0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Ден на християнското семейство
« -: Ноември 21, 2008, 08:14:57 am »
Българската православна църква отбелязва на 21 ноември Въведение Богородично. Празникът е смятан и за Ден на християнското семейство и християнската младеж и заради това църквата препоръчва на родителите да заведат децата си в храма. Според народните предания, днес се гадае какво ще бъде времето през цялата година.

На 21 ноември християнският свят отбелязва празника Въведение Богородично. С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. у нас празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Първоначалният замисъл е бил това да е ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. Преди време денят бил неучебен и започвал със Света Литургия, на която учениците се причастявали. В Константинополската църква празникът е въведен през VІІ век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий Единайсети през 1374 г.

 

Според Светото писание на този ден на 3-годишна възраст Божията Майка била въведена в Йерусалимския храм от родителите си Св. Йоаким и Анна. Пресветата Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого тя изкачила свободно 15-те стъпала и се спряла на най-горното. А първосвещеник Захария, бащата на св. Иоан Кръстител, по внушение от Светия Дух въвел Дева Мария в Светая Светих, където иначе влизал само веднъж в годината първосвещеникът.

Според преданието Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си.

Веднъж въведена в Светая Светих, Божията Майка се възпитавала в любов към Бога и достигнала такова съвършенство в добродетелите, че била удостоена да стане Богородица, тоест самата тя да бъде пречист дом за Божието Слово, въплътило се и станало Човек.

На Въведение Богородично Българската православна църква е избрала празника за Ден на християнското семейство. Църквата препоръчва родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.

По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

*

    Aia

  • *
  • 48
  • Аз летя...
Re: Ден на християнското семейство
« Отговор #1 -: Ноември 21, 2008, 12:10:26 pm »
     Да си пожелаем семействата ни да са здрави и изпълнени с любов и топлина!
*
Re: Ден на християнското семейство
« Отговор #2 -: Ноември 21, 2008, 12:32:06 pm »
Честит празник и нека Бог да дари всички семейства с така желаната рожба.
*
Re: Ден на християнското семейство
« Отговор #3 -: Ноември 21, 2008, 12:51:42 pm »
Чести празник на всички.Нека мечтите ни се сбъднат по скоро. :D
*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Ден на християнското семейство
« Отговор #4 -: Ноември 21, 2008, 15:20:49 pm »
Честит празник,нека Майката Богородица да е с всички нас,да ни закриля и помага,да се моли за нас да се сдобием най-сетне с така желаните рожбички.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*
Re: Ден на християнското семейство
« Отговор #5 -: Ноември 21, 2008, 16:36:41 pm »
Честит празник!Нека всички са живи и здрави и нека всяка една от нас сбъдне мечтата си!

*
Re: Ден на християнското семейство
« Отговор #6 -: Ноември 21, 2008, 17:32:47 pm »
Честит ден на християнското семейство!
Много здраве и щастие и много сбъднати мечти!
*

    sesi

  • ***
  • 218
  • Прави добро и ще получиш добро!
Re: Ден на християнското семейство
« Отговор #7 -: Ноември 21, 2008, 17:43:19 pm »
Честит ден на христианското семейство!
Много здраве,успех и много сбъднати мечти!