0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Инфо за инсеминацията
« -: Ноември 27, 2004, 11:56:50 am »
За да ви каже вашият лекар, че сте подходящи за инсеминация, са необходими поне две условия:
– да е проверена проходимостта на тръбите ви и да е доказано, че я има;
– да е проследена овулацията ви, независимо дали я има или не.
Инсеминацията може да се направи при естествен цикъл, когато жената има овулация. Ако овулация липсва или ако я има, но лекарят прецени, че е необходимо, се прилагат медикаменти за стимулирането й. Стимулацията увеличава шансовете за бременност. Пък и позволява по-точно да се определи момента за инсеминацията. А това е важно.
Няма да се спирам на въпроса в кои случаи се налага инсеминация – има достатъчно информация на тази тема.
Според това къде се “доставят” сперматозоидите, инсеминациите могат да бъдат вътревлагалищни, вътрецервикални и вътрематочни. Моето мнение е, че от първите две няма смисъл, освен ако не става дума за донорска инсеминация. Сексът върши същата работа, а и е много по-приятен като изживяване. Най-смислена е вътрематочната.
За да се направи вътрематочна инсеминация, е необходимо спермата да се обработи. Защо се прави това? В естествени условия, при секс, мъжът “оставя” сперматозоидите си в задния край на влагалището, откъдето те плъзват по пътя си. Още във влагалището, сблъсквайки се с киселата му среда, умират половината, за да дадат възможност на останалите да продължат (затова и няма смисъл от влагалищната и цервикалната инсеминации – там се губи същия брой сперматозоиди, както при нормален секс). На плувците им предстои да минат през цервикалния канал. Какво се случва там с тях? Наличната във въпросния канал слуз играе ролята на защитна бариера и не допуска вътре в матката разни неща, които нямат място там, а и нямат отношение към оплождането. Такива са клетките на сперматогенезата, епителните клетки, левкоцитите, умрелите сперматозоиди, бактерии и белтъците на самата сперма, някои от които – опасни за здравето, ако попаднат в матката. Освен всичко друго, цервикалната слуз активизира сперматозоидите и те стават доста подвижни. Успелите да преминат през цервикалния канал опашатковци плъзват в матката, после по тръбите и си намират яйцеклетката (или няколкото яйцеклетки), за да могат да свършат работата, за която са пуснати там. Това, което се случва в цервикалния канал, се нарича “капацитация на спермата”.
При вътрематочната инсеминация обработката на материала е особено важна. Ако не се направи такава, рискуваме да замърсим матката и тръбите с неща, които самата природа по принцип не допуска там, а и да направим големи поразии. Това е свързано с уникалността на женското тяло – след цервикалния канал няма нищо друго, което да защитава коремната кухина от инфекции. А не е редно гинеколозите да злоупотребяват с възможността си за пряк достъп до корема на жената. Затова обработката е от такова голямо значение. Тя имитира естествената капацитация – махат се ненужните клетки и белтъци, както и семенната плазма, отстраняват се некачествените сперматозоиди, а останалите се активират. Или иначе казано – отделят ги от плявата, къпят ги, хранят ги и им сресват опашките. Чак тогава ги пускат вътре в матката. Обработката, естествено, оскъпява процедурата. Всъщност, обработката почти изцяло формира цената на инсеминацията. Останалото е спринцовка, катетър и един гинекологичен преглед. Важно е и обработката да се направи както трябва. Има клиники, където просто промиват еякулата с физиологичен разтвор и го центрофугират. И с това почти нищо не правят, този разтвор не маха изброените по-горе неща.
Когато се съгласявате на вътрематочни инсеминации без обработка, трябва да знаете какви са рисковете за вашето здраве:
– рискувате да позволите да ви вкарат бактерии директно в матката, които да предизвикат перитонит, от който при тежките случаи се умира бързо и мъчително или най-малкото се лежи седмици в болница;
– ако някоя от вас е алергична към някой мъжки белтък, рискува да си отиде от света за по-малко от половин минута – от т.нар. анафилактичен шок;
– и не на последно място – ако имате щастието да оцелеете след две подобни процедури, ще се сдобиете с антиспермални антитела.
Така. Ваш избор е, момичета. Дали ще се подложите на рискови манипулации или ще изберете по-сигурния вариант за вашето здраве – добре направената обработка.
В интерес на истината има и жени, забременели след вътрематочна инсеминация без обработка (така се твърди, аз не познавам такива – нито лично, нито виртуално; пък и не се сещам някой друг да познава такива момичета). Но рисковете за тяхното здраве са били неоправдано високи спрямо целта. Ако някоя късметлийка е успяла да забременее след подобно издевателство над нейното тяло, нека да знае, че излишно е била подложена на високорискови процедури. При нея бременността е била въпрос на време – можела е да забременее нормално, без мъчения.
За да подкрепя думите си с конкретни факти, ще ви предоставя още малко инфо (на английски е). Вижте тук, тук и тук – какво се случва в нормалните държави, ако някой случайно вкара в матката на някоя жена необработена сперма.

Длъжна съм да посоча и основните си източници на информация. Ползвала съм материали от http://www.zachatie.org, както и няколко учебника (няма да ги цитирам, нищо не съм преписвала буквално, а и съм ги чела отдавна и каквото съм запомнила – това е), а също така и собствения си опит на проблемно забременяваща.
Инфо за инсеминацията
« Отговор #1 -: Февруари 22, 2005, 17:54:47 pm »
За съжаление на мен ми правят вече 4-та вътрематочна инсеминация без да обработят материала. Нито го "пермиват" с физиологичен разтвор, нито го центруфугират. Предполагам, че в България не мога да направя кой знае какво, за да се защитя или потърся сметка на лекуващия лекар...Бих искала да науча поне какво е да придобиеш антиспермални антитела, защото след първата инсеминация (която протече в три последователни дни) имах МНОГО-МНОГО силни болки, които така и не ми дадоха обяснение на какво се дължат.Страхувам се, да не се е случило нещо такова и ще ви бъда благодарна ако ми обясните за какво всъщност става дума.
Инфо за инсеминацията
« Отговор #2 -: Февруари 22, 2005, 18:02:14 pm »
Алба ако не ти се споделят тука подробности писах ти бележка, ако не кажи повече тук.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
Инфо за инсеминацията
« Отговор #3 -: Февруари 22, 2005, 19:55:37 pm »
Съжалявам, но съм отскоро тук и навярно не всичко ми е ясно точно как става. Не съм ти чела бележката, защото не знам къде е. Ако става въпрос за мнението ти в другата тема, то с ,доволствие ще ти отговоря и тук. А именно подробностите са, че тръбите ми бяха запушени вследствие операция от перитонит. Правих 5 пъти ин-витро, но проблема беше, че заради хидросалпиенс се прецаква работата. Препоръчаха ми или да си направя пластика - отпушване на тръбите или даси ги премахна. Някакси по-ми допадна първото. И ето ме сега с инсеминации. Проблема е, че ми е разрушен фимбралния апарат, според лекуващия лекар. Попитах дали някой в БГ не прави интрафалопиев трансфер на гамета, защото от това, което прочетох това е най-добро в моя случай, но ми казаха, че тук няма кой да ми го направи. След 5 ин-витро със пълна стимулация направих миома и не ми се иска пак "тежката артилерия", ето защо предпочитам да направя на естествен цикъл. Аз си имам добри фоликули, така че единствения проблем е, че ще ни излезе малко по-скъпо, но това е въпрос на приоритети.
   Благодаря ти за вниманието все пак!
   А ако не съм си прочела бележката, моля упъти ме къде да я открия. 10х отново  8)
Инфо за инсеминацията
« Отговор #4 -: Февруари 22, 2005, 20:18:05 pm »
Здрасти, Алба, доста сериозни са при теб нещата. Преди време някой спомена, че в клиниката на Щерев може би правят интрафалопиева инсеминация. Попитай там и дано успееш!

Всъщност, мила Алба, с най-добри чувства, но нямам спомен да съм ти писала някъде  :oops: . Може би ме бъркаш с някой друг  :roll:
Инфо за инсеминацията
« Отговор #5 -: Февруари 22, 2005, 23:32:04 pm »
Аз също четох,че при Щерев правят.
Инфо за инсеминацията
« Отговор #6 -: Февруари 24, 2005, 18:08:03 pm »
:oops: Наистина се залутах тук... Съжарявам много, но репликата относно бележката беше към Ледена Луна. Иначе благодаря много за информацията!!!
Инфо за инсеминацията
« Отговор #7 -: Февруари 24, 2005, 18:39:48 pm »
Алба най-отгоре има едни бутончета:
въпр./отг. Търсене групи Профил няма нови или има нови и изход.
ако пише има нови значи някой ти е пратил лично съобщение.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

    Anonymous

Инфо за инсеминацията
« Отговор #8 -: Февруари 25, 2005, 18:05:19 pm »
Моля ви за мнение - каква може да бъде причината за неуспешна вътрематочна инсеминация. Материалът от съпруга ми беше много добър - така каза доктора, обработи го, овулацията установих с тестове /не съм сигурна че са надеждни/
Инфо за инсеминацията
« Отговор #9 -: Февруари 25, 2005, 20:09:09 pm »
Цитат на: Anonymous
Моля ви за мнение - каква може да бъде причината за неуспешна вътрематочна инсеминация. Материалът от съпруга ми беше много добър - така каза доктора, обработи го, овулацията установих с тестове /не съм сигурна че са надеждни/

Точно заради тестовете - овулацията трябва да се следи на ултразвук, това е работата на доктора (а не да обработва материала - това пък е работа на ембриолога!).
Това първа инсеминация ли ти е? Къде я прави?
Не се отчайвай, направи още няколко и ако и те не са успешни - тогава можеш да започнеш да се тревожиш. Нали знаеш, че вероятността за бременност в един цикъл е макс. 25%. Така че - споко.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Инфо за инсеминацията
« Отговор #10 -: Февруари 26, 2005, 00:31:54 am »
Цитат на: Anonymous
Моля ви за мнение - каква може да бъде причината за неуспешна вътрематочна инсеминация. Материалът от съпруга ми беше много добър - така каза доктора, обработи го, овулацията установих с тестове /не съм сигурна че са надеждни/


Ох, Госте, има толкова много причини да не се получи забременяване след вътрематочна инсеминация, че направо не ми се иска да ти ги разказвам. Защото неминуемо ще ме попиташ - ами тогава как все пак става!

 :arrow: Да започнем с мъжа. Материалът е бил добър - ами това все още нищо не значи. Възможно е да е бил добър като брой, подвижност и морфология, но примерно сперматозоидите да не правят акрозомна реакция. Това се изследва рядко, почти само в чужбина и след много неуспешни опити.

 :arrow: Обработката - тук са важни методиката на обработка, средите, апаратурата в лабораторията и добросъвестността на ембриолога. При отлични такива сперматозоидите живеят между 6 и 12 часа. Затова е нужно отлично таймиране на овулацията. Което не е лесна работа.

 :arrow: Овулацията ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се установи чрез УЗ. Тестовете за овулация, дори и най - добрите, показват само пика на ЛХ. Въможни са ановулаторни цикли, а също и овулация на не особено добра яйцеклетка. За целта е нужно да се следи естрогеновото ниво.

 :arrow: Освен това е важна и маточната лигавица. Нейната дебелина и форма имат значение за последваща имплантация. Това се следи на УЗ в няколко последователни дни преди овулацията.

 :arrow: Ако се стимулираш, то самата стимулация, освен ползи, носи и негативи.

 :arrow: А всичко горенаписано няма значение, ако тръбите ти са непроходими.

Има още поне два пъти по толкова тънкости и подробности. Мда, дано не те отчаям съвсем. :roll:


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Anonymous

Инфо за инсеминацията
« Отговор #11 -: Февруари 26, 2005, 19:09:41 pm »
Тръбите ми са проходими, но защо не ме гледаха на УЗ, а ми препоръчаха тестовете - може би това е причината.
Инфо за инсеминацията
« Отговор #12 -: Февруари 26, 2005, 19:23:59 pm »
Цитат на: Anonymous
Тръбите ми са проходими, но защо не ме гледаха на УЗ, а ми препоръчаха тестовете - може би това е причината.

Госте, не можеш да разчиташ на успех от първа инсеминация - това само натоварва психически. Успокой се.
А защо те е страх да кажеш къде си правила инсето?
*

    kolinka

Re: Инфо за инсеминацията
« Отговор #13 -: Януари 31, 2007, 19:25:40 pm »
zdraveute!za 1 pat pi6a tyk v tozi forym,za6toto predi malko se registrirah,stra6no mnogo mi haresa namiram mnogo bezzenna informaziq i obe6tavam da vi pose6tavam redovno!iskah i az da spodelq mnenieto si za inseminaziite:pri nas ne se otkriha problemi i barzo ni naso4iha kam insetata pri 6terev,no za sajalenie 3-te ve4e sa neyspe6ni,a na 4-tata vse o6te i 4akam rezyltata!az sa6to bih iskala da znam pove4e za pri4inite,koito nastapvat sled prozedyrata,pri polojenie,4e predi tova vsi4ko e bilo nared/sperma-hormoni-folikyl-pregnil/.iskam da otbeleja,4eme stimylirat sled ovylaziqta s dyfaston i pregnil-1500,ako tova e ot nqkakvo zna4enie.strah me e,4e ve4e sam kam kraq na tezi opiti i 6te mi e bezkrayno nepriqtno da dostignem do invitro,pri polojenie,4e nqmame danni za tova!i kato za kray zabravih da kaja,4e pove4e ot 6g. se borim za malko 6tastie,a to nito vednaj ne se e sly4valo!mnogo bih iskala nqkou da izkaje mnenie,da spodeli polojitelnite si otzivi ot prozedyrite,pone za yspokoenie,ako ne za drygo!

Пиши на кирилица. Има КРЕДОР.
« Последна редакция: Януари 31, 2007, 19:28:39 pm от Lali »
*

    peti_pati

  • ****
  • 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
Re: Инфо за инсеминацията
« Отговор #14 -: Февруари 01, 2007, 10:13:47 am »
Мила Колинка,

Не отписвай 4-то си инсе, преди да си видяла резултата :D. Ние ще стискаме палци :crossfingers:.
Сега относно молбата ти: има тема Забременях от инсе. Къде?
Можеш да прочетеш там много страхотни истории на момичета, успели да забременеят по този начин :D.

От друга страна, ако и това ти инсе се окаже неуспешно (което силно се надявам да не се случи), горещо ти препоръчвам преди да пристъпите към тежката артилерия (ин витро), да направите имунологични и генетични изследвания, ако вече не сте.

Аз след третото неуспешно инсе заподозрях, че нещо не е наред, въпреки че и при нас нещата изглеждаха съвсем наред (т.е. проходими тръби, хормони в норма, спонтанна ову, сравнително добра спермограма и т.н.).
При нас проблема лъсна при генетичните изследвания :?.

Успех и пиши на кирилица като използваш KREDOR :D.
Намерихме нашето синче.
Re: Инфо за инсеминацията
« Отговор #15 -: Ноември 23, 2007, 18:37:39 pm »
  А , можете ли да ми обясните в какво се изразява стимулацията за инсеминация? Питам  и от гледна точка на това ,колко дена трда съм в клиниката , ако изобщо трябва?
*

    stanley_78

  • ***
  • 408
  • Твоите деца не са твои деца, те са рожба на копнеж
Re: Инфо за инсеминацията
« Отговор #16 -: Ноември 24, 2007, 01:35:31 am »
Стимулацията се изразява в прием на медикаменти, които подпомагат маточната лигавица и стимулират производството на яйцеклетки от яйчниците, а престой в клиниката не е необходим. Необходимо е само време около половин ден, в което ще се обработи взетия от партньора /донора/ материал и след поставянето му в матката да се полежи известно време. Повечето клиники препоръчват ре-инсе на следващата сутрин.
Re: Инфо за инсеминацията
« Отговор #17 -: Ноември 25, 2007, 12:14:37 pm »
Стимулацията се изразява в прием на медикаменти, които подпомагат маточната лигавица и стимулират производството на яйцеклетки от яйчниците, а престой в клиниката не е необходим. Необходимо е само време около половин ден, в което ще се обработи взетия от партньора /донора/ материал и след поставянето му в матката да се полежи известно време. Повечето клиники препоръчват ре-инсе на следващата сутрин.
Благодаря ти много за информацията! Мислех , че е необходим престой в клиниката , но се радвам , че не е така. :wink: