0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

поликистоза
« -: Януари 19, 2012, 22:27:51 pm »
Здравейте на всички които чакате нетърпеливо чудото да бъдеш майка и аз съм една от вас.От години ходя по лекари,пих андрокур,диане,дуфастон,клостилбегит,ясмин,сиофор и какво ли още не но бебето така и неидваше-става дума за поликистозни яйчници.Преди месец ми направиха лапароскопия,доктора ми каза че всичко е наред и може да правим опити за бебе но аз още нямам менструация а и той не ми изписа никакви лекарства каза ми да отида след 6 месеца.Моля всички които могат да ми помогнат със съвет да го направят предварително ви благодаря.
Re: поликистоза
« Отговор #1 -: Януари 20, 2012, 08:17:47 am »
След като сте направили лапароскопия и е установено състоянието на маточните тръби, знаеш какъв е основния проблем при теб - какво сте проверили при партньора ти?

За да се пристъпи към стимулация с клостилбегит трябва първо да са проверени проходимостта на маточните тръби и спермограма на партньора, ако и едно от двете е пропуснато приема на тези хапчета е безсмислен.

Един съвет като препатила с поликистозата - за да е адекватно лечението трябва да си под постоянно наблюдение с ултразвук.
Стимулация - прегледи през 2-3 дни, доказване на овулацията.
Спонтанен цикъл - прегледи през 2-3 дни, доказване на овулация.

Всичко друго - опити месеци наред, клостилбегит без проследяване,... много често е обречено на неуспех. ПКЯ е преодолимо, но трябва търпение и постоянно контролиране и проследяване на овулацията.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: поликистоза
« Отговор #2 -: Януари 20, 2012, 14:42:38 pm »
Там е работата обаче че на прегледа след лапароскопията доктора ми каза че няма нужда от никакви лекарства и стимулации просто да действаме и аз за това съм много объркана.Тези лекарства ги пих по препоръки на Николай Генов от "Панацеа"в София,после потърсих друго мнение и лапароскопията я правих в Плевен.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: поликистоза
« Отговор #3 -: Януари 20, 2012, 17:28:55 pm »
Радостинка ти е отговорила много изчерпателно, така че се присъединявам към мнението й. Макар да не са ти изписали лекарства, продължавай да ходиш на фоликулометрии, за да хванете момента. А щом все още нямаш цикъл /колко време след лапарото?/, посещението при гинеколог е задължително. СПКЯ наистина е преодолим, така че действай!
Успех!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: поликистоза
« Отговор #4 -: Януари 20, 2012, 18:03:00 pm »
Само ще допълня .Първо изчакай да ти дойде цикъл след лапарото .Ако много се забави над 40 или 50дни,трябва да отидеш на лекар. Но аз мисля че скоро ще ти дойде ,щом вече е минал един месец след лапарото. След това пристъпи към други иследвания.
Спомена че става дума за поликистоза. Аз нямам но знам че за нейното регулиране се изписва Глюкофаж или Метфогама. Но това трябва да го обсъдиш с доки. Смени си лекаря след като този ти е казал да отидеш при него чак след 6месеца.
« Последна редакция: Януари 20, 2012, 18:06:33 pm от zarina »
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: поликистоза
« Отговор #5 -: Януари 20, 2012, 20:25:51 pm »
Зарина, тя вече е пила такива медикаменти - сиофора е от същата група като глюкофажа и метфогамата /всъщност едно и също лекарство с различни търговски наименования/, а тя го е взимала. Не знам за регулативната му функция спрямо поликистозата, той се пие за регулация на инсулина по принцип, аз го приемам по тази причина. Но вероятно има ефект и при поликистозата, при някои пациенти.
Пропуснала съм, че преди месец е правено лапарото, извинявам се :oops: Може да се изчака малко, но до 50-тия ден ако не дойде, трябва да се отиде на лекар. Добре е да се помисли наистина за смяната му, особено ако не е репродуктивен специалист. Въпроса със спермограмата остава - ако не е правена или ако е правена, но в обикновена лаборатория - задължително да се направи. В подфорум Адреси на клиники и лаборатории може да се намери информация къде какво може да се изследва.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: поликистоза
« Отговор #6 -: Януари 20, 2012, 21:13:19 pm »
Благодаря ви за съветите и за подкрепата и затова че споделяте опита си с мен.
*
Re: поликистоза
« Отговор #7 -: Януари 21, 2012, 14:57:43 pm »
Извини ме ,не съм разбрала че си взимала сиофор и медикаменти от тази група. Има връзка между поликистозата и инсулиновата резистентност . Другото което знам че поликистозата се регулира и с по-продължително взимане на контрацептиви. Незнам обаче каква е степента при теб.Правила ли си инсулинов профил??? Потърси както и другите са писали специалист по репродуктивни проблеми а и добър ендокринолог.
За да можеш когато ти дойде директно да стартираш с някои иследвания за да си наясно как стоят нещата.
Ако цикъла много се забави така като сме писали ,веднага да потърсиш лекар ,това може да е една от индикациите че поликистозата може да продължава.Но може и друга да е причината....
Има много жени забременели с това заболяване просто трябва да се контролира.

Напиши в гугъл-поликистоза и инсулинова резистентност и ще видиш колко много статии има за това . За да не ги копирам тук всички просто за твоя информация.


« Последна редакция: Януари 21, 2012, 15:09:42 pm от zarina »
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: поликистоза
« Отговор #8 -: Януари 22, 2012, 03:15:12 am »
Да, има връзка между инсулиновата резистентност и поликистозата. Колкото до противозачатъчните - пила съм ги 3-4 години, още преди да реша да имам деца, след като ги спрях около година цикълът ми беше нормален, в смисъл - идваше ми навреме /за разлика от преди контрацептивите/, но не знам дали съм имала овулация. Вероятно не. Аз не помня някога да съм усещала симптоми около предполагаемата овулация. Когато започнах ин витро процедурите постоянно задържах фоликули, дори когато пиех противозачатъчни. Два пъти съм отлагала процедура по тази причина, едната - два поредни месеца 8O Правех си и фоликулярни кисти редовно, които изчезваха с идването на цикъла. След раждането цикълът ми беше перфектен, почти сигурно е и че имах овулация, защото я усещах по характерните симптоми /каквито преди съм нямала/. Точно една година след това, обаче /този месец/ ми дойде на 45 ден 8O, при положение че ми е 28-30 дни. Не знам какво беше това, не можах да отида на лекар. Пия метфогама заради инсулина от месеци. Може и да е бил ановулаторен цикъл. Но смея да кажа, че откакто приемам метфогама цикълът ми е нормален, чувствам се добре и смятам, че нещата имат връзка.
Според мен консултацията с добър ендокринолог, както е отбелязала Зарина, е задължителна. Направи си и обременяване с глюкоза. Сиофора не се пие просто така, за профилактика, дозата му е според степента на инс. резистентност ако има такава. Всъщност, Вилиана, защо са ти изписвали Сиофор? И в какви дози?

П.С. Само да отбележа, че ин витро процедурите не съм ги правила заради поликистозата, а поради тубарен фактор, да не се стресне авторката :)
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: поликистоза
« Отговор #9 -: Януари 22, 2012, 15:23:56 pm »
Заради килограмите понеже от противозачатъчните пълнеех,колко пъти качвах и свалях килограми не е истина.Сиофора го пиех 3 пъти на ден по половин таблетка няколко месеца след това доктора ми го спря изписа ми жанин и хайде пак с килцата в повече.Единствено от ясмина не пълнеех ама той постоянно ми сменяше противозачатъчните и така и неразбрах защо.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: поликистоза
« Отговор #10 -: Януари 22, 2012, 15:32:14 pm »
Кофти. И аз имам проблем с килцата. Ама Сиофор 3 пъти по половин таблетка си е голяма доза, предполагам сиофор 1000 си пила, т.е. се е падало 1500 мг на ден. Аз съм на 2000 в момента с ясно изразена инсулинова резистентност. Метформина /активната съставка на Сиофор, метфогама, глюкофаж и т.н./ не се пие за отслабване.... Освен това, само с хапове не става, трябва да се спазва нисковъглехидратна диета. Противозачатъчните не знам защо постоянно ти ги е сменял, но е време ти да смениш него :lol: Аз пиех логест навремето, проблем с килограмите нямах - тъкмо напротив, регулира ми се теглото и си поддържах една добра форма, без да пазя диети. Кожата ми значително се поизчисти /с мазна кожа съм и много чувствителна, все бях опъпчена :?/. Но при всеки различно влияят. Все пак това са хормони. Добре е да се направи пълна хормонална картина - полови и ендокринни хормони и да се види какво е положението, пък тогава да се пият лекарства. Пак ще повторя - направи си тест за инс. резистентност. Тук във форума има тема специлано за това заболяване - много информация съдържа - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=29421.0 - ето я.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: поликистоза
« Отговор #11 -: Януари 30, 2012, 15:35:53 pm »
Здравейте момичета,вече минаха 45 дена от моето лапаро а менструация все още няма.Много съм разочарована очаквах нещата да се оправят но явно ще трябва отново да ходя по лекари.Чудя се каква ли може да е причината направо вече се уморих ама какво да се прави.Вие какво мислите,споделете,пишете. :(
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: поликистоза
« Отговор #12 -: Януари 30, 2012, 20:59:32 pm »
Ами ние вече ти дадохме достатъчно съвети. Повече от това не можем да направим, все пак не сме лекари. Отиди на гинеколог, ама не при този, при който си ходила досега.
Такъв род проблеми не се оправят от само себе си. Няма да минеш без лекари. Лапароскопията не е панацея, не може да се очаква, че след нея всичко ще се оправи. Особено при поликистоза. Това е само част от лечението и диагностиката. Щом не ти идва, значи има някаква причина, но ние не можем да ти кажем каква е тя, това може да го направи само лекар. Ние само си гадаем и предполагаме. Избери си клиника по стерилитет, запиши си час и отиди на преглед. Там лекарите се занимават изцяло с решаването на такива проблеми и знаят какво да правят.
Успех!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: поликистоза
« Отговор #13 -: Януари 31, 2012, 14:59:39 pm »
Така и ще направя благодаря ви за подкрепата и отделеното време и извинявайте ако съм ви досадила.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: поликистоза
« Отговор #14 -: Януари 31, 2012, 18:40:53 pm »
Няма защо :D Не си досадила изобщо, просто нашата помощ стига дотук, за жалост. Повече няма какво да направим за теб, на този етап, освен да ти стискаме палци и да ти пожелаем успех. А ти като си намериш клиника и отидеш при читав доктор, пак си пиши и ни информирай как вървят нещата :D
Успех!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: поликистоза
« Отговор #15 -: Февруари 03, 2012, 12:19:26 pm »
Вилиана 86. Не си досадила. малко късно се включвам .Надявам се вече да си намерила твоя лекар.
Както е писала Сиксенс .Няма с какво повече тук да помогнем освен да гадаем на база на нашия опит ,но това не е достатъчно. Стискам палци за решаване на проблема.
Re: поликистоза
« Отговор #16 -: Март 11, 2012, 21:18:31 pm »
Здравейте отново след неуспешната лапароскопия сега пия фолиева киселина и метфогама,моля ако някой има мнение за тези лекарства нека пише защото аз ги пия за първи път.
Re: поликистоза
« Отговор #17 -: Март 11, 2012, 21:37:38 pm »
Фолиевата киселина си е задължителна при планиране на бременност, но не виждам как ще помогне за поликистозата. Метфогамма/ Сиофор/ Глюкофаж са различни търговски наименования на Метформин(както момичетата са ти писали вече) и това означава, че вече си го приемала. Той си е стандартно лекарство при инсулинова резистентност, която е най-честата причина за поликистозата. Нещо се въртиш в кръг. Май имаш нужда от нов гинеколог и от консултация с ендокринолог. Иначе аз съм стигала в определен период и до 3000 мг. Глюкофаж на ден(3 х 1000) и ефектът при мен беше много добър.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
Re: поликистоза
« Отговор #18 -: Март 12, 2012, 12:40:23 pm »
Много хубаво го е обяснила Инке Тинке,
Надявам се си сменила гинеколога и си се консултирала с ендокринолог. Взимай си лекарствата ,както ти ги е предписал доки. Това е начина да се контролира поликистозата и за да имаш и бебенце.
Въоръжи се стърпение. Може да се наложи корекции в дозите . Направи си и изследвания на щитовидната жлеза.
Успех!
Re: поликистоза
« Отговор #19 -: Юли 18, 2012, 08:23:04 am »
Здравейте-и на мен ми откриха поликистоза!  :( Предстоят ми хормонални изслвдвания,а днес съм и на консултация с ендокринолог.Казаха ми за сега да пия Pregnacare conception и ИНОФОЛИК-няой пил ли ги е?  :ask:
Re: поликистоза
« Отговор #20 -: Юли 18, 2012, 11:48:23 am »
Не съм ги пила, но виждам, че са ти изписали безумно скъпи витамини/ хранителни добавки и двете наситени с фолиева киселина без да е ясно какво причинява при теб поликистозата. Фолиевата киселина е задължителна при планиране на бременност, както и по време на самата бременност, но се отнасям скептично към фолиева киселина за 18лв., при положение, че нормално стува 3-4лв. и си е все така добра. Освен това фолиевата киселина не търпи допир с въздух и е добре да се приема такава, чиито таблетки са опаковани в блистери и се вадят непосредствено преди прием. Иначе, консултация с ендокринолог не вреди. В огромната част от случаите на поликистоза тя въобще не е пречка за забременяване. Трябва да се установи дали при теб има инсулинова резистентност и дали имаш овулация. Основните хормони трябва да се пуснат на 3-ти ден от МЦ, за да са достоверни.А прогестерон има смисъл да се изследва само при доказана овулация- иначе винаги ще даде отклонение.
Успех!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
Re: поликистоза
« Отговор #21 -: Юли 18, 2012, 12:57:32 pm »
За съжаление последните 2 цикъла със сигурност нямам овулация,а изследванията на част от хормоните ми казаха да ги направя на 5-ти ден от цикъла (сега отивам на фоликуметрия и ще питам гинеколожката ми дали наистина да започвам клостилбегит и него от 5 ти ден,както ми беше споменала...).Ендокринолога назначи и изследване на инсулин и глюкоза с обременяване...Сега остава да чакам цикъла да ми дойде,въпреки че щом нямам ову може да закъсне и да не дойде на 33-ти ден,както до сега... :? Колкото до този инофолик-наистина скъпичко излиза,около 60 лв. на месец,но в него май по-важен е този инозитол-не толкова фолиевата киселина...Ама какво да правя-ще спазвам препоръките на лекарите,няма как...  osi_10 Просто се чудех дали някой се е повлиял от него в положителна насока... :wink:
« Последна редакция: Юли 18, 2012, 13:01:54 pm от *Sunny*Angel* »
Re: поликистоза
« Отговор #22 -: Юли 18, 2012, 16:25:22 pm »
Клостилбегит в никакъв случай не бива да се пие без направена спермограма и установена проходимост на тръбите! В единия случай може да е загуба на време и ресурси, а  в другия- може да доведе до извънматочна бременност и куп усложнения!
Ако гинеколожката ти твърди, че хормони се пускат на 5-ти ден, значи е за смяна. Ако се докаже, че имаш инсулинова резистентност има много по-евтини и ефикасни средства...Не, че е лошо да се пробва Инофолик, но нека поне да е сигурно, че точно от това имаш нужда. Овулацията може да се докаже само чрез фоликулометрия. Всичко друго е гадаене.
Отново успех и дано се включи някой, който има опит с Инофолик!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
Re: поликистоза
« Отговор #23 -: Юли 20, 2012, 10:18:50 am »
Здравейте,

И на мен АГто ми изписа Инофолик - поради факта, че преди време имах инсулинова резистентност и съмнения за СПКЯ.
Основното е, че уж регулира функцията на яйчниците и подобрява метаболизма.
http://www.remedium.bg/?page_id=27&record_id=255180

Аз от края на април не съм на противозачатъчни, които пих почти 6години, аот 2 години инсулина ми е в норма и съм  12кг по-малко. Но пак за всеки случай АГто реши да не рискуваме да почнат да се появяват кисти. Преди пиех и Метфогама 500, бях я спряла като смъкнах килограмите (по принцип имам още 4-5кг за смъкване), но сега пак я почнахме, дано подобри чувствителността на яйцеклетките.
Освен това пия Еутирокс за щитовидната, бромокриптин за да смъкнем пролактина до 150 (близо до долната граница, за да повлияе още повече на Ову) и Утрогестан от 16-25 ден.
Септември ще ходя на контролен при АГто, за да мине още малко време след приема на лекарствата,а и искам да си дам малко време на организма да се пренастрои, че 6г на ОК са доста време, а и да видим резултата като падне още ТСХто.
Поне по графиките на БТ и Ову тестовете уж имам овулация последните 3 месеца, а и всички симптоми на Ову са налице.

Re: поликистоза
« Отговор #24 -: Юли 20, 2012, 10:37:55 am »
Лечението ти изглежда адекватно.Добре е, че са установени проблемите ти. По принцип овулация може да се докаже  100% единствено с фоликулометрия, но нищо не пречи да опиташ първоначално с графика и тестове.
Дано скоро има резултат!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
Re: поликистоза
« Отговор #25 -: Юли 20, 2012, 11:17:25 am »
Фоликуметрия ще направим есента задължително, хем ще имам повече време за прегледи, хем ще е минало достатъчно време след лечението.

Inke Tinke аз си мисля, че сме се засичали в 90дневната диета преди почти 2 години?