0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #20 -: Февруари 01, 2012, 22:10:27 pm »
е как простички бе, страхотни са мартеничките, браво :)
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #21 -: Февруари 01, 2012, 23:02:58 pm »
Фериде, "Водното конче" ти е много интересно и нетрадиционно, аз такива харесвам. Пусни още някоя снимка и ще "заразиш" още баби Марти да се включат.

И аз нали ви казвам, че имам траен и дълбок интерес към изучаването на мартеницата. Предлагам ви едно изследване:

Езотерично тълкование на мартеницата
 Традицията на закичването с мартенската връв е една от най-старите в българския етносен обичай и е пряко свързана със зачатието, с плодовитостта и с надеждата за богата реколта през настъпващата година. Тя е фалически знак и е най-завоалираният образ на половото единство.

Мартеницата е един от малкото знаци, пряко свързани с чисто прабългарския символ на властта и държавата - конската опашка. Не свободно веещата се, а усуканата в плитка конска опашка! Защото веещата се означава волност, свобода, необвързаност. Сплетената конска опашка е езотеричен символ на държавата и властта, затова тъкмо тя е била сложена за знаме на прабългарската конница - за да означи върховната, божествена, небесна власт на Танг-Ра. Конската опашка и мартеницата са сакрална символика, а не жреческо или ханско хрумване.

Мартеницата е символ на плодородието. Тя е двуцветна - от бял и червен конец, които задължително трябва да са усукани и да се завържат на двоен ключ. Краищата на конците не се завързват на възел. Закичва се само на неомъжени момичета, както и на животни, които трябва да раждат през годината. С мартеница не трябва да се закичват омъжени жени и мъже. По този начин младото момиче е белязано, че е сгодено или е невеста (ще ражда) и му се пожелава плодоносна година. Стои закичена, докато момичето види щъркел или друга прелетна птица - знак на зачатието.

Мартеницата е единство от двойните енергии на човешкия организъм, които управляват процесите на зачатието и живота. Това са Предният среден меридиан (на зачатието) и Задният среден меридиан, наречен още Управител, защото управлява жизнените процеси на организма. В Тангризма те се наричат Жън май и Дум май. Тук са трите потока на свещения огън на живота, наречен Кундалини. В китайската митология това са двата енергийни потока Ян (мъжкият, червен) и Ин (женският, бял). По принцип Ин-потокът, женската плодоносна енергия, се бележи с черно или тъмно, но в мартеницата този цвят се замества с бял, защото момичето, закичено с мартеница, е още девственица.

Усукването на двата меридиана, символизирано чрез цветните конци, е било пожелание за плодоносно полово отношение между мъжа и жената, между женските и мъжките животни.

Мартеницата символизира и едно по-дълбоко равнище на познание, което древните българи явно са владеели - знанието за единосъщието между мъжа и жената, между мъжкото и женското начало в света. Двете влакна, усукани едно в друго, имат сечението на знака на хармонизираните енергии Ян и Ин. То дава и знакът на Бога-Отец (Венец), който е символ на безкрайността и на творческото начало.

Споменахме, че е задължително мартеницата да се завърже на двоен ключ и никога - на възел. Всяка от завитките олицетворява съхраняването на единството във взаимността. Възелът в края на конеца, както днес масово се практикува, означава спиране, завързване, секване на протичащата енергия, затова не трябва да се прави. Това е знак за безплодие и е съществен прийом на черната магия.

В структурата на тази символика може да се вплита и вълната на живота - единството между двете начала, описани по-горе. Вълната на живота се носи в биоструктурата на Земята от зеления цвят (545). Той енергийното подсигурява мартеницата. Така енергиите Ян и Ин - носители на животворното начало, се осъществяват чрез етерната субстанция на планетата. От това произлиза една особеност, която съвремието не знае: мартеницата с два цвята (бял и червен) трябва да се закача, след като сме видели щъркел (символ на скитащите Ян и Ин),  върху зелен храст или дърво, които дават плод, които вече са раждали. В древността тя се е носела до празника на Пролетното равноденствие, когато природата е "зачевала" астрономично. Ако в мартеницата има вплетен зелен конец, тогава се слага под камък - на тъмно, влажно, плодотворно място (третият символ на щъркела - нощта на отсъствието, зимата, сънят).

Хората, които изработват мартеници, трябва да знаят, че зеленият цвят не може да присъства в едноцветното снопче на края, а се вплита само във въженцето по средата. Белият и червеният край са чисти. Споменахме, че тази вълна има математическият символ 545. Това са символите на Любовта (5) и действената проява в живота (4). Така се изразява съкровената тайна на Зачатието, когато я разглеждаме като единство.

СПАС МАВРОВ

« Последна редакция: Февруари 01, 2012, 23:10:21 pm от cofee lungo »
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #22 -: Февруари 02, 2012, 07:15:19 am »
Уоу,
Ето такива тълкувания за мартеницата никога не бях чела.
Какво означава да не се завързва на възел, а на двоен ключ?
*
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #23 -: Февруари 02, 2012, 11:02:02 am »
   
Какво означава да не се завързва на възел, а на двоен ключ?

и аз искам да знам?

Feride, аз правя ето такива :

,

Като тази е с клечки за зъби, а по-голяма за вратата на къщата правя с бамбуковите пръчици за шишчета :D
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #24 -: Февруари 02, 2012, 13:36:04 pm »
Двоен кюч се връзва лесно, но не знам как да го обясня. Със сигурност го знаете, ето снимка

Стоека, много красива мартеница
« Последна редакция: Февруари 02, 2012, 13:37:46 pm от cofee lungo »
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #25 -: Февруари 02, 2012, 19:30:09 pm »
Stoeka много ми харесва твоята мартеница. Браво, майсторска!
Въобще обаче не мога разбера как я правиш - това около клечките как се прави - бродира ли се, на една кука ли е? и как закрепяш клечките в центъра? и топките отстрани също, абе сложна е твоята ... не ми е по силите на мен.

Кафенце, снимката е много мътна като кликна на нея и не виждам добре възела.
*
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #26 -: Февруари 02, 2012, 20:27:56 pm »
Не е сложно, първо взимаш три клечки, кръстосваш и по средата ги заплепвам с топъл силикон (мъжът ми се възмущава, че ползвам пистолета за топъл силикон, ама кой му обръща внимание :lol: :lol:) Така ти се получават шест остри връхчета, започвам от средата с бял конец и ги заплитам, както се тъче. Свършвам с белия конец, капка силикон върху клечката и започвам с червения да затъкавам - дали разбра? А на острите връхчета слагам топчета, правят се с от две кръгчета картон с дупка в средата с игла обикаляш кръгчетата, режеш по средата между картончетата, връзваш и ставам топченце... И пак със силикон върху връхчето се закрепва.
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #27 -: Февруари 02, 2012, 20:53:45 pm »
Stoeka, мисля, че намерих подобни снимки
http://krokotak.com/2010/02/martenitchka-ot-navita-prezhda/
*
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #28 -: Февруари 02, 2012, 22:24:29 pm »
Браво, точно това се опитвах да обесня! Това е една традиция в моето семейство, с мама винаги сме правили такива за Баба Марта.
Сайта е супер, има добри идеи ще се възполвам!

П.С. Мартенските цветя изглеждам много ефектно и лесно. Сега ще пробвам да ги направя!
« Последна редакция: Февруари 02, 2012, 22:28:07 pm от stoeka71 »
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #29 -: Февруари 02, 2012, 22:50:21 pm »
Stoeka, и аз гледах сайта - има супер идеи.
Пробвах се да направя мишка.
Много смешна ми се получи - http://feride3.snimka.bg/hobby/martenici.650465.26268294
Тук на снимката я снимах от добре изглеждащата й страна.
Ушичките са като на овен, а муцунката като на прасенце
 :jump12:
*
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #30 -: Февруари 02, 2012, 23:01:20 pm »
А добре си е... само намали малко рогцата! Цветенцата стават лесно, но не откривам мънистата в къщи ( ами все пак една година е минало и кой знае къде съм ги прибрала :lol:), като ги дооформя, ще кача снимка. Октоподът е наред...
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #31 -: Февруари 10, 2012, 17:04:19 pm »
Някой друг не прави ли мартеници? Покажете си ги  да черпим идеи :)) Аз още нямам муза за мартеници и май си търся муза, а крокотака го знам, но нещо не съм му фен в частта мартеници. Друга година по това време вече има баби Марти по площада, които да ме вдъхновят, но тази година явно им е студено и са се изпокрили.
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #32 -: Февруари 11, 2012, 16:42:34 pm »
Аз продължавам. Направих една за врата.
http://feride3.snimka.bg/hobby/martenici.650465.26337999
Нещо не ги доизпипвам - леко разкривени са, ама тъкмо така си личи, че са домашно правени ... хе-хе
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #33 -: Февруари 11, 2012, 18:10:38 pm »
Модел "пеперуда". Може би трябваше крилата да са едноцветни ...
http://feride3.snimka.bg/hobby/martenici.650465.26338737

И една "мома със скръстени ръце"
http://feride3.snimka.bg/hobby/martenici.650465.26339005

Нали знаете вица за македонеца и шопкинята?
След като се оженили македонецът казал: "Жено, ако капата ми е килната на една страна, като се връщам от полето вечер, да знаеш, че съм много ядосан и да внимаваш какво правиш и какво приказваш".
А тя от своя страна: "Мъжо, а ти като се задаваш от полето вечер и ако ме видиш да стоя на вратата със скръстени ръце, внимавай на къде ще си килнеш капата"  :balk_70:
« Последна редакция: Февруари 11, 2012, 18:42:22 pm от Feride »
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #34 -: Февруари 11, 2012, 19:42:54 pm »
А този модел май доста символизира плодовитостта ... както е написала и кафенцето по-горе в легендите за мартеницата
http://feride3.snimka.bg/hobby/martenici.650465.26339433
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #35 -: Февруари 11, 2012, 22:43:44 pm »
...
Нали знаете вица за македонеца и шопкинята?
След като се оженили македонецът казал: "Жено, ако капата ми е килната на една страна, като се връщам от полето вечер, да знаеш, че съм много ядосан и да внимаваш какво правиш и какво приказваш".
А тя от своя страна: "Мъжо, а ти като се задаваш от полето вечер и ако ме видиш да стоя на вратата със скръстени ръце, внимавай на къде ще си килнеш капата"  :balk_70:
:lol: аз не го знаех, но баща ми е македонец, а майка ми шопкиня  :lol:

Re: Да си направим мартенички
« Отговор #36 -: Февруари 12, 2012, 13:01:53 pm »
Нов модел за ръка от мен
http://feride3.snimka.bg/hobby/martenici.650465.26344981

Само аз ли си правя мартеници? :ask:
*
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #37 -: Февруари 13, 2012, 19:26:41 pm »
Feride, този модел за ръка, как го направи?
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #38 -: Февруари 13, 2012, 20:28:34 pm »
Стоека, както и предния, който ти обяснявах с малко допълнение.
Плетеш две бримки опакова плетка от един цвят прежда. В случая бял. Изплиташ цялата гривна.
После с игла и вдянат конец/прежда от същия цвят (бял) започваш да шиеш върху гривната минаваш отгоре и отдолу и т.н. като слагаш мънистата от една й съща страна.
*
Re: Да си направим мартенички
« Отговор #39 -: Февруари 13, 2012, 21:19:17 pm »
Благодаря! Предишните гривни ги направих, вече има за дузина приятели. Наистина лесно и много ефектно. Рзпъват се все едно има ластик! Аз ги завърших накрая с пеперуда мънисто.