0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Току що little_rabbit пусна тази статия в клуба! Дано го направят!


в. ТРУД /08.12.2004

Касата ще плаша за 2000 бебета в епруветка

Диана ГЕНЧЕВА

Здравната каса ще поеме догодина разноските за хормонални препарати на 2000 жени, които ще бъдат оплодени по метода „инвитро", съобщи вчера д-р Иван Букарев, шеф на Националната здравноосигурителна каса. Медикаментите за зачеване на бебе в епруветка излизат средно между 1000 и 3000 лв., в зависимост от състоянието на пациентката. Още в края на миналата година имаше предложение здравната каса да плаща чрез клинична пътека лечението на безплодни жени. Но такава пътека не беше гласувана.
През януари 2005 г. регионалните здравноосигурителни каси трябва да изготвят списъци с жените, които кандидатстват за бебе от епруветка. Те трябва да представят документи с диагнозата си, както и направление от специализирани клиники за ин витро оплождане. Пак от догодина касата ще плаща и за лечението на жените с напреднала остеопороза.
Днес НЗОК ще представи новия си списък с лекарствата, чиято стойност ще поеме изцяло или частично. Напълно безплатни остават инсулините, медикаментите срещу множествена склероза, хепатит, хронична бъбречна недостатъчност.
Частично платени ще са лекарствата за сърдечносъдови и неврологични заболявания.
*

    valshebnica

Труд 08.12.2004г. Касата ще плаща за 2000 бебета в епруветка
« Отговор #1 -: Декември 08, 2004, 11:25:18 am »
Имаш ли по точна информация за условията за кандидатстване, защото от това което знам за момента, много малко от нас ще ги огрее. :(
Ако не са променили нещо в поледния момент, здравната каса ще поеме много малка част от пациентките и критериите ще се: възраст над 35 години, поне две години сключен брак и право само на едно ин витро, всички следващи не се заплащат от касата.
Дано да бъркам нещо... все пак шансовете за успех след 35 години са много малки... няма голяма логика да е така.  :?
*
здрасти
« Отговор #2 -: Декември 08, 2004, 12:05:44 pm »
Здрасти,
Нямам представа как точно ще се осъществи процедурата по финансиране, дори, което още много ме съмнява е това да стане факт все още, макар че горещо се надявам. Вече трети път се чуват тези слухове, а накрая нищо не предприемат.
Освен това една жена се стимулира с лекарства за 1000 лева, а друга за 3000 лева. Те не са ли на твърд бюджет? В смисъл не е ли заделена една конкретна сума за тази цел? Абе неясно е. Струва ми се, че все още само са догадки и прогнози. Моята лекарка като започнахме първия опит ми каза, че процедурите все още не се поемат от касата, но се надявали догодина да се поемат лекарствата.
Не знам за колко пъти става дума, но дори и 1 опит да поемат на двойка, дори и на 2000 двойки да са ... все е нещо и крачка напред ...
Ще почакаме ще видим.
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Труд 08.12.2004г. Касата ще плаща за 2000 бебета в епруветка
« Отговор #3 -: Декември 09, 2004, 09:34:24 am »
Най-важното е, че все пак нещо предприе най-накрая НЗОК!
До колкото чух, още не е окончателно и предстоят преговори и с лекарския съюз!
Дано само тази година да приемат нов Рамков договор! Ако не се стигне до подписването му, както стана миналата година - колкото и да е гадно оставаме само с чакането си!
По-добре би било наистина границата на възрастта да е около 30, защото и на мен ми казаха, че след 35 са много по-малки шансовете!
Да се надяваме нещата да проходят тази година, а догодина да са още по-добре