0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Тестове за овулация и Дуфастон
« -: Януари 24, 2012, 10:18:29 am »
Предварително се извинявам за темата ако е неуместна и на неправилното място. Нова съм тук и все още съм доста неориентирана. Има и доста терминология, която не разбирам (все още) и за това реших да пусна темичката за съвети, но трябва да започна от начало.....
Разведена съм с бившият ми съпруг никога не сме правили опити за бебе. Още докато бях омъжена, през 2009 год. ми правиха операция (кисти и на двата яйчника-общият им диаметър беше 18см)По обяснението на доктора от единият беше останала част голяма колкото леща.В средата на миналата година той вече ми каза, че всичко е ок.Аз съм с нов партньор и през Ноември месец започнахме да правим бебе.Настоящият ми мъж също е бил женен и бившата му съпруга веднъж е правила аборт и веднъж е била бременна извън маточно, и това ме навежда на мисълта, че той няма проблем.Моят доктор(оператор)ми изписва Дуфастон и да си правя тестове за овулация.На всеки преглед ми казва,че вижда стари фуликули, значи овулация има.Други изследвания на са ми правени освен рутинните на гинекологичен преглед.Обяснява ми, че проблем със забременяването има след 2год. на опити.
Посаветвайте ме какво да направя, да искам ли някакви допълнителни изследвания?
Сега е втори ден от цикъла ми и след това започвам Дуфастона.
Никога не съм правила аборт.
След 6мес. Дуфастон вече ще са минали почти 2год. това значи ли ,че вече ще се водя с проблем?
Пак се извинявам ако нещо съм объркала :oops: и благодаря допълнително.  :)
*
Re: Тестове за овулация и Дуфастон
« Отговор #1 -: Януари 24, 2012, 10:32:03 am »
Здравей Жулиана ,Не съм голям специалист ,но е доста странно да приемаш дуфастон толкова рано на МЦ.АЗ знам ,че това е прогестеронов препарат ,който се пие след Овулация ,защото иначе я подтиска .Аз бих те посъветвала да смениш доктора .И най -добре при специалист по репродуктивна медицина .Това н еозначава ,че имаш проблем ,но поне ще ти пусне нужните изследвания и ще си по-наясно има ли проблем или не .Успех !!!
« Последна редакция: Януари 24, 2012, 10:42:31 am от foveri »
Re: Тестове за овулация и Дуфастон
« Отговор #2 -: Януари 24, 2012, 10:43:36 am »
Да,аз също зная,че Дуфастона представлява заместител на прогестерона и ми е изписан с цел стимулиране на овулация и по продължителна. Трябва да го пия 2х2 от 14 до 25 ден след цикъла.
Не ми се иска да сменям лекаря, защото той ми е правил операцията (както казах по-горе), вече почти 3год. ходя само при него и се води най-добрият. :(
Re: Тестове за овулация и Дуфастон
« Отговор #3 -: Януари 24, 2012, 15:36:21 pm »
juliana83, след една година неуспешни опити за забременяване трябва да се търси специалист, а ако си над 30 години след 6 месеца.

За дуфастона - той не стимулира овулацията, може да я подтисне ако започне да се приема преди да е настъпила. Започни да правиш тестове за овулация - първо за да се ориентираш дали имаш такава, ако имаш въпроси около тях ще ти помогнем. Вече ако те покажат, че има такава (тестовете не дават 100% гаранция че има овулация, но са много добър ориентир особено в комбинация с мерене на базална температура) може да започваш спокойно и дуфастона, както ти е изписан.

Притесни ме това което ти е казал лекаря, че вижда стари фоликули и значи има овулация - малко неясно се е изразил и това може да се тълкува по много начини. В случая мисля че или трябва да се уточни какво има в предвид или да си намериш нов лекар, който знае какво вижда.

Какви точно са кистите при теб, ПКЯ? Преди да направите операцията пробвахте ли да ги махнете с лекарства? Сега имаш ли кисти?

Съвети ще получиш много, а и информация има много из форума, но трябва да си по-конкретна  :wink:
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: Тестове за овулация и Дуфастон
« Отговор #4 -: Януари 25, 2012, 10:06:07 am »
Ами започнах да се притеснявам защото съм на 28год.
След изследванията преди и след операцията ми казаха, че не са ПКЯ(това ще рече поликистозни яйчници,нали?)Тогава даже ми пращаха на ендокринолог за изследване на хормоните и всичко казаха,че е ок.
Не, преди операцията не пробвахме да ги махнем с лекарства. Стори ми се странно, че при мен те се развиха до такива размери за много кратко време. И всъщност ме приеха в болница по спешност в петък и в събота ми беше операцията (след хиляди изследвания цял след обяд и цяла вечер)
Всъщност се наложи да отида на преглед защото от седмица имах болки и ден преди прегледа болките станаха много силни и придружени с подуване.Нито можех да седя, нито можех да закопчая панталон,който по принцип ми става.
А ти си вторият човек, който ми казва или намеква, че трябва да потърся и второ мнение, но хич не ми се иска да пренебрегвам моят лекар. Първо ходя при него вече 3 година и второ една от акушерките в неговия екип ми е много добра приятелка и е съпруга на първи братовчед на моят мъж (в последната година даже ме придружава на прегледите)
След операцията и преди нея никога не съм имала гинекологични проблеми, единственото-преди месец бях в болница(с бъбречна криза) на антибиотици и след това получих бяло течение и ходих на преглед и той ми изписа Kandizol 150mg и Zalain ovulo по едно и след седем дни се повтаря.
А относно Дуфастона той ми каза да го пия по схемата от 14 до 25 ден след цикъла 2х2 и в това време да правя и тестовете за ову и така 6 мес.
radosttinka какво имаш в предвид, че се е изразил неясно, относно фоликулите? Ти как го разбираш?
Надявам се този път да съм била изчерпателна и много благодаря за отговорите.  :wink:
« Последна редакция: Януари 25, 2012, 10:11:22 am от juliana83 »
Re: Тестове за овулация и Дуфастон
« Отговор #5 -: Януари 26, 2012, 08:56:59 am »
Да поликистозни имах предвид :wink:
Все пак е хубаво да се знае какви са били кистите, за да може да потърсиш инфо във форума. Вярно има случаи в които се налага операция, но май гледат да е последния вариант, знам повече за ПКЯ, така че да не говоря глупости :wink:

Относно фоликулите - не искам да те подведа, но си правя много различна асоциация от думите на лекаря ти. За мен стари фоликули, са фоликулярни кисти, фоликули които не са се спукали (овулирали) или претърпели обратното си развитие след като друг е овулирал, или изобщо не е имало овулация. Затова казах че се изразил неясно, също има значение на кой ден от цикъла ти ги е видял, какво друго е видял, за да се твърди че има овулация докторите следят за жълто тяло, затова за мен думите му са объркващи.

Но така или иначе минели тази една година опити трябва да посетиш специалист, не се колебай изобщо защо сама ще се убедиш колко различен е подхода (в професионален смисъл) на лекарите.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: Тестове за овулация и Дуфастон
« Отговор #6 -: Януари 27, 2012, 09:59:23 am »
Благодаря за отговора. :wink:
Мисля да си дам още малко време,а междувременно започнах да си водя ову календар с измерване на температурата, ову тестове и отбелязване на всичко.
Радвам се,че  моето мило  :) обсъдихме всичко и той е съгласен да си дадем още малко време и след това да потърсим специализирана помощ.
Re: Тестове за овулация и Дуфастон
« Отговор #7 -: Февруари 17, 2012, 15:57:51 pm »
Мили момичета,пак имам въпрос относно Дуфастона и за да не пускам нова тема ще пиша тук....
Не зная дали си въобразявам,но от както го пия имам вълчи глад,мога да изям човек.И преди съм го пила,предният път ми беше изписан 2х1,а сега 2х2.Преди не съм забелязала или поне не помня да съм чувствала такъв глад.
Посъветвайте ме какво да правя,да го пия ли пак 2х2 или да си намаля дозата,защото ако го продължа така,мисля че ще стана 200кг.Трябва да го пия 6 мес.
*
Re: Тестове за овулация и Дуфастон
« Отговор #8 -: Април 06, 2012, 15:13:24 pm »
Здравейте и от мен, плахо да се включа :)
аз също пия Дуфастон сега, след като по-предния месец имах задържан фоликул, а следващия се е пукнал, а в резултат на Линдинет 30 (заради задържания го пих) се бяха образували няколко още, които доколкото разбрах от докторката ми са се пукнали и те - това за кратка история, щото и от няколко месеца ходя при специалист по репродуктивни проблеми, така че още нямам съвсем ясна представа какъв ми е проблема, ако има такъв де. А Дуфастона ми го изписаха, ако се е получило чудото, да помогне...
Та за Дуфастона, и аз първите дни, в които го пиех много, ама много бях гладна, днес пия последното хапче и ще чакам да ми дойде, ако ми дойде. Вечер ме боли кръста и корема от няколко дни като предменструална болка, а сутрин ме боли глава откакто пия Дуфастона - това случвало ли се е на някоя от вас? Да си знам дали е от Дуфастона или си измислям...
Re: Тестове за овулация и Дуфастон
« Отговор #9 -: Май 03, 2012, 12:47:50 pm »
Здравейте много съм объркана и искам да помоля за мнение..този месец започнах да си меря бт и тестове за ову, на 16 ден имах положителен тест, пих дуфастон една таблетка на следващия ден след положителния тест. Та въпросът ми е възможно ли е дуфастона да ми е възпрепиядствал овулацията?
Re: Тестове за овулация и Дуфастон
« Отговор #10 -: Май 03, 2012, 13:25:57 pm »
Здравейте момичета!Да си кажа и аз мнението за този Дуфастон!За първи месец го пия и аз като juliana83 от както го започнах имам доста по-голям апетит и даже съм качила и някое друго килограмче :) Другото, което съм забелязала и аз като Arika е, че първите няколко дни като започнах да го пия сутрин имах невероятно главоболие и също и аз си мислех, че си въобразявам, но явно не....Преди 2дни го спрях и сега чакам да ми дойде МЦ, но силно се надявам да ме пропусне в следващите 9 месеца :) Този месец от няколко дни имам силни болки в кръста (което е нетипично за мен) и корема като при ПМС, но доста по силно изразени и почти никаква чувствителност в гърдите (също нетипично за мен), по принцип веднага след О гърдите ми наедряват и ме болят до няколко дни (3-4Дни) преди МЦ.А сега странното е, че когато спрях Дуфастона и започнах да усещам някаква чувствителност в гърдите (а уж вече трябва да ми дойде и не трябваше да ме болят) и усещам някакси доста чувствителни са ми зърната на гърдите  :ask: Поради тази причина и аз немога да си обясни тези симптоми на Дуфастона ли се дължат или на нещо друго :ask: Силно се надявам това да са симптоми за  :bfp:
*
Re: Тестове за овулация и Дуфастон
« Отговор #11 -: Май 04, 2012, 11:03:40 am »
slanceto87, желая ти да е точно това -  :bfp: успех! то човек понякога така изтерясва, че почва да се чуди - сега исмислям ли си този симптом, или онзи симптом... :goodluck: