0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

За резултатите в лабораториите
« -: Ноември 29, 2010, 16:37:14 pm »
От април месец до 14.11 тази година имаме направени три спермограми в МЦ "София". Обемът сперматозоиди на мл беше нисък около 12-13 млн. на мл. Моите прегледи се правят в клиниката на "Щерев" и решихме да направим днес четвърта спермограма, в "Щерев".
Разликата беше драстична-всичко беше много по зле-сперматозоиди в еякулата 5 мл. на мл., неподвижните бяха с 10% повече.На база предишните спермограми се обмисляше вариантът инсеминация, сега е повече от ясно, че няма да се прави. На какво може да се дължи толкова сериозна разлика в показателите? Умът ми не го побира. Само две седмици са минали от предишната, разбирам да варира 2-3 мил., но два пъти и половина пъти по-зле ми се струва ...обезкуражително, меко казано.
Такива разлики нормални ли са? Нищо не се е прменило за две седмици в неговия режим, нито е вземал някакви лекарства.
*
Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #1 -: Ноември 30, 2010, 14:52:31 pm »
Значи, аз съм си правил спермограми и в двете лаборатории (изискваха две заради здравната каса) и после правих ин витро в МЦ "София".
При мен също при Щерев резултатът беше видимо по-лош, макар и не чак толкова драстично.
Доколкото знам, резултатът може да варира в големи граници, освен това и в самите лаборатории резултатите може да не са 100% точни. Но и в двете лаборатории знам че дават достоверни резултати като цяло.
Възможните причини за по-лошия резултат (като изключим лабораторна грешка) може да са много, като не на последно място е употребата на антибиотици. Предполагам, че за алкохола го знаете. Друго - не се сещам.
Не виждам друг начин освен да направите още няколко спермограми - и в двете лаборатории или ако желаета в друга, но задължително в някой от центровете по репродуктивна медицина. Не на последно място бих поставил и мнението на специалистите - те са тези, които могат да разтълкуват големите разлики, макар по принцип да нямат право да коментират резултати от друга лаборатория а само на тяхната.
*
Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #2 -: Ноември 30, 2010, 15:02:45 pm »
Не на последно място бих поставил и мнението на специалистите - те са тези, които могат да разтълкуват големите разлики, макар по принцип да нямат право да коментират резултати от друга лаборатория а само на тяхната.

Защо да нямат право? Специалистите според опита и знанията си тълкуват различно причините за лошите показатели. Но резултатите на спермограма от която и да било лаборатория се основават на единен и обективен стандарт, установен от СЗО.

Имел, на ваше място бих направила нова, трета спермограма. В темата "Спермограма - проблеми и решения" имаше няколко случаи, подобни на твоя.
*
Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #3 -: Декември 01, 2010, 13:19:08 pm »

Защо да нямат право? Специалистите според опита и знанията си тълкуват различно причините за лошите показатели. Но резултатите на спермограма от която и да било лаборатория се основават на единен и обективен стандарт, установен от СЗО.


Може би не се изразих достатъчно добре. Казах, по принцип нямат право. Работата е там, че като поисках да ми разтълкуват резултати от предишни спермограми, които бяха може би с десетина пъти по-добри показатели, ми отговориха завоалирано, или полугласно, по-точно ми намекнаха, че въпросните спермограми са фалшиви. Аз го пиша по смисъл, но те не използваха думата "фалшиви" защото явно не искат да си имат неприятности в медицинските среди с други колеги. А разбира се, никой не оспорва стандартите на СЗО.
Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #4 -: Декември 01, 2010, 14:06:21 pm »
Аз попитах за обяснение в "Щерев", казаха ми: "Не знам, всичко се случва" (това в смисъл, че както е лоша спермограмата, така може да стане още по-лоша.)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #5 -: Декември 01, 2010, 14:24:52 pm »
Имел ,  при нас резултатите също много варираха -буквално както си искат  ,според мен  ,без да има  ясна  причина за това , но не и в такъв кратък срок-  от две седмици .
Макар че в интервал две седмици ние не сме парвили спермограма ,за да мога да кажа и сравня.

Правили сме  спермограми  през няколко месеца .
Първата беше с дисгноза  нормосперия /въпреки  морфология по крюгер 9%/,а  няколко месеца по- късно - олиготератозооспермия .

От там нататък морфологията все варираше  3 - 9 %   , уж без видима причина -мъжа ми не пие и пуши , с нормални кг и спортува ,  а подвижността и концентрацията варираха както си искат  -ти едното в норма , ту друго  не ...
Тогава казваха ,че няма смисъл да се консултираме с андролог -че морфологията няма да се повлияе  от добавки , а останалите показатели варирали  .Казваха -ами стрес , случва се.

Накрая   преди време отидохме при д-р Кацаров - диагнозата е варикоцеле.Аз бях я поставила вече на мъжа още преди прегледа .

Защо не с е консултирате с  него?
« Последна редакция: Декември 01, 2010, 15:38:16 pm от nimika »


Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #6 -: Декември 01, 2010, 16:50:40 pm »
nimika, бяхме вече при Кацаров, мъжът ми няма вариокоцеле или поне е в много малка степен и операцията може да доведе до повече минуси, отколкото плюсове. на база спермограмите от "София" той каза, че това са умерено лоши резултати като за мъж на 40 години. Според резултатите от "Щерев" нещата са вече много лоши.
По-скоро ми е странно, защото ако не бяхме направили спермограмата в "Щерев", щяхме да си започнем процедура по инсеминация, а това най-малкото е емоционална нагласа, за да разберем в деня на самата инсеминация, че не става.(защото предполагам в "Щерев" щеше да излезе много лош резултат).
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #7 -: Декември 02, 2010, 18:10:21 pm »
Имелче, не знаех че сте били при д-р Кацаров.Щом  той е отхвърлил евентуален проблем , няма какво друго .
Остава да направите нова спермограма на друго място -ей , така за ваше инфо ...Иначе е ясно ,че във всяка Клиника , за да се  започне процедура ,  биха се доверили  на спермограма направена при тях   и едва ли биха обърнали внимание на такава от друго място.
Успех   каквото и да решите!


Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #8 -: Януари 11, 2011, 21:26:51 pm »
   И при нас се получиха значими разлики и не знам дали е от добавките, или какво?!
   Най- общо от концентрация 12 млн. стана 61.5! като е пил добавки само месец и няколко дни и периода между спермограмите е толкова. Неподвижните от 90 процента станаха 70 процента. Морфологията от 1 процент /при норма 4/  стана 13 /при норма /14/.Ясно е че критериите са различни и не сравнявам 1 с 13 , ама ...
   Аглутинатите изчезнаха, а се появиха левкоцити и то  - 16-18.Като в друг пост пиша, че при Кацаров сме били на 20 декември /счита че всичко е ОК/ ,правена е микробиология в Кандиларов същия ден  - по -отрицателна от това  -здраве му кажи / всичко - ,  а левкоцити  - 2-3/  а втората спермограма е правена на 10.01. 2011г. . Супер е объркващо и ще правим трета  - за яснота. Явно наистина е необходимо често проследяване, защото резултатите доста варират. И двете спермограми са от клиники.
Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #9 -: Януари 25, 2011, 12:21:39 pm »
Здравейте.
При нас вече минаха 6 месеца в безуспешни опити да имаме дете.Решихме да почнем с изледванията.Моля кажете ми в коя клиника е най-добре да се направи спермограма, да е обикновена или разширена ли е по-добре да бъде.Какви са горе долу цените.
 

*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #10 -: Януари 25, 2011, 12:34:48 pm »
Здравей, Златен дъжд! Виждам, че си от София, следователно имаш възможност да избереш добра клиника. Аз се колебах между "Надежда" и "София", като за двете има много добри отзиви. В крайна сметка се спрях на "София". Цените са 20-30лв за обикновена и 60-80 за разширена спермограма в зависимост от клиниката. В "София" разширената е 35лв. Успех!
Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #11 -: Януари 25, 2011, 12:44:42 pm »
Гери ние също мислим да направим спермограма.Аз лично мисля първо да направим обикновенна и да видим какво ще излезе, пък вече ако има нещо тогава да направим разширена.При мен най-близко ми е във Варна за разширената.
Какво ще кажеш?
*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #12 -: Януари 25, 2011, 12:57:57 pm »
Сисмонди, според мен така е правилното. Доколкото разбрах първо правят обикновена и ако има някакви отклонения тогава правят разширена. Аз обаче реших направо разширена (имам огроооомен проблем с моето момче по отношение на спермограмите :?), така че реших да се застраховам с разширена, за да не ми се налага втори път да се убеждаваме :lol:. Разбирам те за клиниките - на мен най-близката ми е Плевен, но избрах София. Само гледай да е в специализирана клиника спермограмата, а не в обикновена лаборатория.
« Последна редакция: Януари 25, 2011, 13:39:24 pm от gergana :-) »
Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #13 -: Януари 30, 2011, 19:09:50 pm »
Не знам дали тук е мястото за въпроса ми.Интересува ме за колко време стават готови резултатите за разширена и обикновена спермограма.Аз си мисля направо разширена да правим утре.
 

*
Re: За резултатите в лабораториите
« Отговор #14 -: Януари 30, 2011, 22:29:14 pm »
Аз си мисля направо разширена да правим утре.

Разширена направете. Без морфология ще продължите да сте в неведение как стоят нещата.
« Последна редакция: Януари 30, 2011, 22:31:24 pm от цигу »