0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Как да разбирам това?
« -: Януари 23, 2008, 00:23:38 am »
Здравейте на всички!
Няма да разказвам надълго историята си, защото е много обикновена. С две думи ние сме с вторичен стерилитет, мъжки фактор. Ходим при д-р Кацаров и д-р Стаменов.

При нас този месец се навършва точно 1 година от операцията на мъжа ми. За показателите ще уточня, че досега лекарите след операцията от варикоцеле са искали само обикновена спермограма (само първите две спермограми бяха разширени и положението беше трагично). Първите резултати, които ще напиша сега са от миналия четвъртък, а вчера мъжът ми пусна още една на същото място, за да ми докаже вариациии в резултатите и сега като ги сравнявам се шашкам...(вчерашния резултат е в скобите). Не знам какво да мисля вече? Може ли да има такива огромни разлики в някои от показателите през 4 дни? И това е правено в уважавана клиника по стерилитет. Моля да ми пишете какво мислите за това?

Ето и резултатите:

обем : 2,4 (3)
цвят: нормален (нормален)
вискозитет повишен (нормален)
ph: 8,5 (8,0)
конц. на сперматозоидите 16,2 млн/мл (36,0 млн/мл)
общ бр: 38,88 млн (108,0 млн)
клетки 4,3 млн/мл (5,5 млн/мл)
Leuko: - (-)
активно подвижни: 20% (15%)
подвижни: 30% (10%)
бавно подвижни: 5% (10%)
неподвижни 45% (65%)
аглутенация: не (не)

нормална морфология 13% (4%)

Диагноза: Oligozoospermia (Asthenoteratozoospermia)

Знам, че резултатите никак не са добри, но на фона в началото на диагнозата ни са направо супер. Ние започнахме от общ брой 2,5 млн.....Така, че в този смисъл сега сме отличници. А ако пък спре и цигарите, ще е още по-добре. Но това е една друга тема, която поражда спорове между нас....Както и да е....А за добавките - пием с шепите + билкови отвари. Клостила го пие вече 6 месеца и мисля да му го спра на своя глава.  Вижда ми се много време.

Благодаря ви още веднъж за отделеното време.
 
*
Re: Как да разбирам това?
« Отговор #1 -: Януари 23, 2008, 10:40:38 am »
напълно възможно е спермограмата да е толкова различна.Показателите се менят а не са постоянна величина.Важно е при опитите за бебе да се попадне точно на този момент.Успех.
*
Re: Как да разбирам това?
« Отговор #2 -: Януари 23, 2008, 11:22:01 am »
Направо побеснявам като чета. Аз имам същият проблем, но не съм писала, защото вярвам че аз греша. Но ето положението.

Ние сме същият случай- мъжки стерилитет. Операция преди 1 година точно-д-р Кацаров.

Пуснахме конролна спермограма през ноември. Очаквахме подобрение, най-малкото зашото аз с очите си виждам че обема се е увеличил. Знам че преди година , при 2 дни въздържание обема беше по-малко.

Та спермограмата показа 1,8 мл обем. Аз лично бях с мъжа ми в стаичката и знам че беше повече. Но добре....1,8 ! Пуснахме спермограма на друго място и като при вас- резултатите страхотни...

Колкото и да се тръшкам и съмнявам, докторите казват че наистина резултатите варират. Един вид нищо не може да направиш. :(

Но как така морфологията скача от 4% на 13% по Крюгер, като този параметър уж е постоянен?!?!

Re: Как да разбирам това?
« Отговор #3 -: Януари 23, 2008, 12:37:13 pm »
Относно мъжкия стерилитет съм на мнение, че медицината не е достатъчно развита, за да даде отговор на много въпроси. Мъжът ми е с варикоцеле, което не е оперирано. И при нас морфологията беше 6% по Крюгер и месец и половина след това - 14%. Като един от най-уважаваните специалисти - ембриолог категорично ни заяви, че морфологията е константна величина. Да ама не. И при спермограмите след това - морфологията варира, както и другите показатели.
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Как да разбирам това?
« Отговор #4 -: Януари 23, 2008, 15:06:10 pm »
Относно мъжкия стерилитет съм на мнение, че медицината не е достатъчно развита, за да даде отговор на много въпроси. Мъжът ми е с варикоцеле, което не е оперирано. И при нас морфологията беше 6% по Крюгер и месец и половина след това - 14%. Като един от най-уважаваните специалисти - ембриолог категорично ни заяви, че морфологията е константна величина. Да ама не. И при спермограмите след това - морфологията варира, както и другите показатели.
И ние сме така. Като оставим всичко друго на страна, морфологията ни все е била 2-3% по Крюгер, а последната ни беше 10%  8O И аз досега си мислех, че е заради неоперирано варикоцеле ама като ви чета и тук, вече не знам какво да мисля. Ние лично смислен отговор по въпроса не сме получили засега. И според мен им е черна дупка на лекарите този проблем. :(

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Как да разбирам това?
« Отговор #5 -: Януари 23, 2008, 15:11:14 pm »
Всички показатели могат да варират - при някои мъже повече (особено при тези с варикоцеле, но и по други причини), при други мъже показателите са относително стабилни и вариациите са много малки.

Морфологията е относително по-стабилен показател вкл. и заради тясната норма.

Отделно у нас се завърта порочния кръг - няма андролози, които да се занимават с мъжките проблеми и това създава впечатление, че на медицината не й е ясно какво става там. Андролози си трябват, не може България да прави изкючение. Всъщност според зам. министър Райнов може.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Как да разбирам това?
« Отговор #6 -: Януари 23, 2008, 15:32:36 pm »
Тук е мястото да си призная, че ние не сме се консултирали с д-р Кацаров по въпроса и всъщност мнение от андролог за последните резултати нямаме. :)

Re: Как да разбирам това?
« Отговор #7 -: Януари 23, 2008, 23:43:09 pm »
Мели,
благодаря за разяснението. Аз не се съмнявам, че на България й трябват андролози. Ние посещаваме редовно д-р Кацаров и се консултираме с него постоянно що се отнася до състоянието на съпруга ми. За последните две спермограми обаче, той не можа да даде смислено обяснение....Отдава го на случайността. Ама и ние ли да го отдадем на случайността....т.е. да оставим случайността да реши дали инсеминация, дали ИКСИ?!? Колко още спермограми да направим и в колко различни клиники по стерлилитет? Аз знам, че са възможни вариации, на чак пък в пъти.....за 4 дни? Аз съм математик и търся причинно-следствени връзки  навсякъде, но зачеването на бебе се оказа най-вълшебното и необяснимо събитие в човешкия живот. Няма логика - всичко е съдба!
Решила съм в най-скоро време да дойдем до Пловдив (ние сме от София), за да съм сигурна, че ти ще направиш коректна спермограма.
Поздрави!
*
Re: Как да разбирам това?
« Отговор #8 -: Януари 30, 2008, 09:54:26 am »
scarlet, това е решението. Не е нужно да се косите.

Мели, явно в България всичко може. Много ми е болно и на мен. Аз съм инженер, специализирала съм техническа диагностика (не на коли) и съм от последните 10 такива в България, защото нямало нужда... Колкото и да се мъчат да замажат очите на хората, последната "дискотека" в страната беше поради спестяване на такъв специалист в АЕЦ-а. Представям си всичко това в здравеопазването.
Извинявам се за спама, но за такива неща паля на четвърт оборот.