0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #260 -: Май 15, 2011, 00:19:13 am »
Боби, аз отивам от позицията на майка.
А и извини ме, но тъй като аз се свързах със сценаристите на Марта и им разказах за случая ще бъде много глупаво да не се появя.
И защо да мълчим за тази случка?
Ако от нашите гласове поне една колебаеща се майка се откаже от неасистирано раждане, ако поне едно бебе е спасено, то значи всичко това тази седмица имаше смисъл.

Много, много ме изненада с изказването си. 8O
Може би защото достатъчно съм се сблъсквала с фанатизма тук и специално по болниците, мога да ти кажа, че от тези няма колебаеща се. Фактите са, че при такива случаи, винаги гласността е на страната на по-малката гпупичка. Мога да се обзаложа, че от това само ще спечелят и ще те изпозлват за доказателство за тяхната конспирационна теория срещу лекари болници и официална медицина. Едно е да се явиш да си кажеш позицията, но ако настояваш за мерки срещу тях, отгава вече смятам, че ще е по-лошо. АКо искаш дай да се направим екперимент - да видим колко ше са домашно родените бебета догодина. Бас държа, че ше са повече от тази, независимо от този случай и от гласността.

sixsens , позицията ти е такава, защото не живееш в държава, в която съществува истинска свобода на словото. Единственият начин да се справиш с подобни крайни идеологии и да споделиш своята позиция, но не настояваш тяхната да се забранява. Само тогава те нямат сили да причинят вреда на голяма група хора.  Започнеш ли да  правиш закони срещу тях, само ги подсилваш. Да не говорим че не е работа на държавата да казва на хората дали да вярват или не на лекарите. Това може да се случи в тоталитарна държава, но при нашата система би трябвало да не става. 

А и друго - хайде дай за пример поне една демократична държава, в която това, за което говориш е реалност. Защото аз не знам нито една. Шефа ми е холандец, професор е ( т.е. не е някой идиот) и се изсмя като му казах каква гласност се вдигна в България, покрай случая с онази дето беше родила сама преди около година. Понеже и той и двете му сестри са родени в къщи без наличието на апаратура, само с лекар, който взел приспивателно и почти пропуснал раждането :-). А в България се говорят пълни глупости как линейка с кувьоз трябвало да чака долу и тем подобни недомислици. Американците също не го разбират това и тук подобни закони няма, въпреки къде-къде по-честите случаи на домашно неасистирано раждане. Ама ние понеже сме по-католици и от папата, та ще регламентираме раждането и износването на деца със закони, пък линейки с кувьози ще пращаме, може би и мобилна операционна трябва да се прати, че да е там в случай, че се наложи секцио.


Б.
« Последна редакция: Май 15, 2011, 01:09:25 am от Bobbie »


  
Реших да видя каква е тази дандания и защо е толкова хубаво да раждаш у дома, неасистирано. Опитвам се да разбера защо се поема този риск и чета историите в тези сайтове.
Вадя ви откъси:

http://homebirth.beinsa.info/petia.htm
"Въпреки , че знаех , че ще получа отказ , поставих въпроса за домашно раждане на лекарката водеща консултациите ми, като дадох да разбере, че това е решение от което няма да отстъпя. Прие ме несериозно, увърташе, правеше си шеги, да дойдел деветия месец пък тогава да му мислим...
И деветия месец дойде. През това време се бях подготвила с информация, а и емоционално. Намерих много жени разбиращи и подкрепящи желанието ми, на които благодаря за подкрепата, свързах се с още две жени , които са родили неасистирано, съвсем съзнателно са взели това решение, съвсем умишлено са го извършили в къщи и то в България"

http://homebirth.beinsa.info/demetra.htm
"Търсейки поза по време на една контракция, започнах да ругая на ум. ”Проклети доктори. Как искам да имаше кой сега да ми каже, че съм стигнала до там, докъдето си мисля, че съм.” Изсмях се над себе си и отчаяно реших да потърся матка или някакъв знак докъде бих могла да съм.  Неуспешно."..."а мен от всичките ми раждания това беше най-болезненото и най-дългото — 3 часа чести и дълги контракции досега не бях преживявала.".

http://homebirth.beinsa.info/Maya1.htm

"Казах на Души да я сложи надолу. Той я хвана за краката и я провисна с главата надолу. Казах му „Не така, сложи я с лицето надолу, за да изтече каквото има в устата и носа”.

http://homebirth.beinsa.info/Maya.htm

"Усетих лека болка в кръста, малко над таза, след което изтекоха част от водите. Не беше много като при първото ми раждане. Нямах и никакви дефекации. Затова пък започна да се точи от мен някаква зелена течност, на моменти до наситено черна. Тогава не знаех, че това е мекониумът на бебето, който излиза от него заради седалищното му предлежание и малко се притесних."
Доколкото знам мекониумът може да отрови водите и бебето да развие инфекция.
И забележето следващото - изтръпнах докато четох, защо не е извадено като цитат на никоя страница в другия форум? Става дума за СЕДАЛИЩНО раждане"

"В този момент контракциите спряха. Чух мъжът ми да казва : „Хайде, напъни, детето ще се задуши. Тесен ти е тазът, няма да излезе!” Гласът му звучеше доста притеснено. Казах „ Нямам контракция, нямам контракция”. Опитах да напъна със собствени сили, но не беше достатъчно. Времето течеше, а контракции нямаше. Усетих, че мъжът ми се опитва да разшири влагалището ми с пръсти. Казах му, че всичко е наред, събрах всички сили и напънах. Беше напълно достатъчно. Главичката излезе, а заедно с нея на земята за моя изненада пльосна и плацентата. Бебето обаче не проплака. Беше по-скоро синя, цялата й главичка в кръв /най-вероятно от плацентата/, имаше малко верникс на братлето и свивките на краката. Мъжът ми каза, че сърчицето й бие, но явно за няколкото минути преди да излезе главата пъпната връв е била попритисната и притокът на кислород е намалял. Не знам защо, но бях сигурна, че ще се оправи и не се паникьосах, а и знаех, че пъпната връв също я снабдява с кислород. Първо засмуках нослето й, но беше чисто. Тогава започнах да й правя изкуствено дишане и да й разтривам гърдичките и след малко тя прохърка. За всеки случай продължих още известно време, не знам колко дълго, времето тече различно в критични моменти, но може би 5-10 минути. Говорех й, че е безопасно да бъде в това тяло, че я обичаме и други такива. След малко дишането напълно се стабилизира и аз легнах на леглото, като малката беше на гърдите ми."

Как се взима решение за неасистирано раждане при тези цитати?



[/url][/url]
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
мисля си, че няма особена драма, в крайна сметка - за естествен подбор нали сте чували...




"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #263 -: Май 15, 2011, 01:45:30 am »
Да не говорим че не е работа на държавата да казва на хората дали да вярват или не на лекарите.
Б.

Боби, съгласна съм с това което казваш...изпадането в крайности не е от полза.
В същото време обаче, наистина в нашето законодателство новородените имат много малка защита...
Макар че колкото повече "цитати" виждам, толкова повече си мисля че тези хора не трябва да отглеждат и възпитават деца... Друг е въпроса, че това са много тежки думи та и затова подобно решение може да вземе само Бог.

Но..отплеснах се, друга ми беше идеята. С това за лекарите - не съм съгласна. Това е просто дрън - дрън...нещичко да кажат, за да подкрепят "модерното течение" . Понеже няма какво смислено да кажат в защита на подобна лудост - казват това..колко е гадно всичко в болниците, лекари и прочее. Който търси - намира. Ако те е страх че ще попаднеш на кофти лекар - ходиш, търсиш, общуваш, разпитваш и т.н.

Имам пред себе си пример, как реагира разумния човек когато се "опари" . Изпатила си е жената при първото раждане и сега с второто се подсигурява от рано и търси добра болница с добър екип. И намери, разбира се.
*
Боби, както вече казах - аз не искам да се носи наказателна отговорност за това, че си родил у вас си, а за това да се поставя животът на деца в риск /независимо кога, къде и по какъв повод/, когато това доказано се прави съзнателно. /има винаги вариант да си родиш неасистирано не по своя воля, не говорим за това/
В момента има законова вратичка и същата трябва да се затвори, за да се минимизират сакатлъците, заради разни както правилно ги нарече "моди".

Когато живееш в държава, в която по обективни причини за момента раждането у вас - не може да ти бъде асистирано от някой дето има хабер какво да прави при проблеми с новороденото и въпреки това, нарочно и съвсем планирано раждаш така - значи ти съзнателно поставяш в риск живота му. И просто няма да си раждаш у вас, с планировки и гурота и н'ам какво си, ами ще си избереш болница, която да ти покрива високите критерии. Ти като родилка - можеш да си умреш от следродилни усложнения у вас си, щом това са ти убежденията, да откажеш медицинска помощ щом нямаш вяра на лекари - твоя воля. Само че, щом не живееш в джунглата - чак толкова безкрайни права върху живота на детето си не следва да имаш. И понеже здравната система не можела да ти осигури за бебето /не за теб/ реанимационен екип със съответната апаратура в хола, докато раждаш в кухнята - това  не следва да бъде достатъчно основание да умират здрави, доносени деца, заради нечия прищявка. Както неведнъж казах - родителите им да си умират както си искат - не им се бъркам, нито ме интересуват.
В крайна сметка - живеем в организирани общества с някакви все пак правила и закони, точно за да не си прави всеки каквото си иска и му щукне, че е най-правилно и от това да страда най-беззащитната част на това общество.

Ако правото на личен избор е толкова безкрайно и поемането на отговорност за същия избор се състои в думите: "аз си поемам отговорността" и толкова...ами съжалявам, ама значи правила никакви и за нищо не трябва да има, понеже на всеки от нас така за нещо си, му се ограничават свободата и личния избор.

Ами аз например, може да съм дълбоко убедена, че на три големи уискита шофирам толкова перфектно и безопасно колкото и без тях, понеже нося ня пиене. Може целият свят да ме затрупа с медицински статиски, доказващи обратното и аз да не им вярвам и да не ги приемам - понеже си е мое право да не вярвам на такива неща. И по този въпрос си имам лично мнение. И понеже си е мое правото на избор, мога да си се кача в колата солидно почерпена, да си метна детето на задната седалка без столче, да се шибна челно в друга кола, да избия пътниците в нея и собственото си дете и да твърдя, че абсолютно същото можело да се случи, ако не бях седнала зад волана пила. Факт, може да се случи, въпросът е кога е по-вероятно да се случи, ако съм пила, или ако не съм? ;) Ма имало по-малък шанс да стане така, ако бях трезва? Ма имало било закон, който забранявал да карам натряскана? Ама аз не вярвам на статистики бе и на медици и на изследвания в областта - това си е моето право на избор и никой не може да ми го ограничава, ако следвам логиката на тези с неасистираните домашни раждания. И хич не ми дреме "какво било доказано в практиката", щото си е мое право да не приемам доказателства от източници, които не ме кефят мен лично. Въпрос на лични убеждения, които са неприкосновени нали така?
Ама вината, че съм си убила детето и още няколко човека ще тежи на мен и това е моята "отговорност", достатъчно съм наказана да живея с тази вина... Ама съм жива все пак ;) И утре понеже съм убедена, че пиенето не ми пречи да карам - ще карам пак и ще убия някой друг, понеже имам правото на лично мнение, че предишния път случката е била малшанс, а не било от пиенето. Ще си направя сайт в който ще агитирам и други хора споделящи моите възгледи, да карат пияни и да си возят децата. И ако ме послушат - това си е техен проблем и отговорност, аз нЕмам грам вина за това, че ги агитирам. Понеже има свобода на словото и аз имам право да правя каквото си искам, щом са ми такива убежденията.

Всъщност, ако това горното наистина се случи - ще съм надлежно осъдена и ще лежа ефективно. И никой няма да го е еня какви са ми личните разбирания по въпроса, дали вярвам в медицински доказателства за връзката между шофирането след употреба на алкохол и честотата на ПТП. Никой няма да ми съчувства, че съм си убила детето, понеже съм имала еди какви си убеждения и имам право на тях и то детето си е мое и мога да си го убия както намеря за добре.
Обществото ще каже, че има закони, тези закони са наложени, защото практиката и статистиката сочат еди какво си и аз съм длъжна да се съобразявам с тях, независимо какво ми е личното мнение за същите и дали приемам "логиката" върху която те са изградени. И обществото ще е съвсем право.

И ако на мен лично не ми оттърва "тая раУта" - мое право си е да се опитам да се преборя, за узаконяване на карането пиян и неносенето на отговорнст за причинени вреди от същото. Ако, когато успея - ще си карам пияна. Докато не е така - няма да карам пияна и нЕма никакво значение какви ми били личните разбирания, мнения и права да си имам същите.


И щом мен могат да ме задължават нормативно, да вярвам в медицината и лекарите, заради което ИМЕННО ми е забранено да карам пияна и да пуша цигари на закрити обществени места и ако го правя - следват санкции за мен... По каква логика да не може нормативано да се минимизира рискът от загуба на детски живот?


П.П. "Естествениците" се "подготвят" /по нета/ за неасистирано домашно раждане, но не и за това какво да правят, ако бебето все пак не диша и има Бог знае какъв неизвестен за тях /по обясними причини/ проблем. Ако не броим за подготовка:
а/ убеждението, че щом раждаш естествено - нЕма как нещо с бебето да не е наред
б/ ако все пак не е наред - мантри и вербални увещания ще помогнат.
Справка - последния пост на Жаси.  8O
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Не знам, дали му е тук мястото...може би не, но не знаех къде да го постна.
То е от онзи алтернативен подфорум. Следващия линк, ме кара да си мисля, че привържениците на домашното раждане не са чак толкова откачени..Аз лично нямам думи
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=461284.0
Моля, запознайте се с крионците... Те не са хора, само са в телата на такива. Имат си даже преинстал на мозъка и инпланти. Някои не знаят точно кога са се сдобили с тях, затова са пробвали по няколко пъти...
Сега даже, ще медитират дружинно през Скайп на определена тема, но всъщност държат да се дистанцират от сектантството.
Може би аз съм много проста.....определено ми трябва преинстал osi_13
*
И един мармот ги завиваше в станиол... 8O

Мен ми изтриха поста в онзи форум, когато посъветвах лицето с ник Бащатко, да огледа психиатричните заведения отвътре, защото го обиждам предполагам с подозренията си, че е шизофреник.

Да си крионец е куууул. Да си шизофреник - не е. Разликата между двете е единствено в това, че едното понятие фигурира в дебелите книги на официалната медицина, а другото - в интернет. По същество - лично аз не виждам разлики, предполагам заради дисхармонията между мен и вселената.

Вероятно и хармонията ми с програмата "скайп" страда, защото не съм крионец, или крионка ще да е по-правилно? Пък аз досега си мислех, че било бъг в софтуера пууууу  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #267 -: Май 15, 2011, 05:54:00 am »
Боби, както вече казах - аз не искам да се носи наказателна отговорност за това, че си родил у вас си, а за това да се поставя животът на деца в риск /независимо кога, къде и по какъв повод/, когато това доказано се прави съзнателно. /има винаги вариант да си родиш неасистирано не по своя воля, не говорим за това/
Е точно това не разбираш. Ми аз мога да искам да си родя неасистирано по моя воля бе човек. Аз точно никога не бих го направила, но други биха. Като говориш за пиене и пушене - там не е криминализирано на основа какво ти съзнаваш, а си е криминализирано по принцип. Ако не криминалират раждането у дома по принцип, пожелавам ти успех да докажеш в съда, че тази жена съзнателно си е поставила бебето в риск.

Както казах, ако има усложния, за които се знае е друг въпрос, но както вече посочих, ти дори нямаш право да ги задължиш да знаят за тези усложнения, понеже няма как да ги задължиш да ходат на лекар по време на бременността. Ето тази дето сте дали линк, че родила извънматочното бебе- тя въобще не е ходила да я наблюдават. И тя ли е за затвора?
Бих подкрепила нещо подобно в краен случай - примерно знае се, че при някакво положение няма как да се роди живо дете, ако няма интервенция. Но това трябва да става като се преценява от съдия всеки отделен случай, както е в САЩ. Тук лекарите могат да поискат от съдия да те задължи да направиш нещо. Но няма закон, който по принцип да дава право на някой по негово усмотрение да съди ей така, че не си преценил правилно. 

Ти сравняваш с пушенето и с карането пил. Не е въобще същото, защото едва ли има голяма разлика в смъртността при неасистираното и асистираното домашно раждане. А никой не е седнал да оспорва, че асистирано домашно раждане не е проблем да съшествува,ако дъжавата имаше пари да го направи. Утре може да искаш забраната на нормално раждане след секцио, защото видиш ли и там има риск. Или всички да раждаме секцио, че е по-контролирано. Или да дойдат ченгета да ме следят дали пуша докато съм бременна. Ето например много от вас отказват да взимат мултивитамини, при положение, че изследванията показват, че взимането на мултивитамини с DHA е по-добре за мозъка на бебето. Това не мислиш ли, че поне с една глобичка трябва да го накажем, защото все пак намалява шанса на бебето да е оптимално здраво? От какъв зор като го знае човек това, не би си пил витаминките? Ми това значи е съвсем съзнателно раждане на дете в по-малък от оптимален статут. Така ако тръгнем, много неща има основание да се криминализират.
  Много поведения има, които поставят бебето в риск и въпреки това никой не вика, че трябва да пращаме майките в затвора. Например риска при нормално раждане след секцио е около 1%. Ми неасистираното раждане не е по-различно по простата причина, че статистически не е по-опасно.

Никой ли тук не желае да разбере, че човек може да е против нещо и въпреки това да е много внимателен преди да иска смени на закони и тем подобни. Най-лошото, което може да се направи в такива ситуации е да се действа импулсивно и да се сменят закони заради един или два случая.


« Последна редакция: Май 15, 2011, 06:12:21 am от Bobbie »


  
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #268 -: Май 15, 2011, 11:13:11 am »
Никой ли тук не желае да разбере, че човек може да е против нещо и въпреки това да е много внимателен преди да иска смени на закони и тем подобни. Най-лошото, което може да се направи в такива ситуации е да се действа импулсивно и да се сменят закони заради един или два случая.
Аз мисля, че повечето тук го разбират. И ако се стигне до смяна на закони, няма как това да стане импулсивно. Първо защото в България законодателната промяна е тромава процедура и импулса ще угасне през това време. И после защото за изработване на закон ще работят все пак специалисти - лекари, юристи, обществени организации, т.е. професионалисти.

С позицията, че започнеш ли да правиш закони срещу крайни идеологии ефекта може да е обратен, принципно съм съгласна. Но в случая не мисля че имаме работа с идеология.
И още нещо, Bobbie, с цялото ми уважение към позицията ти да не се шуми повече по случая, за да не се предизвика нежелан ефект, тя по-скоро, според мен е валидна за друга държава, с друго ниво на развитие на обществото и други социални условия. Казвам го само като впечатление, моля не го разбирайте като критика.
« Последна редакция: Май 15, 2011, 11:20:42 am от Clarissa »
*
A дали има материалната база да се регламентира това със закон. Някой има ли представа какво има в линейките в Холандия, които са цели реанимобили и какво има в една наша линейка. Колко броя линейки разполага една болница е друга тема. И дали ще има лекари екстремисти, които ще се съгласят да работят при тези условия и да поемат този риск с едни голи ръце.
*
Аз мисля, че Bobbie е много права.

В крайна сметка всичко опира до личен избор. Единственото, което може да се направи, е този избор да е максимално информиран.
*
В този случей има усложнение и за него лекарите са я предупреждавали няколко пъти да постъпи в болница имайки точно това впредвид че усложнения могат да настъпят поради преносването,

Относно втория случей,той не е много добър пример,и жената по стечение на обстоятелствата не е отишла на лекар и така е направила по-добре .Защото ако беше отишла веднага щяха да и кажат че има извънматочна БР и да я посъветват да направи аборт,операция и сега нямаше да си има детенце.

Така че нещата невинаги могат да се преценят с 100% точност.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Относно втория случей,той не е много добър пример,и жената по стечение на обстоятелствата не е отишла на лекар и така е направила по-добре .Защото ако беше отишла веднага щяха да и кажат че има извънматочна БР и да я посъветват да направи аборт,операция и сега нямаше да си има детенце.

щяха да й кажат, да - защото в 99,9 % от случаите, такава извънматочна бременност може да доведе до заплаха за живота на жената.
този случай попада в графата куриози и не бива да се ползва за аргумент.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Да ,аз го казах в друг смисъл . Заплаха  е една извънматочна но в случея Естествениците ще кажат че природата си знае работата и ето на жената е жива.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
jam, защо този случай да не се позлва за аргумент? Да, куриоз е, че се е родило живо дете и майката също е оцеляла, обаче няма нищо куриозно в това, че не е отишла въобще на лекар толкова време, при положение, че е бременна.

cygnus, какво общо имат линейките в Холандия, като там си раждат в къщи с лекар, без да има линейка. Така че какво има в линейките им няма никакво значение, след като тези линейки ги няма, когато някой ражда. Явно тяхните лекари са "екстремисти", защото при тях това е нещо обичайно.

При положение, че една жена е следена по време на бременността и няма никакви показания за проблеми, няма никаква пречка да си роди у дома без да трябва специализирана апаратура. Така е по цял свят, не виждам защо да е различно в България. Дори смехорията да те приемат в болница като преносваш е май само наш патент. От какъв зор ще висиш 5-6 дена там, ако няма да ти стимулират раждането още няколко дена? Трябва да ходиш да те преглеждат, не е необходимо да си в болница.


Б.
« Последна редакция: Май 15, 2011, 15:50:06 pm от Bobbie »


  
*
боби, не е вярно това, преносването се води официално като показател за рисково раждане - прочети внимателно - недоносено И преносено.
И има значение каква е линейката, разбира се, дали може да се осъществи кръвопреливане и и да се подаде кислород и за колко време ще стигне до целта за да се направи операция по спешност. Понякога е въпрос на минути. Освен това и в Холандия се наблюдава тенденция за разък спад на домашните раждания.
*
Ако още има неразбрали - хората, които коментираме тук всъщност не вършат това, което вършат /и този тип раждане е само върхът на айсберга/, защото искат подобрения в системата. Те искат да няма система. Никаква. И несъвършенствата в която и да било област - здравеопазване, образование...за тях са просто удобно оправдание за действията им. Демек - ние правим това, или онова, понеже сме "притиснати до стената" и не ни е осигурена алтернатива. Съветвам ви да се запознаете подробно с тезите им и в други области, освен раждането и може би ще разберете, защо определям поведението им като сепаратизъм. И не считам, че трябва да ги репресираме и да ги натикаме по затворите, защото имали различни виждания от мен и вас за живота, света и своето място в него. Просто намирам за уместно да им се предостави още една възможност за избор в дадени ситуации ;) Пък те са напълно свободни да си решат дали ще направят нещо, за което ще понесат някаква РЕАЛНА отговорност, или няма да го направят. И това е право на избор все пак, само че избор предполагащ поемане на отговорност и носене на последствия за убежденията и действията ти.

Понеже в противен случай Боби - наистина се създава опасен прецедент. Щом за даден група хора личното им убеждение, че нещо било правилно се приеме като легитимен мотив те да го правят... Ми утре и други групи хора, ще имат пълното основание да претендират, че и те имат право да правят всичко, което им е лично убеждение, понеже си било тяхно право да го считат за най-правилно. Примерно един педофил, ще иска безнаказано да посяга на децата си, или на чуждите деца, понеже той има право да вярва, че поведението му е полезно за тях и не е длъжен да вярва в твърденията на когото и да било за обратното.


П.П. И уточнявам, че горните ми мнения, не се отнасят за родителите, които искат да им бъде осигурена опцията - "асистирано домшано раждане" и да могат законно да се възползват от нея. Те са съвсем друга група хора, от обсъжданите в тази тема. Тези от сектичката - искат просто да живеят "извън държавата" и всякакви правила и закони, защото това си било тяхно право и никой не може по никакъв начин да им го ограничава - все едно за какво иде реч.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Боби то е ясно, че никой няма да забрани раждането в домашни условия...Няма как да се приеме такъв закон, а и той би противоречал на обичаите, които сами по себе си са източници на закона. Освен това един такъв закон би бил противоконституционен. Така че това обсъждане е излишно.
Говорейки за някакви законодателни промени ( поне от моя гледна точка ) става въпрос за правата на новородените и отговорността на родителите.

Според мен, щом има санкция за родител, който застрашава детето си ( като го оставя само вкъщи, под 12 год. възраст ) би следвало да има санкция за жена, която застрашава бебето си.
Но и такъв закон би бил твърде спорен, за да се създаде...мисля аз.
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Попрегледах набързо в интернет какво е положението на "местна почва".
Никъде не видях термин "неасистирано раждане".навсякъде се говореше за асистирано - с присъствие на акушерка, завършила колеж и имаща образование да асистира ниско-рискови раждания в домашни условия.В няколко статии прочетох, че въпреки факта, че домашните раждания водят до по-малко разкъсвания, инфекции и кървене при жената, смъртността при бебета е по-висока в сравнение с ражданията в болница.А да не говорим и за факта, че много домашни раждания започват у дома и завършват в болнични условия.Говори се за добра информираност на бременната жена, следене на цялата бременност. Нейно право е да има избор да роди в къщи, но само в случай на ниско- рискова бременност и наличие на кфалифициран персонал.

Това попрегледах набързо
« Последна редакция: Май 15, 2011, 18:57:09 pm от ema2 »
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #279 -: Май 15, 2011, 20:03:16 pm »
cygnus , преносването до определени дни не е рисково раждане. Аз казах, че никъде по света не те вкарват в болница да си лежиш една седмица без нищо да ти правят, защото си преносила. Или те вкарват да раждаш, или си седиш у дома и ходиш на прегледи. Не лежиш в болница. А линейката няма значение каква е, особено когато същата не е налична както не е при никое от домашните раждания.

 Не ми се спори повече за глупости.Имам чувството, че говорим различни езици. Едно е да пренебрегнеш напълно препоръките ( както при тази жена, която е преносила цели 20 дена), а съвсем друго е да казвате, че искате да се криминализира неасистираното раждане по желание по принцип. Това за мен е невероятно грубо вмешателство на дъжавата в личният живот на хората. Няма начин да не позволя на Пенка, Станка и Иванка от форума на Зачатие да ми определят къде и с кой ще си родя детето, ако нямам индикации, че има някакъв проблем. Най-много да ги принудите и на лекар да не ходят, та да не се знае и да няма лекарски препоръки, които да не са спазили. Да видим това как ще го криминализирате, като заражда в къщи и каже, че е мислела, че е в 7ми месец. 
Няма да ви зе мешам повече в тази тема. Фанатизмът в обратната посока тук е не по-малък. 
« Последна редакция: Май 15, 2011, 20:14:25 pm от Bobbie »