здрав, отговорен и работи, без гадни пороци (злоупотреба с алкохол, наркотици, хазарт и т. н.). Няма как да знам дали при случайния мъж няма нещо такова. Освен това мога да се обзаведа и с някоя болест, предавана по полов път.
- Дете от мъж, познат от обкръжението ми, но не е човекът, с когото искам да остарея - тук вече коментирахме, след време не се знае на кой от двамата няма да му дойде друго на ума. Чл.69 от СК - майката може да предяви иск за установяване на произход от бащата до 3 години от раждането на детето. Детето може да предяви такъв иск до 3 години от навършване на пълнолетие.
- Развод преди или малко след раждането на детето - тук според СК, мъжът е баща на детето, освен ако майката не се е омъжила повторно. Макар че пак има разновидности. А разводите в повечето случаи не са най-прекрасното и безпроблемно събитие.
Та излишни проблеми - не, благодаря.

П.П. Да уточня, че това са размисли на самостоятелна жена.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #143 -: Октомври 12, 2012, 23:50:58 pm »
rtfrtf,

аз имах предвид "каква е разликата между всички тези случаи във връзка с информирането на детето и какво ще му съобщим за бащата"

и в трите случая, биологичен баща в семейното гнездо няма и няма да има. какво го грее детето дали баща му е one night stand или анонимен донор? се тая...

Chandra,

а как би съобщила ти на едно малко дете, че баща му не му е биологичен баща, а носи гените на анонимен донор?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #144 -: Октомври 13, 2012, 00:15:32 am »
Четох ви, четох и да ви кажа честно, ако щете се обиждайте, но...пожелавам ви да имате деца. Дано! И възможно най-скоро да ви се случи, все едно по какъв начин. Когато децата ви са факт, а не хипотеза - 99% от сегашните ви размисли и терзания ще са смешни и нелепи дори за вас самите.
Няма да ми повярвате, знам. И аз не вярвах преди да имам дете, че "това и онова"' Всичко беше едно розово, идеализирано, философски и възпитателно изпипано... И когато се роди ТОЙ и реалността измести всичките ми мисли, планове, философии, вариации по същите, "сметки и чертежи"... Оказа се, че:
1. Да си майка е много лесно
2. Да си майка понякога е много трудно
3. Как да намериш балансът между двете - никой не моЙ ти каза, ако ще да изчетеш целия нет и всички печатни издания по въпроса.
4. Дали в дадена ситуация постъпваш грешно, или правилно спрямо детето си - също не се знае и отговорът може да дойде след 5, 10, 20 години...или никога.

Тази вечер вечерях с баща си. Той е на почти 60, вече много препатил, много осъзнал някои неща... Обичам баща си, много ме е разочаровал, вбесявал, той е човек със своите слабости, силни и позитивни страни, той е просто човек мамка му! Баща ми беше смаян от факта, че му казах, че за нищо не го осъждам, не го виня - смаян! Аз бях смаяна защото той за първи път го разбра, а си мислех, че просто го знае. Ужасно са сложни тези отношения момичета. Сложни, непредвидими, наистина в момента - съсредоточете се върху това да имате деца и как да стане това - пък какво ще е след 5. 10, 15. 20 години... Умни жени сте - ще действате според ситуацията, обстоятелствата - няма как да планирате толкова напред.Не се "оплитайте в клона пропускайки гората".

Здраве и щастливи деца желая на всички ви! Родителството е обич и отговорност основно - другото е "периферия" - не зацикляйтетам, ако можете.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #145 -: Октомври 13, 2012, 00:58:21 am »
Chandra,

а как би съобщила ти на едно малко дете, че баща му не му е биологичен баща, а носи гените на анонимен донор?


Jam, не знам как точно бих "съобщила", но по-важно според мене е, че принципно съм за откритост. Ние сме решили дъщеря ни да знае, че е осиновена (наясно съм, че това е "друга бира" :)) и смятаме тази информация да присъства, без да избираме момент на "съобщаване"... Разбира се, че нямаме намерение да обременяваме детската психика с ненужни подробности. Но не мислим и да крием произхода.. Което, повярвайте, не е чак толкова лесно или "разтоварващо"..  И ние си блъскаме главите с това, как да направим определени факти по-лесно смилаеми... Относно момента на съобщаване - различните възрасти предполагат различни обяснения... Така или иначе за ендометриоза или азооспермия бих говорила също толкова, колкото и за колит, високо кръвно или за мигрена - т.е., никак... :) Още по-малко бих използвала понятия като "стерилен". В крайна сметка всяка информация си има и различен фокус и не мисля, че трябва да се акцентира върху този... Нали "да си посадиш някъде семенцето" не правело един мъж баща...
(*Между другото, аз намирам голяма разлика между донорски сперматозоид, донорска яйцеклетка и донорски ембрион...)

Това е просто моето отношение и не казвам, че то е правилното или единственото правилно... :)

Jbrul, всъщност интересно, но повечето от пишещите тук са вече майки... :)
« Последна редакция: Октомври 13, 2012, 01:08:39 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #146 -: Октомври 13, 2012, 11:53:23 am »

Jbrul, всъщност интересно, но повечето от пишещите тук са вече майки... :)

Забелязала съм това Чандра. ;) Поради спецификата на темата обаче - повечето четящи я сега и тези, които в бъдеще ще я четат - все още не са майки и именно за тях казвам това...което казвам из темата.
Не знам дали е интересно, или всъщност е повече логично, че пишат предимно жените, които вече имат деца. На въпроси, които си задавам, или съм си задавала преди нещо да ми се случи и съм имала колебания за същото - мнения и съвети на хора които вече са го преживели са ми били от полза. Лично на мен поне.

Давам си сметка, че точно в тази тема - няма как да бъда полезна с личен опит, защото не съм ползвала донорски сперматозоиди. Дано се включат повече момичета, които вече са минали по този път. Чисто като майки обаче, мисля че всички можем да бъдем полезни с нещо и да разсеем поне някои страхове на жените обмислящи тази стъпка. Защото ти например, много по-добре от мен знаеш и усещаш, че имаш ли дете - въпросът дали е изцяло биологично твое, частично, или никак - изобщо не ти е най-важното нещо. Важното е, че си майка и имаш дете и то е твое независимо от разни "подробности". Преди да имаме деца, често преекспонираме разни свои страхове във връзка с тях, тревожим се за разни неща които после се оказват супер незначителни, хиперболизираме тревоги в бъдеще време, които при наличието на дете - буквално отпадат... Последното го отнасям напълно и за себе си. ;) Като си спомня какви ми бяха страховете относно детето преди него да го има и какви са сега - разликата е космическа. Личното ми убеждение поне е, че при момичетата, които лично ги засяга тази тема го има същия момент. В един тиган се пържим всичките дето се казва  :lol:, разликите са повече в собствените ни глави, не толкова че реално ги има и са от огромно значение.

Успех на всички, които все още не са майки, дано скоро бъдат!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #147 -: Октомври 13, 2012, 15:38:22 pm »
Темата стана толкова абстрактна и толкова "ако", че му изгубих края, честно казано...Толкова теоритизираме, че нещо не разбирам - евентуалните разговори с детето те ли са единствената пречка пред вас????

Моята практика е моето родителство на осиновено дете, не ми е минавало през ума че няма да му кажа, никога не съм имала дилемата "дали", чудила съм се "как".  Представих си драматичен разговор, тъжно дете и се отказах от този вариант. Описала съм подробно в осиновителския форум как  съм постъпила. Описала съм и защо не само не съжалявам, но вече получавам и доказателства, че съм постъпила правилно. Да, детето ми има моменти на болка, но те са причинени от факта на изоставянето, а не от това че е осиновен или от това че аз съм му казала.

И понеже съм го минала и сега знам, че не се умира, нито е толкова страшно, към днешна дата си мисля, че да бих казала на детето си ако е заченато от донор. Как? При първия ни разговор "Аз като съм бил в твоето коремче, как съм влязъл там" Според възрастта на детето се поднася и информацията. Ама това съм аз... аз така съм постъпила и бих постъпила... какво значение има това за останалия свят. Не държа друг да постъпи като мен нито искам някой да убеждавам колко съм права.

Танита ме попита - отговарям. Но пак това е толкова теоретично, че ....
В очакване ....
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #148 -: Декември 15, 2012, 22:49:24 pm »
наистина тук разговорът е преминал на по-високо философско ниво, и обсъждате въпроси които живо ме интересуват, тъй като в момента съм в начална бременност, като изпозвах донорска сперма И донорски яйцеклетки.
Беата, реших с няколко думи да ти разкажа за себе си, за да ти дам кураж! И аз винаги съм желала прекрасно семейство с поне две три деца, но за съжаление не срещнах половинката си в този живот/всеки със съдбата си/. Аз самата съм дете на разведени родители и така съм мечтала за "нормално" семейство. В моето проблемно семейство, знаете ли като малка, колко съм си лягала вечер и съм си фантазирала, че това не е моят татко, и че истинският ми татко е някъде и един ден ще се погрижи за мен!!! Тежко е да живееш в лоша среда и затова аз не исках дете, ако то не е желано и обичано от мъжа до мен.
За съжаление животът ми се разви различно от плановете ми- не се оплаквам, защото имам страхотна работа, много добра кариера, приятели и безброй щастливи моменти. Но за съжаление връзките ми бяха провал, една след друга. Когато вече бях на 36 реших да направя компромис и да заживея с мъж, който уж ме обичаше. След една година започнахме опити за дете- много късно, но никога не съм предполагала че ще имам проблеми. Веднага се оказа че съм почти с ИЯР. Другият огромен проблем е че при него проблемите също бяха много сериозни/няма да изреждам диагнози/. Въпреки това аз се заринах с кредити за да продължаваме с много на брой инсеминации, икси ... времето минаваше и при мен нещата се влошиха още повече. Той промени отношението си, стана груб и арогантен с мен, стана непоносимо. Мачкаше ме, унижаваше ме, а аз иначе силна, самоуверена жена, смачкана от фактът, че съм неспособна да стана майка допуснах това отношение като се свивах, мълчах и търпях-само и само да продължим опитите.ГРУБА ГРЕШКА, но ми трябваше време за да осъзная че тези компромиси са били безсмислени и глупави. Загубих ценно време, а можех още в началото да направя инвитро с донорска сперма! Знам, че ще кажете, че като се обърне колата пътища много-да, така е, но разлика от 3-4 години точно в този възрастов период е от огромно значение. В един момент, явно наистина ми се натрупа и го изгоних като мръсно коте/извинете ме ако прозира озлоблението, което все още изпитвам/. Направих още два опита с донорска сперма, но вече яйцеклетките ми бяха много лоши. Винаги съм искала дете и затова реших да направя с донорска яйцеклетка и с донорска сперма. И аз си задавах куп въпроси, и етични и религиозни, и морални... но кажете ми кое е по-важно от това да искаш да бъдеш щастлив и да осмислиш живота си, защо да позволя на обществото да ми забрани да бъда щастлива? Най големите колебания са ми били за здравето и за изследванията на донорите, за съжаление не разполагам с подробна фамилна анамнеза и недай си боже да се наложи-няма да имам отговори. Приех риска, пък каквото ще да става. Сега още не мисля дали ще му казвам, как ще му кажа- дай боже първо да успея да родя нормално здраво бебенце, а после ще му мисля. За съжаление нашето общество не е свикнало с различните хора, струва ми се че още не приема и самотните майки, но надявам се това да отмине. На този етап ме вълнува най много въпросът на околните- Кой е таткото? Още никой не знае за бременността ми- в 7г.с съм, но ме е страх от този въпрос. Дори не знам какво да кажа на родителите си. Може да ми кажете, че е трябвало да го обмисля преди- почти всички тук знаете колко е трудно и колко колебания и въпроси имаш при вземане на подобно решение ...реших че тези въпроси ще ги обмислям по-нататък..ама ето дойде времето и аз не знам :wink:
Не съжалявам, че взех такова решение и съм сигурна, че детето ми ще расте обичано и желано, в много по спокойна обстановка от много други деца с "нормални" семейства.
Извинете ме за дългият и недобре оформен пост но исках да разкажа повече, а може на някой да му е от полза:)Успех на тези, които са поели по този път, благодаря на всички, които са го извървели и споделят опита си.Бъдете щастливи!
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #149 -: Декември 16, 2012, 21:31:08 pm »
izabelll, желая ти лека бременност и прекрасно бебе! Поздравявам те за решението!
Не се страхувай, а се радвай на бременността си! Стискам палци всичко да е наред докрай. Няма да ти е лесно, но ще бъдеш майка. Каква ще си в очите на хората и детето си зависи в голяма степен от теб. Кураж!
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #150 -: Декември 16, 2012, 22:19:45 pm »
izabelll, успех! Няма да е лесно, но ще намериш верните решения. Лека бременност.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #151 -: Декември 17, 2012, 10:35:12 am »
И аз ти пожелавaм успех, izabelll!
Имаш мойте силно стиснати палци всичко да е наред до края и на финала да гушнеш здрав бебок!
Ще намериш верните, решения, сигурна съм!
Пък и тук ще намериш много сродни души на които винаги можеш да разчиташ за съвет и подкрепа!
 
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #152 -: Декември 17, 2012, 10:46:11 am »
izabelll, това което си направила е толкова изстрадано и чакано, няма и грам съмнение, че си го направила с огромна любов. Точно тази любов и майчина интуиция ще ти дадат верните отговори на всичките въпросителни които имаш сега за бъдещето. Знам, убедена съм.
Преръдка и многоо, много силна подкрепа от мен.
Спокойна бременност и като си прегърнеш слънцичето всичко ще е друго.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #153 -: Декември 18, 2012, 14:39:57 pm »
izabelll, поздравления за смелото решение! Желая ти безпроблемна бременност и леко раждане. Ще имаш цели девет месеца да търсиш отговорите на въпросите, които си задаваш. И съм сигурна, че в точния момент ще ги знаеш. :)
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #154 -: Декември 18, 2012, 17:56:40 pm »
Благодаря за подкрепата момичета! Аз реших накратко да разкажа историята си, за да подкрепя и други жени, които са в подобна ситуация. За съжаление нашето общество все още е толкова консервативно, че ни е страх да говорим за тези си проблеми, а при тях трябва най-голяма психологическа подкрепа-и това може би е най-тежкото- да криеш, да си мълчиш, сам да вземаш тежки решения без да можеш да се посъветваш с някого. Ако си болен от тежка болест и споделиш всеки ще ти съчувства - я се опитай да споделиш че искаш да родиш дете с донорски материал- гледат те като извънземно. Аз дори и с най близките си трябваше да се боря и да ги убеждавам в правилността на решението ми, вместо да получа от тях подкрепа. Не ги виня, обичат ме, но пак казвам, не сме дорасли явно за подобни теми.
Успех и на вас момичета, и наистина се надявам да се подкрепяме.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #155 -: Декември 19, 2012, 12:34:26 pm »
Най-близките веднага ще клекнат щом бебо им проплаче в ръцете.
Предполагам, че ти е доста трудно, но знай, че хубавото предстои..
Пък и обществените нагласи вече не са това, което бяха!;-)
Не го мисли, радвай се и се наслаждавай на всеки миг от бремеността си.
 

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #156 -: Декември 19, 2012, 14:03:12 pm »
izabelll, поздравления и успех!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #157 -: Януари 21, 2013, 15:00:13 pm »
isabelll, възхищавам ти се! вярвам, че съдбата помага на смелите хора като теб :) лека бременност. понеже съм близо до твоята възраст, а и съм с някаква степен на ИЯР, а мъжът ми с много лоша спермограма, съм се замислила и аз за инсеминация от донор, докато все още има яйцеклетки. не си позволявам да ти дам съвет, но ми се струва, че няма какво много да се обясняваш на близките кой е бащата. аз може би бих казала, че е от случайна връзка :) зрели хора сме и се подразбира, че си носим сами отговорностите и си взимаме решенията. а и също съм на мнението, че като видят бебо и наистина ще клекнат  :D :D :D
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #158 -: Януари 25, 2013, 22:07:15 pm »
Здравейте, момичета!
Изчетох почти цялата тема преди да пиша. Видях, че основно сте коментирали как и дали е необходимо да се каже на детето как е заченато. Също има и коментари за хорското мнение, как околните ще приемат подобно нещо.
Може би е добре да кажа, че аз ще правя инсеминация с донорска сперма през март месец. И съм сама. От доста време обмислям тази важна крачка и в крайна сметка реших, че няма за къде и какво да чакам.
Само, че въпросите които се въртят в главата ми са далеч от това как и дали да кажа. Не ме вълнува и какво ще кажат или ще си помислят хората. По-скоро това, от което ме е страх, ако на мен нещо ми се случи какво ще стане с това дете? Също така ме притеснява и това, че за да мога да му осигуря всичко необходимо, ще трябва да продължа да работя и реално почти няма да мога да бъда до детето си. Радвам се поне, че работата ми е такава, че мога да работя месеци наред от вкъщи, но все пак докато аз работя, майка ми ще трябва да се занимава с детето.
Ето тези въпроси се въртят в главата ми месец преди реално да предприема тази стъпка.
Сигурно когато се появи бебето, те ще се изместят на заден план, но все пак това е което ме притеснява в момента.
Ще се радвам да изчета вашето мнение.
Поздрави!

26.09.2019
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #159 -: Януари 26, 2013, 00:04:39 am »
Здравей!
Първо искам да ти пожелая успешна процедура  :)

На много майки им се налага да се върнат скоро след раждането на работа. Например в Щатите, доколкото съм запозната, 12 седмици след раждането трябва да се върнеш на работа, ако искаш да си запазиш мястото. Времето, в което не си ангажирана с работата, ще го отдаваш на детето. Майка ти ще помага или ще наемеш детегледачка (ако можеш да си го позволиш), има ясли, детски градини.

Разбирам, че те притеснява въпросът какво ще стане с детето ако на теб се случи нещо. От думите ти разбирам, че майка ти е до теб и предполагам не би отказала да поеме отговорност за твоето дете.

Във форума има тема за консултации с психолог. Сподели притесненията си с нея, тя ще намери най-точните думи, с които да отговори на въпросите ти. Ето темата:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49054.0
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #160 -: Януари 29, 2013, 15:07:07 pm »
Yanichka, и аз да те поканя в нашата психологическа тема  :) Успех ти желая!
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #161 -: Март 13, 2013, 13:12:23 pm »
Здравейте!

Ще бъда сравнително кратка. След 13 годишна неуспешна връзка се оказах сама на 38 години. Тогава осъзнах, че нямам време да търся партньор и да го предценявам дали става за баща и съпруг, при положение, че 13 гдини неуспях да предценя човека до мен. Взех решение и  започнах опити да забременея с доноски биологичен материал. След една година и доста опити в края на 2009 г. забременях. През цялото време, докато правех опити да забременеея,  да си осмисля живота най-близкото ми обкръжение беше наясно точно с какво съм ангажирала мислите си и какъв начин съм избрала да стана майка. Благодарна съм на цялото си семейство, колегите си и приятелите ми, който ме подкрепяха на 100 % в моят избор. Мога чистосърдечно да заявя, че никой пред мен на е показал нетолерантност по отношение на това, че съм самотна майка заченала от абсолютно непознат за мен донор. Ако има такива, които ме осъждат зад гърба ми или неудобряват действията ми - това си е тяхната гледна точка и те имат право на свое мнение. Аз живия живота си за мен и моето дете, уважавам чуждото мнение, но несъм длъжна да се съобразявам снего. Това, което ме съхрани в този тежък за мен период беше чувството ми за хумор и радостта от това, че ще ставам майка. Всичко се подреждаше като пъзел. намираш частта и я слагаш но точното и място когато стигнеш до там. Имах притеснения естествено, но се доверих на гаранциите, които ми дадеде спермарната банка, както и на факта, че на фона на всички пари похарчени в клиниката/най-добре похарчените ми пари/ цената, която се плаща за донора е минимарна. Това ми беше достатъчно да стигна до извода, че биологичният баща на моето дете е изключително добър чивек, не меркантилен! Лош човек не е в състояние да даде част от себе си за щастието на другите хора. Това беше много важно за мен. Ако само това наследи синът ми от "непознатите" гени ми е абсолютно достатъчно да съм спокойна, че ще израстне добър и предан човек. Колкото до това какво ще кажа, когато ме попита "Мамо ние защо сме сами?" Ще отговарм когато този момент настъпи според зряластта на детето си. В днешно време моделите за семейства са много и според мен децата ни са просто деца. Важно е да бъдат научени на толератност и да приемат различните. Така те самите няма да се считат за различни в обществото. Ще предоставям информацията за произхода му според създалата се ситуация и под форма, която детето ще възпреме съобразена с неговата възраст. Не съжалявам за избора си и съм безкрайно щастлива с вече близо тригодишният ми син. Всеки ден благодаря на господ и на този непознат за мен, добър и интелигентен човек станал донор, за да мога аз да изживея най-прекрасните години от живота си. Синът ми е чудесно здраво и жизнерадостно дете и най-важното е, че като го погледна се изпълвам с радост, а не с ненавист, към някой човек, който по някакъв начин ме е наранил, изоставил или ще ми вземе детето за поредното свиждане. Пожелавам успех на всички и незабравяите, че съдбата ни предлага само толкова, колкото можем да понесем. Ако ви се струва, че сте на предела на силите и възможностите си, винаги се случва нещо, което ви помага. Поздрави на всички.
Извинете за дългият и пост!
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #162 -: Март 15, 2013, 17:09:47 pm »
Моля те приеми моите адмирации за начина по който разсъждаваш.Браво-напълни ми душата....Бъдете живи и здрави и много щастливи.
Николай е на 2г.4м.5д.
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #163 -: Март 15, 2013, 17:21:10 pm »
 :P бамзе, да сте живи и здрави


Благодарна съм на цялото си семейство, колегите си и приятелите ми, който ме подкрепяха на 100 % в моят избор.
...
Това, което ме съхрани в този тежък за мен период беше чувството ми за хумор и радостта от това, че ще ставам майка.

това мисля са главните и важни моменти за успех  :youwoman:

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #164 -: Март 18, 2013, 12:35:16 pm »
Да ти е живо и здраво детето, bamze! Със сигурност е много щастливо с майка като теб.

Може би е редно и аз да споделя още малко инфо в тази тема. Извървях пътечката си до опита с донорска сперма. Притесненията, които имах, бяха основно не около това какво ще кажа на детето после, а как да възприема липсата на другия отсреща, отсъствието на каквито и да било чувства в акта на зачеването, както и да приема за себе си самостоятелното майчинство. Тревожеше ме и дали нашата църква възприема благосклонно този акт. След като вътре в себе си усетих, че майчинството облагородява всичко и по-скоро трябва да съм благодарна, че имам възможност да опитам, вече нямах съпротива срещу този подход. Получих и благословия за опита от един много добър и благ свещеник и оставих Господ да избере бащата на детето ми.

Уви, и този път не се получи. Но пътят ми към майчинството е открит.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #165 -: Март 18, 2013, 13:26:59 pm »
Но пътят ми към майчинството е открит.

а това е най-важното! от сърце ти пожелавам успех!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #166 -: Юли 07, 2013, 22:50:04 pm »
Бамзе, писмото ти ми вдъхна кураж. След 14г връзка и аз се оказах сама, няколко години още изгубих в търсене ... сега съм на етап изследвания за инвитро. Годините са ми много, 42 и това би било единствения шанс, ако изобщо се получи. Дано изпитам това най-голямо за една жена щастие.
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #167 -: Октомври 24, 2013, 18:18:59 pm »
Здравейте,за пръв път се престрашавам да пиша някъде,но трябва да споделя какво ми се случва,защото имам чувството че ще се побъркам.Значи моята история е следната-от малък град съм всички се познаваме,с моя приятел сме от 7 години заедно.Той е невероятен човек,подкрепя ме ,много се разбираме абе страхотен е.Неговия брат е семеен от 5 години и имат репродуктивни проблеми с жена му,имат 4 неуспешни инвитро опити,положението никак не е добре,мъжки фактор има наличен при спермограма се оказаха много лоши показатели,впоследствие се оказа ,че и при съпругата не всичко е наред.Когато са били малки и двамата имат операция на тестисите-крипторхизъм,та преди две години моя приятел реши да си направи и той спермограма за да види дали и той няма увреждане някакво.Голям беше шока за нас когато се видя че резултатът при него е още по-зле-диагнозата беше-олигоастенотератозооспермия.Много малък брой годни сперматозоиди.Той изпадна в депресия,аз само го подкрепях като не спирах да мисля какво може да се направи.Той е много чувствителен човек,виждах че това нещо ще го съсипе.Всички около нас вече имат бебета,или чакат.Постоянно ни подпитват абеее направо ужас.След много умуване (не ме съдете моля ви)реших да направя донорска инсеминация без знанието му.На него му бях казала,че ходя по доктори за да си оправя и да видя как е моето положение,и чак тогава ще действаме.Подсъзнателно не вярвах да се получи от първия път-но то взе че стана.Споделих на приятеля ми като той дори не подозира какво съм направила,мисли си че е станало чудо-повярвайте ми няма по-щастлив човек от него откакто разбра,направо нямам думи колко е щастлив.Оттук започват обаче моите съмнения от една страна,като си представя дългия път който трябва да извървиме,и като знам че неговите показатели за по-лоши и от тези н а брат му направо нямам думи,а пък и моя приятел е по-голям от него-на 37 години е а аз съм на 31,така че нямаме и много време.Но незнам дали не допуснах грешка,замислих се даже да направя аборт(наистина мислите ми са като не една луда жена,която незнае какво иска)в 7 седмица съм ,но лекаря ми каза че това било много рисковано за нераждала жена.Много съм объркана,да не се разбере по-някакъв начин и това ме притеснява дали не направих грешка.Моля ви не ме съдете много,това дори не го направих за себе си .а за човека до мен да му спестя разочарованията,а и виждах колко много иска деца. :oops:просто съм много объркана.
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #168 -: Октомври 24, 2013, 19:19:06 pm »
Здравейте,
Здравей. Аз не съм човекът, който да те съди и ще се опитам да те разбера. Ситуацията, в която си попаднала е много деликатна, но е и такава, преди която е трябвало да помислиш. Диагнозата на мъжът ти е наистина тежка, но не и непреодолима. Смятам, че си избързала с донорската инсеминация, трябвало е да опитате със собствен материал. Всички, които пишем тук изпитваме нетърпение, но някои от нас се борят с години...Падат, стават и продължават...За повечето от нас, донорството е последен шанс. Пак казвам, не те съдя! Но мисля, че трябва да разкажеш на мъжа си. Истината е болезнена, може да го шокира, може да предизвика нежелани и за двама ви реакции...Но ако той разбере, когато детето е вече факт, тези реакции ще засегнат вече не двама, а трима...Винаги има шанс, истината да излезе наяве, това е, което животът ме е убедил. И по-добре е, това да стане сега! Трябва да понесеш последствията за постъпката си като голям и зрял човек, който е взел решението самостоятелно. Такъв е животът. Всички плащаме за решенията си.
Абортът е нещо, което не подкрепям и няма да засегна в мнението си. Той не е решение на въпроса. Поздрави и пожелавам нещата да се наредят. Вярвам, че това може да стане. Стига да си достатъчно смела.
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #169 -: Октомври 24, 2013, 19:45:57 pm »
samanta sami, не ми и хрумва да те съдя - нито е редно, нито има полза -, но и не мога да те успокоя, че проблемът не е важен. Ти си наясно как е трябвало да постъпиш - борбата със стерилитета е на двамата партньори и решенията трябва да са общи.

Правейки инсеминация с донорска сперма без знанието на партньора си ти дори не си му дала шанс да преодолее шока от диагнозата, болката и страха си от бъдещето, нито да осмисли възможностите да имате дете чрез АРТ (инсеминации, оплождане ин витро или икси), с негова или донорска сперма. Пътят и борбата са общи, и колкото и непосилни или безнадеждни да изглеждат, споделената болка и опората на човека до теб ги осмислят.

Колкото и добри да са били намеренията ти, приятелят ти може да изтълкува постъпката ти по съвсем различен начин. Няма лесни отговори и решения при стерилитета... нито дали и колко да се чака, нито как да се постъпи. Пожелавам ти от сърце да намериш начин да се помириш със себе си, партньора си и бъдещето.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #170 -: Октомври 25, 2013, 10:53:14 am »
samanta sami, ти си зрял и отговорен човек и си взела решение. Най-малко в един интернет форум някой има право да те съди. Ти самата обаче се терзаеш и предполагам има защо.

Ще си позволя само да изразя лично мнение, тъй като споделяш тук. Няма как да ти кажа нещо по-разлочно от това, което вече са ти написали другите момичета. Пътят до желаното дете е на двамата партньори и борбата им (ако се стигне до трудности) е обща. Идеята да опиташ сама, без знанието на мъжа до теб, е малко като игра на лотария, при която и когато печелиш, пак нещо губиш. Така или иначе си изтеглила печеливш билет, защото бременността е благословия. Но ще трябва да платиш и някаква допълнителна цена за него. Винаги съм вярвала, че няма по-добра политика от истината. Постави на везните всички за и против и прецени кое за теб и за семейството ти (а вие сте такова с твоя партньор) ще бъде най-добре. Абортът не е решение. Дори и рискът да останеш сама с дете е по-добър вариант. И не го казвам просто ей така, защото ми се наложи да правя подобен избор.

Искрено ти желая да намериш най-добрия път!
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #171 -: Октомври 25, 2013, 12:45:09 pm »
Ти самата най-добре знаеш дали си способна да носиш тежестта на тази лъжа дълги години.

Решенията в едно семейство се взимат от двамата партньори. Това не е като да отидеш да си купиш рокля тайно от мъжа.

Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #172 -: Март 17, 2014, 22:51:38 pm »
Здравейте момичета, аз родих от донорска сперма, но мъжът ми не се грижи като истински баща за детенцето ми. Жалко ,че точно за такъв човек съм омъжена. Когато му разчетоха спермограмата,а тя беше много лоша, дори не трепна, нито пък се притесни, както по горе едното момиче беше описало. А това че на операцията на детето въобще не дойде е отделен въпрос. Та в тази връзка си мисля да кажа на моето дете като порасте,че това не е истинския му баща.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #173 -: Март 17, 2014, 22:55:46 pm »
А защо не се разделиш с мъжа си, когато очевидно нито ти, нито детето го обичате?

Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #174 -: Юни 02, 2014, 15:10:22 pm »
Здравейте, може ли някоя от вас да сподели как става избирането на донор. С мъжа ми сме взели решение лятото при следващото ни инвитро успоредно с неговата да пробваме и с донорска сперма, което ще направим с подкрепата на доктор Стаменов. Преди години, когато разбрахме че сме с мъжки стерилитет и без да се замислям много ми хрумна идеята да опитаме с донорска сперма, но никога не бях споделяла с него тази идея. Сега обаче след като това ни е на дневен ред, разговаряйки с него той изглежда и говори така сякаш няма никакви притеснения. По-големите колебания май идват от мен, защото все пак искам децата ми да са от него. Миналата година подадохме документи за осиновяване и там също имах хиляди терзания, които вече попреминаха, но там и двамата няма да сме биологични родители на детето, което ще осиновим, а ако забременея с донорска сперма се чудя как ще се чувстваме и двамата. Той казва, че няма проблем с това и му вярвам, но дали аз ще имам, дали няма да търся скрит подтекст във всяко нещо което той прави или не прави за мен свързано с бременността. Ще се радвам да разбера при вас как беше, също така как определихте донора и колко време ви отне.
*
Re: Донорската сперма - разум и чувства
« Отговор #175 -: Юни 02, 2014, 19:39:52 pm »
jeni_baleva, може да изберете донора, така че физическите качества максимално да се доближават до тези на партньора. Избира се по списък, в който донорите са с кодове. Има информация за кръвна група, ръст, тегло, цвят на очите, цвят на косата, образование/професия.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг