0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Естрадиол след ембриотрансфер?
« -: Януари 22, 2010, 16:56:03 pm »
Здравейте всички!

За първи път пиша тук, но иначе прегледах форума и не можах да намеря нищо по въпроса, който ме интересува. Бих се радвала да ми отговорите :D

Въпросът ми е – защо след ембриотрансфер се назначават /с уговорката, че не е задължително/ на 5-ти и 10-ти ден след трансфера изследвания на естрадиол, прогестерон и бета чхг. За прогестерон и чхг ми е ясно /поне така си мисля  :D/, но защо естрадиол? Нямам възможност да питам лекуващия си лекар и затова се обръщам към Вас.

След като трябва да се правят тези три хормона и точно в тези дни, явно има причина за това. Дали ще е диагностична по отношение на евентуален успех/неуспех след трансфера, дали друго? Донякъде предполагам, че естрадиолът може да се проследява, за да се следи за посттрансферна хиперстимулация например, но дали е само това?

Ще съм благодарна на тези, които имат опит с това и са правили тези изследвания да ми отговорят. Благодаря и поздрави на всички! :D


*
Re: Естрадиол след ембриотрансфер?
« Отговор #1 -: Януари 22, 2010, 17:05:21 pm »
Здравей! Доколкото знам, такива изследвания се правят на пациентките на клиника "Щерев". Аз не мога да ти отговоря, но се записвам да следя темата, защото и на мен ми е интересно да разбера това. Дано момичетата от тази клиника се включат с отговори. А та теб ти желая високо ЧХГ!

*
Re: Естрадиол след ембриотрансфер?
« Отговор #2 -: Януари 22, 2010, 17:15:38 pm »
Благодаля ти много, Du6ka! Ще докладвам, ако има проясняване на хоризонта :lol: Желая ти сбъдване и реализиране на всички желания и стремежи тук и сега! :)
*
Re: Естрадиол след ембриотрансфер? Статия
« Отговор #3 -: Януари 22, 2010, 22:14:42 pm »
Намерих една интересна статия по въпроса, която преведох, ето линк към нея:
http://www.ivfnewsdirect.com/?p=403

ето го превода:

Нивата на естрадиола по време на лутеалната фаза може да означават успешни АРТ бременности
April 6, 2009

Ранното диагностициране на бременността може да бъде от голяма клинична значимост и в помощ при модифицирането на наблюдението и лечебните стратегии след прилагане на асистирани репродуктивни техники. Сега, група изследователи от Индийския Институт по технологии казват, че измерването на естрадиолните концентрации по време на лутеалната фаза може да предскаже клинични бременности при пациенти, подложени на инвитро фертилизация / интрацитоплазмена спермална инжекция /ИКСИ/ - и преминали ембриотрансфер. Резултатите от изследването са публикувани в последния брой на списание Fertility and Sterility.

Аша Лата Ганеш от Факултета по Медицинска наука и технология, Индийски Институт по Технологии, Кагапур, Индия и колеги, проведоха изследване за установяване ролята на естрадиола, прогестерона и ФСХ по време на лутеалната фаза за предсказване на клинични бременности, постигнати посредством стимулирани цикли с АРТ. Изследователите установиха в лутеалната фаза нивата на серумния естрадиол, прогестерон и ФСХ при 268 участнички на възраст <40 години на ден 0, 7 и 14 от ембриотрансфера.

По време на изследването е докладвано за около 113 бременности /42,16%/. Различните параметри като възрастта, базалното ФСХ ниво, максималното естрадиолно ниво, броя на придобитите ооцити и ембриотрансфери са били подобни в групата на бременните и небременните. Резултатите от изследването показаха значимо различие в нивата на естрадиола в ден 7 и 14 между двете изследвани групи /бременни и небременни/; нивата на прогестерона на ден 0 и 14 са били сходни и в двете групи.

Също така статистически значима разлика в нивата на ФСХ на ден 0, 7 и 14 е забелязана между двете групи. Съответната класификация на точност, наблюдавана при естрадиол, ФСХ и прогестерон била съответно 82,1%, 67,51% и 60,6%. Основавйки се на откритията на изследването, изследователите заключиха, че концентрациите на естрадиола по  време на лутеалната фаза може да бъдат потенциален маркер за определяне на успешни бременности при ИВФ/ИКСИ лечението.

Преди това Грубер и колеги /Journal of Experimental & Clinical Assisted Reproduction/, 2007) проведоха изследване за установяване на ефекта от отношението естрадиол към прогестерон (E2/P) по време на ембриотрансфер върху имплантацията и бременностите в ИВФ цикли. Изслдователите анализирали ретроспективно 239 жени, лекувани с Инвитро или ИКСИ и измерили нивата на ранния лутеален естрадиол  и прогестерон в деня на ембриотрансфера. Серумното отношение E2/P било оценено за клиничните бременности, безимплантационни цикли /non-conception cycles/ и предклинични аборти след ембриотрансфер. Изследователите могли значимо да направят разлика между бременностите и безимплантационните цикли чрез анализ на кривата получател-оператор /пространството под кривата на индукция на овулацията /ио/+4 дни=0,70; ио+5 дни=0,76; ио+7 дни= 0,85/. Резултатите от изследването предполагат, че отношението E2/P може да бъде от потенциална помощ за предсказване на ендометриалната резептивност /възприемчивост/ и да подобрят резултатите он ИВФ лечението.

Методи за предсказване на възможност за успешна бременност преди ИВФ процедура могат да бъдат от изключително голяма стойност при подобряването на изхода от лечението. По-рано, Джун и кол. От Стандфордския Мед. Университет развиха техника, която може да предскаже шанса за зачатие при жени, подлежащи на ИВФ лечение със 70% точност. Те наблюдавали, че общия брой на ембрионите, броя на ембрионите, достигнали 8 клетки, процента на ембрионите, които са спрели да се делят и нивото на ФСХ при жените могат да определят шансовете на жената да постигне бременност. Било забелязано също, че тези фактори могат да предскажат с по-голяма ефективност от всеки друг самостоятелен фактор в актуално трансферираните ембриони. Изследователите предположили, че този метод би могъл да подпомогне лекарите да съветват пациентите с оглед на рейта на успеха от тяхното ИВФ лечение.

Ултразвукът, използван като част от рутинното наблюдение след ИВФ лечение, не може да плоден сак преди 33-37 дни след индукцията на овулация, поставя нуждата от идентифициране на ендокринни маркери за ранно откриване на бременности и предсказване на резултати. Скорошното изследване, демонстриращо значителната разлика в нивата на естрадиола през лутеалната фаза при бременни жени, сравнени с тези при небременни, може да отвори пътя за нов маркер на клинична бременност след IVF/ICSI лечение.