Синът ми е на 3г.8мес. и от м.март е започнал една сериозна серия от ангини и гнойни ангини. Сега след прекъсване от 1 месец пак се разболя. Но този път разликата е, че не вдига много висока температура. Друг път всичко започва с рязко вдигане на температура 39 - 39,5 (и до 40 С е стигал), а сега започна с гърлобол, червено гърло, уголемени сливици и температура около 37,5 (до 38,2). Вчера му пуснах ПКК и резултата е: левкоцити - 20.7 G/l, гранулоцити - 17,1 G/l, СУЕ - 14 mm/h. Всичко друго е в норма. Днес сутринта го заведох направо на УНГ, който каза, че все още няма гной, но когато натисна езика да вземе секрет, каза, че отзад се стича гной. Обясних, че е пил 4 АБ в рамките на 2 месеца (март и април), показaх му и кръвната картина и той каза да изчакаме до сряда следобяд, докато излязат резултатите от микробиологията. Сега му капя само Xylomethasolin и мажа гърлото със Septidin. Следобяд отидохме до GP-то, тя го преслуша и установи, че гърдите са чисти, но като видя гърлото каза, че непременно трябва да започнем АБ, защото стрептококите са много опасни. Аз съм наясно какви са последствията от нелекуване на стрептококова инфекция, но тя пък как разбра, че е стрептокок. Сега за пореден път съм пред дилемата дали да започвам АБ или да изчакам резултата от микробиологията. Всички гнойни ангини ли се причиняват от стрептокок? И може ли много да се усложнят нещата до четвъртък (тогава ще мога да покажа резултатите от микробилогията на доктора УНГ)? Вече изпитвам ужас като видя левкоцити 20 G/l в кръвната картина, а в същото време знам, че започнем ли с АБ се завъртаме в 1 омагьосан кръг - АБ, падане на имунитета или неуцелване на точния AБ, следваща инфекция, пак АБ и т.н.