0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    altea

  • ***
  • 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #80 -: Декември 22, 2009, 16:16:51 pm »
Тъй като съм от страната на реципиента пък и понатрупах "стаж" с опитите с донорски яйцеклетки и след неизбежните непрестанни размисли /без страсти  :wink:/ в мен като че се оформи следната концепция.
1. Добре е да има възрастово ограничение за донорите и наложената сега от наредбата възраст до 35г ми се струва коректна.
2. Трябва да се предвиждат изключения при близкородствено даряване и възрастта да не е пречка за донора.
3. За да няма спекулации и злоупотреби донацията на овоцити трябва да бъде заплатена като цената да е еднаква за всички центрове по АРТ. Даряването на яйцеклетки все пак не е като да дариш бъбрек или друг орган и не заплашва пряко живота на даряващия /ако има контрааргумент,че ако донорството на органи се заплаща хората ще тръгнат да си продават органите за пари, макар да не съм сигурна дали третират даряването на яйцеклетки като това на други органи/.
4. Аз съм за отпадане на условието жената донор да има поне едно успешно раждане. Ние като реципиенти бихме искали освен по-високи шансове за настъпване на бремнност каквито да речем дават яйцеклетките от по-млади донорки, да има и от кого за получим такива. Сегашното изискване донора да е раждал силно стеснява кръга на потенциалните донори.
5. Да има регистър на донорите , който да следи колко донации има даден донор и при определен брой такива той да не може повече да дарява по обясними причини /между другото май има такъв регистър/.
6. Аз лично не бих имала претенции колко опита ще се реши да ни финансира фонда стига все пак и на нас да бъде подадена ръка от държавата и да не се чустваме изолирани и сами в борбата.

Продължавам да си разсъждавам и да споделям  :bighug:
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #81 -: Декември 22, 2009, 16:33:24 pm »
Аз, пък съм "ЗА" да се вдигне възрастта за донорите. разбира се, съм и "за" това да се преценява по отношение на определените донори от съответният репродуктивен специалист, при когото ще се извършва самата процедура.
И аз, като Алтея, просто си разсъждавам ... и продължавам да го правя /последното го обявявам, т.к очаквам да бъда нападната от пищешите тук/ 8O


Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #82 -: Декември 22, 2009, 17:10:31 pm »
... Искам да помоля, някоя от вас, която има време и желание да обобщава за и против съответните искания - възраст на донорите, раждали или не, казуса с донор роднина и т.н., всичко което коментираме. За да можем после да имаме аргументация която да предложим при искането за промяна :)

лесна работа, ще се заема през почивните дни ... стига някой от пряко засегнатите да не настоява да изготви табличка.

да си дадем някакъв срок? средата на януари? дайте предложения.

altea,
много е полезен твоят опит ... ако се сетиш за друга административно-бюрократична спънка пиши
tanita7,
разбрах ясното ти становище по отношение на възрастта. за друго сещаш ли се? нещо, което би могло да бъде обсъдено и предложено за промяна ...

dess_dess, аргументирай се за възрастта. спомням си за твои съмнения относно качеството на яйцеклетките на твоя донорка /която вероятно е отговаряла на изискването 18-35/, като причина за неуспешното ти донорско инвитро. това би трябвало да те поставя в точно противоположна позиция. защо стигна до точно тези разсъждения?



 
 
*
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #83 -: Декември 22, 2009, 17:55:59 pm »
MMary,
Ако отпадне изискването донорката да е раждала жена (добре - няма лошо, наистина ще има повече донорки), тогава генетичните изследвания трябва да са задължителни и да ги извършва клиниката или поне да изисква да види резултатите, защото когато аз правих процедура подписах, че клиниката не носи отговорност за изследванията, които донорката е декларирала , че е направила... :x :x
*
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #84 -: Декември 22, 2009, 18:07:31 pm »
Защо си въобразявате, че на държавата й пука за вас? Ако това беше така, щеше да поеме финансиране и тогава - нека си дискриминира временно по признак "възраст", но после и това ще се промени. Много ясно, че не съм за 50-годишни донори, буквалистки опити за разбиране няма да коментирам, но ако ти, jam, си против дискриминирането на жените над 43 год. за ин-витро СЪС СОБСТВЕНИ ЯЙЦЕКЛЕТКИ, не дискриминираш ли автоматично тези с ДОНОРСКИ? Защо за едните може, а за другите-не?
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #85 -: Декември 22, 2009, 18:58:40 pm »
Ванда, ние сме представители на крехкото гражданско общество, което по подразбиране е коректив на власт и държавата.

Повече от естествено е на държавата да не й пука за никой частен интерес ... включително и за нашия. Наша е ролята да си извоюваме, съобразно възможностите и реалностите на въздействие към момента, някакви промени.

А както знаем единствен регулатор на отношенията между държавата и гражданското общество е правото ...
Тоест тук обсъждаме какво смислено може да се предложи на кръгла маса, аргументирано и обмислено ...
 
С въпроса защо на едни може, а на други не, нищо не постигаме. Ще отговорят защо. И този отговор може да затвори и леко открехнати врати.

Много участнички повдигнаха въпроса за финансиране от фонда. Трябва да се измислят чуваеми аргументи ...

Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #86 -: Декември 22, 2009, 19:10:10 pm »
Момичета,
То е ясно, че на всички ни се иска най-доброто, най-хубавото, най-фантастичното за нас и няма как да е иначе, тъй като в противен случай е нелогично и  си противоричим на личния  интерес. Ето, вижда се, че повечето тук са ЗА вдигането на горната възрастова граница на донора и отпадането на условието да е раждала жена. Ние можем тук да си дискутираме, обсъждаме, спориме, предлагаме и отхвърляме каквото на нас ни се иска и харесва, но какво РЕАЛНО бихме могли да постигнем! До колко нашите искания ще бъдат уважени и удовлетворени от господата Министри, мисля че е по-сериозната част на въпроса.
Извинявайте, че ви занимавам с моята лична история и дано не съм станала прекалено досадна с това, но пред мен е отговора на молбата ми от Министерството на здравеопазването и мотивът под който ми отказват. Мисля, че е редно да ви го цитирам, за  да се има предвид като се действа напред.
" Уважаема госпожо...
Във връзка с Вашето писмо относно казус по прилагане на Наредба №28 от 20 юни 2007 г. за асистирана репродукция, свързан с "правомерно неприлагане на възрастовото ограничение", Ви информираме:
От правна гледна точка следва да се има пред вид, че разпоредбата в т.12.3.1 от Раздел VI е императивна, поради  което спазването й е задължително.
Вашето предложение, относно промени в наредбата ще бъде взето под внимание и дискутирано на по-широк форум.
Информираме Ви, че мотивът за възрастовата граница за донори на яйцеклетки е поради медицинска целесъобразност, с оглед увеличението на риска от генетични аномалии след 35 годишна възраст на жената. Това кореспондира и с тезите залегнали в други разпоредби - напр. в наредбата за профилактични прегледи и диспансеризация  бременните над 35 г. са в групата с повишен риск за генетични аномалии.
...
13.05.2009 г.

Мислите ли, момичета, че това е достатъчно силен аргумент "...с оглед увеличението на риска от генетични  аномалии след 35 г. възраст на жената", за да получа отказ? За какви генетични аномалии ми говорят при положение, че това ми е кръвна сестра /от един баща и от една майка/, та аз не съм ли носител на същите гени, а и сестра ми има две напълно здрави и нормални деца, заченати и родени без никакъв проблем? Представете си какво дебелоочие - ужасно! Чудно ми е, как ще се преборим с тях! Те са бездушни хора /извинявам се за определението, но така го чувствам и така го казвам/. Права е vanda, че на държавата не и пука за нас и не само за нас, на нея не и пука за никого в тая държава /примерите са много/.
Интересно ми е, защо държавата не ни подпомага нас финансово, под какъв мотив ни отказват и това? Ако някой знае и го има в писмен вид нека го публикува, ще е интересно за всички тук.
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #87 -: Декември 22, 2009, 19:51:02 pm »
nadejda_sb,
нека караме поред .....нали и за това е този форумен дебат ... да се чуят искания и аргументи ... от най-скептичните до най-революционните, както казваш ти - фантастични ...

какво би било РЕАЛНО постижимо ще видим ...


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #88 -: Декември 22, 2009, 22:51:28 pm »
Много ясно, че не съм за 50-годишни донори, буквалистки опити за разбиране няма да коментирам, но ако ти, jam, си против дискриминирането на жените над 43 год. за ин-витро СЪС СОБСТВЕНИ ЯЙЦЕКЛЕТКИ, не дискриминираш ли автоматично тези с ДОНОРСКИ? Защо за едните може, а за другите-не?

аз доколкото знам, забраната е за ПУНКЦИЯ над 43 години, а не за ТРАНСФЕР над 43 години. следователно, какво ти пречи да правиш инвитро с донорски над тази възраст?

когато съм писала за възрастова граница за донорски яйцеклетки, съм имала предвид възрастта на донорката, а не на реципиентката.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #89 -: Декември 23, 2009, 09:00:18 am »
MMary,
Ако отпадне изискването донорката да е раждала жена (добре - няма лошо, наистина ще има повече донорки), тогава генетичните изследвания трябва да са задължителни и да ги извършва клиниката или поне да изисква да види резултатите, защото когато аз правих процедура подписах, че клиниката не носи отговорност за изследванията, които донорката е декларирала , че е направила... :x :x
Танита, извинявай, но искам да ти кажа, че и сега, генетичните изследвания са задължителни за донорката. Ние, самите пускахме такива /цитогенетичен анализ/, и то не защото ние сме пожелали така а по-изискване на клиниката.  :wink:
Аргументи по отношение на възрастта на донорите несмятам да споделям тук /публично/ може би, на лични mmary имам съобръжения затова .... Но, като кратко ще споделя, че да, моята донорка беше точно в изискуемата по закон възрас /18-34 години/, и каква е причината за качеството на яйцеклетките /че са лоши/не мога да кажа, само споделям мнението на доктора при когото извършвахме опита си 8O, така и до ден днешен не мога да си обясня и ред други неща, т.к при всички прегледи, всички изследвания, всичко беше окей, но ... ето резултата не беше нито очакван, нито желан.
Така, да се върнем на въпроса с възрастта обаче, лично познавам момичета/жени/ с отличен яйчников резерв /потвърден и в следствие на успешен при тях опит и голям на брой и то качествени яйцеклетки/, навършили и заветната възраст от 34 години. затоваа и продължавам да смятам и да твърдя, че това изискване по отношение на възрастта, следва да отподне като такова и преценката дали даден човек е подходящ за донори или не, да е единствено на репродуктивният специалист, при когото ще се извършва и самият опит!
Готова съм на всякакъв вид помощ, ако кажете, ще разделим или разпределим работата, не е редно да се товарят все едни и същи хора  :D... отворена съм за всякакви предложения ... :D


*
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #90 -: Декември 23, 2009, 10:14:17 am »
Dess_dess, ако искаш да продължим на лични, много добре си спомням твоя случай.
Цитат
Така, да се върнем на въпроса с възрастта обаче, лично познавам момичета/жени/ с отличен яйчников резерв /потвърден и в следствие на успешен при тях опит и голям на брой и то качествени яйцеклетки/, навършили и заветната възраст от 34 години. затоваа и продължавам да смятам и да твърдя, че това изискване по отношение на възрастта, следва да отподне като такова и преценката дали даден човек е подходящ за донори или не, да е единствено на репродуктивният специалист, при когото ще се извършва и самият опит!
Това са изключения, ние говорим за правило, нека от частните случаи да не не намаляваме шанса на масовите случаи, моля ви, нека рецепиентките да имат по-голям шанс!
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #91 -: Декември 23, 2009, 10:24:42 am »
Dess_dess, ако искаш да продължим на лични, много добре си спомням твоя случай.
Цитат
Така, да се върнем на въпроса с възрастта обаче, лично познавам момичета/жени/ с отличен яйчников резерв /потвърден и в следствие на успешен при тях опит и голям на брой и то качествени яйцеклетки/, навършили и заветната възраст от 34 години. затоваа и продължавам да смятам и да твърдя, че това изискване по отношение на възрастта, следва да отподне като такова и преценката дали даден човек е подходящ за донори или не, да е единствено на репродуктивният специалист, при когото ще се извършва и самият опит!
Това са изключения, ние говорим за правило, нека от частните случаи да не не намаляваме шанса на масовите случаи, моля ви, нека рецепиентките да имат по-голям шанс!
Танита извинявай, но тези изключения са доста? Нека, все пак, да не изхождаме от твоят "частен" случай, за когото стана дума ... вече 8O
Аз, също съм от страната на реципиентките и съм "за" да се вдигне възрастта на донорките, смятам, че когато съм наясно с това и го заявя декларативно си поемам аз, самата отговорността, относно изхода на процедурата!
Смятам, че е безмислено в момента повече спорове по този въпрос ...
Нека наистина се заемем с проблема и неговото разрешаване!
Танита, няма какво да изясняваме или спорим на ЛИЧНИ, аз каквато позиция имам, я излагам  и тук, не ме притеснявя публичността ... нито смятам, да занимавам четящите с личната ми драма!
« Последна редакция: Декември 23, 2009, 10:26:37 am от dess_dess »


*
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #92 -: Декември 23, 2009, 10:27:18 am »
Tъй като явно пак не е станало ясно, че позицията ми е принципна и съм се изразила фигуративно, ще поясня, без да отговарям подобаващо:
-Аз съм за качване на горната възрастова граница на донора. Не може да се каже "Този случай /на Надежда/ е строго частен, пък в 90% от случаите жените над 35 год. са с по-некачествени яйцеклетки. Самата аз имам 5 пункции, след които се получват некачествени/фрагментирали/ ембриони, а реагирам отлично на стимулация. Разбира се, само можем да гадаем дали причината е в яйцеклетката или сперматозоида, но ако е в яйцето, тя не се дължи на възрастта ми, защото опитите ми са от 28 до 32 годишна възраст. Аз не съм частен случай, не са и многобройните, при които всичко изглежда ОК като брой и морфология, докато не се стигне до момента на оплождане, когато работата не става по една или друга причина. Напълно се старая да се поставя на ваше място и се опитвам да разбера страховете и съмненията, търсенето на причините на неуспеха именно в качеството на яйцеклетките, които е най-лесно да свържем с възрастта, но практиката сочи друго. Пак повтарям - не съм за 50 годишни донори - това вече е медицински критерий наистина, но 35 год. е абсолютно дискриминираща граница и не звучи медицински обоснована. Сравнението на jam впрочем - тези над 35 са "телевизори втора употреба", за които плащаш двойно - ще бъде един от основните доводи на властта против качването на възрастовата граница /ако въобще го поставите/ под лицемерната маска на загриженост за вашите пари. Ако разсъжденията тръгнат в тази посока /оставям етичното измерение/, ще се чуе и че децата на 20-годишните са здрави, умни и красиви, а на 36-годишните - болни, глупави и грозни.
-За отпадане на изискването на жената да е раждала - по сходни причини. С донор,  без донор, ин-витро или не /където обаче няма контрол/- генетичните изследвания са едни и същи, задължителни. Т.е. - не можем да кажем - тази жена има едно здраво дете, второто й също ще е такова. Тя трябва да направи същите изследвания за рисковете, които не зависят по никакъв начин от "наличието" на здраво дете.
- Финансиране, разбира се, което не виждам защо да не е равнопоставено с останалото, което е до 3 опита. Каква е разликата?
Тук има много да се мисли и коментира, но моите възгледи, като цяло, са против рестрикциите и ограниченията, тъй като те водят до черни схеми и много мъка за пациентите. Колкото по-либерален е един режим /но професионално изготвен/, толкова
по-лесно е за пациента. Не на последно място ме дразни очевидното дискриминиране на хората с определена диагноза, които по нищо не се различават от другите. Но тъй като е по-лесно да се изключат от масата, вместо да се уреди нормативно техния случай, им се шибват настоящите безумни изисквания, с които практически правят правото им почти невъзможно.
  Желая ви Весели празници и успехи в тази посока през 2010 година!
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #93 -: Декември 23, 2009, 10:39:08 am »
Tъй като явно пак не е станало ясно, че позицията ми е принципна и съм се изразила фигуративно, ще поясня, без да отговарям подобаващо:
-Аз съм за качване на горната възрастова граница на донора. Не може да се каже "Този случай /на Надежда/ е строго частен, пък в 90% от случаите жените над 35 год. са с по-некачествени яйцеклетки. Самата аз имам 5 пункции, след които се получват некачествени/фрагментирали/ ембриони, а реагирам отлично на стимулация. Разбира се, само можем да гадаем дали причината е в яйцеклетката или сперматозоида, но ако е в яйцето, тя не се дължи на възрастта ми, защото опитите ми са от 28 до 32 годишна възраст. Аз не съм частен случай, не са и многобройните, при които всичко изглежда ОК като брой и морфология, докато не се стигне до момента на оплождане, когато работата не става по една или друга причина. Напълно се старая да се поставя на ваше място и се опитвам да разбера страховете и съмненията, търсенето на причините на неуспеха именно в качеството на яйцеклетките, които е най-лесно да свържем с възрастта, но практиката сочи друго. Пак повтарям - не съм за 50 годишни донори - това вече е медицински критерий наистина, но 35 год. е абсолютно дискриминираща граница и не звучи медицински обоснована. Сравнението на jam впрочем - тези над 35 са "телевизори втора употреба", за които плащаш двойно - ще бъде един от основните доводи на властта против качването на възрастовата граница /ако въобще го поставите/ под лицемерната маска на загриженост за вашите пари. Ако разсъжденията тръгнат в тази посока /оставям етичното измерение/, ще се чуе и че децата на 20-годишните са здрави, умни и красиви, а на 36-годишните - болни, глупави и грозни.
-За отпадане на изискването на жената да е раждала - по сходни причини. С донор,  без донор, ин-витро или не /където обаче няма контрол/- генетичните изследвания са едни и същи, задължителни. Т.е. - не можем да кажем - тази жена има едно здраво дете, второто й също ще е такова. Тя трябва да направи същите изследвания за рисковете, които не зависят по никакъв начин от "наличието" на здраво дете.
- Финансиране, разбира се, което не виждам защо да не е равнопоставено с останалото, което е до 3 опита. Каква е разликата?
Тук има много да се мисли и коментира, но моите възгледи, като цяло, са против рестрикциите и ограниченията, тъй като те водят до черни схеми и много мъка за пациентите. Колкото по-либерален е един режим /но професионално изготвен/, толкова
по-лесно е за пациента. Не на последно място ме дразни очевидното дискриминиране на хората с определена диагноза, които по нищо не се различават от другите. Но тъй като е по-лесно да се изключат от масата, вместо да се уреди нормативно техния случай, им се шибват настоящите безумни изисквания, с които практически правят правото им почти невъзможно.
  Желая ви Весели празници и успехи в тази посока през 2010 година! quote )



Ванда  :oops:
едно огромно благодаря от мен за включването ти и подкрепата ти  :youwoman:
Дано има все повече, такива жени, като теб, защото Вие сте ни и нужни за да успеем в нашата си борба и да извоюваме, това за което, всички мечтаем!
Весели празници момичета и дано наистина новата 2010 година ни донесе на всички, така желаното и бленувано от нас сърковище!
« Последна редакция: Декември 23, 2009, 10:41:51 am от dess_dess »


Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #94 -: Декември 23, 2009, 11:03:36 am »
Ще споделя своя опит.
Донорката ми беше 22 годишна, имаше едно дете, беше анонимна и си платих /макар, че е незконно, но каква е вероятността някой да се стимулира безвъзмездно?/, платих и стимулацията. Това ме устройваше. Получих 20 яйцеклетки, които бяха оплодени и се получиха 17 ембриона. Имам един трансфер на свежи ембриони и един на замразени. Не забременях, но явно по друга причина, а не качеството на яйцеклетките.

Обикновено на реципиентката се предлага донор и реципиентката казва- "Съгласна съм", въпреки че не е наясно какъв е точно яйчниковия потенциал на донорката -колко лекарства ще трябват за стимулация и колко качествени яйцеклетки ще се получат.
Ако мога да избирам, бих предпочела по-млада донорка, защото вероятността да се получат качествени яйцеклетки и да са нужни по-малко лекарства при стимулацията е по-голяма.

Но, ако имам сестра, която е на 38 години, в добро здраве, има желание да ми стане донор и сме постигнали семеен консенсус за предприемане на тази стъпка, е вероятно бих се съгласила да използвам нейните 38-годишни яйцеклетки. Процедурата с донор - роднина или приятелка е с много подводни камъни, аз нямам сестра и говоря само принципно за този вариант.
Смятам, че увеличаването на възрастта на анонимните донори би довело до по-нисък процент на успеваемост.
« Последна редакция: Декември 23, 2009, 11:24:54 am от alia_alia »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #95 -: Декември 23, 2009, 11:11:07 am »
Сравнението на jam впрочем - тези над 35 са "телевизори втора употреба", за които плащаш двойно - ще бъде един от основните доводи на властта против качването на възрастовата граница /ако въобще го поставите/ под лицемерната маска на загриженост за вашите пари. Ако разсъжденията тръгнат в тази посока /оставям етичното измерение/, ще се чуе и че децата на 20-годишните са здрави, умни и красиви, а на 36-годишните - болни, глупави и грозни.

Това са емоционални нонсенси и алогизми в разсъжденията. Влошаването на качество на яйцеклетките с напредването на възрастта е медицински факт. Какво общо има това с качествата на родените деца по принцип? Некачествената яйцеклетка деца не прави.
Между другото, точно от същата "лицемерна загриженост за вашите пари" е и продиктувана абсолютната забрана за пункция на яйцеклетки при жени над 43 години - за да не злоупотребяват лекари с неистовото желание на жената да опитва отново и отново, въпреки нищожната статистическа вероятност.


-За отпадане на изискването на жената да е раждала - по сходни причини. С донор,  без донор, ин-витро или не /където обаче няма контрол/- генетичните изследвания са едни и същи, задължителни. Т.е. - не можем да кажем - тази жена има едно здраво дете, второто й също ще е такова. Тя трябва да направи същите изследвания за рисковете, които не зависят по никакъв начин от "наличието" на здраво дете.

Наясно ли си, че няма някакви всеобхватни "генетични изследвания", които да установят априори дали една жена е напълно здрава и ще роди здраво дете или не. Просто няма такива! Именно затова се отчита "природният тест" - какво дете е родила. Този тест, разбира се, не е стопроцентов, но дава доста информация. Системата е пробвана, така да се каже.

Аз все пак не разбирам - някои от вас искат възрастни нераждали донорки - защо? Не прочетох нито един аргумент, освен "разширяване на базата от потенциални донори". Но това разширяване е само привидно и много дребно, по същество. Дали донорките ще са до 34 или до 36 години - броят им няма да се увеличи съществено. А коя от вас би платила за яйцеклетки от 42 годишна донорка, искам да знам? Някоя ще каже ли "да"?

Вижте, съзнавам прекрасно, че възрастта е ключов дразнител в голяма част от целевата аудитория тук. За мен също е така. Но срещу природата не се рита, а и не е възрастта единственото, за което имаме да говорим тук...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #96 -: Декември 23, 2009, 12:39:07 pm »
Досега пообсъдено:
Предложения:      
І. Възраст на донорката      
 - отпадане възрастовото ограничение изобщо, среща повече против, отколкото за. досега не са изказани достатъчно сериозни аргументи, че да се обсъжда дори с доктори от гилдията;      
 - без възрастово ограничение при определени условия:      
родственици по съребрена линия - кои?      
родственици по права линия - кои?      
неродственици?      
ІІ. Отпадане изискването за поне едно живородено дете      
- изискване разширяване обхвата на медицинските изследвания
- друго?   
ІІІ. Заплащане на донорките?
- за?
- против?   
ІV. Финансиране от държавата      
- финансиране на три опита? да мислим върху конкретни аргументи. мотивът справедливост въобще изобщо не работи;
- финансиране на по-малко опити;
- друго?
- без финансиране?


не е коментирано сурогатството

аз лично ще трябва да попрочета повече по въпроса ... а и по другите

 
момичета, много говорим, малко неща казваме ...
да не зацикляме на едни въпроси и да ги правим емоционален отдушник ...      
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #97 -: Декември 23, 2009, 13:09:58 pm »
Аз през цялото време се опитвам индиректно това да кажа, но никой не обърна внимание, явно не се чете задълбочено. Цитатите, които приложих към постовете си, не съм си ги измислила аз, това е мотива под който МИНИСТЕРСТВОТО ми отказва вдигането на горната възрастова граница и то не по принцип, а дори и като частен случай /при това и близкородствено даряване/ - " Информираме Ви, че мотивът за възрастовата граница за донори на Яйцеклетки е поради медицинската целесъобразност, с оглед увеличението на риска от генетични аномалии след 35 годишна възраст на жената....."[/b].
А такива генетични изследвания на сестра ми бяха направени и приложени към молбата и въпреки това ми отказаха. Сестра ми има две нормални, здрави, прекрасни дечица! Е, какво повече от това искат, аз не можах да разбера!!!
Извинявам се, че се повтарям със случаят ми, но явно е нужно, за да вникнете в аргумента на отказа им. Забележете, че никъде не коментират качеството и некачеството на яйцеклетките и шансовете ми за успех. Това са си наши предположения /тук във форума/-на коя възраст какви яйцеклетки се произвеждат и
какво качесто имат, но това не ни върши работа в случая, защото не това имат предвид господата "специалисти" от МЗ, които съм убедена, че нямат и един ден практика като опериращи лекари, за това и ги наричам - безхаберници.
Споделих това, за да бъда полезна с нещичко и да се вземе предвид тяхното /на МЗ/ становище, при формирането на нашите предложения, искания и аргументи, за да знаем в каква посока да ги съсредоточим.
Тук се "задъвка" спора за качеството и броя на яйцеклетките под и над 35 г., който мисля, че може и да бъде безкраен, защото практиката се противопоставя на теорията, изключенията на принципите, а и в медицината две + две не е равно на четири. Мога да го обобщя този спор като "Теория на вероятностите", която в случая ми се струва,че не ни върши работа /лично мое мнение/.

« Последна редакция: Декември 23, 2009, 13:25:16 pm от Fussii »
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #98 -: Декември 23, 2009, 13:14:29 pm »
Не знам защо така се публикува последният ми пост - с цитат отгоре и ограден, явно нещо съм натиснала по погрешка, не трябаваше така да изглежда. Не е цитат, това е мой пост. Благодаря!
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #99 -: Декември 23, 2009, 13:24:39 pm »
Досега пообсъдено:
Предложения:      
І. Възраст на донорката      
 - отпадане възрастовото ограничение изобщо, среща повече против, отколкото за. досега не са изказани достатъчно сериозни аргументи, че да се обсъжда дори с доктори от гилдията;      
 - без възрастово ограничение при определени условия:      
родственици по съребрена линия - кои?      
родственици по права линия - кои?      
неродственици?      
ІІ. Отпадане изискването за поне едно живородено дете      
- изискване разширяване обхвата на медицинските изследвания
- друго?   
ІІІ. Заплащане на донорките?
- за?
- против?   
ІV. Финансиране от държавата      
- финансиране на три опита? да мислим върху конкретни аргументи. мотивът справедливост въобще изобщо не работи;
- финансиране на по-малко опити;
- друго?
- без финансиране?


не е коментирано сурогатството

аз лично ще трябва да попрочета повече по въпроса ... а и по другите

 
момичета, много говорим, малко неща казваме ...
да не зацикляме на едни въпроси и да ги правим емоционален отдушник ...      


А, кои и къде са изказаните и сериозни аргументи, в подкрепа на тезата за възрастта на донорките да е до 35 години?
Чухме /многократно/ една лична драма на една от нас и ... Аз, съм за "Без възрастово възрастово ограничение при определени условия" - медицински не други.
По отношение на въпроса с Финансирането от държавата - Твърдо съм "ЗА", като условието и броят на финансираните опити следва да бъде еднакъв с този на останалите семейства кандидатсващи за финансиране от фонда. Та ние, сме като тях, семейства с репродуктивни проблеми, борим се и искаме едно и също!
За заплащането на донорките - ами заплаща ли се ползването на донори на сперма? Незнам, тъй като пред нас не стои и нее стоял този проблем, но да речем, че можем да се ползваме от законовата разпоредба, която да приложим и в нашият случай .... За това, дали да  е раждала или не донорката, смятам, че след, като същата бъде подложена на определени мед. изследвания, също би могло да се изисква да отпадане .... незнам, 8O продължавам да мисля и разисквам по този въпрос ... 8O
По отношение на сурогатството, не съм наясно  8O и с тази проблематика, но ако, сред нас има такива жени, пред които стои този проблем, то нека се включат  и те, с конструктивни предложения, мнения и пр ...
« Последна редакция: Декември 23, 2009, 13:27:00 pm от dess_dess »