0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

В началото на годината ми направиха лапароскопия за премахване на лявата тръба заради извънматочна бременност. Казаха ми, че трябва да броя деня на операцията за първи ден на последен цикъл и да очаквам следващия след около месец. Засега обаче цикъл няма, закъснението не е огромно, но четох доста коментари по въпроса и при повечето жени цикъла е дошъл няколко дена след операцията или в рамките на 28-30 дни. Трябва ли да се притеснявам, че се бави повече? И още - какви изследвания да си направя след като мине първия цикъл? Цветна снимка? Нещо друго? Колко време сте се пазили след такава операция и как преодоляхте себе си в притеснението, че ще се повтори пак? При мен се оказа, че тръбата е била със срастване и сега се притеснявам дали и другата не е увредена по някакъв начин...
Благодаря предварително за информацията и съветите! Хубав ден :)
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Защо да правиш ЦС след лапарото? Другата тръба не са ли я огледали? Вероятността по нея да има поражения също я има. Изследвала ли си се за хламидии?
На мен ми дойде нормално цикъла, но при теб все пак е имало бременност, може затова да се бави, още се наместват хормоните. Най-добре се консултирай с лекаря си.
При мен премахването беше заради хидросалпинкс, а не заради извънматочна.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
В интерес на истината нямам представа дали са я огледали. Казаха ми само, че отстранената е била със сраствания към яйчника и че вероятно си е била така от доста време, а предишната ми бременност е била през другата тръба. В епикризата ми също не пише. Не съм си правила никакви изследвания, затова питам. Каква би могла да е причината за хламидии?
Аз съм със същата операция след извънматочна. Две седмици след операцията имах слаб кръвоизлив, след около 20 дни ми дойде. Ходих на преглед след първия МЦ тогава доктора ми каза, че можем да продължим с опитите. Тежко го преживях. Изчакашме шест месеца и забременях веднага, след месец може би малко повече трябва да родя. Целия период с първата и втората ми бременност е най-големия ми кошмар в живота.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Хламидията се предава по полов път и е един от най-честите причинители на сраствания в малкия таз, т.нар. Тазово-възпалителна болест. Друг такъв причинител са микоплазмите и уреаплазмите. В повечето случаи протичат без симптоми, поради което пациентът обикновено не се усеща изобщо и инфекцията си вилнее с пълна сила и прави поразии - необратими. Не е задължително да се води "разюздан" полов живот, за да се хванат тези гадини, затова и се препоръчва, дори при постоянен партньор, веднъж годишно да се прави профилактично изследване за хламидии и микоплазми. Имаме тема за хламидията във форума, можеш да прочетеш по-подробно.
Друга възможна причина за срастванията е ако имаш предишни коремни операции.

Съветвам те да говориш с лекаря си и да го попиташ дали е огледал и другата тръба. Ако не е, то след като се възстановиш, направи наистина цветна снимка, за да се види дали тя е ок. Ако не е, знаеш, че рискът от нова извънматочна е огромен.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Да, сетих се в последствие, че идеята е на обратно - хламидията да е причинила срастванията в тръбата, за които ми говореше доктора. Ще прочета темата, която ми препоръчвате. А иначе около месец преди операцията си правих пълен гинекологичен преглед с цитонамазка, микробиология и т.н., всичко беше ок, но не съм правила изрично за хламидии... Единствената предишна коремна операция ми е секцио преди 3 години. А доктора, който ме оперира каза, че не е преглеждал другата тръба, нямам идея защо. Само като странична информация - за да се прегледа другата тръба трябва ли да се направи още една дупка от нейната страна на корема?
Ще изчакам да ми дойде цикъла и тръгвам по доктори и изследвания, поне да знам какво е положението, пък психологичния фактор ще го преодолявам после.
« Последна редакция: Февруари 05, 2016, 11:03:58 am от dborisova »
Ти къде я направи лапараскопията?! Не ми е ясно едно, защо не е прегледал и продухал другата тръба. Така или иначе влиза в корема ти. При мен така и не се разбра причината за извънматочната. Другата ми тръба също е имала нужда от продухване. Не бях забременявала до тогава и нямах сраствания, но вече имам. Моя приятелка направи лапаро при същия лекар на скоро беше с усукани тръби. Той ги видя на ехографията, но тя беше направила и цветни снимки. Оказасе че не имало нужда. Всичко зависи от апаратурата и лекаря.
Аз това се чудя, възможно ли е аз да не съм разбрала и затова питах как се преглежда другата тръба - прави ли се още една дупка от нейната страна?
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Честно казано, не знам, но логиката сочи, че може би се прави още един разрез. Не мисля, обаче, че е голяма философия да се направи, тъпо е да са влезли и да не огледат и другата тръба. Иначе, щом имаш секцио, много е вероятно да имаш сраствания оттам.
Аз имам 2 лапароскопии - една диагностична и една оперативна.  Сега като се замисля, май при диагностичната имах само един разрез, а при оперативната 2 /не броя този на пъпа/. Но все пак не съм сигурна. Минаха доста годинки оттогава.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Да, наистина е тъпо, че не са ми огледали другата тръба :( Имам общо три разреза - един на пъпа, един от ляво, където беше извънматочната и един ниско долу по средата. Ще трябва да си запиша един час за преглед при доктора, който ме оперира и да разпитвам пак.
Имам три разреза един голям на пъпа с дв шева. Два на кокалчетата от страни,този с махнатата тръба с два шева. Другия само с един. Имам и запис от операцията, но не ми го дадоха. Аз започнах да кървя на 9 декември, а ме оперираха на 29 януари. Моето беше гадна работа в последния момент.
Аз кървих 24-5 дена...