0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: хистероскопия
« Отговор #300 -: Януари 30, 2014, 11:57:34 am »
Здравейте, момичета!

След хистероскопия бяха ли ви изписани някакви гестагени (Orgametril, Dufaston или др.) и ако да, за какъв период от време? А получавали ли сте рецидив (повторна поява на полип)?
*
Re: хистероскопия
« Отговор #301 -: Януари 30, 2014, 12:32:31 pm »
Здравей Alexa, ноември правих хистероскопия за премахване на ендометриален полип. От хистологията излязоха атипични клетки в полипа и ми назначиха Оргаметрил за 20 дни и след това втора хистероскопия, за да вземат повече материал от стените и абразио. При втората хистероскопия махнаха полип, за който лекарката твърдеше, че е нов - появил се между двете интервенции. Хистологията на втория полип беше добра и ми обясниха, че не се налага терапия, а само наблюдение. За добро или лошо подхождам много предпазливо и често търся второ, че и трето мнение. Насочих се към друг лекар, който да види епикризите и изследванията и да ревизира материала от хистероскопиите. На първия цикъл след втората хистероскопия маточната кухина е чиста и сега чакам становището по отношение на стъкълцата, за да решаваме как ще продължаваме. Тъй като правим планове за детенце, имам притеснения дали проблемът няма да рецидивира при бременност. Увериха ме, че ако всичко е изчистено, не би трябвало да се очаква такова нещо, напротив - бременността подтиска развитието на такива образувания.
Re: хистероскопия
« Отговор #302 -: Март 03, 2014, 22:30:23 pm »
Здравейте момичета:) Предстои ми хистероскопия. Моля тези, които са преминали през това да споделят, правили ли са ви преди процедурата микробиология на влагалищен секрет? Налегнаха ме лоши мисли, аз имам правена само цитонамазка преди 20 дни II гр., лекаря ми каза само ПКК в деня при приемането
*
Re: хистероскопия
« Отговор #303 -: Март 03, 2014, 23:55:38 pm »
Здравей  :)
Редно е преди хистероскопия да се направи микробиология на влагалищен секрет.
Иначе в дена на приемането се прави ПКК.

Успех!
*
Re: хистероскопия
« Отговор #304 -: Април 27, 2014, 14:25:44 pm »
Здравейте, искам да попитам  след хистероскопия (оперативна) колко време има някакви ограничения в начина на живот-спорт, полов живот, вани, басейни?
По слънчевата страна на улицата
*
Re: хистероскопия
« Отговор #305 -: Април 27, 2014, 23:16:02 pm »
Здравей  :)
Не съм имала ограничения в начина си на живот след хистероскопия ( не и поставени от лекар).
Сексът го ограничих за 1 седмица след хистероскопията, но нищо друго не съм променяла. Дори в деня след хистерото се върнах на работа.
*
Re: хистероскопия
« Отговор #306 -: Април 27, 2014, 23:20:04 pm »
Благодаря, Мецани!
По слънчевата страна на улицата
Re: хистероскопия
« Отговор #307 -: Май 01, 2014, 18:04:48 pm »
Здравейте. Отново е хаос в главата ми и имам много въпроси, на които само вие можете да ми отговорите :-) Д-р Персенска видя на ехографа субмукозен миомен възел (трима други доктори, светила в областта твърдят, че не виждат нищо). Аз разбира се съм склонна да вярвам повече на Персенска, защото в нея ми е надеждата. Та, тя ми назначи цветна снимка, направих я и доколкото я разбрах на нея черно на бяло щяло да се види кой крив и кой прав за миомата. Да, ама не. Сега ми каза, че не съм я рзбрала, цветната снимка била за да установи проходимост на тръбите (а аз имах изследване на тръбите от друга клиника от преди два месеца и са си ок) за да прецени дали да ми прави оперативно хистеро или лапаро. И сега, на база добрия резултат от цветната снимка отсече, че съм за хистеро. Та въпроса ми е, каква е връзката между цветната снимка и това дали е необходимо хистеро или лапаро? Нали хистерото е за вътрешни проблеми в матката (моя възел е отвътре), а лапарото за отвън. То не се ли подразбираше от самото начало, че съм за хистеро. Извинявам се за дългия пост.
Re: хистероскопия
« Отговор #308 -: Май 01, 2014, 21:21:30 pm »
Слънце, има и комбинирани операции - лапаро с хистероскопия. Вероятно затова е искала да знае за коя от двете си. Предоперативната подготовка е различна.
*
Re: хистероскопия
« Отговор #309 -: Май 03, 2014, 15:05:53 pm »
Ако имаше проблем с тръбите тогава се прави лапаро и евнтуалното им премахване. Но тъй като там всичко е ок ще ти направят само хистеро за отстраняване на миомния възел


Re: хистероскопия
« Отговор #310 -: Май 05, 2014, 17:39:20 pm »
Много ви благодаря за отговорите
*
Re: хистероскопия
« Отговор #311 -: Май 05, 2014, 20:26:46 pm »
Пак имам въпрос - възможно ли е да се забави повече от обичайното МЦ след хистероскопия (за обратното - да дойде много по-рано видях, че е възможно).
По слънчевата страна на улицата
Re: хистероскопия
« Отговор #312 -: Май 07, 2014, 15:47:18 pm »
Faith&,

Възможно е закъснение ма МЦ, особено ако си приемала и гестагени.
Re: хистероскопия
« Отговор #313 -: Юли 21, 2014, 08:59:42 am »
Момичета,предстои ми хистероскопия в клиника Надежда.Предвид предстоящата им отпуска аз съм притеснена дали ще се осъществи.Трябва ми телефонът на д-р Шефкетова,за да се уточним.Pls,ако някой го има.......
*
Re: хистероскопия
« Отговор #314 -: Юли 21, 2014, 09:37:58 am »
ivilaida, изпратих ти телефона на д-р Шефкетова на лични.

Re: хистероскопия
« Отговор #315 -: Юли 22, 2014, 22:54:07 pm »
Момичета, излезе ми резултатът от хистологията от хистерото и резултата ми звучи много страшно:
Маточна кухина: фрагменти от аденоматозен ендометриален полип, част от които с тежки термокоагулационни артефакти. Миометриум със съдов сноп и аденомиоза.
Ендоцервикс: фрагмент от гладка мускулатура с тежки термокоагулационни артефакти, не позволяващи по-детайлна диагностика. Вероятно се касае за аденомиоза.
Коментарът на д-р Персенска беше "Трябва да ти направим много скоростно забременяване". Идеята и е инвитро на ЕЦ. Тази диагноза толкова ужасна ли е, колкото и звучи. Много ме плашат думите "тежки термогоагулационни артефакти" :? Какъв е този съдов сноп? И този ендоцервикс, доколкото разбирам не е просто полип в матката, а се е разпростряло навсякъде  :?
Re: хистероскопия
« Отговор #316 -: Юли 23, 2014, 06:43:49 am »
Слънчице, не знам какво е това, но трябва да има причина да се появи. При мен ситуацията е горе-долу същата, с току що премахнат полип на матката съм, обаче чакам хистология. Д-р Стаменов спомена, че подозира аденоматоза. Четох, че една от причините за появата на това нещо е нарушен хормонален баланс - превес на естрогените и нисък прогестерон. При мен е така, като това е причинено от сраствания, които пречат на овулацията. Тези сраствания все се надявах да ги махнем, като стигнем до секцио, обаче не стигаме... Мисля ако не забременея до декември, да мрънкам за лапароскопия за премахване на срастванията или просто прогестеронова терапия във втората част на цикъла.

Ще те следя, моля те, пиши след като говориш с д-р Персенска и разбереш повече.

Прегръщам те  :bighug:
Re: хистероскопия
« Отговор #317 -: Юли 23, 2014, 09:27:30 am »
Здравейте, никъде и от никой лекар не успях да намеря логично обяснение защо полипите се появяват отново и отново. При някоя от вас случвало ли се е да има рецидив? Колко време след като премахнахте полипите успяхте да забременеете?
Re: хистероскопия
« Отговор #318 -: Юли 23, 2014, 13:42:43 pm »
Little rabbit, при мен нещата се развиха така: на ехография - съмнение за миомен възел, д-р Персенска ми назначи хистероскопия. Като се събудих от упойката, тя ми каза, че не е било миомен възел, а според нея - аденомиоза, но да изчакаме хистологията. Направи ми 3 промивки след хистерото. На третата промивка, видя на компютъра резулата от хистологията и каза, че се е потвърдило, че е аденомиоза и че трябва "много скоростно" да забременея. Питах я много ли е страшна тази диагноза и какво означава, каза, че е вид ендометриоза и може пак да се появи за това трябва да забременея преди пак да се е развила, защото прави невъзможна имплантацията на плода и износването. Каза Септември да правя ин витро на ЕЦ, а преди това биопсия. Биопсията я направих (доколкото разбрах това беше имунологична биопсия), за щастие поне резултатът от нея е добър. Не съм се виждала след това с д-р Персенска, на SMS ми написа само "добра е". Самата епикриза от хистерото си я взех едва сега и се шашнах като видях какво са написали, но д-р Персенска не се стресна чак толкова много като видя на компютъра резултата, вярвам много в нея и в това, което прави. Надявам се Септември да имам положителен резултат. Иначе, аз имам коремна операция на миомен възел (външен) от преди много години, но Персенска каза, че няма нищо общо с тогава, не е на същото място, преди беше отвън, а сега е вътре в матката проблема. За хормоните незнам какво да ти кажа, аз четох много и основно май наистина естрадиола е виновен. Аз съм го изследвала през ноември 2013, беше 208 мисля на 3-ти ден, в референтните граници; доц. Катя Тодорова твърди, че хормонално всичко ми е наред, но сега като чета тук - момичетата пишат за естрадиол от 200 чак при пункция, а при мен на 3-ти ден  :? явно наистина е висок. Прогестерона на 7 ден след О ми е 99 при горна граница 88, т.е. и той е висок, но доц. Тодорова каза, че е ОК. Успех на теб и пиши като ти излезе хистологията.
*
Re: хистероскопия
« Отговор #319 -: Юли 23, 2014, 15:33:05 pm »
Здравейте, никъде и от никой лекар не успях да намеря логично обяснение защо полипите се появяват отново и отново. При някоя от вас случвало ли се е да има рецидив? Колко време след като премахнахте полипите успяхте да забременеете?

Не мога да ти кажа защо се появяват полипи отново. Аз махах полип през декември 2010 г., в началото на февруари 2011 г. бях бременна. Повече полип не ми се е появявал, миналата година забременях, но за кратко, сега в момента отново съм бременна.
Късмет и на теб!