Най-напред да пожелая на Лан леко да мине изследването и всичко да е наред с детенцето! Стискам палци от сърце!
Marie, не си права. Опасни са недонаправни и изкусурени играчки, за задавяне. Крисьо е такъв техник, всичко пипа в детайли, особено "неиграчки" - дистанционни, телефони. Вече са на високо, лапа ги, а на половината ми дистанционни копчетата падат като я видях да ги лапа и се позамислих, найш кви драми ме раздраха.
А за химиите - олово, формалдехид - драма си е това.
Защо да не съм права, Нина? Ясно е, че пазарът е залят с некачествена стока и никой не следи. От бебешки играчки, през храни, памперси, козметика, през напомпани плодове и зеленчуци, фалшива боя за коса, пиратски CD, стари лекарства и какво ли не. Това е положението. Така е в България. Просто си отваряш очите, ушите, четеш, събираш мнения и вземаш решение: какво ще купуваш, какво няма, какво ще даваш, какво няма. Наостряш родителския си инстинкт и действаш според своето конкретно положение.
Всички деца са различни. Както и всички семейства. Така както на едно дете пЮрето от слива му помага, а на друго-не, така и едно обича да си смуче играчките, друго- да ги тръшка в земята, трето- да ги подрежда внимателно. Т.е. една и съща играчка в ръцете на различни деца, ще оцелее различно време. Разбира се, китайски боклуци нямат място в домовете ни. Дистанционни и телефони се крият, клавиатурите се заклЮчват, компЮтрите се изнасят. Подаръци, които не ни харесват, не се вадят хич за игра.
Обаче драмата започва тук: от сериозно зададена тема ("опасни играчки") вместо да се получи полезна дискусия, тук го избиваме на жив драматизъм- "ето нашата лЮбима", "а, ето пък нашата", "а пък тази ми е от САЩ", "а пък ей в тоз магазин са немски", "а пък ей таз я прах, гладих, киснах в Белина и нищо й няма"...И снимки, снимки...Колкото да се подкукуроса някоя майка да иде да купи точно ей такава играчка, щото видиш ли тя в ръцете на еди кой си издържала 6 месеца!
С този социален маркетинг си притъпяваме природните инстинкти на родители.
Смляно инфо, снимка, линк от къде да го купиш. Жива реклама.
А тогава къде остава твоето майчинско-експериминтаторско настроение да вземеш на детето си нещо, което може да му хареса. Като 3 орехчета и една дървена лъжица, например?
Как тогава сам тренираш цензурските си качества на родител-това може, това не?