0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Много се обърках момичета
« -: Ноември 29, 2005, 07:05:05 am »
Незнам как да започна да разкажа това което искам за да излезе най достоверно и да не звучи объркано.Отново имам огромна нужда от вашия съвет.Тези които са чели предишните ми теми предполагам са запознати вече с моите истории.Поради факта че живея извън България и се сблъсквам с различни схеми на лечение и борба със стерилитета много се обърках от всичко което съм чела и научила и от това което виждам тук на практика.Искам да разкажа как премина поредния ми преглед при моя доктор и ви моля за съвет как да постъпя.Днес отидох на поредния си преглед и за изследване на прогестрона.Показах графиката си на доктора но той дори не я взе да я погледне а ми каза продължавай да мериш БТ до следващия цикъл и отиди да ти изследват прогестерона,после ми вика като ти гледам графиката имаш овулация-а той дори не я взе да я погледне, само от разстояние.Стана ми ясно че фоликуметрия няма да правим,ориентира му е моята графика и може би резултата от прогестерона.Попитах го други хормони няма ли да изследваме а той ми каза няма смисъл след като имаш овулация защо да ти се изследват другите хормони.Сега ме вика между 8-мия и 12-тия ден на новия цикъл да ми направи проверка на тръбите и тук го попитах а преди това микробиология няма ли а той ми каза,ами ти си наред аз съм те проверил чиста си а това беше миналата година,каза след като нямаш оплаквания значи нямаш проблеми,казах му какво съм чела и какво знам а той ми отговори,че тук реда и начина на процедиране съвсем се различава от Българския и че в България се правят много ненужни изследвания(съмнявам се че е така и си мисля че в една клиника специализирана по стерилитет едва ли биха ми направили само това).Вземи годишната цитонамазка и по време на прегледа ми каза че от лапароскопията ми заради ендометриозата,матката ми е изместена в ляво и че се съмнява за сраствания,също ми каза че се съмнява че проблема ми ще излезе в тръбите и тези сратвания.Много се обърках момичета и същевременно много съм притеснена да му се доверя ли,по правилен път ли вървя,да търся ли друг лекар,за друго мнение,в края на седмицата трябва да ми доиде М. и трябва да се обадя за цветната снимка,въпреки че той отрече да съществува такова понятие като цветна снимка и защо го наричали така,като снимката дори не била цветна а черно бяла.Ако излезе че имам проблем с тръбите и както се съмнява за сраствания ми спомена че може да се стигне до втора лапароскопия.
Написах всичко това и четейки го ми звучи адски объркано като самата мен и се надявам да го разберете.Просто ви моля за вашето мнение,какво мислите от всичко прочетено,как бихте постъпили на мое място.
Благодаря ви предварително момичета и много ви се извинявам че звучи така объркано и стана толкова дълго.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Много се обърках момичета
« Отговор #1 -: Ноември 29, 2005, 07:18:39 am »
Я да преповторим- значи имаш правена лапароскопия- ами за какво е снимката за проходимост тогава, не се ли установи степента на пропускане при лапароскопия. На теб ти е късно 8-12 ден за снимка, тъй като се преполага, че ову-то ти с този цикъл е доста рано, снимка се прави до 10 ден, щото после бели може да станат. Аз миналата седмица правих ХСГ- на 11 ден от цикъла при дължина 27 дни.
 Абе що не се прибереш в Бг да понаправиш малко изследвания- за около 20-ина дни ще си готова !?! :roll:  :roll:  :roll:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Много се обърках момичета
« Отговор #2 -: Ноември 29, 2005, 07:18:56 am »
Виж какво, че реда и "клиничната пътека" може да са различни - приемам го. Но за мен липса на МБ и цветна снимка плюс обяснения от сорта "преди една година беше ок и щом и сега нямаш оплаквания значи пак си ок"  ми говори за некадърност. Пък и в която и да било държава мисля, че не е чак пък толкова скъпа МБ.
За изместената матка в следствие на лапаро - не мога да коментирам коректно защото малко ми куца гинекологичната хирургия, но от мои собствени наблюдения има доктори, за които все някой орган или е малък, или несъразмерен или нецентриран на мястото си  :D
Много се обърках момичета
« Отговор #3 -: Ноември 29, 2005, 07:39:56 am »
Мини-да по време на лапароскопията се установи че тръбите ми са проходими и той ми има епикризата от лапароскопията,но отговора му беше че това че пти лапароскопията е видяно че тръбите ми не са запушени незначи че пак няма да има проблем с тях,даде ми обяснение  от рода че тръбата например може да се стеснявала накрая и това да пречело.
Ами честно да ти кажа а за това на кой ден се прави снимката на тръбите не съм на ясно,той ми каза между 8-12 ден друго не ми обясни.
Мини,немога да се прибера до България защото съм на хиляди километри зад океана,сигурна съм че тук има много добри специалисти,но просто аз не съм попаднала на такъв,има много клиники по стерилитет,които съм сигурна че по друг начин процедират и май ще се обърна към такава клиника.

Лейди благодаря ти и за твоето мнение.Нямам представа колко би струвала една МБ ако пожелая сама да си я назнача.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Много се обърках момичета
« Отговор #4 -: Ноември 29, 2005, 08:22:10 am »
Абе, назначаване на цветна снимка след лапаро е направо смешно - от това което съм чела, съм запомнила, че лапарото е по-информативен диагностичен метод от цветната снимка.
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Много се обърках момичета
« Отговор #5 -: Ноември 29, 2005, 08:32:00 am »
Сега за микробиологията - в известна  столична клиника по стерилитет не ми изискваха такова изследнане преди хидротубация, само пълна кръвна картина и утайка.
И аз съм съгласна с това - ако нямаш оплаквания, имаш постоянен партньор, мисля, че човек не трябва толкова да се вманиачава.

Цветна снимка или хидротубация се правят наистина между 8-12 ден, защото се гледа след М. да имаш един-два чисти дни - аз лично я правих на 11 ден, като овулацията ми е около 13-14 ден.

Откога ти е лапароскопията? Според мен, ако на лапароскопията е било всичко наред с тръбите - значи са наред. Няма по-точно изследване за момента.
Обаче ако са минали доста месеци възможно е да се получат сраствания.
Много се обърках момичета
« Отговор #6 -: Ноември 29, 2005, 09:28:29 am »
Според мен срасвания без причина-възпаление, не се получава.Смени си доктора без да се замисляш.Аз бих го сменила след като не назначава елемантарните изследвания за хормони и микробиология а 2 пъти без причина ще ти проверява тръбите.Това да не е снимка за паспорт като не  ти харесва косата да се снимаш дакато стане.Желая ти успех и не се притеснявай.
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Много се обърках момичета
« Отговор #7 -: Ноември 29, 2005, 09:41:30 am »
Сраствания след операции се получават и без възпаления!!!
*
Много се обърках момичета
« Отговор #8 -: Ноември 29, 2005, 10:07:25 am »
А3 сьщо сьм в 4ужбина и след нормални прегледи и оплаквания от моя страна,4е бебето не става,а на мен "нищо ми няма"ми на3на4иха веднага лапороскопия,бе3 каквито и да са други и3следвания,хормони и т.н. Все още не бях открила форумите и вси4ко ми беше като мьгла.То стана ясно наистина 4е са ми 3апушени трьбите,но явно такава им е практиката.Доста мьрморих на мьжа си 4е лекарите им не са никакви специалисти.Дори все още не 3ная какви са.3ная само 4е имат добра апаратура.Потьрси и друго мнение,пьк после решавай.
*
Много се обърках момичета
« Отговор #9 -: Ноември 29, 2005, 10:22:06 am »
И аз мисля че трябва да потърсиш друго мнение и да прецениш на чие може да разчиташ.А напълно е въможно да се получат срствания след хирургична намеса а може да си имала и възпаление което да е протекло безсимптомно.Затова че ново лапаро според мен е напълно удачно.
Успех от мен.
Re: Много се обърках момичета
« Отговор #10 -: Ноември 29, 2005, 10:48:17 am »
Цитат на: sunnyflower
... цветната снимка,въпреки че той отрече да съществува такова понятие като цветна снимка и защо го наричали така,като снимката дори не била цветна а черно бяла...

Наистина снимката е черно-бяла. Не съм наясно защо се нарича цветна, но това е разговорно понятие. Истинското име Хистеросалпинография, мисля че това е латинско наименование, т.е. така горе долу звучи навсякъде.
Наистина и без изкарана инфекция може да имаш сраствания и те да са вследствие на лапароскопията, това й е една от лошите страни.
А относно МБ насоявай да ти се направи. Можеш да имаш проблем и без да си сменяла партньора. Като се почне от тоалетна чиния, бактерийки от "акито"  :oops:  ... и до това, че не си 100% сигурна, какво прави партньора ти, когато не ти е пред очите. Така че настоявай, пък нека ти няма нищо!

Стискам ти палци да си намериш доктора!
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Много се обърках момичета
« Отговор #11 -: Ноември 29, 2005, 13:24:08 pm »
Цитат на: sunnyflower
немога да се прибера до България защото съм на хиляди километри зад океана,сигурна съм че тук има много добри специалисти,но просто аз не съм попаднала на такъв,има много клиники по стерилитет,които съм сигурна че по друг начин процедират и май ще се обърна към такава клиника.


оф, цветенце, всичките ми приятелки и познати жени, живеещи в Америка и други места далечни, правят задължително в България изследванията си, защото положението там е трагично, постинга ти е поредното доказателство. много съжалявам за неразбориите и наистина като си идваш направи всичко необходимо тук. Късмет! :D
Re: Много се обърках момичета
« Отговор #12 -: Ноември 29, 2005, 13:33:24 pm »
Цитат на: wassilena
Цитат на: sunnyflower
... цветната снимка,въпреки че той отрече да съществува такова понятие като цветна снимка и защо го наричали така,като снимката дори не била цветна а черно бяла...

Наистина снимката е черно-бяла. Не съм наясно защо се нарича цветна, но това е разговорно понятие. Истинското име Хистеросалпинография, мисля че това е латинско наименование, т.е. така горе долу звучи навсякъде.


Цветна са я нарекли, защото е контрастна.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Много се обърках момичета
« Отговор #13 -: Ноември 29, 2005, 13:43:33 pm »
Изобщо не харесвам американската медицина (лирично отклонение).


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Много се обърках момичета
« Отговор #14 -: Ноември 29, 2005, 14:36:10 pm »
Цитат: Сега за микробиологията - в известна столична клиника по стерилитет не ми изискваха такова изследнане преди хидротубация, само пълна кръвна картина и утайка.
И аз съм съгласна с това - ако нямаш оплаквания, имаш постоянен партньор, мисля, че човек не трябва толкова да се вманиачава.

Не става въпрос за вманиачаване, а за това, че понякога инфекцията е безсимптомна и с инвазивни процедури може да стане по-лоша картинката.
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Много се обърках момичета
« Отговор #15 -: Ноември 29, 2005, 14:43:54 pm »
Не съм казала, че се вманиачаваш.
Ти си обременена, защото страдаш.
Не може човек да си прави всякакви изследвания, само защото някой друг има такива проблеми.
Лейди, да знаеш, че много те харесвам. :lol:
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Много се обърках момичета
« Отговор #16 -: Ноември 29, 2005, 15:00:09 pm »
Лали, погрешно си ме разбрала.

Аз че съм обременена /вкл и умствено :D / така си е.

Моята теза обаче беше  в друга посока - че е по-добре инвазивна процедура на матка, тръби и яйчници да се прави след МБ и категорично и непосредствоно установено положение, че няма налична инфекция, която да се вкара в горния репродуктивен тракт. ПКК може да индицира за налична някаква инфекция, а МБ за инфекция на половата система.
Много се обърках момичета
« Отговор #17 -: Ноември 29, 2005, 15:36:46 pm »
Здравейте момичета,изключително много се зарадвах като видях колко много от вас са ми отговорили.
Реших да се обърна към специализирана клиника и да потърся друго мнение.
Лали лапароскопията ми е правена март месец 2004 година от тогава до сега мина повече от година и на прегледа той ми каза че предполага че може да имам някакви сраствания.
Да чукна на дърво по принцип никога не съм имала някакви оплаквания,като парене,щипене и не съм лекувала гъбични инфекции или бактериални,което е хубаво мисля.Но бих била много по спокойна ако ми се направи МБ.
Василена наистина той така нарече цветната снимка Хистеросалпинография,само че аз неможах да го запомня и напиша.
Бих искала малко да поясня,аз живея в Канада и здравната система се различава много от Американската.Докато в Америка си плащаш всичко и за всеки преглед,тук всичко ми е безплатно и прегледи и изследвания и операция,единствено ако се стигне до инсеминации или ин-витро си ги плащам аз.Моят доктор е българин на около 68 години и половината си живот е работил в БГ другата половина тук и затова той ми казва че е запознат  и със двете държави.
Аз немисля че положението тук е критично все пак това е голяма държава в която технологиите се развиват бързо и така както каза Перла имат много добра апарута,но просто трябва да нямеря правилния човек и да се обърна към специалист не обикновен гинеколог какъвто е моя в случая,защото си мисля че навсякаде има както кадърни така и некадърни доктори.С ваша помощ успявам да си събера мислите и да си систематизирам нещата а не само да се лутам и да се обърквам все повече,затова реших ще се обърна към специалист  и ще ви пиша дали наистина са така нещата или аз съм попаднала на неправилния човек.
Благодаря ви от сърце затова че ми помагате.
Много се обърках момичета
« Отговор #18 -: Ноември 29, 2005, 16:52:32 pm »
Цитат на: lady_11
Моята теза обаче беше  в друга посока - че е по-добре инвазивна процедура на матка, тръби и яйчници да се прави след МБ и категорично и непосредствоно установено положение, че няма налична инфекция, която да се вкара в горния репродуктивен тракт. ПКК може да индицира за налична някаква инфекция, а МБ за инфекция на половата система.

Лейди, много разумно ми звучи всичко това. Та бих искала да попитам в тази връзка: предстои ми хистеросалпингография. Сега говорих за час другата седмица и питах изрично трябва ли да си правя някакви изследвания и ми казаха не   :roll:  . Само да си купя две свещички тилкотил (ако правилно съм запомнила името). Вярно е, че бях на преглед миналия месец, но значи ли това, че доктора е убеден, че нямам никакви проблеми? Ами аз този месец пих и антибиотик заради грипа, от къде мога да съм сигурна дали нямам гъбички например? Първия път, когато имах, беше точно от антибиотик.
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Много се обърках момичета
« Отговор #19 -: Ноември 29, 2005, 16:57:42 pm »
Виж, докторът няма как да е сигурен, че нямаш проблеми.
Единственият начин е да те изследва.
Щом нямаш оплаквания - по всяка вероятност всичко е наред.