0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте мами. Имам голям проблем, който много ме тормози и незнам какво да правя. Едната близначка си мисли, че мама е само нейна. Иска само аз да я водя, разхождам и храня. Ако случайно доближа другата изпада в изтерия. Тръшка се, реве или това коео най много ме тревожи, че напада и бие другата направо със злоба ако ме приближи.

Това много ме измъчва, тъй като обичам и двете, а до Еличка не мога да се доближа.
Какво да правя?

Освен това Вики види ли че Елица играе с нещо отива и просто и го изтръгва. Няма значение, че наоколо има 100 играчки тя просто взима това на Елица.
От друга страна Елица види ли ме и тя започва да плаче за мен. Протяга ръце да я взема, а аз немога, защото другата просто не ми позволява да я доближа.

PP:Незнам дали темата е точно за тук, но за мен тази ситуация ме наранява много.
Бебенцата са на Форум Зачатие, така че пак търся помощ от вас момичета.
"http://lilypie.com/"><img src="http://lb4m.lilypie.com/UB2up3.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Fourth Birthday tickers"
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Проблем с агресия и ревност за мама
« Отговор #1 -: Май 13, 2009, 23:22:43 pm »
Таурус, те са още толкова мънички, че не незнам по какъв начин можеш да обясниш на Вики, че любовта ти е достатъчна и за двете... Предполагам, че за да не взема играчката на Ели - може да им даваш да играят с такива играчки, от които имате по две т.е. ако й дръпне играчката - веднага Ели да се заиграе с другата, но знам ли - това май няма да помогне ... Може би, ако опиташ да обърнеш внимание привидно повече на Вики, ще спре да се чувства загърбена, знам ли ... А може би просто трябва по някакъв начин да игнорираш тази ревност и много скоро, тя да я израсте ... Мисля, че като поотраснат ще искат да се заиграват и дори ще се търсят.
 Нямам близнаци, нямам даже и деца, но имам племеници и опита който имам е с тях ... Мисля, че като са мънички винаги единия доминира, а другия се чувства "жертва", но за съжаление смятам че само човек, който е чел материали свързани с проблема, ще да де адекватен съвет.
 Пожелавам ти скорошно успокояване на ситуацията ...
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

    daninaa

  • ****
  • 700
  • Все някога ще успеем
Re: Проблем с агресия и ревност за мама
« Отговор #2 -: Май 14, 2009, 00:43:13 am »
И моето мнение е че децата са много мънички и че това ще се преодолее като станат по големи.Това  със закупуването на еднакви играчки е добра идея може и да помогне.Моя син беше така ревнив като малък не даваше баща му да се доближи до мен а пък ако ме прегърне почва да реве и се тръшка докато не ни раздели и това до скоро и то доста късно осъзна нещата до към 12 годишен.Прави опити да сближиш двете деца да се обикнат и да милеят едно за друго гушкай ги двете едновременно нещо такова опитвай различни методи все нещо ще помогне.Успех във възпитанието на близначетата!
*
Re: Проблем с агресия и ревност за мама
« Отговор #3 -: Май 14, 2009, 03:04:33 am »
Това с еднаквите играчки не помага. И 2-те стискат еднакви и Вики пак дърпа тази на Елица.

Абе дано да има светлина в тунела. Май с говорене и обяснения може и да стане. Днес следобед Вики отиде да гали Елица по главата.  :wink:
"http://lilypie.com/"><img src="http://lb4m.lilypie.com/UB2up3.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Fourth Birthday tickers"
Re: Проблем с агресия и ревност за мама
« Отговор #4 -: Май 14, 2009, 08:51:54 am »
Taurus,опитай се да прекарваш време с всяка по отделно. Примерно, отиваш с едната на пазар, а другата някой я гледа. После с другата - на разходка. Този метод помогна при моите племенници.
Не мисля че са малки за проявяване на ревност, а че много добре разбират. И точно отделеното персонално внимание ще помогне.
*
Re: Проблем с агресия и ревност за мама
« Отговор #5 -: Май 14, 2009, 12:42:05 pm »
Taurus, не съм в същата ситуация, но съветът на Тиана ми се струва доста подходящ за ситуацията. А тази, която иска само при теб, как се чувства при баща си или баба, дядо? Защото ако поне при някой друг е спокойна би могла да изпълниш персонално внимание на всяка за да свикне. Аз бих те посъветвала също така да им обясняваш всичко с думи, дори и да мислиш, че са малки за тези обяснения, например: "Аз съм майка и на двете ви" към Вики "Елица също има нужда от мама" и т.н. Дори и да не вярваме децата са доста интелигентни емоционално. Успех и дано се справите с тази ситуация! :)
Re: Проблем с агресия и ревност за мама
« Отговор #6 -: Май 14, 2009, 13:09:09 pm »
Моите са много близко породени и сме имали известни грижи с ревността, но малки наистина. Позитивното възнаграждение също върши добра работа. Например, говори им как са сестрички, как мама много ги обича и двечките, а когато Вики погали Елица, ръкопляскай й бурно и я целуни. Така получава награда за желано поведение, а не наказание за нежелано. Също, те скоро ще навлязат във възрастта, когато ще можете да играете заедно и удоволствието от общата игра ще отстъпва на ревността. Ние у дома играем на влакче (единият се хваща за полата ми, другият за първия) и обикаляме апартамента с пуф-паф туууу. Друга много любима игра е "балонът се надува, надувайте дечица, да стане на парчета" - държим се за ръце в кръг и пеем това, като разтягаме кръга; и като се "пукне", всички се търкаляме на пода. Също, може да им даваш ябълка или банан в ръчичката и да се хранят взаимно; или пък им нареждаш куклите, даваш им по една лъжица и те си ги хранят, а ти ги хвалиш как добре си играят... А пък като съвсем не се разбират, например се удрят, просто ги разделям "да си починат" в различни стаи, но при вас е малко рано за това. Успех и търпение!
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Проблем с агресия и ревност за мама
« Отговор #7 -: Май 14, 2009, 13:29:35 pm »
Taurus аз няма близнаци и нямам претенции да съм особено компетентна, но... да си кажа
При нас това се получи при отношението на Марио към други деца. Винаги искаше играчката, с която си играе другото дете. Но на една такава съзраст всички са така и тогва ми се видя нормално. Малко по-късно обаче децата започват да играят заедно и никой не толерираше това, че другото дете иска по-хубавото. Тогава аз вкъщи започнах да не му позволявам винаги да си избира по-доброто. Ако ще играем заедно той си взима една играчка и аз една. Ама като му харесва моята и каже "искам това" и аз си казвам "и аз го искам" и не си го давам. Ако иска да играем, ще е с неговата играчка, ако не иска, няма да играем. И така свикна, че не винаги ще минава неговото.

Ако искаш и ти опитай, щом едното вземе на другото играчката, вземи я ти и не я давай на никое. Ако я върнеш на първото може да ги настроиш една срещу друга.
Ако не можеш да ги вземеш и двете на ръце не взимай нито едната - клякаш, гушкаш ги и двете или нито едната.
При нас помага и изрази от рода "Е как така няма да..." или "Е хубава работа сега. Кой да измие чиниите". Всичко с усмивка разбира се наистина чакаш отговор. Все едно ако намери кой ти ще идеш да си играеш.

Моят дето беше не 5 не можа да понесе, че няма само с него да се занимавам. При вас представям си какви краоти са.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Re: Проблем с агресия и ревност за мама
« Отговор #8 -: Май 14, 2009, 19:18:00 pm »
И аз не съм много компетентна по въпроса ,заЩото всеки ден се сблъскваме с агресивни дечица ,но по - големички ,та ...
Колкото и да са малки вече са над годинка ,обяснява се ,децата разбират по интонацията на гласа когато са сгафили.На тая въздраст много добре разбират около 10 думи  .че няма да те послуша от първия път ,то е ясно .Като удари сестричката и кажи ,че много я е заболяло и идете двете да я целуните ,за да и мине .Мисля ,че с постоянство и много говорене Ще и блесне ,че такова поведение на мама не и харесва .СъЩо както ти е писала Мармортчето за възнаграждението като направи неЩо добро или те послуша ,похвали я и и дай неЩо което много обича (на тая въздраст да речем бисквитка).Мотивирай я да раздава целувки и да гали ,първо започват да галят играчките си (плюшките ),после и приятелчетата си ,пейте заедно песнички и играйте игрички тричките ,много е забавно за тях
А за играчките Ще има дърпаници ,тепърва се започва,дори и да им купиш отделни играчки ,винаги чуждата е по -хубава проблема не се разрешава .С времето Ще свикнат заедно да си играят...
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
*
Re: Проблем с агресия и ревност за мама
« Отговор #9 -: Май 15, 2009, 00:08:29 am »
И при нас е така,но младежа взима всичко на сестра си аз го взимам от него връщам го това което е взел от нея и му давам друга играчка следва малко рев и тръшане и се заплесва.Не знам дали става само с обяснения още повече,че и двамата всичко разбират като им се говори,но само тя изпълнява ако се иска нещо да донесе да играем и така нататък той се прави,че не е чул или ако има желание го носи или прави това което му се казва.
*
Re: Проблем с агресия и ревност за мама
« Отговор #10 -: Май 15, 2009, 14:10:47 pm »
Благодаря ви момичета. Май с говорене и показване нещата потръгнаха. Вчера Вики без да я карам отиде да гали Еличка по главата. Ха дано нещата да потръгнат.
"http://lilypie.com/"><img src="http://lb4m.lilypie.com/UB2up3.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Fourth Birthday tickers"
*
Re: Проблем с агресия и ревност за мама
« Отговор #11 -: Май 15, 2009, 15:44:47 pm »
Taurus, в първите близнашки теми бях дала линк към една книга "Близнаци в къщи" на Лилия Попова. Много е полезна. Това е така и трябва да си готова за тези моменти, защото при близнаците това е още по-силно изразено. Има много интересни съвети, за които не бях се сетила и аз. А после идва един момент, когати ти ревнуваш, когато ти кажат, че най много обичат сестричката си и след това си ти :) Малки са още и дори все още това не е ревност, колкото нужда от внимание. Може ако искаш да слеем темата ти с последната близнашка тема, защото това касае всички майки на близнаци.