0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Eille

  • *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Здравейте момичета,
Преди 12 дни ми биха една инжекция мускулно метотрексат заради извънматочна бременност. Следя чхг-то през два дни - до седмия ден след метотрексата се покачваше, последният път, слава богу, беше паднало - от 511 на 410. Утре пак ще го изследвам и се надявам още да се е понижило нивото на хормона. Кървенето ту почва, ту спира. Болки също имам, но не са силни и не са постоянни. Имам няколко въпроса към момичета, които са лекувани с метотрексат:
- Кога чхг-то стана 0.00?
- До кога имахте кървене и болки? След колко време ви дойде първата нормална менструация?
- Правили ли сте цветна снимка или лапароскопия след метотрексата, какви бяха резултатите? Колко време след извънматочната ви ги назначиха?
- Каква доза метотрексат ви сложиха и колко време след него ви казаха да изчакате със забременяването?
- Кога започнахте пак приема на фолиева киселина и в какво количество?
Преди да ми бият инжекцията търсих информация за този вид лечение на извънматочна бременност, но по българските сайтове информацията е оскъдна и доста разпокъсана, затова реших да отворя тази тема.
На мен това ми е втора извънматочна бременност, при първата дълго време докторите смятаха, че е ранен спонтанен аборт, за съжаление обаче не беше и ми махнаха тръбата - в епикризата пише разстроена извънматочна бременност с руптура на тръбата.
Ще съм благодарна, ако споделите, как е било при вас.


*
Re: Извънматочна бременност и метотрексат
« Отговор #1 -: Април 09, 2010, 13:17:06 pm »
Аз бях на метотрексат, но при мен беше след гроздовидна бременност.
Не бях на инжекции, а ми вливаха системи. Вливянията бяха всека седмица по веднъж и ЧХГ падна може би след месец и половина.
За първата менструация не си спомням понеже беше отдавна.
Не са ме пращали на цветна смимка, а според мен трябваше / но сега го знам /.
Забраната за забременяване при мен беше 1 година. Може би е била толкова много заради по-големите дози метотрексат.
За фолиевата киселина знам, че е добре да започне приема 3 месеца преди забременяване. Ако греша моля някой да ме поправи.
Тъй като имам и две извънматочни бременности, знам че цветната снимка е задължителна.
*
Re: Извънматочна бременност и метотрексат
« Отговор #2 -: Юни 12, 2010, 19:54:00 pm »
На кратко,при мен беше така: на 12.04 ми правиха лапароскопия заради извън маточна бременост. Седмица преди това ми биха мускулно една доза метотрексат.Ефекта след 5-6 дни беше нулев ,а болките продължаваха,кървенето също.На края ме приеха по спешност с болки от разкъсана тръба,която в последствие премахнаха. В същност разбрах ,че съм бремнна още на 4 седмица,но АГто ми каза ,че съм в овулация,да пия един аулин и да правим малко секс!!! След няколко около седмица вече бях на метотрексат в болницата с установене (най-накрая) изв.мат.брем. Та,при мен възстановяването беше много добро и бързо. Гузната ми АГ ми назначи нагревки след операцията,които бяха много важни ,за да се избегнат сраствания след операцията. Близо 2 мес.минаха от цялата лудница и вече ми казах,че можем да опитаме пак :) Успех и дано се оправиш по-бързо.Интересно след като си имала руптура,защо не са махнали трябата? Така рискът за повторни проблеми е много голям.
Maeva
*
Re: Извънматочна бременност и метотрексат
« Отговор #3 -: Март 31, 2011, 22:57:07 pm »
здравей мила и аз имах миналата година 2 извън маточни бременности и един спонтанен аборт, на 1 та ми махнаха лявата тръба,на втората ми биха тази въпросна инжекция.За радост мина добре но хормона  отчита поне още 20 дни докато се изчисти кръвта.За първата мс.зависи при мен беше след 31 дни след това ми казаха че всичко е наред.И мога да започна с пробите за бебе чак като минат поне 3 мс.така че мила не се отчайвай горе главата и успех :D :bighug: :bighug:
Re: Извънматочна бременност и метотрексат
« Отговор #4 -: Април 03, 2011, 11:56:08 am »
аз също имам прекъсване на изванмат.бременност със метотрексат.Наложи се да ми влеят две системи през 7 дни за да се прекъсне.За цикала обаче нищо не си спомням защото беше преди 3 години