0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #100 -: Октомври 19, 2007, 12:31:26 pm »
Имам наблюдение върху внос износ и българска стока на плодове и зеленчуци. Ако не работите в тази област не можете да познаете кое е внос и кое българско. Българската продукция е по малко нитратна защото българина пести за скъпи торове. Това е абсолютно вярно. Вноса идва с разните му сертификати и паспорти за качество задължително. Вече ако някоя стока е над нормите(по нитратност  :lol:) пък е минала и е с нелегален документ което да ви кажа досега не съм чула да се е случило незнам. Турския домат си личи от далече. Перфектно червен и да го одариш в земята няма да му стане нищо :lol:
Ма нали българина под перфектна стока иска много червено и мноого твърдо. Ми да маа турски домат тогава. Пък после като си нареже салатката и вика само ципа и вода и на нищо не миаза. Ми то угодия няма. :lol: Краставичката иска да е права и тънка, ябълката петънце да няма. Ми да ви кажа внасят едни страшни ябълки. Огромни и жълти , без петънце. Ама медец. Италянско пройзводство. Докато пристигнат пък и на дървото се пръскат по граници и митници с какво ли не, ама нали нямат петънце. Та така. Много ама много съм се чудила на акъла на народа. Картофите още са български. Внос след месец два. Полския картоф е уникален, мож да го вариш с месеци.
Айде и за морковите да си поговорим. Иска българина голям , прав, дълъг. Перфектния турски морков. Ми българския е по дребен, ама няма кой да си играе да го стърже и рендосва. Македонска чушка. Червена, зелена ама една такава едричка и правичка, таман за пълнене. Страшна на вид. А пък да ви кажа как бързо загнива. :o Аз не бих дала на детето си от нея. Бананче искаш ли маме и детето дава вой. Само че този банан е расъл и е откъснат зелен. Сложен е в кашон и е докаран зелен в България. После в камера на определена температура и със техен си газ(не съм спецялист не знам какъв) е узрял. Ето ви екологично чист банан от Еквадор например. Ми ако го откъснат зрял няма да стигне до тук ама....Цитруси. Да ви кажа какъв портокал съм яла. Един грък ми донесе специално. Зелен портокал но тоолкова сладък. И сега си мечтая за такъв портокал. Човека внася стока и вика друга държава като България няма. Иска цитруса да е оранжав ама и лъскав и да блести. А това не е признак на качество и вкус. И да ви кажа има едно такова препаратче. Като пръснеш цитруса и той става един такъв лъскаав. Свети направо. А дали е безвредно...От глупост яде българина боклуците....
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #101 -: Октомври 19, 2007, 12:36:17 pm »
Точно така е Лидия! Нашите морковчета от село са не повече от 5-6 сантиметра, а ябълките нямат никакъв вид - дребни и очукани - обаче - растат в зона на 100 км отдалечена от всякаква промишленост и натоварени шосета , с нищо не са торени. Аз за тва й казвам на jam - решението е обратно към личното стопанство. В противен случай - каквото има в магазина това - гаранция никаква за качеството.
« Последна редакция: Октомври 19, 2007, 13:04:44 pm от cygnus »
*
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #102 -: Октомври 19, 2007, 12:55:11 pm »
Лиде, ей ги полските картофи - при нас в Изгрев. Поне така знам от собствениците.
Тези, дето се варят трудно и бавно, да не би да са за пържене по подходящи?
Щото определено съм забелязвала разлика при различните картофи и различната обработка. Бях гледала веднъж един репортаж на Ути от Германия май, някакъв пазар само за картофи - ми то бяха толкоз много видове и на всеки обяснено за каква кулинарна обработка е подходящ. Ама тука, ако ги питам - за всичко стават :lol:

П.П. Миналата зима портокалите ми миришеха много особено, гадно.
« Последна редакция: Октомври 19, 2007, 12:57:18 pm от tzvetenze »
*
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #103 -: Октомври 19, 2007, 13:03:24 pm »
Lidia,
не само българите искат такава "перфектна" стока. Аz съдя по германците. Иzбират основно най_големите плодове или zеленчуци в магаzина. На мене лично не са ми вкусни ягодите с раzмер на средна ябълка или морковите с големина на краставица.
В интерес на истината, доматите които ти описваШ тук ги внасят от Холандия, а който иска да яде вкусен истински домат, купува от турски магаzин. Те са точно като от градината на майка...
Дори и zа био_продуктите няма 100% гаранция zа чистотата, но все пак трябва да готвим неЩо на децата. Най_добре е от двора на баба на село, ама zа теzи, които я имат  :wink:.
*
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #104 -: Октомври 19, 2007, 13:12:20 pm »
Lidia,
не само българите искат такава "перфектна" стока. Аz съдя по германците. Иzбират основно най_големите плодове или zеленчуци в магаzина. На мене лично не са ми вкусни ягодите с раzмер на средна ябълка или морковите с големина на краставица.

Да, според мен тази "мода" при нас дойде от тенденцията да живеем по западен тертип, т.е. неизбежно е. Спомням си преди години, разни приятели, били по чужбините, разказваха  какви хубави, големи, подредени като войници круши продавали в супермаркетите във Франция например...
Ами ето ги сега и у нас.
Миналото лято ходих на гости при брат ми, който от 10г живее в Лондон. Храната - отврат, за мен поне. А той ми вика, ела сега ще ти купя органик домати, много са вкусни, като бабините. Като бабините бяха, ама друг път.
Изобщо, това за храната - какво беше преди и какво е сега, и най - вече какво ще бъде, ми е болна тема. Но всичко , което се случва, е просто неизбежно.
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #105 -: Октомври 19, 2007, 14:09:40 pm »
Аз имам двор, ама да ви кажа нямам никакво време да садя. Свекърва ми се занимава , обаче и тя е една градинарка..  Цветенце попаднах на полски такъв картов. Изхвърлих си мусаката. Незнам дали е бил за пържене. Може и така да е. Но три часа не увря това чудо, та и повече. 8O. Аз имам един познат от Трън. Той сади много хубав сорт картофки с розовки  петънца по кората. Не помня сорта как се казваше. Страхотни са и стават и за варене, и за пържене. Мултифонкционални :lol:. Ами това е. Ако си намерите познати който да садят и да сте сигурни в качеството. Другия варянт е да си пазарувате по често от някой и да се осланяте на неговите идей кое е българско и по добро...
Иначе познавам една луда която работеше в хей и я изритаха, сега си е отворила магазинче за био продукти, незнам къде се намира. Дрънчи по складовете кило от това, кило от онова и после ги продава скъпо уж изследвани и само чисти био продукти :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #106 -: Октомври 19, 2007, 14:10:16 pm »
да ми е жива и здрава мама, напълни ми фризера с торбички със зеленчуци за Деси от градината :D

Мари, четох те в темата на Бърди, не се шашкай за пъпкитр и Деси точно по това време беше с такива, ситнички по буските, по брадата и после дори се съединига и станаха на обрив. На нея й помиогна балсама на д-р Тайс, Бърди не го харесва, ама на нас нито мустела, нито разни други мазила ни помогнаха.
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #107 -: Октомври 19, 2007, 14:12:34 pm »
...решението е обратно към личното стопанство. В противен случай - каквото има в магазина това - гаранция никаква за качеството.

Напълно съм съгласна с теб, cygnus. Това е начинът да ядем възможно най-здравословната храна. Макар че 100% екологично вече няма. Почвата е натровена благодарение на мръсните дъждове.
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #108 -: Октомври 19, 2007, 14:37:12 pm »
Наскоро имаше репортаж, в който се съобщаваха резултатие от изследване на няколко стоки, предлагани в България като био и равносметката беше плачевна. Почти нито една от тях не беше био. За гръцките портукали съм съгласна с Лидия, веднъж ми донесоха един плик с откъснати направо от дървото портокали -бяха едни дребнички, ама по-вкусни не бях яла никога.
<br />[link=http:
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #109 -: Октомври 19, 2007, 15:04:25 pm »
Незнам домашното колко е полезно и колко не, но аз живея в къща. Имаме голяма градина, но половината по мое настояване се зася с райграс, поне да има къде да си играе детето. Защо? Ами баба ми като грешен дявол се мъчи да сади и накрая - доматите почернели, чушки /пипер/ отдавна не стават, краставиците едни мижави. Понабираме фасул, тиквички, морков, копър, ако не пожълтее, преди още да е позеленял. Баба ми не тори и не пръска. А иди виж комшийката на пет метра от нас - в парник, тори, пръска и изкарва и домати и всичко. Предполагам, че добра реколта без "стимуланти" може би има в провинцията и на места, по-отдалечени от промишлени зони. За месото - по същия начин. Може пък да си завидим по някой заек или кокошле в банята, прасе и козичка за млеко на балкона :) Затова децата да свикват  :( Те затова гигантеят напоследък от торовете  :)
Е, все пак си мисля, че се понамират тука таме все още хубави плодове и зеленчуци български, месенце също, но децата няма да живеят в епруветки и стерилна среда, за съжаление още от детската ясла или градина ще се сблъскат с "вкусната и полезна" действителност....
На Криси дядо и е от Африка, ще вземем да наредим с него една далавера да ме снабдява с истински банани и портокали и да ви ги шиткам по-евтино  :P, но май там от където е той няма много такава стока, има плантации с фурми  :? За бананки ше трябва да търсим някой еквадорец.

МариПЗ и Кристина имаше такива пъпки, доста, като обрив и по съвет на Бърди не мазах с нищо - минаха за около седмица-две. Е ако и вашите са от пуберските /бебешко акне/. Пусни му снимка да погледне.
 
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #110 -: Октомври 19, 2007, 16:15:33 pm »
Мари, четох те в темата на Бърди, не се шашкай за пъпкитр и Деси точно по това време беше с такива, ситнички по буските, по брадата и после дори се съединига и станаха на обрив. На нея й помиогна балсама на д-р Тайс, Бърди не го харесва, ама на нас нито мустела, нито разни други мазила ни помогнаха.
Благодаря ти за успокоението миличка. Аз я мажа с крема на Бюбхен за ранички, спиращ възпалителните процеси пък да видим. Дано бързо се махнат!
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #111 -: Октомври 19, 2007, 17:00:37 pm »

На Криси дядо и е от Африка, ще вземем да наредим с него една далавера да ме снабдява с истински банани и портокали и да ви ги шиткам по-евтино  :P, но май там от където е той няма много такава стока, има плантации с фурми  :? За бананки ше трябва да търсим някой еквадорец.
Ще караме и на фурми. Свиркай като докарате в повече :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #112 -: Октомври 19, 2007, 20:10:08 pm »
да, а джама преди ми се смееше, че съм болна от орторексия /мания по здравословно хранене/ :D аз просто знам какво си вкарвам в устата :( е, не може да ядем само кълнове, но много внимавам. положението с плодовете и зеленчуците е трагично, за съжаление. и аз избирам по-дребните и неугледни. начина на обработка също е много важен. имаме си и други закони, ама да не ви занимавам :D

ооо, преди малко видях, че си имаме кътник 8O преди кучешките и съседните. така ли хаотично растат? въобще не съм разбрала...
« Последна редакция: Октомври 19, 2007, 20:12:14 pm от manhattan »
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #113 -: Октомври 19, 2007, 21:26:03 pm »
Мански, и ние сме така - изкарахме 4 кътника, преди да излязат другите. Явно си растат хаотично :wink:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #114 -: Октомври 19, 2007, 21:28:03 pm »
ооо, преди малко видях, че си имаме кътник 8O преди кучешките и съседните. така ли хаотично растат? въобще не съм разбрала...
Абе как ги вадите теzи zъбки, че чак има и момент на иzненада, и то при кътник  :lol:?
УсеЩа ли се леко zавистта  :wink: :P?
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #115 -: Октомври 19, 2007, 21:29:59 pm »
Ма изобщо недей да завиждаш, заради тези кътници моя звяр ме побърка да ставам нощем. При мен обаче няма изненади, аз редовно си му бъркам в устата да го проверявам :oops:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #116 -: Октомври 19, 2007, 23:13:08 pm »
cygnus-е, кажи ми само кога да намеря време да отида да копам и да садя зеленчуци с дете годиначе на ръце? :) лично стопанство - о, йе, ако имаш земя плодородна и един батальон роднини да садят и копат...
а ако си расъл на паветата и си сам - ко праиш? питах тъпата ми свекърва - бе що не разпиташ твоите комшии дето имат вили и къщи на село, дали нещо не произвеждат, да закупим... а тя ме гледа опулено и вика - а, щооо? викам, за детето ма. ооооо, не ми се занимава, отсече тя. кво да ви разправям, братя и сестри.

manhattan, кътниците по план-график растат след предните зъби. като изникнат 4 горе и 4 долу предни, следват кътниците. така че, карате по наука, споко.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #117 -: Октомври 20, 2007, 00:20:55 am »
Джамеее, ние не сме :lol: Мойто диване пак обърка науката :lol: Ние изкарахме 2 горе, 2 долу и след това кътниците в ляво. После почнаха долните два да растат до предните и след това пробиха и десните кътници. Изобщо никне кво си сака :?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #118 -: Октомври 20, 2007, 00:47:05 am »
Mari_Pz, бебешко акне е това, не се притеснявай изобщо, нащата г-ца също го имаше, че даже и по вратлето беше тръгнало. С нищо не съм мазала, мина за ок 3 седмици само.

В Германия Био продуктите се продават отделно. т. е. има си отделен щанд и върху продуктите пише, че са Био. Колко са обаче, не съм сигурна. Преди около 5 години гръмна един скандал точно за Био продукти с повишено съдържание на пестициди.
Да не говорим, че мине не мине време току хванат в някоя ферма хранени животни с химии, хормони и т. н. Е затварят ги и ги санкционират, ама колко от месото сме изяли преди това, не е ясно.
Отелно на няколко пъти засичат в големи супер маркети, че преопаковат месото с изтекъл срок на годност.  Реал беше един от големите скандали миналата година.
Останалите продукти, внос от Холандия, Испания, някои немски, пластмаса. Всички зеленчузи, както казва един приятел, са с вкус на тиквички :D

Приятен уикенд на всички


Re: По-слънчева седмица - 15,10,2007-21,10,2007
« Отговор #119 -: Октомври 20, 2007, 07:24:15 am »
А тук пък органик храната е толкова скъпа че е трудно да купуваме само от нея. Месото и рибата особено са с космически цени. Но пък контрола е жесток и мога да бъда сигурна в качеството поне.