0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« -: Май 25, 2009, 10:36:09 am »
Здравейте дами, пожелавам ви прекрасна седмица, успешна, лека, предвид, че работната ще е по-дълга и много здраве на вас, дечицата и семействата ви!!!

Вчера се завърнахме от двудневен престой на прекрасното ни село в троянския балкан - Шипково. Кристина започва да обича пътуванията и особено тези, които са свързани с посещения на места, на които има добитък - и едър, и дребен, и рогат, и нерогат. Около един час висях при 5 прасета, крава с теле, коза, куче, кошери и прочие. Детето муча на воля, в унес и в тон с една огромна крава, прекрасна "симфония" беше... Е, накрая искаше да си я вземем у нас, но за сега отбих мерака. За по-натам може и да не устискам. Открих, че има афинитет и към пуйки, кокошки и прочие пернати. Аз си мислех, че я затрогват рокли и гривни, а то "горкото" мре да си лафи с гадините. Селянче, кво да го прайш. Селска идилия.
Наистина беше прекрасно и спокойно.

Скъпи сте ми, уважаеми дами от Зачатие.
Поздрави,
Нина и Кристина.
« Последна редакция: Май 25, 2009, 10:39:12 am от Nina »
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #1 -: Май 25, 2009, 12:03:49 pm »
Привет и от нас, да е здрава и слънчева дългата седмица :D
ние разстем и хубавеем, смеем се на воля и гукаме, дъвчем етикетите на играчките, голям фетиш са :lol:
Кака Деси става все по своенравна и почти неконтрулируема, за съжаление. Когато не й се казва какво да прави, нямаме никакви грижи, но в момента в който й се даде тон в живота положението става лошооо :? Да се похвалим, че се научихме да караме колело, в събота го купихме и за два дни вече детето се справя успешно :) Продължаваме да търсим принца, но вече не само умен и красив, а и с голям дворец :lol:
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #2 -: Май 25, 2009, 13:18:15 pm »
Привет и от нас! Снощи се завърнахме от Великото пътуване до Великото Търново :D За 2 дни дет се вика само "гъз път да види", ама пък сватбата беше страхотна :D Малкото съкровище много слушала баба докато ни е нямало и всички са много доволни от нашето гостуване. Сега отивам да подреждам багажи и да пера, че много ни се насъбра! Пожелаваме ви прекрасна и слънчева седмица!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #3 -: Май 25, 2009, 16:13:19 pm »
здрава седмица на всички!

след 4 доста тревожни дни с много висока температура, която не се поддаваше на лекарства, днес моят принц вече понавири гребена, дано това да беше всичко...
също като снахата Деси, и при нас става страшно в момента, в който някой се опита да му даде насока. как ще мелят брашно, не мога да ги мисля.

Нине, мислех си за вас тия дни - как е положението с детските градини?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #4 -: Май 25, 2009, 16:29:06 pm »
Нине, мислех си за вас тия дни - как е положението с детските градини?

Както навсякъде в София. Имаме прекрасна държавна градина, която разширяват в момента /двора й, който и без това е доста голям/, прекрасна директорка. Добри педагози. Базата е много добра, но уви, няма места. Подават се документи, чака се, мъка. Аз чак септември догодина ще я давам и дано успеем.  :?
Инчаче имаме частни, бол, но...не ме кефят. А и 600 лева на месец ми е множко.
По-късно пак ще пиша.

Да оздравява Мартинушко!
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #5 -: Май 25, 2009, 17:27:41 pm »
Здрава и усмихната седмица на всички!
И ние ще сме догодина-до амина за детските градини. Въз основа на горчивия опит на познати, явно и това, че ще съм с две деца, с разлика по-малка от 24 м. няма да допренесе особено за класиране, ама ще разчитам на този "бонус".
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #6 -: Май 25, 2009, 17:59:27 pm »
Добър ден!
Ей, уникатни са ни децата!  :)
Джам, и ние го минахме това с температурата, дано Марто е добре вече.

Да се похваля, тази събота съм кума на Надин!  :) Стискайте ни палци, да се представим подобаващо.  :lol: Е, такива хубави работи стават благодарение на Зачатие!
Честита годишнина, Наде! Дай боже още 100 години все така да се обичате, Надина!

На всички пожелавам здраве и хубаво настроение тази седмица!


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*

    Nadyn

  • *
  • 2703
  • Всяко зло за добро!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #7 -: Май 25, 2009, 18:10:45 pm »
Хубава седмица и от нас!
Много здраве за всички дечица и мами!

Мерси за пожеланията, маци, дай боже всекиму!
Сигурна съм, че на сватбата с кума ще се справите блестящо,
стига си се притеснявала :D
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #8 -: Май 25, 2009, 18:13:18 pm »
Здравейте. Много съм притеснена, защото Мия от 5 дни нищо не е яла. Няма признаци да е болна, ни температура, ни повръщане, нищо, но вече доста отслабна и не знам какво да я правя. Кръвните й изследвания са наред. Супер странно е за нея, тя винаги се е хранила много добре, а сега нищо не иска, само сокове пие. Така пробутвам отвреме навреме шейк с банан и някакво мляко, но не винаги го иска. Днес ще я водя при педиатърката ни, да видим какво ще ни каже.
<br />[link=http:
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #9 -: Май 25, 2009, 19:50:51 pm »
хубава седмица и от нас!

За мен започна страхотно,след толкова прекрасни новини за бебенца тук!

Nadyn ,честито - да си изкарате страхотно и да сте много щастливи!
Ще бъдете много красиви булка и кума с Каси! :bighug:

jam ,дано всичко е наред вече с Марти!Жоро го изкара това чудо Април и при него беше за 4 дни Т.

Жорко е приет по първо желание в яслата(ОДЗ) срещу нас.Сега съм с много смесени чувства.Пуснах кандидатура малко на майтап,защото не искам да го пусна септември - струва ми се малък.Сега обаче се замислям дали да не се възползваме .Искам да тръгне Март ,но тогава май няма приеми,а другата година септември ще е по-скоро за градина (ще е на 2,5г.).Не знам и аз какво да правя,но трябва да го измислям бързо,защото записването е само 2 седмици ,а ние ще трябва да пратим документите от Белгия. :?

meshko106 ,дано няма нищо сериозно!
Жорко сега е в такъв период,но яде плодове - само манджите са голям зор от седмица.
<br />
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #10 -: Май 25, 2009, 21:39:56 pm »
Здравейте и от нас!
А някой запознат ли е с въпроса с яслите във Варна? Че ние септември ще трябва да тръгваме, а незнам кога трябва да подам документи... с малките не мога да ходя да обикалям да питам, а няма и на кой да ги оставя, за да си свърша работата...
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #11 -: Май 25, 2009, 23:54:48 pm »
Meshko 106, на нас това чудо често ни се случва и я държи по 2-3 дни. Сега може и от необичайните за сезона горещини да е или зъби да растат, при нас са тръгнали няколко наведнъж.

*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #12 -: Май 26, 2009, 00:45:11 am »
Еййй, какви новини чета тука - Наде...  супер  :balk_21: айде весело, забавно и незабравимо изкарване, много да се обичате и да се слушате. А малката Рая сигурно ще е като истинска принцеска.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #13 -: Май 26, 2009, 00:58:53 am »
Мешко, заведете Мия някъде където много обича да ходи - зоопарк, клубче, парк и пробвай да я нахраниш там. Когато захранвах Кристина имах лек проблем. Тъкмо започнах захранването, ден-два и тя се разболя. Прекъснах, наложи се да пие сиропи. Давах ги с една лъжичка в стаята на спалнята, тя облегната на възглавница. Не и се понравиха тогава илачите. След като оздравя отказа да яде, допитах се до д-р Бърди и той ме посъветва да сменя лъжичката с нова, по-интересна, шарена, купичката за хранене, мястото на хранене, за да е тотално ново и да не и навява спомени. Опитай да смените прибори, места, ако има монотонност да я разчупите и да сте на любими места. Много здраве на малката и дано скоро е кукуряк.

Да си довърша за градините. Та, една любезна майка от квартала мина на оглед в частните - повечето са с много малка база, в едната децата на обяд били наблъскани като сарделки. Скъпо е, а най-вече тя е останала с впечатление, че там преподават млади момичета с чужди езици, но не и с педагогическа подготовка. Което на мен не ми допада. Не съм се убедила лично, де, но ако е така, това малко ме смущава. В държавната при нас освен, че си има педагози, има и такива с английски език и дори с музикално образование. Доста разнообразни специалисти.
Друго, което лично мен ме притеснява е, че в частните градини децата са много малко, имам усещането, че е възможно тези деца в даден период да се почувстват по-специални, не знам дали ще го обясня добре, а аз това не искам за Кристина. Искам да е индивидулаист, но в голяма група, хем да се социализира.
 
И последно - чух, че точки носи и това, ако майката няма брак с бащата на детето. Нещо като самотна майка или подобно. Не знам дали със сигурност е така. Аз нямам с бащата на Кристина, но сме си семейство и някак си не бих се възползвала по този параграф. Звучи ми гадно.
И така съвсем честно ще си чакаме, дано после не се ядосвам, че съм будала.
« Последна редакция: Май 26, 2009, 01:01:53 am от Nina »
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #14 -: Май 26, 2009, 01:06:31 am »
Здравейте и от нас 8)
Надин - весело и незабравимо преживяване ви пожелавам!
Каси, ще се справиш повече от добре, важното е и да съумееш да се забавляваш :wink:
Мешко, Валери от една седмица не яде.....Но днес изгря сънце у дома, защото се храни така, все едно не е спирал. Никне му един кучешки зъб, изринал се е отново и е на противоалергични капки, навън е топло, ама откъде да знам кое от всичко беше?! (ама той никога не се и хранил както трябва)
Джам, а нещо друго освен температурата?
Нина, и аз прекарах един уикенд сред животните и летящите им придружители след като Валери изпадна в еуфория като откри, че издават истински звуци. После пък в градината, където откри на живо и част от плодовете, които иначе познава на книжка 8) Ама беше много забавно  :lol:

Аз пиша днес, щото не мога след прекрасния ден с послушния си син да се оплача от нищо 8O Не е за вярване направо. Спа до 9, ходихме заедно на фризьор, където освен че се забавлява 2 часа, разреши и мен да ме подстрижат и боядисат,а и него даде да го фризират. След това беше така добър да ми даде да го изкъпя, да изкъпя себе си, да сготвя 2 манджи и да подомакинствам докато той спа. Още съм в еуфория :lol: :D
На фона на това няма да отделям много време на изминалите 2 седмици - инат, правене напук, удряне и тръшкане :?


*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #15 -: Май 26, 2009, 01:33:33 am »
Честито, на Надин за предстоящото събитие, много щастие, любов и семейно щастие.
Честито и на Каси, ти ще бъдеш възможно най-прекрасната кума.

Мацки, искам да ви попитам и вас относно изваряването на шишетата и посудата за хранене и гладенето. До кога тези дейности? Предполагам, че от определен период, даже стават вреди, но кога да е това.

И да се похваля, от вчера си имаме 2 зъбчета. :lol: :lol:
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #16 -: Май 26, 2009, 01:35:00 am »
Хубава седмица и от нас  :D Да оздравяват всички болни!
Наде, и тук честита годишнина! Още много любов и щастие Ви пожелавам  :D

Мешко, мисля Ви, дано не е нещо сериозно. Теди ми е отказвала храна за седмица, но си пиеше млекцето. На финала се появиха първите четири зъбчета.

И аз съм на вълна ясли  :? Вече ми се вгорчава в устата като чуя ясла, но какво да се прави...

Зори, винаги можеш да го запишеш и да не го водиш. Бележка от личния, семейни причини...

И последно - чух, че точки носи и това, ако майката няма брак с бащата на детето. Нещо като самотна майка или подобно.

Нинче, премахнаха го това предимство.

lb2f
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #17 -: Май 26, 2009, 01:42:02 am »
Mary, аз спрях доста рано да гладя всичко около 5-6 мес., но до към годинката бельото й гладех. Мразя да гладя.
Стерилизирах до към 6 месец много усърдно - преди всяко ползване на дадена посуда си я стерилизирах. С моя стерилизатор нещата оставаха стерилни до 3 часа. След 6 месец само сутрин и вечер шишетата от млякото стерилизирах и веднъж дневно, обикновено вечер това за водата. А от 11 мес. след като бяхаме на море и 15 дена нямаше как да стерилизирам - прекратих окончателно със стерилизации.
Така или иначе стриктната стерилизация по страндарт си е до към 6 месец.  :D

Джази, благодаря :)
 
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #18 -: Май 26, 2009, 02:56:44 am »
Нина, има допълнителни точки по социален критерий "Дете с неизвестен родител или с родител с отнети родителски права". вашият случай не е такъв. а и по принцип, вече за самотни майки признават само такива, на които в акта за раждане пише "баща неизвестен", защото над 50% от семействата живеят без брак.

обаче, няма никаква сигурност, че тия критерии ще се запазят и догодина. аз съм по-склонна да мисля, че ще бъдат променени. играят по метода на пробите и грешките и постоянно се вижда, че идеите не работят. няма и как да работят при толкова много липсващи места.

via, освен температура имаше леко зачервено гърло, но не го е боляло. напълно те разбирам за днешната еуфория. и моят днес беше кооперативен след дни наред бойкот, нервокъсане и разплакване на майката по няколко пъти на ден. чувствам се лека и приповдигната, независимо, че не съм спала като човек от дни.

Mary, изваряването и гладенето могат да навредят единствено на свободното време на майката. обикновено жените спират с тия неща между 4-тия и 12-тия месец, според желанието си.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #19 -: Май 26, 2009, 10:16:01 am »
Привет и от нас!Здраве и  :sunshine:

Надинко, тази е твоята седмица мила!
С шаферка като Рая, с кавалер като Сашо и
кумове като Касита и Стефан, ще бъде ден за чудо и приказ!
С теб съм!

И ние не сме приети на ясла  :?, кандидатствах на 2 места.
Есента ей сега ще дойде и ще се видя в чудо, здрави да сме само.
Бабата помощник най-вече!

Джам, Марти ми напомня много на моя племенник като малък.
При всяко леко зачервяване на гърлото висока температура, 39-40 винаги.
Незнам дали това се израства, но при него бе така до около 7мата година.
Той и трета сливица имаше, нея махнаха на около 3-4 год.
Бързо да се оправя Марти!

Мешко, дано е от зъбки, Митака също не ми е ял седмица по тази причина.

Мари, аз стерилизирах до 7 м след всяко хранене.
После веднъж на ден още малко и като почна всичко от земята в устата спрях.
Честити зъбчета!

Фиа, как е Ели след кърлежа? Ей, аз развих кърлеежофобия, че даже и сънувам че ме хапят.

Имам въпрос към майките с по-големки деца ползваши стъпалце за пред мивката.
От къде взехте тази така нужна вече нам вещ, колко е висока, стабилна ли е?!





Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #20 -: Май 26, 2009, 11:09:11 am »
Бяхме снощи при педиатърката ни: обстоен преглед, едночасов разговор и нищо ново. По отношение на зъбите -на Мия вече всички са й израснали, тя видя последните 2 кътника, моито не били излезли докрай, но според мен щом са пробили, останалото не е страшно. Обясни ми, че все пак след като пие течности, поема някаква храна и в случая трябвало да говорим за капризен апетит. Посъветва ме да я изчакаме още малко, предписа някакви витамини за възбуждане на апетит и така. Онова, което безкрайно ме учудва е, че детето си е весело, жизнено, само по-бързо се уморява физически и е станала 13,200кг., а беше над 15.
Някой успя ли с детските градини? Ние естествено не сме класирани.
<br />[link=http:
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #21 -: Май 26, 2009, 11:22:33 am »
мешко, дано бързо да мине този период и Мия да си върне апетита :)
Ние сме класираниииии, но не в кварталните, където нямахме никакъв шанс, а в една друга на оборище, но аз съм доволна, не съм държала да ходи в кварталните градини.

За стерилизирането спрях на 7м., защото Деси от доста по-рано пъхаше всичко в устата си, за гладенето гладя всичко, дори и нашите дрехи, така съм свикнала.
« Последна редакция: Май 26, 2009, 11:25:23 am от StefiZ »
*

    adi

  • *****
  • 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #22 -: Май 26, 2009, 11:28:49 am »
Здрава и усмихната седмица на всички! :D :D :D

meshko106,от няколко дена и Алекс стана много злояда,просто кошмар,без да има видими причини,просто отказва и неща които преди ги хапваше с апетит
(спряхме да се кърмим,алекс вече приема ФРИЗОПЕП,с мръщене,но няма избор)

Надинко, и тук да ти честита годишнина! живи и здрави да сте,много да се обичате.
Надинко,Касси......ще бъдете невероятни,сигурна съм в това  :D

Мари,вече можеш да спреш с стерилизация,как то си прецениш
Честити ви зъбчета :D


*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #23 -: Май 26, 2009, 12:07:01 pm »
Привет и от нас. Да е весела, здрава, слънчева и изпълнена с приятни емоции седмицата! :)

Надин, Мише, Джоши, много благодарим за пожеланията на Ели за именния ден! Много ми е домъчняло за вас и все немога да се измъкна и да дойда да ви видя.  :bighug:

Надин, честита годишнина, много, много да се обичате и слушате и още една прелест като Рая ви пожелавам! Приятно изкарване на празненството на вас и на Каси! :)

Ох, аз четвъртък съм на изпит по кормуване  :?. То е ясно, че ще ме скъсат ама сега ходя на опреснителни часове, че от октомври не съм карала и много съм се шашнала. Освен това на Елена и никнат долните кучешки зъби и е супер кисела, постоянно реве и мрънка, включително и нощем и е минала почти изцяло на мляко. Добре, че Стефко почна да спи по цяла нощ, буди се към 5.30 - 6, и Ели ако не се събуди по-рано се понаспивам. Чакаме и варицела да хванем, вече има 4 деца болни в групата на Ели, но пък заради това личната не иска да ваксинира Стефко, а на него дори втората хепатитна не е слагана и сме много назад с ваксинациите. Отделно денем бачкам и гоня някакви срокове, хем им обясних на мойте шефове, че спешни неща немога да върша, ама съм една "мека Мария" в случая Гергана, че ми иде да се хвърля... Наоплаках ви се...

Събота и неделя бяхме на Чифлика, топъл минерален басейн и разни такива неща, е мойте деца пищят във водата и ги топнахме за 5 минути. Елена не спря да вика, че и пари, все едно в къщи я къпя със студена вода... Но в крайна сметка си прекарахме добре.

За яслите ми се искаше и аз да кандидатствам за Стефко и да тръгне март другата година, но уви великата система не позволява, защото за да кандидадстваш за ОДЗ, детето трябва да е навършило 11 месеца към септември и така сега ще мисля в коя ясла евентуално да подам документи, а другата година ще кандидатстваме за ОДЗ с надежда да е в същото където е Ели...

Мише и аз съм се замислила за такова стъпало, но честно казано ня съм търсила все още... Иначе, взехме на Елена детска седалка за тоалетната и вече няколко пъти я използва по предназначение, но и малко и е на игра защото казва, че има "пиш" или "аки", но като я сложа само си седи и никаква не я върши.

Мешко, Джам, бързо оздравяване на хлапетата!

Мари, честити ви зъбки! :)


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #24 -: Май 26, 2009, 12:47:45 pm »
На сватбарктие - честито! Да ви е много весело, прохладно, приказно, незабравимо!

Зори, ти си първата, която може да се похвали с таква новина, грехота ще е да пропуснете мястото, до което всички гледаме да додрапаме. Аз откакто научих за позната, с 3 деца, кака, посещаваща същата детска градина и разлика във възраста по-малка от 24 м. , а детето и ВЪПРЕКИ това не е прието, съм тотално обезнадеждена, че ще се класираме, някога...
Стерилизирах до края на 5 месец, когато Вероника взе да пъха каквото и попадне в устата, реших да спра с това занимание. И без това основно кърмех, биберони не ползвахме, вода почти не пиеше...дето се вика - ползвах стерилизатора, колкото да не са пари-хвърлени на вятъра  :lol: . С гладенето спрях на втория месец. Работя от къщи, без да съм спирала и гедах да си крада време "с повод и без повод", както се казва в рекламата ;) Сега гладя заради естетиката :) :) :)
« Последна редакция: Май 26, 2009, 12:49:25 pm от ani4ka »
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #25 -: Май 26, 2009, 13:13:24 pm »
Приятна седмица от нас.

В събота бяхме във Велинград в едно семейно хотелче Деви с минерален басейн и малко дворче за нащо диване.Голяма веселба падна в този басейн,то не бяха топки играчки,лъжичките от кафетата и те бяха вкарани в басейна.Разходката из града обаче беше много натоварваща.Борислава има хипер реакции за всичко ще каже човек вкъщи на въже я държим.Просто неможе да подмине спокойно някоя сергийка с джунджурии или човек който яде нещо без и тя да поиска,а то само как си иска мале.......Ядохме сладолед който обилно течеше от всякъде и при всики мой опит да го попия с кърпичка настъпваше такъв рев сякаш искам да и взема най ценното в живота.Снощи в квартала имах същата драма с друг сладолед,отново не даваше да го докосна.
А и за финал да се похваля вчера и забравих бибата в ясланта а друга нямам,защото я загубихме преди време,и така първа нощ без биба,не беше лесно,заспахме с клечка за уши в ухото,че за момент се видях в чудо.После доста си мрънка през ноща за нея ама осъмнахме де.Днес в яслата ги предупредих да не и я показват повече,тръгнали ли сме по пътя няма връщане.
Оп и само още нещо в неделя усетихме 2 пъти земетресението и двата пъти бяхме легнали с Бори и първият път си помислих ,това дете какво така се клати ще разглоби спалнята,след това се замислих ако стане по силно какво да очаквам да ни падне на главите и реших да спя в детската при нея през ноща,стана дълго но отдавна не съм писала.
Хайде със здраве.
« Последна редакция: Май 26, 2009, 13:15:56 pm от Delica »
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #26 -: Май 26, 2009, 13:40:09 pm »
аз спрях да стерилизирам на 7м.,но Жорко отдавна слагаше всичко в устата.Гладенето го практикувам и сега,просто не ми харесват намачкани дрехи,даже и бодита да са.

Хора,голяма съм патка заспала.Тъкмо реших да се запишем на яслата и започнах да гледам нужните документи и виждам,че ми искат данъчна декларация за изминалата година и се сетих,какъв гаф съм направила.Там ,където искат трудов статус,аз съм писала,че в момента мъжът ми се самоосигурява,а всъшност той си внася просто здравните осигуровки,които всички са длъжни да си внасят. :oops:Той си работеше преди да тръгнем за Белгия ,сега тук в Белгия работи ,но не на договор и всъщност в БГ един вид е безработен сега.Така сигурно ще ни махнат точка и вече няма да сме класирани,изобщо се заплетох като пате в калчище.Аз нали ги попълвах ей така тези неща и съм недогледала явно - видях аз самоосигуряващ се и не се замислих хич. :?Сега им писах на тези,да видим какво ще ми отговорят и дали изобщо ще има смисъл да пращам от тук документи,че и това време изисква,а записването е до 5.06.
<br />
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #27 -: Май 26, 2009, 14:12:18 pm »
Надин, пожелавам Ви един незабравим ден! Да си изкарате страхотно!

Мише, ние имаме такава степенка. Къпена е от Икеа. Стабилна е, доволна съм. Много хубава степенка на Нуби съм виждала в клуб Талъсмчета. В Джъмбо май също продаваха степенки.

Явно ние сме едно от малкото дето може да се похвалим с прием в ясла. Александра е приета благодарение на факта, че сестра и е записан в същото ОДЗ. Нямам никакво намерение да я пускам толкова малка на ясла, но я записвам, че догодина кой знае какви ще са критериите и дали ще ни приемат. Това също не ние е кварталната ясла, но в нея нямаше да имаме шанс. Имам познати майки, чийто деца ходят в същото ОДЗ и пак не са приети.


*

    Nadyn

  • *
  • 2703
  • Всяко зло за добро!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #28 -: Май 26, 2009, 15:15:42 pm »
Благодаря на всички за пожеланията!

Гери, хайде де, откога ви чакаме бандата :D накани се и ела.

Рая не е класирана в нито едно от 4те ОДЗ-та в района.

Мери, честити ви зъбки :D
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #29 -: Май 26, 2009, 15:42:00 pm »
И ние сме в отбора на леко червено гърло и температура, като тази нощ беше 39. Направо ми писна.....
Наде, весел празник ти желая!
*

    adi

  • *****
  • 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #30 -: Май 26, 2009, 16:48:38 pm »
И ние сме в отбора на леко червено гърло и температура, като тази нощ беше 39. Направо ми писна.....

оф много неприятно,бързо да оздравяват всички болни дечица
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #31 -: Май 26, 2009, 18:18:18 pm »
Привет и от нас! Напоследък все нямам време да пиша, макар, че едва успявам да ви изчета.
На болните мъничета - скорошно оздравяване! Като чета за положението с яслите отсега тръпки ме побиват, макар, че сме още много малки. Моите колежки, чиито деца са на по годинка и малко казват, че нямало никакъв шанс да се вредят, та започвам здраво да се замислям какви ще ги вършим. Като си нямаме и баба наблизо :( Освен да си седя вкъщи без пари и това е :x
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #32 -: Май 26, 2009, 18:29:18 pm »
Мишанта, след кърлежа й биха ваксина против тетанус в бърза помощ още-половин порция, после мястото на ваксината се зачерви и поду, после два-три дни не яде нищо, но сега е добре. Тя по принцип е много трудна с яденето, ама много. Ей, хора, много е гадно да ти е злоядо детето.

*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #33 -: Май 26, 2009, 18:52:15 pm »
Така е. Днес педиатърката на Валери ми обяснява как на тази възраст трябвало да има поне 2 любими храбни. Еми как да й обясня, че няма?! Наскоро пробвах да му дам нищожно парченце ябълка и в мига, в който се усети, че не е кренвирш директно повърна. Така е с абсолютно всички плодове и зеленчуци... как после да не го гоня с пюретата :?

Аз, щото ми е малко болна главата, стерилизирах до година и половина, нищо че в същото време не съм го спирала да яде от земята :oops:
И мен ме е подгонила параноята с кърлежите...

Степенка имаме на Нуби и е много стабилна и много ползвана вещ у нас. Мисля, че я бяхме взели от хиполенд.
Пак ли почнаха вирусите бееее :o
На Валери днес му дозабелиха пишката и сега пищи при пишкане... Ама както изглеждаше всичко да си му е наред взе да се оплаква, че го понаболява и днес като видях какво чудо се е събрало.... Това е може би единственото нещо, за което не слушам Бърди...


*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #34 -: Май 26, 2009, 19:19:03 pm »
оф, на нашата Стефания всички храни са й любими, дали е проблем
онзи ден сготвих тиквички с ориз и зеленчуци, изяде си дажбата и после отидохме в бабини й, където си "дояде" с две кюфтета, три парченца тънка наденица колкото показалеца ми дълги и ги "гасеше" с луканка 8O

Здраве и положителни моменти за всички
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #35 -: Май 26, 2009, 19:33:28 pm »
оф, на нашата Стефания всички храни са й любими, дали е проблем
онзи ден сготвих тиквички с ориз и зеленчуци, изяде си дажбата и после отидохме в бабини й, където си "дояде" с две кюфтета, три парченца тънка наденица колкото показалеца ми дълги и ги "гасеше" с луканка 8O

А с какъв апетит се храни, не е истина  ! Които мами имат злояди деца , да канят Стефания да ги разяжда .  :lol:

Наде, много хубави преживявания и красиви спомени от сватбения ден ти желая!

На всички мами - здрави дечица!
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #36 -: Май 27, 2009, 00:21:27 am »
Хора,голяма съм патка заспала.Тъкмо реших да се запишем на яслата и започнах да гледам нужните документи и виждам,че ми искат данъчна декларация за изминалата година и се сетих,какъв гаф съм направила.Там ,където искат трудов статус,аз съм писала,че в момента мъжът ми се самоосигурява,а всъшност той си внася просто здравните осигуровки,които всички са длъжни да си внасят. :oops:
Зори, извинявай за мнението ми, но аз разчитам точно на такива оплетени патета в калчища като тебе, за да се класираме, че сме четвърта резерва. Въпреки че за ДГ по първо желание не се надявам особено.
Днеска съм оставила бабата с 160/100 кръвно налягане да се грижи за детето ми с куп служебни ангажименти, които не мога да пренебрегна.

Сватя, ние също сме фенове на всички животни - явно децата имат еднакви вкусове :D

*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #37 -: Май 27, 2009, 00:53:31 am »
Които мами имат злояди деца , да канят Стефания да ги разяжда .  :lol:


Имаме сделка. Мини, давай я тази малка сладуранка насам. Моето дете яде само кисело мляко и супа топчета и то само топчетата. За да не си кривя душата, ще кажа, че тази вечер изяде две пилешки бонфиленца от диетата на майка и. Но като цяло нищо не яде.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #38 -: Май 27, 2009, 01:00:21 am »
Сватя, ние също сме фенове на всички животни - явно децата имат еднакви вкусове :D

Къде се загуби ти. Не знам в тая криза дали да ти пожелая да поотпуснеш малко в работата или да ти пожелая да е все много  :wink:

Животните са наистина на особена почит. Всякакви и е безстрашна за сега. Аз разрешавам да се гледа детско на компютъра, определено време, и пускам "Бейби Айнщайн" /светнах се от jam за това заглавие/, то е предимно с животинки - кукли и истински и Кристина е голям фен. То е специално детско за много малки дечица.
Обаче те на тази възраст не знам на какво не са фенове, толкова е жадна за всичко, че на моменти имам усещане, че се претоварва. И като заразказва и като се задъха....мани, мани.
Освен на животни е фенка на пъзели, книжки и бебета  :lol: Сега иска да си взимаме едно чуждо бебе и само за него говори. По миналата седмица бяхме на една вила и тя само до бебето седеше, гушкаше го, говори му, съзерцава го, а то като се разплачеше и тя му вика - "нама нищо"  :lol: Правеше се на майка ли, на кака ли, не знам какво си въобразява.
Пресни бисери - баща й и каза да затвори вратата на хола, а тя му вика- "чакай мако, везне въдздух"  :lol:

Много здраве на Вики, сватя и е време да се срещнат младите близките месеци  :)
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #39 -: Май 27, 2009, 01:07:55 am »
а днес Стефания си взе една плюшка куче, погледна я в очите- Няма да плачеш, миличко и си надигна блузката да й дадяла да 'папа мняко"
паднах просто
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #40 -: Май 27, 2009, 01:10:27 am »
Хахаха :) mini, разтресох се от хилеж. Тия са като попивателни. И малки, но сериозни, вярват си и са велико смешни и сладки отстрани.
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #41 -: Май 27, 2009, 13:03:14 pm »
Мацки, искам да ви попитам и вас относно изваряването на шишетата и посудата за хранене и гладенето. До кога тези дейности? Предполагам, че от определен период, даже стават вреди, но кога да е това.
Не мисля, че нещо такова може да навреди :)
Аз изгладих дрешките на бебето след първото пране и това беше. Суша ги в стаята не на балкона. Сега гладя само едно две панталончета, които са грозни намачкани, а другите ги простирам опънати и колкото се изгладят - толкова. На баткото гладих докато се затопли времето и ми беше кофти да гладя.
С бебешки прах за пране перях докато ми свърши първата торба и след това плакна по два пъти. На баткото май до годинка прах с това.
Стерилизирам сутрин всеки ден на бебето бутилките (на 8,5 месеца е), а на баткото стерилизирах до третия месец...
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #42 -: Май 27, 2009, 13:08:19 pm »
Да си довърша за градините. Та, една любезна майка от квартала мина на оглед в частните - повечето са с много малка база, в едната децата на обяд били наблъскани като сарделки. Скъпо е, а най-вече тя е останала с впечатление, че там преподават млади момичета с чужди езици, но не и с педагогическа подготовка. Което на мен не ми допада. Не съм се убедила лично, де, но ако е така, това малко ме смущава. В държавната при нас освен, че си има педагози, има и такива с английски език и дори с музикално образование. Доста разнообразни специалисти.
Друго, което лично мен ме притеснява е, че в частните градини децата са много малко, имам усещането, че е възможно тези деца в даден период да се почувстват по-специални, не знам дали ще го обясня добре, а аз това не искам за Кристина. Искам да е индивидулаист, но в голяма група, хем да се социализира.
Нина, аз не съм съгласна с това. При нас имаше и млади момичета и артисти и госпожи от друга нормална, стара детска градина. Младите ги учат на езици, а старите ги занимават и забавляват през другото време.
А за по-специални... ннам. Ми то всяко дете си мисли, че светът съществува заради него.


а днес Стефания си взе една плюшка куче, погледна я в очите- Няма да плачеш, миличко и си надигна блузката да й дадяла да 'папа мняко"
паднах просто

Марио след рекламата беше започнал да си брои на маргаритка "Ще ми дойде, няма да ми дойде"
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #43 -: Май 27, 2009, 13:30:07 pm »
Момичета, имам нужда от малко помощ - трябва ми специалист диетолог. Моля, ако някой е ходил и е доволен да ми препоръча.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #44 -: Май 27, 2009, 14:00:49 pm »
Гане, моя мъж ходи, преди 3 години при д-р Ригов. Направи му изследвания и му състави индивидуален план за отслабване, ама Никола е много несериозен, а и не яде 90% от нещата за които се сетиш и до никъде не я докара диетата. Така, че не мога да кажа дали доктора е добър, но все пак подхода му ми се струва правилен.

Сия, аз и триглавата ламя Елена мога да ти преотстъпя, че когато не е в период на зъбоникнене, няма изхранване, постоянно върви и тъпче нещо и огласява блока ако не и се даде веднага ;).


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #45 -: Май 27, 2009, 14:15:35 pm »
Гери, можеш ли да ми дадеш някакви координати? Налага ми се наистина сериозно да подходя към въпроса :(
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #46 -: Май 27, 2009, 14:23:16 pm »
Аз още стерилизирам и гладя всичко. Не ми тежи особенно, свикнала съм  :) а и изгладените дрешки се подреждат по-добре от намачканите.
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #47 -: Май 27, 2009, 17:05:37 pm »
Гане, Бях правила диети от тези на доц. Байкова сваля се наистина по мой спомени 7-8 кг за 1 месец после по малко ,но не съм ходила при нея. Има ги из нета  :oops:  Чувала съм добри отзиви за Ипократис и още един уф немога да си спомня името ... Симеонов май беше. Правила съм и куп плодувания по схемата на Емилова, пак се отслабва ама после не трябва да се яде като прасе.  :oops:
Относно диетата на Дюкан или там какъв беше съм против, немога да ям само месо и никви зеленчуци, а без плодове неиздържам купих си даже книжката и като прочетох началото я захвърлих.  :D
И аз имам проблеми с килограмите над 100 съм несмея да доближа кантара, но се кърмим и немисля да правя експерименти поне близките 4 месеца. По добре да съм дебела още известно време, но да си кърмя детето. В бг-мама има цял форум за диети и отслабване и мисля че имаше теми за всичките диетолози и пишеха мами които ходят при тях. Но там не съм чела от година и половина.

Извинявам се за спама, но и за мен излишните килограми са голяма болка.  :?

Относно стерилизирането се замислям дали да не спра и само веднъж седмично да изварявам шишетата, то ние само вода и чай пием от шише. И бибите стерилизаирам още, а ръцете ни са в устата нали сме с 2 зъба от два месеца и 4 никнещи  8)
А иначе гладя всичко дори и чорапите на Андрея, не ми представлява никаква трудност, даже ми е приятно. Гладя и всички мой и на мъжа ми дрехи, само чаршафи негладя. Занимавам се с облекла и си имам собствено виждане по въпроса  :D да речем професионално отклонение, много държа на естетиката и добрия външен вид.

« Последна редакция: Май 27, 2009, 18:04:51 pm от Малина »


*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #48 -: Май 27, 2009, 17:29:00 pm »
Нина, аз не съм съгласна с това. При нас имаше и млади момичета и артисти и госпожи от друга нормална, стара детска градина. Младите ги учат на езици, а старите ги занимават и забавляват през другото време.
А за по-специални... ннам. Ми то всяко дете си мисли, че светът съществува заради него.

Tamara, говоря за градините в Драгалевци, не за всички частни градини по света и у нас.
Специално гледах една градина /малка къща/, със специфична система на обучение, понеже методите ми харесаха - ами децата май  бяха само 7 /по-подробно ше проуча/. Нямам желание Кристина 3 години да кисне в такава затворена среда. Това имах предвид, а иначе децата дали се мислят за специални или не зависи именно от нас и нашия избор докато са още малки и до колкото зависи от мен, но и в контекста на горното, моето няма да бъде специално. Колкото по-рано го разбере, толкова по-добре за нея.
Иначе е различна, аз го виждам много добре и ще поощрявам това. 

Дрехите можете да им ги гладите от естетическа гледна точка и докато се пенсионират децата или да ги научите и те да гладят всичко. Въпросът е остават ли стерилни. Ако гладиш на момента - остават, ако изгладиш купища и ги прибереш в шкафа - не, не остават. 
 
« Последна редакция: Май 27, 2009, 17:33:05 pm от Nina »
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #49 -: Май 27, 2009, 18:21:50 pm »
Уф това с диетите ми е болна тема. Трябва да сваля килограми заради високия инсулин и моето самочувствие, ама не ми се получава. Вече се чудя каква диета да захвана, ходя и гладна и дебела. Ще взема да прибягна и аз до диетолог.  :lol:

Ипократис е предимно фитнес инструктор, но май има и някаква специализация диетология. Аз лично с него съм тренирала преди години и свалих безпроблемно 8 кг за 2 месеца. Само че освен диета ходих 3 пъти седмично минимум на фитнес за по два часа, и пиех елкарнитин. Сега, за съжаление, нямам такова време.

Гери77, мисля си, че добрия диетолог е този, който ти прави програма, която да включва храни, които обичаш. Иначе няма наистина никакъв ефект. А триглавата ламя я взимам на лагер в Княжево да разяжда Алекс. :wink:
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #50 -: Май 27, 2009, 18:52:36 pm »
Малина, благодаря за информацията. Не ми трябва за мен, просто проблема е сериозен и се налага да е комбинирано - ендокринолог с диетолог. Затова не ми върши работа написаното в нета.
То и аз съм бая кила, но и аз кърмя още, не мога да правя диети. Моите ще ги мисля после :?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #51 -: Май 27, 2009, 20:14:53 pm »
А Сия, диетата беше съобразена с това което яде, ама той от зеленчуците яде само картофи при това за предпочитане да са пържени. Другото което съдържаше като зеленчуци беше броколи, но това щото не беше ял и не беше сигурен дали го обича ;). Абе моя мъж е тежък случай, само месо и то да няма кокали, риба да няма кости и другото е скара което яде, та се моля децата да не са като него...

И аз имам излишни килограми, уж са само 2-3 ама като не си влизам в летните панталони, а и като се видях по бански се ужасих. А и не кърмя и всъщност си мисля, че точно за това не съм ги свалила до сега, защото с Ели на втория месец си ги бях върнала. Както и да е, ще ги сваля по някое време...


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #52 -: Май 27, 2009, 20:35:47 pm »
Дрехите можете да им ги гладите от естетическа гледна точка и докато се пенсионират децата или да ги научите и те да гладят всичко. Въпросът е остават ли стерилни. Ако гладиш на момента - остават, ако изгладиш купища и ги прибереш в шкафа - не, не остават. 
 
Точно това имам и аз предвид, не от естетична гледна точка, а да се "изпарват". Аз ги гладя двустранно и от вън и от вътре. Замислям се това дали няма да изнежи кожата, ако продължи дълго време. Иначе е ясно за намачканите. :lol:
То същото май и за шишетата.
*

    everything_possible

  • ****
  • 957
  • Всичко е възможно, ако го пожелаеш истински.
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #53 -: Май 28, 2009, 00:53:05 am »
Здравейте!
Някой може ли да ми каже дали накъде в Бг мога да намеря подлогани за еднократна употреба?
ВЯРВАЙ! Мечтите се сбъдват!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #54 -: Май 28, 2009, 01:18:41 am »
в санитарните магазини. около пирогов има няколко такива, например.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    everything_possible

  • ****
  • 957
  • Всичко е възможно, ако го пожелаеш истински.
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #55 -: Май 28, 2009, 01:41:45 am »
Благодаря jam, наистина не се сетих да проверя в санитарен :oops:
ВЯРВАЙ! Мечтите се сбъдват!
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #56 -: Май 28, 2009, 13:56:44 pm »
Ние ще видим ,какво ще стане с яслата,май ще можем да се запишем все пак.Трябва ми пълномощно ,за да подаде баща ми документите.Мислех да го напишем и подпишем с мъжът ми  и някой нотариус в БГ да ни го завери ,но нямаме познат.А тук гадовете от посолството май ще ни изръсят 120 евро за заверка на 2 подписа,което е нямам думи тросто.
<br />
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #57 -: Май 28, 2009, 15:10:26 pm »
Здравейте и от нас с Габоранка -калпазанка,
Чета Ви аз и се успокоявам, че не сме само ние с липсващи уши и инат в излишък.Не знам що за период е това, но определено от около месец нещо се бъгна в системата.По разходки викам като овчар и тичам като за състезание спринт.Малката калпазанка си е наумила, че тя ще прави всичко, което си поиска.Щом се опитам да и кажа нещо се обръща и ми казва "Мамо, сушай сега АЗ(тук натъртва) купи бони, къща, кола, земе дете, играе много и скача и тича .АЗ моа това ,а ти глей."
Това натъртване АЗ, АЗ вече ме вбесява яко, защото след него, ако не стане на нейното наства истеричен див рев, който не прекратява докато не засинее и не се измори.УЖАС НЯКАКЪВ Е!
Отделно в съботата и неделята бяхме за малко при баба и пътувахме с нашата леля. В колата климатика беше сериозно надут, че те с нейния човек са някакви супер топлокръвни и сега като резултат аз дигам по 40 градуса и съм на умиране с кашлица и течащ нос, а малката понеже я позавивах с моите дрехи е с леко зачервено гърло и нос, който периодично точи сополи.
Много ми е криво така като съм яко болна и едва мърдам, а съм сама с дечко и не мога дори за момент да седна, а оная вечер ми прималя и се пробвах да припадам, ама то с 40 градуса трудна работа да не ми е зле.След 2 дни течен аналгин и антибиотик вече съм малко по-добре.Само дето главата ми нещо се опитва да се пръсне, но ще го преживея.
По проблема детски и ясли какво да кажа.Около нас децата в компанията всички приети, а ние на 1 и 2 желание сме в резервата с 16 и 17 номер.Дано стане чудо и да влезем, че иначе системата ще е при баба, а не ми се иска.
По въпроса с яденето ние сме на периоди и кефове, понякога не мога да и смогна, а понякога не иска и не иска, ама вече се не впрягам ,когато и каквото иска да яде.Просто вдигнах ръце, защото се усетих, че от нейния инат оставам без нерви, а не става така.
Искам да Ви питам Вие имате ли проблеми с ухапвания от бълхи, че на мен вече ми писна.Една бълха да има някъде при разходка ние сме наядени и после седмици минават докато оздравее мястото.Мажа с какво ли не, но ефект няма.Репелентите определено не им действат на тия гадове или пък Габи е прекалено сладка за тях не знам, но вече се пищисах.
Искам да се похваля, че почти махнахме пампото.Миси Стеф, метода действа.
Май много изпонаписах, но последно да питам за съвет.Габи е страшно обичлива и като и хареса някое дете тича да го прегръща и целува и няма не .Гушка и по-големите деца, държи ги за ръка и им се радва, а малко бебе като види му целива ръчички и крачета и го гали.До тук добре ,никой от радости не е пострадал, но това нещо няма спиране и повечето хора реагират така, все едно ще им изяде децата, което мен ме дразни и съм близко до това да набия някой за реакцията му.ПЛС кажете метод да го откажа детето от това чудо, че съвсем ще побелея.
За слабеене моя метод.Никакъв хляб и сладко и елате ме вижте.1 месец 10 кг.Нямам шкембе и се кефя яко, а си взех и лег меджик и това чудо наистина стяга.Краката ми почват да приличат на нещо, най-накрая.
Kass,Nadyn,весело изкарване на празника!Със сигурност всичко ще е топ, топ!
Ей, тия новини за нови бебоци просто ме кефят така сякаш отново аз съм родила.Много е приятно да влезеш и да видиш хубави новини.
Пазете се, че май се почва пак някакъв грип, а и с тоя уж невинен на моменти ветрец и с много разхвърляне стават големи главоболия после.
« Последна редакция: Май 28, 2009, 15:21:34 pm от Silwi25 »
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #58 -: Май 28, 2009, 15:43:17 pm »
Момичета,
беше ми неудобно да пускам отделна тема, затова ще пиша тук:
ако някой има познат, който си търси билети за концерта на Мадонна, свиркайте. Имам два билета по 150 лв, пред сцена, зад златния кръг, но за съжаление ( и за щастие) няма да мога да отида, заради големия корем, който ще трябва да ме придружава края на август :(

Та това е...
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #59 -: Май 28, 2009, 16:25:11 pm »
Влизам само да ви кажа, че след 7 дни неядене, Мия най-накрая започна пак да яде и сега си наваксва и с допълнителни порции :D. Много съм щастлива. Много се бяхме притеснили.
<br />[link=http:
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #60 -: Май 28, 2009, 16:34:46 pm »
Браво на детето :D
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #61 -: Май 28, 2009, 16:54:48 pm »
Мешко, радвам се че Мия пак си хапва с апетит.

Александра вече е на принудителна диета - без твърди храни, защото тази сутрин успя да си счупи двата горни предни зъба. Тук е мястото и аз да ви похваля доц. Маркова. Много внимателна към детето и подробно обясняваща на родителите. Нашата убостница след прегледа си напълните шепите с подаръци. Хубавата новина е, че не е засегнат нерв и че след време, ще може да се изградят зъбките, за да не расте с крива усмивка.
И всичко това заради една реклама с хубава музика. Така се заклати да танцува и си разби зъбите в масата.
« Последна редакция: Май 28, 2009, 17:35:23 pm от sia »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #62 -: Май 28, 2009, 17:15:08 pm »
Сията,  :bighug: ви и двете!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #63 -: Май 28, 2009, 19:03:30 pm »
Привет и от нас. Много  :bighug: за всички.

Да се похваля ние сме приети в ЦДГ Брезичка, дано положението е по-добро отколкото в яслата.
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #64 -: Май 28, 2009, 19:05:30 pm »
Много поздрави на всички, здрави майки, бременни и дечица!

Ох, Сияяяяя...сви ми се корема като си представих случката :( Милото детенце. Добре, че няма засегнато нервче, сега е важно да спомогнете да се доизгради положителната нагласа към стоматолога, за да може да ги изградите без проблем след време.
Това със счупените зъбки ми е голям страх, колкото пъти си разбием устата и видя кръв там, първо зъбите гледам...
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #65 -: Май 28, 2009, 19:26:19 pm »
ani4ka Аз искам да отида на концерта на Мадонна  :D , но немога да се разбера за придружител не ми се иска да ходя сама. Така и не си купих билети.  :(

За детето няма проблем майка ми ще дойде да го гледа. Но моя е хеви метъл и неще да чуе, а в същото време иска да ходи на събор в тяхното село, а той е последния уикенд на август  :x  Миналата година бременна ме мъкна на рокфеста в Каварна и то с автобус, а сега като става въпрос за мой интерес неще  :(
Ще питам брат ми или някоя приятелка аз черпя само и само да отида. Ако някой иска може да ме придружи в крайна сметка.


*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #66 -: Май 29, 2009, 00:50:44 am »
Ние ще видим ,какво ще стане с яслата,май ще можем да се запишем все пак.Трябва ми пълномощно ,за да подаде баща ми документите.Мислех да го напишем и подпишем с мъжът ми  и някой нотариус в БГ да ни го завери ,но нямаме познат.А тук гадовете от посолството май ще ни изръсят 120 евро за заверка на 2 подписа,което е нямам думи тросто.
Някой нотариус, дори и  познат, ще ви откаже - уверявам те. Безприсъствено пълномощно, пък хеле ако има данни , че сте в  чужбина - забрави. Това си е документна измама и нищошно нотариално удостоверяване на подписа.
Тъй, че ако искаш ясла - 120 евро.
На народа тук вече се обявят суми над 1000 лева за някакво  несигурно дореждане, тъй че не ти съчуствам.

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #67 -: Май 29, 2009, 00:58:52 am »
Сия, целувки за танцьорката
ще мине и това, там ще й е чара  :bighug:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #68 -: Май 29, 2009, 03:20:17 am »
lady_11 ,разбрах аз ,че не е толкова лесно.А за тия 120 - евро - яд ме е ,че в посолството тук вместо да помагат,гледат да те одерат.Налагало ни се е няколко пъти да ходим и отношението е безобразно. :xСутринта отиваме,пък да видим.

Сия,много кофти инциден,добре че не е по-голяма белята и ще бъде красавица с хубава усмивка в бъдеще.
<br />
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #69 -: Май 29, 2009, 13:14:48 pm »
Ох, Сия, горкото дете, добре, че нещата са поправими!  :bighug:

Cvetelina, честито, дано на Наско му хареса в градината!

Аз да ви кажа, нали вчера бях на изпит по кормуване и естествено ме скъсаха, както и очаквах, но мисълта ми е друга... Имаше момиче на около 30 която от 8 години кара кола и сега се явява за книжка, преди не е карала курса  8O  :x. И имала 9 годишен син който постоянно вози. Е кажете ми как е възможно това? Спирали са я, давала е рушвети и си кара спокойно без никой да и прави нищо. А се оказа, че не е и само тя, имаше още един младеж който беше дошъл на изпит със собствената си кола  8O  :x . Знам в каква безумна държава живеем, ама все си мисля, че някой неща трябва да имат граница, ама явно съм се заблуждавала... Пак се ядосах, като се сетих...  osi_7


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #70 -: Май 29, 2009, 17:42:23 pm »
Гери,съжалявам ,че са те скъсали - следващият път ще е успешен.
А за тази жена - ми нямам думи просто.Това да рискуваш живота на детето си...
Понеже Ели тръгна рано на ясла,искам да те питам как стои въпроса с памперса,храненето,спането.Жоро още е с памперс ,но започна да си казва като е наакан и май ще започна да го слагам на гърне.Яденето ни е доста сложно - яде всичко,но трябва някой да го занимава.
Изобщо сън не ме хваща вече ,откакто знам че е приет.

Аз днес подадох документите за въпросното пълномощно и бях много приятно изненадана от смяната на работещите там.Сега отношението е съвсем друго .Само че там правят само някаква заверка на подписите ,дано ни свърши работа.
<br />
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #71 -: Май 29, 2009, 19:42:29 pm »
Зори, не се притеснявай толкова, Жорко ще е добре. Деца, играчки... Колкото до яденето, спането и памперса, Ели в яслата се научи да се храни сама (но принципно сестрите хранят по-малките деца и тези които не могат), за спането в началото казваха, че не спяла но се занимавала тихо, а памперса все още сме си с него. Сега взе да си казва, но в повечето случаи акито е в памперса, аз в къщи не я слагам на гърне. Сега и купихме седалка за тоалетната и като каже там я слагам, но на моменти я избива на игра или се глези и иска да седи в тоалетната само за идеята без да върши нищо... Но ще и дойде времето и ще се научи.
Успех със записването! :)


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #72 -: Май 29, 2009, 21:29:12 pm »
а малко бебе като види му целива ръчички и крачета и го гали.До тук добре ,никой от радости не е пострадал, но това нещо няма спиране и повечето хора реагират така, все едно ще им изяде децата, което мен ме дразни и съм близко до това да набия някой за реакцията му.

Силви, всички знаеме колко са чисти ръцете на проходилите деца... моите пипат какво ли не, а още са за ръка и подлежат на контрол. Представям си като се пуснат, какво ще намирам в ръцете им. Не е необичайно да имат черно под ноктите, пясък, пръст... та в тази връзка не бих им позволила да пипат бебешка количка, камо ли да пипат бебето. А и ако трябва да съм честна, аз също не позволявах непознати хора да се завират в количката и да пипат децата. И си мисля, че така е редно. Не си позволявам да пипам дори бебетата на познати. А имам желание, повярвай ми  :D

Зори, аз съм в същите терзания за яслата. Вчера ги записах, нямам друг избор. Поревах си едно хубаво... Що за абсурдна система, аз плача докато записвам децата, а след мен 350 майки псуват, че съм заела местата.

lb2f
*

    adi

  • *****
  • 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #73 -: Май 29, 2009, 21:44:58 pm »
сия, гуш на малката Адашка  :bighug:
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #74 -: Май 29, 2009, 23:41:40 pm »
Аз днес подадох документите за въпросното пълномощно и бях много приятно изненадана от смяната на работещите там.Сега отношението е съвсем друго .Само че там правят само някаква заверка на подписите ,дано ни свърши работа.[/color]
Точно това е - заверка на подписите. Това ти трябва.
За памперса - на колегата ми детето беше приучено на гърне, когато тръгна втора яслена група, пък си и казваше. В детската градина въпреки това за по-лесно са й слагали памперс. И той бързо взел стратегия - като ти се "ходи" - събуваш гащите, сваляш памперса и крещиш. На третия ден - няма не искам, няма недей, детето е слагано на гърне.
Та зависи си от самата ДГ/ясла.
След разговор  с моята педиатърка и нейна колежка /по случайност в кабинета й/ днес, май се радвам , че детето ми не е прието.
В ДЯ по първо желание - дизенфекционните материали причиняват масово дерматити и алергии, мие се в помещението с тях, докато децата спят. . Имало хватка - купуваш два бутилки препарат от добра фирма и х бутилки някакво менте и масово се използва ментето.
За ДЯ по второ желание - хигиена на ниво, обаче учителката не струва.С конкретни ситуации, примерно как си извайва маникюра , а децата са оставени на самотек.
Проветрява се докато децата спят, дори и зимата, а част от леглата са разположени до прозорците.
Тъй че май Господ ми пази детето да не е прието.




*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #75 -: Май 30, 2009, 01:48:51 am »
За памперса...
След разговор  с моята педиатърка и нейна колежка...
Тъй че май Господ ми пази детето да не е прието.
Според мен ти е пратил падиатърката и колежката й, пратил ти е и колегата с памперса... а детето ти ще го приемат. Поне аз не знам случай, в нашия квартал, да има неприето дете. Мрънкат, туткат се и през октомври вече всички са приети. Записват се и после не могат да се отпишат, че да не закрият групи заради малко деца. Но заради тази истерия учителките и директорките си правят каквото си искат.
Докато не сложат камери в групите и записите да се пазят 5-6 месеца поне - няма да има оправия. Още на първата родителска среща ще ти поискат пари за телевизор.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #76 -: Май 30, 2009, 02:01:29 am »
След разговор  с моята педиатърка и нейна колежка /по случайност в кабинета й/ днес, май се радвам , че детето ми не е прието.
В ДЯ по първо желание - дизенфекционните материали причиняват масово дерматити и алергии, мие се в помещението с тях, докато децата спят. . Имало хватка - купуваш два бутилки препарат от добра фирма и х бутилки някакво менте и масово се използва ментето.
За ДЯ по второ желание - хигиена на ниво, обаче учителката не струва.С конкретни ситуации, примерно как си извайва маникюра , а децата са оставени на самотек.
Проветрява се докато децата спят, дори и зимата, а част от леглата са разположени до прозорците.
Тъй че май Господ ми пази детето да не е прието.


Лейди извинявай, не е насочено конкретно към теб. Просто думите ме провокираха,
По ози повод. Аз пък не искам моето дете да е ПО-РАЗЛИЧНО ОТ ОСТАНАЛИТЕ ДЕЦА.

Естествено, че ще възникват постоянно въпроси, добра ли е възпитателката за моето дете, добре ли е завито, другото сополиво ли е..... Въпреки това, щом другите деца могат да ходят и хиляди деца ходет на ДЯ, може и моето, не е богоизбрана принцеса. :)
Няма да има стане нищо на децата в ДЯ, споко. За майките дето реват още преди децата да са тръфнали.

Ние, както знаете, имахме много тежък и дълъг период на адаптация.  Сега вече няма ревове, спи детето там, за съжаление абсолютно отказва да яде..... е криво ми е, но стискам зъби и се надява да го преодолеем.
За сметка на това, след 1 месец в ДЯ започна да ми пее песничките, които пеят там и да ми говори повече на немски, отколкото на бг. А и на дисциплина се понаучи
Аз смятам че ДЯ си е полезно нещо. :) Мое мнение
« Последна редакция: Май 30, 2009, 02:24:47 am от jam »

Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #77 -: Май 30, 2009, 02:06:16 am »
Тамара,  поредния ти бисер....

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #78 -: Май 30, 2009, 02:24:11 am »
Мрънкат, туткат се и през октомври вече всички са приети. Записват се и после не могат да се отпишат, че да не закрият групи заради малко деца.

душа, откъсни си неколко листа от календара. сега сме 2009-та, а не 1995-та.
кво закриване на групи заради малко деца те патило бе?!  8O това беше преди 10-тина години...
сега групите са по над 30 деца, има около 4-5 хиляди места недостиг.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #79 -: Май 30, 2009, 11:54:11 am »

Няма да има стане нищо на децата в ДЯ, споко. За майките дето реват още преди децата да са тръфнали.

Албена, аз съм от майките, които плачат преди да са тръгнали децата на ясла.
Ако беше присъствала на запознанството ми с директорката и сестрата, и ти щеше да ревнеш, нищо че не записваш своето дете. Тук реалностите не са като в Германия, повярвай ми. Не искам децата ми да са специални или богоизбрани. Всичко, което искам е да растат щастливи и спокойни.


lb2f
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #80 -: Май 30, 2009, 13:06:40 pm »

... Тук реалностите не са като в Германия, повярвай ми. Не искам децата ми да са специални или богоизбрани. Всичко, което искам е да растат щастливи и спокойни.

ахам и аз така.
не съм ревала като е тръгвала на ясла, защото отиваше на хубаво място, обожава да ходи, каките са прекрасни, детето ми е повече от щастливо и т.н. Но, сега сме приети в държавната ДГ и ако искате ми вярвайте и аз нямам минутка да не мисля за това, как ще се чувства тя там, за хигиената и порядките дори не ми се замисля :? Но да, това е реалността в Бг, колкото и да ми се иска детето ми да остане в частната след 2г. няма да ми е по силите да плащам и за двете таксата :(
За мен не е нормално децата да са 30 в група, кой каквото иска да ми разправя, че като са по-малко щяла да се чувства специална, дрън, дрън, всички деца са специални и най вече различни. Според мен на тази възраст също е важен индивидуалния подход към детето, а с 30 деца става стадния, мили дами. така че кой каквото иска да ми говори, че в частната щяла да се чувства специална, не съм съгласна, щастлива и спокойна не означава специална.
Ох, доста оше мога да ви пиша за плюсовете на това децата да са 10, а не 30, но няма смисъл... :(
« Последна редакция: Май 30, 2009, 13:11:33 pm от StefiZ »
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #81 -: Май 30, 2009, 13:08:50 pm »
Да се включа и аз за ДГ. Вчера записах Атанас след като ме връщаха 3 пъти с надеждата да не изпълня бюрократските им изисквания. Първият път малкия беше с мен, отначало беше стреснат, но сестрата и директорката го предразположиха и той започна да щъка около нас. На една маса имаше оставени бонбони и детето естествено отиде да си вземе. Директорката настръхна и аз го спрях. При второто ми отиване ми казаха, цитирам: "Трябва да поработите върху поведението на Атанас", не можах да повярвам, едва се сдържах да не избухна. В момента съм със много смесени чуства, ако за това че си е позволил да посегне към бомбоните или защото е обикалял стаята докато попълвахме документите квалифицират детето ми като проблемно, как ли ги третират в групите. От друга страна от проучвания разбрах че насърчават артистичните заложби на децата и участват в много състезания/във фоайето имаше доста купи и грамоти/, а Атанас има такива.
Колкото и да го мисля сега, нищо не мога да направя ще си проличи на есен, но от сега съм се подготвила за разговори за "проблемното ми дете".
 
« Последна редакция: Май 30, 2009, 13:10:53 pm от Cvetelina »
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #82 -: Май 30, 2009, 13:11:42 pm »
В центъра може и да има проблем с градините, ама тук няма.

Тамара, сама казваш, че не си наясно. Марио е голям - за неговия набор няма проблем с местата. Проблем има за наборите от 2006-та нататък. Веднага се аргументирам:

миналата година, набор 2006 кандидатстваше за ясла. В целия Младост-1 имаше обявени 18 (ОСЕМНАДЕСЕТ) свободни места за ясла за децата от набор 2006! чак през декември пуснаха новото ОДЗ, в което записаха деца от всички части на Младост, в момента събират пари от родителите за походни легла, защото групите са препълнени и места няма.

тази година, набор 2006 кандидатства за І-ва група на детската градина. Отново за целия Младост-1, има обявени 32 (ТРИДЕСЕТ И ДВЕ) свободни места.

това според теб достатъчно ли е?

прави си сметката за какво става дума... бебето ти може да е 4-та резерва, но ми се обади, когато се освободи място и го приемат (по законния ред).

моля те, не се изказвай неподготвена...
« Последна редакция: Май 30, 2009, 13:18:22 pm от jam »
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #83 -: Май 30, 2009, 13:16:40 pm »
Мда, ето Цвети го е написала, именно за това говоря, че когато се държат нормално с детето ти, не означава че се държат като към специално дете. кажете ми нормално ли е дете на 2.5 г. да не посегне към бонбон, ами за мен не е нормално, а реакцията на въпросните госпожи е пък съвсем не нормална за учителки в детска градина 8O
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #84 -: Май 30, 2009, 13:20:03 pm »
колкото до бройката в групите, тя е важна и разбира се, по-добре е 10, отколкото 30 деца. но ако персоналът не е читав или е зле мотивиран, и 5 да са децата, пак ще има проблем.
в яслената група на сина ми никога не е имало присъстващи повече от 12 деца, независимо колко са по списък. толкова, колкото и в една частна ясла са. и какво от това....
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #85 -: Май 30, 2009, 13:24:46 pm »
малко щяла да се чувства специална, дрън, дрън, всички деца са специални и най вече различни.  

Трябва ли да изяснявам в подробности какво имам предвид под специални и различни? Детето ми за мен може да е специално, но в обществото е част от него. Ако е индивидуалист, аз ще го насърчавам, не друг, не ми обяснявайте за индивидуалн подход към децата, при положебие, че няма градини и учители. Индивидуален подход е много пожелателно, да....... Нека да идат после на обикновена детска или училище, дали няма да им липсва индивидуалния подход? Длъжна съм да дам всичко от себе си, за да се чувства детето ми специално в семейна среда, както ще направите и вие, всички - обичано и обгрижвано, но навън няма специални. Надявам се, че съм била ясна, не желая думите ми да се интерпретират грашно и особено с "дрън дрън" допълнения!
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #86 -: Май 30, 2009, 13:31:30 pm »
Нина, не се обиждай, не съм имала предвид твоето мнение, не го приемай толкова лично :wink: Исках да кажа, че така трябва е във всички детски заведения и под индивидуален подход имам предвид, не да лигавят конкретно твоето, а да ти познават детето, разбираш ли ме какво искам да кажа? Не детето ти да се прибира травмирано в къщи, да седи и да гледа в точка, да нареди всичките си кукли и да им крещи че са наказани (действителен случай).
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #87 -: Май 30, 2009, 13:41:36 pm »
Нина, не се обиждай, не съм имала предвид твоето мнение, не го приемай толкова лично :wink: Исках да кажа, че така трябва е във всички детски заведения и под индивидуален подход имам предвид, не да лигавят конкретно твоето, а да ти познават детето, разбираш ли ме какво искам да кажа? Не детето ти да се прибира травмирано в къщи, да седи и да гледа в точка, да нареди всичките си кукли и да им крещи че са наказани (действителен случай).

Не се обиждам, но ми е крайно неприятно това "дрън, дрън", не можах да се въздържа, съжалявам.
Аз разбирам какво искаш да кажеш, но и аз имам нещо конкретно предвид. Както казах в градината, която бях харесала няма изгледи за развитие и за момента повечето частни градини, казвам повечето, не всички, за мен са някакви измишльотини с какички с език. Аз имам и такава позната какичка, която беше в НЕМО, сега е в друга градина. Такова е положението. Имах предвид, че детето ми за мен не е редно да прекара 3 години в една къща с 7-8-9 деца, при положени, че наистина не виждам перспективи за развитие. Това са детските градини в близост. Нямам време, нито още много други неща, за да водя Кристина на далечно място. 
И друго искам да ви кажа, виждам, че много бързо се възприемат чуждсестранните модели на поведение, обучение и т.н., но не съм убедена, че винаги са най-добрите. Ако една майка вкъщи се разревава по 5 пъи на ден от безсилие с палавото си дете и няма какво да направи, представете си една учителка с 15 хлапета наведнъж.....Предпочитам да е строга и да има ред, отколкото безконтролно да се вихреят децата. Не говоря за крайности.

Аз може би съм малко пристрастна, понеже имаме хубава държавана градина, която е абсолютно различна от това, за кеото говорите. И аз съм била в тази градина, а настоящата директорка ми беше учителка. Това е човек, който е обичан от всички деца, няма дете, което да се дръпне от нея. Същевременно в Драгалевци има концентрация на частни градини и училища. От градините нямам пряко наблюдение върху поведението на децата, но от училищата имам.......Имам наблюдение и от децата в държаваното училище и разликата в груповото поведение е грандиозна и не е в полза на поведението на частните училища. Учениците от Рьорих идват без контрол на детската градинка и зулумите, и повдението им са идиотски. Няма да казвам как отговарят на нас, майките, които им правим забележка......
Още и е рано, на държавата ни, за частни учебни заведения........

Но да спра, за да не превръщаме темата в "за и против" частните градини и училища.

Пожелавам ви лек ден.

« Последна редакция: Май 30, 2009, 13:51:07 pm от Nina »
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #88 -: Май 30, 2009, 13:50:35 pm »
Права си, разбира се, но аз съвсем случайно станах свидетел как се прилага ред в нашата градина преди 2 седмици като отидох да взимам Деси, играеха на двора. Ами какво да ти кажа, евала на каката (каката е моя възраст, не съвсем кака :wink:), говореше се конструктивно със строг глас, обясняваше и се искаше обяснение от сгафилите хлапета, без викове, крясъци, наказване прави зад вратата и т.н. За мен това не е начина, колкото и позлотворни да са били тези стари, изпитани методи :wink:
Не може ти да се държиш по абсолютно различен начин с детето си в къщи и изведнъж то да попадне в среда, където всичко е коренно различно, непознато като поведение и методи на възпитание. Не мисля че ще е по-малко травмиращо за детето, колкото и да ни се иска да сме реалисти :(
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #89 -: Май 30, 2009, 13:56:58 pm »
Не знам какво да ти кажа, истината е, че сме поставени, родителите в абсурдна ситуация. Дори не можем да имаме изисквания. Щото повечето хора им пука детето да има какво да яде и да е облечено, а това може да стане ако ходят хората на работа и може да им е болно от отношение и не добри педагози, но мълчат и бутат... Никой не се съобразява. Някак си гражданското общество е редно да се събуди за много работи и едно, най-важното от тях е отношението към децата - правата им и т.н. Но както казах - абсурди - то градини няма, къде да търсиш права.
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #90 -: Май 30, 2009, 14:06:48 pm »
Привет на всички.

Аз само искам да кажа за яслите и градините,че като слушам все персонала е виновен,но аз имама много близки хора,които са персонал в такива заведения и ми е леко обидно да се твърди,че все персонала не бил на ниво.Трябва да бъдем честни,че днешните деца въобще незнаят смисъла на думичката НЕ и след година и половина две гледани вкъщи и задоволявани за всичко попадат в яслите и искат и там да е същото а то няма как да стане.Аз съчуствам на персонала в тези заведения,не им е лесно да се справят с днешните глезотии и претенции на децата още повече когато тези деца са подкрепяни и насърчавани от родителите си към неуважение на въпросния персонал.За всеки неговото си дете е най специалното,но това не е задължително за останалите хора.Пиша това не за да влизам в спор с някой ако такъв се породи няма да отговоря,а защото трябва и ние да си дадем сметка че сме част от тази въртележка наречена ясли и градини и носим отговорност зо нивото на общуване между персонала и децата.Чула съм и другата страна и на тях им толкова стресиращо колкото и за нас майките.
Приятен ден.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #91 -: Май 30, 2009, 14:25:42 pm »
а защо и да не поспорим, Delica?
обичам ги тия теми и имам доста размисли по тях.

ще ти кажа, че за неблагополучията в една ясла ВИНАГИ е виновен персоналът! едно дете  на 1.5 - 2 години е напълно нормално и естествено да не бъде дресирана машина за изпълнение на команди. работа на персонала е да се справи със стреса от раздялата, с адаптирането и приучването към порядките в яслата, да създаде навици за хранене, миене, хигиена, занимания у децата. това им е работата.

разбирам, че говориш тия неща поради наличие на лично отношение, но е абсурдно да се пише за 2 годишни деца, които били "подкрепяни и насърчавани от родителите си към неуважение на въпросния персонал"!!!

ще ти разкажа аз за нашата ясла. от самото начало подходих с любезно, мило и усмихнато отношение към 4-те жени, които се грижат за сина ми. винаги поздравявам, разпитвам за детето, като се старая да не им отнемам излишно време, искам от детето да казва довиждане и да им дава целувка на раздяла, пожелавам приятна почивка. за всички празници им нося по нещо дребно за почерпка по начин, който да не ги обиди. предлагала съм си многократно съдействието за закупуване на играчки, вода и други неща за яслата (и съм купувала).

та така, това беше уводът.

едната лелка и едната сестра са чудесни. личи им, че работата с дечица им идва отвътре. всички занимания и инициативи идват от тази сестра.
другата сестра е внимателна, изпълнителна, но мързелива. както и да е, и от нея нямам забележки.
но втората лелка е много проблемна. огромно грубо женище с ужасяващо силен глас. още първия ден като отидохме да се записваме, детето се разрева само като я чу как крещи. 2 месеца ми трябваха да разбера защо синът ми започна да се подсича до кръв, което не е ставало никога до 2.5 годишна възраст. е, накрая разбрах - когато стои 2 часа с наакан памперс, така става. въпросната лелка беше в болнични 1 месец и тогава Мартин никога не беше подсечен. на третия ден от престоя си в яслата, детето щастливо ми съобщи думата "тъпанарче" и ми показа как се щипе детска ръчичка - там, в меката зона между палеца и пръстите, садистично, да боли повече. наскоро го чух да си повтаря "ти си ненормалник"... и това е отношение към дете, чиято майка е вероятно най-добре отнасящата се към персонала...

едно детенце от групата ни казало на майка си, че ще си купи пушка и ще убие лошата лелка. представи си докъде му е дошло.

та, Delica, огледалото има две страни. ти недей да слушаш само твоята роднина, щото  истината е доста далече.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #92 -: Май 30, 2009, 14:43:10 pm »
Системата е скапана. Не може в една група от 36 деца да има една лелка и една сестра и това е. Ясно е че те ще направят всичко възможно да останат 12 деца в групата, а другите или да са болни или само записани.
"Мамо, познай на кого боскожа Мая вика Урод?" - това ми донесе Марио. Та точно такива Уроди винаги ще има. Системата е тази, която ги допуска. Ниски заплати, невъзможна работа и това е резултата. Недостига персонал и взимат и куцо и сакато да запълва бройки. В нашата градина биеха децата с мокър пешкир, за да не остават следи.

В частната градина, в която ходеше Марио имаше госпожи от държавната градина и никога не съм имала оплаквания от тях. Нашата частна градина беше много русофилска и госпожи взимаха от руската детска градина на ХМС-то. На децата им бяха забранени такива ужасни думи като бе, де... и никой не можеше да обижда други деца. Голяма сложнотия ли е? Ама ако са 30 деца госпожите могат да са само звероукротителки.
« Последна редакция: Май 30, 2009, 14:56:00 pm от Tamara »
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #93 -: Май 30, 2009, 14:47:53 pm »
Добре Джам,не слушам една моя роднина доста са повече местата от където имам мнение.Та така моето мнени е това.А за да се промени нещо не персонала го решава.За лошите храни и аз съм недоволна,но сестрите казват,одобрени са по български държавен стандарт и от ХЕИ,какво да направим,според закона течният шоколад на филия е напълно нормална храна за 1.5-2годишно дете.Второ персонала в яслата не са педагози а медицински лица,в нашата група идва педагог 2-3 пъти в седмицата за някой час и се занимава почти само с по-големите деца и то рисуват най вече.Проблем има и то голям но и двете страни трябва да поемат отговорност и да се предизикат промени на по високо ниво.Докато законите са такива,не очаквай някой от персонала лично да се сезира и за своя сметка да променя правилата.А за поведението на децата думи нямам възраста въобще не ги оправдава съвсем не са толкова невинни макар и само две годишни.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #94 -: Май 30, 2009, 15:07:10 pm »
Delica, аз не разбрах от отговора ти - нужно ли е човек да е с педадогическо образование, за да не нарича малки дечица "ненормалници" и да не ги щипе по ръчичките? нужен ли е някакъв извънреден закон, за да се накара лелката да си върши работата съвестно, а именно - да сменя нааканите памперси навреме?

нещо говорим на различни езици, май...

нямам наблюдение върху по-големите деца засега. имам наблюдение върху едни две-три годишни душици, които СА невинни и чисти, докато не се намесим с грубите си и мръсни лапи ние - възрастните - и не ги смачкаме!

"А за поведението на децата думи нямам възраста въобще не ги оправдава съвсем не са толкова невинни макар и само две годишни."

това ти изказване за мен е напълно неприемливо.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #95 -: Май 30, 2009, 15:30:42 pm »
За педагозите мога много да говоря, в клуба наемаме предимно студенти по тази специалност и имам наблюдение. Имахме едно момиче , което в момента работи в ЕСПА, тя беше строга с децата, но никога не си е позволявала да обиди някое, просто начинът по който говореше с тях им внасяше респект, когато си тръгна един от малчуганите дойде да и подари подарък и плака защото тя си отива. Едно е да си строг , а друго е прилагаш насилие/физическо и психическо върху децата/. Друга наша служителка, не се задържа дълго, това което я бяха учили е да стои от страни и да гледа , нямаше никакъв подход към тях и само раздаваше команди. Третия тип служител, момичето работи при нас отдавна, независимо от проблемите си , независимо дали е уморена, винаги е мила и си играе с децата, тичат , рисуват, но на нея просто и идва отвътре. Важното е да обичаш децата и да не ги обвиняваш за собственото си безсилие. Децата не са врагове с които трябва да се справиш по някакъв начин. И да има деца които не подлежат на контрол, но това се деца над 7 год. , които вече имат изграден характер, които наистина не уважават никой и нищо, но не и 2-3 год. деца. Извинявам се, но Делика, според мен изкакването ти е неприемливо.
« Последна редакция: Май 30, 2009, 15:35:31 pm от Cvetelina »
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #96 -: Май 30, 2009, 16:28:06 pm »
Като ви чета, осъзнавам че ние сме случили на ясла и на сестри... Сега за другите неща, според мен персонала е много важен, както е казал народа "от всяко дърво свирка не става". Леля ми е медицинска сестра в детска ясла или по скоро беше защото от 1 година е в Италия да гледа баби, заради невероятно "високата" заплата която получаваше тук. Ами какво да ви кажа тя има невероятен подход към децата и те я обожават, не го казвам само защото ми е леля и съм пристрастна малко или много. В момента сестрите които са на Ели на групата, ами личи че едната е страхотна и е много грижовна (примерно винаги ми се извинява, когато Ели е със резервните си дрехи защото си е намокрила другите), другата е малко по-дървена, но детето ми не носи негативни емоции от яслата, така че мисля че всичко е наред. За това дали дете на 2 години има изграден характер е ясно, че няма. Но на тая възраст са големи попивателни и ако ние нашите деца си ги гледаме така, че да са мили, послушни и добрички, това не означава, че и другарчето с което си играе вашето дете така го гледат в къщи и съответно вашето дете не се учи само от сестрите, а и от другите деца.


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #97 -: Май 30, 2009, 17:19:04 pm »
Преди два дни записах децата си в ОДЗ. От тогава място не мога да си намеря. Мисля, обсъждам с приятели, плача, ядосвам се ...
Да Ви разкажа за срещата си с директорката и сестрата, пък Вие кажете дали драматизирам или притесненията ми са основателни.
Първо сградата е голяма, тип училище. С голям двор, целият в асфалт, няма градинка, няма катерушки (изключение прави едно кълбо в задния двор). Още с влизането на човек му става неуютно. Но това е все пак само първо впечатление.
Прие ме директорката, която говори с любезен тон и дори се опитва да бъде мила. Прегледа документите и ме запозна с "най-важното" от правилника за вътрешния ред. Така... оказа се, най-важното е кога се плаща таксата. Повтори ми поне няколко пъти как не бива да закъснявам с плащането. Казвам аз, че таксата не е проблем, не ми е тема и бих искала да поговориме за режима на децата, за условията, за храненето... Тайно се надявах, че ще видя загрижени и обичащи децата хора.
Всичко, което разбрах е кога трябва да ги заведа, кога да ги взема и по какви причини могат да отсъстват.
Влезе и сестрата, да прегледа медицинските документи. И се започна... Гледа имунизациите и следва коментар:
- Децата нямат приорикс! - това с един поучителен и леко възмутен тон.
- Вчера навършиха годинка. - защо ли си мисля, че това трябваше да е достатъчно?
- Без приорикс няма да ги приема!
- Госпожо, децата са недоносени и ваксинацията им върви с месец закъснение. Приорикса ще поставиме след два месеца.
- Пак Ви казвам, без него няма да ги приема! Записвам си, че не е поставен!
Следват поредица от въпроси:
- Ходят ли?
- Хранят ли се сами?
(Не беше опит да разберат как се развиват децата, а колко грижи ще трябва да положат за тях  :?)
- Приемат ли храна на парчета?
Тук обяснявам, че Жорко още няма зъби и затова се дави от по-едра храна.
В мен се забиват два чифта разширени от ужас очи:
- Ние тук им даваме кюфте за обяд, как ще яде?
Последва и коментар от сестрата:
- Виж какво значение има, няма зъби, защото е недоносено!
Е, тук аз зяпнах от ужас. Кое по-напред да оспоря, кюфтето или коментара за недоносеният ми син  :x Преди да се осъзная и да успея да кажа каквото и да било следват нови изненади:
- Да го научите до тогава. А ходят ли на гърне?
- Не.
- Ауууу, веднага да купите гърнета! Слагайте ги след всяко хранене за поне десет минути, клякате до тях и се правите, че напъвате. - при което закръглената сестра заема поза пикаеща крава и започва да се напъва, издавайки типични звуци  8O На мен ми увисна ченето, буквално. А през това време директорката започна да пляска с ръце и възторжено да я подкрепя - Да! Да! Да! - Изпаднаха в дружен екстаз, а аз се почувствах като герой на Оруел  :?

Да не разказвам повече с такива подробности, че ще стане безкрайно. Само да Ви кажа, че септември месец децата не ги извеждат  8O По принцип имат тераса и яслената група излиза там, но септември месец не ги извеждали.
Заведе ме директорката до тъблото със списъците с необходими изследвания и вещи на децата.
Да кажа, за всички, които като мен са неподготвени за реалността в яслата. Детето Ви не може да е с боди, дрехи с копчета, ципове, колани... Не могат да закопчаят три копчета, по-лесно е детето ти да е с гол кръст и болно, така няма да ходи на ясла  :x
До въпросните списъци висеше и списък със уменията, които децата ми трябва да имат, за да бъдат приети в ясла. Та зачитам аз там, дете между година и четири и година и шест месеца трябва свободно да ползва между 30 и 40 думи. Не отричам, че има и такива деца, но колко са те? Помолих директорката да ми каже, колко от децата на тази възраст имат толкова богат речник. Отговор: - А, не го гледайте това, то е спуснато от министерството.
Също така имаше изискване децата ми да се привързват лесно към непознат човек  8O Последното ще оставя без коментар  :?

И така, аз продължавам да се главоблъскам и да се моля, че ще преборя директорката на кварталната ясла. Така поне ще си спестя "разходката" с трамвай всяка сутрин и вечер с две деца и двойна количка. За два дни почти преглътнах кюфтето и гърнето. Кой знае какво още ще преглътна...
На всички, на които им предстои сблъсък с яслата ще кажа само: Добре дошли в матрицата!
« Последна редакция: Май 30, 2009, 17:46:33 pm от jazzybaby »

lb2f
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #98 -: Май 30, 2009, 17:40:09 pm »
Джамата, мъжо има пушка, даваме я назаем.
По темата - не искам детето ми да е специално и незнам какво си, но бих държала, ако го поверя на персонал в специализирано заведение, който претендира да е квалифициран, да отглежда детето ми правилно и с нужната грижа.
Колкото до яслено/градинско обучение в бяла държава като Германия и БГ - разликата е космическа. Сигурно ако родител в Германия се оплаче на ръководството, че детето му е наричано ненормалник или тъпанар, служителят ще остане на работа? Хич не ми се вярва...
Имах съседка /вече не живея в блока, в който тя живее/ - работеше в ОДЗ-то, което ни е първо желание, но е дисциплинарно уволнена заради системна употреба на алкохол. Та всяка сутрин в продължение на една година виждах, докато си водя кучето, тая жена как тръгва за работа , а от торбичката й ясно прозираше шише с водка. Мислите ли , че в Германия такова същество ще бъде допуснато да се яви на работа и да се заеме , ако може, със задълженията си да се грижи за деца? Отново се съмнявам...

За протокола - майка ми е детска учителка, пенсионер вече. Това не попречило обаче на нейна колежка /при все че знае чие дете съм/, да ме пребие в яслата, до степен сини по лицето и тялото.
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #99 -: Май 30, 2009, 17:51:10 pm »
Джази, ти ме разби, къде е това чудо? Елена ходи в 93 ОДЗ и миналата година като отидох да я запиша единственото им изискване беше тя да е проходила. Никакви такива от рода да яде самичка да ходи на гърне и да говори... Много пъти съм писала, че тя в действителност в яслата се научи да се храни сама, а на гърне все още не ходи, т.е. там я слагат, но в къщи аз не я слагам, чак сега почнах като си каже, което обикновено е след дъжд качулка, но това е друга тема. За Приорикса ми го казаха чак като занесох медицинския и картон, въпреки че ако по закон приемат деца на 10 месеца на ясла незнам, как ваксина която се слага на 13 може да бъде поставена... За бодитата, мисля че навсякъде е така и идеята е да се слагат децата по лесно на гърне, за това и Ели я водя с потник и гащи, същото важи и да нямат ципове и копчета по горните панталонки и искат да са с тип анцуг, а като тръгнат ще видиш че и ти ще предпочиташ така да ходят защото Ели обикновено се връща омазана до ушите в манджа... За кюфтетата няма да коментирам, мен по ме дразнеше даването на течен шоколад от който Елена получаваше разстройство. Но това с храната няма как да го контролираме, води се че е одобрена за възрастта на децата.


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #100 -: Май 30, 2009, 17:54:16 pm »
jazzy, дано сестрите и лелите на децата са по-свестни!

Ние имаме ултиматум от директорката. Принуждава ни да дадем Симеон вместо в първа, директно в трета група 8O Доводите са, че неговата група била много голяма - 33 деца, а имали само 30 креватчета. В трета група (където работи баба му) са 28 деца, но учат математика, български и т.н. А Симеон има в речника си 10 думи само, които разбираме само 5 човека.
Та се замислям за частна градина, нищо че баба му работи в нашата, положението взе да става много неприятно.

Какво ще правите юли месец? Нашата градина няма да работи изобщо тогава, а юни и август са сборни групите...

Рових в темите назад да видя какъв е успешния метод с гърнето, ама не се справих :oops: Дайте някоя сламка :)

Надин, прекрасен сватбен ден ти желая!


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #101 -: Май 30, 2009, 18:09:49 pm »
Ани, напъващата се тётя всъщност е една от сестрите  :(
Гери в Красно село е ОДЗ-то. Оказа се, че в центъра няма ОДЗ, което да ми е близо. Има само ясла, за която не ми се разказва, че там каква е Одисея...
Обясни ми едно, нали приемат от десет месеца в яслената група. Как ще изискват да ходи десетмесечно бебе, да яде кюфтета и да седи на гърне  :x
И аз бодитата не го разбирам, не е толкова трудно да закопчаеш боди. За дрехите тип анцуг съм съгласна, по-лесно е и удобно.
А, забравих и за друго, което ме впечатли. Трябва да занеса по 12 бр. кърпи за ръце на дете  8O Това някой ще ми го обясни ли? Не ми е за кърпите, просто ми е любопитно.

Аз нали обичам да чета, прочетох правилника на въпросното ОДЗ. Има изискване към децата от ДГ да не носят памперси. Съгласна съм, че повечето деца на три вече са без памперс, ама чак да ти върнат детето от градина заради това?

lb2f
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #102 -: Май 30, 2009, 18:21:55 pm »
Малей Дази, ужасТ! И мен това ме чака, ако ми приемат детето. Нямам думи!

Ултра, този ултиматум на директорката й кажи да си го завре някъде. Ако ти покаже нормативно определен регламент, че дете може да бъде преместено в друга възрастова група - да, но иначе е абсолютно незаконно.Още повече, че Мони няма да се чувства според мен добре с по-големи деца. Едно време, след побоя в яслата над мен, майка ми се принуди в първа група да ме вземе в нейната, а тя извеждаше трета група. Еми беше ад - чувствах се някак не на мястото си, а имаше две-три деца, които чакаха само майка ми да се обърне с гръб и или ще ме ущипят, или ще ме оскубят, до момента , в който не започнах да раздавам шамари по същия начи, а как хубаво спъвах...

И ако някой ми каже, че на три години и половина не можеш да имаш спомени. Помня си, всичко си спомням, включително и омразния таратор, който колежката на майка ми ме караше да ям, а аз не го понасям...
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #103 -: Май 30, 2009, 18:30:00 pm »
jazzy, ще те принудят да сте без боди - и аз упорствах дълго, но все ми го връщаха с разкопчано боди с мокри краища. Не можели да закопчават 30 деца след гърнетата, а Симеон ставал рано от гърнето, те го карали да сяда пак и така му се топяло бодито в съдържимото на гърнето :wink:
За 12-те кърпи... Да не би да пише 1-2 кърпи? Ние изобщо не сме носили такова нещо. За кюфтетата - влез в родителското настоятелство, так ще имаш възможност да оказваш контрол върху менюто донякъде...

lady_11, директорката цитирала някакви документи, ще ходя в понеделник да се изясним. Била и на специализация в Италия, където това било нормална практика. Аз, разбира се, не съм съгласна, Симеон е изоставащ за момента и не вярвам да се справи добре.
Ще измисля начин...


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #104 -: Май 30, 2009, 18:33:29 pm »
Абе защо ли и аз очаквах срещата с директорката да е среща с интелигентен човек. Бях изумена, все едно разговарях с жена с основно образование ... И там се възпитават деца ...
Това е, скъпи мои, образователната система от самото й начало. Посредственост до дупка, да не казвам простотия.
jazzy, що не я базикна докато се напъва, аз нямаше да издържа :)
« Последна редакция: Май 30, 2009, 18:38:47 pm от cygnus »
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #105 -: Май 30, 2009, 18:45:23 pm »
Хайде да се включим и ние най накрая в седмичната тема, пък макар и на нейният финал.
Пуснах Тонино отново на ясла, първите два дни плака, днес 3-ти ден вече само си влезе при децата, на изилане мрън,мрън малко но, не това е проблема. Днес сутринта, след като е закусил у дома, го водя аз в яслата. Тони щом му обух пантофките хукна и седна на масата, казах на въпросната леля /по мързеливият тип/ че детето е закусвало, но те решили да го пробват с кус кус. Е разбира се, моето диване, защото си е диване се дави и повръща. Преобличат го и макар, че в раницата му има два комплекта тениски с къси гащи, го обличат с анцунг и блуза с дълъг ръкав. Не знам как е в другите ясли, но в тази която ходи Тонино е доста горещо, а детето ми не търпи жеги, обрива се /у дома от както се стопли сме на климатик, че и спим даже/ . Мързи ги да бръкнат и проверят за подходящи дрешки, просто ... другото което ме втрещи, че при толкова жегави помещения, са отворени всички прозорци и ПАРНОТО РАБОТИ 8O Е честно ви казвам, не мога да го проумея това и не мога. разбирам горещината да е от сезона, ама да отвориш прозорците и да си пуснеш парното е тва е ... Отделно въобще не го пробват да го слагат на гърне, аз все още съм търпелива и ще изчакам, но те дори не му сменят памперса дори и подгизнал, незнам с нааканото ... ще се повтори случката на Джам на 100%  :( :x Незнам даже дали въобще са ми обърнали внимание, като им казах, че още е с памперс.
Тъй като моето дете е специално и различно  :wink: 8) :lol: ще им се стъжни на госпожите с обгрижването му. На мен също след това. :wink:  За съжаление това е нашето общество в което ще расте моят син, искам или не и за да е подготвен с реалността е добре постепенно да привиква и оправя.

Приятен уикенд.

П.П.Да се похваля, че сме приети 01.09.2009 г. в ДГ, на която обаче и предстои сериозен ремонт, който не се знае дали ще приключи до края на тази календарна година.Ха да видите късмета ни.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #106 -: Май 30, 2009, 18:46:13 pm »
Джази, нямам думи... Ако имаш избор, не пускай децата си там. За мен да си учител, е призвание, което няма общо с това къде работиш и колко ти плащат. Или ти идва отвътре, или не. Не може да бъде оправдание заплатата, защото, извинявайте, ама могат да ходят да правят сандвичи и да взимат даже повече пари. Когато работиш с деца, трябва да имаш безгранично търпение и да си вършиш работата с любов. Системата ни в яслите и градините е гнила от едно време. Какви ужасни разкази съм чувала от мои приятелки за престоя им в детска ясла или градина, не е истина просто...
<br />[link=http:
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #107 -: Май 30, 2009, 19:53:48 pm »
слушайте какво, дайте да си направим една ДГ Зачатие и да си гледаме децата :D
това сериозно, имаме и за яслена група и за градинска :D
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #108 -: Май 30, 2009, 20:29:49 pm »
Стефи,
ако прочетеш изискванията за създаването на градина, ентусиазмът ти ще се изпари за нула време. Но все си мисля, че не пречи да се наеме подходящо жилище, помещени е т.н и да се води Детска занималня.
« Последна редакция: Май 30, 2009, 20:33:41 pm от ani4ka »
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #109 -: Май 30, 2009, 20:31:34 pm »
Като ви чета за тия ясли лошо ми става. Догодина и аз трябва да го мисля къде ще я давам Андрея. Имам вариант и за бабин дом, но майка ми живее на противоположния край на София и вече е на възраст жената, не ми е ясно как ще стане да идва всеки ден да я гледа.

слушайте какво, дайте да си направим една ДГ Зачатие и да си гледаме децата :D
това сериозно, имаме и за яслена група и за градинска :D
И аз съм за, но не съм наясно как би се осъществило.  :D
Принципно до 400лв такса бих дала.


Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #110 -: Май 30, 2009, 23:16:00 pm »
Мешко, боря директорката на кварталната ясла. Но да ти кажа, системата е една навсякъде, храненето, порядките... отчаяла съм се  :(

Дони, загубих ума и дума. Само ми увисна ченето... и на филм не съм виждала такова нещо.

слушайте какво, дайте да си направим една ДГ Зачатие и да си гледаме децата :D
това сериозно, имаме и за яслена група и за градинска :D

Айде, от мен двама питомци и баба Гинче, която е детска учителка  :wink:
« Последна редакция: Май 30, 2009, 23:21:25 pm от jazzybaby »

lb2f
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #111 -: Май 30, 2009, 23:24:52 pm »
ми хайде, ще намерим хубав апартамент, ще купим легла, масички, играчки, храната от детска кухня, бабите са налични, хем са си наши :lol: и свекито е без работа, тя е социален работник, ама й дай да пее и танцува с децата :lol:
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #112 -: Май 30, 2009, 23:49:22 pm »
Те така или иначе хубавите работи понякога стават като на майтап. Да вземем да се замислим сериозно освен...
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #113 -: Май 31, 2009, 01:02:55 am »
вие се ебавайте, ама и аз бих участвала в ДГ "Зачатие". а мишанта откога обещава да е "какичка" там.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #114 -: Май 31, 2009, 01:12:40 am »
Проблемът би се решил от "ведомствена ДГ" - по-малко бюрократщина. Но повечето от вас са в източни квартали /до Таласъмите не мога да стигна в тоя трафик, а ми се искааа/, аз съм от най-западния и няма как да се вместя. Иначе бих участвала - със средства, сили и възможности, ако имаше как да посещаваме такава ДГ. Поне ще знам, че детето ми е наистина обгрижвано и възпитавано, както и че се следи за здравословното му състояние.

*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #115 -: Май 31, 2009, 01:20:07 am »
И аз се присъединявам към идеята. Все едно в кой край на София, щото ако се организира както трябва ще си наемем и микробусче да ги вози до дома. Ще се включа веднага с каквото мога, но не мога да се заема сериозно със същинската организация за съжаление....


Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #116 -: Май 31, 2009, 03:19:07 am »
Само за протокола.
Не си мислете, че в немските ясли и градини всичко е ОК и е блестящо.

1. Вече няколко пъти взимам дъщеря си насрана, от кога, няма как да се знае.
2. В нащата ясла имат т. н. междинна закуска от 9.00ч до ок 90.40ч,  в 11.15 ги слагат да обядват. Моята дъщеря, която си е злояда, за 4 ч не може да огладнее, акакво остава за час и половина. Режима не ми харесва, но това е положението.
3. През няколкото седмици, които прекарах заедно с нея там, имах честта да наблюдавам възпитателката им. Не бих казала, че е особено заинтерисована. По скоро го играеше страничен наблюдател на децата, пуснати да се оправят самостоятелно.
4. Да не говорим как се люлееха децата от ДГ /пускат в градината всички заедно/ бясно на люлките, малките се щъкат наоколо, а няма никой от персонала край тях. Това си е направо опасно и може да бъде с непоправими травми. Чудех се, чудех се.... как може.... дано са ми напразни тревогите

*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #117 -: Май 31, 2009, 07:06:17 am »
Филиал в Бургас предвиждате ли?
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #118 -: Май 31, 2009, 11:45:03 am »
За запълване на филиала в Бургас гарантирам  :lol:
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #119 -: Май 31, 2009, 12:29:37 pm »
Филиал в Бургас предвиждате ли?

Да започнем със София, пък ако нещата се развиват добре, защо не ;)

Само за протокола.
Не си мислете, че в немските ясли и градини всичко е ОК и е блестящо.
3. През няколкото седмици, които прекарах заедно с нея там, имах честта да наблюдавам възпитателката им. Не бих казала, че е особено заинтерисована. По скоро го играеше страничен наблюдател на децата, пуснати да се оправят самостоятелно.
4. Да не говорим как се люлееха децата от ДГ /пускат в градината всички заедно/ бясно на люлките, малките се щъкат наоколо, а няма никой от персонала край тях. Това си е направо опасно и може да бъде с непоправими травми. Чудех се, чудех се.... как може.... дано са ми напразни тревогите

Може би е добре да се уточни, че в Германия, а и в като цяло в Западните страни, няма толкова строг контрол спрямо децата, и извън детските градини децата се пускат да си щъкат напред назад, и родителите не се престарават със забележките... Като цяло, в отглеждането им има доста различия.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #120 -: Май 31, 2009, 13:51:05 pm »
Аничка, изобщо не си права. Има значение каква е градината. Моя син ходи на градина, в която децата като излизат ни се предават на изхода под строй. Всички учителки в градината свирят на някакъв инструмент, задължително условие е на директорката. Всички деца участват в определени проекти и непрекъснато се прави нещо с тях. Имат си част от голям двор, където играят, но са наблюдавани от учителките си задължително, като до там стигат също под строй. Учат песнички, стихове, за децата с памперс има специална програма - учат ги как да ходят до тоалетна и ако детето се справя с това успешно, дават им корона за награда. Имат спорт, танци, музикални уроци, английски. Учат ги как да се хранят сами. До сега не съм имала оплакване от градината нито за секунда. Даже съм супер доволна, защото детето ми вече говори много по-добре немски. Докато беше с памперс - не съм видяла да ми го върнат мокър, с несменен памперс или да е имало други проблеми. След като се наобядват - мият си там зъбите. От детската градина той е станал доста по-дисциплиниран и прави много повече неща от преди.
Така че от градина до градина има голяма разлика и няма никакво значение къде се намира самата градина - всичко зависи от персонала.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #121 -: Май 31, 2009, 15:28:34 pm »
Хайде и във Варна, 2 броя бандити от мен  :lol: Ще ходя и аз сега по разговори с директорки, малко позакъснях ама смяна на квартири, райони... Да видим какъв ще ни е късмета...
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #122 -: Май 31, 2009, 15:56:02 pm »
Така, сега, шегата на страна, аз се амбицирах, та ако искате да започнем едно по едно да мислим как наистина може да се осъществи тази прекрасна идея. Деца има и то много, важното е да намерим апартамент, който обаче да е в близост до някаква площадка или парк, все пак децата трябва да излизат навън.
- апартамент - в зависомост от децата и групите. според мен една малка и една голяма
- персонал - какички и учителки,мед.сестра
- как да го прекараме законно все пак, защото на тези хора ще трябва да им се плащат заплати и мосигуровки. може би през зачатие. някой юрист да каже как да се оформи.
и допълвайте ме, всичко за което се сетим, като начало. подробнодстите около обзавеждане, храна, режим, занимания в последствие ще решаваме :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #123 -: Май 31, 2009, 18:30:01 pm »
вие се ебавайте, ама и аз бих участвала в ДГ "Зачатие". а мишанта откога обещава да е "какичка" там.

Помня, помня!
Увеличим ли семейния състав съм на линия...

За съжаление апартамента под нас не се продава или отдава  :wink:засега ...
Там такава детска градина става, отдавана съм му скроила плана...

И Миташа е аут от системата, та вода ме носи какво ще правим наесен с песен.

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #124 -: Май 31, 2009, 18:57:07 pm »
Ако наистина сте се амбицирали за ДГ Зачатие мога да помагам. Само да не ви отчайвам, но ако искате всичко да е законно, ще трябват много разрешителни. Първо когато са в яслена група има много повече изисквания отколкото, ако са на възраст 3-6год, отделно за деца които са в предучилищна възраст се иска разрешение от МОН.
От ХЕИ имат изискване за пространство/кв.м на дете/ за височината на помещението, отделни помещения за хранене, игра и спане. Брой тоалетни и мивки в съответствие с броя на децата. И още мн.,мн.....
Ако храната се приготвя на място, става още по зле. :wink:
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #125 -: Май 31, 2009, 18:57:52 pm »
Ганка, мнението ми е набазата на лични наблюдения. Това не изключва обаче и качествени детски градини, от лошото и хубавото има нявсякъде.

Стефи, мисля, че най-разумно е да уточни как ще е най-удачно да се назовава въпросното възпитателно заведение, защото за детска градина има изисквания за квадратура на дете, санитарни възли, зелена площадка и т.н. Да разберем какви са опциите: детска занималня, почасово гледане, детски кът и т.н и оттам да тръгнем да нищим какви са специфичните изисквания за всяко поотделно. Иначе терен се намира.
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #126 -: Май 31, 2009, 20:24:16 pm »
Аничка в детски клуб не може да има целодневно гледане, варианта е занималня или ДГ.
*
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #127 -: Май 31, 2009, 22:29:07 pm »
да, да, това имах предвид, не ДГ като такава, а детски център някакъв да го измислим :)
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Седмична тема за май - 25.05 - 31.05
« Отговор #128 -: Юни 01, 2009, 00:32:35 am »
- как да го прекараме законно все пак, защото на тези хора ще трябва да им се плащат заплати и мосигуровки. може би през зачатие.
А може ли не през Зачатие?
Знам че това е риторичен въпрос, но... аз да си кажа.
Частни детски градини и други подобни има и сега и нищо не налага именно зачатие да си прави такава.
Ако искате да си гледате децата заедно - лошо няма. Не знам защо ви е да го оформяте като нещо си. Но ако решите да ползвате "Зачатие" май ще е много добре първо да вземете да си платите членския внос например цък и да си прочетете устава.

За мен това просто премина всички граници.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.