0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« -: Декември 06, 2010, 08:44:53 am »
Ето паднаха и при нас температурите. Това хем ме радва, хем не. Извадихме дебелите ботушки и палтенца,шапки, ръкавички, но пък радостта от наближаващите празници ни кара да се усмихваме  :). С настъпването на зимата се надявам, да се изчистят всички вирусчета и болести и да са здрави дечицата за наближаващите празници.
Моника от три дни си спи на креватчето. Миналата седмица и казах, че едни дечица са погледнали през прозореца и искат да и вземат леглото, защото все празно стой и тя взе че се впечатли и сега си спи там. Този номер и преди сме го пробвали, но нямаше ефект. Явно момента е настъпил. Ще видим докога ще е. Аз обаче 4 години си гушкам вечер едно дупе и си признавам, че не съм спала. Непрекъснато я търся и скачам да я завивам да не измръзне. Преди до мен я усещах когато мръдне. Та така, човек все трябва да е недоволен и да мрънка за нещо  :lol:..
Ще ми се, дядо Коледа да натрупа един хубав сняг за коледа. Спомням си като дете, винаги сме имали снежна коледа. Като в приказките. Създава страхотно настроение.
Поздрави и усмивки.
« Последна редакция: Декември 06, 2010, 08:53:18 am от lidia »
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #1 -: Декември 06, 2010, 10:43:16 am »
    Да, вече зимата дойде! И при нас се усети, въпреки че сняг още не е валял!

    Вчера украсихме елхата, сложихме на прозореца Дядо Коледа да наблюдава кой слуша, за да му донесе подарък :wink:      :)
Само не знам колко ще издържи коледната украса, щото сме много любопитни и искаме всяка топчица и гирлянда да я разгледаме, да я сложим на друго място. :?
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #2 -: Декември 06, 2010, 15:16:11 pm »
Много обичам студ да опари румени бузки, нека здраве да донесе!
Честит празник на именниците малки и големи!
И ние днес украсихме елхата, то беше трепет и вълнение.
Митко помагаше, Калина и тя от стола за хранене  :lol:
Според него щом има елха и подаръците трябва вече да са отдолу.
Трудно обясних, че има още 18 дни до идването на Дядо Коледа.
Сега всяка сутрин до тогава ще ходи да проверява.

Спокойна и здрава седмица, всички да са здрави за празниците.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #3 -: Декември 06, 2010, 21:07:23 pm »
Зима или не- нека седмицата да е здрава и ползотворна, изпълнена с весел смях и игри!
Още малко и ще зачакаме Дядо Коледа...Честит празник и на именниците, банкерите, моряците , рибарите!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #4 -: Декември 07, 2010, 12:53:42 pm »
Да е слънчева,макар и студена и да е здрава седмицата!Митко пак се опитва да точи някакви сополи-надявам се да не станат"хронични" :lol:

*
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #5 -: Декември 07, 2010, 12:56:52 pm »
Здравейте момичета! :)

Хубава седмица и от мен!


*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #6 -: Декември 07, 2010, 14:10:52 pm »
Здрава седмица и от нас.

И нашата елха е изтърсена от прахоляка (по правилно ми звучи:) ) събиран цяла година и е украсена, но по разбираеми причини е вдигната висооооко:))))
Никол вчера направи първите си крачки сама и днес и е много интересно да вижда какво могат крачетата:))) три стъпки-дупе, три стъпки-дупе:)
Дани вместо да скача в бънджито го прави в проходилката малкото глупаче:)))))))Добре, че под нас апартамента е празен:))

На 23-ти сме на консултация. Ще им пускат изследвания и ще им слагат ваксини. Какви ваксини се слагат на 1 година, че не питах личната по телефона?
« Последна редакция: Декември 07, 2010, 15:51:16 pm от Lisko »
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #7 -: Декември 07, 2010, 15:19:34 pm »
Лисе, срещу пневмококите на 12 месеца или МПР на 13 месеца http://www.pramed.com/imuniz_kalendar.htm

Мини, беше ме питала за образователни програмки за над 3г в миналата тема - поласка ме мнението ти, ама не съм спец в това :?. Всъщност, понеже знам, че няма да им се разминат компютрите в бъдеще, сега много рядко им пускам нещо изобщо, и то само детски филмчета или песнички. Предпочитам да им чета от истински книги и да правят разни неща с ръцете си - оцветяване, рязане с детски ножички, мазане с боички (при нас още рисуване категорично не е), пъзели, кубчета, мозайки, лесни board games - "Не се сърди, човече", мемори, домино; разни ролеви игри - сега отиваме на лекар, на пазар... Пускам детски песнички често, ходя на английски с тях и ги уча на думички у дома, но най-много харесват да си правим куклен театър - понякога е известна приказка, друг път си измислчм в момента, те също участват. Предполагам, че ще е хубаво на тази възраст да почнат да се запознават с буквите, има много образователни помагала, ама моите пак са само хардуерни - едни карти от Ултра с буква и картинка на предмет с тази буква и една книжка с изрязани шаблони на букви. Димана засега знае 5-6 букви и изписва 3, не са много. Тя ги учи по-лесно, батко няма много търпение за това, но може да прекара час с пъзела си с МакКуин, реди вече 108 части за време...

Ще ми е интересно да чуя още идеи с какво да занимаваме 3-4 годишните през зимата...
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #8 -: Декември 07, 2010, 15:23:16 pm »
Лисе, мисля че на 12мес се прави реимунизацията с пневмококовата по новия имунизационен календар - то вас безплатния синфлорикс мисля не ви хваща, но ако си купувала и слагала пневмококова, би трябвало на 12мес да ви е реимунизацията.
На 13мес е МПР ваксината срещу морбили, паротит, рубеола - на Антон живот и здраве трябва да я сложим утре. Пневмококова не сме слагали, не успяхме да се впишем във времето, но след НГ ще слагаме по съответната схема.

« Последна редакция: Декември 07, 2010, 15:27:32 pm от tzvetenze »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #9 -: Декември 07, 2010, 15:33:49 pm »
Всъщност, понеже знам, че няма да им се разминат компютрите в бъдеще, сега много рядко им пускам нещо изобщо, и то само детски филмчета или песнички. Предпочитам да им чета от истински книги и да правят разни неща с ръцете си

 :good_post:

ох, вече мислех, че съм последния останал мохикан, който мисли така... :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #10 -: Декември 07, 2010, 15:36:47 pm »
С Мармотче сме писали заедно:)

Мармотче, и аз като теб предпочитам да занимавам Симона с истински книжки и игри "на живо". Сигурна съм, че има много интересни и образователни програмки, но някак си още не искам да въвеждам компютъра ежедневно.
Има едни игри за пътуване, които са интересни. Играем и с едни пъзелчета  ВЪЗЕЛ-ПЪЗЕЛ - решаваш своеобразни задачки, прехвърляйки едно въженце по правилните отговори и отзад на картончето въженцето трябва да е начертало определен път, ако е отговорено правилно. Сега ще купувам на същия принцип и за буквите и цифрите.
Тати прави куклен театър редовно :)
Симона много строи с Легото - една от най-занимателните и тачени игри от нас, постоянно допълвам с нови фигурки и части, строи улици с къщи, коли, самолети.
Купувам Бърборино и от там изрязваме, лепим, оцветяваме. Имаме също и една детска книжка за приложно изкуство и се занимаваме и с нея.
Купила съм й една детска много симпатична престилка и понякога заедно правим сладки - качвам я на детското столче да вижда плота и й давам да помага, в един тефтер заедно правим седмично меню. Довечера ще правим бисквитена торта.
Намерих една много интересна енциклопедична поредица на Фют само за 1.99лв бройка книжка (20общо са), с хубави картинки и много текст, но е за по-големи от 3-4годишни. Но все пак съм решила да почнем да ги купуваме.
Понякога й чета от книга, която аз чета - опитвам малко да скатая така и хем да се позанимавам с нея, хем да почета нещо :) Опитвам се да й обяснявам някои думички, които срещаме в текста - какво значат, кога се използват.
« Последна редакция: Декември 07, 2010, 15:41:39 pm от tzvetenze »
*
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #11 -: Декември 07, 2010, 15:44:33 pm »
Всъщност, понеже знам, че няма да им се разминат компютрите в бъдеще, сега много рядко им пускам нещо изобщо, и то само детски филмчета или песнички. Предпочитам да им чета от истински книги и да правят разни неща с ръцете си

 :good_post:

ох, вече мислех, че съм последния останал мохикан, който мисли така... :)
И аз така си мислех ;)
Ех че интересна тема сте подхванали тази седмичка :)
Как да ги убедя моите геймъри, че книгите са по-интересни от компютъра, като гледат колко ни е интересно на нас с баща им на компа (е ние имаме раобта де - те пък имат работа в сайта на дисни). Аз лично не забранявам компа, даже играем някои игри заедно :) Но всичко е под контрол, естествено. Точно затова си мислех тези дни (за потрес на jam-a) за темичка с интересни сайтове с игри и обучителни приложения , които развиват мислене, логика, творчество и други качества. Компа не е нещо лощо- просто носител на информацията - важното е не дали играят или не, а какво играят и какво правят на компютъра.
« Последна редакция: Декември 07, 2010, 15:47:17 pm от cygnus »
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #12 -: Декември 07, 2010, 15:50:05 pm »
Относно детските компютърни програми - ние за беда или щастие използваме доста такива.
Всъщност първо започнахме с обучителните книги от системата Моливко, после премихахме към руската школа - имат невероятни пособия, развиващи интелекта на детето. Сега комбинираме и с компютър. За Линукс има прекрасни програми, написани специално за обучението на деца:
http://gcompris.net/-en- има и допълнително превод и озвучаване на български. Сега видях, че май и за Уиндоус има версия.
тази също ни е любима:
http://games.kde.org/game.php?game=ktuberling
Тази пък е изключително забавна програма за рисуване, има удивително смешни звукови ефекти, всеки път се кикотим семейно :) :
http://www.tuxpaint.org/
Понеже учим паралелно и латински букви, ползваме тази програма:
http://www.schoolsplay.org/
За буквите ползваме и тази, но на най-бавна скорост:
http://tux4kids.alioth.debian.org/tuxtype/screens.php
И една естонска, пригодена за обучение в техните детски градини:
http://www.ellermaasoft.ee/aa1.php
Това са на моя компютър, може и да пропускам нещо. На баща му на лаптопа са игричките, те са предимно за координация, ловкост и съобразителност:
http://tuxracer.sourceforge.net/screenshots.html
http://supertux.lethargik.org/screenshots.html
Там е много добър, но ги получава като награда :lol:

Българските букви учим с книжки, черна дъска и шаблони, като се приберем ще купим и една Буквенка:
http://www.viksysbg.com/bukvenka/


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #13 -: Декември 07, 2010, 16:13:14 pm »
Благодаря за отговорите момичета.
И като сте подхванали забавите да питам, кога започнахте да четете книжки на децата си? Аз с такова желание им направих детска библиотека, надявам се с желание и да я прочетем/тат:) Няколко пъти вечер като ги сложа в леглата опитвам вместо спесни да чета кника но веднага се изправят и вместо приспивно им действа бунтарски:)Малки ли са още за да се заслушват?
И ако ми дадете линк с детски песни ще съм много благодарна, че понякога един куплет на една песен го гарам 12 пъти докато заспят:))))
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #14 -: Декември 07, 2010, 16:18:06 pm »
никой не може да ме убеди, че една компютърна програма може да развие фината моторика на детето, да го научи да рисува или да му развива ловкостта и координацията.
извинете, но тези неща се учат само и единствено реално, не виртуално.

а как да ги убедиш твоите геймъри, Cygnus? ами като не им показваш гърба си толкова често. докато си с тях - играй с тях, не сядай на компютъра да работиш. моят син защо не смята, че компютърът е супер забава - как мислиш?

п.п. чувствам се много засрамена, като чета споделеното от мармотче и цветенце... толкова често нямам сили за тия неща в малкото ми оставащо време с детето вечер :(

Марти не спи в детската градина и вечер ляга в 8:30. съответно, последният час-час и половина преди това е вече уморен и не е удачно да провеждаме интелектуални занимания, да оставим, че често е кисел и сърдит, та и за весели игри не става. най-често го оставям да прави каквото поиска - напоследък много рисува - с моливи и водни бои, прави нещо с пластелин (най-често "кремвирш", който се реже после), кръцка хартия с ножицата, лепи с лепило, малко конструктор, малко пъзели, малко мозайка... статични занимания основно.


п.п.п. Лиско, малки са още, според мен. на вашата възраст, аз приспивах с френски песнички от плейъра. приказките ги почнах към втората година.
« Последна редакция: Декември 07, 2010, 16:25:35 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #15 -: Декември 07, 2010, 16:24:43 pm »
И у нас книжките са на почит, постоянно носят да четем нещо. Компютъра го ползваме все още само да пусна някоя анимация докато измия чиниите примерно. Иначе нареждаме пъзели, рисуваме, основно с аква дудъла и магнитни дъски, по-рядко с пастели, че и масите им стават цветни, но после си ги чистят де. Имаме 2-3 книжки с буквите и много им харесва да показват коя на мама, коя на тати, цифрите почти ги знаят и тях до 10, обаче броят ли единия брои до 5, другия почва от 5, допълват се да не се преуморяват  :lol:
Снощи се научиха да рисуват рибки - къде приличат на рибки, къде на камъчета, открихме и ново занимание - танцуват народни танци с огромно удоволствие или по-скоро подскачат на народна музика  :lol:
*
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #16 -: Декември 07, 2010, 16:36:20 pm »
Мдаааа, и у  нас книгите на този етап не се използват по предназначение - по интересни са за дъвкане, отколкото за разглеждане.  :D  Надявам се да е временно и Виктор да е наследил по-скоро моя интерес към книгите, отколкото този на баща си.  :wink:
Та в тази връзка - мислите ли, че интереса към книгата е до дете или много зависи от родителя дали и как ще запознае детето с нея? Чудя се, понеже имам два протовополжни примера - едната ни кръщелница от малка е с книгите и на 2 години беше много щастлива, че й подаряваме не играчка, а книга с български народни приказки. Другата крайност пък е племенницата - тя от малка с книжки играе, не чете, не са й интересни.

Иначе пък на песничките много се радва Виктор, а напоследък и към танците.  :D Преди не знаех и една песничка, а сега съм вече цяла фонотека за детски песнички. Сега сме на вълна коледни и зимни песнички.
Лисе, ето ти няколко линка, от които аз попълвам музикалните си познания:
http://sladkodumche.hit.bg/
http://forum.mamita-bg.com/index.php/topic,454.0.html
http://textove.com/songs.php?artist=10&a=1
http://www.zadecata.com/deteto/index.php?page=0_1_1_0

Приятно пеене!  :wink:
*
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #17 -: Декември 07, 2010, 16:37:49 pm »
Мънички са, Лисе :) По-скоро им давай от тези дебелите картонени книжки, шарени, с дръжка - да ги разнасят, ръфат и т.н.:) Но да се заслушват им е рано още, пък ти даже искаш и да ги приспиш така :lol: Но това не оназава, че един ден няма да прочетете библиотеката и не пречи отсега да я попълваш:wink:
Мончето се крие в спалнята да си разглежда книжките, защото иначе Антон е дошъл със скоростта на светлината да дърпа и къса страниците :)
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #18 -: Декември 07, 2010, 16:48:11 pm »
Ние имаме на три места детски библиотеки :)
Едната е в хола, там са обучителните книжки и тези на естонски, втората е в детската, там са приказките за лека нощ и третата е в детската тоалетна :lol: там има цял рафт с детски списания  -може да стои по половин час и да си измисля истории уж скришом от нас :wink:

Пете, аз ползвах този линк с песнички:
http://bg-mamma.com/articles/full/409
После купих дискове, че само плаша детето като пея :)


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Зимата пристигна 6.12-12.12.10г
« Отговор #19 -: Декември 07, 2010, 16:48:50 pm »
И на Алекс не му е интересно да чета, като че ли се превъзбужда повече. Имаме няколко от тези книжки дето Цветенце е споменала, но само с картинки на животни и се учим кое кое е. Само това за сега и започна да проявява любопитство към писането. Лошото е че започнахме със стената, :lol: но пък после си взе мокра кърпичка.