0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Антимюлеров хормон - Що е това?
« -: Февруари 10, 2009, 18:31:03 pm »
Разяснете, моля. Става въпрос за моя много близка приятелка.
Може ли инхибина и останалите хормони да са наред, само антимюлеровия да е 0.55 и това да говори за намален яйчников резерв?
Въобще всяккави коментари, линкове, ще бъдат от полза. Благодаря!
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #1 -: Февруари 10, 2009, 19:02:42 pm »
При мен всички хормони бяха идеални, само АМХ-0.5 и Стаменов като го видя и се отказа от нашия случай. Даже нищо не каза за другите...
Според мен броя на антралните фоликули също трябва да се провери.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #2 -: Февруари 10, 2009, 19:30:12 pm »
При мен всички хормони бяха идеални, само АМХ-0.5 и Стаменов като го видя и се отказа от нашия случай. Даже нищо не каза за другите...
Според мен броя на антралните фоликули също трябва да се провери.

И после?
*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #3 -: Февруари 10, 2009, 19:31:56 pm »
Намерих само това ти сигурно си го прочела но го слагам за всеки случай.  http://www.medunion-bg.org/spisaniestatiidetails.aspx?broi=10&type=2&id=57           
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #4 -: Февруари 10, 2009, 22:27:33 pm »
Напълно е възможно Инхибин Б да е в норма,а Антимюлеровия хормон да е нисък. Това означава ИЯР. При мен беше така и д-р Даскалов, и д-р Персенска казаха - ин витро с донорска яйцеклетка.
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #5 -: Февруари 11, 2009, 11:44:32 am »
Виж тази тема http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=32215.0
за съжаление, да - възможно е другите хормони да са наред, а АМХ да показва изчерпване, но най-добре изследванията да се разглеждат в цялост и да се консултира с ендокринолог + да направи преглед за преброяване на антралните фоликули. Статията, която съм пуснала там обяснява нещата доста добре на разбираем език.
Успех на приятелката ти!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #6 -: Февруари 11, 2009, 11:48:34 am »
АМХ се счита за най-надеждния показател за определяне яйчниковия резерв. В комбинация с други хормони /ФСХ и инхибин/, както и с успоредно преброяване на антралните фоликули дава още по-ясна представа за състоянието.. Но ако са ниски  стойностите вероятно става дума за ИЯР. Ето преведеното от cambozzola в една чудесна тема:

6. АМХ – много предимства
Току-що описаните недостатъци на изследванията – вариране между циклите, липса на еднакви граници и ограничена възможност да се предскаже изхода от IVF – правят развиването на по-достоверни мерки приоритет в репродуктивната медицина. АМХ е многообещаващ маркер, който изглежда има много предимства пред другите изследвания и може да има най-голяма сила да предскаже остаряването на яйчниците при жени в репродуктивна възраст.
Как работи
АМХ е гликопротеинов фактор за растеж и е член на transforming growth factor – ß superfamily. Основно се произвежда от ранно-зреещите фоликули, за които се вярва, че са показателни за броя на най-ранните фоликули в яйчника. Броя на най-ранните фоликули в даден момент, представлява яйчниковия резерв. АМХ нивата над 0,7 ng/mL се смятат за нормални; стойности между 0,3 и 0,7 ng/mL са гранични, според данни от 2007 на Reprosource Corp.
АМХ е изучаван като маркер за яйчниковия резерв в продължение на 6 години с много доклади описващи спадовете в нивата с възрастта и с намаляването на броя на яйцеклетките. В менопаузата този хормон не се открива.
Спадът на АМХ, свързан с възрастта, е постепеннен, но се забелязва дори при млади жени и определено предшества промените в другите маркери за яйчников резерв като ФСХ и Инхибин Б. Промените в АМХ с продължение на времето са били демонстрирани при жени в пред-менопауза и здрави доброволци с доказана фертилност. В една серия жени, проследявани в продължение на повече от 4 години (възраст 25 до 46), АМХ тестването е надвишавало ФСХ на 3-ти ден, инхибин-Б и определянето на броя на антралните фоликули в способността си да предскаже началото на нередовните цикли и преминаването към менопауза.
Предсказва ли качеството на яйцеклетките?
АМХ се представя добре и като биомаркер, в повечето серии съизмерим с определяне броя на антралните фоликули и по-добър в сравнение с ФСХ. Нивата на АМХ имат силна връзка с броя на яйцеклетките извадени по време на IVF и шансовете за канцелиране на цикъла заради лош отговор – но дали характеризира точно качеството на яйцеклетките, другия елемент на яйчниковия резерв?
Някои доклади показват силна връзка между нивата на АМХ и заместителите на качеството на яйцеклетката, включително оплождане, морфология на яйцеклетката, качество на ембриона, брой бременности и спонтанни аборти, други – не показват. Някои доклади демонстрират връзка между АМХ и някои, но не всички, заместващи показатели за качество на яйцеклетката.
Предимства на АМХ
•   Демонстрира минимално вариране между циклите. Сравнен с другите показатели за яйчниковия резерв, които трябва да бъдат измервани рано във фоликулярната фаза на менструалния цикъл, АМХ може да бъде измерен по всяко време, като по този начин се превръща в по-удобен метод за пациенти и лекари.
•   Показва минимално варирани и по време на същия цикъл.
•   Нивата на АМХ не са сериозно повлияни от хормоналните промени на бременността, употребата на орални контрацептиви, GnRH лечение и могат да бъдат измерени и в тези условия.
Ползата от АМХ е ограничена при СПКЯ и затлъстяване
Способността да използваме АМХ като показател за яйчниковия резерв при жени, които имат СПКЯ и при жени със затлъстяване, може да бъде ограничена от лошото функциониране на яйчниците при тези групи. Нивата на АМХ са по-високи при жени със СПКЯ, отколкото при незасегнати жени, извод, който индикира олиго-овулацията и недостатъчното фоликулно развитие в поликистозните яйчници.
В скорошни серии, изучаващи АМХ нивата при жени със СПКЯ, АМХ и степента на инсулинова резистентност бяха положително свързани, и нивата на АМХ бяха негативно свързани с броя на МЦ в годината. Стабилно позитивната връзка между АМХ и СПКЯ може би подсказва бъдещата роля на този показател като диагностично средство.
При жени със затлъстяване, които нямат СПКЯ, производството на АМХ може да бъде по-ниско, отколкото при жени с нормално тегло. В скорошни серии, затлъстели жени с нормален цикъл в по-късните репродуктивни години показват нива на АМХ със 70% по-ниски, отколкото при жени, които не са затлъстели. Разликите не са изучавани добре при млади затлъстели жени.
Кое е най-доброто?
АМХ може да бъде предпочитан пред другите изследвания за оценка на яйчниковия резерв, защото може да бъде измерван по всяко време на менструалния цикъл или между циклите. Измерването на АМХ също е полезно при жени, които вземат орални контрацептиви или leuprolide acetate, защото тези лекарства може да объркат другите методи за изследване. В допъленние, АМХ може да бъде най-ранния индикатор за намаляване на яйчниковата репродуктивна функция. Като такъв, може да изтъкне случаи, в които си заслужава да се потърсят други причини за безплодието и да направи възможно навременното им лечение.
Завишените нива на АМХ може да разкрият скрит СПКЯ и да предупредят за значителен риск от яйчникова хиперстимулация преди поставянето на гонадотропини, така че специалистът да планира по-малки дози.


А ето и самата тема
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=32215.0


Аз лично при стойност на АМХ 0.2 направих 9 фоликула и 7 хубави яйцеклетки. Шанс винаги има, зависи от обстоятелствата :wink:


*
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #7 -: Март 12, 2009, 10:47:15 am »
Моя АМХ е 0,39 момичета-какво мислите?
Май имам ИЯР със сигурност?
*
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #8 -: Май 25, 2011, 22:40:41 pm »
Момичета, за да не отварям нова тема, изрових тази, макар и стара.

Как ви се струва АМХ със стойност от 1,6? Живея извън България и тук дават реф.стойности от 2 до 6,8. За съжаление, нямам копие от стойностите, които са били при първата ми стимулация преди 3 г. и не мога да направя сравнение. С доктора ще се видим може би след 2-3 седмици, а дотогава ще има да го мисля ... Иначе четох из форума и ми се струва нормална стойност, ама тези тук с това 2. Освен да взема да им звъня утре и да ги питам защо така. Ще се радвам на коментари от ваша страна.

Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #9 -: Май 29, 2014, 15:09:46 pm »
Здравейте, много ми е притеснено. Някой може ли да коментира следните резултати.

AMH ( анти Мюлеров хормон )   2.93   ng/ml - при референтни стойност   1.00 - 6.80
inhibin B (Инхибин Б)   79.21   pg/ml - при референтни стойности   40 - 200

Не знам но мисля че стойностите ми се доближават до долните граници. На 30 г. и правим опити за бебе и тъй като до сега не се получаваше доктора ми препоръча да пусна тези иследвания за оценка на яйчниковия резерв. Правихме оценка на яйчниците на 3-ти ден и доктора каза че не му изглеждат много добре за 30 годишна жена и за това ми назначи тези хормони.
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #10 -: Май 29, 2014, 16:10:52 pm »
Според мен не ти е тук проблема !
АМХ 0.1 ng/ml     0,9 - 1,7
 Инхибин Б   8,1 ng /l    >45
това е проблем изследвах ги 2 пъти ,но няма грешка . това са моите виж ми графиката на 36 съм  !
Желая ви :bfp1: успех  !
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #11 -: Май 29, 2014, 20:33:18 pm »
Здравейте, много ми е притеснено. Някой може ли да коментира следните резултати.

AMH ( анти Мюлеров хормон )   2.93   ng/ml - при референтни стойност   1.00 - 6.80
inhibin B (Инхибин Б)   79.21   pg/ml - при референтни стойности   40 - 200

Нямаш време за губене, миличка. Не са добре хормоните, макар и положението да не е отчайващо.  Инхибин Б под 80 се смята за нисък, макар че все още яйчниците ти работят.
Пушиш ли? Ако да, спирай на момента, това ти унищожава и малкото резерв.

Според мен не ти е тук проблема !
АМХ 0.1 ng/ml     0,9 - 1,7
 Инхибин Б   8,1 ng /l    >45

Тук стойностите са много ниски. Може би ще те насочат към донорска яйцеклетка.

И на двете много късмет и дано скоро се похвалите с хубави, здрави бебчета!
« Последна редакция: Май 29, 2014, 20:35:31 pm от little_rabbit »
*

    Crystal

Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #12 -: Май 29, 2014, 21:43:48 pm »

Според мен не ти е тук проблема !
АМХ 0.1 ng/ml     0,9 - 1,7
 Инхибин Б   8,1 ng /l    >45


Зайко, жената е бременна, и то много (при това не с донорска яйцеклетка) :D Още едно сведетелство, че пред медицината има много неизвестни.
« Последна редакция: Май 29, 2014, 21:47:49 pm от Crystal »
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #13 -: Май 29, 2014, 22:26:51 pm »
Леле, пак спя...
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #14 -: Май 30, 2014, 09:41:24 am »
little_rabbit не пуша и никога не съм пушила.
днес ще отида при Д-р Владимиров за да ми каже какво е положението
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #15 -: Май 30, 2014, 09:53:48 am »
Хрисе, д-р Владимиров е добър избор при такъв проблем. Успех!
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #16 -: Май 30, 2014, 15:02:57 pm »
Зайче благодаря ти за пожеланията дай боже на всеки .И да стават чудеса както се случи при мен . Желая успех от сърце !
Re: Антимюлеров хормон - Що е това?
« Отговор #17 -: Май 31, 2014, 09:42:11 am »
Здравейте
вчера бях при Владимиров и каза че за сега хормоните му изглеждат добре и че не вижда нищо притеснително. За съжаление морфологията на моя мъж е не съвсем добре, но с доктора се разбрахме да пробваме още няколко месеца и ако не стане ще мислим за инсеменация. Дано да ни се случи чудото без "чужда намеса". Пожелавам късмет на всички.