0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Какво и как да сготвим?
« -: Декември 02, 2005, 13:52:21 pm »
Обръщам се към всички добри домакини тук /а знам че са много  :D /: моля, дайте подкрепление и споделете някоя постна рецепта, че вече ми се изчерпа фантазията. Изредих всичко, което знам и затова очаквам свежи идеи и съм готова да записвам  :balk_122:
Re: Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #1 -: Декември 02, 2005, 13:56:18 pm »
Цитат на: Tifany
Обръщам се към всички добри домакини тук /а знам че са много  :D /: моля, дайте подкрепление и споделете някоя постна рецепта, че вече ми се изчерпа фантазията. Изредих всичко, което знам и затова очаквам свежи идеи и съм готова да записвам  :balk_122:


Съвсем постна - или може да има сирене, кашкавал и др. :ask:
Не може да има пълно щастие....
*
Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #2 -: Декември 02, 2005, 14:00:54 pm »
За мое съжаление...съвсем постна  :balk_144: иначе ако можеше и млечни продукти и яйца, щеше да е супер  :balk_53:
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #4 -: Декември 02, 2005, 14:56:48 pm »
Цитат на: Tifany
За мое съжаление...съвсем постна  :balk_144: иначе ако можеше и млечни продукти и яйца, щеше да е супер  :balk_53:

За съжаление не съм много силна по съвсем постните ястия, но ще се пробвам:

Печени картофи

Аз правя едни картофи по следния начин: накисваш картофите в студена вода за известно време, след това ги измиваш хубаво, безда ги белиш. Разрязваш ги на половинки. В тава сипваш олио, отрязаните части на картофите намазваш със сол и гщи обръщаш с отрязаната част върху олиото в тавата (ама как го написах, дали се разбира какво имам предвид??) и ги печеш, докато отдолу хванат коричка и започнат да се отлепят от тавата.
« Последна редакция: Юли 02, 2013, 14:51:38 pm от mishanta »
Не може да има пълно щастие....
*
Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #5 -: Декември 02, 2005, 15:09:13 pm »
Цитат на: lilia_black
...ама как го написах, дали се разбира какво имам предвид??...

Разбрах го  :D  и ще пробвам следващите дни.
 Ultra, благодаря за линковете - разгледах ги и там също има интересни неща и вече си набелязах няколко. Забелязах обаче, че на много места като пишат "постни" имат предвид само без месо, но с мляко и яйца.
Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #6 -: Декември 02, 2005, 15:16:15 pm »
Цитат на: Tifany
Цитат на: lilia_black
...ама как го написах, дали се разбира какво имам предвид??...

Разбрах го  :D  и ще пробвам следващите дни.


Ок. Дано ти харесат :eat: Добър апетит.

Ще се поразтърся вкъщи и за други рецепти.
Не може да има пълно щастие....
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #7 -: Декември 02, 2005, 15:27:57 pm »
Горната рецепта я правя с маргарин и чубрица, ако имам време разбивам маргарина (олиото) с чубрицата и овалвам всяко картофче в сместа. Пека на вентилатор, стават по-хрупкави. Вкъщи са популярни с прозвището "Дупени картофи" :D
Друго строго вегетарианско, което се сещам в момента са пълнените гъбки:
Половин кило по-големи печурки с приблизително еднакви шапчици се слагат в найлонов плик с брашно и малко вода за по-лесно измиване, пуска се някакво рок парче и гъбките се тръскат в такт известно време. Изплакват се, отделят се пънчетата, нарязват се наситно заедно с каквито зеленчуци има - морковче, лук, праз, чушка, целина, доматче, тиквичка - абе каквото намерите в хладилника и се задушават с подправки по избор до омекване.
Пълнят се шапчиците и се запичат във фурна. В непостния вариант прибавям и настърган кашкавал към сместта, може да се замени с растителна сметана или тофу.
Сетих се и за една любовна рецепта с гъбки :D
Взимате бутертесто и докато все още не се е размразило напълно изрязвате по-големички сърца от него, примерно колкото разперена длан. Вътре в голямото сърце изрязвате по-малко. Целта е след като се опече, малкото сърце да се извади лесно от голямото. Дупката пълните със задушени гъбки с лук, сол и черен пипер, а малкото сърчице може да служи като похлупак или да го сложите до голямото, намазано с доматено-чеснова паста примерно.
« Последна редакция: Февруари 18, 2009, 17:44:50 pm от Елфи »


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #8 -: Декември 02, 2005, 15:39:36 pm »
Цитат на: ultra
Половин кило по-големи печурки с приблизително еднакви шапчици се слагат в найлонов плик с брашно и малко вода за по-лесно измиване, пуска се някакво рок парче и гъбките се тръскат в такт известно време.


Ей това много ми хареса  :rockon:  
:D Всичките рецепти са страхотни, ultra. Ето от това имах нужда, от свежи идеи. Благодаря от сърце и на теб и на lilia_black.  :balk_21:
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #9 -: Декември 02, 2005, 17:21:18 pm »
Цитат на: lilia_black
Аз правя едни картофи по следния начин...


У нас им казваме "дупени картофи". А как стават с масло, просто не е истина! Да добавя, че може и на микровълнова да се правят.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #10 -: Декември 03, 2005, 05:49:44 am »
Тифани, има вече и раститетелен вариант на кашкавал- провери в м-н Верея  :wink:
Аз си вземам от Била такъв кашкавал и си правя различни яденета- панирам го /с брашно и биричка/, или пълня чушки.
Общо взето по пости яко се изоризвам и това си е, ама няма друг начин.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #11 -: Декември 03, 2005, 09:29:33 am »
:lol:  ако вземат да пуснат и постни пържоли...
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14925
Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #12 -: Декември 03, 2005, 10:57:06 am »
Цитат на: Ledena_luna
:lol:  ако вземат да пуснат и постни пържоли...


бе тоооо, идеята на поста е да не си угаждаш на душата и тялото, ама като гледам, доста се е извратила. съвременните постещи всъщност масово търсят начин пак да си угодят на тялото, ама като не вкарват в устата забранените храни. а това обезсмисля постенето като такова...
по-добре си яжте :)

идея за постно ястие:
купувате си плик замразен спанак или консерва спанак (има едни френски в Билла и Рамстор, твърде са добри). нарязвате глава лук на ситно, измивате 1.5 чаени чаши ориз, запържвате лука в няколко супени лъжици олио, добавяте ориза, разбърквате внимателно няколко минути, добавяте 4 чаши чаени чаши топла вода, спанака и сол на вкус. яденето става за 30 минути.

също така, да обърна внимание на строго постещите, че макар рибата да е забранена, морските дарове са разрешени - имайте това предвид, могат да ви разнообразят менюто.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #13 -: Декември 03, 2005, 11:25:57 am »
Джам, напълно си права  :D поста не се изразява само в това да не консумираш животински продукти, има си и духовно измерение, без което се превръща в една диета. Но всичко това не пречи да има малко разнообразие в кухнята - например тези картофки, които се пекат с коричката - това не го знаех и ще е разнообразие за постната трапеза  :D А спанака... него го обожавам под всякаква форма  :balk_53: само дето мразя да го чистя, но ще се пренасоча към замразен или консерва ако открия.
*
Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #15 -: Декември 03, 2005, 20:59:22 pm »
Цитат на: lilia_black
Ок. Дано ти харесат :eat: Добър апетит.


Пробвах го тази вечер - хареса ми и то много, и не само на мен ами и на половинката  :eating: Вече имам идея как мога да ги разнообразя в "извънпостно" време  :wink:
Благодаря за линковете, Black_Rose  :D
*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #16 -: Декември 05, 2005, 17:00:15 pm »
Цитат на: Tifany
Обръщам се към всички добри домакини тук /а знам че са много  :D /: моля, дайте подкрепление и споделете някоя постна рецепта, че вече ми се изчерпа фантазията. Изредих всичко, което знам и затова очаквам свежи идеи и съм готова да записвам  :balk_122:


Тифани, аз имам една книжка "Какво да готвим по време на пости" и има доста рецепти. нямам време да преписвам :balk_122: но може би е добра идея да си я поръчаш от Мобилис и много ще ти се улесни готвенето :balk_600:
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #17 -: Февруари 15, 2006, 16:37:34 pm »
Имам три готови блата, филе, кашкавал, гъби от консерва и домати от буркан. Възнамерявам всичкото това да го натъпча отгоре на блатовете.

Как се приготвят доматите, за да станат като в истинска пица? Варят ил се, какво им се слага като подправка?

Хелп, моля ви, че съм се оплела като заек в ... ненам в кво, ама съм се оплела  :balk_159:
*
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #18 -: Февруари 15, 2006, 16:44:08 pm »
слуш ся, намазваш блатовте с масло или маргарин, к'вото имаш, след това смачкваш доматите, щом са от буркан няма нужда да ги вариш, слагаш и тях, нареждаш филето нарязано на тънки филийки, гъби и т.н., настъргваш кашкавала или пак на тънки филийки от горе и го слагаш да се пече :D  Ако имаш и кисели краставички, става супер :D
айде действай :P
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #19 -: Февруари 15, 2006, 16:55:16 pm »
Мерси, Стеф  :D
А колко минути се пече?
А краставичките къде?
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #20 -: Февруари 15, 2006, 16:55:21 pm »
само да вметна че доматите не се слагат първи върху тестото (или блата) за да не се вдлети.първо е добре да се сложи колбаса и разните му там неща,после доматите,сиренето или кашкавала най накрая (а може и двете :roll:  :wink: )
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #21 -: Февруари 15, 2006, 16:56:15 pm »
Аа, това с доматите после е хитро ;)
Мерси, Розичке :)
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #22 -: Февруари 15, 2006, 16:57:14 pm »
краставичките и тях ги нарязваш и ги мяташ отгоре.щом е с готови блатове печеш докато се запече кашкавала-то така или иначе всичко си е готово-няма какво толкова да му се прави.Ако блата е с тесто-което трябва и да се пече-отнема малко повече време (там се ориентираш пак по кашкавала,но и по тестото-то си личи като се зачерви че е готово,аз го  повдигам и го гледам как е от долната страна-като е зачервено и е хванало коричка вече я махам :P ) :wink:  :roll:  :P
*
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #23 -: Февруари 15, 2006, 16:59:41 pm »
Рози ти е казала, за печенето се ориентираш по кашкавала :D
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #24 -: Февруари 15, 2006, 17:00:50 pm »
Страшни сте  :balk_5:
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #25 -: Февруари 15, 2006, 17:03:36 pm »
Приятен апетит, Зайче :P
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #26 -: Февруари 15, 2006, 17:44:48 pm »
Ако е тънък блата дори и отдолу да настърже доматите няма да е глетав. Ако не сложи много де, аз слагам малко.Една-две лъжици и размазвам!
Приятен апетит!
 :lol:
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #27 -: Февруари 15, 2006, 18:13:15 pm »
Мммм, пица по зачатнически  :D
Малко по-късно ще я папаме, сигурно е вкусна  :D
*
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #28 -: Февруари 15, 2006, 18:23:55 pm »
Цитат на: StefiZ
слуш ся, намазваш блатовте с масло или маргарин, к'вото имаш, след това смачкваш доматите, щом са от буркан няма нужда да ги вариш, слагаш и тях, нареждаш филето нарязано на тънки филийки, гъби и т.н., настъргваш кашкавала или пак на тънки филийки от горе и го слагаш да се пече :D  Ако имаш и кисели краставички, става супер :D
айде действай :P


Само в допълнение
- можеш да намажеш с песто от босилек, вместо с маргарин или масло и изцеди хубаво доматиту
- яж бързо, че пристигам
В очакване ....
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #29 -: Февруари 15, 2006, 18:26:33 pm »
Ела, де  :lol:

Това за доматито го установих, ама късно е, чадо... За босилека не се сетих. Явно това е тайната подправка на пиците. Другия път  :D
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #30 -: Февруари 15, 2006, 18:32:28 pm »
еееее ама Зайко от доматите се слага само месестата част-не от сока-че много течно става....аз това не ти казах:)аре давай адреса  да тичкам и аз:)
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #31 -: Февруари 15, 2006, 18:33:42 pm »
Чакам ви:
ул. "Средногорска" №1001
първата дупка на третия етаж  :D
*
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #32 -: Февруари 15, 2006, 18:35:11 pm »
Абе, както казваше баба, щом е правено от добър материал, няма начин да се издъниш. Поне не много
Сигурна съм че е станало вкусно.....

 :dating:
В очакване ....
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #33 -: Февруари 15, 2006, 18:35:47 pm »
Цитат на: Fussii
Поне не много

Именно  :D
*
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #34 -: Февруари 15, 2006, 21:51:42 pm »
Като стана дума за подправки да кажа, че пицата става супер като се поръси с риган. Сигурно се включвам късно и може би вече е изядена, но може да пробвате следващия път. :D
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #35 -: Февруари 15, 2006, 22:01:22 pm »
аз купувам готово тесто, взимам си полвината от него, добавям брашно и меся мъничко. после разточвам и слагам в тава. отгоре намазвам с доматено пюре и риган, след това гъбки, колбалсче, лук понякога.. абе каквото се сетиш и кашкавалче, а над кашкавалчето поръсвам чубрица
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #36 -: Февруари 15, 2006, 22:17:11 pm »
Изядена е, да  :D

Следващият път ще направя и по вашите резецпи.

Благодаря, мацки  :balk_21:
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #37 -: Февруари 15, 2006, 22:21:18 pm »

Зайко ето ти рецепта, естествено придружена със снимков материал:

Пица

Тесто:
1 кубче мая
1 чаша кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сода за хляб
Брашно (колкото поеме)
 Маята се разтваря във топла вода, добавя се брашно да стане гъста кашичка. Оставя се да втаса, като през това време се разбива яйцето в киселото мляко и се добавя содата. Маята се смесва с киселото мляко, разбърква се хубаво и след това се добава брашно докато се получи средно твърдо тесто. Полученото количество е за 4 блата (тънки) пица.
Разстила се тестото, отгоре се намазва с доматен сок, редят се месцата и разни зеленчуци според вкуса (краставички, грах,чушка), а отгоре е добре кашкавала да е на тънки плочки (поне аз така го харесвам) и слагам и масълце. Подправки- риган, босилек, розмарин, черен пипер и чубричка.
« Последна редакция: Ноември 06, 2013, 06:34:24 am от mishanta »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #38 -: Февруари 16, 2006, 07:03:45 am »
Мини, както винаги - съвсем точна  :balk_47:
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #39 -: Февруари 16, 2006, 08:22:14 am »
БРей-й-й-й-й, аз докато отворя темата и вие вече пица сте врътнали! :D Браво , и не сте почерпили. :(
*
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #40 -: Февруари 16, 2006, 08:55:23 am »
Аз я правя точно като Дидето, това с ригана го видях в една пицария и оттогава все слагам - придава страхотен аромат. В допълнение на всичко по-горе само мога да вметна, че обичам да слагам и яйце, ама не цяло, а предварително разбито и "разхвърляно" с една лъжица върху повърхността на пицата.  :)
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #41 -: Февруари 16, 2006, 09:16:30 am »
С риган става разкошно, правила съм и с мащерка-още по-вкусно...
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #42 -: Февруари 16, 2006, 09:40:59 am »
Пробвайте и с босилек, става сууупер.....

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
Как се прави пица??? Хелп, плс!
« Отговор #43 -: Февруари 16, 2006, 19:45:01 pm »
Цитат на: mini_mouse
БРей-й-й-й-й, аз докато отворя темата и вие вече пица сте врътнали! :D Браво , и не сте почерпили. :(

Ама поканихме, Мини_маус - по-горе ми пише заешкия адрес ;)
Който дойде - яде. За останалите - не остана...
Какво и как да сготвим?
« Отговор #44 -: Февруари 16, 2006, 20:07:03 pm »
Момичета, кажете как да сготвя пържоли тази вечер?
« Последна редакция: Февруари 15, 2009, 20:12:39 pm от Osiana »
*
Бързо, пържоли!
« Отговор #45 -: Февруари 16, 2006, 20:09:09 pm »
В йенска тенжера във фурната, задушени - с подправки и сос, може и гъбки :)
Сигурно ще има и други интересни варианти :)
*
Бързо, пържоли!
« Отговор #46 -: Февруари 16, 2006, 20:09:32 pm »
на тиган или на скара
ако са пилeшки в къщи ги предпочитат на тиган - стават много крехки и дори им правя сметанов сос за заливка
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14925
Бързо, пържоли!
« Отговор #47 -: Февруари 16, 2006, 20:18:42 pm »
зависи какво месо е и каква обработка предпочитате :)
може на тиган, както казва Мисито - класическа пържола става. месото трябва да е крехко и добре начукано.

може в йенска тенджера или тава, завита с фолио - задушени във фурната. вариантите са от чиста пържола, само леко посолена и леко намазнена (според вида на месото),  през- пържола, наръсена с каквито се сетиш подправки (аз понякога ги мажа с горчица), с малко водичка, или бира, или вино, или сметана за задушаване в съда...

ако имаш скара (барбекю) е супер удачно, но предполагам, нямаш у дома такова нещо? :)

вкусни стават и печени на фурна в тавичка, подправени, намазнени и с мъъъничко водичка в тавата, която не се покрива с фолио.

а пък най-хитро и бързо е на грила на микровълновата, ак оразполагаш с такъв :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Бързо, пържоли!
« Отговор #48 -: Февруари 16, 2006, 20:49:08 pm »
Супер, супер, супер идейки.
Месото е говеждо. Джам, какво ще кажеш?
Бе как ги ядете пържени на тиган или на грил? Според мен никога не могат да се изпекат. Аз все ръгам вода, пека с часове и месото е  винаги жилаво и твърдо. Не знам къде ми е грешката.
Бързо, пържоли!
« Отговор #49 -: Февруари 17, 2006, 00:38:34 am »
И от мен идея за пържоли с гъбен сос.

Пържолите се запичат на фурна.
През това време в тиган с малко олио се запържва доста лук. Запържват се и две лъжици брашно.
Изсипва се буркан със стерилизирани нарязани гъбки, заедно със водата от бурката.
Сол и черен пипер на вкус.
Сосъс се изсипва върху пържолите и се оставя ятието за още пет десет минути във фурната.

Не се е минавало без хвалби, когато го направя. :)
« Последна редакция: Февруари 18, 2009, 17:50:54 pm от Елфи »
*
Бързо, пържоли!
« Отговор #50 -: Февруари 17, 2006, 09:46:15 am »
Цитат на: White_Raven
Супер, супер, супер идейки.
Месото е говеждо. Джам, какво ще кажеш?
Бе как ги ядете пържени на тиган или на грил? Според мен никога не могат да се изпекат. Аз все ръгам вода, пека с часове и месото е  винаги жилаво и твърдо. Не знам къде ми е грешката.

Говеждото месо е най-трудно за готвене, особено, когато се пече! То си зависи най-вече от самото месо, де - ако е от някое възрастно говедо  :P - вари го, печи го - нищо няма да стане! Иначе любителите на говеждо месо го предпочитат алангле, вътре да е кървавко, за да не стане сухо и жилаво - аз лично така го папкам. Иначе можеш да го задушиш на фурна с винце, гъбки, кромид за около 2-3 часа на бавен огън.
Бързо, пържоли!
« Отговор #51 -: Февруари 17, 2006, 09:47:51 am »
А ако намаже печолите със сметана ще станат.... ММММММ..... но задължително под капак и на бавен огън

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Бързо, пържоли!
« Отговор #52 -: Февруари 17, 2006, 11:16:52 am »
Оппс малко късно, но да се включа, те момичетат са ти казали, че говеждото е по-трудно за приготвяне, та, предварително го начукай, за да стане по-крехко и най-добре го сготви в тава с фолио или йенска тенджера, за да се задуши добре и да не остане жилаво :D
И да кажеш как е :wink:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14925
Бързо, пържоли!
« Отговор #53 -: Февруари 17, 2006, 11:50:48 am »
абе то английското говеждо не е като нашето, все пак...
там "говеждо" викат на нещо, дето тук ни го продават за телешко.
аз затова отбелязах, че зависи от вида на месото.
говежда пържола очевидно на тиган нема да стане.

или маринована яко и на барбекю или както са те посъветвали - дълго време задушаване на бавен огън.
така гледах наскоро в едно предаване по Дискавъри - един известен английски готвач прави говеждо печено - 5 часа на 65 градуса :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Бързо, пържоли!
« Отговор #54 -: Февруари 17, 2006, 12:06:16 pm »
65 по Целзий 8O
Аз честно казано не смея да готвя на по-малко от 100 градуса по Целзий, то не че и много от печките имат такава възможност :lol:
За говеждото - бих пробвала няколко варианта, въпреки, че не го обичам особено.
1. Първо на супа с картофки и моркови. Телешкото варено е изключително хранително и често се включва в меню на болни, възстановяващи се от тежки операции. Като се свари месцето оставям част от него в супата, а другото го оформям на хубави порции, правя паста от подправки и го мятам във фурната на вентилатор да хване хубава коричка.
2. В пръстен гювеч или йена в краен случай, с много лук, гъбки и 1-2 чаши червено вино. Задушава се на тих огън няколко часа (обикновено след втория час не издържам и почвам да го бода и да гледам дали е готово :D )
3. Предварително мариновано и престояло в маринатата поне 12 часа на студено. Идеи за маринати има и с мляко, и с горчица (ама вкъщи не се яде за мое съжаление, че Румен я свързва подсъзнателно с някакъв отрицателен анимационен герой, дето все горчица нагъвал :lol: ). Аз мариновам с вино, подправки и ситно нарязан лук и чесън.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Бързо, пържоли!
« Отговор #55 -: Февруари 17, 2006, 13:22:54 pm »
Сега се сетих, и винен кебап можеш да сготвиш с говеждото :D
Готварски въпрос
« Отговор #56 -: Юли 18, 2006, 18:03:36 pm »
Здравейте кокичета!
Знае ли някой как да приготвя вкусно черен дроб? Мерси
Re: Готварски въпрос
« Отговор #57 -: Юли 18, 2006, 18:18:12 pm »
Значи, аз какво правя....
В йена глас, слагам един добър пласт лук нарязан на кръгчета, после нареждам дроба отгоре, още един пласт лук, слагам водичка, винце, сол, пипер, там каквато ти дойде на ума мерудийка, слагаш капака отгоре и печеш на умерена фурна... към 40-ина минутки....

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Re: Готварски въпрос
« Отговор #58 -: Юли 18, 2006, 18:40:31 pm »
Задушаваш кромит лук в растителна мазнина, прибавяш черният дроб нарязан на малки парчета, след 5 мин. соев сос и черен пепер, задушаваш докато не остане почти течност. Казвам задушаваш, но не слагай капака (в противен случай дробът става твърд), а използвай дълбок тиган или тенджера.
Re: Готварски въпрос
« Отговор #59 -: Юли 18, 2006, 18:48:52 pm »
Рейвънче, "Дроб по английски" - нещо с шунка и върху скара. Ама това по разкази на мъжа ми. Точна рецепта не знам.

Съвпадението е неволно  :balk_21:
Re: Готварски въпрос
« Отговор #60 -: Юли 18, 2006, 19:51:23 pm »
Страхотни сте! Благодаря ви!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Готварски въпрос
« Отговор #61 -: Юли 18, 2006, 20:06:55 pm »
С прясно мляко. Нарязваш дроба на парчета, задушаваш малко в мазнина, докато спре да "кърви", подправяш, добавяш прясното мляко и гооставяш десетина минутки да поври на бавен огън (без капак). Ако ти се експериментира, това е чудесна рецепта.  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Готварски въпрос
« Отговор #62 -: Юли 18, 2006, 20:52:45 pm »
Копирам ги,  защото и аз така съм си ги свалила във кулинарното си CD. :P

Черен дроб по селски
------------------------
Продукти:
1кг.свински или пилешки черен дроб
1/2кг лук
2-3 едри моркова
300-400гр. гъби
3-4 кисели краставички
2-3 зелени чушки
 
Начин на приготвяне:
Дробът, осолен и поръсен с черен пипер се задушава. Гъбите също се задушават. След това продуктите се смесват, за да си поемат подправките (сол, черен пипер, подправката "Маги вълшебен вкус" на пиле и с вкус на зеленчуците. Може да се добавят и 1-2 с.л. доматено пюре.

Черен дроб с лук
------------------

Продукти:
700-800гр черен дроб - свински или телешки
700-800гр кромидлук
1 чаена чаша червено вино
1 чаена чаша вода
0.5 ч.ч.олио
горчица, дафинов лист 
Начин на приготвяне:
В мазнината се задушава лукът, нарязан на тънки ивички. Щом поомекне и стане прозрачен се прибавя дробът - нарязан на хапки.
Задушава се само няколко минути да смени цвета си (става светъл), прибавят се водата и виното, а също и подправките - горчицата, размита с водичка, и дафиновият лист.
Къкри още 10-15 мин и е готово.
 

Кнедли от черен дроб със зеле - любимото ястие на Моцарт
-------------------------------------------------------------

500 г свински черен дроб,
500 г бяло зеле
250 г хляб
2 яйца
500 г брашно
малко галета
50 г масло
сол, черен и червен пипер

Черният дроб се нарязва ситно и се задушава. Хлябът се накисва в студена вода и след това се изстисква. Яйцата се разбиват на пяна и към тях се прибавят черният дроб, хлябът и брашното плюс сол и черен пипер. Измесва се тесто, от което се оформят малки кръгли кнедли.
Варят се в подсолена вода около 20 мин. Отцеждат се и се овалват в препечена галета.
След това се заливат с разтопено краве масло.
Зелето се нарязва на ситно, задушава се с червен пипер и се сервира като гарнитура.




ЗАРЗАВАТЕНА СУПА С ЧЕРЕН ДРОБ /ТЕЛЕШКИ/


Изчистваме, нарязваме на кубчета 1-2 моркова, 1/2 глава целина, 2-3 магданозени корена и слагаме да се запържат в 23 лъж. мазнина с 1 глава ситно нарязан лук. Когато омекнат зеленчуците, наливаме 6-7 чаени чаши вода, когато супата заври, слагаме 250 гр. телешки черен дроб, нарязан на кубчета, доуваряваме супата, малко преди да я свалим от огъня, запържваме 2 равни супени лъж. брашно в 1-2 лъж. мазнина. Разреждаме запръжката и изсипваме в супата. Варим още 5-6 мин. Поднасяме я застроена с 1-2 яйца и 2-3 лъж. кисело мляко и поръсена със ситно нарязан магданоз






« Последна редакция: Февруари 18, 2009, 18:05:19 pm от Елфи »
Re: Готварски въпрос
« Отговор #63 -: Юли 20, 2006, 12:37:13 pm »
Ееее, има да опитвам рецептииии.
Ще ви кажа как го спретна мъжа ми по моя заръка, защото не исках да експериментира.
Оваля го в брашно и го пече с много малко вода. Стана много сполучливо. Имам още дроб във фризера, така 4е ще пробвам някои от описаните вече рецепти.


ПС. А някой от вас яде ли други дреболии?
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Готварски въпрос
« Отговор #64 -: Юли 20, 2006, 12:48:43 pm »

ПС. А някой от вас яде ли други дреболии?

Воденички и сърца :balk_68: :balk_170:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: Готварски въпрос
« Отговор #65 -: Юли 20, 2006, 13:45:19 pm »
Здравейте кокичета!
Знае ли някой как да приготвя вкусно черен дроб? Мерси
на скара или пържен в тиган - супер дебелашко  :D :lol:

Гане, аз много обичам, но най-много агнешка главичка:)
Re: Готварски въпрос
« Отговор #66 -: Юли 20, 2006, 14:24:27 pm »
И аз като Ганка - воденички и сърца, а освен тях и мозък и език... :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Готварски въпрос
« Отговор #67 -: Юли 20, 2006, 14:35:27 pm »
Ами тук няма много екстри в това отношение. Единствените дреболии са сърца, воденички, език. А бъбреци и тем подобни не продават. Не ги ядат тея немци бе... Смятат ги за отпадък... А така ми се яде дроб-сърма....  :balk_146:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: Готварски въпрос
« Отговор #68 -: Юли 20, 2006, 18:44:31 pm »
Ганка, а няма ли турски месарници? Там не може да няма такива неща, мен ако ме питаш....

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Готварски въпрос
« Отговор #69 -: Юли 20, 2006, 19:58:53 pm »
Ганка, а няма ли турски месарници? Там не може да няма такива неща, мен ако ме питаш....

Ами всякакви магазини съм виждала, но турска месарница или арабска - не. Ще си чакам да си дойда... :?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Готварски въпрос
« Отговор #70 -: Юли 21, 2006, 10:27:44 am »
Ганка, а няма ли турски месарници? Там не може да няма такива неща, мен ако ме питаш....
Аз може и да бъркам, но съм 99% убедена, че турците дреболии не ядат :roll:


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: Готварски въпрос
« Отговор #71 -: Юли 21, 2006, 11:34:37 am »
Ганка, а няма ли турски месарници? Там не може да няма такива неща, мен ако ме питаш....
Аз може и да бъркам, но съм 99% убедена, че турците дреболии не ядат :roll:
изобщо не бъркаш!
Смятат го за голяма мръсотия
Re: Готварски въпрос
« Отговор #72 -: Юли 21, 2006, 12:41:57 pm »
питах мъжа ми , арабите също не са по дреболиите, наблягат на чистото месо, по възможност агнешко. :D
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Готварски въпрос
« Отговор #73 -: Юли 21, 2006, 14:33:28 pm »
Е те за тва не съм открила такова чудо... :?  Иначе имат страхотни зеленчукови магазини, ма месо... Карай... :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Готварски въпрос
« Отговор #74 -: Юли 21, 2006, 17:21:35 pm »
Турците дреболий ядат, ообено черен дроб и то агнешки! Имат и шкембе чорба. Живяла сам в Турция около 2 години.  :D
*
Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #75 -: Май 09, 2008, 14:01:28 pm »
Търся някой кулинар експерт тук, който има опит и би могъл да ме светне как се готвят охлюви .
Реших да експериментирам и да пробвам какво е това и има ли почва унас?  :)
Предварително благодаря за идейки!
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #76 -: Май 09, 2008, 15:28:03 pm »
Първо ги оставяш една нощ да постоят за да се 'прочистят' :wink:
Измиваш ги добре и ги слагаш в студена вода за да се сварят.
Аз хвърлям първите 1-2 води, защото пускат една слуз.
Във водата, в която ще се варят слагам морков, лук , магданоз, черен пипер и сол
Варя ги поне 1 1/2 час

Правила съм с ориз /на тиган и във фурна/, с лапад, панирани в яйце и пържени само в брашно и подправки.
Кажи коя рецепта искаш?

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #77 -: Май 09, 2008, 18:36:22 pm »
Денис, а кога слагаш зеленчуците докато ги вариш, т.е. в коя вода, щом ще я сменям или няма значение.
Моля те прати ми рецептата с панираните и пържените охлювчета.  :D
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #78 -: Май 10, 2008, 08:31:25 am »
Денис, а кога слагаш зеленчуците докато ги вариш, т.е. в коя вода, щом ще я сменям или няма значение.
Моля те прати ми рецептата с панираните и пържените охлювчета.  :D
Подправки слагам на последната вода.

Панирани охлюви

Панировка:
2-3 яйца
щипка  сол
черен пипер
щипка мускатово орехче
2 -3 сл брашно
20-30 гр. бяло вино
малко вода

Панировката не трябва да е много гъста.

Охлювите да са извадени от черупките. Аз им махам тъмната част, оставям само мускула, това дето се показва, когато пълзят /откъсвам ги до 'пръстенчето'/

Потапят се в панировката и се пържат в добре загрято олио в тиган /или фритюрник/


Пържени охлюви

В чиния се слага:
4-5 сл брашно
черен пипер
щипка сол
магданоз 1-2 клонки на много ситно
малко лют червен пипер

Разбъркваш добре сместа. Овалваш всеки охлюв и пържиш, но не в много мазнина.
Те стават едни запечени /червенички/ и хрупкави отвън

Така най-много ги харесвам.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #79 -: Май 10, 2008, 08:46:15 am »
Мацки и какъв вкус има охлюва?
Струва ми се , трудничко ще го преглътна. :balk_71:
*
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #80 -: Май 10, 2008, 09:52:30 am »
Мацки и какъв вкус има охлюва?
Струва ми се , трудничко ще го преглътна. :balk_71:

Баба ми чат-пат си прави експерименти с дядо ми на вилата, като му готви охлюви. Но съм почти 100% процента сигурна, че не ги приготвя така, както казва Денис, а по-през пръсти, понеже дядо ми е свикнал да яде почти всичко  :? Веднъж и аз като малка опитах, нямаха вкус, но бяха адски жилави и трудничко ги сдъвках  :x
Но съм сигурна, че щом толкова много хора ги ядат и смятат за деликатес, ако са приготвени по правилния начин стават за ядене  :D
*
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #81 -: Май 10, 2008, 13:58:51 pm »
Благодаря  ти Денис!
Събрах си охлювите и смятам утре по някое време да си ги приготвя.  :)
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #82 -: Май 11, 2008, 16:51:54 pm »
Мацки и какъв вкус има охлюва?
Струва ми се , трудничко ще го преглътна. :balk_71:
На миди, но си имат специфичен аромат, който се харесва на любителите на охлюви.
Докато мидите миришат на море... :D

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #83 -: Май 11, 2008, 19:30:59 pm »
Мацки и какъв вкус има охлюва?
Струва ми се , трудничко ще го преглътна. :balk_71:
На миди, но си имат специфичен аромат, който се харесва на любителите на охлюви.
Докато мидите миришат на море... :D

... а охлювчетата на градина. :wink:
Шегичка!

Мерси ,dianka ,denis! :P 
Сладко от ягоди
« Отговор #84 -: Май 14, 2008, 18:21:17 pm »
 Дойде времето на любимите ни плодове и ми се ще да направя някакво домашно сладко или сиропче :wink:
 Споделете някоя изпитана рецепта :D
Р.S. А сироп от бъз някой да знае как се прави :oops:
« Последна редакция: Май 14, 2008, 19:04:32 pm от Danny S »


*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Сладко от ягоди
« Отговор #85 -: Май 14, 2008, 19:34:03 pm »
За сладко не мога да ти помогна, но ако питаш за сироп от цвят на бъз и лимони, ще ти напиша рецептата.
Re: Сладко от ягоди
« Отговор #86 -: Май 14, 2008, 19:53:42 pm »
Леле, Дани, нашите ягоди още не са цъфнали :oops:
Re: Сладко от ягоди
« Отговор #87 -: Май 14, 2008, 20:28:52 pm »
За сладко не мога да ти помогна, но ако питаш за сироп от цвят на бъз и лимони, ще ти напиша рецептата.
Май наистина имаше и лимони!!! Давай я :D
Леле, Дани, нашите ягоди още не са цъфнали :oops:
Нашите вече са цъфнали, но са малко и тях смятам да си ги ям в градината :D За сладко ще си купя :wink:


*
Re: Сладко от ягоди
« Отговор #88 -: Май 14, 2008, 20:43:06 pm »
Сироп от бъз

На 1л. вода, се слага 24 цвята бъз. Престоява 24 часа и се прецежда. На 1л. течност се слага по 1кг. захар и 1с.л. лимонтозу. Слага се по няколко зрънца ориз във всяко шише.
Сладко от ягоди.
С мерки не мога да ти помогна, защото аз винаги действам на око. Но захар слагам като покрия плода почти нацяло в не малка тенджера. Слагам на котлона да заври на по-бавен огън. Сладкото е готово когато една лъжичка от сладкото в чиния направи пътека. Тогава наливам в топли буркани /винтови/, капачките също трябва да са топли, обръщам с капачката надолу, да престоят една нощ.
Така си правя всички сладка. Мразя да варя буркани.
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 15:25:30 pm от mishanta »
Re: Сладко от ягоди
« Отговор #89 -: Май 14, 2008, 21:02:03 pm »
И аз не съм по мерките - уж ги спазвам, ама все ги дотамънявам :lol:
Така правих сироп от касис - накрая трябваше да се разрежда 1към1, а не 1към5 :lol:
(Не с водка де :lol: :lol: :lol:)


*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Сладко от ягоди
« Отговор #90 -: Май 14, 2008, 21:13:13 pm »
Еххееее, за този сироп от бъз се присетих преди 10 дни , та дори тормозих майка ми да ми го напише, че баба ми като бях малка...педи мноооого години :wink:, правеше такъв и все се чудеха кое от децата го е изпил:) :oops:

тази година ще си направя

обаче баба ми наистина слагаше срязан лимон и го правеше в кофи, а аз лудетината с едно канче скрита в килера до кофата :oops: :oops:
имаше една приказка, дето мецана бъркала в долапа на баба с лапичка да краде сладко:)
Re: Сладко от ягоди
« Отговор #91 -: Май 14, 2008, 21:24:12 pm »
 :lol: Вече замислям как да организирам екскурзиика из бъзовите храсти :lol:


*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Сладко от ягоди
« Отговор #92 -: Май 14, 2008, 22:05:27 pm »
Danny S,ще ти напиша и рецептата на свекървата. Онзи ден го взехме. Много е хубав и много бързо свършва. Този път направи 6 дози жената, да видим докога ще стигне.

Сироп от бъз


за една доза:
25-30 цвята бъз
3 литра вода
0.700гр. лимони
4 бр. лимонена киселина
3кг.захар
Цвета се измива и се залива с водата. Престоява 24 часа. Прецежда се. Лимонитесе измиват добре и се нарязват на шайби. Слагат се във водата където е бил накиснат цвета. И те престояват 24 часа. След това се изцеждат лимоните и се добавя лимонената киселина. И тя престоява 24 часа. Можело и да започне да прави пяна - не било страшно. И накрая се слага захарта, която също престоява 24 часа :lol: Добре е от време на време да се разбърква за да се разтвори добре.
След това се налива в шишета и това е.
Да ви е сладко!
« Последна редакция: Февруари 18, 2009, 18:17:43 pm от Елфи »
Re: Сладко от ягоди
« Отговор #93 -: Май 14, 2008, 23:07:09 pm »
А колко е захарта? Като в рецептата ма Мари - 1кг на литър вода ли?


*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Сладко от ягоди
« Отговор #94 -: Май 14, 2008, 23:13:48 pm »
Да. Пропуснала съм го, но го оправих и там. Извинявам се за пропуска.
Re: Сладко от ягоди
« Отговор #95 -: Май 14, 2008, 23:30:08 pm »
Мерси :balk_21:


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14925
Re: Сладко от ягоди
« Отговор #96 -: Май 14, 2008, 23:57:03 pm »
стандартната пропорция за сладко не беше ли кило захар на кило плод? поправете ме, ако бъркам. отдавна не съм правила сладко.
измитите и почистени плодове се поставят в достатъчно голяма и дълбока тенджера и се посипват отгоре със захарта. не се бърка. оставят се да престоят няколко часа, най-добре - една нощ. на другия ден се слагат на котлона и се варят на бавен огън, като се бърка от време на време. проверява се дали е готово, като се капне една капка от сладкото върху чинийка и чинийката се наклони - капката не трябва да се стича, ако сладкото вече е сварено. ако е готово, добавяте половин чаена лъжичка лимонена киселина в него, бъркате и изсипвате в чисти и сухи буркани. затваряте добре, прибирате в шкафа и ограждате с бодлива тел :)
« Последна редакция: Февруари 18, 2009, 18:18:32 pm от Елфи »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Сладко от ягоди
« Отговор #97 -: Май 15, 2008, 09:07:31 am »
Точно така пише и в книгата за домашно консервиране на мама. Кило захар на кило плод.
Обаче телената ограда не помага. Може би трябва и въоръжена охрана :lol:
*
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #98 -: Май 15, 2008, 13:38:10 pm »
Забравих да кажа, пържени по рецептата на Денис станаха НЕВЕРОЯТНИ  :) , а от себе си добавих ситно нарязан пресен чесън и магданоз с малко изцеден лимонов сок за овкусяване!
 
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #99 -: Май 15, 2008, 23:58:31 pm »
Лале кажи че се шегуваш моля ти се :lol:
найстина не мога да си представя че можете да ги хапвате. Знам че повредата е в мен де, но наистина не мога :oops:
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Как да приготвя градински охлюви?
« Отговор #100 -: Май 19, 2008, 14:17:18 pm »
и аз не мога да преглътна дори идеята да хапна охлюв, а камо ли самият такъв :lol:
но признавам, че дори не съм опитвала, а може би наистина е вкусно.
имам позната, която в продължение на три месеца май беше, всеки божи ден, по един охлюв...суров, т.е.жив, гълташе - това преди години беше и е категорична, че така пребори язвата...наистина днес няма никакви оплаквания.
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: Към добрите домакини: моля за рецепти за постни ястия
« Отговор #101 -: Септември 18, 2008, 21:10:01 pm »
Ето едно чудесно и лесно ястие:
1 Сварява се ориз
2 Изцежда се
3 Нарязват се на ситно домати и краставици
4 Смесват се с ориза
5 Подправя се със сол оцет и олио. Може и с магданоз.
Да ви е сладко!
Re: Какво и как да сготвим?
« Отговор #102 -: Април 24, 2010, 09:58:34 am »
Охлювите имат вкус на гъби и ако са добре приготвени дори няма да познаеш какво е.
В Метро има готови охлюви по Боргунски  за около 4-5 лева, само се пекат. Стоят доста ефектно, защото са с черупките. :eat:
Аз дори си запазих черупките и мисля някой път да ги напълня с гъби за разнообразие. :wink: osi_17