0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, момичета! Назначиха ми изследване на прогестерона на 21-я ден след поредния цикъл! През ноември направих спонтанен аборт в 14(!)-та седмица. Едва сега успях да се свържа с подходящ гинеколог, и тя ми назначи това като серия изследвания. Предстои ми друго изследване на пролактин и още два хормона, (в началото на следващия цикъл), ама не мога да разчета добре. Та - имате ли идея какво се търси с това?
*
Прогестерона се пуска 7 дни след доказана овулация.А останалите LH FSH PROLAKTIN от 3-5 ден на МЦ. Предполагам че тях имаш впредвид. Това са все репродуктивни хормони.Най добре питай док защо ти ги е назначила. Успех!
изследване на прогестерон се прави за да се види дали има овулация изобщо не само след 7 ден от доказана такава.аз имам такав проблем и ми правиха дори и стимулация на яичниците.но никакав помен и от такава.след което се останови че трябва да ми се прави лапароскопия,но ако ме питаш мен не се навиваи.аз не се навих и забременях и така и не можаха да разберат лекарите точно как. :D.сега сам в третия месец. знаи че в медицината никога 2+2 не е равно на 4
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
по принцип, прогестеронът е най-висок 7 дни след овулацията. чрез изследването на прогестерона тогава, се следи дали отделяш добри яйцеклетки, дали лигавицата на матката се развива добре и т.н. това си е част от изследването на репродуктивната система.

обаче...

повечето обикновени гинеколози, които не са много навътре в репродуктивните проблеми или не искат да си усложняват живота, назначават изследването на прогестерон именно на 21-вия ден, водени от статистическите данни в учебниците. а те са, че средно цикълът на жената е 28 дни, средно овулацията настъпва на 14-тия ден и следователно, пикът на прогестерона (който е 7 дни след овулация) се пада на 21-вия ден. затова и ти казват - изследвай прогестерона на 21-вия ден.

да, ама при всяка жена е различно. ако цикълът е с 2-3 дни по-дълъг или по-къс, тая математика отива на кино. също така, ако жената не овулира точно 14 дни преди следващата менструация, а има по-къса лутеална фаза, също няма да се уцели пик на прогестерона по тоя начин.

правилното е да се проследи кога настъпва овулацията (чрез преглед с ултразвук, кръвни изследвания и/или тестове за овулация) и прогестерон да се изследва 7 дни след този ден.

в сайта на Зачатие има доста информация за репродуктивните хормони и тяхното изследване. горещо препоръчвам да потърсиш и да прочетеш.
« Последна редакция: Април 05, 2008, 11:34:05 am от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Може би твоята гинеколожка се води от спонтанния ти аборт. Прогестерона пази плода ,ако мога така да се изразя.. Може би тя се съмнява че имаш нисък прогесерон и за това не си задържала плода...

Обаче,ако ти е дълъг цикъла ,на 21 ден може и да не отчете реален резултат.Както те е посъветвала Jam,по-добре проследи овулацията си и тогава изследвай хормона,иначе другите са ясни на 3-я ден от цикъла..
аз искам да ви дам пък един пример за размисъл-януари месец имах О. /непомня датата трябва да погледна,установена с ФМ и тестове за О./ в един от понеделниците,а в петъка същата седмица док поиска изследване на прогестерон/падаше се 22 ден от МЦ/,аз го попитах не трябва ли да е 7 дни след О. ,а той каза че не е от такова значение..
понеже съм си тома неверни/въпреки ,че този лекар е един от най хвалените в софия и форума/ ,реших да си пусна и кръв на 7 ден след О./както бях правила предишните месеци по-ваши съвети/..резултата беше,че и от двете изследвания стойностите бяха малко над средата за съответните референтни граници/въпреки че са правени в различни лаборатории/!даже тогава бях питала  как е възможно на 4 ден след О. и на 7 ден след О. прогестерона да е все по-средата на референтните граници???никой не успя да ми отговори :wink: !може би наистина док е бил прав и няма чак толкова значение за два-три дни..
п.п. ще пейстна и стойностите - ...ами при док изследвах на 4 ден след О. прогестерона и беше 45.29(5.3-86nmol/l)
a на 7 ден след О. си ги пуснах на своя глава(заради наученото тук във форума) в кандиларов-15.93(1.7-27)
...
въпросът си тогава съм го задала "графиката на любопитка" /на 12 страница е май../
и сега продължава да ми е интересно как така и на 4 ден и на 7 ден след О. прогестерона е все по-средата на референтните граници...???
« Последна редакция: Април 05, 2008, 12:50:01 pm от любопитка »
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
*
Здравей Любопитке,радвам се да те видя.. :) А може би те са си горе долу в едни стойности през цялата ЛФ,но за най-сигурно да се пускат на 7 ден...Единственото в което аз съм сигурна е че за тези неща няма точност 100% и че всеки е абсолютно индивидуален.. За това пък хората ,които сигурно доста са изследвали,са усреднили по накакъв начин времето за изследване...
и аз така си помислих любче  :D,защото док.владимиров тогава като поиска на 22 ден прогестерона и го попитах не трябва ли на 7 ден сле О....вече обясних по-горе всичко..изрично подчерта,че не е от толкова голямо значение,дали ще се вземе кръв на 4 или на 7 ден след О....Е,експеримента който си направих сама пускайки хормона повторно същият цикъл и на 7 ден след О. доказа мнението на док  :wink:
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
Според мен не можеш да сравняваш резултати от различни лаборатории. Трябвало е да пуснеш и двете изследвания на едно място, за да видиш има ли промяна в стойностите.
независимо,че референтните граници са различни,и в двата случая са по средата стойностите горе-долу..затова ги съпоставям/естествено,че отчитам и това,че са от различни лаборатории :wink:/!както и да е,аз не оспорвам правилото за 7 ден след О. да се изследва прогестерона и ако трябва да го правя пак,ще бъде на 7 ден/дори лекаря да го пусне на друг/,просто исках да ви покажа,че нещата са доста по-сложни и е много индивидуално..,затова ходим на лекар..и както показах с всички обяснения точно лекар ми е казал,че НЕ Е ФАТАЛНО ДА СЕ ИЗСЛЕДВА И ДВА-ТРИ ДНИ ПО-РАНО :D
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
Здравейте отново! Благодаря ви от сърце за мненията! Много са ми полезни всички! Аз изчетох доста информация от сайта, в резултат на което се ... обърках! Както и да е, проблемът е, че не съм в България, а тук ако не идеш с "решението" на проблема си, някак не се получава! То и затова едва сега попаднах  на (може би)подходящия лекар, дано! Но определено овулация имах, а изследването на прогестерона направих точно на 21-я ден. Мен ме е страх обаче, че цикълът ми не е "типичният 28-дневен", а по-кратък. И май ще излезе нещо от типа "дефект на лутеалната фаза", не знам. Има ли някой с подобна диагноза? Какво правите и как вашите лекари виждат желания от нас изход?
Прегръщам ви силно!
 
 Ла бамба , не искам да те връщам назад в миналото , но каква е била причината за аборта?
fatalwomen, така и никой не разбра! От цито-генетичния анализ се оказа, че бебето е било нормално! Аз си го видях - всичко си имаше, миличкото! И ми казаха, че причината остава неясна за съвременната медицина. Това беше втората ми бременност, за щастие имам едно дете, ако ми беше първа - със сигурност щеше да ми е по-тежко, макар в момента много да боли! Всички изследвания са ми в норма, то не че ми направиха много, но основните опасения като тромбофилия и антифосфолипидни антитела отпаднаха. Напоследък откриха antithyroid antibodies, които са 81 (при допустима за нормалното стойност 35). Това е всичко, което знам, за жалост лекарите тук не желаят да задълбочат повече, а аз не знам какво да правя!