0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #100 -: Януари 26, 2015, 00:12:26 am »
Hecate, чувала съм, че в някой магазини се опитват да те убедят, че уредите трябва да са от една марка ( т.е. да си смениш и пералнята ;)), но реално мисля, че не е нужно и има и такъв универсален кит, подходящ за различни марки уреди.

Смайл, тоя Сименс, който е по нашите магазини не е произведен в Германия най-вероятно и аз не бих се водила по марката в случая ако само това е разликата.
Сушилните с термопомпа знам, че са най-икономични и най-нови като модел, аз мисля като Боби, че разлика от 500лв трудно ще се избие от спестен ток.

Повечето сушилни като не се претоварват не мачкат. Моята примерно е втора ръка и е с 1кг по-малка от пералнята, та ако съм напълнила пералнята ми излиза леко смазано прането. Също така за да не се мачкат е добре да са с близка плътност дрехите, примерно чаршафи и някакви ватирани ако пуснеш, то чаршафа пресъхва и се подвива, ватираните остават влажни ( в такива ситуации, просто вадя сухото и я пускам отново, за двайсетина минути ги е досушила). В упътванията има мисля подробности за тия неща.

Програми като при повечето уреди основно се ползват 1-2, повечето са екстра :) Аз суша основно на памук(новите машини може да имат 5 програми за памук де), но ползвам и за вълна и за пух.  Примерно за пухените якета много ми е удобна една програма със студен въздух, защото ако разпределя пуха равномерно. Има програми за обувки ( ползва се допълнителна стойка за тях). Аз след като съсипах 2 чифта маратонки, повече надали ще сложа обувки, но... :)
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #101 -: Януари 26, 2015, 11:21:07 am »
Момичета, имам нужда да споделя моите сушилкови драми  :lol:
Като си навия на пръста, че ще купувам нещо и докато не го купя не мирясвам  :lol:

Освободих място за сушилнята в тоалетната, но това място, както ви писах и преди, е проблемно от гледна точка на размера на сушилнята. Прикачвам снимка на мястото. От едната страна е пералнята, от другата страна стена с двоен контакт и изход за канализацията на нея. Отпред е тоалетната чиния.

Разбрахме се, че ще сменим контакта с по-плосък такъв, за да може да съберем сушилня широка 60 см., макар самата врата на тоалетната да е 59.5 см. и пак ще е на кантар дали ще влезне. Оказа се, че оповестените размери в сайта на Технополис, нямат нищо общо с действителността. М-и, онзи Сименс го бях набелязала, защото пишеше, че е 55 см., но изобщо не е. 59.5 см. е.

НО, друг проблем се явява тази тоалетна чиния отпред....
Първо, заради нея, задължително люкът на сушилнята трябва да се отваря от дясно на ляво (и няма да може да се отваря на 90 градуса, а на 50-60, но да кажем това ще го преживея). Оказа се обаче, че на 90% от моделите люкът се отваря обратно (от ляво на дясно) и не може да се монтира в другата посока (не е като при хладилниците, да сменяш лесно посоката на отваряне).
Второ, сушилнята не трябва да има отвор за почистване на филтъра долу вляво, защото няма да може да се отваря и почиства събрания мъх там. Реално на всички модели филтърът е точно там или по-цялата ширина на сушилнята долу.
Т.е. трябва ни сушилня със самопочистващ се филтър. А такива модели имат само Бош, Миеле и Сименс.

Bobbie, твоето Beko е единственото, което е 55 см. дълбоко (защото няма термопомпа), но вратата му се отваря от ляво на дясно и филтърът се почиства долу вляво и пак не ни устройва.

Всичко това силно ограничи възможните модели до два, които са широки по 59.5 см., вратите им се отварят отдясно наляво и са със самопочистваш филтър. Един Бош за 2059 лв. и най-евтиното възможно Миеле (на промоция в момента) за 1999 лв.  8O 8O 8O
Дори и да вземем някоя от тях самото поставяне и изваждане на сушилнята ще е истинско приключение. Пак заради тоалетната чиния трябва да се спусне от високо и няма много място да влезне човек по навътре, та да я подхване удобно. А те били тежки - по 50-60 кг. Трябва да се спуска с въжета евентуално, а после как ще се вади, ако се наложи... не е ясно.

Остава друг вариант - да купя каквато си харесам сушилня и да я сложя в бъдещата детска стая. Хич нямам място и там, и ще трябва да махна един скрин, който дори не знам къде да го сложа. Отделно, че ще стои като "кютук"  :lol:
А така да ми се иска да е в тоалетната. Ще е много удобно. Може да я вържем към канализацията и да не изхвърлям контейнер с вода. Ще ми е точно до пералнята и няма да разнасям дрехи през целия апартамент. Ако е в детската може да се разлее вода върху паркета като се вади контейнера. Сестра ми сподели, че на нея и се случва да разлее.

Та такива са моите драми... само сушилни сънувам от 2-3 дни.  :lol: :lol: Дай боже все такива проблеми да имам де, да няма други по-сериозни  :lol:
Малее колко изписах... простете  :oops:

Hecate, само да ти споделя, че в Технополис Младост са сложили всички сушилни една върху друга без нищо помежду им (нито свързващ кит, нито шкаф). Не знам дали е правилно, но са го направили.

ПП. Забравих да си задам въпросите по същество  :lol:
Разбирам, че няма кой знае какво значение колко и какви програми има сушилнята, но все пак много хора казват, че има дрехи, които не се изсушават напълно. Мен най-вече ме интересува сушенето на пеленки, които са дебели и попиват много течност (нещо като попиваемостта на мега дебела хавлия да кажем, само че са тънки). От тази гледна точка не би ли трябвало да има значение все пак моделът и характеристиките на машината?
Също, тези килограми пране които са дадени като вместимост - за мокри или сухи дрехи се отнасят? Защото, ако пералнята ми е 7 кг и сушилнята 7 кг, но при едната става въпроса за сухи дрехи, а при другата за мокри, пак не е много ОК. Иначе разбирам, че е предимство да е с голям барабан, от гледна точка да има място и да не се мачкат много дрехите.   
« Последна редакция: Януари 26, 2015, 11:50:02 am от 47 Smiles »
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #102 -: Януари 26, 2015, 11:26:24 am »
в магазина обаче нито пералните, нито сушилните работят.
сушилните горение били с някакви гумени вакуумиращи крака и могат да се слагат върху пералня без никакви свързващи елементи.
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #103 -: Януари 26, 2015, 12:06:43 pm »
а мислила ли си за сушилня с горно отваряне?
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #104 -: Януари 26, 2015, 12:23:48 pm »
а мислила ли си за сушилня с горно отваряне?
Не видях нито една такава  :ask:
Иначе съм супер "за".
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #105 -: Януари 26, 2015, 12:32:44 pm »
в магазините май  и аз не съм виждала, но съм виждала в нета , че има. Можеш да пробваш  директно от вносителите
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #106 -: Януари 26, 2015, 19:14:23 pm »
Смайл, има ли сушилни на ЛГ? Знам, че те имат от тесните модели предимно. Моята сушилня е Миеле и вратата точно от дясно на ляво се отваря. Филтър долу нямам сякаш, кондензатора е долу в ляво по дълбочина и има една решетка на цялото чело долу. И двете съм ги вадила по веднъж до сега, да кажем веднъж годишно, може и да не е нужно де. Филтърът, който събира най.многото мъхове е на вратата и при самия отвор имам филтри. Моята сушилня има датчик за влага и суши до сухо, различните програми (памук, вълна и т.н.) явно са за температурата на сушене, та не ги мисли подложките, ще съхнат. Аз бих разгледала и варианти втора ръка на Бош, Миеле, Сименс-на 100% са си немски  :lol: на мен това ми е най-важното май  :lol: немски уреди имам доста най-старият един фризер-10г и работят като нови, не са дали никакъв дефект, за разлика от това новата ми техника е претърпяла поне един ремонт още в гаранцията от 2г.
Имам предложение да завъртите тоалетната чиния  :lol: т.е. ако е по-дълга от колкото широка, пералнята да остане отзад(не знам дали е възможно де).  Винаги можеш да я сложиш във втората спалня (хем ще топли). Други варианти са таван, гараж, мазе (остъклена тераса помня, че нямаш), голямо разнасяне ще пада, ама ще е сухо.
Свързващият кит може да не е нужен, но не е толкова скъп и по-добре да е там.
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #107 -: Януари 26, 2015, 23:02:26 pm »
М-и, и на LG сушилните са големи и се отварят отляво надясно.
Тоалетната чиния няма как да се премести....
Миелето ми е на сърце, имаме и парите, но не е оправдан разхода. Тези пари могат да се изхарчат по-умно. Иначе само за инфо - те поемат и транспорта, и монтажа. Попитах ги и на трудно-достъпни места ли?  :lol: Те казаха "да".  :lol:

Сушилни с горно зареждане има само по чужди сайтове и то стари модели, които са на изчерпване.
Днес гледах и в сайтове за сушилни с транспортни дефекти, втора употреба.
Пак нищо подходящо не намерих.
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #108 -: Януари 27, 2015, 08:14:09 am »
47 Smiles, а замисляла ли си се за комбиниран уред? За 2000лв някъде беше на LG една страхотна пералня със сушилня, при това за 12кг...
http://www.lg.com/bg/peralni-mashini/lg-F1695RDH7/technical-specifications
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #109 -: Януари 27, 2015, 08:40:24 am »
Mousyt, от комбинираните има доста оплаквания.
А пък ако ще дам 2000 лв., то по-добре да взема Миелето май.
Не знам и аз. Скоро трябва да решим казуса   :D
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #110 -: Януари 27, 2015, 08:41:35 am »
Смайл, Миеле си се изплаща вярвай ми. Друг вариант от мен тогава  :lol: Купи една втора ръка или с транспортен дефект и я сложи в детската, пък продължи да си търсиш тясна и после ще продадеш тази или ще я дадеш на някоя баба  :D
Mousyt, не са добре комбинираните уреди. Едно че не можеш да ги ползваш едновременно, друго, че сушилнята ще е за по-малко килограми от пералнята, все има нещо. Пък не дай боже да има нужда от ремонт оставаш и без пералня.
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #111 -: Януари 27, 2015, 18:19:01 pm »
Аз съм убедена, че и да не са от една и съща марка пак става да са едно върху друго, въпросът е сушилнята да не е прекалена тежест, за да е отгоре на пералнята. Тези в магазина на Миеле ми обясниха, че без шкаф не става, защото моето LG щяло да се смачка под тежестта на Миелето. Иначе аз предпочитам свързващ кит да купя, вместо да майсторим с мъжа ми шкафове. Аз май се насочвам към АЕГ, какво ще кажете за тази: http://www.technopolis.bg/b2c/catalog/productdetailFromOutside.do?productguid=687458&scenario=&productarea=P11100201&detailScenario=Sushilnya-AEG-T-976891-H3 Другото, малко се притеснявам тази да не е по-широка от моята... пише 85/60/63, а моята май беше на 85/60/60. Другото, което ми е на сърце и е с тези размери: http://www.technopolis.bg/b2c/details/683000/P11100201/Sushilnya-BOSCH-WTW85460BY


Re: сушилня - за и против!
« Отговор #112 -: Януари 27, 2015, 18:57:15 pm »
Hecate, мери размерите на място в магазина. В сайта на Технополис не са вярни.
Почти всички са широки 59.5 см., но дълбочината им много варира.
И двете, които си набелязала са хубави :)

ПП. И ако те притеснява тежестта, гледай и колко тежат.
Аз като гледах имаше от 40 и няколко килограма до 60 и няколко килограма.
« Последна редакция: Януари 27, 2015, 19:09:33 pm от 47 Smiles »
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #113 -: Януари 27, 2015, 21:19:53 pm »
И какво?! Обикаляте с една рулетка и мерите наред?  :lol: Шегувам се.
Каква е разликата между сушилните освен разхода на ток и тук-там някоя по-различна програма (на мен лично програма за сушене на коприна не ми е нужна примерно)? Моята я взех преди 3 г. за 400 евро (толкова беше и пералнята, едната на Баукнехт, другата - на АЕГ, клас Б и двете). Миеле е скъпа марка. Ама другите за по 1600 лв. се чудя какво толкова могат повече от моята, а са два пъти по-скъпи.
Мъжът ми като ми захвали някоя техника и го питам дали за тия пари и баница може да меси. Иначе неоправдано ще ми се стори.  :lol:

Re: сушилня - за и против!
« Отговор #114 -: Януари 27, 2015, 21:51:20 pm »
И какво?! Обикаляте с една рулетка и мерите наред?  :lol: Шегувам се.
Не! С шивашки метър обикалям  :pipy_longstocking:
Нямам избор след като за няколко милиметра, може да не може да влезне през вратата.
Ето сега се връщам пак от Техномаркет. Дори размерите на етикетите в магазина не са това, което са  :lol:
Моят мъж вика, че щял да ми купи Миелето, ама това щял да ми бъде подаръка за 14 февруари, 8 март и за рожденния ден  :lol: Направо съм на далавера като се има предвид, че за първите два не ми купува нищо по принцип  :lol: Ама му казах, че няма как да стане това. Искам си екскурзия  :lol:
Но почти го измислих  :lol:

Hecate, сега видях, че Бошът, който си показала е със самопочистващ се филтър. Това му е плюс спрямо АЕГ-то, а също и цената де  :lol: Иначе за енергийния клас, АЕГ-то е по-добре, но все пак бих взела Боша.
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #115 -: Януари 27, 2015, 23:37:06 pm »
Смайли, виж и промоциите в Техномикс, обикновено дават малко по-добри цени от веригите. Бош-ът, който си харесала е по-евтин. Есента се бях засилила да купувам и аз сушилня (харесах един Бош), но излязоха по-спешни харчове и си чака ред.
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #116 -: Януари 28, 2015, 09:21:05 am »
Пускам и линк, че снощи нещо се отнесох: http://www.tehnomix.bg/promociya-bosch-siemens?page=2
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #117 -: Януари 28, 2015, 09:46:23 am »
Dodich, мерси  :P
*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #118 -: Януари 28, 2015, 11:35:55 am »
момичета, разликата в разхода на ток никак не е толкова голяма. аз суша минимум по 7-8 сушилни седмично, тока едва ли ни се вдига с 10 лв.
както казах сушилнята е на 6г., със сигурност не е върха на технологията, но върши перфектна работа.
за справка само, топлим се на ток (100 кв.м.), имаме два бойлера, готви се редовно, пере се, суши се, компютри и т.н и за януари тока ни беше 150 лв.
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #119 -: Януари 28, 2015, 11:46:18 am »

за справка само, топлим се на ток (100 кв.м.), имаме два бойлера, готви се редовно, пере се, суши се, компютри и т.н и за януари тока ни беше 150 лв.
А нашата сметка с 1 бойлер, 1 климатик, 2 конвекторни радиатора, печка, хладилник и т.н.  за януари -323 лв. Даже нашият апартамент няма и 100 кв.м и радиаторите работят само вечер. За справка -в един и същи квартал сме. :(

Забравих да напиша, че според мен сушилнята е много хубаво нещо, стига да има къде да я сложиш. У нас няма къде. Исках комбинирана пералня със сушилня, но се оказа, че няма вариант с горно зареждане на такава, та си останах без нея.
« Последна редакция: Януари 28, 2015, 11:48:28 am от meshko106 »
<br />[link=http: