0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #40 -: Юни 04, 2011, 07:38:46 am »
Изключително недомислено решение!
 на пациентските организации,
аз не видях дискусия в сайта на тази тема!
Това е много сериозен удар върху момичетата с ограничен яйчников резерв
който се нуждаят от повече лекарства! И не само!

Да, именно и аз щях да кажа, че не е само върху тях. Някои жени реагират по-трудно ( аз например) и им трябват по-високи дози.

Боби


  
*
Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #41 -: Юни 04, 2011, 07:55:13 am »
Изключително недомислено решение!


В новините дори споменаха, че това е желание на пациентските организации,


Това е лъжа! Кой си е позволил пак да говори от наше име?

Все пак ми е интересно кои са жените подали жалба? Е, сега вече ще са доволни - няма да доплащат - ще си плащат всичко.
« Последна редакция: Юни 04, 2011, 07:57:38 am от cygnus »
Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #42 -: Юни 04, 2011, 08:13:29 am »
Дони,може да не е по желание на пациентските организации,но те са били уведомени и аз разбрах,че са го одобрили.На страницата на "Искам бебе" във Фейсбук има обръщение към пациентите,в които организацията ги уведомява за това и обяснява своето становище.Който иска да прочете коментарите има ги тук:http://www.facebook.com/pages/Iskam-Bebe/87292442547?ref=ts
*
Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #43 -: Юни 04, 2011, 08:19:21 am »
чела съм ги отдавна, даже "102-ма души харесват това" - предполагам пациенти са всички, не знам.
Уведомени не значи одобрили.
Странното е, че това е провокирано по жалби на пациенти. Все пак кои са тези пациенти, колко са, основателни ли са жалбите? Посъветвал ли ги е някой тези пациенти да подадат жалба, че и всички са се сетили по едно и също време явно, един куп въпроси ми идват в главата, честно казано, не знам дали може пациентска организациия да защити правата на някой, който не само не иска, ами върви срещу себе си.
« Последна редакция: Юни 04, 2011, 08:22:34 am от cygnus »
Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #44 -: Юни 04, 2011, 08:50:16 am »
Да,тук може би си права,че наистина щом има жалби от самите пациенти какво да направят пациентските организации.Щеше да излезе,че вървят срещу себе си.
Да не обвиняваме обаче само пациентите,които са подали жалба.Може би някой от тези жалби са били основателни.Тук във Форума също имаше няколко момичета,които споделиха за някои случаи.Аз не изключвам възможността и някой от клиниките да са злоупотребили.Обаче покрай мокрото гори и сухото за съжаление.
Най-логично ми се струва мнението на radosttinka.Няма да доплащаме нищо на клиниката,но ще си набавяме лекарства отвън,за да довършим стимулацита.Това пак е затруднение за пациента.Ако съм започнала стимулация и днес ми кажат ,че ми трябват още 10 Гонала за утре.Какво ще правя...?
« Последна редакция: Юни 04, 2011, 09:20:41 am от мерилин »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #45 -: Юни 04, 2011, 08:58:37 am »
ето репортажа http://www.btv.bg/news/zdraveopazvane/story/1573392583-Zabraniha_doplashtane_za_in_vitro_protseduri_finansirani_ot_darjavata.html

Грешката е моя...

"Целта е да бъдат защитени максимално правата на пациентите и да се повиши контролът"
-това е точния текст...

Извинявам се, но не мога да разбера, защо сами вървим срещу себе си!
« Последна редакция: Юни 04, 2011, 09:00:43 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #46 -: Юни 04, 2011, 09:15:55 am »
Прикрита възрастова дискриминация, хем отпускат пари на жени до 43г. с предимство хем забраняват доплащането. Добре знаем, че именно тази група по-трудно отговаря на стимулации, прегледите са по-чести и манипулациите по-сложни. Ако се съобразяват с отпуснатите 5хил., опитът при трудните пациенти е обречен.
Ако пък трябва да си набавяме лекарствата "отвън", за да не се тълкува като доплащане, тогава става още по-страшно! Наскоро се натъкнах на провален опит поради съмнение в качеството на Прегнила /мисля, че при Радостинка беше/, не развързваме ли така сами ръцете на черноборсаджиите!
Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #47 -: Юни 04, 2011, 09:44:48 am »
Да, моя опит пропадна най-вероятно заради некачествен Прегнил.
Но и при един самофинансиран опит също няма гаранция, че пациента няма да попадне на некачествено/фалшиво/контрабандно лекарство.

Чудя се какво ли решение ще вземат клиниките, как ще подбират пациентите, така че да са сигурни, че се поберат в отпуснатите от фонда средства за лекарства. Или наистина има възможност да се заобиколи новото изискване на наредбата.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #48 -: Юни 04, 2011, 10:00:48 am »
В сдружение Зачатие няма нито една подадена жалба от страна на пациент. Да не забравяме, че сдружението вече осма поредна година работи ежедневно по защита правата на всички пациенти и не пренебрегва нуждите на едни пациенти за сметка на други.

Така че да се говори, че има подадени жалби, без да се знае колко на брой са, анонимни ли са или от реални пациенти, ако са реални, за какво точно е било доплащането, направена ли е проверка и какво е установила тя, колко от жалбите са основателни и т.н., не е информация, а е просто клюка.

Не на последно място си помислете, че освен тези жени, които реагират слабо и ще имат нужда от повече лекарства, има и други хора, които доплащат за други процедури. Например тези, при които има установени хромозомни аномалии и ще се налага PGD, или ако се налага биопсия на тестисите, или при заболяване на жената, което трябва да се следи в хода на стимулацията и т.н., и т.н. Какво ще правят тогава хората, сами ли ще си правят биопсията или генетичния анализ? Абсурдно е!

По-скоро клиниките ще подбират пациентите си и ще отказват на тези, за които предварително се знае, че ще надвишат лимита. Все пак ще се получават и изненади, знаете, че никога не е възможно да се предвиди абсолютно всичко, в хода на започнатия по фонда опит ще се стига до момент на изчерпване на средствата и ще се прекратяват опити. Или ще се искат пари под масата.

Но каквото и да стане, помнете, че потърпевш винаги, винаги е пациента.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #49 -: Юни 04, 2011, 11:48:13 am »
В допълнение на поста на Мели, бих искала да уточня следното:

Сдружение Зачатие следи внимателно законодателството в страната, когато то касае интересите на пациентите с репродуктивни проблеми. Всички инициирани от нас промени са много добре обмислени и са винаги в защита на правата на пациента. В този смисъл, да се внушава, че тази промяна е инициирана от нас е неуместно и категорично невярно.

Потвърждавам, че в Сдружение "Зачатие" няма подадена нито една жалба от страна на пациент. Да, във форумите има момичета, които са описали такива случаи, но тъй като не са подкрепени с факти и документи, може да се каже, че са анонимни. А да се инициира промяна на нормативен акт по слухове и мнения във форуми е меко казано несериозно.

Мнението ми като пациент - лично аз отлично се вмествам в 5 000 лв. Но много пациенти нямат този късмет. Много голям процент от тях няма да могат да ползват финансирането от Фонда, тъй като ще бъдат връщани от клиниките. И въпреки че се чуха мнения, че този процент ще е малък, моите прогнози не са толкова розови и оптимистични.

И все пак - дори да са само 5% семействата, дискриминирани по този начин, никой не трябва да неглижира тази малка цифричка и да я украсява с розови обещания и думички. Защото когато си в тези 5%, нещата не звучат толкова добре, ама никак.
« Последна редакция: Юни 04, 2011, 11:51:06 am от Елфи »
*
Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #50 -: Юни 04, 2011, 12:12:54 pm »
Това е страхотна недомислица, която ще афектира много хора. Моите предвиждания са, че ако сега имат подадени няколко жалби, то тепърва престоят да получат много повече.
За сравнение, в общината, в която живея в Англия, Здравната Каса е регламентирала точно какво покрива и какво не от един пълен ин-витро цикъл. Например, не покриват отглеждането на ембрионите до стадий бластоцист. Преценили са, че им е скъпо и рисковете са повече от ползите, така че ако пациента прецени си доплаща за това.
При аналогична ситуация в България на пациента му се отнема правото на избор, защото ако се е изчерпал кредита от Фонда оставаш "на сухо". Или пък още по-драматичната ситуация - отгледали сте прекрасни ембриони в повече, но трябва да ги изхвърлите, защото сте изчерпали лимита.....

Как изобщо някой си позволява да ти забранява да търсиш и искаш най-доброто за себе си и собственото ти здраве?!?!?!?

ПП. Забравих да напиша, че това са старите условия, в момента от 1 Април 2011 вече се покрива всичко, но е намален броя на финансираните ин-витро цикли на двойка т.е. дават пълна свобода за качество, за сметка на количество. Разумно, нали?!
« Последна редакция: Юни 04, 2011, 12:17:34 pm от ollivia »




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Re: "Спират доплащането за инвитро"?!
« Отговор #51 -: Юни 11, 2011, 08:56:06 am »
Момичета,гледайте днес от 12,30 часа предаването "Точна диагноза" по ТВ 7.Ще се разискват въпроси точно по тази тема.Гости ще са Радина Велчева, д-р Стаменов и д-р Павлета Табакова.Предполагам дискусията ще е интересна и ще се дадат отговори на много от въпросите,които ни вълнуват тук в тази тема.
http://tv7.bg/news/385962.html
« Последна редакция: Юни 11, 2011, 09:22:20 am от мерилин »