0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Как и кога казахте на работодателя, че сте бременна ?!
« Отговор #20 -: Февруари 04, 2010, 13:26:53 pm »
Аз също съм държавен служител и моите шефове от самото начало бяха в течение с моята борба. Още преди началото на процедурата ги уведомих, че ако опита е успешен няма да се върна на работа. Така и стана. След полагаемия ми се 30-дневен болничен заради пункцията, направо започнаха да взимам болнични от гинеколога, който ми води консултациите.Сега почивам вкъщи, защото и без това бременността ми е рискова. Съветвам всички момичета да ползват правото си на тези болнични.
[/url]
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Как и кога казахте на работодателя, че сте бременна ?!
« Отговор #21 -: Февруари 04, 2010, 14:09:53 pm »
Съответно нашите шефове искат от колежката документ от доктора, че е бременна.

В Кодекса на труда пише, че бременната служителка има задължение да уведоми работодателя за състоянието си "с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи". Не ми е ясно какъв точно е този документ. Епикриза ли, друго ли?

Ами на мен не ми е много ясно защо трябва да го прави... ама щом така пише. Аз мисля че имаше нещо от рода, че ако си бременна в 4 месец не могат да те съкратят, освен ако... (няма значение). Явно за това се иска надлежен документ.

На мен, всеки път като ходих на консултация, ми даваха третия екземпляр от онази бяла бумага, която попълват лекарите. Там пише точно в коя седмица си, че има жив плод и неговите мерки и теглилки. Там си има подпис и печат и според мен си е документ.

Иначе личната ми пуска едни бланки, които не са химизирани, с които удостоверява нещо си. Например, че детето не е в контакт със заразно болен, или че боледува от еди-какво си, когато отива на санаториум в Сандански. Или че няма алергии... Това също е документ с подпис и печат. Давала ми едни с размер А5 и едни по-малки, колкото рецепта.

И накрая като си вземе един ден болнични, там ще й напишат колко точно е бременна и пак е документ.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Re: Как и кога казахте на работодателя, че сте бременна ?!
« Отговор #22 -: Февруари 04, 2010, 15:47:26 pm »
Благодаря ти Тамара ;)

Аз това и казах на колежката, каквото и даде доки ще го приема - само да пише на него името и и че е бременна ;)


Re: Как и кога казахте на работодателя, че сте бременна ?!
« Отговор #23 -: Февруари 04, 2010, 16:31:36 pm »
Аз му казах по телефона, в 8 г.с тъй-като поради кървене трябваше да изляза в болнични. Обясних му и че поради рисковата двуплодна бременност вероятно често ще съм така. Той много се зарадва на новината за близнаците и ми каза, че цял живот имам пред мен да работя. Сега приоритете са други и графикът ми на работа зависи от това, как се чувствам и как се развиват децата. Не се върнах после на работа, защото периодично се появяваха нови проблеми. Но отношението му беше просто прекрасно!