0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    saraapl

  • *****
  • 2009
  • Нашата мечта... Обичаме те много
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #20 -: Февруари 21, 2011, 14:24:30 pm »
Здравейте и от мен..Аз имам една дилема-снощи милото бебче почти цяла нощ плачка,мисля че са коликите и все пак...
Не сме имало такива нощи като тази..Аз съм спала почти 1 час а бебко малко заспива и се събужда и започва да плаче.Корема му така играе че чак милото се стряска.Знам че за коликите лек няма и все пак-дайте ми съвет поне малко да му олекне.Толкова ми се свиди милото като вземе да плаче,че чак и аз искам да ревна...Иначе си хапва-мислех че ако го боли нещо друго няма да иска да се храни..
Дойде ми наум и на доки да ходим-ама дали да го направя.Почти съм 100 % сигурна че са колики.Просто с такава "сила" досега не сме ги имали..Възможно ли е да е друг проблема??? Кърма имам достатъчно-стига му... Леле колко много въпроси имам..
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #21 -: Февруари 21, 2011, 14:28:35 pm »
Сари Никол колики не е имала но от други мамита съм чувала, че затоплят кърпа със сешоар и слагат на коремчето. Много е важно и какво си яла ти щом я кърмиш. Спазвай строга диета щом са толкова силни коликите. А какви капки ползваш?
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #22 -: Февруари 21, 2011, 14:42:38 pm »
Лиде, поздравления за защитата!Много ти се радвам!
Детенце да оздравява бързо, за да се зарадваш спокойно на успеха си!

saraapl, слагаш една сгъната пеленка на коремчето на бебето,
пускаш сешоара на ниската степен и от разстояние затопляш!
Пробвай, при Калина имаше много добър ефект.
Но коликите са период през който се минава търпеливо,
облекчаваш с капки и разни приоми докато отминат!

Жаси, аз също не приемам за нормално организма да се бори сам с висока Т!
Митака започне ли да вдига, ако не взема мерки скалата се качва
на 39 и отгоре за отрицателно време!
37.8- давам Панадол или Нурофен, ако не помогнат и мине 39 Хексалгин,
без да чакам да минат 3 часа след Панадол или 6 часа след Нурофен!
А свещичка Ефералган слагам, ако от раз е над 38.5!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #23 -: Февруари 21, 2011, 14:46:50 pm »
Сара така както го описваш си е точно колики и точно така коликите започват в началото по-леко и после се засилват, после отслабват и после изчезват  :). Андрея беше с ужасни колики ама наистина ужасни. Беше само на кърма и по едно време бях решила да я отбивам защото някой ми беше казал, че коликите били от кърмата (добре че не се вързах  :)). На нас никакви илачи не ни помогнаха а повярвай ми опитахме всички капки, които може да се намерят у нас и закупени от чужбинско  :D. Облекчаваше ни само гореща пелена на коремчето - гладих с ютия една пеленка и после я гушках. При нас коликите преминаха малко преди да навърши 3 месеца но при всеки е разлечно. Стискаш зъби и това е ще премине  :P
"Всеки от нас се ражда, защото преди това Бог го е обикнал, оценил, видял е смисъл в това и той да стане част от мирозданието"

Митрополит Антоний Сурожки
*

    saraapl

  • *****
  • 2009
  • Нашата мечта... Обичаме те много
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #24 -: Февруари 21, 2011, 15:19:28 pm »
Сари Никол колики не е имала но от други мамита съм чувала, че затоплят кърпа със сешоар и слагат на коремчето. Много е важно и какво си яла ти щом я кърмиш. Спазвай строга диета щом са толкова силни коликите. А какви капки ползваш?

Ами ползвам капки но са от тук(Испания) и не знам дали са познати в България..Аероред се казват.Има някои форуми където майки са ги ползвали от България.Познати са им ги докарали от Испания..Ами има ефект но сякаш се усилиха изведнъж..а симптомите са си точно както ги описват форумите-крачетата,юмручетата стиснати,почервеняването на лицето..Абе луда работа.
Как ползвате капките за колики в България.Тук даваме по 5 капки през хранене..аз поне така ги давам..
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #25 -: Февруари 21, 2011, 15:24:28 pm »
Здравейте! Хубава седмица и от мен!
За температурата - ето мнението на д-р Бърди, което аз много ценя (извадки):

"Аз лично не поддържам мнението да не се дават антипиретици под 38. Смятам го за необосновано, недоказано (като полза) и рисково като поведение. Ако детето подскача с 38? може и да не подскача и играе след 1/2 час а да направи гърч, например, ако т-та внезапно отиде към 40... .

Изобщо моето скромно мнение е че никой практически работещ Педиатър не може и да мисли да оставя деца (особено под 2 годинки) с т-ра с часове и по принцип за мен този въпрос е вид "лакмус" за това колко "практически опитен" е един Педиатър... почне ли да ми говори  "до 38 чакаме и т.н.", го отписвам от "интересните" за мен професионалисти. Това е толкова базов и дълбок въпрос, че който не успее там да ме впечатли, едва ли ще ме впечатли с редки диагнози и научни "абра-канабри" от последна мода (като "Сингюлер" манията, например, или светенето с фенерче из нослетата, или кашкавал овчи-сирене краве, триковете...).

Видял съм много, за да ме лъжат лесно... .
Знаете ли, когато работите много години, видели сте доста неща, всяка нова за Вас информация се пречупва през личното мнение. И много трудно си променя мнението човек, имащ дълбок практически опит.


Едно отклонение ще направя тук... това с 38 е Американско мнение и в Европа не се поддържа навсякъде- например Французите НЕ го поддържат и дават антипиретик над тази т-ра, над която детето не се чувства добре. Но над 38- винаги. Тяхна (Американска) е също теорията че видите ли нормалната т-ра била до 37.3, с което аз лично категорично не съм съгласен. Впрочем, никой не знае- няма да намерите лекарски учебник, в който ТОЧНО И ЯСНО да е дефинирано кое е нормална т-та, и кое не е. Пишат че над 38 било повишена, под 38- не била. Да, но има пневмонии и с 37.7...така че >> пак "увиснахме Господа" .
Моето мнение? всичко над 37 (включително и 37) си е т-ра над нормата. Всичко до 36.9- норма. Това под мишницата измерено, и то лява мишница.
...
Не забравяйте няколко неща:
* повишената температура не е толкова защитна реакция колкото реакция към стимул. Ако не бе така, щяхме да си имаме постоянно повишена температура. Контролът на телесната темпратура е в много тесни граници и перфектен. Именно затова 37.3 постоянно не е нормална температура. Да, дневни вариации има, но това е друг въпрос.
* наистина може повишената температура да стимулира защитни механизми, но това изобщо не значи че щом свалите температурата защитните механизми престават да функционират. Защитните механизми са отговор на стимул, а не са се отключили "от само себе си". Следователно отговорът на външният стимул продължава независимо каква е т-та щом стимула (вирус, инфекция, онкологично заболяване и т.н.) е наличен. Пример? Спира ли имунният отговор към една тежка инфекция съпроводена от хипотермия? Не.
* Да, Нурофен и от групата са имуносупресори и понижават имунният отговор към инфекции. Но с една,две дози дневно нещата много не се променят за здрави деца.

* няма НИТО едно научно доказателство или статия доказващи че, деца на които не са давани антипиретици, се оправят по-бързо от деца, на които са давани. При едно и също заболяване,разбира се. Опитът показва че деца с добър контрол на повишената т-ра много по-лесно и бързо преодоляват банални вирусни заболявания, отколкото деца с лошо хранене и обезводнени от дни с висока т-ра. Тук има възрастови различия и много други детайли. Защото липсата на контрол на т-та допълнително "наслагва" върху основното заболяване допълнителна патология >> най-вече обезводняване,липса на адекватно хранене, силен катаболизъм със загуба на тегло. Не е все едно дали ще имате диария с тежко обезводняване от висока т-ра, или диария с контрол на т-та, и от там по-слабо обезводняване"


Дано е добре д-р Бърди! Липсват ми мненията му!

Моето дете с Т над 37 е като парцал. Лично аз давам антипиретик за Т над 37.

П.П. Сара, пробвай както мишето ти е казала. Аз сешоара го бях обявила за вълшебния уред! :)
При нас коликите продължиха доста - до 5.5 месеца. В известна степен помагаше и носенето на ръце, гушната плътно до тялото ми.
« Последна редакция: Февруари 21, 2011, 15:33:29 pm от severina »
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #26 -: Февруари 21, 2011, 15:54:19 pm »
Сара казваш ,че друг път не са били толкова силни коликите - аз мисля ,че зависи понкога какво е яла майката.
Моята теда почти нямаше колики или ако е имала са били възможно най- леки отначалото дадох АМ веднъж и тя тогава имаше зверски колики няколко дена ,но после тръгна яко кърма и до сега си я карам на кърма само
Наскоро обаче бях готвила боб с кисело зеле е вярвайте ми детето ми така се превиваше че не си помислих повече за подобни манжи
Чувала бях ,че не трябва да се ядат някои видове храни ,но до сега не съм спазвала нищо - обаче като ревах една вечер с нея и то почти в края на 3 м ....
Така че може от нещо да са се увеличили и да минат бързичко дано така да е и съвсем скоро да се успокои миличкото !
[/url]
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #27 -: Февруари 21, 2011, 16:22:54 pm »
Храненето на майката в периода на кърмене е много важна!
Разбира се има кърмачета на които не им влияе, но аз лично съм избягвала някои храни-
пикантни и газообразуващи, такива които са силни алергени - мед, силни билкови чайове!
Информация има много, търсене трябва и внимаване.

А и бебенцето на saraapl е само на 10 дни,
още се адаптира се към света и света (вие) към него!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #28 -: Февруари 21, 2011, 16:36:24 pm »
jasmin_veni, далматинката ни е на 4 години и се казва Каледония :dogrun:.

Мен много ме е страх от висока температура. Като се прибрахме от родилното се започна едно лудо мерене на температура, мъжът ми щеше да ме бие :rockon: :bonk:.
Препоръчвам да си имате температуропонижаващи свещички. Свалят температура много бързо  :nurse_1: .

Днес ходихме да ни четат чиста молитва  :)!






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    saraapl

  • *****
  • 2009
  • Нашата мечта... Обичаме те много
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #29 -: Февруари 21, 2011, 17:13:48 pm »
Сара казваш ,че друг път не са били толкова силни коликите - аз мисля ,че зависи понкога какво е яла майката.
Моята теда почти нямаше колики или ако е имала са били възможно най- леки отначалото дадох АМ веднъж и тя тогава имаше зверски колики няколко дена ,но после тръгна яко кърма и до сега си я карам на кърма само
Наскоро обаче бях готвила боб с кисело зеле е вярвайте ми детето ми така се превиваше че не си помислих повече за подобни манжи
Чувала бях ,че не трябва да се ядат някои видове храни ,но до сега не съм спазвала нищо - обаче като ревах една вечер с нея и то почти в края на 3 м ....
Така че може от нещо да са се увеличили и да минат бързичко дано така да е и съвсем скоро да се успокои миличкото !

Ами за зелето какво да кажа-именно това ядох че и с чесън за капак.А и кафе си пийвам-с кофеин само сутрин но достатъчно ... Леле направо съм стоварила бомба в коремчето на сладкиша... Ами милото ми има много газове-поне изхвърля ама да видим.Определено ще имам режим на храненето по време на кърмене..
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #30 -: Февруари 21, 2011, 17:17:06 pm »
Здрава и хубава седмица ви пожелаваме.

Жаси, аз също не приемам за нормално организма да се бори сам с висока Т!
Митака започне ли да вдига, ако не взема мерки скалата се качва
на 39 и отгоре за отрицателно време!
37.8- давам Панадол или Нурофен, ако не помогнат и мине 39 Хексалгин,
без да чакам да минат 3 часа след Панадол или 6 часа след Нурофен!
А свещичка Ефералган слагам, ако от раз е над 38.5!
[/color]
Ей така правя и аз.
При първото им разболяване, чаках до 38 за да дам панадол, и от чакане, тя вземеше, че стане 39-39.2.
Сега като се оказа, че Алекс е с пневмония и то само с еднократно вдигане на температура 37,5 за 4 дни и след 3 прегледа със слушалки не се чу нищо а се видя само на снимката, давах антипиретик след 37,2. И в болницата като поддържаше 3 дни 37.4, 37.5 (след като антибиотиците вече му бяха спрени) не го чакаха да стигне 38.
Обикновено и при тримата още след първия прием температурата пада, освен сега когато им се влоши състоянието, но то това си беше гаден вирус.
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #31 -: Февруари 21, 2011, 17:25:20 pm »
saraapl на лекциите на ЛЛЛ казаха, че това, което ядем си е за нас и газовете са за майката, не за бебето. Вярна и послушна ученичка съм и прибирайки се от родилното омаах салата зеле и моркови. Не спахме грам същата нощ, освен прави. внимавай какво ядеш следващите три месеца. З акапки - ползвах Инфакол (английския) Саб Симплекс и Био Гайя.

Наплашихте ме за тази Т...никога не е вдигал Ники и имам само Нурофен. Утре ще ида да заредя аптечката с Хексалгин и Ефералган свещички.

Вижте каква забавна статия, само дето не знам майките на момичета как им обясняват за селиндионките :lol:
http://www.dnes.bg/redakcia/2011/02/21/znaete-li-kakvo-e-selindion.111582,1
[/url][/url]
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #32 -: Февруари 21, 2011, 17:32:51 pm »
Сари определено трябва да промениш менюто  :lol:
Аз колкото материал изчетох се оказа, че кърмачките трябва да ядат само ориз и картофи  8O
Избягвай пържени, бобови храни, газирани напитки... зеле както разбра  :lol:
Мъжа ми хапва салата зеле,  а аз моркови  :D не ги смесвам
А кафе не съм пила може би година (в момента в който почнах стимулацията за ин-витро процедурата). Ами не знам дали е това, но откакто се е родила малката да чукам на дърво съм нямала проблеми с нея  :D

И аз чух, че англ. инфакол бил мн ефикасен при колики и поръчах на приятелка да ми донесе. Сега имам 4 опаковки за които платих 13 паунда и така и няма да ми влязат в употреба, така че ако някой има нужда да пише на лични.

Хе хееее и аз се чудя какви са тези "селиндион"-и за които не съм чувала.
« Последна редакция: Февруари 21, 2011, 17:48:22 pm от ileini »
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #33 -: Февруари 21, 2011, 18:18:10 pm »
Хе-хе, първо помислих че става дума за "силиконки", тя работата била друуугааа :lol:.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #34 -: Февруари 21, 2011, 18:41:07 pm »
Смарайди, много й се хилих на статията, но си спомних един друг случай. Качвам се в трамвунгера (трамвай) и съм зверски изморена от обиколка по клоновете, краката треперат и се завличам на една седалка и започвам да събирам сили. Качва се момиченце с майка си, застава до мен и се започва "Искам да седнааа, искам пъъък, няма ли кой да стане". По принцип отстъпвам място на майки с деца, бременни и някоя ненахална старица, но много ме ядоса този тон, който беше "аз съм принцеса, всички вие трябва да се подчинявате". Само се обърнах лекичко към принцесата, която ме гледаше ядосано и...попаднах на по-гримирано от мен момиче на 5-6 г. Даже френски маникюр си имаше.
Обърнах се на другата страна и съчувствах на майката, която се опитваше да я убеди, че е нахална.
[/url][/url]
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #35 -: Февруари 21, 2011, 18:51:09 pm »
За съжаление масово девойките вече не са това което бяха :).Имам наблюдения в училището на сина ми,че вече в 5 клас са гримирани със всичко което се сетите и наистина маникюра си го бива та и някоя татуировчица лятото се забелязва.Дали защото момчетата по-късно е прието че се развиват,но изглеждат направо бебета в сравнение с момичетата.

Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #36 -: Февруари 21, 2011, 19:05:13 pm »
Сара, Йоана също имаше много силни колики. Помагаше сешоара( да е жива и здрава Мишето, че ми каза)и може да ти е странно, но течащата вода ги успокоява също. Гледах клипчета с родители, които държат бебето до чешмата и пускат да тече водата. Бебето веднага спираше да плаче. Пробвах и наистина действа. :D От капките ни помагаха само Еспумизан. Напълно спряха след един бабин метод - с борина. На много дечица е помогнало, пробвай и това. При нас коликите приключиха 4 дни след борината.
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...





БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #37 -: Февруари 21, 2011, 19:35:58 pm »
какво е борина и как се ползва?
[/url][/url]
*
Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #38 -: Февруари 21, 2011, 19:48:35 pm »
За борината имам спомени,че баба ми си разпалваше с тях печката :D.Клечки,които много бързо се разпалват и миришат страхотно на бор.Но това може да е нещо друго разбира се :).

Re: Ведра февруарска седмица - 21-27.02.2011
« Отговор #39 -: Февруари 21, 2011, 19:59:09 pm »
Да, да, точно тези борови клечки за разпалване. Пали се клечката и държите отгоре една кафена лъжичка да почернее. Като изстине се слага малко кърма в лъжичката и с малкото пръстче се размива да почернее млякото. Дава се преди всяко хранене. Най-интересното е, че това ми го каза моята гинеколожка. Тя е пробвала какво ли не с нейното дете и само това е помогнало. Всички тези капки против колики минават през черния дроб, а това е въглен. Може само да помогне, не и да навреди. Аз си опушвах 4-5 лъжички за по-удобно и давах преди всяко кърмене 4 дни. После нямаше нужда. :D
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...





БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!