0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #60 -: Декември 29, 2009, 18:56:09 pm »
Ти си си ти и за теб ти самата си най-важна, твоят проблем е най-големият проблем на света и твоето желание да имаш дете е най-силното. Това те прави милиони пъти по-мотивирана от който и да е лекар, одобряващ или не разни теории, следящ или не разни показатели, това те кара да разровиш всяко парченце от мозайката и да търсиш истинската причина за неуспехите.

110% споделям написаното от cambozzola  osi_9
Но... само да знаехме как да правим това спокойно и умерено, без паника и стрес. Да можехме, четейки много, да не си прикачваме диагнози, да не избързваме с излишни изследвания, да не се шашкаме от случайни резултати (или липса на такива)... Въобще, докато се стараем да ставаме по-грамотни, да не разбиваме психиката си.

В този смисъл, може би е добре да се усетим когато "предозираме", да поспрем малко, да се оставим само в ръцете на лекарите, поне за известно време и да мислим малко за странични неща.

Когато за пръв път се сблъскаш с една материя, за която хората учат по половин живот, а ти трябва да намериш отговорите незабавно, това е направо съсипващо и накрая се чувстваш смачкан и отчаян. Тогава една "почивка" помага, да събереш сили и после, когато започнеш отново, нещата не изглеждат така безнадеждни.

crow, мисля, че си стигнала до момента, когато имаш нужда малко да поспреш и да се поотпуснеш. Дай си някакъв срок, в който да не четеш и умуваш. Прави само това, което ти каже Александров. А най-хубаво ще е никога да не се налага да започваш отново, защото в "паузата" току-виж нещата се случили, без ти да ги тикаш напред :wink:

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #61 -: Декември 29, 2009, 21:11:40 pm »


crow, мисля, че си стигнала до момента, когато имаш нужда малко да поспреш и да се поотпуснеш. Дай си някакъв срок, в който да не четеш и умуваш. Прави само това, което ти каже Александров. А най-хубаво ще е никога да не се налага да започваш отново, защото в "паузата" току-виж нещата се случили, без ти да ги тикаш напред :wink:
И аз съм на това мнение  :D дано не ти се налага да си правиш повече изследвания и 2010 бъде най-щастливата година за теб.Успех мила.
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #62 -: Декември 30, 2009, 06:54:49 am »
Последното, което направих в тази насока беше лапароскопия на 27 Октомври. От тогава насам съм си дала почивка, а и имах куп други задължения и грижи. По едно време си мислех, че именно това откъсване от проблема ще ми помогне. Засега - без резултат ;) Но знам поне, че като не задълбавам, не чета, не си прикачам разни диагнози и самовнушения - се чувствам далеч по-добре. Нервността, раздразнението, сърцебиенето и тревогите останаха назад  :P Лошото е, че си дадох срок до Януари/ Февруари и пак ще тръгна по лекари. Страхувам се, че старите чувства ще ме връхлетят отново, но ... няма как, нали :)
Благодаря на всички. Бъдете здрави и щастливи !
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #63 -: Декември 30, 2009, 09:32:35 am »
Гердже, не си сама - да знаеш. Ето виж колко момичета сме с теб :) С каквото можем ще помагаме и ще обменяме опит и информация. Повече глави мислят по-добре. Заедно сме в групичката, ще успеем.

И си в добри лекарски ръце, така че се възползвай.

От сърце и душа ти пожелавам скоро да ни зарадваш с добри новини.
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #64 -: Декември 30, 2009, 13:07:15 pm »
момичета, просто не мога да се стърпя да не напиша какво мисля тук по въпроса.

1. напълно съм съгласна с cambozzola, нейният опит много наподобява моя. ако аз самата не бях настоявала за лапаро, никога нямаше да се открие ендометриозата ми. лекарите не смятаха за нужно да ме отварят, защото вече бях имала 2 лапароскопии. с имунологията, отново сьщото, аз сама се информирах кой от всичките възможни лекари тук се взима впредвид имун. фактор.

2. след като сте стигнали до "неизяснен стерилитет" или до "ами нямаме обяснение защо не става", а вече имате стаж в опитите за забременяване, ами проверете да му се не види всяка възможност! повечето лекари няма да положат ЕКСТРА усилия, но вие би трябвало. защото почти винаги ИМА причина. не се успокоявайте с това, че на някои момичета просто им се случва чудото, когато най-малко са очаквали, не са мислили за това...бла-бла-бла. да, тях ги има, но те са много малък процент, само че нашият мозък е много по-склонен да приеме и запамети такава успокояваща информация, отколкото историята на нечия дълга борба със стерилитета.

3. ние се събираме тук да обменяме инфо и да си даваме съвети, нали така... от повечето постинги обаче оставам с впечатлението, че се опитвате една друга да се убедите, че всъщност май няма смисъл да се изследва имун. фактор. ами нали самите ние трябва да сме отворени за нова информация, то иначе какъв  е смисълът? поста ми от преди 2 седмици, в който споделих моят опит, беше посрещнат например доста скептично. ами ако винаги отхвърляме нови идеи или подходи, то как ще вървим напред?

4. един прекрасен репродуктивен специалист, може да смята имун. фактор за нереален и все пак да си е прекрасен специалист. той помага на много момичета, разбира се, но те може би имат съвсем други проблеми от вашите. както ми каза един лекар "това е въпрос на философия". това значи ли обаче, че човек не трябва да потърси мнението на лекар с друга "философия", която да му реши проблема?

5. разбира се не искам да кажа че имунологията е решението на всички случаи на неизяснен стерилитет, но тя си струва да се провери.

стана малко дълго, за което моля да ме извините, просто исках да ви кажа, че има смисъл човек сам да се бори и да търси и настоява за отговори. и знам много добре колко е изтощително и емоционално натоварващо.

стискам на всички палци!
*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #65 -: Декември 30, 2009, 14:46:07 pm »
Не случайно всяка клиника по стерилитет си има план и поредност на изследванията.
Аз когато тръгнах при специалист по стерилитет поредността беше следната:
Преглед, изследване на полови хормони, спермограма, микробиология и цитонамазка,  фоликулометрия, изследване за хламидия, цветна снимка, антиспермални антитела и т.н.т.
При фоликулометрията се видя овулация и същия цикъл забременях със сина ми.
Гардже ти си направила всички тези изследвания на дневен ред доколкото разбрах е инсето според мен така и трябва.Слушай доктора си и му вярвай така ще успееш сигурна съм не ти трябва да се товариш излишно с купища изследвания, които са доста променливи(визирам имунологичните) като му дойде времето ще ги направиш, а аз съм сигурна, че няма да ти се наложи.
Успех на всички и весело посрещане на новата година.
« Последна редакция: Декември 30, 2009, 14:50:41 pm от denisa »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #66 -: Декември 30, 2009, 14:53:52 pm »
Ще си позволя да напиша малко повече неща, защото темата е много трудна. Лично за мен като лекар най-сериозният проблем на репродуктивната медицина е неизяснения стерилитет. Виждала съм в практиката си много тежки, драматични, непреодолими, но ЯСНИ проблеми и опитът ми показва, че с тях хората се справят значително по-лесно, както като пациенти, така и като специалисти. Когато не можем да намерим причината, тогава изпадаме в много неловката ситуация да вдигаме рамене и да нямаме отговори на въпросите, които нашите пациенти с право ни задават. И от друга страна, пациентите пък изпадат в несигурност, понякога им се разколебава вярата в лекаря, в медицината, в диагностичните процедури изобщо, тръгват да се ровят из купищата медицинска литература, която в огромната си част е написана на неразбираем език и объркването се задълбочава.

За да се излезе правилно и с най-малко загуби от ситуацията има само един правилен подход и той е да се направи екип. В този екип трябва да се включат специалисти от различни специалности, но водещ екипа трябва да бъде само един лекар и задължително в него да участват и пациентите. Ролята на водещия екипа е да направи алгоритъм на поведение. В конкретния случай, ако аз съм в тази роля, бих предложила /изброявам произволно/ посткоитален тест, HZA, индиректен MAR тест, цитогенетичен анализ и т.н. Д-р Александров е предложил инсеминации, нещо също много разумно от гледна точка на спестено време, ниска цена, неинвазивна процедура и т.н. предимства. Трети лекар би подходил по различен начин. Всички начини са в някакъв смисъл правилни и, това е трудното да се разбере от пациентите. В медицината, макар да е клише, в повечето ситуации има много и различни правилни подходи, които се обосновават с опита на лекаря.

Ролята на останалите специалисти от екипа е да дадат своя поглед върху ситуацията от гледна точка на тяхното поле на квалификация. Ролята па пациента е да вярва, че лекарят му прави всичко възможно за достигането на ОБЩАТА цел и да сътрудничи в активно в тази насока, вкл. и като се образова. Няма нищо лошо в самообразоването, разбира се /това ни е била и една от целите при създаването на Зачатие/. Да си образован обаче е тежко бреме, което не всеки може да понесе. Нали знаете, невежеството е блаженство. Понеже материята е трудносмилаема, нормалният подход е като се научи нещо, да се коментира с лекуващия лекар. Проблемът възниква в момента, в който пациентът решава сам да си назначава и интерпретира изследванията. Понякога това води до някакъв разумен изход, в огромната част от случаите обаче води само до объркване, самолечение, лутане по доктори и губене на време. Особено неправилно е да се правят изследвания само защото нещо при някого е излязло като проблем, както и обратното - някой потребител да повтаря като мантра неговите изследвания, изхождайки само от собствените си проблеми. Затова и години наред в подписа ми стоеше предупреждението "Уважаеми пациенти, моля не си обменяйте диагнозите!".

Освен това няма как да се направят всички възможни изследвания на света. Подреждането на изследванията по важност е може би една от основните задачи на лекуващия лекар. Спомням си още като студентка четох една много известна медицинска книга, в която се обясняваше какъв е начинът да се подредят по важност диагностичните методи. И даваха много впечатляващ пример. Попитали известен престъпник защо винаги обира банки и той отговорил "Защото там са парите." Опитният лекар трябва да знае къде са парите, т.е. кое изследване каква полза ще му донесе в сложния диагностичен алгоритъм и кое пред кое да постави. Също така трябва да умее да интерпретира лабораторните резултати правилно, т.е. доколко даден параметър, който е извън норма, има отношение към конкретния проблем.

Другият проблем, за който не се говори публично, защото е ерес, е доколко лекарят е самостоятелен във взимането на решение, доколко е участието на пациента в него и дали има елемент на насилие. С други думи, дали лекарят може да принуди пациента да направи дадена диагностична или лечебна процедура, независимо от нежеланието на човека и обратното, дали пациентът може да ни наложи да пренебрегнем правилата на добра медицинска практика и да назначим по негово желание някои изследвания или манипулации, макар те да не са необходими. Практиката показва, че и двете неща са възможни и реални. И тук от позицията на лекар е много важно да си даваме сметка дали сме готови да загубим пациента, като не се съгласим да ни диктува правилата или сме склонни да ги пренебрегнем само защото ще отиде в друга клиника, където няма да имат морални съображения и ще му вземат парите, за да търсят под вола теле. И понякога в желанието си да запазим пациента правим изследвания, които му вредят на джоба, губят му времето и отдалече е видно, че няма да му помогнат. Та в този смисъл пациентите понякога си помагат, когато четат и се образоват, но понякога си вредят. Помислете върху това.



"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #67 -: Декември 30, 2009, 15:29:58 pm »
Мели, изключително се радвам че именно ти се включи в темата. Всичко, което казваш е точно така. Силно съгласна съм с твърдението, че неизясненият фактор е много тежко бреме, тъй като нито аз, нито лекарите знаят какво да правим по-нататък. Понякога чувам неща от сорта на "На вас нищо ви няма. Защо се оплаквате? Не виждате ли момичетата без тръби, без овулация и т.н." Много ми е трудно да обясня, че за мен щеше да е по-добре да зная с какво си имам работа  :? Не, че искам да си имам проблем, но и без друго явно има скрит такъв  :?
Няма да спра да се боря. Както писах и по-горе, следват инсеменации на ЕЦ. Ако пак не се получава - вероятно ще направя ин витро. Самото ин витро също може да извади на преден план евентуални проблеми, които иначе не се виждат. (Дано няма такива точно там). Така, че борбата за мен продължава. Това, което ме мъчи е дали да повярвам в имунологията и как да се боря с нещо, за което смата медицина не е единодушна  :?
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #68 -: Декември 30, 2009, 15:31:23 pm »
gallardo, мисля, че не си ни разбрала правилно :( .
Всички ние тук мразим да ни казват "успокой се" и много по-добре възприемаме съветите "направи това или другото", "действай, не губи вереме" и т.н. Дори всъщност пишем, точно за да получим такива съвети. И те са най-полезните, особено когато съдържат конкретни насоки или примери.

Обаче понякога, опитвайки се да действаме на всяка цена, губим посоката, объркваме се и най-лошото - изпадаме в паника (говоря за себе си, от личен опит). В такива моменти се претоварваме емоционално, а това със сигурност не помага за постигане на крайната цел.

Затова, нашият съвет към Crow е не "успокой се и ще стане", а "поспри за малко и си поеми въздух, преди да продължиш". Има разлика, нали :wink:
Освен това, следя конкретния случай на Crow и мисля, че тя доста бърза и е малко нетърпелива. :wink:
______

Докато си "сдъвча" горните 3 изречения, видях поста на Мели и много се почудих дали да ги публикувам изобщо, но ще ги оставя, в своя защита :)


Мели, съгласна съм с всяка дума, написна от теб (ако въобще трябва да го казвам това :)), само едно едно нещо ми се иска да беше възможно :( - лекарите малко повече да се аргументират, защо правят или не правят дадено изследване или манипулация. Поне когато виждат, че срещу тях е пациент, който чете и мисли.
Така, като ги наблюдаваме, че бързат, претрупани с работа и нямат много време (или желание) да обсъждат с нас проблемите ни, ние оставаме с впечатление, че не се задълбочават достатъчно точно в нашия случай и че има неща (методи, процедури и т.н.), за които ние знаем (представи си, какви сме умници :P ), а те не се сещат за тях или са ги отписали просто, защото не са ги изучили задълбочено.

Казвам това не конкретно заради специалистите по АРТ, а по-общо. През тази година ми се наложи да натрупам доста опит по болници и клиники и съм сигурна в наблюденията си - може 80% от успеха на едно лечение да зависят от опита и уменията на лекаря, но останалите 20 са съдействие на пациента. А без комуникация, как да има съдействие? Само с доверие не става... :)
« Последна редакция: Декември 30, 2009, 15:36:16 pm от plumeria »

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #69 -: Декември 30, 2009, 17:13:57 pm »
Моят извод, до който аз стигнах още докато бях заровена в специализираната литература, е че при такива случай на "неизяснен стерилитет" просто се стига до момента в който започваш да "стреляш на посоки", дали това ще е чрез инсеминация после и инвитро, или това ще е чрез правенето на знайни и незнайни изследвания, все си е стреляне на посоки с надеждата да улучиш.

Вече пациента сам избира по кой път да тръгне според нагласата и финансовите си възможности.

Мели е много права, че знанието е бреме. Честно казано аз след като видях на колко места може да се скъса тази сложна верига от биохимични процеси и събития и как медицината с нейните изследвания покрива около 60%-70% от тези процеси, как има различни схващания за някои неща и как в прав текст си пишат по списанията, че еди коя си част от този процес все още не е доизяснена. Честно да ви кажа позагубих малко надежда и идеята за бременност съвсем се отдалечи от съзнанието ми. Докато преди сякаш имах повече оптимизъм.

Все се надявам да излезе нещо от "оставащите" изследвания, че да приключа с терзанията.

Само да добавя, че като не сме във Софията, е малко по-трудничко с по-екзотичните изследвания. Също факт, който не трябва да се пренебрегва.
« Последна редакция: Декември 30, 2009, 18:15:46 pm от Magdalena78 »
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #70 -: Декември 30, 2009, 19:04:57 pm »
Освен това, следя конкретния случай на Crow и мисля, че тя доста бърза и е малко нетърпелива. :wink:
Ако желание за дете от 2005г. (тоест вече пета година) ти се вижда малко ... Със сериозни изследвания се занимавам от година и няколко месеца (преди това попадах само на обикновени гинеколози), но желанието и стремежите ми са вече пета година :( Ако добавя и съвестта ми, която ме кара да се замисля защо и преди тези 5 години не се е получавало "на случаен принцип" - както при поне половината ми познати - ще станат доста повече годинки  :?
  :( :( :(
« Последна редакция: Декември 30, 2009, 19:08:30 pm от crow »
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #71 -: Декември 30, 2009, 20:49:43 pm »
Crow, казах го с най-добри чувства и нямах предвид времето, което се бориш за дете  :( . Знам какво означава "много" и "малко" време в тази борба и на никого не бих казала, че не е чакал достатъчно дълго или нещо в този смисъл.
Имах предвид, че ти си отскоро при Александров, а не го изчакваш той да "поработи" по въпроса и да се види резултата от неговите решения. Той е лекар с добро име и трябва да му дадеш шанс (поне за известно време) да направи това, което той смята за правилно.

Не се стремя да ти го наложа като мнение! Просто споделям, защото и аз наскоро минах през такъв етап с лутане напосоки (може би и още съм в него) и ми се стори, че и ти преживяваш нещо подобно. Бях готова да направя всяко изследване на света, за което ми спомене някой. Сега вече не мисля точно така...

Накрая само ще добавя - чета това, което ти споделяш за изследванията, съмненията и търсенията си, защото ми помага в моите собствени лутания и когато казвам "дай шанс на Александров", никога не съм имала предвид, че тези неща не са важни. Както и да е. Вярвам, че ще намериш верния път за себе си osi_9

И с риск пак да не ме разберете, но ще повторя пожеланието си - дано това, което реши да прави Александров, да даде резултатът, който желаеш и да загубиш интерес към имунологичните и генетични изследвания! :wink: Мели го каза точно - блажени са тези, на които никога не им се налага да трупат бремето на такива познания :D


P.s.  Явно днес ми е тръгнало така, като напиша нещо, после да трябва да се оправдавам.... лоша работа... :(

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #72 -: Декември 30, 2009, 21:28:18 pm »
Плумериа :D мн хубав постинг,и - аз те разбрах :wink:
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #73 -: Декември 30, 2009, 22:54:22 pm »
Няма да спра да се боря. Както писах и по-горе, следват инсеменации на ЕЦ.
Гардже мила,много се радвам,че най-после се реши на тази стъпка да направите инсеминация. Това твое решение ли е да е на ЕЦ или докторът препоръчва така?

Боби


  
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #74 -: Декември 31, 2009, 15:16:30 pm »
Боби, докторът препоръчва да е на ЕЦ.
Плумериа, няма нужда да се оправдаваш. Не съм писала с лоши чувства. Но искам да добавя, че ако трябва да слушам само мнението на д-р Александров, то "кракът ми повече не трябва да стъпва в АГ-Варна". Според него всичко е наред и ще се получи по естествен път, но тъй като настоявам за развой на нещата ми предложи 1-2 ИНСЕ на ЕЦ (понеже съм имала "хубава овулация") и ако не се получава, а продължавам да настоявам - ин витро след няколко месеца. Той самият е учуден защо не се получава и както бях писала някъде е озадачен защо все повече нарастват случаите на неясен фактор.
Честно казано силно се надявах да не ми се налагат АРТ процедури, но май нещата натам вървят.
Весело посрещане на новата година и дано 2010 не ни разочарова :)
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #75 -: Декември 31, 2009, 19:21:26 pm »
Мила, crow от известно време следя темата. Не те познавам, но по написаното ми звучиш много тъжна. Искам да ти кажа, че от 8 години се боря да си намеря диагноза и така и нямам. И след всяка възможна манипулация чувах - нищо ви няма. Няма причина да не става. Изследвах какво ли не, ходих къде ли не. И какво от това. Нищо. По точно дупка. И с времето имам чувството, че се боря с вятърните мелници. Постоянно излизат все нови и нови изследвания и аз отивам, с надеждата да намеря някъде проблема. Много хора си мислят, че като нямаш диагноза и просто спокойствието ще ти оправи нещата. Питам се в началото, когато въобще не съм мислила за тоя проблеем, защо ли не се получаваше. Темата е дълга и мога да пиша много за нея. Болката ми е позната. Няма да скрия, че съм си мислила по-добре да не живея, отколкото да усещам тази болка. Единственото нещо, което мога да ти кажа е да послушаш сърцето си. Нека то те води и за напред. Помисли си какво искаш наистина и си го пожелай. Аз съм на път да се примиря с положението. Много ми е трудно да си наложа, но си го пожелавам. Не че съм се отказала, но какво от това, че се борих толкова време. Какво постигнах - нищо. Писна ми да правя секс по график, да пия хапчета на определен ден от цикъла си, защото еди какво си ще стане и въобще да правя изследвания на определен ден и въобще всичко. Ще си говорим пак ако желаеш. Пожелавам ти много здраве и щастливи мигове, които спират дъха ти през новата година.
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #76 -: Януари 01, 2010, 12:55:31 pm »
С интерес следя темата. И моят случай е такъв - неизяснен стерилитет. Направо като присъда ми е тази диагноза. И аз си мисля, че по-добре да имаше някакъв конкретен проблем, да го бяхме открили да се борим с него. Стигнах до там да си помисля дори дали нямаше да е по-добре лекарите да ми кажат: не можеш да забременееш и да родиш дете..... тогава щях може би да започна да мисля в друга посока. А така..... все се надявам.... и като чуя и аз за някое ново поредно изследване, и си казвам, че може пък там да е проблема.... Лошото е, че точно при имунологичните излезе нещо, но за жалост беше по време на 4-тия ми опит ин-витро. До тогава от моята клиника казваха, че в имунологията нямам проблем. Друг лекар ми каза, че имам.... Стигаме пак до там, че едни лекари имат едни виждания по въпроса, други лекари - други виждания.... И на кого да се доверим? Аз съм сигурна, че има неща, с които медицината все още не е запозната. Но наистина когато става въпрос за мен самата..... някак си не мога да го приема, че няма начин.

Пожелавам на всички щастлива Нова година, много здраве, сили, положителна енергия, за да продължим да се борим и да сбъднем мечтите си!
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #77 -: Януари 01, 2010, 13:48:34 pm »
Аз съм на път да се примиря с положението.
Точно така се чувствам и аз. Дори си мисля, че последните два месеца съм се предала и примирила. Понякога си мисля, че така ми е по-лесно и по-мирно в душата. А ти правила ли си ИНСЕ или ин витро ?

Зази (познаваме се и от друг форум ако не греша) и аз много пъти съм искала, ако е възможно някой (който знае всичко) да ми каже има ли смисъл тази борба и ако наистина е невъзможно да преборя този демон на стерилитета, поне да не се вторачвам в него и да продължа да живея по друг начин. Сигурна съм, че ще свикна. Ще намеря начин да бъда щастлива. Но тази неизвестност е много тежко бреме. Постоянно се лишавам от развлечения и хубави мигове в живота си. Например посъберем малко средства и вместо да прекараме една хубава почивка някъде, с много емоции - разумът ми казва "Задръж тези средства за поредното изследване или АРТ процедура" и т.н. Животът ми последните години се върти около дилемата "Как да продължа да живея - да се примиря, да се боря, има ли смисъл всичко това ?". Понякога се обвинявам, че явно желанието ми не е достатъчно силно. Нали казват, че ако желаеш нещо от цялото си сърце - то се сбъдвало ? А и като не установяваме причината никъде другаде, я търся вътре в себе си :(

 Момичета, много се радвам, че и вие се включихте в темата, за да обменяме опит. Ще се радвам да споделите повече - виждали ли сте +++ тест за бременност, има ли все пак нещо, в ковто се съмнявате, че би могло да е причината и т.н. Питам, за да имам идея какво още да търся като причина.

 Поздрави и една хубава и честита 2010 на всички ви !!!

"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #78 -: Януари 01, 2010, 17:40:23 pm »
Не съм правила инсе, защото където и да отида ми казват, че няма показатели. Гадното е че всичко ми е наред и при мен и при мъжа ми, но нещата не се получават. Последният доктор при когото ходя каза, че след толкова години и въпреки че всичко е наред нямам друг избор освен инвитро. И понеже нещата са ок, той реши да е на естествен цикъл. Въпреки че аз не бях много съгласна. Но нали е доктор и се доверих. Започна процедурата и всичко си беше наред. Но по необясними за мен причини, изследванията, които се правят преди пункцията бяха много лоши. Наблягам на необясними, защото до сега нямам нито едно лошо изследване и не само това на метфогама съм, което предполага, че трябва да нямам лоши фоликули и като го питах дали ставам за донор, той каза да. Изобщо перфектния организъм. И какво от това. След всичко това срива за мен беше тотален. Моят мъж не може да отиде на работа, аз не мога да спра да рева. Причината за такъв срив е именно това, че нищо ни няма. Това се случи април. Оттогава ходя на психолог. Да ти кажа, като и се обадих след неуспеха, тя направо ме попита, дали не искам да си полежа при нея в болницата. Представи си колко зле съм изглеждала. Болката е толкова силна, че не искам повече да я усещам. И аз се лиших от много неща, за да събирам пари. Канят ме на купони, на почивки, на спа уикенди - аз не ще събираме пари. И сме затънали в заеми. И резултат няма. Ми що църкви и манастири съм обиколила. Но пък за сметка на това, се запознах с много семейства, които имат също нямат деца. Събираме се с тях понякога. И разбрах, че съм много издръжлив човек. В мен както и в теб има много повече сили, отколкото при много хора. Ако знаеш другите какво смешни проблеми имат и си мислят, че имат въобще проблем. Но животът учи. Знай, че си много по-мъдра и силна. Доколкото разбрах си от Варна. Аз съм от Пловдив. И вече две години ходим на море във Варна. По-точно в Дружба. Много е хубаво там. Аз много обичам Варна. Обичам да пътувам. Може би от сега нататък ще се отдам на други удоволствия. Сега искам да взема от живота, това което пропуснах. За съжаление не мога да върна времето.       
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #79 -: Януари 01, 2010, 19:30:06 pm »
teodor, не зная какво да кажа :( Много силен пост. За пореден път усещам, че не съм сама. Не, че искам и други хора да се чувстват като мен - ала се радвам, че се "запознахме". Не зная дали ще има хепи енд този стремеж, но би трябвало да е така !
Поздрави !
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.