0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте момичета днес научих нещо което ме обърка тотално и имам нужда от съвет и мнения ,които са минали по тоя път.
С ясна цел няма да спомена клиника и лекар,поради факта да не объркам др.жени назначена ми е лапароскопия след цветна снимка една запушена и една спираловидна тръба.Поради факта,че лекарят нищо не ми обясни само ми каза,че ако искам да кандидаствам към фонда трябва да си направя илапароскопия,защото цветната снимка нямало да бъде прието под внмание.Аз си помислих,че тя ще е диагносична за уточняване,но след разговор с др.лекар от клиниката /защото лекуващия ми лекар го нямаше/разбрах,че ако диагнозата се потвърди диагностичната лапароскопия ще рпремине към оперативна за отстраняване или прекъсване на тръбите и едва тогава подавам документи към фонда.Стори ми се абсурдно незнам защо си мислех,че това може да се направи евентуално преди инвитро процедурата след одобрение.
вашето мнение какво е имало ли е някой като моя случай.Трябва да реша преди да се подложа на лапароскопия дали съм готова да ми бъдат прекъснати тръбите.Да след обобрена заповед бих била 100%,но 8,9 или 10 месеца по рано не виждам смисъл или мисля грешно?
« Последна редакция: Март 29, 2011, 10:56:32 am от jam »
Здравей bekii!Аз кандидатствах с епикриза от лапаро,на което се оказа множество сраствания,тръбите са пропуснали под силно налягане.Правена им е пластика.А до колкото цветната снимка,мисля че с нея не можеш да кандидатстваш по ФАР.Но изчакай другите момичета да  изкажат мненията си!Мисля че radosttinka е права.На мен сега ми предстои второ лапаро заради двустранен хидросалпингс,тръбите ще ми бъдат отстранени.  Е, 9 месеца се надявах на естествено забременяване но....не стана!
 
« Последна редакция: Март 29, 2011, 17:07:25 pm от kairavd »
Според мен, без да имам опит с лапароскопиите, но от попрочетеното във форума - по-добре ако още при диагностичната лекарят прецени, че е по-добре тръбите да бъдат отстранени, да премине в оперативна.
Какъв е смисъла от две лапароскопии, само време и пари за процедури.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
Благодаря ви за отговорите момичета,вярно че това са си оперативни манипулации и  и би било добре наведнъж да се приключи,но не знам защо ми звучи нелогично да се извършва такава крайна мярка преди издадена заповед аз лично предпочитам да е само диагностична щом цветната снимка не е достатъчна отколкото да живея с мисълта че част от мен го няма защото все пак и 1% да е надеждата си е надежда.може би не мисля трезво,но защо в условията на фонда пише,че при тубарен фактор изискват цветна снимка и /или лапароскопия.Обмислям варианта утре да звъня към фонда за информация ако открия телефон за връзка.И ми остават още няколко дена преди лапароскопията да реша какво ще правя.Но наистина много бих искала да чуя  и др.жени които са били в това положение какво са предприели само аз ли съм страхливата.
На кои телефони мога да получа информация относно подаването на документите?

Телефони за информация относно подаване на документи

  02/895-31-46
  02/895-31-48
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Извадка от правилника на фонда:

Фондът финансира двойки с безплодие, лечимо чрез ин витро оплождане, при наличие на следните индикации:

1. тубарен стерилитет при жената
 - липса на маточни тръби двустранно (оперативно отстранени);
 - едностранна липса с контралатерална непроходимост или стеноза;
 - двустранна непроходимост на маточните тръби (вкл. след стерилизация);
 - едностранна непроходимост с контралатерална стеноза;
 - двустранна интерстициална или истмична стеноза ;
 - състояние след пластика на маточните тръби най-малко 12 месеца след пластиката, при положение че не е настъпвала вътрематочна бременност;


Кандидатстването за финансиране от Фонда става чрез заявление, към което се прилага:

1. медицинска документация, удостоверяваща наличие на индикации по чл. 26 от правилника, както следва:
 -  за индикации по чл. 26, ал. 1, т. 1 - документи от извършването на един или повече от следните методи: ХСГ и/или лапароскопия, и/или лапаротомия; ехографското изследване не е доказателствен метод;


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
bekii, моето мнение е, че ако се налага прекъсване на тръбите, то е по-добре диагностичната лапароскопия да премине в оперативна. Както е писала и Радостинка - една операция по-малко. На мен не ми е ясно какво значи спираловидна тръба. По-добре е обаче да са изчистени всички проблеми предварително, а не да ги решаваш след взимането на заповедта и да се притесняваш дали няма да ти се налага удължаване на заповедта.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Благодаря ви момичета след като уточня с лекаря какво той мисли и защо настоява за лапароскопия ще ви уведомя след седмица.Приятна вечер на всички ви!
*
то е по-добре диагностичната лапароскопия да премине в оперативна.
Хората са казали 'Три пъти мери, един път режи'. Аз пък нямам доверие на моментна преценка на един единствен доктор, затова смятам да направя колкото трябва лапароскопии, но искам нещата да са добре преценени, консултирани с повече от един специалист, документирани, и да съм сигурна че отговарят на психическото ми състояние. В крайна сметка смятам, че има жени, които не биха могли да понесат нормално отстраняването на тръбите, а както знаем важна част от пътя са точно спокойствието и увереността и т.н.т..
« Последна редакция: Май 18, 2011, 23:18:44 pm от lili2011 »
*
Ако се налага да се прекъснат тръбите, тогава по-добре е това да се направи веднага. Колкото и щадяща процедура да е лапароскопията, все пак е операция. Излишно е да се прави една диагностична, а после и оперативна. Подписах съгласие да ми се прекъснат тръбите по преценка на опериращия екип. Но в случая, най-важното е да имаш пълно доверие на лекаря си, Лили. Това е първият и най-важен избор в началото на борбата със стерилитета.
И за да не е оф топик - кандидатствах с епикризата от лапароскопията.
Успех на всички!
*
Още веднъж ви благодаря за съветите момичета.Бях обещала след седмица да напиша за решението си,но по стечение на обстоятелства се отложи във времето.
Лекуващият лекар,който настояваше за лапароскопия изведнъж взе да нервничи при задавани от моя страна въпроси.По късно разбрах,че това май е рутинна процедура за тази поликлиника след всяка цветна снимка да назначават лапароскопия и в повечето случаи след подписано съгласие ако има проблем да премине в оперативна да премахват каквото смятат за  проблемно според тях.Съвсем сериозно лекар който мислех,че е с авторитет изпадна в нервен тик като поисках повече подробности.С цел не споменавам името му ,за да не объркам др.негови пациентки,защото то е ясно ,че от всеки лекар едни ще са доволни други не.
Но както и да е реших да направя втора консултация при д-р Владимиров и ето неговото решение.Цветната снимка показва сраствания но на ултразвук не се вижда хидросалпингс и не се налага да правя лапаро,но предстои хистероскопия за премахване на полипче първи месец и втори месец инвитро с наши средства.

Сега започват др.питанки,но трябва да реша къде да е манипулацията при кой лекар,защото Владимиров каза,че и в новата клиника извършват вече.Забравих да попитам кой прави хистероскопията,но това ще уточнявам допълнително.Незнам дали вървя в правилната посока ,но се надявам да е така.Успех на всички останали!
*
Лекуващият лекар,който настояваше за лапароскопия изведнъж взе да нервничи при задавани от моя страна въпроси.По-късно разбрах,че това май е рутинна процедура за тази поликлиника след всяка цветна снимка да назначават лапароскопия и в повечето случаи след подписано съгласие ако има проблем да премине в оперативна да премахват каквото смятат за  проблемно според тях.
Където съм питала - навсякъде е така. Това мен много ме притеснява.
Здравейте момичета!Мога само да кажа,че в момента аз кандидатствах само с цветна снимка.Така че,цветната снимка я зачитат!
На моя приятелка днес са й оформили документите за фонда - тубарен фактор. Понеже няма нет ме помоли да проверя дали не трябва нещо друго ... да не пропуснем...
И аз сега чета.. Пише в заявлението "Направена ХСГ - непроходима дясна маточна тръба с контралатерална стеноза. Приложено разчитане". Но не е приложена снимката. Лапаро не е правила.
Утре преди да й пратим документите ще пием кафе и май ще трябва да звъннем във ФАР.
Какво мислите?!?! Има ли щанс да я върнат?!?!

П.П. Трябва ли личните им карти да са "вярно с оригинала"?

"Бъди благодарен за това, което имаш. Накрая ще имаш повече.
Ако се концентрираш върху това, което нямаш, никога няма да имаш достатъчно."
*
Копие от личната карта с гриф "Вярно с оригинала" и подпис.
Аз кандидатствах също с тубарен фактор - една прекъсната тръба с контралатерална стеноза. Приложих само епикризата от лапарото.
Точно това ме притесни, няма лапаро, само снимка, но пък не са й я дали от клиниката. Има само коментар на снимката, заверен от клиниката.

"Бъди благодарен за това, което имаш. Накрая ще имаш повече.
Ако се концентрираш върху това, което нямаш, никога няма да имаш достатъчно."
*
С епикризата от ЦС също може да се кандидатства, не всеки прави и лапаро. А и записа от лапарото не ми е искал никой, по тази логика не им трябва и ЦС. :)
*
Аз кандидатствах само с разчитането от ЦС без самата снимка и епикриза от клиниката. Одобрена съм и с получена заповед.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
Благодаря, значи всичко е наред. Спокойно можем да й пуснем утре документите.
Абе те клиниките си знаят работата, ама ние, пусто, все се съмняваме...
Успех!!

"Бъди благодарен за това, което имаш. Накрая ще имаш повече.
Ако се концентрираш върху това, което нямаш, никога няма да имаш достатъчно."
*
Не е ли по-лесно клиниката, която е избрала приятелката ти, да оформи и изпрати документите?
Успех и от мен! :)