0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте, момичета! Зная, че по темата има много материали и все пак много майки не се замислят за рахита /поне при мен се случи така/, докато не чуят диагнозата от лекар. След третата консултация на сина ми педиатърката каза, че има начални симптоми на рахита. Той е в четвърти месец и не са му правени някакви изследвания за рахит, но като се зачетох в статиите, които намерих, открих, че имаме всички първи симптоми, за които се споменава:
- обилно потене, особено при хранене
- неспокоен сън /всички казваха че просто такова ми е бебето/
- въртене на главичката ту в едната, ту в другата посока; стряскане
- лесна раздразнителност и нервност
- деформация на главичката /сплескана му, тъй като предпочита да спи на една страна/
- по-пълничък е от нормалното /тук вината е може би моя/
От втория месец му давам по две капки вигантол дневно / по предписание на педиатърката/; правим масаж и гимнастика всеки ден; изведох го на 10 дни и нямаме ден без разходка. Освен да увелича продължителността на разходките и да го излагам на повече слънце не зная какво повече да направя.
Моля ви споделете опит и дайте съвети за профилактика.
Благодаря ви, че ви има!!!!!
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Абе тез симптоми, които си ги описала са малко условни и вторични според мен.
Ти на обикновен педиатър особено в БГ не вярвай , че детето ти има рахит.
Дано като се върне Бърди да пише по темата.
*
Пуснете изследвания, иначе си говорим на изуст.
Повечето от тези "симптоми" ги има всяко бебе.
Ани, чела съм в темата на Бърди, че за да се установи рахит, се правят изследвания. Не мога да ти кажа точно какви, но говори с вашия педиатър и ги направете. Не така наизуст да ти говори и на теб да ти се пука сърцето. Иначе от това, което си изброила, без последните две, и моят син ги има.

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
*
Ели също ги имаше изброените симптоми и д-р увеличи капките от 2 на 4 за 20 дена.Наддаваше бързо, обилно потене,въртеше си главата докато спи,стряскаше се от най малкото.Не съм правила изследваия.Може би е съвпадение, може и да не е незнам, но след увеличаване на дозите Вигантол тези симптоми преминаха.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Да, обикновен педиатър го преглежда на стандартна консултация. Каза, че изследвания ще направим следващия месец, ако е необходимо. Дотогава само да го наблюдавам /въпросните "симптоми" може и да изчезнат/ Но дотогава ще ми се пръсне сърцето...
*
Защо не опиташ с някой от бабешките методите за лечение на начална форма на рахит, ако не друго, поне няма да навредят:
1. Солени бани - тонизират мускулатурата. В часовете за къпане поставяме морска сол (1-2 лъжички) във водата, след което бебето се оставя де лежи там, без главата. След това къпем бебето нормално. Правят се 10 процедури всеки ден или през ден. Ако има подобрение, повтаряме след 15 дни. След самата процедура мажем бебето с крем.
2. Преоцедури с орехова шума. По същия начин потапяме ббето във вода, в която е киснала орехова шума, като е добре водата да е престояла преди това на слънце.

Имам ги от училитещето за родители, което посещавахме с мъжа ми, надявам са да са ти от полза.

Пожелавам ти успех!
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Не си спомням дали Марио е имал тези симптоми, но и аз като бебе и той имаше нещо друго, което много прилича, но не е рахит. Личната ми е педиатърка от 100 години и каза, че това е много често срещан симптом при децата. И лекарки, които не са го срещали ги бъркат.
Тези деца не могат да усвоят витамин Д от капките вигантол или които и да са други. А този витамин Д си е част от решетката на калция. Без него и калцият се усвоява по-бавно. В резултат на това ръбчетата на фунтанелата остават по-меки. Самата фунтанела се затваря по-късно и не си спомням още какво.
За да се избегне това на времето на децата са им правили в по-големи дози това витамин Д. Явно тогава е било на инжекции и те са се оправяли. Преизчислени в капки вигантол това количество отговаря на 10 капки на ден. И това дори и през лятото, когато на другите деца им го спират.
Марио се оправи така. Единственото друго, което сме правили е това с ореховата шума. На мен ми беше казала колко листа да ги варя във вода и с тази вода къпем детето. Това май е за заякване на мускулите все пак, но не пречи. Единствено имай предвид, че тази вода, ако е по-концентрирана люти на очите.
Наистина фунтанелата му се затвори след като беше навършил две години. Не зная точно кога, но на две все още се чувстваше, че не е съвсем затворена. Главата му обече си е нормална, за разлика от производителите на детски дрешки.

Разликата при нас е че това нещо не ме панира. педиатърът ми го обясни спокойно и не направи опит да провери до колко са ми еластични нервите. Освен това и аз съм го имала и нито краката ми са приви, нито главата.
Моят съвет е да потърсиш и друго мнение и да се уточни дали става дума наистина за рахит или е това, което ти описах. Не се втелясвай в симптомите - те са толкова общи, че сигурно при всяко дете ги има.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
При нас ги има същите симптоми без последните два-единия,е защото сме злояди и по килограми вървим с един месец назад.За главата слагам я да спи по гръб и тя си определя посоката на спане.Отначало и на нас ни казаха ,че потенето е начален стадий на рахит и аз също бях луднала и питах къде ли не и на няколко частни педиатри я водех.В понеделник последно ми казаха ,че нямаме рахит.При 50% от бебетата се получавало потене.
*
лято е. извеждаите бебетата навън повече. това е по - важно от даването на вит. д. 
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Рахит се доказва с два вида изследвания:

1. кръвни тестове - на алкална фосфатаза и калций (ако не ме лъже паметта)
2. рентгенова снимка на китката

останалото са спекулации.

п.п. пише се фОнтанела.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
лято е. извеждаите бебетата навън повече. това е по - важно от даването на вит. д. 
Нали слънцезащитните кремове пречат на усвояването на вит Д?
*
лято е. извеждаите бебетата навън повече. това е по - важно от даването на вит. д. 
Нали слънцезащитните кремове пречат на усвояването на вит Д?
хм, не става дума да опичаме децата като пилета на грил... за малко без крем или само с хидратантен такъв, без да ги събличаме съвсем, без да ги извеждаме след 12...
*
Благодаря на всички за подкрепата. Организирала съм се за повече разходки покрай морския бряг /живеем в Бургас/, а след няколко седмици ще отидем за седмица и на планина. Директно на слънце не мога да го оставя, защото е много беличък и веднага се зачервява и обрива. Ще давам вигантола и ще правим слънчеви бани до следваща консултация, а след това ако се наложи, ще ходим при специалисти. Още веднъж благодаря!
*
лято е. извеждаите бебетата навън повече. това е по - важно от даването на вит. д. 
Нали слънцезащитните кремове пречат на усвояването на вит Д?
хм, не става дума да опичаме децата като пилета на грил... за малко без крем или само с хидратантен такъв, без да ги събличаме съвсем, без да ги извеждаме след 12...
Не съм си и помислила, че става дума за опичане  8)
Зададох въпроса, защото търся златната среда
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Жори има всички изброени симптоми,но никой не ни е казал до сега,че има рахит-нито педиатърката тук,нито д-р Масларска,при която го водих като си бяхме в България.
 Аз също знам,че се опипват ръбчетата на фонтанелата.
 В България се отнасят по-сериозно към всичко и си го заведох да го видят детето,като се прибирахме-тук са малко джаста праста и ме е страх да не пропуснат нещо.Тук на ортопед не се ходи,фонтанелата не са ни гледали с ехограф,до сега никакви изследвания не са ни пускали.На педиатър се ходи само ако детето ще се ваксинира-иначе не било нужно. 8O
 Като се роди малкият и чак на 3-тият ден разбраха,че е с мноого ниска кръвна захар ,а аз съм имала гестационен диабет и се наложи да бъде на системи и в кувьоз.А 10 дни преди да родя,ми викаха,че е 2600гр.,а той се роди 4,045кг. един месец по-рано.Като бях бременна,вместо да ми пускат изследване за кръвна захар и белтък(щото бях с прееклампсия),те не го направиха нито веднъж,а всеки месец ми пускаха само токсоплазмоза.
 Уф много се оплеснах от темата - сори,ма се ядосах.
<br />
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
лято е. извеждаите бебетата навън повече. това е по - важно от даването на вит. д. 
Да, това лекува всичко.
Ама ние тук нали сме кухи лейки и никоя не се сети да си изведе детето навън. Все в чекмеджето ги държим.

п.п. пише се фОнтанела.
Миии ако се бях замислила можеше и да проверя, ама нали както казах по-горе...
Вече ще знам.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
лято е. извеждаите бебетата навън повече. това е по - важно от даването на вит. д. 
Да лято е ама дего това слънце.Ден,два и за трети може само да е щастлива случайност със слънце останалите дни от седмицата са с дъжд  :(
*
Спокойно момичета, човека е лекар, само иска да помогне, не го "изяждайте' :wink:
*

    eleonor

  • ****
  • 1075
  • БEA -ПРЕКРАСНА I CИМЕОНчЕ- БОНБОНчЕ-ОБИЧАМЕ ВИ
Ами и моето дете ги има тези симптоми, без 1 и никой тук не ми е казвал, 4е може да е рахит :? аз 4ак сега се замислих за това и тези капки дето ги споменавате задължително ли се дават на всяко дете :oops:?
на мен педиатърът не ми е казвало, 4е трябва да се дава витамин Д
И аз съм ядосана като теб З22, като си бях в България съЩо педиатърът не ми каза такова неЩо



Beatris - 13.01.2008
Simeon- 19.01.2009

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
*
В България се отнасят по-сериозно към всичко и си го заведох да го видят детето,като се прибирахме-тук са малко джаста праста и ме е страх да не пропуснат нещо.Тук на ортопед не се ходи,фонтанелата не са ни гледали с ехограф,до сега никакви изследвания не са ни пускали.На педиатър се ходи само ако детето ще се ваксинира-иначе не било нужно. 8O
 
не знам къде е това "тук", но казаното е коректно... по сериозно се отнасяли... само че тези неща не са от значение за поставяне на диагнозата...

@ Тамара - най честите случаи на рахит които съм виждал, впрочем и при вас е било така, са били поради не усвояване на вит. д от храната, свързано с вроден дефицит. Така че и по 1 л вит. д да давате през устата няма да има никакъв ефект - просто не се усвоява. в този случай се използва инжективна форма вит. д или облъчване... което защо е нужно когато сме в началото на лятото и слънцето още не е много силно, а е много по високо ефективно от всичко друго?
« Последна редакция: Юни 14, 2008, 01:29:50 am от tonev »
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
за Белгия става въпрос.
<br />
*
Ами и ние ги имаме по4ти вси4ки описани симптоми (без последия),ама нямаме рахит.И моето мнение е ,4е тия симптоми ги има по4ти всяко бебе .И не съм съгласна ,4е в Белгия се отнасят несериозно ,правят се изследвания винаги ако има съмнение ,но ако няма нужда и детето е в перфектно здраве ,за6то да се търси под вола теле ,ако трябва да го изследват за вси4ки болести -ми те са милиарди.И това за първи път го 4увам ,4е детето се води на педиатър само за ваксини.Ние ходим  всеки месец ,а като е болна отделно.З22 ,ако ходите в One там е само за поставяне на ваксините и гледат цялостно детето и ако няма проблем ,по живо по здраво си ви изпра6тат ,не правят изследвания и не лекуват детето .За вит Д ,в БЕ е препоръ4ително да се дава всеки ден до навър6ването на годинка и задължително зимата и есента до навър6ване на 3 годинки...Във всяка страна е разли4но ,във топлите страни ,може и да не се дава вит Д .
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
@ Тамара - най честите случаи на рахит които съм виждал, впрочем и при вас е било така, са били поради не усвояване на вит. д от храната, свързано с вроден дефицит. Така че и по 1 л вит. д да давате през устата няма да има никакъв ефект - просто не се усвоява. в този случай се използва инжективна форма вит. д или облъчване... което защо е нужно когато сме в началото на лятото и слънцето още не е много силно, а е много по високо ефективно от всичко друго?
Да така е. Но едва ли има майка, на която като й кажат , че детето има нужда от слънце да не го извежда. Аз съм висяла по пейките през лятото от 8 сутринта до 22 вечерта само с прекъсване от 12.30 до 16. И на дъжд и на вятър и на всичко сме били навън. Не е боледувал, за да ме притеснява времето, така че и зимата все си бяхме навън. Само веднъж му бях изгорила малко крачетата иначе и до сега като се изпържи цял ден на слънце после е като почернял на потник, не гори. Ама явно само това не помага.
А през устата съм му го давала, защото така ме е съветвала педиатърката. Сега като знам ще си намеря лекарка, която да го инжектира. При първо дете няма от къде да знам. Сега, за второто е много по-различно.
А и все пак първото си проходи навреме, започна да седи веднага щом го сложих. Само дето аз от страх го сложих да седи на 8 месеца. Тогава и за пръв път го сложих в кенгуру. Не е имало други притеснения и съмнения.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Шакира-ходим си в Монс в болницата,а не на тези безплатните.Този месец примерно нямаме ваксина и чак другият ни викат.А една приятелка си заведе бебето на 5м. и лекаря чак се обади на регистратурата да не дават часове на бебетата,ако не е време за тях(демек не е време за ваксинация)и трябвало на 6м да го заведе. 8O
 А и не съм съгласна,че трябва да се правят изследвания чак ако му има нещо на детето-то тогава ще е късно вече .На съседката в София им предписаха специални гащи да носи бебето,заради проблем с крачетата-е как ще го видят тук като ехография не правят.
<br />
*
ами теста за луксация се прави след раждането на 2 рия ден и на последователните консултации - тои е мануален ,ако има съмнение се назна4ава ехограф след 4 месец ,за6тото тогава се вижда  самата кост на ехографа.Правят доста изследвания след като се роди бебето ,но може след като е бил в кувиоз да са му ги направили без твоето присъствие .За ваксините се правят на 2 ,3,4 месеца ,след това 4ак на годинка и тн  ,незнам как ви слагат ваксините и за6то има отлагане .Изследвания се правят когато детето е болно ,то веднага си проли4ава -има вън6ни белези ,симптоми .Според мене не трябва да си сравняваме децата с ком6иското и с на приятелки ,всяко дете си е разли4но и едното като е носило га6ти незна4и ,4е задължителното на6ето 6те носи .Много интересна е системата в болницата ,в която ходите -в на6ия краи  няма такова не6то -ако има 4асове свобни за моя педиатър -мога да го посе6тавам и по 2 пъти на ден (само да ми е заредене банковата карта  :)),а ако няма отивам в спе6ното ...По принцип не бях съгласна с тебе ,за6тото каза цялостно за Белгия ,а има доста добри и кадърни специалисти и не е хубаво така да се говори на вятъра ...Линк с вси4ки тестове и изследвания на новороденото http://www.med.univ-rennes1.fr/resped/nvne.html
« Последна редакция: Юни 15, 2008, 02:11:55 am от Shakira25 »
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
*
ами теста за луксация се прави след раждането на 2 рия ден и на последователните консултации - тои е мануален ,ако има съмнение се назна4ава ехограф след 4 месец ,за6тото тогава се вижда  самата кост на ехографа.Правят доста изследвания след като се роди бебето ,но може след като е бил в кувиоз да са му ги направили без твоето присъствие .За ваксините се правят на 2 ,3,4 месеца ,след това 4ак на годинка и тн  ,незнам как ви слагат ваксините и за6то има отлагане .Изследвания се правят когато детето е болно ,то веднага си проли4ава -има вън6ни белези ,симптоми .Според мене не трябва да си сравняваме децата с ком6иското и с на приятелки ,всяко дете си е разли4но и едното като е носило га6ти незна4и ,4е задължителното на6ето 6те носи .Много интересна е системата в болницата ,в която ходите -в на6ия краи  няма такова не6то -ако има 4асове свобни за моя педиатър -мога да го посе6тавам и по 2 пъти на ден (само да ми е заредене банковата карта  :)),а ако няма отивам в спе6ното ...По принцип не бях съгласна с тебе ,за6тото каза цялостно за Белгия ,а има доста добри и кадърни специалисти и не е хубаво така да се говори на вятъра ...Линк с вси4ки тестове и изследвания на новороденото http://www.med.univ-rennes1.fr/resped/nvne.html
това от линка ако го преведеш... ех, жалко че тука много хора не са ги чували тези работи...
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Шакира ,може би са ни правени изследвания докато е бил в болницата,но не са ни дали никакъв докумен,нито са ни казали-то не че се и разбирахме де-те не говореха английски,а аз не говоря френски....
 Иначе и на нас така ни слагат ваксините,а на приятелката ми лекаря е американец и той ги слага по тяхната система.
<br />
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Ей, девойки, що не си отворите една тема за белгийското детско здравеопазване, ми спамите тук.

Аз вече тотално се обърках - до каква възраст следва да се дава Вигантол, според теб, Тонев?
*
Ей, девойки, що не си отворите една тема за белгийското детско здравеопазване, ми спамите тук.

Аз вече тотално се обърках - до каква възраст следва да се дава Вигантол, според теб, Тонев?
1 г. по 1 к.
*
Е добре де, а защо на нас ни казаха да го спрем още след втория месец?!?  :?
*
Е добре де, а защо на нас ни казаха да го спрем още след втория месец?!?  :?
преценили са че не ви е нужен. примерно - ако хапвате адаптирано мляко и сте пролетно бебе.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Ей, девойки, що не си отворите една тема за белгийското детско здравеопазване, ми спамите тук.

Аз вече тотално се обърках - до каква възраст следва да се дава Вигантол, според теб, Тонев?
1 г. по 1 к.
Уауу, майка съм за бой - спрях го на седем месечна възраст с идването на пролетта и зачестяване на разходките на вън.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Лятно бебе е моето, давах вигантол само два месца, може би няма и толкова само през зимните месеци, когато нямаше слънце. Да сме пропуснали излизане на вън само 10-15 дена от както е родена и то в големи студове или лошо време. Така прецених, не искам да си правя експеримент с детето, надявам се съм постъпила правилно. Обсъдих го с таткото, попрочетох, доверих се и на Бърди. Кристина изпива огромно количество АМ от самото начало.
На прегледа миналия месец докторката каза, че Кристина по отношение на вит. д няма проблем, и че може и да пропускам вигантола, дори да го спра. Аз съм го спряла много отдавна.     
*
tonev,
благодаря за отговора! Почти пролетно бебе е (26.02.08). Не сме на АМ, изцяло на кърма...
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Даването на допълнителни количества вит Д важи за изключително кърмените деца. Тези на АМ, и изпиващи над 400-500 мл АМ дневно,си го набавят от АМ и повече не е нужно.

"Рахита" е болна тема на Бг педиатрия. Злоупотребите с Вит Д в Бг са ужасни.
Може да давате поддържащи дози Вит Д, но не тези хиляди единици от този силно концентриран "Вигантол".

Отглеждането на децата в сносни житейски условия и честото извеждане за Бг са достатъчна профилактична мярка.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
за Белгия става въпрос.
Какво бебе... в Бг сигурно ще е "с рахит". Който няма... .
Слушайте си белгийските лекари и не се поддавайте на Бг "педиатрични внушения".
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Защо не опиташ с някой от бабешките методите за лечение на начална форма на рахит, ако не друго, поне няма да навредят:
1. Солени бани - тонизират мускулатурата. В часовете за къпане поставяме морска сол (1-2 лъжички) във водата, след което бебето се оставя де лежи там, без главата. След това къпем бебето нормално. Правят се 10 процедури всеки ден или през ден. Ако има подобрение, повтаряме след 15 дни. След самата процедура мажем бебето с крем.
2. Преоцедури с орехова шума. По същия начин потапяме ббето във вода, в която е киснала орехова шума, като е добре водата да е престояла преди това на слънце.

Имам ги от училитещето за родители, което посещавахме с мъжа ми, надявам са да са ти от полза.

Пожелавам ти успех!
Абсолютно нежелателно е да се правят гореописаните неща!
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Защо не опиташ с някой от бабешките методите за лечение на начална форма на рахит, ако не друго, поне няма да навредят:
1. Солени бани - тонизират мускулатурата. В часовете за къпане поставяме морска сол (1-2 лъжички) във водата, след което бебето се оставя де лежи там, без главата. След това къпем бебето нормално. Правят се 10 процедури всеки ден или през ден. Ако има подобрение, повтаряме след 15 дни. След самата процедура мажем бебето с крем.
2. Преоцедури с орехова шума. По същия начин потапяме ббето във вода, в която е киснала орехова шума, като е добре водата да е престояла преди това на слънце.

Имам ги от училитещето за родители, което посещавахме с мъжа ми, надявам са да са ти от полза.

Пожелавам ти успех!
Абсолютно нежелателно е да се правят гореописаните неща!
това ми напомня да кажа че в БГ все още всяка година губим около 2 деца заради процедура наречена "осоляване"... децата почиват в ужасни мъки...
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Защо тези процедури не са желателни?
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Защо тези процедури не са желателни?

Ти като ходиш на море, що вечерта си взимаш душ след плажа, ми не си седиш осолена?
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Защо тези процедури не са желателни?
Защото са:
*без резултат
*опасни
*като манталитет-абсурдни
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Защо тези процедури не са желателни?
Ти като ходиш на море, що вечерта си взимаш душ след плажа, ми не си седиш осолена?
А бе лейди, ми то и бебето се измива. Само го оставяш малко да си се понаблати и после си го сапунисваш и изплакваш нормално.
Аз със сол не съм го правила, само с орехова шума. Ако не го изплакна след месец ще заприлича на цигане от йода, а и дрешките му ще заприличат на "прани, когато са купени".
Аз за пръв път го чух това със солта сега на една училище за бременни. Една акушерка силно го препоръча.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Една акушерка силно го препоръча.
Няма оправия и това е :?
Ореховата шума ми я препоръча най-добрата невроложка във Варна преди две седмици. Същата каза, че детето е изкарало рахит, защото:
-на седем месеца не седи стабилно, подпира се с ръце на пред - котешко седене
-черепът поддава в областта на шевовете
-след като половин час е беснял пред кабинета не иска вече да стои прав
-наблюдава хипотония  8O , така и не обясни какво има предвид
Предложих да пуснем изследвания за рахит - каза няма нужда. Питах защо, каза така
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Да, няма оправия и това си е. :)
Как е малкия, коки?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Как е малкия, коки?
Ще пиша в другата тема какви ги надробихме  :?
Идвинявам се, но в крайна сметка за изключително кърмените деца каква е дневната доза - 1 или 2 капки Вигантол? Педиатърката ни го изписа от 25-тия ден по две капки дневно. И до кога се дава?
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
1капка.
Дава се до около 11-12м възраст, но тук има множество "за" и "против".
Ако извеждате редовно, може да го спрете след началото на захранването.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Благодаря за бързия отговор, докторе. От утре го започваме и ще давам само по 1 капка.
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #50 -: Януари 07, 2009, 20:14:47 pm »
Здравейте! Синът ми е на 4 месеца и половина. Бързо наддава и расте на см. Само на кърма е. Изпотяват му се ръцете, мята глава докато спи и по принцип спи неспокойно. Педиатърката го прегледа днес и каза, че има рахит. Главата му е мека отзад, даже ми даде да пипна - пръстът ми хлътна;(
Каза, че фонтанелата му е добре обаче. Изписа по 4 капки вигантол дневно - 2 сутрин и 2 вечер. Това не е ли много? Благодаря предварително!!!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #51 -: Януари 20, 2009, 15:29:27 pm »
 :(И при нас се потвърди диагнозата РАХИТ.Започнах с калций на ампули,увеличих витамин Д от 2 на 4 капки,сега давам и сироп с 10%калций,но ефект няма.Препоръчаха ми да правя нагревки с кварцова лампа и да се правят упражнения.Кръвен тест никой не  е правил на бебето(той е на 5 мес.)Ако някой може да ми каже кое ще помогне да се оправят нещата :ask: :bori_017:
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #52 -: Януари 20, 2009, 18:21:29 pm »
Е, как се "потвърди" тогава без нужните изследвания?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #53 -: Януари 20, 2009, 18:50:12 pm »
:(И при нас се потвърди диагнозата РАХИТ.Започнах с калций на ампули,увеличих витамин Д от 2 на 4 капки,сега давам и сироп с 10%калций,но ефект няма.Препоръчаха ми да правя нагревки с кварцова лампа и да се правят упражнения.Кръвен тест никой не  е правил на бебето(той е на 5 мес.)Ако някой може да ми каже кое ще помогне да се оправят нещата :ask: :bori_017:

Най-много да изгориш детето с кварцовата лампа и да му повредиш очите.
Хора, нормални ли сте?
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #54 -: Януари 21, 2009, 06:50:51 am »
Ами има симптомите на рахит и 3 лекарки потвърдиха също,така знам че има рахит.Сега като чета ми става ясно и за кръвния тест.а за кварца наистина се прави под лекарски контрол .
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #55 -: Януари 29, 2009, 23:02:40 pm »
Привет, след кръвно изследване с резултати:

Алкална фосфатаза - 351.60U/l    при референтна граница: деца - до 350
Ca                - 2.57 mmol/L  при референтна граница: 2.12 - 2.62
P                 - 2.18mmol/L   при референтна граница: 0.87 - 1.50

се потвърди съмнението за рахит на синът ми, който е на 6 м.
Въпроса ми е колко време да давам по 4 капки Вигантол?
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #56 -: Януари 29, 2009, 23:29:37 pm »
Кое от изследванията смятате че потвърждава диагнозата "рахит"?
Калция и АФ са в норма, а серумният фосфор е леко завишен вследствие гигантските дози Вит Д, които приемате... .
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #57 -: Януари 30, 2009, 18:20:48 pm »
Четрите капки започнахме да ги даваме след препоръка на педиатъра, на база резултатите от изследванията.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #58 -: Януари 30, 2009, 18:38:37 pm »
Да обаче изследванията са добри. И не показват наличие на рахит.
Ако изследванията са първи, и преди тези гигантски дози,още по-зле.
Ако са след гигантските дози показват:

или че
*че може би нещата са коригирани, и е нужно дозата да влезе в разумни граници.
или че
*че е работено на сляпо с големи дози.

Ако децата се хранят с АМ и изпиват над 500мл дневно,ако се отглеждат в човешки условия, вероятността за рахит е минимална.
« Последна редакция: Януари 30, 2009, 18:41:40 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #59 -: Февруари 13, 2009, 04:28:14 am »
Ако децата се хранят с АМ и изпиват над 500мл дневно,ако се отглеждат в човешки условия, вероятността за рахит е минимална.
Докторе това трябва да си го сложите в подписа  :D
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #60 -: Март 11, 2009, 22:32:34 pm »
Искам да попитам за рахита..Ние сме с рахит на 11 месеца сме.Резултатите са Ca-1.49 при стойности 2.02-2.62,алкална фосфатаза 699 при норма600,и фосфор 2.2 при норма до 2.00.Пием 4 капки вит.Д и по 2 4аени лъжици калции и натриев цитрат от 2 месеца.Ефект никакъв.Двете и долни ребра са изпъкнали силно, това е.Друго вси4ко според докторите и е наред.Много глезено дете е иначе, ходи за ръчичка.Не зная вече какво да правя... откакто се е родила сме по цял ден на разходка,кърмена е до 6.5 месеца,лятно бебе.Много ще съм ви благодарна за мнението.И дали ребрата и ще се оправят?Извинете за правописа но кирилицата ми нещо отказа.
« Последна редакция: Март 11, 2009, 22:49:22 pm от Birdie »
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #61 -: Януари 22, 2010, 12:53:01 pm »
Здравейте на всички. При нас също без изследвания и само с опипване на главата педиатърът каза че имаме "начален стадий на рахит",(има и плешиво петно на главата и много я върти) но тя е на 4 месеца и 6 дни и ни изписаха калции и витамин С и 4 капки видамин Д,но повече ме тревожи факта че тя вече 5 дни е с разстройство( изхождания по 5-6 пъти дневно, задължително след всяко ядене и то с много рядка консистенция, като преди това си акаше по веднъж на ден) освен това от началото  е на 6-7 дни (понеже по стечение на обстоятелствата ми спря кърмата)е на Фризовом понеже много повръщаше, което продължава и сега и поради тези две неща (разстройството и повръщането) тя не може да усвои нито един от витамините,а разстройството не спира. Започнах да давам Фризолак и фризовом смесено понеже Аптамила не го иска и то с оризова вода но не спира,а и така ми повръща на фонтан и пак ака час след храненето. Моля ви за нянкакъв съвет защото не знам какво да правя. Забравих да кажа че няма температура и си надава добре.
П.С Извинявам се за дългото писане докторе и ви благодаря предварително :oops:
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #62 -: Януари 22, 2010, 18:30:25 pm »
АБКМ
(поне при нас това се оказа)
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #63 -: Януари 23, 2010, 16:39:09 pm »
благодаря ти много,но възможно ли е да е АБКМ,защото и както писах си яде фризовома от 10-я ден някъде. не знам възможно ли е чак сега да я развие тази алергия.Аз дриго освен ФРизовома и Фризолака не съм й давала.А днес вече не е с разстройство,но ака на всяко хранене и повръща. При вас Тамара кога се появиха симптомите и какви бяха те?
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #64 -: Януари 23, 2010, 17:19:09 pm »
От родилния дом си повръщаше след всяко ядене. Кога по-малко, кога повече...
В края на първия месец получи разстройство - най-вероятно вирус. Аз реших че няма да предприемам нищо. Все пак ми е второ дете и при това доста запечено. Реших че когато се омърлуши, има признаци на обезводняване или поне нещо друго освен разстройството, тогава ще го водя на лекар. Дохранвам с АМ от раждането. Та в този период дохранвах с лечебни млека. А и всеки ден е имало и период от 6-8 часа, когато не ака, после му идва музата...
Ами разтройството продължи доста дълго. 2-3 седмици. На моменти е имало и по 30 изхождания на ден. Не винаги съвсем воднисти. По-скоро кашести. После понамаляха. Стана горе-долу по едно изхождане на ядене.
Тогава не заради разтройството, а заради повръщането реших да пробва с НА млекото. Взех Аптамил НА и всичко се оправи. После пробвах с Аптамил комфорт. Ама пак нещо не ми хареса и останахме на ХА.

И досега си има някаква алергия, макар и по-слаба. И тя е само към пилешките и телешките продукти. Всичко друго си е ОК. Затова твърдя, че не е било рефлукс, а АБКМ.

Не е задължително и при вас да е така.
Ако пробваш с ХА мляко, знай че то е горчиво на вкус. Да не те учуди. Това е защото белтъка там е разграден.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

    daninaa

  • ****
  • 700
  • Все някога ще успеем
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #65 -: Януари 23, 2010, 18:20:14 pm »
Моите близначета са на 1мес и педиатърката ни от 21ден след раждането ни е назначила по 2капки вигантол сутрин в лъжичка мляко.Храня ги по 7пъти дневно с по около 110гр фризолак т.е адаптирано мляко не е ли много тази доза и защо правят така тези нашите лекари?
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #66 -: Януари 28, 2010, 13:39:03 pm »
започнах да й давам Хумана HN и разстройството спря,но акото й стана черно и като пластелин.Сега от снощи и давам Лактана Био,нали уж това било най-доброто мляко та ще видим. А за Аптамила тя не го харесва никак.И сега още не мога да кажа, но ще видим 1-2 дни.Благодаря ти много че се отзова  :)

А за Вигантола и на мен така ми беше назначен по 2 капки дневно, макар че някой смятат че по 1 капка е абсолютно достатъчно,но това е строго индивидуално за всяко бебе.Ние сега пием по 5 капки сутрин,но въпрреки това все още няма резултат и утре сме на изследвания на кръвта,за да видим какво е състоянието,че тя май не го усвоява изобщо и ще се наложат май инжекция  :( Да са ти живи и здрави малките сладури и дано не се налага да го увеличаваш
*
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #67 -: Февруари 01, 2010, 10:21:18 am »
На нас също ни бяха изписали Вигантола по 2 капки на ден,но бебка започна да наддава твърде бързо(900 гр за 2 седмици) и педиатърката увеличи дозата превантивно на 3-4 капки.Така си направих извода,че ако теглото на детето е повечко и витамин Д трябва да е в по-голямо количество,за да се предотврати рахита.

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #68 -: Февруари 01, 2010, 11:02:31 am »
Няма такова нещо, просто.
Не всяко дете,което наддава бързо, задължително е застрашено от рахит.
« Последна редакция: Февруари 01, 2010, 11:50:40 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #69 -: Февруари 01, 2010, 11:29:27 am »
Съгласна съм,за това написах превантивно.

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #70 -: Февруари 01, 2010, 11:56:16 am »
Пак няма такова нещо. Няма такова нещо >>"превантивно да увеличим дозата", защото не всяко дете бързо наддаващо задължително ще развие рахит.

Вит Д се дава като добавка, с цел да се покрият дневните нужди, като тези дневни нужди се изчисляват като едно стабилно количесто единици/дневно, а не като единици/кг телесно тегло, които да трябва да увеличавате с всяко бързо наддаване. Причината деца бързо наддаващи да изпитат недостиг на Вит Д е ИЗНАЧАЛНО ниските дневни дози,които получават, които стават фрапантно несъответни, а не че децата с повишаване на телесното им тегло се нуждаят от повече Вит Д/ кг телесно тегло.

В АМ има Вит Д, който също трябва да се брои.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #71 -: Февруари 01, 2010, 23:36:16 pm »
Благодаря за разяснението,не бях на ясно.А  как да разбера дали наистина детето се нуждае от повишената доза витамин Д?

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #72 -: Февруари 01, 2010, 23:38:36 pm »
Покрийте само дневните нужди. Сметнете и Вит Д от АМ.
Извеждайте често.

Ако има съмнения- изследвайте от венозна кръв нужното.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #73 -: Февруари 02, 2010, 00:00:30 am »
Току-що прочетох,че признак за прекаляване с витамин Д,е безапетитието,а точно това се случва напоследък.Детето изяжда само половината от дозата си АМ.Възможно ли е да й е в повече витамина?Бих искала да я извеждам,но времето не позволява.

*

    _Elfita_

  • ****
  • 673
  • Няма невъзможни неща!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #74 -: Февруари 02, 2010, 00:29:32 am »
Симптоми на рахит мисля нямаме, но се притеснявам да не предозирам Вит Д.От 20 ден започнахме с 1 к., после - 2, през есента - 3.Разходките почти не ги спираме, но аз забравям често да давам вит.Д.Случва се до 3-4 дни и затова педиатърката препоръча да увелича дозата, правилно ли е това?
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #75 -: Февруари 02, 2010, 12:42:46 pm »
Аз може и да ставам досадна,но нямам думи.На колкото различни лекари да отидем толкова различни мнения. Според педиатърът й Йоанна е с "малко рахитче,но ще се справим" с 4 капки Вигантол и калций ( при условие че според мен тя го повръща, понеже всеки път като й го дам след 2мин тя е повърнала). Според един ненатолог в стара загора имаме много сериозен рахит и трябва да пием 5 капки вигантол и 10мл калций,а според последната педиатърка на която я заведохме детето няма никакъв рахит.Мисля вече наистина да й направим изследванията на кръвта, защото ми писна, но ми е чудно защо никой не ни го препоръчва?!
П.С Това за предозирането не го бях чела ,че признак е липсата на апетит.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #76 -: Февруари 02, 2010, 12:49:50 pm »
Рахитът е "болна тема" на Бг Педиатрия по наследство от Руските времена на "Педиатрия пълна с истерия".
Рахитът си има точни критерии за диагноза и вече много точни критерии за даване на Вит Д. И независимо от факта че, дозите на Вит Д дневно вървят към повишение, все пак повече от 1000Е дневно като дневни нужди никой и никъде не поддържа. Освен че Вит Д от АМ СЪЩО трябва да го смятате при изчисляване на баланса.

Внимание! Мекотата на главичките в областта на черепните шевове е НОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ е не е белег на рахит!
« Последна редакция: Февруари 02, 2010, 12:51:41 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #77 -: Февруари 02, 2010, 13:12:03 pm »
"Внимание! Мекотата на главичките в областта на черепните шевове е НОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ е не е белег на рахит!"
И на мен точно това ми каза последната педиатърка.
Може ли да попитам тези кръвни изследвания с направление ли са или ги правят само в специализирани частни лабораторий,понеже като попитам педиатърът за тях все се прави че не ме е чула. Толкова ли е сложно не знам.
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #78 -: Февруари 15, 2010, 12:09:18 pm »
Ние най-накрая се изследвахме (по мое изрично настояване) и сега както "нямахме рахит" положението се оказа "много сериозно"  (ALP -1705, Ca-2.05, PHOS-1,96)
 Може ли да ми кажете дали наистина е тежко положението и как да накарам бебка да го пие този Калций или по-скоро да не го повръща.
педиатърът каза да започна да я захранвам с телешко месо,което за мен е абсурдно понеже тя до сега е само на АМ и то Лактана био и вече на 5месеца.
Моля помогнете,наистина не знам какво да правя и на кого да вярвам  :(
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #79 -: Февруари 15, 2010, 14:08:25 pm »
Направихте ли ретнгенография на ръката (китка)?
Изследвахте ли 25-OH Vit D и 1,25 Вит Д?

Колко единици Вит Д давате сега? какъв е вида Вит Д, който давате сега?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #80 -: Февруари 15, 2010, 21:46:59 pm »
ами други изследвания освен тези не са правени,нали ви казах че едва успях за тези да се преборя.Дневната доза е 5 капки Вигантол сутрин на гладно и два пъти по 5мл клациев глюконат,но нали ви казах ,че него задължително го повръща.
А тези показатели са след вече 30 ампули Калций 4капки Вигантол от близо 40дни,преди това бяха по 2на ден.Иначе казаха че мускулнит й тонус е много добър,не е отпусната дори много стегната,но мисля че тя изобщо не усвоява това,което й давам.
Доколкото виждам АФ е адски висока,дори педиатърът каза че сме на ръба на максимума и това е основанието за диагнозата рахит
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #81 -: Февруари 15, 2010, 22:23:02 pm »
Има и други причини за висока АФосфатаза освен рахит.
Без да имате данни за Вит Д кръвни концентрации и рентгенография на китка е трудно да свържете толкова високи стойности на АФосфатаза (ако не са грешка) с рахит точно. И при Вас стойностите на фосфора са нормални (1.4-3 ммол/л). Освен това кръвните калциеви нива трябва да се коригират съобразно серумният албумин ( коригирани калциеви нива).
Ако наистина е рахит, стойностите на АФ се нормализират бавно.

За съжаление днес сме на такъв етап че без точни и пълни изследвания няма диагноза. И всичко казано без нужната подкрепа на данни от изследванията е без смисъл.
« Последна редакция: Февруари 15, 2010, 23:05:10 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #82 -: Февруари 15, 2010, 23:09:28 pm »
http://www.webapteka.ru/drugbase/name3269.html

За да добиете представа:

"...Если ребенок редко находится на солнце или его кожа гиперемирована, разовую дозу увеличивают до 400 тыс.МЕ, вводят также 1 раз в полгода (до 5 лет). "

Значи ако кожата на детето е хиперемирана (зачервена) това било показател да дадем 400.000Е Вит Д (моля?).
При дневни нужди за деца вариращи между 400-600Е. Отделно как заключихме че зачервената кожа е белег на рахит? Руски глупости... . Колко деца изтровиха с тези гигантски дози Вит Д... .
« Последна редакция: Февруари 15, 2010, 23:27:12 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #83 -: Февруари 16, 2010, 10:01:42 am »
Много ви благодаря докторе,ще настоявам да й направят и другите изследвания,които споменахте по-горе.
За съжалние обаче в днешно време се поставят диагнози с лека ръка,без никакви изследвания само и само да пестим направления и пари.
Не мога да си обясня кой човек би живял с идеята че е увредил или не е помогнал на дете,но "разни хора,разни идеали"
Още веднъж благодаря и всичко хубаво ви желая!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #84 -: Февруари 22, 2010, 20:02:52 pm »
повторихме изследванията,както ни посъветвахте и новите резултати от 20.02.2010 са това ALP-535,10 -, Ca-2.65, PHOS-1,78 в сравнение със старите от 12.02.2010 (ALP -1705, Ca-2.05, PHOS-1,96)
Знам че прекалявам,но според мен това не е нормално и не е възможно такава голяма разлика само за 8 дни при условие, че не приема калций

Сега ще ги потретим,може би ще излезе четвърто
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #85 -: Февруари 22, 2010, 20:06:57 pm »
Грешна АФосфатаза... често се случва.
Направете рентгенография на китка- ако няма данни за рахит- давайте само дневната доза вит Д -400-800Е (смятайки и Вит Д от АМ).
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Здравейте на всички! Аз се регестрирах от скоро, защото прочетох че тук много си помогате взаимно. А аз имам нужда от помощ съвет.
Моята буболинка е на 3 месеца и 12 дена. От началото на втория месец за сажеление е на АМ поради мои здравословни проблеми. Тя се рпди с малка фонтанела за това не сам и давала витам Д -Вигантол по препоръка на ортопеда, който прегледа тазобедрената кост. Ходим на две педиатърки. Сега се установи че има начален стадий на рахид-обилно потене, въртене на главичката, неспокойство, страх с изцъкляме на очичките. Сега едната лекарка казва че трябва задалжително да се започне с Вигантола по 2 капки първите 20 дена и после по една още един месец. Само че мен ме притеснява фонтанелката, защото наистина е малка и четох че е по-опасно ако тя се затвори бързо. Незнам какво да правя. За това ви моля ако някой има вече такъв опит за съвет. Благодаря ви предварително.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Ако главичката на детето е в норма, и нараства нормално, за фонтанелата не би трябвало да се безпокоите.
Ако детето изпива сумарно над 500мл АМ дневно, може да оставите само 1к Вит Д дневно.

Ако имате съмнение за рахит-направете изследвания.
« Последна редакция: Юли 12, 2010, 22:28:46 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Много много благодаря за отговора. Тя яде по 150мл. 5 пъти на ден. Главичката и нараства нормално. Само на килограми е наддала малко повече. Ще и направя кръвна картина. Отново много благодаря.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
НЕ кръвна картина, а Калций, Фосфор, Алкална фосфатаза и нива на Вит Д (1-25 ОХ).
По преценка за рентгенография.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Само да допълня че тези 5 пъти ядене са за 24 часа. Понеже сте писали 500мл. дневно, което ме накара да се замисля.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
5х150 = 750 мл/дневно.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Прочетох,че при рахита има забавяне на растежа на зъбките,а на малката и избиха долните резци.Това трябва ли да ме успокои или не е гаранция?

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Важи за тежки, крайни форми на рахит.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Д-р Birdie, моля за съвет!
Днес бяхме на преглед при частен педиатър. Поводът беше друг, но между другото лекарката установи, че на детето отзад на тила в дясно е по-мека главичката. Показа ми-пръста при натиск хлътва. Според нея трябва да даваме по 3 капки Вигантол 15 дни и след това да продължим по 2 капки, като периодично се проверява дали се втвърдява главичката. Фонтанелата се е затворила. Според Вас не е ли твърде много тази доза? Малкият е изключително на кърма, но по съвет на педиатъра в болницата която родих давах Вигантол след като детето навърши месец в продължение на около месец по 2 капки. Обясни ни, че след като започнем да излизаме активно навън и времето е хубаво, няма нужда да се дава. Роден е 3150, а на последната консултация на 05.07.2010 беше 7100
В интернет прочетох за симптоми за рахит и може да се каже, че почти всички ги имаме. Изпотяване на крачетата и главичката отзад /това е от скоро/, Стряска се от нищо /това е от как се е родил/. От една две седмици забелязвам, че има нещо като тик. Не знам как да го обясня....все едно съм му дала нещо много гадно за ядене и се потриса :) Иначе е доста жилав, още от раждането почти сам държи главичката си изправена. От доста време се обръща по корем сам. Всички казват, че изглежда по-голям за възрастта си, дори и педиатрите които са го преглеждали.
От изчетеното в интернет, оставам с впечатление, че предозирането с вит. Д е също доста опасно, така че в момента съм доста притеснена и не знам как да постъпя.


*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Направете изследвания, ако имате съмнение за рахит.
До 2 капки е разумна доза за кърмени изключително.
Не знам къде сте натискали, но мекотата в областта на шевовете е физиологично явление и не е белег на рахит.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Точно в областта на шевовете...
Ще направя изследвания на кръв, които препоръчвате. Само не си спомням дали в темата сте коментирали има ли значение от вена или от пръст, за да не правим пак нещо наполовина както трябва :)
Ще давам по 2 капки за сега.
Благодаря за пореден път, докторе. Действате ми като валериан ;)


*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Само венозна кръв... преценете дали си струва обаче. Ако се решите- обезателно и нива на Вит Д ( 1,25 ОХ Вит Д).
Мекотата в областта на шевовете е физиологично явление, и не е белег на рахит. Значи- най-важният Ви "белег" отпада.
Колко бебета се стряскат и потят... ако това е белег на рахит само по себе си... .
« Последна редакция: Юли 23, 2010, 00:21:24 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Сега си спомних как се изрази педиатъра за омекването... "крайно отабис" /или нещо подобно/

За изследването в такъв случай си мисля, че може да изчакаме консултацията след 1 месец. Тук на 6 месеца правят задължително ПКК и т.н. и така или иначе ще ни дупчат.


Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #99 -: Февруари 18, 2011, 10:16:20 am »
здравейте д-р Бърди преди време ви запитах по друга тема и вие ми помогнахте,за което благодаря сега отново имам притеснения.А те са следните :бебето е на 2 месеца и 10дни има плешиво петно отзад на главичката незнам дали не е паднала от протъркване защото спи по гръб и често си върти главата,също така се стряска на сън ,най много ме притеснява факта че когато го храня главата му става много топла просто при допир не се изпотява когато е легнал корема му става плосък .за втория месец е наддал само 600 гр храни се само с ам и приема 2 капки вит.Д от 20 ден.при консултациите не се установява проблем ,но ние се притесняваме дали изброените неща са симптоми на рахит или нещо друго.Особенно затова че главичката е топла,а реално няма температура.Това е за сега което се сещам .Благодаря.
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #100 -: Август 01, 2014, 07:51:35 am »
Здравейте,
Темата е доста стара, но се надявам все още някой да я проверява и да ми помогнете.
Дъщеричката ми е на 2 месеца и половина и се притеснявам да не е развила рахит заради следните "симптоми" и предпоставки:

- неспокоен сън (често си върти главичката наляво-надясно и вселдствие косичката и рано започна да пада)
- първият месец ми наддаде с 1,4 кг.
- на последната консултация, педиатърката й опипа гръдния кош и каза, че имало "топчета" и витамин Д не й достига и да й давам 1 седмица по 2 капки на ден, а на следващата седмица - по 1.

Малко допълнителна информация:
- на смесено хранене е- приема по около 350 мл адаптирано мляко на ден
- витамин Д давам по 1 капка на ден след първи месец
- родена е на 15 май
- всеки ден сме навън- без значение от метереологичните условия
- Фонтанелата каза, че е добре.
- Детето е много активно и дума не може да става за вялост и отпусналост на мускулите (тя вече се обръща сама)

Естествено след този коментар на педиатърката, аз изчрично попитах да не е рахит, тя ми отговори, че не било.

Само, че за мен това не е достатъчно, защото т.нар. "топчета", които напипа, би трябвало да са тези удебелявания на ребрените хрущяли, което ако е факт според мен не е за подценяване.

Наясно съм с изследванията, които трябва да направя, за да съм сигурна, но тъй като все пак става въпрос за вземане на венозна кръв и освен т.нар. "топчета", другите симптоми не са сами по себе си показателни или сериозни ми се иска да проверя с още един специалист преди да премина към вземането на кръв.

По моя логика, би трябвало да я заведа на ортопед. Може ли да ми кажете дали това е правилният специалист.

Идеята ми е да напипа и той тези "топчета" да погледне като цяло положението с костите, главичката и да ми каже дали според него трябва да продължаваме с изследванията.

Какво е вашето мнение и съвет?

Благодаря много,
Розали
*
Re: Рахит - диагностициране, профилактика и лечение
« Отговор #101 -: Август 23, 2014, 16:20:26 pm »
Здравей  :)
Никога не е излишно второ лекарско мнение. Щом се притесняваш - потърси и друг лекар. По принцип по ЗК се полага преглед при ортопед след раждането на детето (мисля че беше при първата консултация след раждането, извини ме, но вече съм позабравила някои неща). Към 6-я месец отново се препоръчва  преглед при ортопед.

Надявам се притесненията ти да не са основателни и всичко с бебка да е наред  :)