0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    wild cat

  • ***
  • 404
  • Няма начин да няма начин!
Момичета, помагайте!
След като няколко години живяхме при родителите на мъжа ми, а след това и при моите, най-сетне имаме възможност да си купим апартамент.
Сигурно няма да можем да си позволим нов, но пък старите понякога са за предпочитане. Имам предвид, че има стари, поддържани апартаменти с по-добро разпределение на стаите,а и всичко е отвършено и готово за ползване. 
При новото строителство в повечето случаи цената е твърде висока, а реалната квадратура - много малка. Най-често се издават на шпакловка и замазка, което значи, че тепърва ще ни предстои много работа и нови разходи. Но може би това е за предпочитане пред обновяване на един стар 20 годишен апартамент?

Моля, ви, споделете вашето мнение и опит при покупката на нов или стар апартамент - тухлен, панелен или ЕПК! Какво да направим, за да не сгрешим?
Предварително ви благодаря!  :wink:
*
Не пропускай при покупка на стар апартамент,  в смисъл да не е ново строителство да е упоменато в договора какво точно ти остават. Аз нямах такъв и в уговорката влизаше и бойлера, и шкафчета и полюлеи, които можеше да сменям поетапно, но при изнасянето си ги взеха. А иначе - тухлата си е тухла. После вътре може да правите каквито искате изменения. Късмет.
Тухления и ЕПК са за предпочитане. Относно разпределения и квадратура ходи на огледи докато ти се завие свят и си избери което ти хареса. Ние така направихме и сега сме доволни.
Новото строителство е за предпочитане!Верно е,че ти го дават на замазка,НО си има нова дограма и изолация,по-лесно е за първия ремонт,отколкото тепърва да тръгнеш да оправяш панелка!А като гледам няма особено голяма разлика в цените!За сега нямаме възможност за собствено жилище,но когато имаме то със сигуност ще е ново строителство!
Успех!
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
ние също избрахме ново строителство-няма тепърва да  къртим на старо жилище,да се подменят инсталациите,а и  старите все пак имат определен живот-защо да влагаме   в нещо старо,но вече е въпрос на цена и възможности .Иначе имам чуство че с новото ще имаме повече ядове и нерви да хабим.
Но всеки знае че новото си е ново.


Имаше подобна тема скоро.
1. Трябва да се внимава с квадратурата, това вече е ясно.
2. Начин на плащане - в нашия предварителен договор е записана сумата на апартамента в евро.Първите 2 вноски плащахме в левовата им равностойност и то по курса на БНБ, защото в договора е написано "или-или". Но третата последна вноска, която днес ще направим, е чрез ипотека, в евро. И въобще не ме интересува, че строителя си иска парите в лева!Който иска да плаща такси за обмяна.Коя ли ще е тази банка, която ще му ги обмени по централния курс?
3.Ясно е, че таксите по прехвърляне са за сметка на купувача, обаче още ме гложди въпроса с таксата за Удостоверение за тежести на имота, собственост на строителя, защото я платихме ние, т.к. според сътрудничката му, ние сме имали нужда от документа/т.е. банката/.  :x
4.Апартамента беше в строеж, когато сключихме договора. И понеже му спестихме 3 вътрешни врати и три стени, поисках една проста сметчица за сумата, за да си поискаме нещо друго да направи за в бъдеще. Така и не получихме такъв ценоразпис.Но пък получихме "устна гаранция", че апартамента "няма да ни излезе повече от договорената цена". Оказва се, че по проект едната тераса е отворена, хубаво, обаче аз искам с таван, неофициалния отговор беше:"Ще ви изготвим една ценичка за таван"  :x Ще ходя да се разправям, ясно е.
5. Обърнете внимание на каква сума прехвърляте имота.Ние:дан. оценка на апартамента + вместо дан. оценка и на земята, ще го прехвърляме по пазарна, защото в неговия нот. акт е отразена реалната сума, когато е купувал имота/актив на фирмата/  :x
И уж това е фирма, с която не се знаем от вчера.
Дано е станало ясно, защото бързам и съм ядосана.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
*

    wild cat

  • ***
  • 404
  • Няма начин да няма начин!
Ако има работещи в агенции за недвижими имоти, то нека ме извинят, но искам да попитам нещо.... :?
Как успяхте да си намерите и купите апартамент без да използвате високоплатените услуги на агенциите ? :(
Предварително ви благодаря!
*
Директно от строителя :)
нека и мен да ме извинят, но това е едно ненужно и безполезно звено на пазара.
И мен да ме извинят - директно от строителя. Агенцията си беше сложила 7 % върху обявената цена на строителя. Освен това, при сключване на сделката, трябваше да им дадем още 3 % ... И то става...
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
*

    wild cat

  • ***
  • 404
  • Няма начин да няма начин!
Имам следния проблем - искаме да закупим стар апартамент, но......
Повечето от собствениците искат да продадат жилището си и да закупят с част от получените пари по-малко жилище. За целта, те искат от кандидат-купувачите авансово необходимата им сума, както и известно време /няколко месеца/, за да се изнесат. Как бихте постъпили в такъв случай? С какви документи се урежда едно такова споразумение? На мен лично ми се вижда малко рисковано.  :(
*
 Ми може да направите предварителен договор /заверен при нотариус/ , като упоменете сумата и срока, в който трябва да освободят апартамента.
*
За предпочитане не се връзвайте на подобни уловки. Дори и да направите предварителен договор, ако недай боже не се получи сделката, после ви остава ходене по съдилища, докато ви признаят за нови собственици. (А може и да не ви признаят и да си останете без аванса.) Така че, щом събствениците искат да продават апартамент - да си вземат парите и да си му мислят къде ще живеят - все пак вие ще броите пари и не вие трябва да се съобразявате къде ще живеете, докато те се наканят да се изнесат.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
защо ще искат авансово   -дори и  с предварителен договор няма смисъл да се рискува  в тези несигурни   времена ,  когато е пълно с измамници- предложете  им -ако сте  съгласни и вие следното : купувате си вие апартамента  и  си  го прехвърляте и се договаряте  /може и  в  писмен вид  за тяхно успокоение / -че  примерно още 2-3 месеца  те  ще  живеят в апартамента -като  даже  може и отстъпка да искате за това да ви направят. :lol: и така-това е достатъчен срок да си намерят ново жилище  -или за какъвто срок с е  разберете.
Иначе това с авансовото ми звучи  несигурно.


Не мисля, че е проблем да се направи един предварителен договор.
Но пък периода от няколко месеца ми се вижда доста дълъг.С една бригада и добра организация, изнасянето става и за седмица. Друг е въпросът, ако сегашните собственици още не са си намерили ново жилище, предстоящи ремонти и т.н.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!