0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте, момичета! Зная, че по темата има много материали и все пак много майки не се замислят за рахита /поне при мен се случи така/, докато не чуят диагнозата от лекар. След третата консултация на сина ми педиатърката каза, че има начални симптоми на рахита. Той е в четвърти месец и не са му правени някакви изследвания за рахит, но като се зачетох в статиите, които намерих, открих, че имаме всички първи симптоми, за които се споменава:
- обилно потене, особено при хранене
- неспокоен сън /всички казваха че просто такова ми е бебето/
- въртене на главичката ту в едната, ту в другата посока; стряскане
- лесна раздразнителност и нервност
- деформация на главичката /сплескана му, тъй като предпочита да спи на една страна/
- по-пълничък е от нормалното /тук вината е може би моя/
От втория месец му давам по две капки вигантол дневно / по предписание на педиатърката/; правим масаж и гимнастика всеки ден; изведох го на 10 дни и нямаме ден без разходка. Освен да увелича продължителността на разходките и да го излагам на повече слънце не зная какво повече да направя.
Моля ви споделете опит и дайте съвети за профилактика.
Благодаря ви, че ви има!!!!!
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Абе тез симптоми, които си ги описала са малко условни и вторични според мен.
Ти на обикновен педиатър особено в БГ не вярвай , че детето ти има рахит.
Дано като се върне Бърди да пише по темата.
*
Пуснете изследвания, иначе си говорим на изуст.
Повечето от тези "симптоми" ги има всяко бебе.
Ани, чела съм в темата на Бърди, че за да се установи рахит, се правят изследвания. Не мога да ти кажа точно какви, но говори с вашия педиатър и ги направете. Не така наизуст да ти говори и на теб да ти се пука сърцето. Иначе от това, което си изброила, без последните две, и моят син ги има.

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
*
Ели също ги имаше изброените симптоми и д-р увеличи капките от 2 на 4 за 20 дена.Наддаваше бързо, обилно потене,въртеше си главата докато спи,стряскаше се от най малкото.Не съм правила изследваия.Може би е съвпадение, може и да не е незнам, но след увеличаване на дозите Вигантол тези симптоми преминаха.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Да, обикновен педиатър го преглежда на стандартна консултация. Каза, че изследвания ще направим следващия месец, ако е необходимо. Дотогава само да го наблюдавам /въпросните "симптоми" може и да изчезнат/ Но дотогава ще ми се пръсне сърцето...
*
Защо не опиташ с някой от бабешките методите за лечение на начална форма на рахит, ако не друго, поне няма да навредят:
1. Солени бани - тонизират мускулатурата. В часовете за къпане поставяме морска сол (1-2 лъжички) във водата, след което бебето се оставя де лежи там, без главата. След това къпем бебето нормално. Правят се 10 процедури всеки ден или през ден. Ако има подобрение, повтаряме след 15 дни. След самата процедура мажем бебето с крем.
2. Преоцедури с орехова шума. По същия начин потапяме ббето във вода, в която е киснала орехова шума, като е добре водата да е престояла преди това на слънце.

Имам ги от училитещето за родители, което посещавахме с мъжа ми, надявам са да са ти от полза.

Пожелавам ти успех!
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Не си спомням дали Марио е имал тези симптоми, но и аз като бебе и той имаше нещо друго, което много прилича, но не е рахит. Личната ми е педиатърка от 100 години и каза, че това е много често срещан симптом при децата. И лекарки, които не са го срещали ги бъркат.
Тези деца не могат да усвоят витамин Д от капките вигантол или които и да са други. А този витамин Д си е част от решетката на калция. Без него и калцият се усвоява по-бавно. В резултат на това ръбчетата на фунтанелата остават по-меки. Самата фунтанела се затваря по-късно и не си спомням още какво.
За да се избегне това на времето на децата са им правили в по-големи дози това витамин Д. Явно тогава е било на инжекции и те са се оправяли. Преизчислени в капки вигантол това количество отговаря на 10 капки на ден. И това дори и през лятото, когато на другите деца им го спират.
Марио се оправи така. Единственото друго, което сме правили е това с ореховата шума. На мен ми беше казала колко листа да ги варя във вода и с тази вода къпем детето. Това май е за заякване на мускулите все пак, но не пречи. Единствено имай предвид, че тази вода, ако е по-концентрирана люти на очите.
Наистина фунтанелата му се затвори след като беше навършил две години. Не зная точно кога, но на две все още се чувстваше, че не е съвсем затворена. Главата му обече си е нормална, за разлика от производителите на детски дрешки.

Разликата при нас е че това нещо не ме панира. педиатърът ми го обясни спокойно и не направи опит да провери до колко са ми еластични нервите. Освен това и аз съм го имала и нито краката ми са приви, нито главата.
Моят съвет е да потърсиш и друго мнение и да се уточни дали става дума наистина за рахит или е това, което ти описах. Не се втелясвай в симптомите - те са толкова общи, че сигурно при всяко дете ги има.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
При нас ги има същите симптоми без последните два-единия,е защото сме злояди и по килограми вървим с един месец назад.За главата слагам я да спи по гръб и тя си определя посоката на спане.Отначало и на нас ни казаха ,че потенето е начален стадий на рахит и аз също бях луднала и питах къде ли не и на няколко частни педиатри я водех.В понеделник последно ми казаха ,че нямаме рахит.При 50% от бебетата се получавало потене.
*
лято е. извеждаите бебетата навън повече. това е по - важно от даването на вит. д. 
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
Рахит се доказва с два вида изследвания:

1. кръвни тестове - на алкална фосфатаза и калций (ако не ме лъже паметта)
2. рентгенова снимка на китката

останалото са спекулации.

п.п. пише се фОнтанела.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
лято е. извеждаите бебетата навън повече. това е по - важно от даването на вит. д. 
Нали слънцезащитните кремове пречат на усвояването на вит Д?
*
лято е. извеждаите бебетата навън повече. това е по - важно от даването на вит. д. 
Нали слънцезащитните кремове пречат на усвояването на вит Д?
хм, не става дума да опичаме децата като пилета на грил... за малко без крем или само с хидратантен такъв, без да ги събличаме съвсем, без да ги извеждаме след 12...
*
Благодаря на всички за подкрепата. Организирала съм се за повече разходки покрай морския бряг /живеем в Бургас/, а след няколко седмици ще отидем за седмица и на планина. Директно на слънце не мога да го оставя, защото е много беличък и веднага се зачервява и обрива. Ще давам вигантола и ще правим слънчеви бани до следваща консултация, а след това ако се наложи, ще ходим при специалисти. Още веднъж благодаря!
*
лято е. извеждаите бебетата навън повече. това е по - важно от даването на вит. д. 
Нали слънцезащитните кремове пречат на усвояването на вит Д?
хм, не става дума да опичаме децата като пилета на грил... за малко без крем или само с хидратантен такъв, без да ги събличаме съвсем, без да ги извеждаме след 12...
Не съм си и помислила, че става дума за опичане  8)
Зададох въпроса, защото търся златната среда
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Жори има всички изброени симптоми,но никой не ни е казал до сега,че има рахит-нито педиатърката тук,нито д-р Масларска,при която го водих като си бяхме в България.
 Аз също знам,че се опипват ръбчетата на фонтанелата.
 В България се отнасят по-сериозно към всичко и си го заведох да го видят детето,като се прибирахме-тук са малко джаста праста и ме е страх да не пропуснат нещо.Тук на ортопед не се ходи,фонтанелата не са ни гледали с ехограф,до сега никакви изследвания не са ни пускали.На педиатър се ходи само ако детето ще се ваксинира-иначе не било нужно. 8O
 Като се роди малкият и чак на 3-тият ден разбраха,че е с мноого ниска кръвна захар ,а аз съм имала гестационен диабет и се наложи да бъде на системи и в кувьоз.А 10 дни преди да родя,ми викаха,че е 2600гр.,а той се роди 4,045кг. един месец по-рано.Като бях бременна,вместо да ми пускат изследване за кръвна захар и белтък(щото бях с прееклампсия),те не го направиха нито веднъж,а всеки месец ми пускаха само токсоплазмоза.
 Уф много се оплеснах от темата - сори,ма се ядосах.
<br />
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
лято е. извеждаите бебетата навън повече. това е по - важно от даването на вит. д. 
Да, това лекува всичко.
Ама ние тук нали сме кухи лейки и никоя не се сети да си изведе детето навън. Все в чекмеджето ги държим.

п.п. пише се фОнтанела.
Миии ако се бях замислила можеше и да проверя, ама нали както казах по-горе...
Вече ще знам.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
лято е. извеждаите бебетата навън повече. това е по - важно от даването на вит. д. 
Да лято е ама дего това слънце.Ден,два и за трети може само да е щастлива случайност със слънце останалите дни от седмицата са с дъжд  :(
*
Спокойно момичета, човека е лекар, само иска да помогне, не го "изяждайте' :wink: