0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« -: Април 18, 2009, 16:18:20 pm »
Пиша Ви тези редове ,защото  от една страна съм изпълнен/а с отвращение , а от друга все по-трудно мога да търпя глупостите ,които се изнасят в различните медии. Работя в „реномиран”  ин витро център и ще си позволя да изнеса вътрешна информация , както и да дам няколко съвета на семействата , които се нуждаят от нашата помощ.Не пиша името си ,което смятам е известно, защото не се нуждая от реклама или антиреклама  :D.
ИНФОРМАЦИЯ:Все още липсва контрол относно реалните успехи на дадена лаборатория. Всички лъжем и/или манипулираме резултатите.Данните , които публикуваме не могат да бъдат проверени, а няма и кой да го направи.В „нормалните” държави, единствените смислени критерии говорещи за успеваемостта на дадена лаборатория са процент клинични бременности ( установени категорично с ултразвук) и процент раждания. В България няма лаборатория, която да изнася смислени данни по втория критерий и отново няма кой да осъществи контрол.Надявам се ,че т. нар. ФОНД ще контролира точно този показател (както е обявено в изискванията), което ще направи по-трудно възможни евентуалните фалшификации. Ранните положителни тестове за бременност показват само наличието на биохимична бременност, която в много случаи не се развива в клинична (отчитането на биохимични бременности е един от начините за напомпване на фалшиви високи проценти). До 5-6 дни след приложението на Pregnyl e твърде възможно да се отчетат фалшиво положителни тестове за бременност, което все още се използва от някои „колеги”.
Бъдете много внимателни с приемането но донорни яйцеклетки и сперматозоиди. В огромна част от случаите, донорите се изследват само за вирусни заболявания , но липсва информация за генетични дефекти (някои генетични дефекти се изявяват в по-късна детска или юношеска възраст). Липсва и контрол върху броя пъти които може да бъде използван даден донор на сперматозоиди и яйцеклетки.Статистически е установено , че един донор може да бъде използван само до 3 пъти в град с население от 300 000, за да се избегне среща между полубрат и полусестра.
СЪВЕТИ:
Не се избирайте ин витро център само според това , което сте прочели или гледали по медиите.В общия случай най-саморекламиращите се са и най-големите шарлатани.Осъществете личен контакт и някои от Вас ще успеят да си направят изводите самостоятелно.В някои форуми има платени клакьори , които пишат възхвали за лекари със съмнителни качества. Надявам се , че рано или късно истината за тях ще стане известна.
Избягвайте центрове , които се опитват да  Ви продават яйцеклетки.Това е забранено в България. Тези ценрове правят предимно бизнес и Ви възприемат като клиенти , а не като пациенти.Яйцеклетките обикновено са с неясен произход.
Изисквайте пълната документация за направената Ви процедура.По възможност искайте и снимки на Вашите ембриони.Публикувайте  тези снимки и може да се окаже ,че няколко от Вас са с еднакви снимки. Съмнявам се ,че някой център ще Ви даде такава информацияр но опитайте.
Приемайте много внимателно съвети от форуми. Повечето от „съветниците” нямат нужното образование. Някои от тях  са откровени клакьори.
Успех на всички!
Срещу глупостта и самите богове напразно се борят. Айзък Азимов "Самите богове"
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #1 -: Април 18, 2009, 20:27:38 pm »
(бел. мод. изтрито по молба на потребителя)
« Последна редакция: Април 19, 2009, 16:57:13 pm от Сдружение Зачатие »


Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #2 -: Април 18, 2009, 22:07:08 pm »
 Няма нужда от груби изказвания, това е просто една гледна точка, вероятно не съвпада с твоята, но никой от нас пациентите, не може да каже къде е истината. Ако се появят още нападки ще заключа темата.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #3 -: Април 18, 2009, 22:33:53 pm »
Нимика, темата е озаглавена "Особено мнение", но според мен то е напълно логично и съм съгласна  95% с написаното. С изключение на "клакьорите" (макар, че е напълно възможно да има и такива случаи, но това няма как да се избегне и не знам какво можем да направим). Лично аз винаги приемам съветите от форума премерено и извличам това, което ме интересува, дори и негативно мнение за някой може да ми донесе позитивна и ценна информация и да ме насочи натам и обратно - чисто илюстративно го пиша. Когато някой екип доведе нечия борба до щастлив край е нормално тези пациенти да са безкрайно доволни от него и да го препоръчват непрекъснато. Сигурно на моменти и аз се явявам в тази роля, но това е моят личен опит и начин да покажа, че работата на екипа, който ми е помогнал е факт и работят добре и с това да помогна на някой друг.
Колкото до съветите, които дава doctor - винаги съм се придържала към тези правила, не виждам нищо нередно в тях и ги намирам за много полезни. И съм сигурна, че и всеки би мислил така ако отдели повече от 10 мин по темата.
Честно казано си мислех, че е задължително подаването на данни от клиниките към ИАТ или БАСРЗ (на сайтовете им няма информация за това), друг е въпросът дали го правят центровете и доколко може да имаме ние като пациенти достъп до тези данни. Единици са центровете в момента, които публикуват данни за успеваемост на сайтовете си, но както е написано по-горе, ние няма как да проверим това, защото контролен орган очевидно няма. Сега покрай фонда вероятно ще има някаква публична статистика налице, поради необходимостта да се връщат данни за успеваемостта и данни за всяка процедура.
doctor, благодарим Ви за включването във форума и всяка подкрепа и информация от специалисти е безценна за нас.
Весели празници!   :balk_44:
« Последна редакция: Април 19, 2009, 20:52:16 pm от cygnus »
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #4 -: Април 19, 2009, 00:10:05 am »
Извинявам се   за грубия тон .
Но аз възприех написаното по съвсем друг начин  и ще опитам да обясня- написаното ми прозвуча като опит  за оплюване на останалите клиники ,без да знаем разбира се коя е въпросната клиника.
Незная  поста на doctor дали e по повод на конкретни публикации  или принципен .Като цяло  в него се казват неща  ,които знаем  и за които трябва да внимаваме.

Но ето кое предизвика  негативната ми реакция:
.В някои форуми има платени клакьори , които пишат възхвали за лекари със съмнителни качества. Надявам се , че рано или късно истината за тях ще стане известна.
Просто на мен  в поста всичко ми се стори малко съмнително- лекар  влиза анонимно и добронамерено  да ни информира ,че
Всички лъжем и/или манипулираме резултатите.

 Дори  очаквах втори  пост ,в които да последва оплюване на някоя клиника или нещо такова.Възприех,че това е поредната публикация за реклама -антиреклама на някого .

Извинявам се  ,че неправилно съм разбрала идеята на публикацията и нарушила добрия тон.Но  мисля ,че обясних защо така съм възприела  поста и реагирала по този начин.Дано съм единствената.

Лично се извинявам на doctor.
« Последна редакция: Април 19, 2009, 00:20:57 am от nimika »


*
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #5 -: Април 19, 2009, 01:54:40 am »
Но ето кое предизвика  негативната ми реакция:
Всички лъжем и/или манипулираме резултатите.


 Дори  очаквах втори  пост ,в които да последва оплюване на някоя клиника или нещо такова.Възприех,че това е поредната публикация за реклама -антиреклама на някого .


А защо не?Все пак това е форум  и освен да се хвалим трябва и да се оплакваме.Я си представи за момент, само така хипотетично, че тези думи са написани от човек, работещ в една от реномираните клиники, за които непрекъсното се пише.Няма ли тогава да звучи достоверно?

:D.
Изисквайте пълната документация за направената Ви процедура.По възможност искайте и снимки на Вашите ембриони.Публикувайте  тези снимки и може да се окаже ,че няколко от Вас са с еднакви снимки. Съмнявам се ,че някой център ще Ви даде такава информацияр но опитайте.

Съвсем невъзможно и определено смущаващо.Никога не съм успяла да си взема документите от клиника, макар да съм си платила всички изследвания и процедури.Преди години станах свидетел на ситуация,в която, двойка, дойде да си вземе докумунтите с адвокат.Отговора на една от реномираните клиники беше, че те оставали за архива.Ами като толкова държат да ги имат да си ги снимат и да си задържат копия.
По въпроса за снимиките на ембрионите.Прав  е "доктор", не съм по никакъв начин сигурна, че точно преди трансфер, идва усмихнат ембриолог и ми казва:" Отличници.Няма начин да не стане.". И аз да съм сигурна, че показва, точно мойте ембриони"/Повярвайте говоря от опит/.

Предварително се извинявам на тези, на които няма да им хареса, това, което съм написала.За мен това си остава една голяма истина.Казвам за мен, вие ако искате си вярвайте, че винаги , когато ви покажат ембриони на снимка, са вашите.Пиша това за момичетата, които тепърва влизат по такива клиники и горе-долу са заслепени, отваряйте си очите на осем, макар , че нищо няма да разберете.УСПЕЕЕХ.
« Последна редакция: Април 19, 2009, 02:35:47 am от ketti »
*
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #6 -: Април 19, 2009, 09:37:54 am »
По въпроса за снимиките на ембрионите.Прав  е "доктор", не съм по никакъв начин сигурна, че точно преди трансфер, идва усмихнат ембриолог и ми казва:" Отличници.Няма начин да не стане.". И аз да съм сигурна, че показва, точно мойте ембриони"/Повярвайте говоря от опит/.


Аз пък си мисля, че ако се подхожда с недоверие, винаги ще си мислим, че ембрионите не са наши. Защото, няма никакъв начин да си ги познаем, като ги видим. Що се отнася, до позитивизма на ембриолог или лекар, преди трансфер - мисля, че е нормално, как ли би прозвучало -" ама хич не са добри, обаче дайте да опитаме". При такива думи, едвали пациент би се почувствал добре.

При моите няколко опита, видях само първия път ембрионите си, защото бях любопитна на какво приличат, след това не съм искала да ги гледам. Няма да мога да позная мойте ли са, хубави ли са и т.н. доверила съм се на екипа и на тяхната преценка.

Успех на всички
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #7 -: Април 19, 2009, 20:41:17 pm »
Темата е доста интересна.Да си признаем едва ли има някоя от нас,която да не си е задавала всички въпроси,които поставя doktor.Аз не го упреквам,а напротив възхищавам се на смелостта му да изрази своето мнение,още повече,че също е в бранша.По отношение на донорските програми въпроса наистина е много деликатен.То и за това църквата отрича метода ин витро,защото докторите,които са се заели с тази задача да помагат на семейства,които не могат да имат деца трябва да имат висок морал,а за тях това си е бизнес,колкото и да се опитват да ни се представят за честни и почтени все пак става въпрос за много пари.Но за съжаление след като това е единствения начин да си имаме детенце всички колебания и въпроси,които изникват отиват на заден план.Аз лично се опитвам да не мисля за това и се надявам скоро да успея да си имам рожбичка и всичко друго много,много не ме интересува честно да ви кажа.
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #8 -: Април 19, 2009, 22:30:16 pm »
И аз съм с особено мнение.Смятам,че ако не вярвам на лекаря и екипа няма нужда да ходя там.А за морала на служителите там...Нали все пак са се клели.Не не го вярвам това.
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #9 -: Април 19, 2009, 22:34:01 pm »
Аз пък си мисля, че ако се подхожда с недоверие, винаги ще си мислим, че ембрионите не са наши. Защото, няма никакъв начин да си ги познаем, като ги видим.

не е вярно това! моите бяха с очите на васил - веднага си ги познах 8)
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #10 -: Април 19, 2009, 22:46:32 pm »
Става дума за качеството и имплантационния потенциал на ембрионите, а не чии са! Тоест брой бластомери, форма, процент фрагментации и други показатели, с които ембриолозите оценяват за потенциала на ембрионите. Това е важен елемент от документацията за една процедура и дава доста информация.
*
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #11 -: Април 20, 2009, 00:21:40 am »
И аз смятам, че в написаното от Доктор няма излишна провокация. И определено се визира качеството на върнатите ембриони. Както и злоупотреба с това какво точно и с какъв потенциал е върнато и какво е обявено за върнато (съответно дадени или фалшиви снимки или реална снимка с фалшива интерпретация). Дори съвсем наскоро обсъждахме точно такъв случай с доктор от реномирана клиника. Момичето след втора или трета неуспешна АРТ процедура и върнати все "бластоцисти" решава да смени клиниката. Показва снимки на върнатите ембриони и се оказва, че те далеч не приличат дори на бластоцисти.....

Както във всяка успешна дейност има сериозно участие добрата рекламна и ПР стратегия, същото е и в инвитро клиниките. В конкретния случай това е именно процента успеваемост. Варира според различно зададените първоначални критерии 8)
Докато не се обособят държавни критерии за успеваемост можем да си интерпретираме както ни скимне каквито и да било изнесени резултати без никаква тежест. Много конкретно е написаното от Doctor....
И да! Отидете на място, задайте си въпросите и преценете САМИ, а не въз основа на чуждо мнение или пример. Форумът е място, откъдето може да се добие много ясна картина за очакванията - благодарение на комбинацията от споделен опит, много крайно положителни и много крайно отрицателни мнения.
 
Колкото до съветите, които дава doctor - винаги съм се придържала към тези правила, не виждам нищо нередно в тях и ги намирам за много полезни. И съм сигурна, че и всеки би мислил така ако отдели повече от 10 мин по темата.
doctor, благодарим Ви за включването във форума и всяка подкрепа и информация от специалисти е безценна за нас.
Весели празници!   :balk_44:
Абсолютно припокрива и моето мнение 8)


*
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #12 -: Април 20, 2009, 00:49:20 am »
тази история ми напомня на нещо такова http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=34225.0

Може да има някаква истина в това което е написано ! Малко е странно такова появяване и според мен е насочено  срещу определена клиника ,която работи доста успешно! (направила съм си изводите от профила на въпросния dokror) Нещо не ми се вързва ...Съжалявам !Това е моето менение!
*
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #13 -: Април 20, 2009, 01:32:36 am »
O, rossy, нищо общо нямат двете теми :) Разликата е от небето до земята. Тук обсъждаме сериозна тема, а в другата се пише за хранителни добавки :) Четете внимателно, моля! Не виждам насоченост към някого и нещо, въпросите са принципни и важни.
« Последна редакция: Април 20, 2009, 01:40:48 am от cygnus »
*
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #14 -: Април 20, 2009, 01:41:55 am »
Извинявам се че се намесих  в темата!   Темите за мен си приличат по това ,че са като писани от разни "клакьори" - дано да греша! можете да ми изтриете мнението..
« Последна редакция: Април 20, 2009, 01:57:06 am от rossy * »
*
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #15 -: Април 20, 2009, 01:57:23 am »
Има разлика и ще ти обясня каква е. В другата тема регистрираният доктор пише от позицията на пациент и рекламира лекарство, а в тази тема доктора(ката) може да е и твоят/а доктор(ка) и ти дава ценни съвети, които подчертах, че по-старите потребители отдавна ги имат предвид основно поради личен опит :) И не видях конкретни имена на клиники и лекари, така че за клакьорство и дума не може да става.
« Последна редакция: Април 20, 2009, 02:50:20 am от cygnus »
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #16 -: Април 20, 2009, 02:04:16 am »
Аз не видях в поста на този човек нито веднъж, да се споменава име на някоя от клиниките.В този смисъл за какво клакьорство точно говорим?Ако беше такъв, щеше да говори с имена.Не виждам как би направил реклама на клиниката си, или антиреклама на нечия друга, след като дори не ги споменава.
Не бързайте да заклеймявате, преди да сте разбрали за какво става въпрос!Може би ако не бе нападнат по този начин, човека щеше да се включи отново с разяснения за неразбралите :wink:
Що се отнася до написаното от него/нея, аз съм съгласна.Но в крайна сметка, за да сме сигурни в качеството на услугите и помощта, които ползваме, трябва да сме лекари.А ние не сме, така че пак стигаме до доверието.Ако нямам доверие в нито един лекар и подлагам всеки на такова съмнение, значи съм обречена да остана без деца!

П.П.Между другото, това може да е лекаря на някоя от вас...помислете върху това :)
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #17 -: Април 20, 2009, 02:10:28 am »
Да и защото е толкова отзивчив и защото е много загрижен си е в системата , ама вие си се пазете , съмнявайте се и т.н.
Незнам какво може да променим , ако искат да ни лъжат в клиниките винаги могат да го направят и ние няма как да го докажем! Искрено се надявам нещата да не стоят точно така!
*
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #18 -: Април 20, 2009, 02:21:28 am »
Един информиран пациент, който е наясно какво му предстои и какви са му правата доста по-трудно може да бъде излъган. Освен това, има много по-голяма вероятност вярно да избере на кого може да има пълно доверие. Това е и причината някои доктори да не харесват zachatie. Изисквай документация, задавай въпроси, знай на какво имаш право, кое е законно и кое не. И когато някой ти го каже всичко това и посъветва, вместо да му благодариш, можеш да го обиждаш спокойно - няма проблеми, нали сме в България! :)
« Последна редакция: Април 20, 2009, 02:53:30 am от cygnus »
*
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #19 -: Април 20, 2009, 02:27:16 am »
Не искам никого да обиждам! Аз лично съм благодарна на форума че го има , защото съм научила много , получила съм много полезни съвети, но този някакси буди някакво съмнение в мен, не ми звучи така искрен... Казвам си моето мнение! Не убеждавам никого и не искам да обиждам който и да е!
« Последна редакция: Април 20, 2009, 02:30:39 am от rossy * »