0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #20 -: Януари 20, 2011, 00:13:02 am »
Тревожи ме... че мъжът ми пие алкохол и това ще доведе до привидно добри, но некачествени сперматозоиди.
Позволявам си да изместя акцента на въпроса Ви относно алкохола. Разбирате, че страхът Ви е неоснователен, тъй като нормалната употреба не води до изменения, че дори и ненормалната – по тази логика алкохолиците не биха имали деца /това е по-скоро метафора, не изказвам медицинско становище/.
Позволявам си да се намеся,понеже Цигу може би не се е изразила достатъчно ясно,а и мен ме вълнува същия въпрос.Работата е там ,че те и ние сме с мъжки фактор.Тук всякакъв вид злоупотреба - тютюнопушене или алкохол вреди.А нашите половинки отказват под всякакъв повод и предтекст да се "постараят" повече.Това нас ни вбесява меко казано.Контролът е изцяло извън нас и без това.А когато мъжът отказва да се лекува,да се старае и да поделя борбата(за мен така излиза) - то за какво иде реч??...

Благодаря Ви за изчерпателните отговори за страха. Обясненията Ви са ми полезни.
И Фибо добре ме е допълнила. Посочих опасенията за алкохола като пример как обличам страха си конкретно и оперативно  :)

Но моето отношение е различно: аз не искам да упражнявам пълен контрол. Партньорът ми е здравомислещ, отдаден на борбата ни и често внася баланс, когато залитам в крайности.  Пълното спиране на алкохола при нас не помогна за забременяване нито спонтанно, нито с инсеминация при оптимални условия.

В един идеален свят, бих предпочела да продължи с пълното въздържание, но в реалния приех, че този фактор не е решаващ за успеха. Щом чашка на ден му помага да се чувства нормално предвид всички други проблеми, приемам го. Не искам да си вгорчаваме отношенията, имаме много хубава връзка. Животът ни ще продължи независимо от изхода на процедурата.
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #21 -: Януари 20, 2011, 16:42:21 pm »
fibo, не ползвам "цитат", защото се задръства постът.
  Това с мъжкия фактор променя нещата. Сега вече съм съгласна, че всеки вид злоупотреба вреди. Въпросът е какво е злоупотреба. Ето защо моля за повече детайли. Благодаря много за уточнението! Разбирам, че не е нормално в нашите очи човек да има ясното съзнание, че изходът от борбата е в ръцете му и да продължава да я омаловажава. За това има причини и се съмнявам те да са свързани с чувство за малоценност, неудобство, вина в контекста на остарелите представи как мъжът прави деца. Ако става дума за именно такъв класически случай на малоценностни преживявания, моля да ми кажете, тъй като Вие най-добре познавате човека до себе си и чувствата му, колкото и маскирани да са те.
   Ако обаче Вие сте сигурна, че човекът се противопоставя негласно на усилията Ви по друга причина, значи има нещо, което му пречи да прави това, което съзнателно иска. Тогава, когато употребата носи повече вреди, отколкото ползи и въпреки това тя продължава, най-вероятно става дума за зависимост. Тя има много лица, употребата е само следствие от зависимостта. Зависимият прилича на човек, който постоянно слага ръката си върху нагорещена печка, въпреки че знае, че ще се опари. Постъпва така, сякаш действа против собствените си интереси и желания, но винаги намира обяснения в обстоятелствата. Силно вярва, че няма проблем, съвсем не лъже, когато го казва и е убеден, че може да спре, когато поиска. Постоянната злоупотреба дори не е задължителна. Повечето зависими дори не пият често или пият само даден вид алкохол /ако става дума за това вещество/.
   Тук има два проблема: Първият е, че никой, наистина никой не е в състояние за повлияе това поведение. Този, който се опита, е в позиция на съзависим. Когато боледува един член на семейството, боледуват всички заедно, при това често те страдат много по-тежко. Няма как член на семейството да помогне, той само може да подкрепи зависимостта. Уговорките, клетвите, пазарлъците и обещанията само вредят. Съзависимите трябва да разберат, че ако в момента зависимият маскира болестта си чрез бойкот на един жизненоважен житейски проблем, утре няма да се спре и пред въпрос наистина на живот и смърт. Терапията обаче е открита и засега е единствената, която помага. Ако някой се интересува, ще обясня. Затова казах в един пост, че трябва първо да се разбере дали става дума за зависимост.  
   Вторият проблем е свързан с действията на самият зависим. Единственото условие да заживее нормално и щастливо е да иска наистина дълбоко в себе си да спре. Бих дала допълителна информация, ако има интерес.
   Това е много деликатна тема, България е 30 години назад в лечението на зависимостите и съществува силна социална стигма. Не е срамно да си зависим, така както не е срамно да си болен от която и да е болест. Зависимостта е нелечима, но може да се контролира и човек да живее щастливо.
   Моля силно за извинение ако думите ми не се отнасят до някой от тук описаните случаи, но от обясненията за действия на човек против собствения му здрав разум, останах с това впечатление, а и намерих удобен случай да кажа, че има оправия, тъй като това е почти масов проблем.
   Относно това, че си водим мъжете по изследвания и процедури и поемаме голяма част от тежестта като усилия – това е ОК дотогава, докато чувстваме тежестта като, макар и неравна, споделена. Когато обаче чувстваме, че само единият тегли колата, явно става дума за друг проблем. В момента не знам какъв, само предполагам, тъй като само мъжът може да каже. Ясно ми е, че той няма да се обърне за помощ или да зададе въпрос, нито пък че Вие можете да му помогнете, но тъй като сте най-близо до него, можете да заподозрете за какво става дума и да го насочите. Оттук нанатък решението е в неговите ръце и всички действия от Ваша страна биха му навредили, както и на Вас лично.
« Последна редакция: Януари 20, 2011, 17:06:32 pm от Ваня Савова »
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #22 -: Януари 20, 2011, 17:05:11 pm »
Цигу,
   Представяте отношенията си като хармонични и мъжът – като подкрепящ. Дай Боже всекиму това, защото при такива семейства изходът е почти предрешен – щом има любов, нещата се нареждат! Радвам се и Ви ожелавам една приятна вечер!
  В предния си отговор казах, че въздържанието или употребата на алкохол са само резултати. Мисля, че спирането на алкохола би повлияло възможността за забременяване само тогава, когато става дума за зависимост и само тогава, когато е предшествано от промяна в мисленето, приоритетите и чувствата  - ако става дума за здрав човек.
   Компромисите са нещо, без което не можем. Стават опасни, когато пречат на собствените ни чувства системно.
« Последна редакция: Януари 20, 2011, 17:06:54 pm от Ваня Савова »
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #23 -: Януари 20, 2011, 18:19:32 pm »
Здравейте г-жо Савова!
Аз също бих искала да Ви благодаря от сърце за ангажимента, за присъствието Ви тук и за чудесната темичка!  :) Със сигурност скоро ще се включа с въпросче, но засега само чета - изключително полезни мнения (и въпроси и отговори)... Страхотно!

 :flower: :flower: :flower:
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #24 -: Януари 20, 2011, 21:28:53 pm »
Г-жо Савова,благодаря за реакцията...
При нас ставаше въпрос за цигарите,с алкохола не сме имали проблеми.Нещо което никога не ми е пречило,в един момент стана причина за постоянни забележки.Кавги и караници никога не сме имали,винаги е правилл това което кажа.И там е работата,чака/ше все аз да свърша нещата.За мен това беше знак за безинтерес,неборба...Може и да съм грешала...не знам,може това да е Той.В професията си е много инициятивен и отговорен,държи важни неща в ръцете си и много от работата зависи от неговите решения и акции.За мен това беше причината у дома,той да е толкова пасивен.Както е и за всико останало що се отнася до дома.Може да ми се смеят съфорумничките,но аз чаках 2 месеца да се смажат едни панти!Ето така е...у нас...
Друга страна беше и неговото мълчание...За него нещата седяха просто - има проблем - има решение,докторите си знаят работата,всичко ще се нареди...точка.Аз съм много чувствителен и емоционален човек,имах нужда да разговарям с него,не просто да си говоря/водя монолог.А той точно обратното - пълно мълчание.Та ето още един въпрос се отвори.Как се справяме с мълчанието на половинките си,с тяхната затвореност относно проблема стерилитет?Как да разговаряме със тях,така че да получим нужната утеха и подкрепа?
И,нещо конкретно,и последен въпрос,че станах досадна...При нас очуждаването започна когато влязох в 4ти месец,за мое очудване :? и все още съществува...Забелязвам го и в други двойки постигнали успех след стерилитет...На какво може да се дължи това?Имате ли наблюдения?

Пак благодаря за отделеното време
« Последна редакция: Януари 20, 2011, 23:15:16 pm от fibo »
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #25 -: Януари 21, 2011, 17:53:00 pm »
Г-жо Савова,благодаря за реакцията...
При нас ставаше въпрос за цигарите,с алкохола не сме имали проблеми.Нещо което никога не ми е пречило,в един момент стана причина за постоянни забележки.Кавги и караници никога не сме имали,винаги е правилл това което кажа.И там е работата,чака/ше все аз да свърша нещата.За мен това беше знак за безинтерес,неборба...Може и да съм грешала...не знам,може това да е Той.В професията си е много инициятивен и отговорен,държи важни неща в ръцете си и много от работата зависи от неговите решения и акции.За мен това беше причината у дома,той да е толкова пасивен.Както е и за всико останало що се отнася до дома.Може да ми се смеят съфорумничките,но аз чаках 2 месеца да се смажат едни панти!Ето така е...у нас...
Друга страна беше и неговото мълчание...За него нещата седяха просто - има проблем - има решение,докторите си знаят работата,всичко ще се нареди...точка.Аз съм много чувствителен и емоционален човек,имах нужда да разговарям с него,не просто да си говоря/водя монолог.А той точно обратното - пълно мълчание.Та ето още един въпрос се отвори.Как се справяме с мълчанието на половинките си,с тяхната затвореност относно проблема стерилитет?Как да разговаряме със тях,така че да получим нужната утеха и подкрепа?
И,нещо конкретно,и последен въпрос,че станах досадна...При нас очуждаването започна когато влязох в 4ти месец,за мое очудване :? и все още съществува...Забелязвам го и в други двойки постигнали успех след стерилитет...На какво може да се дължи това?Имате ли наблюдения?

Пак благодаря за отделеното време

  Здравейте отново ,fibo!
Първо искам да Ви честитя бременноста / рожбата!
Вълненията Ви са нормални и се отнасят до голяма част от нас.
   Ще започна с първия Ви въпрос. Искам да Ви успокоя, че това е специфика на отношенията, която имат много двойки, преминаващи през АРТ. Аз лично съм преминала през това.
Независимо от сферата, за която говорим – стерилитет или нещо друго – нашите действия, насочени към промяна на чуждото поведение, няма да доведат до качествен и траен резултат. Ако доведат до временен, ние ще поискаме друга промяна. И така до безкрай. Единственото, което можем да направим, е да променим собственото си отношение и чувства. Всеки сам е отговорен за действията си и ако Вашият съпруг съзнава, че отношението му не Ви се нрави, но въпреки това продължава с него, то той самият би следвало да поиска промяна, а не Вие, защото по този начин само подчертавате собствената си безпомощност пред себе си и се затваряте в омагьосания кръг на „Аз искам, той не ми го дава.” Съветвам всеки, най-вече - себе си, ежедневно да спазва принципа „Живей и остави другите да живеят!” Ако приемем, че нямаме контрол над чувствата и отношението на околните /което е точно така. Ние можем да им въздействаме краткосрочно или те да ни заблуждават./, нашите собствени планове се изчистват и контактът ни с околните става много по-лесен. Всичко става по-лесно, защото желанията ни се простират според собствените възможности. Аз сам си ставам аршин и меря според него, не чакам другите. Например – приемам, че след като не мога да поправя пантите сама, то оттук нататък нямам право да се сърдя на който и да било, че той не ги поправя. Принципът, че никой с нищо не ми е длъжен, много ми е помогнал и Ви моля да се замислите за всички положителни страни на Вашия човек, които, без да сте искали и молили, са един неоценим и безвъзвратен дар за щастието Ви. Представете си за миг мъжът Ви да беше бездарен лентяй, например. Това не е пораженческа и примиренческа нагласа, а благодарност към това, което имаме, която е жизненонеобходима за собственото ни щастие. Мъжът Ви, мисля, е в пасивна позиция не защото не се интересува от общите Ви действия, а защото на него изначално му е отнета възможността да действа. Наглед изглежда обратното – той упорито отказва да прави това, което, забележете, ДРУГИТЕ, вкл. и Вие, му казвате. На практика ние не знаем как би действал той ако ролите Ви бяха разменени. Може би той е приел за себе си едно негласно споразумение с Вас – че той върши другата  работа, а Вие се занимавате с лекарите. За него това има желязна логика и е справедливо.  В неговите очи най-вероятно някой се опитва да нарежда нещата и да наблюдава неговата безропотност, а като връх на всичко – и да се обижда от нея. В този момент в него възникват абсолютно логични съпротиви. Този човек също има чувства, достойнство и необходимост да знае, че избира.
   Отворената от Вас тема ми напомня довечера да помоля мъжа си да сложи купената преди 6 месеца закачалка :D Ако го направи, да благодаря и да се зарадвам, а не да го възприема като изпълнение на закъсняло задължение.
    По втория въпрос – за мълчанието - част от отговора е по-горе, а другата е свързана с емоците на партньора. В общи линии – мъжете реагират разумно. Те също нямат контрол над ситуацията, но тяхното положение се утежнява от фактът, че и в личното им пространство – семейството, той също им е отнет. Това не е защото ние го искаме, а изискванията на самата медицина/биология са за манипулации, извършвани най-вече върху нас, жените. Те изпитват двойно по-голяма тежест. Ние имаме чувството, че активно участваме в процеса и се борим дори и от едното ходене на някаква манипулация, а на тях това им е отнето. На нас това ни изглежда като облекчение за тях, но реално не е. Тогава се изолират и започват да действат по единствения възможен начин – има проблем – има решение, както казвате. Те се опитват да компенсират чувството си за безпомощност с единственото, което им е останало – рационално мислене. Не че нямат чувства, но не могат да ги изразят, защото обективните обстоятелства ги капсулират. Те са в ролята на посредници „на повикване” в нещо толкова естествено за другите хора като създаването на дете и това създава конфликт между несъзнаваното им, генетично заложеното очакване те да са централни действащи фигури и неочаквания обрат – да се превърнат в средство за постигането на целта. Т.е. – имаме изместване на очакванията към себе си- от действащия човек към „помощния”, „второстепенния”. Макар и това да звучи елементарно и повечето мъже да не биха се съгласили, в общи линии става дума точно да такова мощно разместване на очакванията към себе си на несъзнавано ниво. Представете си цял живот да се събуждате и да виждате в огледалото един човек, а една сутрин да видите друг. Силата на травмата им е сравнима с това. Затова мисля, че всякакъв натиск за споделяне е безполезен. Дори и да достигнем до споделяне и обстойни разговори как и защо се чувстваме така, то в нас отново остава една празнина, неудовлетвореност и усещане, че не говорим с този човек, а с двойника му. Защото той не може да осъзнае и обясни несъзнавания си конфликт, а и счита тези опити за безполезни. И има право – какво като му обясним от какво страда? Нима това ще го облекчи? Не. Ние можем само да го подкрепяме по нашия си начин и да се опитваме да му създадем чувството на активен, решаващ, имащ право на избор човек така, както той ни подкрепя, когато страдаме, макар че не знае какво точно ни е, защото не е на наше място.
  Отваряте и трета тема – за отчуждението и бременността. Дори и при безпроблемно  забременелите хора „изключването” на бащата от отношенията по време на бременността и до около една година от живота на детето е нормално. Основни фигури са носещата живот и новият живот, отношенията с бащата минават в „спомагаща” новообразувалите се между майка и плод/бебе отношения фаза. Тази нова функция на бащата е изненада и за самия него, но, забележете, повечето мъже я приемат като нещо естествено, като нещо, което ще мине. Те са в изчакваща позиция. Това е генетична памет, за да се съхрани семейството. В противен случай след успешното оплождане двойките щяха да се разделят. И така – около една година от живота на детето настъпва моментът, в който майката трябва да действа. Тя е човекът /дебело го подчертавам/, от когото се очаква да започне сближаването. Бащата е бил „изключен” и затова опитите за „включване” няма да дойдат от него; той очаква да бъде поканен, приласкан, върнат обратно в любовните отношения. Познаваме  семейства, които се разделят именно след раждане на дете. Това в повечето случаи се дължи на неумението на майката да включи успешно бащата в новия триъгълник /четириъгълник (е, понякога и петоъгълник :lol:). Не защото не може или не иска, а защото не знае, че тя е централната фигура. Често жената е объркана от две емоционални тенденции в конфликт – отношението към детето и отношението към мъжа. Тя се чувства като че я разкъсват от две страни. За да тушира  очакванията на мъжа си, тя често минава в атака – претенциите й се повишават, с което се надява да го заблуди. Ако осъзнае, че никой не я притиска и мъжът също има природен инстинкт кога да възстанови отношенията си с майката, тя ще се отпусне и ще го приласкае навреме. След изтичане на този критичен срок от около година след раждането обаче, разривът /под различна форма – пълно отчуждаване, последвано от рано или късно намиране на нов партньор/ е почти неминуем.
   Мисля, че при нас това се случва с още по-голяма сила, защото по време на очакването си сме били затруднени от други бариери в общуването, за които стана дума по-горе.
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #26 -: Януари 23, 2011, 21:09:53 pm »
Благодаря за изчерпателните отговори :) Интересна информация!
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #27 -: Февруари 01, 2011, 14:25:23 pm »
Момичета,
в момента работя над две теми: 1/ за начина, по който общуваме със себеподобни, т.е. - с хора с репродуктивни проблеми; 2/ за духовното преобразяване, за "препрограмирането" на нашето функциониране, за цялостната промяна на личността, която се налага да извършим, когато се сблъскаме с проблема. В първата тема става дума за практически насоки, но втората е много тежка от гледна точка на това, че работя с послания, които са "трудносмилаеми", които са от различни епохи и течения, и най-вече - които са общовалидни, от което произтича опасността да бъдат омаловажени. Ще се опитам да ги предам ясно и точно.
Моля ви, ако имате предложения за теми, които ви вълнуват, ми кажете.
*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #28 -: Февруари 01, 2011, 15:03:04 pm »
Моля ви, ако имате предложения за теми, които ви вълнуват, ми кажете.

Какъв съвет бихте дала на хора, които внезапно разбират, че имат репродуктивен проблем? От собствен опит и наблюдавайки момичета във форума знам, че първоначалният шок е голям.

Преди да настъпи промяната на личността, която споменахте, какво помага да се преодолеят по-лесно болката и отчаянието в началото?

Ние тук си помагаме с информация и обмяна на опит (и диагнози), но сигурно има думи, с които да утешим човека, освен "преживява се, не си първата, няма да си последната".
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #29 -: Февруари 01, 2011, 15:24:33 pm »
Мисля, че спирането на алкохола би повлияло възможността за забременяване само тогава, когато става дума за зависимост

прощавайте, но по този въпрос е важно какво мисли специалистът андролог, а не вие. това не е в рамките на вашата компетентност.

освен това, дефинирайте "зависимост". ако един мъж пие по една малка ракия всяка вечер и не може да се откаже от този си навик заради разумна причина дори временно, аз бих дефинирала това като "зависимост".
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #30 -: Февруари 01, 2011, 16:08:06 pm »
Аз имам въпрос,който мисля,че се отнася към втората тема за духовното преобразяване.Извинявам се ако греша,но това е нещо,което ме мъчи от първия миг,в който се сблъсках с проблема.
Как да се отърва от чувството за вина?В главата ми е една единствена мисъл,че това, което ми се случва е Божие наказание и аз съм виновна изцяло за това,че нямам деца.Искам да подчертая,че не съм възпитавана строго религиозно.Вярвам в Бог,но не съм фанатизирана.Никой не ми е казвал или натяквал това,че изкупвам грях,но не мога да се отърва от тази мисъл.Тя е в съзнанието ми още в момента,в който разбрах,че не мога да забременея.Помогнете ми да се справя с този проблем!Мисля си,че ако изхвърля тази мисъл от съзнанието си нещата ще тръгнат към по-добро и даже съм сигурна,че ще успея да забременея.
Цитат
Ние тук си помагаме с информация и обмяна на опит (и диагнози), но сигурно има думи, с които да утешим човека, освен "преживява се, не си първата, няма да си последната".
И аз съм си задавала много често този въпрос.Много често съм търсела думи,с които да успокоя приятелките ми във Форума след техен неуспех.На мене също ми се е искало някой да ми каже нещо успокоително и да ми мине.Въпреки,че знам,че думите им са искрени,за съжаление не ми помагат.Мъката е ужасна.Затова си мисля,че няма такива думи.Въпреки това въпросът ме вълнува и  ще ми е интересно да чуя вашето мнение г-жо Савова.
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #31 -: Февруари 01, 2011, 17:14:26 pm »
Мисля, че спирането на алкохола би повлияло възможността за забременяване само тогава, когато става дума за зависимост

прощавайте, но по този въпрос е важно какво мисли специалистът андролог, а не вие. това не е в рамките на вашата компетентност.

освен това, дефинирайте "зависимост". ако един мъж пие по една малка ракия всяка вечер и не може да се откаже от този си навик заради разумна причина дори временно, аз бих дефинирала това като "зависимост".

OK, освен предложените две теми ще напиша и за зависимостта.
   Jam, важно е и какво мисля аз и е въпрос точно от моята компетентност, защото знаете, че на ниво алкохол и ранен ембрион в БГ не се работи. Повечето ембриолози казват, че алкохолът вреди на сперматогенезата, това е очевиден факт, но говорят за механичен стоп на веществото. След спиране на алкохола, когато става дума за зависимост, обикновено няма промяна в качеството на ембриона, тъй като не е извършено "препрограмирането" на личността, която да го освободи от зависимостта, което и не дава отражение на клетъчно ниво. Това кара повечето ембриолози да отхвърлят възможността за психотерапия, която да повлияе зависимостта, което на свой ред да се отрази на ранния ембрион (пак повтарям, не става дума за сперматогенезата, там резултатите са очевидни). Те не правят разлика между употреба и зависимост, както и лекарите рядко задават този въпрос. Затова е много правилно това, което казвате - да обясня какво е зависимост. От там идва недоразумението. Аз съм съгласна с дадената от Вас дефиниция, но смятам подробно да напиша всичко. Освен това, веднага щом има време, тук ще се включи с мнение и виден ембриолог, преподавател и психоаналитик от МУ-София точно по този въпрос - зависимости (в частност алкохол) и въздействие на ембрионално ниво.
« Последна редакция: Февруари 01, 2011, 17:16:23 pm от Ваня Савова »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #32 -: Февруари 01, 2011, 17:22:47 pm »
След спиране на алкохола, когато става дума за зависимост, обикновено няма промяна в качеството на ембриона, тъй като не е извършено "препрограмирането" на личността, която да го освободи от зависимостта, което и не дава отражение на клетъчно ниво.

 8O  8O  8O
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #33 -: Февруари 01, 2011, 17:50:55 pm »
Момичета,
   искам да използвам възможността да помоля да не ме замеряте с думи, извадени от контекста, както и да имате малко търпение да обясня възможностите на психотерапията, която влияе на зависимосите, които пък влияят на клетъчно ниво.
   Изказвания, че психологическото въздействие няма общо с влиянието на алкохола върху репродуктивните способности само поддържат сегашното статукво, при което всеки тесен специалист върши своята работа, а към психолог препращат ако нещо вземат много да треперят и плачат (простете за грубия израз, но точно това е отношението на част от медиците). Ако не сте разбрали - време е: забременяването е възможно и чрез психотерапевтична реконструкция.
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #34 -: Февруари 01, 2011, 17:51:50 pm »
След спиране на алкохола, когато става дума за зависимост, обикновено няма промяна в качеството на ембриона, тъй като не е извършено "препрограмирането" на личността, която да го освободи от зависимостта, което и не дава отражение на клетъчно ниво.

 8O  8O  8O
Абе и аз това много не го разбрах,макар че поне 5 пъти го препрочетох точно това изречение.Ако може малко разяснение ще ми бъде полезно,защото и ние имаме този проблем.С мъжки фактор сме и уж беше обещал след празниците и Нова година да спре напълно алкохола и наистина няколко седмици не пи,но гледам,че от вчера стои една бутилка червено вино в хладилника.Нищо не му казах и той не я отвори.Ще си мълча и днеска да видим какво ще направи.От вътре направо ми идва да го изям с парцалите.Много ме е яд,защото преди години като се е разболял от двустранна бронхит пневмония от раз е спрял цигарите.Значи няма достатъчно мотивировка. Когато става въпрос за личното му здраве може да се освободи от една зависимост и излиза,че  то  е по-важно за него от това да имаме дете.На всичкото отгоре аз също спрях всякакъв алкохол,макар че аз пиех рядко и то вечер с него за компания.От август месец след неуспешния опит реших да не пия и повече не съм вкусила алкохол дори и сега по празниците.И сега като няма дразнител вечер защо пие сам.Значи е зависим.Мисля си и нещо друго.Може пък понеже той вътрешно не е убеден,че му вреди наистина да не му вреди.Самовнушението също е важно.
« Последна редакция: Февруари 01, 2011, 18:41:12 pm от мерилин »
*

    Dolphin

  • ***
  • 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #35 -: Февруари 01, 2011, 18:57:30 pm »
Не знам колко от андролозите, конкретизирам в България, засягат темата за алкохола пред пациентите си. При нас влиянието на алкохола сперматогенезата не беше споменато въобще първоначално от така наречения тесен специалист. Разбира се с мъжа ми имахме скандали с изключително неблагоприятни изходи поради тази причина, защото за него аз не бях авторитетът, който да може да го възпре поне от временна прекомерна употреба. В България медик да каже "алкохолът ти пречи на здравето", трудна работа ми се вижда. Моят мъж реагираше така на моите упреци и обяснения : "То тогава в Русия едно дете нямаше да има родено". Е, след втората биопсия попитахме андролога в прав текст до колко аджеба вреди пустата му благинка, дето толкоз трудно се лишава българина от нея, отговорът му беше, че то във всяка статия го пишело, е да ма аз като го чета и цитирам на мъжа ми не е достатъчно! За щастие в крайна сметка мъжът ми се осъзна намали приемът на алкохол до миниум /аз съм против тоталната забрана, ако може да бъде упражняван контрол/ за около 4-5 месеца преди последната операция, за щастие ефектът беше неуспорим! Относно проблема със зависимостта, на мен също ми е било винаги много трудно да определя кое е точно е зависимост. Днес и двамата сме съгласни, че мъжът ми беше години наред зависим, пречеше ни във всяко едно отношение: здравословно, емоционално, професионално, лично... Да речем, че за сега зависимостта е овладяна, до кога?
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #36 -: Февруари 01, 2011, 22:33:55 pm »
Ако не сте разбрали - време е: забременяването е възможно и чрез психотерапевтична реконструкция.

Ваня, това изказване, както е написано, е неправилно и невярно. Освен ако не го редактирате, поставяйки голяма доза условност в него.

Ако причина за незабременяването са, примерно, запушени тръби, азооспермия и др.подобни, никаква психотерапевтична дейност не може да доведе до забременяване!  

Психологическият фактор в стерилитета не се отрича от медицината, около 15-те процента неизяснен стерилитет се отдават основно на този фактор и там е мястото на подобни дейности.

Може да Ви е неприятно да бъдете оспорвана, но това е публичен форум и не можете да избягате от полемиката. Още повече, за нищо на света не бих толерирала подвеждащи и неверни твърдения, свързани с лечението на стерилитета.
а цитатът по-горе, който ме изненада, съм предоставила на лекар-ембриолог за мнение и научен коментар.
« Последна редакция: Февруари 01, 2011, 22:35:46 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #37 -: Февруари 02, 2011, 08:19:05 am »
Jam тъкмо взех да настръхвам като го прочетох това последното. Благодаря че се намеси и аз се подразних от това изказване че всичко е на психическа основа.

Не искам да навлизам в конфликти, но това изказване ме депресира още повече!
Като не знаеш какво да кажеш - млъкни!
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #38 -: Февруари 02, 2011, 12:29:06 pm »
                                    Алкохолизъм  (само)определение)    
    Здравейте! Тъй като най-голям интерес предизвика темата за зависимостите, започвам с нея. При първа възможност ще напиша и втората част - за терапията; за преобразяването на всички нива: емоционално, материално, духовно, биологично.
   Тук стана дума за алкохола, затова ще говоря за него, но думите са валидни и за всички вещества, променящи съзнанието.
    Кой може да каже, че някой е алкохолик, т.е. – че той е зависим от алкохола?   Има много въпросници, често озглавени „Имате ли проблеми с алкохола?”, които всъщност значат „Зависими ли сте от алкохола?” и включват въпроси от сорта на „Колко често употребявате алкохол?, „Имали ли сте негативни преживявания вследствие на Вашето пиене?”, „Казвали ли са Ви близките, че прекалявате?” и т. под. Ако по бал точки излезе, че ние или наш близък е зависим, това по никакъв начин не променя нещата, защото 1/една от основните характеристики на алкохолизма е отричането на проблема; 2/дори и алкохоликът да осъзнава своята зависимост, той не може да спре. Бях упрекната, че не съм казала в прав текст на потребител, че съпругът му е зависим. Никога не бих казала на когото и да е такова нещо, защото това означава да пресека, може би завинаги, пътя към неговото възстановяване. Изказването, че някой е алкохолик съдържа силна морално-негативна оценка и засилва съпротивите на зависимия, които са същността на неговото заболяване – той се храни от заблудите си, че светът е против него. Затова единственият възможен начин е алкохоликът сам да определи дали има проблем и най-вече – дали иска да спре? Обикновено утвърдителният отговор на  втория въпрос съпътства признанието за зависимост. Много рядко има  алкохолик, който да признае своята безпомощност пред алкохола, но да не иска да промени това. Защо това е така?
   Основните характериситики на алкохолната зависимост са:
-   Емоционална незрялост. Както при децата двете най-важни думи са „Аз” и „Искам”, така и при алкохолика светът се върти около него. Когато детето не получи бонбон, то плаче, а когато алкохоликът получи „Не” за отговор, той пие. Той е висок специалист в избягване на отговорност и манипулиране на околните. Не може да изрази чувствата си, които го задушават: злост, обида, гняв, ярост, зад който се крие страх.
-   Дори когато не пие, той е „пиян на сухо” – емоционалните му реакции са неуправлями, нетрезви. Затова е излишно да категоризираме алкохолиците по типове пиене – запойно или постоянно; по количество; по честота. Повечето алкохолици имат дълги периоди на трезвеност, но после пак се връщат към алкохола.
-   Рационализацията („пих, защото...”) е водещият механизъм при отстояване на тяхното право на пиене. Алкохоликът ще ви даде най-невероятни обяснения на поведението си, защото той тайно търси страдание и конфликт, както и повод да пие без чувство на вина, което го измъчва. Истината е, че той не се напива предумишлено, но винаги се връща към алкохола. (Има една приказка в нашите среди, че алкохликът отдавна има докторат по темата защо пие, той чака с нетърпение някой да го попита защо го прави и с ищах се включва в изследването на причините.)
-   Цикличните прекъсвания в пиенето, свръхусърдието в работата и семейството в периоди на трезвост , избирателната памет и манипулациите са част от системата на отрицанието. Чрез механизма на отрицанието алкохоликът се брани от идеята, че е алкохолик. Той е силно развит при високообразовани хора. Заради него алкохоликът не знае, че е алкохолик до края.
-   Периодичният характер на пиенето заблуждава семейството и лекарите за проблема. Всеки зависим ще издържи на обещанието, че месец или два, или година няма да близне алкохол. Но накарайте алкохолика да пие всеки ден в продължение на един месец само по една чаша. Това е прост тест, на който всеки алкохолик ще се провали: здравият пияница ще издържи, но алкохоликът ще се напие още на втория или третия ден.
-   Въпреки че не вярва, че е алкохолик, положението му се влошава с времето. Чувствата на отхвърленост, изолация, самота, срам, вина, подозрителност, ревност, самосъжаление, но най-вече – на ниска самооценка, са всекидневие за него. По-късно достига до етап, в който се буди с ужас каква точно неприятност ще му поднесе днешният ден.
-   Семейството на зависимия, както и самият той, смята, че пиенето е въпрос на свободен избор и воля. Затова и се опитва да подсили неговата воля, без да знае, че пиенето няма нищо общо с волята и без да съзнава, че по този начин му вреди, защото подхранва заблудите му. Семейстовото на алкохолика трябва да стори същото като него, но за това ще стане дума във втората част.

   Отварям една скоба – за разграничаването между употреба и зависимост, от което произтече дискусията за това как алкохолът вреди в единия и в дугия случай на репродуктивните способности. И в двата случая е ясно, че алкохолът влияе отрицателно на репродуктивните възможности, но при липса на зависимост се предполага, че човек просто спира да пие и така тази тема отпада от самосебе си. Темата, която ни интересува в случая, е зависимостта. Ако алкохоликът спре да пие механично, със стискане на зъби, без да извърши оздравяването от зависимостта, то човекът, вкл. организмът му, продължава да функционира по нетрезв начин, което не дава трайни промени в съществуването му – той е измъчван от същото нещастие и същите болести, че дори и в по-голяма степен, тъй като е лишен от лека си – алкохола. Затова и много често андролозите и ембриолозите не правят разграничение между употреба и зависимост – те предполагат, че със спирането на алкохола проблемът ще отпадне. Да, но това невинаги се случва. Защо патогенни изменения, за които се знае, че пряк виновник е алкохолът, продължават дори тогава, когато употребата е прекратена? Защото няма качествена промяна в начина на живот на човека. А тя е възможна единствено ако той е стъпил на здрави духовни основи, които да му носят щастие, удовлетворение, спокойствие и най-вече – промяна. Затова твърдя, че употребата на  алкохол от зависими е само едно следствие, една повърхностна реакция на дълбоко разстройство на личността. Премахването на симптома „пиене” не лекува останалите изменения в човек трайно и качествено. Само чрез дълбока духовна реконструкция е възможно да се постигне трайно изменение.
   Не бих искала да изпадам във философски размисли за това как соматичната медицина третира симптоматиката (това няма значение, важно е какво ние можем да направим за себе си), затова считам тази тема за приключена.
« Последна редакция: Февруари 02, 2011, 12:48:48 pm от Ваня Савова »
*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #39 -: Февруари 02, 2011, 12:49:49 pm »
Нека не настръхваме, а да опитаме да видим какво точно се опитва каже събеседника ни. Тук никой никого не напада.

По повод алкохола ... мислила съм по тоз въпрос във връзка с нашата история. За протокола: - 6 годишен стерилитет, 6 инсеминации (една от които смесена донорска)1 ИКСИ - неуспешни, едно осиновяване  :lol: Причина за стерилитета - основно мъжки фактор, но според д-р Владимиров говорим и за неизяснен стерилитет, тъй като степента на нашия мъжкия фактор беше такава, че  би следвало да е преодолима с обработката по време на инсеминациите.

Та, моето чудене ... по време на АРТ опитите моят мъж пиеше всяка вечер мин. по 50 г концентрат с вечерята. Аз каканижех нон стоп. Той се съпротивляваше като малко дете с аргументи като "доктора нищо не ми е казал по този въпрос" и "като ми покажеш медицинска статистика, която да доказва твърдението, че алкохола се отразява негативно на сперматогенезата - спирам веднага". Карахме се на тази тема непрекъснато - беше разкошно просто... Сега, вече сме родители и темата не е  актуална. Още преди година ми беше направило впечатление, че не мия ракиена чаша всяка вечер. Почнах да следя по-внимателно (аз въобще не пия и нямам никакъв навик да следя кой какво прави на масата, защото през повечето време съм заета да бърборя  :wink:)и да, наистина, сега мъжа ми изобщо не пие всяка вечер, а вечерите, в които пие, предпочита червено вино ...

Чудя се, дали няма някакво заинатяване и съпротива от мъжка страна и ако да - съпротивата от какво е продиктувана дали от
"няма ти да ми казваш какво да правя"
или от "подсъзнателно не искам достатъчно дете и затова няма да полагам нужните усилия"
 или от "ти си обсебена от мисълта за дете, няма да подчиниш и моя живот на нея"

Израстнала съм с лекари, специалисти по алкохолни и наркотични зависимости - виждала съм им пациентите, не мисля, че в накои от тукашните случаи става дума за това...
« Последна редакция: Февруари 02, 2011, 12:52:25 pm от Fussii »
В очакване ....