0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #680 -: Април 14, 2011, 10:16:59 am »
Мацки, точно този линкнатия козунак на Мини не е за машина. Може и да стане там, но май идеята при него е друга - да се вкара повече въздух в тестото с по-малко месене.
[/quote


 Не става ли да се замеси само в машината и да втаса веднъж, а после да се премеси на ръка, второ втасване и да се пече във фурна на 180, Както беше писала ти някъде?
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #681 -: Април 14, 2011, 10:20:46 am »
става, аз така го правих а и в рецептата на Мини е така
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #682 -: Април 14, 2011, 10:33:31 am »
Всякак става  :D. Те продуктите са все едни и същи, а и технологията не е много различна в различните рецепти.
     
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #683 -: Април 14, 2011, 11:15:31 am »





Sweet buns


нова рецепта пробвах вчера

3 яйца
125 мл прясно мляко
щипка сол
кората на един лимон
150-170 гр захар
600-650 гр брашно
100-120 мл мазнина /ползвах олио/
1 суха мая на Йоткер

пуснах първо на програмата за бял хляб да се омеси тестото, сипвах половината мазнина на няколко пъти, изключих преди да почне да втасва
след като изчаках определеното време включих на най-дългата програма, първо е затопляне, после меси няколко пъти, долях и останалата мазнина няколко пъти и оставих да втасва около 40-50 минути
след това извадих, премесих и разделих тестото на две, първата половина направих на козунак, а от втората тези питки- разделих тестото на 12 равни части, направих фитили от всяка, като всеки фитил вързах на възелче и сложих във формата за мъфини
поръсих със захар, изчаках да удвоят обема си, след което ги сложих във фурната на 40 градуса да се надигнат още и доопекох на 180 градуса до приятен загар на тестото
« Последна редакция: Февруари 10, 2013, 08:25:12 am от mishanta »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #684 -: Април 14, 2011, 12:28:11 pm »
леле Мини майстор си! Браво! Аз, нямам везна и нямам и възм засега да си купя :( та, още се чудя с тея мерки и теглилки за козунака  :oops:


*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #685 -: Април 14, 2011, 19:04:47 pm »
Мини,за другата рецепта за козунак в машина...Споменаваш "най-дългата програма",сега аз съм с Тефал и не съм сигурна коя програма да избера...Моята най-дълга е 4ч...?При теб как е?
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #686 -: Април 14, 2011, 21:44:57 pm »
Мини,за другата рецепта за козунак в машина...Споменаваш "най-дългата програма",сега аз съм с Тефал и не съм сигурна коя програма да избера...Моята най-дълга е 4ч...?При теб как е?
Такам,значи нещо не ми се получава...В рецептата пише 1ч.л. мая(става дума за суха,нали?)да не би да е някаква грешка или маята на Йоткер е друга?Аз нямах такава,за това заместих с друга марка ама не ще да се удвоява пустото тесто :( :(
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #687 -: Април 14, 2011, 22:05:57 pm »
уф, нямам си идея какво е станало  :(, маята ми е суха- да
аз не ползвам жива мая за в машината за хляб, ако ползвам е за ръчно месене
в момента се опитвам да си направя например естетсвена закваска
най-дългата ми програма е 3:45 почти колкото твоята
« Последна редакция: Април 14, 2011, 22:08:13 pm от mini »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #688 -: Април 14, 2011, 23:07:26 pm »
Значи аз нещо съм прецакала :(.То,сега се понаду де...ама е 5ти час във машината :? Аз ще посрещам гости за Велик ден,та щеше да ми е голямо спасение за козунаците...Нищо,ще пробвам пак... :)Мерси.
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #689 -: Април 15, 2011, 20:33:38 pm »
Пак съм аз :) КОзунака се получи :D Направо не знам как стана,но след като започна печенето изведнъж се наду :D и си е супер.Днес ще пробвам и втората рецепта - да видим.
Да питам пак Мини - как разбираш кога свършва втасването и започва печенето.В рецептата пишеш,че го оформяш преди да се опече...?
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #690 -: Април 15, 2011, 20:43:31 pm »
fibo - в книжката на Мулинекса има таблица, която казва от колко до колко минути са - месене, втастване, печене. Аз специално се водя по нея.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #691 -: Април 15, 2011, 22:25:06 pm »
Ясно :),аз съм с Тефал де ама като ги гледам с Мулинекса(който споменавате че имате повечето) са едно към едно.Ще изровя от прахоляка и мойта книжка,може и в нея да пише... :)
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #692 -: Април 16, 2011, 16:18:29 pm »
Вчера направих първия Козунак в живота си, това не съм аз!
Признавам си, ако не беше машината никога не бих се наела!
От дозата направих една плетеница и едно руло с шипков мармалад,
който след втасване изпекох във фурната на домакинската печка!

:photo: :photo: :photo:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #693 -: Април 16, 2011, 18:26:45 pm »
Вчера направих първия Козунак в живота си, това не съм аз!
Признавам си, ако не беше машината никога не бих се наела!
От дозата направих една плетеница и едно руло с шипков мармалад,
който след втасване изпекох във фурната на домакинската печка!

:photo: :photo: :photo:


мишантуля, искам рецепта и номер на програма?! яде ми се руло с шипков мармалаааааааааааааад
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #694 -: Април 16, 2011, 21:25:00 pm »
Момичета, и аз завъртях първия си козунак! Оф колко го чаках и го мислих какво ще стане, ама стана и се яде :D Във фурната го пуснах на печене с вентилатор, но после го спрях, че нещо бързо тръгна отвън да се пече.
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #695 -: Април 16, 2011, 21:27:59 pm »
Отгоре май малко ми дойде яйцето, като тръгна да се надува и да се цепи и плитката ми не личи даже
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #696 -: Април 16, 2011, 22:22:43 pm »
Лелее,Мишанта,ей сега аз ти свалям шапка  :D Страхотни са ти козунаците!
Аз вчера също се пробвах по рецептата на Мини,за втори път,но сложих малко повече мазнина и мая.От козунака вече няма и троха :lol: Сега съм включила машината отново и пак майсторя същата рецепта,но с едно яйце... :?Да видим....Ако става за показване - ще кача и аз  :)
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #697 -: Април 17, 2011, 16:17:58 pm »
Мишанта, хубав козунак! По коя рецепта го прави и само в хлебопекарната ли го втасва? Искам да се пробвам и с друга рецепта, моя стана малко сбит вътре, но на вкус е страхотен.
« Последна редакция: Април 17, 2011, 16:20:04 pm от linko5 »
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #698 -: Април 17, 2011, 19:37:06 pm »
Козунака на Танита


Козунака на Танита by mini_79, on Flickr


http://tanitaang.blogspot.com/2008/04/k.html
днешният ми опит по рецептата на Танита
направих го дори с 1/2 пакетче мая, че имах отворено, два пъти го месих на програма Тесто и оставих да втасва няколко часа /2-3 часа/преди да оформя
половината направих само със захар, втората половина от тестото разделих на три, разточих и едната кора поръсих с какао и захар Мусковадо, а върху другите две наръсих желирани бонбонки, след което усуках фитили и оформих на кръг
« Последна редакция: Февруари 10, 2013, 08:08:52 am от mishanta »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #699 -: Април 18, 2011, 00:17:30 am »
:balk_63: Въртят се едни козунаци за чудо и приказ!

linko5, рецептата за моя козунак ми бе дадена от Марито,
публикувам я с нейно съгласие, така като ми я даде!



             "КОЗУНАК „ГЕРИ”


Продуктите се поставят в контейнера по начина по който са написани:

120 мл. прясно мляко, затоплено до стайна Т.
2 яйца + 1 белтък - разбити
60гр, МЕКО масло
100гр. захар
1 щипка сол
500-520грама брашно
1 ПАКЕТ суха мая

*ванилия, лимонена кора

Пуска се машината за хляб на програма МЕСЕНЕ - 11 програма,
(Мишанта/при мен 9/за пица), като поне 2 пъти ,
като помеси 15 минути, се спира и се пуска от начало.
На третото пускане се оставя на ЦЯЛ цикъл.

Като спре да меси машината...се пуска ГОТВАРСКАТА ПЕЧКА НА 50-70 ГАРДУСА ....
и трябва да е топло в стаята, че иначе ща са спихне тестото.
След като се пусне третия път машината за хляб,
никаво отваряне на фурната или прозорец, че козуначеното тесто е много капризно.
Вади се от контейнера (аз в намазана с мазнина тавичка)
Сплита се Плитка - или правя една голяяямааа и дълга плитка,
или един нормален КРЪГЪЛ козунак, като с остатъка от тестото могат да се
направят козуначени кифлички , които се нареждат около КОзунака в кръгла тава...
Трябва да се предиви, че поне 3 пъти увеличава обема си...
така че не трябва да са нагъсто кифличките
Сплитането трябва да се прави бързо за да не се изкара въздуха от тесото..
не се мачкай и разточва много...Та като сме нагалсили работата в тава,
се пъхаш в ГОТВАРСКАТА ти фурна дето се вече топла,
защото е пуснала на 50-70 градуса...И седи там и втасва около 30-40 мин.
Като се понадуе донакъде усилваме фурната на 170градуса....
Печеш около 10 мин, през това време разбиваме ТРЕТИЯ жълтък
с малко прясно мляко и машем отгоре БЪРЗО в/у козунака и
поръсваме със захар , може и орехи.
Печем след това до готовност, с минимално отваряне на фурната..

п.с. могат да се добавят и стафиди, при третия цял цикъл на месене на машината.."


от мен няколко вметки, който възниканаха в процеса на правене
и с Марито допълнихме към рецептата

*добавямае липсващата ванилия, а течността може да е 50/50
прясно мляко + пресен сок портокал или
да се добавят настъргани портокалови корички

*захар може още малко, но незнам как ще се отрази на втасването,
може просто да сложи повече отгоре или лъжица течен подсладител,
но аз не съм фен на последното

*рулото разстлах, намазах, завих, усуках и във форма за кекс

*и на двете набучках орехи четвъртинки отгоре,
както и при сплитането слагах шарченца локум в плитките

Приятно и уханно творене!

Стана дълго, извинете, но да споделя понеже тези дни си мисля
как изцяло промених съзнанието си и отношението си към храната!
Подхождам с естетика и внимание при приготвянето
и изпитвам голямо удоволствие от поднасянето и консумирането!
Много ми помагате за това, за което безкрайно Благодаря
на всички за мненията, визуализирането и хъса!



« Последна редакция: Октомври 08, 2015, 16:20:23 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)