0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: хистероскопия
« Отговор #320 -: Юли 23, 2014, 23:32:18 pm »
Момичета,
заинтригувахте ме.
Аз превих хистеро в понеделник, за премахване на септум. Секретарката в отделението ми даде бележка с тел. номер, на който да се обадя за "резултата". На въпроса ми "какъв резултат?" само се с погледаха с колежката си, и не ме удостоиха с отговор. Явно се прави хистология на материала.

Това с естрадиола също не го знаех.
Зай, ако имаш време, прати ми някой линк на лични, да се образовам please :)
Re: хистероскопия
« Отговор #321 -: Юли 24, 2014, 06:52:49 am »
Делюжънче, нямам конкретни линкове, просто от всяко търсене в нета по темата ми се набиват няколко факта: възраст (тук сме по-рано от нормалното, но и болестите се "подмладяват", а и все пак аз съм по-близо до 40, отколкото до 30...), хормонален дисбаланс (при мен е ясно изразен), още няколко причини, които не винаги са водещи (като наднормено тегло - общо взето е свързано с повече естрогени).
*
Re: хистероскопия
« Отговор #322 -: Юли 24, 2014, 12:04:15 pm »
delusion22, аз съм правила хистероскопия за махане на септум и хистология не ми е правена. На мен тогава също ми казваха да си взема епикризата като излезе хистологията и после погледнаха и казаха, че то в моя случай нямало.... просто може би повечето хистероскопии се правят за полипи, ендометриуми и прочие и дават стандартно. Но като стане момента ще се обадиш и ще видиш :)
*
Re: хистероскопия
« Отговор #323 -: Юли 24, 2014, 22:03:41 pm »
Момичета, излезе ми резултатът от хистологията от хистерото и резултата ми звучи много страшно:
Маточна кухина: фрагменти от аденоматозен ендометриален полип, част от които с тежки термокоагулационни артефакти. Миометриум със съдов сноп и аденомиоза.
Ендоцервикс: фрагмент от гладка мускулатура с тежки термокоагулационни артефакти, не позволяващи по-детайлна диагностика. Вероятно се касае за аденомиоза.
Коментарът на д-р Персенска беше "Трябва да ти направим много скоростно забременяване". Идеята и е инвитро на ЕЦ. Тази диагноза толкова ужасна ли е, колкото и звучи. Много ме плашат думите "тежки термогоагулационни артефакти" :? Какъв е този съдов сноп? И този ендоцервикс, доколкото разбирам не е просто полип в матката, а се е разпростряло навсякъде  :?
slanceto2, правих хистероскопия в края на ноември '13г. и още една- февруари '14г. Имах полип и аденомиоза. Според мен термокоагулационните артефакти се получават от самата техника на изрязване (електрокоагулация, лазервапоризация .... използват се различни инструменти за електро- и лазерхирургия).
От написаното при теб съдя, че са установили аденомиоза по ендометриума на матката, а също и по цервикалния канал. За съдовия сноп не мога да кажа със сигурност, но предполагам, че като са изрязвали полипа, освен част от ендометриума са изрязали малко миометриум, затова има и съдов сноп. Но това са си мои ръзсъждения и от прочетено (не съм говорила подробно с д-р Персенска).
Освен епикризите, след двете процедури си поисках и CD - вижда се, че аденомиозата е разрастване на лигавицата на по-голяма площ, което те изрязват (остъргват), а полипът е отделно обособен израстък.
Полипът може да е аденоматозен (от ендометриални клетки), но може да е и с друга структура  (клетки от миометриума - изграден от гладко мускулни влакна, фиброзна и еластична тъкан). При мен полипът беше фиброзен. И предполагам затова док. ти е казала, че това няма общо с предишния проблем, тогава образуванието е имало друга структура.

При мен целият този проблем се оформи, защото съм на хормонозаместителна терапия от доста време вече, а и не мога да я спра, та сега целта е да доведем някак нещата до добра лигавица за трансфер, колкото се може по-бързо.

Успех, момичета!  :)

*
Re: хистероскопия
« Отговор #324 -: Юли 25, 2014, 00:32:47 am »
Mousyt, little_rabbit,
благодаря :)

Ако разбирам правилно, естрогените влияят образуването на полип, но не на септум - той си е вроден.

Ще се поразровя за всеки случай :)

офф топик - спел чека ми подчертава "естрогените" и ми предлага да го заменя с "нестрошените"  osi_13  osi_13  osi_13
*
Re: хистероскопия
« Отговор #325 -: Юли 25, 2014, 16:00:05 pm »
delusion22,

И на мен спелчека ми подчертава повечето термини :lol: Сигурно трябва да се добави "специализиран" речник за форума ;)

Иначе за септума - доколкото аз бях чела си е грешка в развитието още в майчината утроба, когато се образуват тези органи и при разделянето маточната кухина вместо да се образува една се образуват двурога матка или матка със септум... това обаче из прочетеното в нет-а. Докторката преди да ми го махнат каза, че без хистероскопия няма как да установят точно каква структура е - можело да бъе плътна или ципеста, а и моят беше толкова голям, че те сериозно мислеха че е двурога а не септирна матка.... след операцията д-р Начев само ми обясни, че едвам го е махнал, защото е много голям и е изрязал колкото е могъл и аз повече и не питах.... а откакто съм бременна ми се е случвало на два пъти при преглед с УЗИ да ми казват, че матката ми е със странна сърцевидна форма и като съм им казвала за хистерото казват, че така вече е ОК.
Та според мен и от септум до септум има разлика....
Re: хистероскопия
« Отговор #326 -: Юли 25, 2014, 19:58:05 pm »
Marsi, незнаех, че мога да си взема CD със запис от хистерото. Винаги ли правят такъв, ако сега си поискам дали ще ми дадат? А иначе на мен ми е изгаряна раничка на шийката на матката преди година и половина чрез лазервапоризация и сега се чудя дали тези клетки на едноцервикса не са всъщност от мястото, което ми горяха тогава, или няма връзка  :? Мисълта за полип някакси я понасям, защото знам, че е едно нещо и може да се отреже, но тази диагноза аденомиоза, т.е. доколкото разбирам явно цялата структура на матката е увредена, ме плаши ужасно много. Много успех и положителни емоции.
*
Re: хистероскопия
« Отговор #327 -: Юли 25, 2014, 22:49:11 pm »
slanceto2, всъщност CD-то съдържа няколко снимки, не цял запис на процедурата. Давала съм заявка за диск при администраторките веднага след процедурата. Не знам за колко време съхраняват записите, но може да попиташ, трябва да им кажеш име и датата, на която е направена хистероскопията.
Аденомиозата не винаги обхваща цялата повърхност на лигавицата (поне при мен е така), и е повърхностно (върху ендометриума).
Не мисля, че има връзка с интервенцията, която са ти правили миналата година.
Разглеждала съм клипчета в  YouTube с хистероскопии за отстраняване на аденомиоза и като сравнявам, при мен е малко.
Не се притеснявай, поговори с док.
Не знам след като се изреже, за колко време може да се образува пак, но предполагам, че е различно при всеки. Може евентуално един-два цикъла преди трансфер отново да направиш хистероскопия за още един оглед преди ЕТ. Аз затова настоявах за втората хистероскопия февруари като си мислех, че следващия месец ще ми е трансфера, но беше тънка лигавицата и го отложихме.
« Последна редакция: Юли 26, 2014, 00:49:18 am от marsi »

Re: хистероскопия
« Отговор #328 -: Юли 30, 2014, 20:40:22 pm »
Момичета, колко време след хистероскопия ви дойде? На мен май ще ми подрани, при хистероскопия на 10 ден, днес ми е 21 и вече ми зацапва, утре чакам истински цикъл. А цикъла ми е 32-34 дни...
*
Re: хистероскопия
« Отговор #329 -: Юли 30, 2014, 23:30:59 pm »
little_rabbit,

на мен днес ми е 16 ден, и много ясно си усетих овуто през уикенда (а МЦ си ми е 28/29 дена).
По моята логика трябва да си ми дойде на време.

 Но ако полипите се образуват в следствие на хормонално влияние, след премахването му, може да има хормонално влияние поради липсата му ...  osi_17  не знам дали мога по-объркано да се изкажа  :oops:

Между другото - по пътя на същата "логика" - не може да се плува в месеца на хистерото, нали? ... а така ме сърби ...банския : (
Re: хистероскопия
« Отговор #330 -: Юли 31, 2014, 06:19:50 am »
Делюжънче, при мен няма ову заради срастванията, т.е. причината да се появява полипа не е премахната. Като че ли имах ЦС на 12-14 ден, но тогава бях със зацапване от самата манипулация и не можа да съм сигурна. А от няколко дни ме боли корема така, все едно всеки момент (или до няколко дни) ще ми дойде. И затова се обърквам.
Хаха, не можело да се плува. В събота бях на басейна  :D Нищо не ми забраниха, до мен имаше една македонка, тя питаше за "баняне", сауна, д-р Стаменов каза ок на всичко. Затова реших, че и басейн може, пък и този е толкова хлориран, че няма накъде.
Re: хистероскопия
« Отговор #331 -: Юли 31, 2014, 07:10:26 am »
Цикълът, в който правих хистерото ми беше 23 дни, а по принцип е 27-29, доста подрани. Но при мен се получи една особеност, в този цикъл съм задържала фоликул, а до сега това не ми се е случвало. На следващия месец правих биопсия и при проследяването се оказа, че съм със фоликул 33 мм. 5 дни утрогестан и направихме биопсията, но пак ми подрани - на 24 ден, но тук вече си мисля, че е от утрогестана.
*
Re: хистероскопия
« Отговор #332 -: Юли 31, 2014, 07:23:58 am »
Хаха, не можело да се плува. В събота бях на басейна  :D Нищо не ми забраниха, до мен имаше една македонка, тя питаше за "баняне", сауна, д-р Стаменов каза ок на всичко. Затова реших, че и басейн може, пък и този е толкова хлориран, че няма накъде.

Ауу Little_rabbit,
жива и здрава да си - в понеделник се мятам. Тук басейна също е много хлориран.

Хайде, дано МЦ не ни изненада :)
*
Re: хистероскопия
« Отговор #333 -: Юли 31, 2014, 08:27:32 am »
След хистероскопия може и да подрани, и да позакъснее, и да е много по-обилен.
По слънчевата страна на улицата
Re: хистероскопия
« Отговор #334 -: Август 04, 2014, 18:19:48 pm »
Днес си взех епикризата. Хистологията е "фрагментиран аденоматозен ендометриален полип с хиперпластични жлези и лимфоидни агрегати в стромата".

Още чакам да ми дойде, но по-скоро си мисля, че последното зацапване трябва да го броя за менструация. Съвсем се обърках  :lol:
Re: хистероскопия
« Отговор #335 -: Септември 27, 2014, 21:41:45 pm »
Момичета, правих хистеро през юни, тогава всичко изчистихме. С аденомиоза съм. Сега 3 месеца по - късно пак се видя петно на лигавицата :-( Толкова ли бързо се равива тази аденомиоза, струва ми се безнадеждно вече.
Марси, знам че ти си правила 2 хистероскопии през 2-3 месеца, това ли беше причината и при теб? Аз си мислех, че поне 6 месеца ще устиска и ще успеем със забременяването. 3 месеца е ужасно малко време, първия месец имах задържан фоликул, послед клиниката в отпуск, миналия месец извадихме яйцеклетка, но не се оплоди и сега пак съм на изходна позиция. Др Персенска днес ми каза само, че това петно я притеснява, но ми назначи прегнил и във вторник пункция. На мен ми се струва, че опита ми е обречен на неуспех. Това, че не мога да се преборя с тази аденомиоза ме съсипва.
*
Re: хистероскопия
« Отговор #336 -: Септември 28, 2014, 23:19:08 pm »
slanceto2, след първата ми хистероскопия, това което видях че са почиствали беше  много, може би повече от половината от цялата повърхност на лигавицата (ако мога да го опиша по този начин). При втората, 3 месеца по-късно, пак почистваха, но беше малко петно. Сравнено с първия път, наистина малко. И тъй като от тогава мина почти половин година, с един неуспешен трансфер междувременно, смятам да поговоря с док.  за още една хистероскопия следващия месец. Не знам вече какво да очаквам, не се чувствам спокойна за лигавицата и ми се иска отново да я погледне преди следващ трансфер.
А това петно при теб, за което казваш, как се видя, на прегледите с вагиналния УЗ ли?

Re: хистероскопия
« Отговор #337 -: Септември 29, 2014, 08:53:16 am »
Да, Марси, на УЗ, бях на проследяване преди пункция. Др. Персенска премери фоликула и лигавицата и после започна да оглежда по-продължително от друг път. Попитах я има ли нещо притеснително, тя каза че лигавицата не и харесва. Аз я попитах тънка ли е или какво (беше 8 М), а тя каза, че има петънце, което я притеснява. Но въпреки това ми назначи прегнил и утре съм на пункция. Сега незнам какво да правя. Ако и този месец не стане, си мисля да пробваме до края на годината да вадим Я и да замразяваме и след коледната им ваканция, януари пак да се подложа на хистеро. Но ще видя, тя какво ще каже, може да поиска още следващия месец да ме чисти отново.
*
Re: хистероскопия
« Отговор #338 -: Септември 29, 2014, 11:17:16 am »
slanceto2, действително проблемът с лигавицата не пречи да се събират и замразяват яйцеклетки (ембриони).
Дебелината на твоята лигавица изглежда добре, 8мм преди прегнила е много добре, тя и още ще се увеличи до деня за трансфера. Аз ако мога да стигна до такава дебелина .....  :) , но за петънцето док. трябва да прецени, може би зависи и къде точно се намира.
Може да поговориш отново с д-р Персенска има ли смисъл от трансфер този месец или да замразите, няма да е късно да доуточните това утре след пункцията.

Желая ти успешна пункция и хубава яйцеклетка!  :)
« Последна редакция: Септември 29, 2014, 11:19:38 am от marsi »

Re: хистероскопия
« Отговор #339 -: Октомври 01, 2014, 15:41:05 pm »
Marsi, послушах съвета ти - още на прегледа сутринта преди пункцията пуснах идеята да замразяваме. Др. Персенска не беше много многословна (както винаги :-)) каза, че като / ако извади яйцеклетка ще реши. Е извадихме яйцеклетка :-) , като мина след пункцията каза, че ще правим трансфер, ако се оплоди. Е, този път се оплоди :-) и сега се моля мъничето да оцелее до петък и да ми го върнат. Хем ме е страх това петно да не провали опита ми, хем вярвам на др. Персенска и на преценката й. Успех на всички, безценна е помоща ви и ми е много по-леко, когато чета тук и знам какво ми предстои, какво да очаквам, как да действам.