0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте ,момичета. Аз също пия Метформин и д-р Тодорова при последният преглед ми предписа при евентуална бременност намаляне на дозата, като преди това изследвам инсулина .
*
Явно при всеки е различно и точно затова трябва консултация с ендокринолог.  :D
На мен ми увеличиха дозата, защото въпреки терапията аз продължавам да качвам килограми. При бременност не знам каква ще е дозата, но при всички случай ще пия Метформин.


*
Дори само с провеждане на лечение ли се очкава намаляне на теглото., аз мислех че трябва и спорт .. :ask:   

А от една статия разбирам, че ако не се намали по някакъв начин обиколката на талията, няма шанс за справяне с инсулиновата резистентност ..  :?

Според нея дори и през бременноста трябва да се приема Метформин или аналозите му, защото подобряват качеството на яйцеклетките, качеството на ендометриума и евентуално влиянието на НК клетките при имплантацията.
А по какъв начин Метформина влияе на NK - клетките ?
*
g2р аз спрортувам доста, не очаквам само с хапчета да отслабна :D Промених режима на хранене, всеки или през ден поне един час фитнес или колело /разбирай 10тина км/, но никакъв резултат. Затова д-р Тодорова увеличи доста дозата на Метформина, пък да видим.
fatalwoman, според д-р Тодорова кръвния показател за НК клетки нямало да се промени /моите си седят все на 14%/, но се подобрявала ендометриалната тъкан и се неутрализирали НК клетките в ендометриума, което спомагало за по-добра имплантация. Един вид Метформина действал локално и способствал за по-добра имплантация. Аз поне така го разбрах. Това било последната нова теория. НЕ знам дали е вярно.


Maxi,а д-р Тодорова изказа ли някакво мнение защо въпреки режима и спотуването не свалящ килограми,а дори обратното се получава.

*
Според мен се мъчи да нацели къде е проблема, но :D версията е, че:
- в момента пия Метформин 3 х 500 и пълнея, следователно трябва дозата да се увеличи след изследване на инсулина с ОГТТ на 1000, 500, 1000
- трябва да спазвам диета тип А, което за мен е почти невъзможно, но тази седмица издържам.....все пак е в началото.... :D
- не трябва да ям след 7ч вечер, а аз доста често вечерях към 9-10 ч. Това пречело на панкреаса да работи нормално и дори и чаша вода да изпия вечер щяло да ми се отрази.
Не знам и аз.....честно да ви кажа ако не ми тежеше толкова нямаше да си моря тялото.
А да и има съмнения за Хашимото, та сега пия Л-тироксин. :D
Не знам и аз вече, но ми писна да си търся големи дрехи :D


*
Макси, аз не можах да се преборя с диетата за типА. Айде първата част се преживява, ама втората част абсурд - не мога да ям ечемик и просо, и те така. :(

g2, мерси за статията. Много полезна.

При мен скоро възможност за фитнес няма да има. Ама пък на всички ви пожелавам моя фитнес - ще се разхождаме повече с детето. А и тя от както проходи доста подтичвам след нея. Дано да е достатъчно. Че няма на кого да я оставям за да ходя на спорт.
sia,голям фитнес е търчането покрай детето!
 Мога ли да пия Метформин докато приемам противозачатъчни?
 А Омега 3?
*

.. в момента пия Метформин 3 х 500 и пълнея..

леле ., аз пък какво си въобразявам че ще отслабна с 2 х 250 ..  :?   .,  ще питам за увеличение на дозата .., че и аз не свалям никак .., само дето се потя ..   :D   

Цитат
трябва да спазвам диета тип А ..

а в какво се състои тази диета., че нещо не мога да намеря информация .. :ask:

sia, благодарим за пожеланието ., дай Боже всекиму от твоя фитнес ..  :D
*
Цитат
трябва да спазвам диета тип А ..
а в какво се състои тази диета., че нещо не мога да намеря информация .. :ask:

Цитат
БАЛАНСИРАЩА ДИЕТА ЗА ТИП А

ЗАКУСКА:
Избор между : 1 чаша обезмаслено кисело мляко, 1 чаша обезмаслена извара, 1 чаша овесени ядки с ½ чаша прясно мляко (без каймак)
Кафе, чай или чай от магданоз( позволява се ½ ч. л. Мед или захар)
ПАУЗА 4 ЧАСА
ОБЯД:
Богата зелена салата от маруля, краставици, гъби, целина, репички, чушки, домати и лук( комбинация по избор)
1 ч.л. подправка за салата
Избор между: ½ чаша цвекло, моркови, карфиол, грах, хрян, тиква или тиквички
Избор между: 1 чаша кисело мляко , 1 чаша обезмаслена извара или друг вид нискомаслено сирене напр.Моцарела; 130г.  Риба
Избор между 1 ябълка ,2 праскови, ½ банан, 1 ч.ч. капини, ¼ пъпеш, 10 череши, 2 свежи смокини, ½ манго, 1 круша, 1 кайсия, ½ ч.ч. свеж ананас, 1 ч.ч.диня, 2 сливи, 1 ч.ч.ягоди
Кафе, чай или чай от магданоз
ПАУЗА: 6 ЧАСА(А-ТИП ЗАКУСКА ПРИ НУЖДА)
ВЕЧЕРЯ:
Избор между: 130г. пилешко; 130г. пуешко; 130г. риба или2 яйца
Задушени или сурови зеленчуци(количество по избор)или А- тип зеленчукова супа
2 ч.л. растителна мазнина(за приготовлениуе на месото, рибата или яйцата или за зеленчуците)
1ч.ч.прясно мляко (без каймак)
или малък десерт(до 180кал.)
чай от магданоз
*БЕЛЕЖКА
Билковият чай за вашият тип  е от сушен магданоз( достъпен в билковите аптеки). Той действа освежаващо и пречистващо на надбъбречните жлези. 1 ч.л. от него се попарва в 300мл. Кипяща вода за 3-5 мин. , след което се сервира.
Следобедната закуска за вашият тип е ½ ч.ч.кисело мляко или ½ ч.ч.извара.Всъщност, едва ли ще изпитате нужда от закуска. Ако всепак Ви се дояде нещо соленичко, закусвайте.А-тип закуската ще помогне.
А- тип зеленчуковата супа се приготвя по следния начин:1/2 тиквичка, ¼ зелена чушка, 1 връхче на целина, 1 домат, 5 зърна грах се нарязват в подходящ съд и се задушават за около 5 мин.Прецежда се през марля. По желание се добавя ½ кубче пилешки бульон.

АНТИ-ЦЕЛУЛИТНА ДИЕТА ЗА А- ТИП

НЕ ЗАПОЧВАЙТЕ ТАЗИ ДИЕТА В СЛУЧАЙ ,ЧЕ НЕ СТЕ СПАЗВАЛИ БАЛАНСИРАЩАТА ДИЕТА ЗА А-ТИП ПОНЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СЕДМИЦА.

ЗАКУСКА:
 Избор между : 1 чаша обезмаслено кисело мляко, 1 чаша обезмаслена извара, 1 чаша овесени ядки с ½ чаша прясно мляко (без каймак)
Кафе, чай или чай от магданоз( позволява се 1 ч. л. Мед или захар)
ПАУЗА 5 ЧАСА
ОБЯД:
А-ТИП зеленчукова супа
1 филия пълнозърнест хляб
Избор между плодовете, предложени за закуска в балансиращата диета
чай от магданоз( позволява се 1 ч. л. Мед или захар)
ПАУЗА 6 ЧАСА (БЕЗ СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА)
ВЕЧЕРЯ:
Избор между видовете месо, предложени в балансиращата диета
1с.л. растителна мазнина или масло
½ ч.ч.кафяв ориз или пшеница или овес ; 1 филия пълнозърнест хляб
А-ТИП зеленчукова супа
чай от магданоз

Мога ли да пия Метформин докато приемам противозачатъчни?
 А Омега 3?
Освен това искам да попитам има ли връзка между инсулиновата резистентност и ТСХ ?
*
Според мен няма пряка връзка, въпреки че когато има ендокринен проблем нещата са свързани по вертикалната ос хипоталамус - щитовина жлеза - надбъбречна жлеза - яйчници.....и само едно нещо да не е в норма, оказа влияние на другите.
При мен инсулиновата резистентност или поне симптомите и са налице, дори когато нямам проблем с ТСХ.


При мен има проблем с висок пролактин,причинен от аденом на хипофизата,имам проблеми с ТСХ-то,имам и инсулинова резистентност.За мен е явно,че има връзка м/у всичките ми заболявания,но кое заболяване е първопричината за всички останали не ми е ясно-нещо като приказката за кокошката и яйцето се получава :?
*
sia,  много благодаря за диетата., макар и да не са ми казвали да се ограничавам с храната мисля да я започна тия дни.., само не можах да разбера неограничено дълго време ли мога да продължа с тази диета или само 1 седмица и след това антицелулитната ..  :ask: 

fatalwoman, може би зависи от състава на противозачатъчните., в листовката на метформин пише, че естрогените намаляват ефекта му.. 
Освен това искам да попитам има ли връзка между инсулиновата резистентност и ТСХ ?

аз си мисля, че може и да има връзка., при мен TSH е на долна граница и имам чувството, че тези два проблема при мен започнаха паралелно ..  osi_10
Здравейте момичета.
Аз от днес съм на Софамет(метформин)ще го приемам 3-4дне по 3х1/2 от 500 и после минавам на 3х1. Понеже е нещо съвсем ново може ли да ми кажете как го вземате, преди или след хранене. Аз съм с хашимото също.


*
Ами на листовката пише да се взима по време на хранене. Аз така го пия, или пък след ядене.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
След храна или по време - много момичета се оплакваха ,че ако го приемат на гладно им става лошо.Лично аз нямах такъв проблем


Аз го приемам по време на хранене,но в началото,когато започнах да го пия,нямаше никакво значение дали е преди,след или по време на хранене-ставаше ми много лошо на стомаха,дори имах разстройство.Сега вече нямам никакви проблеми с Метфодиаба,понякога ми се случва да го пия и на гладно.