0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
« Отговор #40 -: Декември 29, 2008, 19:53:13 pm »
Как се справихте със смъкването на DHEA-S и Тестостерона ?
Ако някой се е справил трябва да го предложат за нобелова награда.
*
Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
« Отговор #41 -: Декември 30, 2008, 09:57:38 am »
Ивет тези двете не се ли смъкват  8O  :oops: ауууу ужас  :?
А те как се отразяват на овулацията?
Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
« Отговор #42 -: Декември 31, 2008, 01:11:07 am »
Ивет тези двете не се ли смъкват  8O  :oops: ауууу ужас  :?
А те как се отразяват на овулацията?

Смъкват се. Но само по време на пиене на лекарства и няколко месеца след спиране на лекарствата. До като се изчисти напълно организма от изкуствено взетите антиандрогени.
След изчистването от изкуствените хормони,    андрогените заемат прородно заложените стойности за съответния организъм.

Как се отразяват на овулацията ли?
По принцип не са добро нещо високите андрогени за овулацията. Но някои жени имат високи андрогени и нямат проблеми, други имат високи андрогени и имат проблеми.
Нещата са относителни.
« Последна редакция: Декември 31, 2008, 02:15:26 am от Ивет »
Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
« Отговор #43 -: Май 11, 2009, 17:18:54 pm »
 А какви изследвания трябва да направя за доказване на НВХ - късна форма?
 След прегледа при  д-р Тодорова в листа ми пишеше "вероятна ВНХ - късна форма" , а тя не ми каза да правя някакви изследвания. :ask:
 Аз съм средна на ръст - 168 см , нямам мазна кожа и коса. Окосмяване имам от около година и нещо и то под формата на малко по - изразен мъх по линията под пъпа. Мислех , че е резултат от стимулациите. :balk_133:
 Пила съм Преднизолон Ф по времето на стимулациите , но назначен от гинеколога , не от ендокринолог.
Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
« Отговор #44 -: Ноември 19, 2014, 21:39:22 pm »
Здравейте на всички писали в темата, виждам отдавна не сте писали тук, и ми се иска да споделите опит, оправихте ли се с хапченца, станахте ли майки, как ви се отрази лечението на бременноста? Аз съм със СПКЯ и хиперинсулинемия, сега правих две изследвания на 17 ОНР и двете със завишени стойности 6,78 при референтна граница 2,4, и 5 според моята лекарка за жени с поликистоза и ИР, според нея имам надбъбречна хиперплазия, но ще направя тест АКТХ за потвърждение. Но понеже има много малко информация, а вие сте минали по този път преди 6 години, моля да пишете ако имате време как е минало лечението при вас, смъкнахте ли мъжките хормони......ще се радвам да прочета за всичко което се сетите  :D
*

    naskomimi

  • ****
  • 1024
  • "Това, което Бог е събрал, човек да не раздели!"
Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
« Отговор #45 -: Ноември 30, 2014, 08:12:45 am »
Здравей, Гереме!
Аз съм от 6-7- години с тази диагноза. Първият път преди 7 години ми я установиха само на базата на хормони, без актх тест...Пих преднизолон F по половин хапче вечер, но само няколко месеца и го спрях за 5 години.  :oops: След тях отново постъпих в ендокринологично отделение и отново се потвърди, този път след актх тест. Високи андростендион, 17-он прогестерон и кортизол. Имам си всички симптоми на болестта - нисък ръст, мазна кожа, окосмяване на нетипични за жените места....Нямам поликистоза обаче и никога не са ми откривали, а много са търсили. Сега ми се е отключила и инсулинова резистентност - може би и от двугодишния прием на преднизолон, който така влияе на обмяната...

Не знам какво да ти кажа - аз лично за 7 години не успях да забременея...Но не мисля, че ВНХ е показателно за неуспехите ни. Може би....влияе на овулацията и качеството на яйцеклетките. През този период имам 4 неуспешни инсеминации на прекрасни условия - лигавица, спукан фоликул, перфектна спермограма и нищо. Едно инвитро на ЕЦ - събирахме 4 месеца яйцеклетки, че нещо качеството на яйцеклетките само през месец беше добро и направихме трансфер на 2 прекрасни бластоциста с прекрасни условия и пак нищо.

Тъпото е, че доколкото разбрах с тази диагноза няма как да постигнем някакъв ефект, чисто оздравителен. Аз го разбрах, че ще пия лекарството едва ли не до живот, че той доставя липсващия ензим в организма и държи мъжките хормони в норма, без да ги свали трайно...Ще ти дам пример - вторият път като влязох в ендокринологичното, никой не ме пита дали пия преднизолон /а го бях почнала от един месец преди влизането/. Направиха ми всички хормони на базата на хапчето и после ме питаха и установиха, че го пия. Спрях го, след 7 дни отново ми направиха изследване на хормоните и бяха високи. После актх теста и т.н. Пих лекарството 6-7- месеца и реших да ида да видя каква е хавата...Лекарят ми каза преди контролните изследвания на хормоните да спра преднизолона за 3-4- дни и тогава да ги пусна. Резултатът - отново бяха високи.
Така че....явно ще трябва да го пием постоянно, особено ако искаме да забременеем....явно.....ще ни поддържа хормоните в норма само по време на прием, а иначе нещата ще са пак така заради липса на този ензимен дефицит..

И така.

Надявам се да съм била от полза. Сподели при теб как са нещата? От кога си с тази диагноза и какво си пила, какво са ти казали лекарите за връзката на ВНХ със забременяването и т.н.


"Най-мощната сила на света - вярата" Майка Тереза
Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
« Отговор #46 -: Декември 01, 2014, 10:22:42 am »
Е поне е успокоително, че докато се приемат, мъжките хормони са в норма:) Ти напълня ли от тях? Имам познати, които заради алергии пият кортикостероиди и много качват килограми. А може ли и да попитам какви ти бяха резултатите - на 17 хидроксипрогестерона и андростендиона? Ако не те затруднява, може ли да напишеш всички изследвания? Вярвам ще е полезно и за други жени. Аз януари ще правя АКТХ, дано ми се размине поне това, защото вече имам 6 болежки:( Стискам ти палци за бебо. :D
Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
« Отговор #47 -: Януари 03, 2015, 01:00:55 am »
Здравейте момичета.
Не знаех къде да поискам съвет и подкрепа и реших да ви попитам някои неща,защото ви чувствам някак си сродни души със обща болка-проклетия тестостерон.

Проблема ми е такъв;
Аденом на хипофизата
Мега висок тестостерон-7,8
Хипер плазия на надбъбречни жлези.
Няма данни от ехограф за кистозни яйчници..
Нямам и проблем със щитовидната жлеза..
Проблем със космите и то Голям!
Ранен цикъл на 11г.
Оххх..та въпроса ми е дали ще си имам бебе и аз :'( детската ми мечта е да си имам мое бебе :'(
Защо бог дава дечица на "жени" които ги захвърлят по домовете да страдат,а не на семейство което ще го обича и цени .. :'( разчувствах се поради пореднея случай на циганка на 14г. изоставила първото бебе за 2015г. в Бургас ...
Ойй извинете ме но вие вече сте преживели по един или друг начин този кошмар...
Дайте ми съвет..гинеколог ми препоръча диане35 и андрокур..=( не ги пия тъй като четох лоши коментари..
Благодаря Вии! :oops:
Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
« Отговор #48 -: Януари 03, 2015, 21:14:29 pm »
Честита нова година Beoken Heart, пожелавам ти в най-скоро време детенце. За тестостерона ендокринолог не ти ли е предписал лекарства за аденома и хиперплазията, в смисъл вероятно е висок заради тях, и коригирайки тяхната функция тестостерона да си влезе в норма. Диането е за бързо забременяване, след него би трябвало да имаш нисък тестостерон първият месец, но ако проблемите с хипофиза и хиперплазия не са овладяни може да се случат много неща. Кога ти откриха проблемите, ако са отскоро, изчакай с лечението, ще са ти нужни сигурно няколко месеца. Аз четох, че една от причините за придобита хиперплазията е виновен аденом на хипофизата, не знам това как се лекува, дали с лекарства или оперативно, но явно при теб той е главният виновник, потърси мнение на специалист в тази област и не бързай с диането, аз го пих 10 години, и резултатът е само че съм си запазила яйчниковият резерв, нещата при мен не са се коригирали по никакъв начин, сега лекувам първопричината за моите проблеми, т.е. една от тях-хиперинсулинемия и поликистоза, на 13-ти съм на АКТХ тест за хиперплазия, дано поне това ми се размине. Бъди спокойна, всяко лечение е индивидуално, на някои жени организмите влизат в ритъм бързо, на някои за месеци. Щом от 11 годишна имаш цикъл и се предполага , че е от тогава и проблема с хипофизата, може да си преживяла нещо много стресиращо в детска възраст, с което не си се справила, "порови" малко в главата си, аз също прилагам тази техника вече и се надявам на положителен резултат. Успех мила, и пиши ако ти се споделя как върви лечението:)
Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
« Отговор #49 -: Май 20, 2016, 20:12:13 pm »
Има ли още активни в тази тема ?
Re: Вродена надбъбречна хиперплазия
« Отговор #50 -: Декември 23, 2016, 09:09:53 am »
Ехо, има ли някой активен по въпроса ?