0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Vali :)

  • *****
  • 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
АГ Варна няма да работи с фонда!
« -: Март 27, 2009, 18:39:13 pm »
Днес в Община Варна в Пленарна зала се проведе "Отворен ден по проблемите на демографската кризав България и Ин-витро процедурите за лечение на стерилитета".

На него проф.Козовски каза ,че няма да работи с фонда в сегашния му вид и е депозирал писма до министър председателя и медии с възраженията си.
Мога и още подробности да дам ,но мисля ,че това е достатъчно за сега !
Остават "Олимед" и "Майчин дом"-Варна.
Дано се случи чудо тез дни и си промени становището ръководството,но не останах с убеждение за надежда!
Съжалявам за неприятната вест :?
Гледайте новините в 19 часа днес по БТВ!
Благодаря на д-р Милен Врабевски и екипът му за срещата и разясненията! :D
« Последна редакция: Март 27, 2009, 18:55:05 pm от Vali :) »


Д-р Стаменов,обичаме ви!
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #1 -: Март 27, 2009, 23:24:35 pm »
Проф. Козовски информира Станишев, че отказва да работи по националния фонд ин витро
27.03.2009 16:38

“Не искам да съм лош пророк, но тази иначе благородна инициатива на правителството за отпускането на 20 млн. лв. за финансиране на ин витро процедури на 4000 бездетни двойки, ще завърши неуспешно и най-вероятно ще бъде направен опит за фалшифициране на резултатите. Нашият център, който е водещ в областта на асистираната репродукция в страната няма да работи с фонда при условията, които са регламентирани чрез подзаконовата уредба”. Това гласи писмото, което създателят на центъра за асистирана репродукция в АГ болницата във Варна проф. Иван Козовски е адресирал до премиера Сергей Станишев.

По време на кръгла маса, провела се по инициатива на варненската организация на ГЕРБ в зала “Пленарна” на общината, специалистът заяви, че ще апелира пред министър-председателя за закриване на така наречения Център “Фонд за асистирана репродукция”, а заделените средства трябва да се разпределят чрез Здравната каса по опростени процедури и стриктен контрол, като средствата ще бъдат възстановявани на пациентите веднага след приключване на процедурите. “Чрез така наречения Фонд вероятно част от парите вече се изразходват не по предназначение, не изключвам порочни практики”, коментира проф. Козовски.

По думите му трябва да бъдат предприети незабавни мерки за освобождаването то ДДС на лекарствата, които се вземат по време на ин витро процедурите. Според специалиста правилниците, стандартите и подзаконовите уредби, създадени във връзка с Фонда са силно бюрократизирани, като не е потърсено мнението на корифеите в областта на асистираната репродукция.

Според проф. Козовски, въпреки че ин витро процедурите няма да доведат до решение на проблема с отрицатлния прираст в страната ни, те могат да спомогнат за повишаването на раждаемостта с около 3000 деца годишно. По думите му, обаче, за да се регистрират добри резултати от самите клиники. Той посочи, че една добра лаборатория за асистирана репродукция трябва да постигне средния американски процент на успеваемост, а той е над 40 %.

По негови данни в Италия преди няколко години е имало 218 такива лаборатории, а в САЩ те са 250, в Гърция са над 50, а в Турция над 70. Проф. Козовски посочи, че в България трябва да има около 30 ин витро клиники, за да се постигне високо качество.

В страната ни съществуват две основни заблуди по отношение на асистираната репродукция, каза още специалистът. Едната е, че извършването на ин витро процедурите се финансира масово в Европа. Втората заблуда е, че няма никакви изследвания за стерилитета. По думите му още през 2005 г. е излязъл доклад на Министерството на здравеопазването. Според него безплодните двойки в България са 116 000, а не са 270 000. Подобни твърдения по думите на проф. Козовски са излишни, защото това би означавало, че България е на първо място в света по стерилитет.

Ето и линк към статията:
http://www.dnesplus.bg/Society.aspx?d=273546
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #2 -: Март 30, 2009, 13:41:21 pm »
Царе сме да хвърляме кал!
Възмутена съм от това изказване!
*

    Starlet

  • *****
  • 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #3 -: Март 30, 2009, 13:43:14 pm »
Царе сме да хвърляме кал!
Възмутена съм от това изказване!

Не видях хвърляне на кал никъде в изказването на професора. Най-накрая някой да каже директно част от нещата!!!
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #4 -: Март 30, 2009, 13:55:17 pm »
Цитирам:

"В страната ни съществуват две основни заблуди по отношение на асистираната репродукция, каза още специалистът. Едната е, че извършването на ин витро процедурите се финансира масово в Европа. Втората заблуда е, че няма никакви изследвания за стерилитета. По думите му още през 2005 г. е излязъл доклад на Министерството на здравеопазването. Според него безплодните двойки в България са 116 000, а не са 270 000. Подобни твърдения по думите на проф. Козовски са излишни, защото това би означавало, че България е на първо място в света по стерилитет."

"Чрез така наречения Фонд вероятно част от парите вече се изразходват не по предназначение, не изключвам порочни практики"

"Специалистът заяви, че ще апелира пред министър-председателя за закриване на така наречения Център “Фонд за асистирана репродукция”, а заделените средства трябва да се разпределят чрез Здравната каса по опростени процедури и стриктен контрол, като средствата ще бъдат възстановявани на пациентите веднага след приключване на процедурите"
*

    eganeva

  • *****
  • 4584
  • И утре е ден, но друг....
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #5 -: Март 30, 2009, 14:10:21 pm »
Е, поне ми улесниха избора.
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #6 -: Март 30, 2009, 14:15:43 pm »
Не съм съгласна с професора,че трябва да се закрие Фонда и ако парите се разпределят от ЗК няма да има злоупотреби.Освен това доколкото разбирам професора иска сами да плащаме процедурите,а след това да се възстановяват средствата.Повечето от нас са с няколко неуспешни процедури и дългогодишно лечение от безплодие,което както сам знае е доста скъпо и почти сме останали без средства.
На последно място нека професора да забрави за всичките си съмнения за порочни практики,за неправилно изразходване на средствата и т.н.,а да помисли за всички свои пациенти и пациентите му от Източна България,на които единствената им надежда е Фонда и  сега трябва да се насочат към София.Моля Ви,помислете за това уважаеми Професоре!
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #7 -: Март 30, 2009, 14:18:56 pm »
Аз споделям някои от опасенията на професора от тази статия:
Цитат
Пълен отказ да работи с националния фонд “Център за асистирана репродукция” обяви вчера известният варненски специалист проф. д-р Иван Козовски, управител на медицинския център за асистирана репродукция в АГ болница пред вестник "Позвънете новини". Според него, правилникът за участие във фонда бил пълна бюрократщина. “Най-малко 20-30 документа трябва да се подадат от медицинския център и от двойката, която кандидатства за ин витро, за да бъде одобрена. Куп излишни неща има в този правилник. Това е пълна глупост. Накрая парите ще се изразходват пак за държавните ин витро центрове”, каза проф. Козовски. Известният варненец гръмко обяви, че с парламентарните избори ще си отиде това правителство, а с него щял да се срине и националният ин витро фонд. Той нарече условията за участие в него “най-неразумното и ирационално решение. Този правилник е излишен и комплициран, някаква бюрократична институция ще решава нещата, когато всичко може да е много по-лесно”, гръмко обяви той.

Жените, избрали да работят с ин витро центъра в АГ, щял да посъветва да подадат жалби в здравното министерство. През това време щели да работят по варненската общинска ин витро програма. “Дори ще им направим отстъпки”, зарече се професорът. Лекарят настоява процедурите по асистирана репродукция да минат отново към здравната каса, която да възстановява вложените в процедури и терапия средства, веднага след като се представят документи. Касата подлежала на контрол от страна на здравното министерство и от прокуратурата, затова било редно да се работи с нея.

В открито писмо до премиера Станишев той настоява за намаляване с 25% и на лекарствата, които се ползват за ин витро, за да се изравнят с тези, в съседните ни държави. Като цяло се настоява и за намаляване на ДДС на лекарствата, за да се облекчи финансовата страна на лечението. Проф. Козовски смята, че е разточителство здравното министерство да има на щат 400 чиновници, когато може да работи и с 40 души. Той упреква в некомпетентност ръководството на Министерството на здравеопазването, тъй като не можело да се справи със значителна част от неотложните проблеми на здравеопазването у нас. В тази връзка проф. Козовски подчерта, че още преди няколко месеца той и други специалисти в областта подали жалба в здравното министерство, с искане да се облекчи ползването на средства от фонда. Досега обаче на нея нямало ответ.

http://www.moreto.net/novini.php?n=40731&c=09

Освен подчертаното в текста, съм солидарна и със забележките относно контрола на Фонда и ДДС върху лекарствата.
Не знам защо е избран този драматичен подход на отказ, може би заради съществуващата алтернатива да се работи с общински фонд, но това ще лиши други пациенти от страната да се възползват от услугите на центъра чрез Фонда, т.е. пациентът ще стане заложник на тези действия.
От друга страна, въпреки недостатъците е необходимо време и шанс за Фонда, за да се открият и потвърдят грешките . Осъждането му, преди още да е проходил е прибързано и не води до ползи.
Дано се намери компромисен вариант в името на пациентите.
« Последна редакция: Март 30, 2009, 14:21:37 pm от Eфирче »
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #8 -: Март 30, 2009, 14:21:34 pm »

От друга страна, въпреки недостатъците е необходимо време и шанс за Фонда, за да се открият грешките и недостатъците. Осъждането му, преди още да е проходил е прибързано и не води до ползи.

Именно!
*

    Vali :)

  • *****
  • 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #9 -: Март 30, 2009, 15:45:36 pm »
Той професора каза още доста неща в неофициалната част.
Поспорихме доста,но дори и не слушаше.Пееше си неговата песен и това е.
Не го интересува,че хората с по няколко неуспешни опита разчитат на фонда и  неговата клиника за поредна процедура /дай  Боже последна и успешна/.
Как се намирата 5000 -7000 лева на заем го  питах лично ?
Ми намират се каза.Да вземе някой да поиска от него ли?
А и за цените поспорихме в Румъния.Не бил Гонала 75 по 45 лв,а Гонал 50 сигурно.
На мен ми пратиха по друга линия момичета касови бележки и мисля да ми ги занеса и  види.
А като каза тез фондации,фондове,форуми и сдружения да изчезват ,просто нямам думи.

Тези думи  ми се виждат малко пресилени от негова страна също:

"Известният варненец гръмко обяви, че с парламентарните избори ще си отиде това правителство, а с него щял да се срине и националният ин витро фонд."

И как да стане като има подкрепа за фонда от БСП,НДСВ,ГЕРБ?
Кой ще влезе в новия парламент ,че не се сещам?


Много се набирам пак като  пиша и се сетя за тази среща.За мен той се изложи много.Не защити  никой и нищо.Всичко и всеки според него е мафия и интерес.
« Последна редакция: Март 30, 2009, 15:53:16 pm от Vali :) »


Д-р Стаменов,обичаме ви!
*
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #10 -: Март 30, 2009, 16:36:56 pm »
много съм възмутена,направо ще се пръсна от яд,ако знаете какви думи са ми на езика,но не са за тук.Предполагам че се инати,защото няма да останат пари за него.Извинете!

*
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #11 -: Март 30, 2009, 17:13:41 pm »
Аз също съм много ядосана и разстроена в момента, иде ми да напиша куп неща ... :x
Но засега ще се въздържа ...
Засега

 
Как се намирата 5000 -7000 лева на заем го  питах лично ?
Ми намират се каза.

 Ако за въпросния професор това са нищо и никакви си 5000 лв., за някои от нас са години изплащане на заеми и лишения  :x

*
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #12 -: Март 30, 2009, 22:38:17 pm »
На мен също не ми е приятно, че АГ-Варна няма да работят с фонда. Но пък с повечето неща, казани от проф.Козовски съм съгласна. От къде на къде клиниките ще кредитират лекарствата и процедурите ни? Всички знаем колко струват и колко бързо държавата изплаща дължимото. Все пак не става въпрос за 2 или 5 процедури на месец. Аз бих подала жалба, тъй като имам пълното право сама да избера лекуващия си лекар и клиника, а също така имам равни права с всички останали за процедура, финансирана от фонда.
« Последна редакция: Март 30, 2009, 22:40:25 pm от dani_ j »
     
*
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #13 -: Март 30, 2009, 23:06:13 pm »
Много правилно казано от Дани.Лекарите имат горчивия опит със Здравната каса,защо да е по различно и с фонда.Как става при нас в аптеките - даваме цял месец лекарства безплатни, и си чакаме парите от Здравната каса.В повечето случаи със закъснение.Също така се гледат под лупа за сбъркани точки и запетаи и някой рецепти се анулират и не се изплащат.Същата тромава процедура  ако е и с фонда,лекарите трябва да поемат със собствени средства процедурите и да си чакат после парите.Да не говорим, че през това време могат да поскъпнат и лекарствата.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #14 -: Март 30, 2009, 23:27:50 pm »
напълно споделям мнението на професора,dani_ j,nia72
беше ясно предварително че фонда се създава точно за определени  клиники. включвайки и лекарствата, превръща клиниките / поне тези които не са станали такива до сега/ в търговци, а не в здравни заведения. Гадно но е така. И не е редно болницата да финансира процедурите по начина определен от фонда 40% авансово и 60% след това. този начин на разплащане този начин превръща клиниките в кредитори на фонда, включвайки кредитиране даже и по отношение на лекарствата - само този който не е имал да получава пари от държавата не знае че чакането може да продължи и години.
въпреки всичко клиниките трябва да бъдат здарвни заведени, а не продавачи на медикаменти,и или кредитори на фонда, инвитро лечението  обикновено е амбулаторно, а при почти всяко амбулаторно лечение лакарствата се закупуват от аптеките, не от клиниките, да не говорим, че даже и при болнични лечения се изисква закупуване на медикаментите извън болничните заведения. така че в практиката на IVF в БГ е по-редно търговците на лекарства да снабдяват пациентите с тях, а не да се ангажират клиниките с несвойствена дейност- да практикуват търговия. още повече нашия опит показва, че клиниките продават доста по скъпо лекарствата от аптеките, например от клиника в София сме закупували Пурегон на 120 лв. а от аптека го намерихме на 90 лв. сами знаете, че не става въпрос за една ампула.


благодаря Ви д-р Александров
*
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #15 -: Март 30, 2009, 23:45:25 pm »
Напълно съм съгласна с последните 3 мнения по темата yahoo_33
 
Като прочетох новината,на мен също ми стана неприятно,че АГ няма да работят с фонда; НО вместо да осъждам когото и да било от тях, се опитах да помисля и да разбера евентуалните мотиви за това решение - бях сигурна,че има солидни такива,професора не е от вчера в тази област(нито пък самата клиника). Мненията на nia72,dani_j и ddnchv покриват и моите размисли по въпроса.
« Последна редакция: Март 30, 2009, 23:50:01 pm от Counterfeit »


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #16 -: Март 31, 2009, 09:47:43 am »
В началото и аз се ядосах за постъпката и изказването на проф.Козовски,но вчера от форума научих,че някой си подават вече документите-два дена преди да е започнал официално работа Фонда.Това са пациентите на определена клиника,които са богоизбрани,а ние като овце пак ще се тъпчем по опашки.Много е прав,че Фонда е създаден да обслужва определени клиники.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #17 -: Март 31, 2009, 10:40:44 am »
Аз мисля че грешите и то много.

Всеки има право на мнение и вие и вашите лекари също, добре решено е-няма да се работи със Фонда, хубаво, но не забравяйте че само преди една година той бе само Химера, към която аз лично имах такива съмнения!
"Държавата да отпусне целево пари за Ин Витро и то за 3 опита!Моля!"

Не бива така с лека ръка да се погазва труда на една шепа отдадени на Каузата ни хора.
На специалисти, на една сърцата депутатка, защото ако не бяха те и един Гологлав водещ, един скандал и един министър, тази полемика нямаше да я има!

Всичко е въпрос на оргизация, мили момичета...
И ако в няколко клиники тя е създадена - нужни са 2 ма души и един ксерокс и няколко безсънни нощи на лекарите за да обработят 100 тици документи и момичетата са отишли и са се пробвали, и са подали какво по-хубаво от това!
Дали ще бъдат одобрени това вече е друг въпрос.
Начертават ви пътя!
А ако някъде другаде, не желаят да създадат такава организация.Това е тяхна воля!
 
Ще кажете, тая пък що се бута тя си реши проблема?
Да но вече седмица не спя и се вълнувам заедно с едно момиче в процедура което ми гостува,
на която пожелавам тя да е успешна и подаването на тези документи да е само застраховака за бъдещето.
Защото с този и опит средствата събрани с толкова мъка свършват.
Виждам в очите и толкова надежда, колкото сигурна съм има в очите на всички мечтаещи за Рожба!

Фонда в момента е едно родено дете, ние не можем да знаем то как ще се развие, нали?
Но ако още с раждането му, ние неговите близки кажем-Оооо него не го бива,
Обричаме всичко на крах!

Дано не съм ви досадила, но цяла нощ мисля за това...
Не корете, не зачерквайте толкова лесно нещо за което няколко Люде с големи  :heartbeat: жертваха много.
Най-вече време със собственните си деца!
Емоционално е и написано на един дъх!
Късмет на всички!

с уважение: Мария Везарова!

 
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #18 -: Март 31, 2009, 10:49:04 am »
Мише, в никакъв случай не зачерквам безкористния труд на толкова много хора. Безкрайно благодарна съм на всички, които направиха фонда реалност. Но мисля, че нещата не опират до двамата души и ксерокса. Все пак ще поживем и ще видим как ще се развият нещата.
     
*
Re: АГ Варна няма да работи с фонда!
« Отговор #19 -: Март 31, 2009, 10:50:40 am »
Аз мисля че грешите и то много.
...
Фонда в момента е едно родено дете, ние не можем да знаем то как ще се развие, нали?
Но ако още с раждането му, ние неговите близки кажем-Оооо него не го бива,
Обричаме всичко на крах!
...

Да, така е, фонда сега прохожда, това е нещо ново за всички нас, за оправници, за пациенти, за ръководството на фонда, но аз искрено се надявам че с упоритост, добра воля и честност ще успеем да направим това новородено дете достоен човек.
нека не бъдем предубедени от самото начало и чисто по български да отричаме всичко ново и да казваме "незнам как трябва да е, ама не трябва да е така".