0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте мами!
Ще разкажа накратко с какво се сблъсках няколко дни след раждането, тъй като все още си мисля, че имаше и по-дорбо решение от нашето.
По принцип вземам лекарство за високо кръвно налягане (Berlipril 5mg) от около 5 години вече. Правила съм всякакви изследвания и досега освен наследствен фактор и стрес, друга причина (слава Богу) не е открита. По време на бременността нямах особени проблеми  с кръвното налягане, макар, че бях спряла да пия лекарства. Кръвното беше нормално - само понякога като се уморя или разшетам повече стигаше до 130 на 90, но после се нормализираше.
След раждането в болницата ми го мереха по два пъти на ден, защото се оказа, че щом се махне плацентата от организма, има голяма вероятност кръвното да се вдигне отново.
Прибрахме се вкъщи, с много мъки се научихме да се кърмим и след около седмица вкъщи, стреса и недоспиването си казаха думата и кръвното стана 150/100. Не можех да го търпя, ходех като парцал и бях неефективна във всичко. Кардиолога в болницата ми беше казал, че мога да го търпя за да кърмя до 140/90. Но ако се вдигне повече да вземам лекарства и да спирам кърмата. Така и стана. Но сега, когато минаха вече повече от 6 месеца, си мисля, че все има някое лекарство на света, което да може да се взема по време на кърмене. Тъй като бих искала да имам още поне едно дете, бих искала да съм подготвена, информирана.
Моля,ако някоя от вас се е сблъсквала с подобен проблем да сподели опит! Благодаря! :D
*

    _Elfita_

  • ****
  • 673
  • Няма невъзможни неща!
При бременност  и високо кръвно назначават Допегит, но винаги под строг контрол от лекар.За съжаления май кърмене и лечение на хипертония не се съвместяват.
*
Здравей Elfita!
Благодаря ти за коментара!
На мен ми бяха изписали Допегит по време на бременността ако се наложи. За моя радост опаковката така си остана неразпечатана. Но кардиоложката от болницата ми беше казала, че не може да се пие по време на кърмене, а и на листовката така пише.
Мисля си, че у нас в България все още не се обръща внимание на този проблем. Четох в чуждестранни форуми, че има мами, които са кърмили и пили такива лекарства, но определено не съм чувала имената им (на лекарствата).
Ще се радвам, ако някой сподели информация, опит. :D
*
Мириам, аз не мога да ти помогна, но можеш да потърсиш из нета съставката на чуждите лекарства и съответно да видиш в Бг в какви лекарства е включена.
« Последна редакция: Февруари 01, 2010, 13:45:15 pm от blue_sky »

Здравей, Мириам!
Права си донякъде, че в България не се обръща внимание на този проблем. Добре е да знаеш, че за повечето болести има лекарства, съвместими с кърменето. В твоя случай ще е добре са потърсиш лекар, който би съобразил лечението с кърменето. Има специализирани сайтове, където може да се провери съвместимостта на лекарството по активна съставка с кърмене. Както и медицински наръчник на д-р Хейл, където също може да се направи справка за лекарството и кърмене и/или бременност. Голяма част от фармацевтичните компании правят икономии и не изследват ефекта на лекарството върху кърмачето. Затова в повечето листовки пише, че са несъвместими. Просто защото не е правено проучване от съответния производител. На този сайт,
http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp
който е към болница в Испания, може да провериш за всяко едно лекарство по активна съставка с какъв риск е за кърмачето. Точно според него, Допегит е с риск 0.
Също така може да се обърнеш и към нетрадиционна медицина, напр. хомеопатия. Разбира се, също след консултация с хомеопат.
Или някои „бабешки” методи като напр. поставянето на краката в топла вода със сол, което разбира се не замества консултацията с лекар.
*
Благодаря ви момичета!
Микки, според тази таблица, моето лекарство, търсено по активна съставка е с 0% риск, т.е. е съвместимо с кърменето. Ама като не мога да се доверя на една таблица?! И освен това е добре да попадна на кардиолог, който е наясно с тези таблички и да ми даде адекватен съвет.  :D
Мириам, моят съвет е точно такъв лекар да потърсиш, който да е наясно със съвместимостта на дадено лекарство с кърмене. Дори и да не е чувал за елактанция, поне справочника на Хейл да е чел.
*
Благодаря ти микки,
Така и ще направя, когато и ако му дойде времето. :D
Взех BP лекарствата по време на и след двете бременности и аз BF двете деца. Взех Procardia и след това след втората си BP е все още високо дори за Procardia, затова взех Hydochlorothiazide заедно с него. И двете са безопасни в съответствие с моите 2 лекари и аз не са имали никакви проблеми и не са мои деца.
Късмет!
mary
*
Mary, благодаря ти за отговора! BP предполагам е blood pressure, а BF е breastfeeding. И аз съм чела за майки приемали такива лекарстава, но тук в България досега не мога да попадна на конкретен отговор - аз не съм го и търсила много де :D.