0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

имам проблем с известните лекари които правят инвитро,при всяко отиване на ново място установявам че се държът много надменно ,разочарована съм от Др Стаменов,клиниката му е пълна и не могат да се справят свсички пациентки оставят ни да чакаме с часове 
« Последна редакция: Октомври 15, 2007, 12:41:34 pm от beast »
*
Re: разочарована съм от др Стаменов
« Отговор #1 -: Октомври 09, 2007, 22:36:50 pm »
Не съм пациент на доктора, но съм ходила при други - вярвай ми, почти навсякъде се чака с часове.
*
« Отговор #2 -: Октомври 09, 2007, 22:42:32 pm »
Мда, аз и друг път съм го казвала, това е проблема- има само един д-р Стаменов за цяла България,
това става и с добрите специалисти извън столицата, само един свестен док за цяла южна бг, или за цял пловдив и т.н.
мн е гадни4ко, защо не се появят пове4е свестни доктори и пове4е клиники, за да има време и място за вси4ки пациенти, не е нормално да се записват 4асове от сега за догодина...
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
« Отговор #3 -: Октомври 09, 2007, 23:02:08 pm »
имам проблем с известните лекари които правят инвитро,при всяко отиване на ново място установявам че се държът много надменно ,разочарована съм от Др Стаменов,клиниката му е пълна и не могат да се справят свсички пациентки оставят ни да чакаме с часове 
Да се държат надменно не съм забелазала, колкото до чакането, няма как... Ако идеш в ресторант и няма хора значи кухнята е кофти, по-рядък случай цените са високи.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*
« Отговор #4 -: Октомври 09, 2007, 23:12:55 pm »
Записваме си час година по рано -добре е да се спазва
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #5 -: Октомври 10, 2007, 00:03:42 am »
Ако си разочарована само чакането - с мехлем да го намажиш.  :wink:

Иначе си права за това, че огромния наплив в даден момент става проблем.   

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #6 -: Октомври 10, 2007, 08:14:03 am »
да и аз мисля, че това е проблем и то не самото чакане, но ми се струва, че и лекарите почват да дават заето, карат на конвейр, нямат достатъчно време да се задълбочат в даден случай и най - накрая това ще се отрази върху успеваемостта на процедурите.
*
« Отговор #7 -: Октомври 10, 2007, 09:00:09 am »
Като прочетох заглавието се зачудих какъв ще е този гаф на Стаменов, та чак тема да се започне... По-редно би било да добавиш, че си разочарована от чакането или организацията в клиниката, а не от самия лекар, защото така човек остава с впечатлението, че нещо лекарят е некадърен.
Аз съм висяла с часове и пред кабинетите на най-оикновени гинеколози (разбирай не специалисти по стерилитет), а като имаш предвид колко са тези, занимаващи се с репродуктивно здраве, си е съвсем нормално да има големи опашки.
« Отговор #8 -: Октомври 10, 2007, 09:23:03 am »

benna, наистина не става ясно дали от надменно отношение на д-р Стаменов към теб си разочарована, или от чакането.Пък и заглавието е доста гръмко след едно посещение, доколкото разбирам.
Да, чакала съм и ще чакам, аз съм избрала този лекар, специално съм дошла от другия край на България само за този преглед.Влизала съм и в 20 часа/при час за 17.30/,неприятно е чакането,да,но не бих заменила лекаря си заради това, и не бих казала, че съм разочарована.
А и целия цикъл на стимулация,пункция,трансфер,после още 15-20 дни си е едно голяяяяямо чакане,така че това е нищожно.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
« Отговор #9 -: Октомври 10, 2007, 09:27:13 am »
имам проблем с известните лекари ... 

Намери си неизвестен такъв  :lol: Може и чакането да си спестиш  :lol:

lb2f
« Отговор #10 -: Октомври 10, 2007, 09:44:27 am »
Мда, аз и друг път съм го казвала, това е проблема- има само един д-р Стаменов за цяла България,
това става и с добрите специалисти извън столицата, само един свестен док за цяла южна бг, или за цял пловдив и т.н.
мн е гадни4ко, защо не се появят пове4е свестни доктори и пове4е клиники, за да има време и място за вси4ки пациенти, не е нормално да се записват 4асове от сега за догодина...
Не е само д-р. Стаменов за цяла България, има и др. добри специалисти, за които се чака с часове, но не с месеци. :lol:
« Последна редакция: Октомври 10, 2007, 09:54:24 am от everton »
*
« Отговор #11 -: Октомври 10, 2007, 09:50:44 am »
Вчера говорих с жена, която от 2002 г. както каза "Вися в чакалнята при доктор Стаменов", и се е отказала защото постоянно я връщал, понеже има много поциентки. Тя се е насочила към друг доктор. Съгласна съм, че доктор Стаменов е спец, но наистина се чака за час месеци наред, а няма гаранция, че ще влезеш, май организацията им куца.

[/url]
« Отговор #12 -: Октомври 10, 2007, 09:56:50 am »
Вчера говорих с жена, която от 2002 г. както каза "Вися в чакалнята при доктор Стаменов", и се е отказала защото постоянно я връщал, понеже има много поциентки. Тя се е насочила към друг доктор. Съгласна съм, че доктор Стаменов е спец, но наистина се чака за час месеци наред, а няма гаранция, че ще влезеш, май организацията им куца.

С това не мога да се съглася! Пациент съм на доктора от доста време и не е имало случай да не ме приеме. Не съм виждала или чувала да връщат пациент с записан час. Налагало се е да чакам по-дълго, но не и да ме върнат.

lb2f
*
« Отговор #13 -: Октомври 10, 2007, 10:00:07 am »
Е нея е връщал и както каза тя за това и се е отказала, плюс две неуспешни инвитрота при него, все пак наплижава 40 г. и времето напредва за нея.

[/url]
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #14 -: Октомври 10, 2007, 10:02:34 am »
Не е само д-р. Стаменов за цяла България, има и др. добри специалисти, за които се чака с часове, но не с месеци. :lol:

Нормално е да се получи така- хора с проблемно забременяване- много, специалисти- малко, даже прекалено малко, броят се на пръстите на едната ръка, не мога да коментирам работата на конкретния доктор, но и в нашия град дори за обикновен гинекологичен преглед се налага да чакаш, па камо ли и с час.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #15 -: Октомври 10, 2007, 10:04:04 am »
Според мен темата е формулирана неправилно... Може би:"Разочарована съм от чакането при д-р Стаменов." Аз честно казано си чакам от сутрин до вечер и не бих сменила д-ра, защото му имам доверие, а то се печели трудно. Обиколила съм почти всички такива клиники и навсякъде се чака по много. А това, че наплива е голям при него говори, че и резултатите са високи.
*
« Отговор #16 -: Октомври 10, 2007, 10:09:19 am »
Защо тогава ни дават дата и час
Да ни дават само дата и ще си чакаме
Да си оправят организацията
Нямам нищо против доктора
*
« Отговор #17 -: Октомври 10, 2007, 10:17:53 am »
Именно за това става въпрос, нямам нищо против да чакам и чакам. Часовете се дават за да има някакъв ред. Редно е да се спазват.

[/url]
Абе момичета, я си представете, че днес има 3 пункции и една лапароскопия и настъпи някакво усложнение.... Как може да упреквате д-ра за това? Може ли според вас да се предположат усложненията? Не мисля, че това е проблем, но си мисля, че издребнявате...
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
за съжаление,така е на всякъде.А гадното е ,че не виждам начин да се оправят нещата.Много е неприятно,защото всички работим и да чакаме по 2 часа през работно време е невъзможно за някои.
 Обаче аз зарбирам,че това няма как да се промени.Преди 2г. ходех при д-р Стаменов.Още нямаше чак такъв наплив,но за часове и тогава се чакаше.Започнахме стимулация и трябваше да ходя пред 2-3 дни да след фоликулите.Да аз те нямаха свободен час през ден и съответно трябваше да ме взима без час.Като има още 2-3 такива момичета за деня и ето ти обърквация.
<br />
*
Невъзможно е да се прецени колко ще продължи прегледът на един пациент (особено нов). И на мен ми се е случвало да вляза без час за проследяване, така че си има причина за всичките закъснения и колкото и да са неприятни – има си причина за тях. Отново искам да подчертая, че заглавието е некоректно!
Не, не чакайте, безсмислено пак се спори.
Който има претенции, нека се обърне към клиниката и там да си каже каквото има за казване,няма смисъл тук да се нищи този въпрос.
А който е разочарован от чакането, да си смени клиниката с такава без нито един пациент пред кабинета.Току виж пък инвитрото успешно.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
*
Той не е др. Стаменов , а д-р Стаменов.
Момичета , времето за всеки е ценно!
Редно е това да се знае!
Никой не твърди , че д-р Стаменов не е добър специалист. Напротив и именно заради това идва този натоварен график.
Но ето в един момент това е проблем и то решим.
Не всеки има по цял ден на разположение , а ако от клиниката го делят километри и е ангажирал още някой със себе си за придружител или шофьор , тогава проблема става двоен.
Просто трябва да се измисли начин , чакането да е в рамките на допустимото.
В тези клиники всичко е планово и пункции и трансфери и прегледи.
Рядко изниква нещо по спешност.
Мисля ,че критика в този смисъл е градивна и тя важи за всички специализирани клиники.
Ако има проблем , макар и технически , добре е да се знае и да се говори , това само би помогнало и на лекари и на пациенти.
« Последна редакция: Октомври 10, 2007, 11:20:37 am от Efirche »
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
За това си има специалисти - завършили са Мениджмънт.
Работя в частният сектор услуги, такова положение при нас е недопустимо.
Аз съм юрист, работя във фирма с още 30 колеги. Обсужваме правно над 50 дружества и ни управлява Мениджър.
Друг е въпроса, че търсенето определя предлагането. В момента има много двойки с проблеми и малко специалисти. Може би след 2-3 години нещата ще си дойдат по местата. Ама аз нямам това време да чакам.
Мога, стига да искам.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
по принцип, естеството на работа в една клиника по стерилитет и АРТ е такова, че винаги и задължително изникват непредвидени по-рано дейности, които изяждат от предварително планирания график.
това е нормално и всички го знаете. не може да се предвиди 3 месеца по-рано кога една жена ще получи мензис, за да започне стимулация, примерно.

затова е най-добре клиниката (ако е наистина клиника, а не частна практика на 1 лекар) да разполага с екип от няколко специалисти, които да са взаимнозаменяеми и да провеждат рутинните изследвания и процедури. нека си има един водещ лекар за основните прегледи и за вземането на решения, но не е нужно винаги той да прави, примерно, фоликулометрията. особено когато този водещ лекар е ангажиран с много различни други дейности.

така е организирано в клиниката на Щерев, например.

но има и нещо друго, извън организацията.
ако всички в София отидем да си купуваме хляб от една хлебарница, то лично моят шанс да ям хляб ще дойде след около 2 години. въпрос на личен избор е дали да остана гладна или да потърся хляб другаде. да, малко са "хлебарниците" за нашия проблем и навсякъде се чака, но не е само една, все пак.
« Последна редакция: Октомври 10, 2007, 11:50:59 am от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Аз съм пациентка на Д-р Даскалов
Той също е много добър и също има много работа
Как при него се спазват точно часовете
Въпрос на организация
*
Д-р Стаменов най-вероятно е много добър лекар,но точно тоя наплив и работата на конвеер ще му навреди на качеството на работата.Това е моето мнение.Аз например нямам време да чакам до догодина.Избрала съм друг лекар,организацията е страхотна,получавам необходимото внимание и никога не чакам.И мисля,че наистина в "Надежда"трябва да наблегнат на добрия мениджмънт,защото скоро това ще им се превърне в проблем.
*
В тези клиники всичко е планово и пункции и трансфери и прегледи.
Така е, но аз за цветната снимка чахак около 2ч, като дори инсеминацията ми беше с половин час закъснение. Очевидно наистина изникват важни,непредвидени ситуации, които забавят прегледите. Важното е чакането да си заслужава.
По отношение на зависимостта между прекалено многото работа и качеството на услугата съм сколнна да се съглася, но искренно се надявам (заради всички които ходят при Стаменов, а и не само) това никога да не се случва - в крайна сметка говорим за здравето си, не за неправилно скроен панталон!
*
Да чака се при доктор Стаменов,но моето чакане има няма от ноември 2006г. до юли 2007г до успеха.А преди това 4 години и повече е загубеното време по некадърни лекари.И вярно е,че има много пациенти,но по важен е успеха на лекаря и начина по който извършва процедурите явно дава много добри резултати.
Еми, как няма да се чака, то цялото Зачатие е в неговия регистър.
Той да не господ  :nono:
Дано слънчо огрее и моят дом ...
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Разочарована съм от д-р Стаменов
« Отговор #31 -: Октомври 10, 2007, 16:57:37 pm »
Нормално е ако искаш да си запишеш час се обаждаш и ти казват - след еди колко си време в сряда в 11.30.
Няма как докторът да знае кой ще дойде извън графика - определено. Но и няма как докторът да не знае, че някой ще дойде. Ама нищо не му пречи да вземе всички, които ще идват наложително да са преди 10.30. От 10.30 до 11.00 да приема такива, които не са могли да се обадят предния ден. Така и часовете преди 10.30 ще се записват отзад напред, за да си идва когато трябва. След 11.00 нарушаването на часовете да е по-скоро изключение, отколкото практика.
А сега понеже аз съм за фоликулометрия и съм без час мога да дойда в 12.20 и да вляза веднага, а тази, която е с час за 11.30 да си чака.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Смятам, че наистина донякъде е въпрос на организация, може би наистина им трябва добър менажер. Това се надявам да се оправи и да не се отрази на качеството, засега ми прави впечатление, че д-рСтаменов продължава да има индивидуален подход и да обръща подробно внимание на всеки. Иначе мен друго ме притесни, че не дават бележки кога какво да правиш все едно , че трябва да си знаеш, ами ако пък забравя или сбъркам нещо и какво става....и се получава някакво лутане, кога да записваш час , а за кога да не записваш, кой ден какви хормони и вливание на какво и кога, абе ако не внимаваш и може да стане грешка или пропуск. Все пак е добре , че си носят винаги картона и там поне винаги е отбелязано ако не си наясно. За чакането е доста изнервящо , но съм ходила и в други клиники и е същото , че и по-зле има от това. Истината е че са малко клиниките по стерилитет и инвитро.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*
Идвайки от друга клиника за първи път при д-р Стаменов ми направи изключително добро впечатление, че започна да си води записки по моята история, да чете всички изследвания и да ми прави картон. И това в 20.20 ч. вечерта!Откъде можеше да знае, че вместо 15 мин аз с моята дълга история и дебела папка ще му отнема 40 мин! Така че, макар понякога да има закъснения с часовете то е защото той се опитва максимално да вникне в проблема на пациентите си. По-скоро, според мен интервалите, на които трябва да се записват пациентите следва да са малко по-големи.
Песимистът вижда трудността във всяка възможност;
Оптимистът вижда възможността във всяка трудност!
*
Проблема не е само при д-р Стаменов,
ела те да видите какво става в АГ Варна.
Не съм била пациентка на доктора,
но тук  освен чакането,
"най-обидното нещо" е когато те изкарват след пункция
и ти минаваш  през целия пълен коридор с хора.
Ако знаете само колко очи са вперени в теб,
а ние "не сме за гледане"

"Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него."
 Буда
За съжаление, в държавните болници това е практика  :? В Тина Киркова не се притесняват да оставят вратата широко отворена, а в средата на кабинета е стола. За още по-голям комфорт е обърнат към вратата и параваните не са на почит.

lb2f
*
Все пак  ин витро центъра нищо,
че е в държавна болница са по наем там,
доколкото аз знам,
и мисля че поне малко трябва да има ред :wink:

"Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него."
 Буда

О, о, о!
Щом имаш навика да си сменяш лекарите, опитай при някой друг - който ще ти тегли душата като с памук, пардон - паричките исках да кажа... и в крайна сметка нищо няма да ти помогне.
Що се отнася до чисто човешките му качества, то не виждам защо точно на теб да обяснявам какви са.
« Последна редакция: Октомври 10, 2007, 22:09:39 pm от korinka »
*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Момичета,
мисля че тонът ви е много груб и неприличен.

Разбирам-имаме болки,проблеми,несгоди.
Член съм и на Бг мама ,но там такова чудо няма. 
Добрият тон и позитивното отношение се усеща ,а тук нещо на по следък липсва.
Изборът си е наш.
Кой където иска пише, кой където иска споделя,който при когото лекар иска да ходи.
Изборът е..........
Бях пациент на АГ Варна и там не е цвете.Все пак аз си  го избрах и си нося кръста!!!
Важна е крайната  цел и позитивното отношение към всеки и всичко!
Успех момичета!!!

Д-р Стаменов,обичаме ви!
Benna,не е искала да обиди д-р Стаменов,а само да изкаже мнение че е много времето което е чакала.Всички сте прави,че не може да не минеш на фоликулуметрия,че ако има нещо спешно не може да се пренебрегне,защото утре може да си ти жената по-спешност.Но съгласете се,че ставаш в 04h.пътуваш часове да се срешнеш на обяд с доктора забавят те с няколко часа,а последния ти рейс за връщане е в 17ч.какво ще правиш.Все пак си чакала 10 месеца за тази среща и накрая или не дочакваш или си претупана набурзо(извинявам се ако звучи грозно).Не е ли по-добре да ти кажат ами не можем да ви запишем засега графика е натоварен.По добре опитайте другаде ,ако нямате време да чакате 10мес.или година.
*
Benna,не е искала да обиди д-р Стаменов,а само да изкаже мнение че е много времето което е чакала.Всички сте прави,че не може да не минеш на фоликулуметрия,че ако има нещо спешно не може да се пренебрегне,защото утре може да си ти жената по-спешност.Но съгласете се,че ставаш в 04h.пътуваш часове да се срешнеш на обяд с доктора забавят те с няколко часа,а последния ти рейс за връщане е в 17ч.какво ще правиш.Все пак си чакала 10 месеца за тази среща и накрая или не дочакваш или си претупана набурзо(извинявам се ако звучи грозно).Не е ли по-добре да ти кажат ами не можем да ви запишем засега графика е натоварен.По добре опитайте другаде ,ако нямате време да чакате 10мес.или година.
Напълно съм съгласна с теб
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
момичета ,и за д-р Персенска ли се чака толкова? 8O
иначе ,до някаде съм съгласна с butterfly!да чакаш месеци наред за тази среща,после часове пред кабинета и ако накрая си притупан...........ще бъде адски грозно :(
аз си мисля ,че ако положението е толкова сериозно колкото го описват момичета ,в клиника Малинов трябва да помислят по въпроса..............ако например аз чакам месеци наред за часа си ,и после отивам ичакам например 4 часа и накрая ме притупат за 15 мин.......просто ще рухнат моите надежди.........а дали ще мога да имам после вяра в този лекар?????// :balk_134: :balk_146:
д-р Стаменов и д-р Персенска са наистина добри специалисти ,които аз много уважавам и в скоро време ми предстои 1. преглед при тях........надявам се искренно да не се разочаровам. :D.................извинявайте ако съм ви натоварила с моя размисъл,но малко ме напушиха емоциите :( :oops: :oops:
« Последна редакция: Октомври 10, 2007, 22:34:39 pm от adi »
Аз съм с изключително добри впечатления от Доктора. Не ми е ясно защо авторката е разочарована от него.

Ако искате, бийте ме, но може би, и аз съм от виновните за тези изоставания с графика. Но когато се наложи, д-р Стаменов ме прие по спешност, дадоха ми час за 17:30, е да, влязохме в 18:30, но ми обърна изключително внимание, като се има предвид, че не съм била негова пациентка. Беше много отзивчив и внимателен.

И ние бяхме от хората, които идваме от другия край на България. За разлика от момичетата от София, които в работно време излизат за 2 часа, то ние си вземаме 2 дни отпуск, и се налага и нощувка в хотел. Видяхме 2 пациентки от нашия град, което доказва за пореден път, че действително е много търсен от цяла България.

Успех на всички! А на тези, които са разочаровани - дано намерят по-добър.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Коринка си е коригирала поста,а моят беше въз основа на нейния.Не ми хареса отношението и към момичето писало преди нея.

Д-р Стаменов,обичаме ви!
*
За кратко време, това май се превърна в най-посещаваната тема, и няма как ина4е да е, след като по нея могат да се водят безкрайни спорове,
Не знам защо пациентките на д-р Стаменов така се засегнаха, в крайна сметка то4но за тях би било най-добре, ако нещата са подобавъ4но организирани, изказвания от рода на: - не ми пре4и да 4акам ми зву4ат като, дори и да ми дойде 4аса навреме, бих пуснала преди мен 2-3 закъсали моми4ета, защото бърза работа нямам.
Мисля 4е темата не трябва да се разглежда като терен за мерене на сили или броене на положителни тестове, а как да се справим с проблема и можем ли някакси да помогнем за по-добра организация,
във връзка с това, в мен възникват няколко въпроса: защо д-ра, не създаде екип от кадърни специалисти около себе си, с който екип той ще може да обслужи максимален брой пациенти, ако няма кадърни специалисти, защо той не обу4и такива / скоба- преди години ме оперира проф.Шойлев, той 4овека се беше обградил с млади хора около себе си-които да наследат "занаята му"/
Аз ли4но от вси4ко специалисти бих отишла при Стаменов, но още не съм го направила, заради претрупания му график...
Ако някой е специалист по менижмънт може доброволно да предложи да пре- /или просто/ -организира нещата така , както е редно, на самия Д-р едва ли му остава време да мисли за организацията, това е работа на пациентите,
и ако искате да знаете, високи стандарти са следствие от високи изисквания, а ако нямаме никакви изисквания и претенции, то тогава за какво говорим....
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

*
Момичета,
мисля че тонът ви е много груб и неприличен.

Разбирам-имаме болки,проблеми,несгоди.
Член съм и на Бг мама ,но там такова чудо няма. 
Добрият тон и позитивното отношение се усеща ,а тук нещо на по следък липсва.
Изборът си е наш.
Кой където иска пише, кой където иска споделя,който при когото лекар иска да ходи.
Изборът е..........
Бях пациент на АГ Варна и там не е цвете.Все пак аз си  го избрах и си нося кръста!!!
Важна е крайната  цел и позитивното отношение към всеки и всичко!
Успех момичета!!!
Малко офф:
Валка, според мен не си чела достатъчно и  в двата форума за да правиш такива изводи - позволи ми да имам наблюдения от няколко години и на двете места. :) Ако визираш някои отминали събития в последно време - те се дължат на потребители именно от там, които и сега си пишат там. Ако пък имаш предвид седмичните теми в проблемното на мамата - на мен лично ми се драйфа от лигнята, превземките и спама там, но за това сме различни - нормално е да ни харесват различни неща. :)
И всички страни в случая са прави.
Вярно е страскащо да чакаш 1-2 месеца за час за доктор, но да чакаш 1 година вече идва свръх представите ми за нормално. По отношение на чакането в кабинетите всички клиники имат да се замислят сериозно по въпроса и то отдавна. Ще се разширят ли като екип и кабинети, ще отворят успоредни центрове, но тук те имат думата, защото сумите, които даваме не са малки и мисля, че една нормална организация ще облекчи и без това изнервените, притеснени и изпплашени двойки, излезли от работа за няколко дни, изтеглили кредити, пътували цяла нощ за да бъдат пред кабинета навреме и т.н и т.н, защото стресът от процедурата и всичко около нея наистина е голям.
Признавам, че д-р Стаменов е изключителен специалист. Темата е в съвсем друга плоскост. Именно една добра организация в клиниката ще направи много за всички тук и съм сигурна, че ще вземат решение скоро време.
« Последна редакция: Октомври 11, 2007, 06:33:40 am от cygnus »
Вярно е страскащо да чакаш 1-2 месеца за час за доктор, но да чакаш 1 година вече идва свръх представите ми за нормално. По отношение на чакането в кабинетите всички клиники имат да се замислят сериозно по въпроса и то отдавна. Ще се разширят ли като екип и кабинети, ще отворят успоредни центрове, но тук те имат думата, защото сумите, които даваме не са малки и мисля, че една нормална организация ще облекчи и без това изнервените, притеснени и изпплашени двойки, излезли от работа за няколко дни, изтеглили кредити, пътували цяла нощ за да бъдат пред кабинета навреме и т.н и т.н, защото стресът от процедурата и всичко около нея наистина е голям.
Признавам, че д-р Стаменов е изключителен специалист. Темата е в съвсем друга плоскост. Именно една добра организация в клиниката ще направи много за всички тук и съм сигурна, че ще вземат решение скоро време.

Сигнус, и най-добрата организация не би помогнала. Каквото и увеличение на екипа на направят, всички ще искат единствено и само д-р Стаменов. Фактът, че се записват пациентки за след една година говори за огромните му ангажименти в перспектива. Той просто не може да поеме такъв огромен обем пациенти за кратко време. Дори и да подобрят организацията, вместо след 1 година ще приемат след 4-5 месеца. Това, не ме грее особено, ако искам да му стана пациентка.
*
Съгласна съм с Роби, докторът няма как да знае колко време ще му отнеме даден пациент. Като влязох в кабинета с моята внушаваща папка дори той се ококори. Там бяха не само мои изследвания, но и тези на мъжа ми. Откъде да знае човекът, че преди да отида при него половин година съм ходила на фолкиулометрия и всеки ден съм си изследвала хормоните, че имам куп други изследвания, които значително спестиха време, което той трябваше да отдели за мен като ми назначи нови прегледи.Не знам кой е бил върнат от него, но аз лично съм била приемана дори след 20.30ч. в събота! А и по-добре да почакаш няколко месеца за качествен преглед, отколкото с години да се моташ по разни кабинети и всеки да си поставя любимите си диагнози.
По отношение на обучението на кадърни специалисти ще кажа само едно-българите са толкова лакоми и като се усетят малко по-можещи бързо решават, че сами могат да се справят с работата, по –добре от този който ги е научил, че по-скоро трябва да сме благодарни, че няма такъв екип, иначе кой знае колко специалисти самозванци щяха да си направят кабинети след като виждат какъв е напливът.  Та с две думи нещата щяха да загрубеят комерсиално, защото лоялността не е сред най-силните ни черти.

*
високи стандарти са следствие от високи изисквания, а ако нямаме никакви изисквания и претенции, то тогава за какво говорим....
 :balk_602:
Аз мисля, че трябва да се замислят да обучават още хора и да са взаимнозаменяеми в екип, трябва да има повече такива клиники щом като има нужда от тях. Аз например от форума разбрах за д-р Персенска, всъщност още не мога да разбера, тя отделно ли води пациенти или просто замества д-р Стаменов, когото е нужно или му е асистент...., но мога да кажа, че при тях винаги ми е правило впечатление, че се проявява индивидуално внимание и заинтересованост към проблемите на всеки един индивидуално и не съм чула до сега да е имало претупани. Така че, момечета, хайде да не се говорят ей така просто приказки -не се притеснявайте точно при тях няма опастност да бъдете претупани, въпреки забавянета на часовете и голамото чакане поне за сега това съм видяла в клиниката. И също мисля, че тук търсим помощ, информация и подкрепа, след което наистина всеки решава как да постъпи и много, ама много грубо и дори невъзпитано звучи някой да ти каже ...."отивай другаде като не ти харесва" или да прави някакви заключения за теб и да те окачествява от това което си написал. Не сме тук за да си даваме оценки и да решаваме кой какъв. Надявам се тонът да бъде смекчен и наистина това да спомогне да се разрешат наболели въпроси. Искрено се надявам, че хората занимаващи се с ПР в клиниките по стерилитет четат форуми като този и отчитат до някаква степен отзивите на пишещите в тях. Дано всичко да е за добро! :flower:

*

*слонче*

• 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Аз мисля, че  няма нужда повече да се утежнява ситуацията, защото от различните очи различно се вижда, както и всеки избира клиника, болница, доктор и т.н. Ако нямаш доверие в лекаря си, нямаш доверие и на собствения си успех. Търпение трябва преди всичко, защото и докторите са хора все пак и извънредни случаи за съжаление бол. късмет на всички при избора си и успех след това.
никога не отстъпвай на принципите си!
*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Момичета, щом има недостиг на специалисти, какво ще кажете да се преквалифицираме.  :wink: Тука има много момичета изчели и преминали през толкова много, че спокойно биха могли да станат добри специалисти в областа. Само една медицина трябва да завършим – колко му е.  :D А каузата я носим в сърцата си!
Това в кръга на шегата!

Не знам защо пациентките на д-р Стаменов така се засегнаха, в крайна сметка то4но за тях би било най-добре, ако нещата са подобавъ4но организирани...
Подкрепям градивната критика и че ако може да се направи нещо в организацията на всички клиники това ще улесни самите нас.
Не знам защо пациентките на д-р Стаменов така се засегнаха

Засягам се, защото д-р Стаменов е направил много за мен. В клиниката се чувствам като у дома си, сред близки хора, които ме подкрепят и най-вече знаят как да ми помогнат!
Доктора ме е приемал в 11 часа вечерта, без да предупредя, без да имам час.
Приемам лично всяка нападка срещу клиниката и доктора, защото там приемат лично моите проблеми.
И още нещо, оплаква се момичто, няма лошо. На никого не е приятно да чака. Но чак да даваме акъл как да се ръководи клиниката, как да си организират графиците, какви специалисти да наемат... малко е прекалено. Никой от нас не е толкова "на вътре" в нещата, за да познава в детайли организацията и възможностите, та и акъл да дава.
Д-р Стаменов е умен човек, вижда какво се случва и съм сигурна, че взима мерки и има планове.

lb2f
*

evro

• 5167
...
Не знам защо пациентките на д-р Стаменов така се засегнаха, в крайна сметка то4но за тях би било най-добре, ако нещата са подобавъ4но организирани...
Подкрепям градивната критика и че ако може да се направи нещо в организацията на всички клиники това ще улесни самите нас.
Абсолютно правилно!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
...
Абсолютно правилно!

И аз подкрепям такава градивна критика по отношение на организацията. Никой от пациентите на д-р Стаменов не се съмнява в качествата му - като лекар и като човек. Но той наистина е само един човек - колкото и да е всеотдаен и да работи до посреднощ. Възхищавам му се, аз не знам дали бих се справила с толкова натоварена и отговорна работа. Дано успее да съхрани ентусиазма и положителното си мислене, които ми вдъват Надежда при всяка среща с него.
Но наистина трябва да се намери начин за подобряване на организацията - съвети не давам, защото не съм специалист нито по репродуктивна медицина, нито по мениджмънт. Отивам в клиниката като пациент - с болките, мечтите, надеждите си, с притесненията как да се освободя за часа си, как да се върна на време на работа. Получавам там внимателно отношение и чувствам, че правят най-доброто по силите си за мен. Но едва ли всички притеснения помагат за по-бързо решаване на проблемите ни :(

*
Съгласна съм с Джази. Искам само да добавя, че засега д-р Стаменов е един от малкото, които се опитва да "завърши цикъла" с момичетата забременели при него. Т.е. да ги следи по време на бременността и при тези, които се налага, дори на направи планирано секцио. И го прави само и единствено, защото един път спечелил доверието им, тези момичета трудно поверяват така скъпоценната си бременност на друг лекар. Това със сигурност води до допълнителна натовареност за него и екипа му и скоро надали ще успява да го съвместява, но аз безкрайно много го уважавам и му се възхищавам, че подкрепя пациентките си и през този не по-малко стресов и рисков период!
*
Абе както винаги - отстрани нещата винаги изглеждат лесни. Затова има критики и всеки си мисли, че дава правилни съвети.
Коринка си е коригирала поста,а моят беше въз основа на нейния.Не ми хареса отношението и към момичето писало преди нея.

И въпреки това държа на некоригирания пост. Поправих го, заради риска откровеността ми да се приеме като проява на лош вкус... хм, само заради една дума, хм... а какво да кажем за темата или по-точно формулировката... както и да е.

Мисля, че проблемът на авторката е по-скоро, нека направо да го наречем, проблем с егото.
Я се позамислете, момичета! На коя от нас не й е било приятно, ако й обърнат повече внимание?...Понякога някои  от нас си мислят, че техният случай е особен, че докторът трябва да обърне внимание на всяка подробност, до най-незначителната дори, защото това е Тя и това е нейният ПРОБЛЕМ.
Но колко от нас мислят за времето на доктора или времето, което се полага и на другите му пациентки?
Колко от нас си спомнят/знаят  това, че има случай, когато работи и след 12, а после, на другия ден има операция в 6, примерно. И така до безкрай.
Защо когато чакаме пред кабинета 40, 60, 90 мин. вместо невротично-истеричаво да потропваме от възмущение с токче не се запитаме каква ли е причината за забавянето, дали докторът не е възпрепятстван от друг, по-спешен от нашия случай (нека се опитаме да свикнем с мисълта)?
Но, в крайна сметка, кой е казал, че това трябва непременно да е вашия лекар? Има и други, нали? Но щом сте го избрали, не му се сърдете, за липсата на достатъчно внимание, както смятате.

За сведение на тези, които не ме познават: на 37,5 г. Повече от десет години първичен стерилитет. Имам син на 4,5 мес.
Тръгна да излиза една вечер, близо 12 часа преди уговореното секцио. С изтеклите води и разкритието бях спешен случай, но не исках да звъня и да го безпокоя. Смятах, че е по-важно да си почине, така ще е по-полезен - на мен, а след това и на другите му пациентки през деня. Защото и той е човек.И може би дори малко повече от мен, съвсем мъничко, но все пак...
Търпение му е майката, момичета,... и вътрешно равновесие, и вяра, и надежда, и любов.
Знам, че понякога е непосилно трудно да ги намерим, но все пак.
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
Абе както винаги - отстрани нещата винаги изглеждат лесни. Затова има критики и всеки си мисли, че дава правилни съвети.
Не изглеждат лесни нещата - ако бяха лесни нямаше въобще да го има този форум :( Не мисля, че някой критикува труда на д-ра си - всички, които сме го избрали го ценим и като лекар и като човек. Но не можете и така лесно да давате и съвет - "като не ви харесва, сменете го". Защото и вие, които предлагате такъв вариант, също подчертавате качествата му, заради които сме го избрали и важният въпрос - че веднъж е спечелил доверието ни! Но какво лошо има в това да искаш подобрение на организацията, за да можеш да плануваш и другите си ангажименти? На колко от вас работодателите им влизат в положението и им казват да идват когато могат на работа? Или пък на колко от вас им се налага да пътуват от другия край на България и да хващат обратния автобус в последния момент? Опитайте се да разберете и тези двойки.
Сигурна съм, че има начин разминаването в графика да се минимизира. Вярвам, че ако д-р Стаменов прочете тази тема, както ще се зарадва, че толкова негови пациентки го защитават, така и ще разбере, притесненията изказани в нея.

*
Аз не съм пациентка на д-р Стаменов,но от вашите изявления и от появата му в медиите съдя,че е добър и отговорен човек.Няма начин тази тема да не го накара да се замисли.Мисля,че тази тема е много полезна и скоро ще има резултати.
*
Айде да оставим вече Д-р Стаменов на мира
Да подхванем някои друг :D
Ха така, дайте някой, който наистина да си заслужава критиките!!!
Аз да помоля авторката все пак да оправи заглавието. И да посети неделното училище  :lol:

« Последна редакция: Октомври 11, 2007, 15:39:07 pm от jazzybaby »

lb2f
От две години съм пациентка на д-р Стаменов.Не съм от София. Пътя до началото на София ни е 4 часа, пътуването в града 1 час. За да отида на преглед трябва да отсъствам поне два дни от работа и да намеря кой да ми гледа детето. За инвитро ми трябваха три седмици... Така, че не ми е проблем да чакам един или два часа за преглед!
*

Tamara

• 1662
Мисля, че проблемът на авторката е по-скоро, нека направо да го наречем, проблем с егото.
Къде точно ми е проблемът с егото, когато в 18.00 трябва да съм в Овча купел и искам да знам кога да тръгна, за да мога да мина и през кабинета и да стигна. В 10.00 ли да тръгна, в 12.00 или в 16.00.
При мен проблемът с Владимиров беше, че в 14.00 трябваше да съм при НДК и затова аз си записах час в 12.00. В 13.30 поисках да го отменя или да го преместя за 15.00. Настана суматоха, която така и не разбрах и в 13.45 ме взе като прередих няколко момичета.
Не знам дали имам проблем с егото или не, ама организацията им е много нетрадиционна.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
Доктора ме е приемал в 11 часа вечерта, без да предупредя, без да имам час.

Как без да предупредиш?
Той да не живее в клиниката? 8O

Шегичка...
jazzybaby, нищо лично. :D
*
Абе хора, ние чакаме с години да ни се случи чудото, а сега някой го прави на въпрос за няколко часа чакане.аз съм съгласна на палатка да излеза пред клиниката, само и само да успея.Каква е тая дребнавост, когато човек силно желае нещо трябва да има много търпение и воля за да го постигне.Представете си, че сте в някое задръстване в София.Пак се виси с часове......
Къде точно ми е проблемът с егото, когато ...

Тамара, писах не за теб и такива като теб, а за авторката... нали ти не си авторката на темата?
Май много тегава стана обстановката с тая тема. 8O
Абе хора, ние чакаме с години да ни се случи чудото, а сега някой го прави на въпрос за няколко часа чакане.аз съм съгласна на палатка да излеза пред клиниката, само и само да успея.Каква е тая дребнавост, когато човек силно желае нещо трябва да има много търпение и воля за да го постигне.Представете си, че сте в някое задръстване в София.Пак се виси с часове......

Е това и един по-горен пост (lightblue ) съответстваше на част от идеята ми, ама на...
Темата е отключена.
*
Какъв е смисъла от този спор :wink:
*
Приемам лично всяка нападка срещу клиниката и доктора,

Това не са нападки, моми4ето решило да сподели, може би е имала прекалено големи о4аквания за организацията в клиниката,
ако следващия път някой про4ете тази тема преди да отиде в клиниката, ще е подготвен за 4акането, ще е предупредил в работата и няма да се оплаква тук, нали?

защото там приемат лично моите проблеми.

това зна4и ли 4е ти напълно изклю4ваш възможността в тази клиника да не са приели ли4но проблемите на някой друг...

Всичко било въпрос на добра организация... Ми тогава предлагам в клиниката да се въведе ново правило: всеки преглед да трае не повече от 2,5 мин. Който превиши времето, да бъде автоматично изхвърлян от гинекологичния стол и връщан в чакалнята по без гащи. Така ще има време за всички. Всеки ще влиза точно на секундата на записания си час и няма да се фрустрира задето е загубил от безценното си време.

В допълнение се въвежда и правилото: часове се записват минимум месец предварително. Ама няма "имам странни болки от ляво" или "дойде ми по-рано този месец" или "докторът иска да ме види пак след седмица". Никакви извънредни приеми. Към клиниката ще се зачисли щатна оракулка, до която ще можем да се допитваме какви посещения ще ни се наложат през следващия месец, така че да можем да се записваме предварително.

Звучи ви много гестаповски? Ми аз не виждам друг начин да се приемат 100 човека за 1 ден без да се просрочи времето. Нали искахте професионален МЕНИДЖЪР да се намеси тука? Ми аз макар да не работя като такъв, съм магистър по управление - значи съм професионален мениджър ;)
« Последна редакция: Октомври 15, 2007, 11:33:30 am от Grizkata »
makiyaki, много те моля да не вадиш думите ми от контекста.
Също така те моля да не ми преписваш думи, които нито мисля, нито съм казала.
Изобщо, толкова неадекватен пост не бях сращала скоро...

lb2f
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
Кому са нужни тези дрязги?
В кой свят има само доволни или само недоволни?
Темата ще е полезна като информация, ама не на пациентите, а на клиникиТЕ.
Мога, стига да искам.
Снощи в късните новини , гледах репортаж по БТВ , за  спечелилите от фондация  " Искам бебе".
Там беше засегнат и този проблем , който е много по - глобален.
Пациентите са много.
Записват се месеци , година по-рано.
Клиниките са малко .
Чакаш за първичен преглед , чакаш за фоликолометрия , пътуваш , отсъстваш , имаш проблеми с работодателя....

Аз имам следното виждане за решение ,основните клиники да обучат специалисти ,които да извършват  междинните фоликолометрии  по региони , в големите градове , в клиниките да останат основните процедури , от първичен преглед през пункция до трансфер.
 Не съм наясно дали това е изпълнимо , разбира се .
 Единственото ,което знам е , че много ще облекчи всички ни.
*

evro

• 5167
Като идея не е зле, но това ще е подходящо за случаи в които стимулация върви добре, но ако се закучи нещо - месеци наред ще съжалявам че не съм чакала "часове в клиниката", според мен би било добре да се разпредели работата по сектори, ФМ, ХСГ-та, консултации.

Те осмислят живота ни!

*
Здравейте,
промених името на темата (за 2-ри път), защото от доста време в нея става дума за оптимизации в работата на клиниките по стерилитет като цяло.

Поздрави
*
jazzybaby, извинявай, 4е съм те цитирала,
просто изре4енията, които съм извадила, събудиха у мен въпросите, които съм задала, благодаря ти все пак за отговора
не съм искала да пускам неадекватен пост, за което много се извинявам пак,
но явно и регистрирането в форума ще трябва да се прави след успешно решаване накратък тест за интелигентност, за да няма в бъдеще други неадекватни постове...
 :lol: /шеги4ка, казвам го преди да се е впрегнал още някой.../

*
Във форума има доста жени, zабременяли в клиники по стерилитет в други страни. ЗаЩо те не се включат, zа да раzкажат как е била органиzацията там?
Написах един път как е органиzирана работата в немска клиника по стерилитет в мамата и като ме нападнаха... Как жените били на конвейр, как нямало индивидуален подход, как искали само да ти вzемат парите... НеЩо, което не е вярно, но на някои така им харесва, прави ги по_специални. Останах с впечатлението, че част от пациентките на Доктора се радват, че новите получават часове след година, че искат Доктора как ли не да "работи само zа тях" и когато "кихнат или тръцнат" тои веднага да ги прегледа.
Раzбира се нужна е по_добра органиzация. Така и Доктора няма да е преуморен и часовете Ще се спаzват горе_долу (винаги има непредвидени спеШни случаи). А и не на последно място, пациентите Ще са повече.

*

Tamara

• 1662
Аз имам следното виждане за решение ,основните клиники да обучат специалисти ,които да извършват  междинните фоликолометрии  по региони , в големите градове , в клиниките да останат основните процедури , от първичен преглед през пункция до трансфер.

Като цяло съм съгласна, това е много добра идея, ама... неизпълнима май. Аз съм от София и вече шест месеца не спирам да питам - къде мога да намеря свестен лекар за фоликулометрия при който не се чака с месеци. Не си намерих. Само попаднах на една, която ми каза, че или имам 3 малки кистички или една, която е 56 мм. На такива ли да се доверя?
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
 Не съм наясно дали това е изпълнимо , разбира се .
 Единственото ,което знам е , че много ще облекчи всички ни.
Ефирче, за съжаление не е толкова просто. Аз пробвах този метод за инсетата ми - следене в моя град и като дойде моментът - бегом в София. Ама не стана :( Лекарят ми у дома вижда едно, отивам в София - д-р Стаменов - друго, зает е той - гледа ме д-р Персенска - трето. Не знам защо става така - имам доверие и на тримата, но различна техника, различен поглед. По-скоро може да има лекари за по-малко отговорните процедури, след като веднъж водещият специалист в клиниката вземе решение за най-подходящия метод. Но който и да се заеме - да си води пациентите от началото, до положителен край. А след това, да препоръчва доверен спецалист за раждане например. Така аз си го представям.

Качествената фоликулометрия , май ще се окаже препъникамък.
Аз затова си мисля , че ако д-р Х , обучи 10 негови колеги , от 10 различни града , и ако имат , всички те , добра апаратура и достатъчно добра комуникация помежду си , това , съответно , ще улесни и повиши обема на работа .
Но сте прави , на думи е лесно .... :?

Във форума има доста жени, zабременяли в клиники по стерилитет в други страни. ЗаЩо те не се включат, zа да раzкажат как е била органиzацията там?
Написах един път как е органиzирана работата в немска клиника по стерилитет в мамата и като ме нападнаха... Как жените били на конвейр, как нямало индивидуален подход, как искали само да ти вzемат парите...

Таня , рискувай да ни разкажеш и на нас за начина на работа в немските клиники. :wink:
« Последна редакция: Октомври 15, 2007, 15:39:07 pm от Efirche »
*
Дори да обучи 100 лекари -ние пак ще предпочитаме да ходим при учителите :)колкото време и средстма да ни коства това
*
Таня , рискувай да ни разкажеш и на нас за начина на работа в немските клиники. :wink:

Специално в таzи, zа която аz имам наблюдения, работят 4 лекари. Когато се наложи някой от тях да отсъства или да иzлеzе в отпуск, другите поемат пациентите му.
ОЩе с пристигането ти в клиниката се обаждаШ на регистратурата и отиваШ пред кабинета. В това време някоя от сестрите вади картона ти (всеки пациент има досие, в което доктора си води zаписки по състоянието му, лечение и предписани медикаменти, реzултати от иzследвания, снимки и пр.) и с въвеждането ти в кабинета тя го оставя на бюрото на доктора. Отделно всички данни се zаписват и в компютъра.
Всеки лекар там раzполага с 2 кабинета. Сутрин обикновено правят фоликулометриите. Сестрата въвежда пациентка в единия кабинет да се подготви, а преz това време лекарят преглежда в съседния кабинет. След прегледа отива в първия кабинет, а в освободеният втори се въвежда нова пациентка. Така докторът не си губи времето докато пациентката се съблича и облича и дадените часове се спаzват.
Важно е стимулациите да се следят от самия лекар, zа да не се иzпусне точният момент zа инсе, да се уточни кога точно да е пункцията или да не се стигне до хиперстимулация.
Ако пациент има нужда от консултация (първичен преглед и обсъждане на лечението, въпроси) се дават часове след обяд.
Пункциите се правят винаги сутрин, трансферите съЩо.
При положителен реzултат в клиниката те преглеждат само до 12 г.с. След това се zаписваШ в нормална консултация zа бременни.

Май това е, zа друго не се сеЩам.
*

evro

• 5167
Искам да е така в "моята клиника", повярвайте ми искам, ама много искам да забременея именно там, но...

Те осмислят живота ни!

Ей тия германцииии , дисциплинирани във всичко !
Две стаи , хъм , нищо работа. Само желание да има !

Таня , благодаря ти !
Благодаря ти, Таня, за информацията, наистина беше полезно да се запознаем с опита на други в Европа. Знаех си че има начин, за скептично настроените, които смятат , че не може и трябва само да се примиряваме с полажението. Разбира се, че е само за наше добро за всички - пациенти и доктори да се повешава качеството на услугите и професионализма. Изобщо не смятам, че позитивната критика би се отразила негативно-напротив, така нещата ще се доразвивят и ще се върви напред само да има желение и възможности да се постигне това. Ние межем да отправяме предложения и искания, а в клиниките ако могат и имат желание ще го направят, то ще улесни и тях многократно и ще увеличи ефективносста на труда им.

*
Клиниката е в Аугсбург.

Не е толкова трудно и тук да се органиzира оЩе един кабинет zа прегледи, а бременните могат да се преглеждат пак в съЩата клиника, но не от д_р Стаменов, а от специално zа това наzначени гинеколоzи. Само при важни прегледи може и Доктора да консултира.

На мен поне не ми иzглежда чак толкова непостижимо  :?. Германците не са по_умни от нас  :wink:.
*
Таня, аз съм в Англия и тук нещата са подобни, но ти май не схвана идеята на пациентките на Доктора, те държат той да следи бременността им през цялото време, а не само до 12г.с.
От една страна, жалко, 4е Доктор-а не е и педиатър, та да може да следи бебетата след като се родят, от друга страна, напълно разбирам страховете на тези женици, които с толкова средства и мъки са успели да забременеят и не искат да се оставят в ръцете на някой касапин, да им следи бременността.
За мен главния проблем в БГ е 4е няма достатъ4но специалисти,
в Англия в клиниките работят екипи от доктори, а не само един доктор за вси4ко,
също си мисля, 4е в БГ икономи4еската страна на проблема също играе голяма роля, никой некъдърен доктор няма да си признае, 4е не е компетентен и да те препрати към колега, а ще предпо4ете да си в неведение, колкото се може по-дълго, за да може той да ти зима парите,
поне с такова впе4етление съм останала спрямо провинциалните и махленските гинеколози,
а защо няма пове4е специалисти- това не разбирам...

*
Таня, аз съм в Англия и тук нещата са подобни, но ти май не схвана идеята на пациентките на Доктора, те държат той да следи бременността им през цялото време, а не само до 12г.с.

makiyaki,
Доктора е много добър репродуктивен специалист. Значи той да остави на zаден план теzи си способности, zа да следи бременността на zабременелите? И вместо да продължава с нови двойки, които имат нужда от zнанията и уменията му, той да върШи работа, която умее всеки гинеколог?
И точно, zаЩото жените много се страхуват да поверят на който и да е специалист бременността си, би било добре да има наzначен гинеколког в съЩата клиника, който да се zанимава с бременните, да ги следи. Само при важни и наложителни прегледи би могъл и Доктора да консултира, но нека главната му дейност си остане борбата със стерилитета.

В тоя ред на мисли в Англия до кога следят бременността на успеШно zабременелите в клиниките по стерилитет?
*

evro

• 5167
tanja, с последните ти 3 поста в тая тема такъв фен си навлече в моя лице чееее...  :flower:

Те осмислят живота ни!

*
Не знам какво сте се хванали за това кого преглежда и кого не д-р Стаменов… Преценил си е човекът нуждата за всеки един пациент и съм сигурна, че решението му е било напълно обосновано. Аз именно заради такива като вас, реших да не си следя при него бременността, уж да не отнемам от времето на хора които все още се борят със стерилитета, ама явно не е имало полза, защото недоволни винаги ще има. Към това като добавим, че ходя на ЖК при двама различни гинеколога в една и съща болница (веднъж по ЗК, веднъж платен прием) и от двете места чувам различни диагнози и методи на лечение, а кажете ми моля ви се, как да съм спокойна, че съм правилно следена и няма да се допусне грешка?!? Пак едни такива гинеколози (трима на брой), които според вас могат да вършат работата,с която д-р Стаменов се ангажира след като жената е забременяла, ме пращаха на операция, която ако бях приела, щях да загубя бебето си.  Та така мили девойки, когато един лекар е извършил дадена процедура, с това съвсем не свършва неговата работа, защото при една такава хиперстимулация като моята и средностатистически гинеколог, незапознат с видовете стимулация и последствията от нея резултатът може да е плачевен (меко казано). От собствен опит го казвам.
Относно комерсиалността при гинеколозите мога само да кажа, че с търсене всичко се намира. Аз така попаднах на д-р Праматаров, който още като заговорихме за изкуствено оплождане ме насочи към друг негов колега, който е специалист в областта. Освен това съм доволна от фоликулометрията при него, която струва само 10 лв! (това е инфо за момичетата, които са в търсене на гинеколог, правещ фоликулометрия). Но дори и пред неговия кабинет си имаше голямо чакане. Успех!
*

evro

• 5167
ani4ka, искаш да ви вмениш вина за това че Стаменов не ти следи бременноста ти ли?
Ако забременея там и аз вероятно ще искам той да ми следи бременноста, сега при стеклите се обстоятелства при мен бих искала винаги, при всички манипулации да съм първата в клиниката.

Те осмислят живота ни!

*
Аз също съм на мнение, че не трябва да се отнема времето на специалистите по стерилитет с ЖК. Аз бях при д-р Владимиров и последния път който се видяхме с него беше при констатиране на сърдечна дейност /т.е. 7г.с. /. Смятам, че във всеки един град има поне един гинеколог на който да се доверим. А за град като София да не говорим. Да поясня само, че не съм имала лека бременност, а бях с кървене до 8-9г.с.

[Преценил си е човекът нуждата за всеки един пациент и съм сигурна, че решението му е било напълно обоснован

По този повод попълних нещо като декларация, че се отказвам от услугите им и съм длъжна само да се обадя при успешно приключване на бременноста, за да се отбележи за статистиката.
*
ani4ka, искаш да ви вмениш вина за това че Стаменов не ти следи бременноста ти ли?
Точно обратното исках да кажа, че е абсолютно нормално да искаш той да ти следи бременността (от сърце ти го пожелавам!), а не да се луташ по някакви специалисти, които я знаят, я не какво да те правят. А и как да се довериш на друг, след толкова време чакане...Аз още съжалявам, че проявих загриженост за часовете на другите, защото едва ли кой знае колко фатално щеше да се отрази на графика му един мой преглед.  :oops:
*
Аз именно заради такива като вас, реших да не си следя при него бременността, уж да не отнемам от времето на хора които все още се борят със стерилитета, ама явно не е имало полза, защото недоволни винаги ще има. ...  
Та така мили девойки, когато един лекар е извършил дадена процедура, с това съвсем не свършва неговата работа, защото при една такава хиперстимулация като моята и средностатистически гинеколог, незапознат с видовете стимулация и последствията от нея резултатът може да е плачевен (меко казано).

ani4ka,
аz мислех че и ти си била една от нас, zаЩото така както си го написала ние сме като прокажени.
Иначе хубаво си реШила да не отнемаШ от времето му като не следи той бременността ти, но не се опитвай да виниШ нас, че си се откаzала бърzо от прегледите при него, zаЩото една хиперстимулация се вижда много преди 12 г.с.
Именно zа това, една ЖК към клиниката няма да е така стресираЩа zа бременните, zаЩото винаги когато се наложи, те могат да бъдат прегледани от Доктора.

evro,
аz пък съм ти фен от много време  :D.
*
не се опитвай да виниШ нас, че си се откаzала бърzо от прегледите при него
Ако се опиташ да разбереш какво съм написала, ще ти стане ясно, че мнението ми е против тези, които се оплакват, че Стаменов следи вече бременни пациентки. А и не виждам с какво съм обвинила някого за каквото и да било, решенията съм ги взела самостоятелно, без натиск от някого ...
Ако пък аз не съм се изразила достатъчно ясно - извинявам се!
*

evro

• 5167
Дискусията се води около това как би се подобрило положението, а не за това че шепа бременни бъркат часовете. /казвам шепа, защото за ЖК вие от софия сте под ръка, но забременели момичета от провинцията едва ли ще пътуват 200-300 км за рутинен преглед/
На мен лично, много ми допадна менажирането на клиниката, за която tanja ни сподели.

Те осмислят живота ни!

*
Останах с впечатлението, че част от пациентките на Доктора се радват, че новите получават часове след година, че искат Доктора как ли не да "работи само zа тях" и когато "кихнат или тръцнат" тои веднага да ги прегледа.

Таня, аз наистина не мога да повярвам,че е възможно да направиш подобни заключения! Мисля, че звучат обидно и несправедливо към сегашните пациентки на д-р Стаменов.

напълно разбирам страховете на тези женици, които с толкова средства и мъки са успели да забременеят и не искат да се оставят в ръцете на някой касапин, да им следи бременността.

Момичета, чудя се къде се загуби добрия тон в тази дискусия???? Май темата заслужава отново да бъде заключена, защото нищо градивно не излезе от нея!
*

evro

• 5167
Roby, аз не съм засегната и не мисля, че темата трябва да се заключи отново.

Приближените ми знаят каква борба водя със себе си сега, и колко ми е трудно да взема решение дали, кога, къде..., съгласи се че при подобни темпове на работа е много трудно да се работи. Аз също съм много емоционално обвързана с тази клиника и с Доктора и Бог ми е свидетел, че сърцето ми ме тегли на там, но още не съм готова да продължа.

Те осмислят живота ни!

*
Здравейте момичета. Прочетох с интерес тази тема и фактът, че само за няколко дни има толкова много коментари говори колко сериозен и болен е този въпрос. Реших да се включа и аз не за да влизам в спорове. Не искам да давам съвети кой къде да отиде и какъв лекар да си избере ако не му харесва, или как да се примири с тази ситуация просто защото "това е положението"...Но не мисля, че темата трябва да се заключва, а да бьде достъпна до всички, които се интересуват за да могат да направят сами своите изводи, особено на тези, на които това тепърва предстои ... И за да не влизам в ненужни спорове тук, ако някой би искал да му споделя своя скромен опит и първи впечатления може да ми пише на лични... Успех.
*
Според мен както Таня е написала до 12 г. с. е най-реално. Оттам нататък вече спокойно могат бременните да се доверят на други специалисти за предпочитане от същата клиника, за проследяване на бременността, а ако има и родилно отделение става перфектно, докторът е под ръка и винаги може да вземе отношение, а също да бъде в течение с успешните си случаи. Но това не винаги е възможно, при положение, че толкова много хора не могат да се вместят в графика.
*
Останах с впечатлението, че част от пациентките на Доктора се радват, че новите получават часове след година, че искат Доктора как ли не да "работи само zа тях" и когато "кихнат или тръцнат" тои веднага да ги прегледа.

Таня, аз наистина не мога да повярвам,че е възможно да направиш подобни заключения! Мисля, че звучат обидно и несправедливо към сегашните пациентки на д-р Стаменов.

Ако си прочела целия постинг от който цитираШ, Ще видиШ че говоря zа впечатленията с които съм останала, след като съм вzела участие в подобна дискусия в мамата. Та там имаШе такива постинги на пациентки, които ме наведоха на теzи мисли.
Не смятам, че обиждам някой. Съжалявам, че така лично и присърце си вzела неЩата.
С риск за оспамя темата - тоя Доктор както какво ще да е? Прякор, лично име?
Предполагам, че Доктора си има нормално име.

Аз не бих си поверила изстраданата и проблемна бременност на никой друг!
Тук ми иде да кажа нещо..ама...ще се проявя като злобарка и гаднярка с дете.
Имаше моменти, в които трима са ми следили бременността... и знаете ли какво?... познайте от първия път - и тримата бяха на различно мнение. Аз се вслушах в мнението само на моя лекар.
На фона на мнозинството лекуващи се жени, бременнте му са толкова малко, че едва ли бременните чак толкова "крадат" от времето на останалите.
*
Коринка, и аз се опитах да кажа точно това. Както всеки лекар ще проведе по различен начин една стимулация, така и лечението, следенето и т.н протичат при коренно различно.
Както и да е... явно някои мнения тук се обосновават на предишен опит в друг форум, което е крайно нередно, тъй като и проблемите които се разискват тук са си наистина проблеми, а и стоя зад думите си, че достигайки до толкова дългоочаквания успех никоя жена не би се доверила на друг "специалист".
Хайде, момичета, стига сте спорили за вас разбрахме какво ще направите и какво не бихте....тук не обсъждаме конкретните ваши лични проблеми, а как да би могло да се подобри евентуално организацията в една от водещите клиники и е много хубаво , че има момичета, които живеят в други страни и споделят опита от държави доста по-напреднали от нашата, особено в областта на медицинското обслужване и здравеопазване. Не виждам защо трябва една обща тема да се превръща в личен спор и много еднострончиво е човек да мери само от своята кула кокто се казва. Има начин да се направи по целесъобразна организация и това ще помогне на всички ни, има и начин така че който иска преглед при съответния специалист, също да го преви - всичко си има цена. Въпросът е да не се затормозява процеса на работа и хората, които участват. Иначе всеки има своето право на избор да прави и ходи където поиска.

*

Tamara

• 1662
А така, вслушайте се в марина и веднага спрете да пишете за вас, а за клиниките в другите страни. Веднага започвайта да слагате по едно - "така е в най-известните клиники по света" в края на всяко изречение.
Аз да кажа ли за клиниките в Кения... не съм била там, ама ще кажа... защо да не кажа.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

evro

• 5167
"Победителите са благородни" - спортна поговорка.

Момичета никога, ама никога не съм била бременна, а всяка в клекта в тялато ми копнее за това. Към момента моята цел е да забременея и следващият ми опит да е успешнияТ, за после ще му мисля, и това Коринка, исках да се случи в клиниката на Д-р Стаменов.

Те осмислят живота ни!

Момичета никога, ама никога не съм била бременна, а всяка в клекта в тялато ми копнее за това. Към момента моята цел е да забременея и следващият ми опит да е успешнияТ, за после ще му мисля, и това Коринка, исках да се случи в клиниката на Д-р Стаменов.

Евро, ако знаеш колко си те  :bighug:.... А другото си го знаеш  :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Нямах време да изчета цялата тема, за което моля да бъда извинена, но и това, което прочетох ми е достатъчно. В крайна сметка е ясно - специалистите по репродуктивна медицина в България са много малко. Като такива, то е ясно, трябва да се намери начин да им се помогне поне малко, защото все пак има доста хора, които се нуждаят от услугите им. Поради тази причина хубаво е все пак всички които вече са успели при тях, малко поне да помислят и за следващите и да не бъдат толкова взискателни, придирчиви и да се сърдят, че останалите не са съгласни да се отнема времето на Доктора им. Всички тук се борят за едно и също и нека тези, които са успели вече, да проявят малко благородство на характера и да се поогледат и да видят, че и други искат да станат майки. Аз като не съм ходила при специалиста си по репродуктивна медицина да ми следи бременността, какво? Да не би да не съм родила здраво бебе? И след като моята лекарка не видя, че е спряла сърдечната дейност и съм направила мисед, а го откриха в България чак на 10ия ден, да спра ли да й вярвам, че е добър специалист-гинеколог? И да спра да ходя при нея? Въпреки че до сега съм й имала 100% доверие?
Трябва малко поне да се разграничат двете части на забременяването и бременността. И наистина само в много спешен случай да се търси Доктора, постигнал положителния резултат. Поне така е в нормалните държави.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Смятам, че е добра идея в клиниката, където си забременяла да има друг лекар, който да следи бременността и при нужда да се консултира с лекаря ти. Защото, съгласете се, че когата бременността е свързана с имунологични проблеми, следене на НК клетки, вливания на имуновенин и т.н. един обикновен лекар от ЖК трудно би разбрал за какво става дума. То и много лекари, занимаващи се със стерилитет продължават да не отчитат фактора имунология изобщо.

Иначе по отношение на клиниките по стерилитет в чужбина имам приятели правили опити във водещи клиники в Швейцария и Англия и мога да ви уверя, че не всичко в организацията, следенето и т.н. е перфектно, така, че нека да не робуваме на схващането, че само щото е в "чужбина", задължително е по-добро!
*

evro

• 5167
Смятам, че е добра идея в клиниката, където си забременяла да има друг лекар, който да следи бременността и при нужда да се консултира с лекаря ти. Защото, съгласете се, че когата бременността е свързана с имунологични проблеми, следене на НК клетки, вливания на имуновенин и т.н. един обикновен лекар от ЖК трудно би разбрал за какво става дума. То и много лекари, занимаващи се със стерилитет продължават да не отчитат фактора имунология изобщо.
...
:good_post:

Те осмислят живота ни!

*
Нямах време да изчета цялата тема, за което моля да бъда извинена, но и това, което прочетох ми е достатъчно. В крайна сметка е ясно - специалистите по репродуктивна медицина в България са много малко. Като такива, то е ясно, трябва да се намери начин да им се помогне поне малко, защото все пак има доста хора, които се нуждаят от услугите им. Поради тази причина хубаво е все пак всички които вече са успели при тях, малко поне да помислят и за следващите и да не бъдат толкова взискателни, придирчиви и да се сърдят, че останалите не са съгласни да се отнема времето на Доктора им. Всички тук се борят за едно и също и нека тези, които са успели вече, да проявят малко благородство на характера и да се поогледат и да видят, че и други искат да станат майки.
100% съм съгласна. Все пак има много добри доктори, които могат да измерят плоден сак и ембрион и да установят дали отговаря на гестационния срок. Не виждам защо трябва да се губи времето на репродуктивния специалист затрупан от пациентки от цялата страна. Когато има нещо под въпрос съм съгласна, да.
« Последна редакция: Октомври 17, 2007, 14:11:17 pm от cygnus »

И аз никога не бях.
Победата е не когато видиш двете черти, а едва когато си гушнеш за първи път бебето - здравичко, без родилни травми, синдроми (който са страшно много)и т.н..
Не говори в минало време, че си искала.
*
Сега пък изпит по граматика ли ще имаме? Всеки си говори в каквото време иска.
Пристрастена към д-р Хаус!
*

minim

• 460
  • Сбъдната мечта !
само да вметна...
че може би темата се чете от "когото" трябва и май се вземат мерки, срещу така "прословутото" чакане пред кабинетите.
Искам да кажа, че всичко това рефлектира единствено и само върху нас.
Аз се опитвам да си запиша час, след като имам уговорка с доктора /след като ми излезнат гинетичните и имунологичните изследвания да се видим/ и преди след някаква уговорка с док. успяваха да ме вместят в графика, а сега - най-рано след два месеца.
Така, че ...сега ще чакам още два месеца, за да разбера дали изследванията са ми наред или има някакъв проблем, който мога през тези два месеца да ликувам, ама нц..
*
В подкрепа на minim - при мен се случи подобна ситуация... След 7 месечно чакане да ми дойде записания час с голямата надеждата, че най-после дойде моментът, след който повече няма да има губене на излишно време се оказа следното: Още месец и половина чакане за нов час, и то не какъвто е необходим според преценката на доктора, а просто някакъв свободен...   :( :( Когато попитах какъв е смисълът от това - последва въздишка и реплика "Ох, не можем да се оправим с тези жени..." Това определено е доста разочароващо ако си очаквал лично отношение към проблема, който те е измъчвал толкова време! Ако след толкова много месеци чакане, от сега нататък човек трябва да си записва час за преглед през 2 месеца - не виждам особен смисъл?! Проблемът е, че вследствие на ТV-те изяви (рекламата определено си е казва думата) пациентите са се увеличили толкова много, че физически не могат да бьдат поети от един единствен човек, колкото и добър специалист да е той. А това определено влияе на качеството на услугата и може да изиграе лоша шега... както и много разбити надежди и мечти ... Все пак надеждата умира последна и затова все още сме тук... :goodluck:
Сега пък изпит по граматика ли ще имаме? Всеки си говори в каквото време иска.

Исках да кажа, че щом преди е искала, трябва да продължава да го иска, да не гледа назад (макар че често е доста трудно, даже прекалено!).
Така че, ако обичаш, не разсъждавай от мое име и не ме тълкувай.
« Последна редакция: Октомври 17, 2007, 22:24:59 pm от korinka »
В подкрепа на minim - при мен се случи подобна ситуация... След 7 месечно чакане да ми дойде записания час с голямата надеждата, че най-после дойде моментът, след който повече няма да има губене на излишно време се оказа следното: Още месец и половина чакане за нов час, и то не какъвто е необходим според преценката на доктора, а просто някакъв вободен .............   след толкова много месеци чакане, от сега нататък човек трябва да си записва час за преглед през 2 месеца - не виждам особен смисъл?! Проблемът е, че вследствие на ТV-те изяви .............. не могат да бьдат поети от един единствен човек, колкото и добър специалист да е той. А това определено влияе на качеството на услугата и може да изиграе лоша шега... както и много разбити надежди и мечти ...

Това е така само с първоначелните часове за първите посещения при доктора, когато не е започнало някакво лечение или процедура, ако се започне веднага те включват с часове за деня за който трябва да си там на преглед или за каквото трябва. Предполагам , че затова част от часовете ги пазят предварително заради текущите манипулации. Ако вече имаш личен картон при доктора, а той се прави при първото посещение можеш да вземеш час по-скоро по принцип. Аз така имах картон при доктора още от приди година и половина, но малко поотложихме нещата и когато решихме през лятото да започваме и се обадих и ми дадоха час за края на същия месец и с доктора след това се разбрахме , че може да запомнем след отпуската на екипа и аз си записах първия възможен час през септември и след това посещение започнахме подготовка за инвитро и веднага ме включиха в графика. Така , че зависи за какво става дума, има някакъв график при тях, и са си го съобразили с техните неща. Иначе чакането и закъсненията на часовете за сега са си факт все още.

Това е така само с първоначелните часове за първите посещения при доктора, когато не е започнало някакво лечение или процедура, ако се започне веднага те включват с часове за деня за който трябва да си там на преглед или за каквото трябва. Предполагам , че затова част от часовете ги пазят предварително заради текущите манипулации.

Като го прочетох и си спомних, че имаше случаи, когато ми се казва: няма свободен час за този и този ден, а като гледам - графикът е полупразен или до половината запълнен и съответно съм се чудела защо. Случвало ми се е и обратното - виждам, че за искания от мен ден всичко е пълно, но ми се намира час.
Предполагам, че и други са забелязали това.

Оправих ти само цитата.
little_rabbit
« Последна редакция: Октомври 18, 2007, 10:33:10 am от little_rabbit »
Доколкото разбирам те имат определени дни и периоди в дните в които преглеждат и консултират нови пациенти първоначално, защото това отнема и повечко време да им разкажеш цялата придистория, особено ако имаш и повечко въпроси, но хубавото е че не те претупват и ще ти отговорят и разяснят всичко.
А между другота да ви кажа, че дали нашите отзиви за голямато чакане или нещо друго има, но вчера като бях на поредния си преглед и инжекции при д-р Стаменов, близо 1 час докото се въртях там нямаше почти никакви хора, тук таме по някой, което направо ме озадачи сякаш бомба беше паднала  8O, много странно ми се стори като съм свикнала със четивото да си седя и да чакам да ми дойде реда. Може да са  направили някаква промяна или пък случайно - не знам, но е факт. :lol:
« Последна редакция: Октомври 18, 2007, 11:21:16 am от marina15 »

*
Вторник и събота май бяха дните за първи преглед.
*
marina, до някьде си права, но не съвсем. Наистина има някакъв график, които видях залепен на вратата, но той едва ли помага особено. Може би преди време е било така - не знам, но проблемът е, че сега не е - или поне това са моите впечатления.  :( При първото ми посещение докторът ме увери, че се чака дълго само за първо посещение (не знам под "дълго" колко точно месеца е имал предвид при положение че моите бяха 7... 8O).  За следващите ми посещения (които вече не са първични) се оказа че е много трудно да ми намерят час... а сега само за коментиране на резултатите от изледването и начертаване на пътя понататък трябва да чакам още месец и половина ... 8O Най-малкото което очаквах е, че ще ми се отделят поне 5 мин. за това, а не след месеци, които за мен са критични тъй като не сьм на 20... :(  Разбира се в случая докторът нямаше пряка вина, тъй като той беше зает с други пациенти както обикновено и определено не му е до административната работа (пред кабинета имаше около 30-тина чакащи). Тези неща се договарят с администрацията, които просто вдигат рамене и с въздишка казват че няма никакви свободни часове...  :( И какво се получава накрая - пропускам поне един месец заради часа, после пропускам още един месец заради това, че часът не ми е когато трябва ... това никак не звучи обнадеждаващо... :( Да не говорим за чакането пред кабинета, което е убийствено...поне човек да знае какво чака... Първият път (все пак предварително знаех че се чака и бях подготвена за това) като видях, че има повече от 30 човека в чакалнята, а аз все пак имах час от преди 7 месеца, просто попитах "всички ли са преди мен?" ...и отговорът беше "Ааа не, има само леко забавяне.." . Това "леко забавяне" ми костваше няколко часа чакане, които в последствие разбрах, че са били нищо пред това да прекараш един работен ден пред кабинета...явно съм имала късмет.. :? Не мога да си представя как се чувстват двойките от провинцията, само мога да им съчуствам... :( Разказвам това единствено и само за да помогна на тези които тепърва тръгват по трьнливия път, да бъдат подготвени какво им предстои... Защото на мен лично момичетата от този форум са ми помогнали много, за което им благодаря! :goodluck:
*
Хммм, по отношение на тълпите чакащи пред кабинета, аз бих добавила моите впечатления, че често пъти някои пациентки идват така да се каже с цялата си рода и създават излишна суматоха. Естествено е в някои случаи присъствието на съпрузите да е задължително (първичен преглед, инсеменация, пункция и т.н.), но често пъти те са просто за компания и седят пред кабинета (дори не в отделната зала за посетитетели)или често пъти дори пред кабинетите за манипулации. Това мисля, че като организация зависи по-малко от самата клиника и повече от самите посетители.
*

minim

• 460
  • Сбъдната мечта !
В подкрепа на minim - при мен се случи подобна ситуация... След 7 месечно чакане да ми дойде записания час с голямата надеждата, че най-после дойде моментът, след който повече няма да има губене на излишно време се оказа следното: Още месец и половина чакане за нов час, и то не какъвто е необходим според преценката на доктора, а просто някакъв вободен .............   след толкова много месеци чакане, от сега нататък човек трябва да си записва час за преглед през 2 месеца - не виждам особен смисъл?! Проблемът е, че вследствие на ТV-те изяви .............. не могат да бьдат поети от един единствен човек, колкото и добър специалист да е той. А това определено влияе на качеството на услугата и може да изиграе лоша шега... както и много разбити надежди и мечти ...

Това е така само с първоначелните часове за първите посещения при доктора, когато не е започнало някакво лечение или процедура, ако се започне веднага те включват с часове за деня за който трябва да си там на преглед или за каквото трябва. Предполагам , че затова част от часовете ги пазят предварително заради текущите манипулации. Ако вече имаш личен картон при доктора, а той се прави при първото посещение можеш да вземеш час по-скоро по принцип. Аз така имах картон при доктора още от приди година и половина, но малко поотложихме нещата и когато решихме през лятото да започваме и се обадих и ми дадоха час за края на същия месец и с доктора след това се разбрахме , че може да запомнем след отпуската на екипа и аз си записах първия възможен час през септември и след това посещение започнахме подготовка за инвитро и веднага ме включиха в графика. Така , че зависи за какво става дума, има някакъв график при тях, и са си го съобразили с техните неща. Иначе чакането и закъсненията на часовете за сега са си факт все още.

това, което описваш е точно така, но всъщност БЕШЕ...
защото аз имам картон, имам едно ИКСИ при него, един мисед и сега просто се готвя за второ ИКСИ. Изчаквах само генетич. и имунол. изследвания и трябваше да почвам веднага след като излезнат. Да ама не. Защото сега изобщо не могат да ме вместят в графика си. Преди винаги намираха дупка, бях съгласна да чакам часове наред, но да си почна, когато сме го решили с док. А сега, ще чакам още два месеца, за да може да ме вместят...
това, което искам да кажа, е че определено има някакво раздвиждане там.
*
Roby, аз лично не съм останала с такива впечатления...
.... че често пъти някои пациентки идват така да се каже с цялата си рода и създават излишна суматоха. .... Това мисля, че като организация зависи по-малко от самата клиника и повече от самите посетители.
Мисля, че темата е доста деликатна и едва ли са много хората, които биха отишли в подобна клиника с "цялата си рода". Напротив, това е доста личен и болезнен проблем, който много хора не желаят да се афишира, а се опитват да го запазят в тайна. Едва ли на някой му е приятно да стои с часове на подобно място, където вероятността да срещне познати е доста голяма ?! Не мисля, че такива просторни чакални са най-подходящи за подобно място... Повечето жени там обикновено са сами. Естествено, че има и двойки, но това е съвсем нормално особено когато това се налага. Не бих казала че има и "излишна суматоха" - напротив - там просто цари една тягостна тишина... :( Що се отнася за "организацията" мисля че тя изцяло зависи от самата клиника, за да може човек да не се чувства притеснен и изложен на показ ... Много се надявам това да се промени.
Roby, аз лично не съм останала с такива впечатления...
.... че често пъти някои пациентки идват така да се каже с цялата си рода и създават излишна суматоха. .... Това мисля, че като организация зависи по-малко от самата клиника и повече от самите посетители.

Роби е права, аз също съм виждала такива посещения. И освен, че стоят пред кабинета, доста нетактично се хилят или обсъждат лични въпроси на висок глас.

lb2f
*
Ако е имало такива случаи, това единствено потвърждава факта, че подобни чакални в които се събират по 30-тина човека не са подходящи за подобни заведения! При една добра организация не биха се застъпили повече от 3-4 пациенти...
*
Ако е имало такива случаи, това единствено потвърждава факта, че подобни чакални в които се събират по 30-тина човека не са подходящи за подобни заведения! При една добра организация не биха се застъпили повече от 3-4 пациенти...
Чудя се защо винаги търсиме проблемите извън нас? Какво предлагаш, някой да спира съпрузите, майките и т.н. на асансъора още и да не ги допуска до пред кабинетите? Не знам дали си била в други клиники, но мога да ти кажа, че при Табакова чакалнята беше 1/10 от тази при Стаменов, нямаше никакъв въздух и повечето чакаха пред помещенията за отделяне на материал. Много предразполагащо за съпрузите нали?
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
Момичета, не е ли време да пишем по темата?
Ако имате предложения - пишете.
Включи се само едно момиче, което има опит от работа с чуждестранна клиника. Ако има още такива, моля, да пишат. :)
Лек ден на всички!
Мога, стига да искам.
...........................................
Чудя се защо винаги търсиме проблемите извън нас? Какво предлагаш, някой да спира съпрузите, майките и т.н. на асансъора още и да не ги допуска до пред кабинетите? Не знам дали си била в други клиники, но мога да ти кажа, че при Табакова чакалнята беше 1/10 от тази при Стаменов, нямаше никакъв въздух и повечето чакаха пред помещенията за отделяне на материал. Много предразполагащо за съпрузите нали?
О, да и аз като сравнявам с малката чакалня при Табакова където всички на куп чакат като в претъпкан автобус и между тях си пробеват път пациентки след трансфер или с направени пункции та дори 2-3 пъти и лошо ми е ставало от така "задушевната" обстановка докото чакаш да ти дойде реда примерно след около 3-4 часа, а там няма часове освен само за първоначален преглед, сега не знам дали е същото все още.
« Последна редакция: Октомври 19, 2007, 12:37:23 pm от marina15 »

*
О, да и аз като сравнявам с малката чакалня при Табакова където всички на куп чакат като в претъпкан автобус и между тях си пробеват път пациентки след трансфер или с направени пункции та дори 2-3 пъти и лошо ми е ставало от така "задушевната" обстановка докото чакаш да ти дойде реда примерно след около 3-4 часа, а там няма часове освен само за първоначален преглед, сега не знам дали е същото все още.
Ами сигурно не, ама не защото са си подобрили организацията, а защото най-накрая се задейства "естествения подпор" там  :lol:.

Може би си заслужава пациентките на д-р Владимиров да споделят как е организацията там, все пак това е другата водеща клиника в София с много пациентки.
И там съм била веднъж преди 1 година, но имам приятелка, забременяла от инсе там и си спомням, че картинката е подобна както в клиника Малинов, има досто хора в коридора и часовете закъсняваха с около час и половина. Иначе е внимателен и обаснява всичко, особено ако го питаш.

При д-р Владимиров също си се чака час-два за да влезнеш, но това трудно ще се промени. Разликата е, че за първичен преглед там все още може да си запишеш час за след месец, доколкото чувам, докато чакам. :wink:
*
Здравейте, момичета!
Пациентка съм на д-р Владимиров.
Наистина и при него понякога се налага да чакам 1-2 часа, но никога това не ме е дразнило или изнервяло, поради причината, че почти винаги съм без час. Това важи за всички момичета, които са в процедура.
Сутрин от 8 часа вика стимулациите, а часовете за прегледи са след 10ч.
Наблюденията ми са, че хората със записан час гледа да си ги вика горе-долу навреме /освен, ако не се е случило нещо непредвидено/, а останали без часове - по ред на идване.
Всички момичета са много толерантни, всеки си изчаква реда и не забелязвам пред кабинета му да има голямо напрежение.

Най- голямо струпване има около 13 ч., когато излизат резултатите от кръвните изследвания, но тогава чакането е пред манипулационната.

Това са ми наблюденията, като цяло съм много доволна от обслужване и отношение.

Може би и там има какво да се желае в организационна насока, но не мисля, че това би ме разочаровало или да е причина да сменя клиниката.
Аз знам, че съм в ръцете на един от най-добрите специалисти по стерилитет и ще чакам колкото е необходимо пред кабинета.
Важна е целта, а не начините по които я постигам!
И аз съм при д-р Владимиров.
Всъщност , Гали е разказала как е организацията при него.
Пункциите са сутрин рано , следват фоликолометрии по реда на идване /уговорката за час е предварителна/ , след 12 са записаните за първични прегледи и консултации.
На мен лично , не ми се е налагало да чакам повече от 40 мин до 1 час , което е напълно приемливо.
Информацията ми , не е актуална , така беше през април , май.
Като цяло се вижда стремежа на екипа да въведе добра организация и в известна степен тя е успешна.
Разбира се ,че и там ,може още да се работи по този въпрос.

Аз знам, че съм в ръцете на един от най-добрите специалисти по стерилитет и ще чакам колкото е необходимо пред кабинета.
Важна е целта, а не начините по които я постигам!

Да , Гали съгласна съм ,по отношение на професионализма на целия екип там.
 Но не мога да се съглася с другото.
 Нека погледнем нещата малко по-суховато.
 Ние сме клиенти на тези клиники.
 Плащаме за услуга.
 Това ,какво изтърпяваме и защо сме там е друга тема и го оставям на страни.
 Като клиенти имаме дадени изисквания и то не големи.
 А именно да не се отнема от времето ни прекалено много , защото то е ценно за всички нас. Това би могло да се реши с определени организационни мерки.
 Все пак , трябва и да работим , за да можем да си платим мечтите.
 Аз лично не съм на принципа , че всичко се преглъща в името на целта.
 Не мога и да си го позволя.
 Достатъчно други неща преглъщаме , за да мога да кажа на професионалистите - "Моля ви , подобрете организацията в клиниките! Това е важно за нас ! "
 Отношенията ни трябва да бъдат коректни , така мисля аз.

« Последна редакция: Октомври 19, 2007, 14:47:35 pm от Efirche »
 Плащаме за услуга.
 А именно да не се отнема от времето ни прекалено много , защото то е ценно за всички нас. Това би могло да се реши с определени организационни мерки.

Напълно съм съгласна с Efirche.  И аз съм пациентка на д-р Владимиров и именно заради чакането и липсата (според мен) на добра организация след първия си опит все още не намирам сили да продължа.  Аз не съм от София и ми се налагаше да пътувам през ден, така че да съм там в 8 за фоликулометрия.  След това да си запълня времето до 1, да видя резултатите от кръвните изследвания и да пътувам обратно.  Мечтата ми е огромна, но предвид цената на процедурата, не мога да си позволя този начин на работа на клиниките.  Не мога да се успокоя и да мисля да добрия развой на нещата като зная колко път съм минала, колко ми предстои, какво да правя докато чакам, колко ще чакам, кога и как ще пътувам и т.н.  За съпруга ми също беше трудно да се отпусне в стаята за отделяне на еякулат, предвид шумотевицата отвън, отварящи и затварящи се врати, стъпки пред вратата и т.н.

Предложението ми би било за по-адекватен размер на клиниката, още един кабинет за прегледи, лекар, който да прави фоликулометриите и ограничение на броя на пациентките.   Всички ние сме достатъчно изстрадали и искаме твърде силно да постигнем целта си, за да сме в тълпа пред вратата.  Аз лично, въпреки че не чаках за включване в процедури и бързо се случиха нещата, не съм доволна от темповете с които ме преглеждаха.  Няма значение колко склонен е да обяснява лекаря, аз не мога да мисля логично и да задавам въпроси, когато зная че пред вратата има 20-ина момичета, които като мен са там от час или повече.  Бих предпочела да почакам за включване, но като започнем да зная, че ако имам час в 8, тогава ще вляза и след това съм свободна.  Също така, въпреки че пред вратата на кабинета се запознах с 2 страхотни момичета, предпочитам да не ми се предоставят такива възможности.  Там съм отишла, за да получа лекарска помощ, а не за да срещна нови приятели.
*

Плащаме за услуга.
 Достатъчно други неща преглъщаме , за да мога да кажа на професионалистите - "Моля ви , подобрете организацията в клиниките! Това е важно за нас ! "

Права си и напълно съм съгласна с теб!

Исках да кажа, че аз лично съм доволна от организацията там. Не че няма какво да се желае, но като слушам как е в другите клиники...
Не мисля, че 1 час чакане е прекалено много, като се има предвид, че отивайки при кварталната гинеколожка чакам минимум токова, а да не говоря пред кабинета на личната ми лекарка какво стълпновение става. За там наистина се налага да си отделя половината ден.
А може би при мен има и друг фактор: Аз пътувам от Бургас и така или иначе въпросният ден е определен точно за това.

Това е моето мнение, не искам да го налагам или да влизам в спорове.

Ефирче,  :bighug:
*
Подкрепям напълно efirche, princeska и galli!
Не искам да влизам в спорове с по-горните постинги, особено когато човек вече е успял да сбьдне най-съкровената си мечта и всичко около него изглежда по-розово... Не съм искала да правя сравнение между клиниките, просто това са лекарски кабинети за чиито услуги си заплащатаме и то не малко, а не клубове за запознанства...
Не мисля, че 1 час чакане е прекалено много, като се има предвид, че отивайки при кварталната гинеколожка чакам минимум токова, а да не говоря пред кабинета на личната ми лекарка какво стълпновение става

Разликата е в цената , Гали!
 :hug2:
Не мисля, че 1 час чакане е прекалено много, като се има предвид, че отивайки при кварталната гинеколожка чакам минимум токова, а да не говоря пред кабинета на личната ми лекарка какво стълпновение става

Разликата е в цената , Гали!
 :hug2:

И не само това.  Независимо какво показва практиката тук, това не прави чакането нормално.  Щом някъде се получава организацията, значи ние имаме проблем.
И аз съм пациентка на д-рВладимиров.
Подкрепям напълно Galli, съгласна съм донякъде и с останалите момичета.И на мен ми се случвало да чакам около 40 мин. до час, но няма как да не чакаме, след като са малко репродуктивните специалисти.
Вярно, финансите, които отделяме на са никак малко, но няма как след като започнеш процедурата, сутрин да отидеш за фоликулометрия, да дадеш кръв за хормони  и да станат веднага резултатите.
Принцеска, искрено ти пожелавам скоро да намериш сили и да продължиш напред. Знам, колко е тежко, и аз съм може би като теб-налага се да пътувам, но въпреки всичко, успях да  намеря сили, и се поготвям за следващо икси.
Аз вече свикнах с чакането, понеже навсякъде в БГ. се чака, щом искаш да си в добри ръце.И засега не бих сменила клиниката само заради чакането.
Има и нещо друго-доколкото знам при д-р. Стаменов се дават часове за пъричен преглед чак за догодина по това време, докато при д-р. Владимиров са само с месец напред, и пациенти, които нямат време да чакат, могат по-бързо да започнат борбата.
*

Ganka

• 5926
Вижте, не е само в България чакането. Тук например също много се чака. Аз откакто ходя по лекарските кабинети тук - никога не съм си излизала от кабинета след чакане по-малко от 2 часа. Независимо къде е. Дали ще е при специалист по репродуктивна медицина, дали ще е при обикновен гинеколог, дали при друг специалист. И тук често пъти часовете са ориентировъчни. Даже ми се е случвало да чакам при напълно празен кабинет поне още 40 минути след часа ми. Понякога се налага лекарите да имат и малко почивка. Все пак са човешки същества и имат нужда от възстановяване, от "изпразване" на главата от предния пациент. Най-малкото също така и съсредоточаване върху вашия проблем.
Просто там трябва да се преразпределят нещата така - или е специалист по репродуктивна медицина и се съсредоточава върху това или съвместява и гинекология и обръща внимание на по-малко пациенти.
Тук в Германия има взаимозаменяеми лекари. Всяка практика си има поне по двама специалисти, които се покриват като знания и възможности. Ето в тази посока трябва да се работи.

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
И аз в Германия винаги съм чакала реда си, въпреки че там по принцип се ходи с предварително записан час. Като се има предвид, че става дума за най-обикновен гинеколог.
*
Може би ще бъде интересно и пациенките на клиниките в Плевен и Варна да споделят как е организацията там. Така можем да стигнем до някакво заключение кое би било най-оптималното да се желае.

dsd не мисля, че факта, че си сбъднал мечтата си те лишава от реална преценка за клиниката, където това е станало, особено когато си я посешавал достатъчно дълго, за да имаш повече наблюдения.
*
Roby, уважавам твоето мнение и не искам да споря повече по този въпрос. Медалът винаги има две страни. За това са подобни форуми за да се чуят различни мнения и всеки сам да направи своите изводи ... Пожелавам ти лека бременност до края!
*
Връщам се в темата да отговоря на таня:
Да в Англия в клиниката при евентуална бременност имаш право само на един безплатен преглед преди 12г.с. После на 12г.с. имаш втори преглед, който ве4е е при ЛЛ и до самото раждане имаш още само един преглед около 25 г.с. т.е ако си забременял по естествен на4ин и не се водиш рискова бременност ходиш само на 2 ехографа!!!!!!!!!

Напълно съм съгласна тук с това мнение, така репродуктивните специалисти ще правят процедурите, а специалистите по бременни ще следят бременностите, супер, дано скоро да е факт  :D
Много добри предложения има в темата, радвам се 4е ве4е не се караме  :grouphug: :grouphug2:

Мисля си защо клиниките станаха с толкова натоварени графици, не мислите ли че освен медиите и ние сме виновни.  Като дойде някое ново момиче или се препоръчва някой лекар който не работи в клиника по стерилитет, ние всички започваме да настояваме да се избере такъв лекар, вместо да насочим момичето какви изследвания да си направи, фоликулометрия може да се направи на доста места, ХСГ, лапароскопия също, тук могат и да възникнат някои спорове, но исках да кажа, че насочваме момичетата към клиниките, а не всички имат нужда от такава клиника- т.е. тежката артилерия. Естествено е всеки да иска индивидуален подход и специално внимание, за всеки неговия проблем е най-голям, по-добре би било да издирим лекари на които може да се разчита за тези процедури и набора от изследвания.
Просто помислете по въпроса.
Цитат
по-добре би било да издирим лекари на които може да се разчита за тези процедури и набора от изследвания.
:balk_50: Напълно съм съгласна с това предложение
Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните.Паулу Коелю
Цитат
по-добре би било да издирим лекари на които може да се разчита за тези процедури и набора от изследвания.

Ха, де! Всяка ги търси тия лекари. И ако се срещаха често, то клиниките нямаше да се цепят по шевовете.
*

evro

• 5167
Цитат

Ха, де! Всяка ги търси тия лекари. И ако се срещаха често, то клиниките нямаше да се цепят по шевовете.
korinka, става въпрос за фоликулометрия, ХСГ, лапароскопия... с две думи да се стигне до правилна диагноза. В Пловдив мога да посоча поне двама, и понеже моя темперамент е такъв искам да кажа, че и ние пациентите трябва да се инетерисуваме от нашето здраве и нещата които ни предстоят /като процедури имам предвид/.
Съгласна съм с Ledena_luna!

Те осмислят живота ни!

*

MALENA*

• 176
  • Смисълът на живота придава онова, което му липсва.
Специално в таzи, zа която аz имам наблюдения, работят 4 лекари. Когато се наложи някой от тях да отсъства или да иzлеzе в отпуск, другите поемат пациентите му.
ОЩе с пристигането ти в клиниката се обаждаШ на регистратурата и отиваШ пред кабинета. В това време някоя от сестрите вади картона ти (всеки пациент има досие, в което доктора си води zаписки по състоянието му, лечение и предписани медикаменти, реzултати от иzследвания, снимки и пр.) и с въвеждането ти в кабинета тя го оставя на бюрото на доктора. Отделно всички данни се zаписват и в компютъра.

E точно това липсва при нас, аз когато отидох при Владимиров очаквах такова нещо, не постоянно да си нося всички бележки и да обяснявам какво, що, как, кога...

Доколкото знам от личен опит и в клиниката на Владимиров всеки, който желае си има папка със всички изследвания до момента направени.Незнам защо при теб така се е получило всеки път да си носиш изследванията.
*

adi

• 7710
Преди няколко дена ,направих първичен преглед при д-р Персенска.
Полежението беше следното......първо лекарката закъсня с половин час поради извънредни обстоятелства,което е нормално ...случва се.....
второ.....часа ми закъсня с близо 2 часа,поради това че момичета които са в АРТ процедури са с предимство.И това мисля че е правилно!!!!!!Нормално е тези момичета да минат преди мен!!!!Тук немогат да се предвидят точните часове ,защото всичко е индивидуално,няма как да се предвиди как ще реагира организма на всяка от тях,колко време ще мине стимулация,кога ще е пункция,трансфер........  !!!

*

karrii

• *
  • 47
  • Вярвам в Мечтите
положението е просто отчайващо и изнервящо все пак за да ги посещаваме и за да се лекуваме трябва да ходим на работа за да изкараме парите за лечението а не да висим  с часове в чакалните, оставаме без заплати а кредитите които сме изтеглили кой ще ги внася,който е съгласен с мен да пише ,организацията им куца
*

karrii

• *
  • 47
  • Вярвам в Мечтите

Плащаме за услуга.

Права си и напълно съм съгласна с теб!

Исках да кажа, че аз лично съм доволна от организацията там. Не че няма какво да се желае, но като слушам как е в другите клиники...
Не мисля, че 1 час чакане е прекалено много, като се има предвид, че отивайки при кварталната гинеколожка чакам минимум токова, а да не говоря пред кабинета на личната ми лекарка какво стълпновение става. За там наистина се налага да си отделя половината ден.
А може би при мен има и друг фактор: Аз пътувам от Бургас и така или иначе въпросният ден е определен точно за това.

Това е моето мнение, не искам да го налагам или да влизам в спорове.

Ефирче,  :bighug:
*
Просто помислете по въпроса.
Абсолютно съм съгласна! Аз преди да ми дойде часът за Стаменов половин година ходих на фоликулометрия, проследих си хормоните, ТАТ, МАТ и т.н, направих си изследване за хламидия, рубеола и още някои други неща. Мъжът ми подготви 3 спермограми (последните две от клиниката на Стаменов) и с този набор от изследвания се появихме в кабинета на доктора. В момента, в който той започна да изрежда какво е необходимо да се направи и аз му показах всичко, вече направено, той отвърна: "Чудесно, спестихме много време!"
Затова моето предложение е за всички които са решили на всяка цена да се обърнат за помощ в клинка по стерилитет - да се закове една тема с набор от изследвания, които се необходими за първичния преглед. Със сигурност и да не са достатъчни-няма да навредят, така хем ще се съкратят по един-два допълнителни прегледа (часа) в клиниката, хем момичетата ще спестят ценно време.
Препоръка за фоликулометрия: д-р Праматаров / 10 лв струваше всяко мое ходене, а когато прецени, че проблемът ми не е от неговата компетенция, ме насочи към свой колега, занимаващ се с репродуктивното здраве, а не настоя да ме "лекува" както той си знае.
*
Къде работи Д-р Праматаров?
*
Аз ходих на частния му прием в Полимед до Руски паметник, а иначе съм чувала, че работи в МД.
http://old.zachatie.org/modules.php?name=Sections&op=viewarticle&artid=159
Хормони не по-стари от 6 месеца /ако има отклонение, повторени/, ако се налага консултация с ендокринолог, микробиология не по-стара от 3 месеца, даже по възможност направени в месеца преди да се отиде на дългоочаквания преглед, фоликулометрия, най-малко 3 цикъла, тест за проходимост на тръбите - ХСГ, това мисля че са минималните изследвания, ако е дългогодишен стерилитет, предполагам на някои места искат имунологични изследвания.
В общи линии е това, ако имате други предложения давайте, така ще спестим и собственото си време и времето на специалистите. Тези неща могат да се направят във всеки кабинет или болница, лаборатория. Всеки от настоящите потребители би трябвало да може да насочи един нов потребител да направи тези изследвания.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
Ами може да се закове тема- "Какво да направим преди да посетим клиника по репродуктивна медицина"- така или иначе се чака, поне през това време човек да се подготвя Пък току виж доста от момичетата да почнат да си преотстъпват часовете поради една много специална причина.
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
На мен лично, изчетено в Зачатие ми спести много време (и това на д-р Стаменов). Ако не бях получила толкова информация тук, щях да отида напълно неподготвена на прегледа и да губя още 3-4 месеца по фоликулометрии, цветни снимки, проследяване на хормони и какво ли още не. Затова вярвам, че ако момичетата с проблеми вземат самоициативата с провеждането на някои изследвания в свои ръце, ще спестят ценно време - за всички гореизброени процедури не е необходим специалист по репродуктивна медицина.
*
Ами може да се закове тема- "Какво да направим преди да посетим клиника по репродуктивна медицина"- така или иначе се чака, поне през това време човек да се подготвя Пък току виж доста от момичетата да почнат да си преотстъпват часовете поради една много специална причина.
Подкрепям с две ръце! И също към списъка с необходимите изследвания да се дават и насоки за добри специалисти по градове, може би... Като естествено да се избягват спекулации от рода на черни, бели списъци (доколкото е възможно?)
Успех в борбата!
*
Ами може да се закове тема- "Какво да направим преди да посетим клиника по репродуктивна медицина"- така или иначе се чака, поне през това време човек да се подготвя
Подкрепям с две ръце! И също към списъка с необходимите изследвания да се дават и насоки за добри специалисти по градове, може би...
Успех в борбата!
И аз мисля,че подобна тема ще бъде много полезна.
Сигурна съм,че много двойки ще се възползват от информацията.
Ние също :oops:
*
със сигурност ще е много полезно!
*
Мини, супер идея, така поне докато се чака за така бленувания час ше могат да се изготвят повечето изследвания!
*

adi

• 7710
Подкрепям !!!!!! :D :D :Dтази тема ще бъде много много полезна!!!!!
Само да добавя,че е задължително да се изследва ХЛАМИДИЯ!!!!!
Мисля, че спокойно част от тълпящия се народ пред кабинетите за репродуктивна медицина могат да бъдат поети поне за фуликулометрия по време на стимулацията от допълнителен лекар във втори кабинет, който да ги преглежда и да записва развитието на нещата поне от време на време - примерно през 1 път , а да речем следващия път при главния специалист и така главния специалист хем ще има поглед над нещата и ще следи нещата - всичко ще е записано и проследено, хем ще бъде облекчен да не минават всички прегледи през него. Само се сещам за примерен вариант - определено не съм специалист и не знам дали на практика е възможно нещо подобно, но съм сигурна, че има начини. Трябва де се измисли нещо, защото и докторите имат нужда от почивка и съсредоточаване. Моля момичетата , живеещи в чужбина да споделят опета си. Знам че пишат момичета от щатите, Канада , както и от много други страни в Европа.

*

karrii

• *
  • 47
  • Вярвам в Мечтите
последния път когато бях при Стаменов една от сестрите каза че два пъти му савало зле по време на пункция!за какво говорим ! кажете! тълпата от пациентки беше огромна,не зная въобще как смогва да прегледа всички и всъщото време да прави пункции и трансфери все пак трябва да е съсредоточен според мен това е някакъв хос
Съгласна съм и се опасявам , че такъв начин на работа ще влоши качеството на работа именно и от тази гледна точка, че умората си казва своето-допускат се грешки, не се доглеждат нещата, а хората трябва и да почиват, за да са трудоспособни, адекватни на всяка ситуция и в кондиция. Това е истината  :?

*

eagle

• 515
  • "Дързостта е гениалност, сила и вълшебство". Гьоте
На мен лично, изчетено в Зачатие ми спести много време (и това на д-р Стаменов). Ако не бях получила толкова информация тук, щях да отида напълно неподготвена на прегледа и да губя още 3-4 месеца по фоликулометрии, цветни снимки, проследяване на хормони и какво ли още не. Затова вярвам, че ако момичетата с проблеми вземат самоициативата с провеждането на някои изследвания в свои ръце, ще спестят ценно време - за всички гореизброени процедури не е необходим специалист по репродуктивна медицина.
Това с цветната снимка и фоликометрия нещо не го разбрах, защо да е губене на време, като те са следствие от изследвания и операции, за да се види как се развива организма. А така също Цветната снимка установява много проблеми, поне при мен показа причината за безплодие и когато отидох при специалист в клиника ми казаха да е направя, преди това никога сама или никой лекуващ лекар до този момент не ми я беше назначил.
съгласна съм с eagle!аз,особено за цветната снимка не бих я правила къде и да е!!все пак се вкарва контрастна материя(което си е химикал)..и биха могли да станат усложнения,ако не се прави от специалист в тази област!!!така мисля..
иначе за фоликулометрията и разни там секрети,хламидии и т.н. всички сте абсолютно прави..то си е за нас да ги направим преди дългоочаквания преглед за да не губим време като дойде часа :D!аз поне ще ги направя преди това..така реших по ваша препоръка и се радвам че бях прочела темата,за да си изясня някои неща!!
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
*
Наистина въпросът е наболял  :(
Аз просто незнам какво предложение бих могла да дам, защото трудът на тези лекари е много специфичен, проблемът на всеки един от нас е важен. Мисля, че самите клиники трябва да помислят за възможните решения.
Това, което ми прави най-силно впечатление напоследък: ако мога да приема за нормално за първичен преглед да се чака половин година, то в никакъв случай не мога да приема за естествено за всеки следващ след първичния да се чака по 2 месеца.

When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*

eagle

• 515
Да допълня, че има изследвания, които се правят само в определени клиники, като НК клетки и Антифосфолипидните в клиника Малинов. Също така някои изследвания се наложи да ги повторя в клиниката, в която ме оперираха.
В крайна сметка съм на мнение, че първо трябва да открием специалиста и да следваме препоръките му,а повечето от тях работят в частни клиники, където е скъпо, но за момента единствено те предлагат качествено обслужване. Сами никога не можем да решим какви изследвания да правим и при кого. Лекувам се сериозно от две години, но още доста преди това съм искала да се убедя, че нещата ми са ок. ходих по лекари, но нищо. Как можех сама да направя изследванията, които направих тези месеци. Освен това за безплодие започна да се говори от скоро, преди нямаше толкова информация. Сега знам много, чета и имам опит, с което мога да бъда полезна на познати, за да не си губят времето, което толкова бързо тече, че в един момент усещащ как си се мотал като пате в калчища.
« Последна редакция: Ноември 23, 2007, 12:04:04 pm от eagle »
*

evro

• 5167
Ми тогава първичните да си ги прави специалиста, да набележи плана за действие и след това:
цв. снимки, ФМ, рутинните прегледи и изсл., инсетата - да се правят от др. лекари,
ЖК - други.
И така след направените изводи и варианти за лечение, тези които са за ин витра/лапаро/хистеро да се връщат при спец-а. Останалите да си правят инсетата или таймирането на овулацията при другите лекари в клиниката.

eagle, НК изсл. се правят във връзка с Ин витро процедурите, логично е да се правят на съответните места, но АФА, АНА, АТА и т.н. се правят в почти вс. големи болници. Хормоналният статус също не е кой знай какво сложно изследване и всеки, що годе заинтерисован може да си го пусне в месеца преди посещението си, за да не си губи времето и за това.

Те осмислят живота ни!

*

Olimpia

• 220
  • Усмихвайте се и съдбата ще ви се усмихне:)
Аз също съм съгласна, че голяма част от изследванията могат да се назначат и проследят от обикновен гениколог, като изобщо не става дума човек сам да си назначава изследвания. Във Варна препръчвам Д-р Евгения Георгиева, има частен кабинет срещу Пикадили Чаталджа. Много адекватно подходи към реда от изследвания, които трябваше да направя и приложи правилното лечение за хормонален дисбаланс. Сега като отивам при специалист за ве4е хормоните ми са нормализирани и имам нужните изследвания.
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
къде четох задълбочено, къде попрехвърлих мненията но успях да схвана основния замисъл - много сме добри да гледаме чуждата работа и грешки и да критикуваме, да плюеме...
навсякъде се чака много щото д-рите не си били организирали добре графика - ми не им достига акъл явно, дайте да им дадем. 9 страници предложения - кое от кое по-добро. ми добри сме си - знаем повече и за работата в една клиника, и за това коя процедура и преглед колко време изисква...ми така си е де.
аха да ми стане чудно защо нито една не се попита какво може да направи самата тя за да не чака толкова и се сетих - по-лесно е друг да е виновен за чакането...лекарите, организацията, абе всичко друго освен нея.
ще попитам аз тогава щото всеки път като висна пред кабинета и зачакам се питам колко от присъстващите там са помислили какво да облекат преди да отидат в клиниката. колко от нас си правят сметка колко време ще им отнеме разопаковането и опаковането преди и след прегледа (процедурата). колко от нас се попитаха дали ако пропуснат чорапогащника няма да се оправят 5 минути по-бързо. колко от нас направиха простата сметка че ако 10-12 човека са го пропуснали това е 1 спестен час от времето на клиниката и от нашето време. това е 1 час повече време за нас.
ама къде ти, толкова по-лесно е проблема да е в зле организирания график, в лекаря и всичко останало отколкото в нас и в тъпия ни чорапогащник (например)
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

evro

• 5167
Даването на Надежда е отговорност и ако нямаш физическата възможност да се опиташ да помогнеш - то не я давай, всяка капка разочарование те забива още повече.

Те осмислят живота ни!

*
Примерът с чорапогащника е абсурдно смешен. Ами, да ходим чисто голи като бройлери в клиниките, така ще им спестим много време. А, някак си се забравя простичкия факт, че си плащаме, като ходим там. Плащаме за услуга, а качеството и организацията трябва да са от тях. Подобен начин на мислене обслужва интересите на лекарското съсловие, но не го е еня за скапаните интереси на бройлерите. Аз по една случайност съм пациентка и посещавам една английска клиника по стерилитет, където, трябва да ви кажа, че лекарите са готови да отговорят и на най-малкото емоционално неразположение на пациента. Ако, пази Боже, не се почувстваш добре, те пращат в съседния кабинет, където те чака терапевт, за да поработи над психиката ти и да намали тревожността ти. Достойнството на пациента е много важно. И аз съм сигурна, че повечето лекари в България го знаят това и може би знаят как да го пазят. Но не виждам никакъв смисъл защо и ние помежду си да се унижаваме повече, отколкото ни е унижила природата, като ни е дала за подарък безплодието. Така че, мисълта и ние да правим нещо, за да им улесняваме работата ми се вижда като конфликт на интереси. Нормално е да са критични момичетата. Нормално е и на лекарите да не им пука за това, защото си имат свои интереси. Но да не забравяме факта, че си плащаме за всичко това, което ни превръща не само в пациентки, но и в клиентки. Което означава, че имаме както задължения, така и права.
Лично мнение.
« Последна редакция: Ноември 25, 2007, 16:53:18 pm от DivaRoza »
*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Примерът с чорапогащника е абсурдно смешен. Ами, да ходим чисто голи като бройлери в клиниките, така ще им спестим много време. А, някак си се забравя простичкия факт, че си плащаме, като ходим там. Плащаме за услуга, а качеството и организацията трябва да са от тях. Подобен начин на мислене обслужва интересите на лекарското съсловие, но не го е еня за скапаните интерси на бройлерите. Аз по една случайност съм пациентка и посещавам една английска клиника по стерилитет, където, трябва да ви кажа, че лекарите са готови да отговорят и на най-малкото емоционално неразположение на пациента. Ако, пази Боже, не се почувстваш добре, те пращат в съседния кабинет, където те чака терапевт, за да поработи над психиката ти и да намали тревожността ти. Достойнството на пациента е много важно. И аз съм сигурна, че повечето лекари в България го знаят това и може би знаят как да го пазят. Но не виждам никакъв смисъл защо и ние помежду си да се унижаваме повече, отколкото ни е унижила природата, като ни е дала за подарък безплодието. Така че, мисълта и ние да правим нещо, за да им улесняваме работата ми се вижда като конфликт на интереси. Нормално е да са критични момичетата. Нормално е и на лекарите да не им пука за това, защото си имат свои интереси. Но да не забравяме факта, че си плащаме за всичко това, което ни превръща не само в пациентки, но и в клиентки. Което означава, че имаме както задължения, така и права.
Лично мнение.
:balk_47: :good_post: Подкрепям мнението на Дива роза.

*
Дива роза, абсолютно, абсолютно вярно  :D
Лили, и всички да ходим без чорапогащници, подозирам, че положението ще си остане същото  :lol: Изобщо, не смятам, че причината е в тези неща, които ти изброяваш.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
За толкова години съм се специализирала в бързото събличане и обличане :( Не мисля, че тези операции забавят много прегледа, а и по мои наблюдения, лекарите използват тези кратки минутки да си поемат глътка въздух в лудия претоварен график, да сменят постелката на стола и т.н.
От първия ми преглед в държавен кабинет, се съобразявам какво да облека за гинекологичен преглед. Съблекалнята беше в предната стая и представляваше някъв уж прикриващ параван - събличаш се и по гол ... през вътрешна врата отиваш във вътрешната стая, където в това състояние обясняваш какъв ти е проблемът  :oops: Врата между двете стаи нямаше и междувременно, за да стане по-бързо, викат пациентки за болнични, мерене на тонове на бебета и т.н. От тези прегледи ми е останало да ходя с дълга тениска, защото не съм животно да се разхождам полугола. Слава Богу, в сериозните частни клиники го няма това, за което съм им благодарна. Така запазваме поне до някъде самоуважението си и не се червим и прикриваме както можем.

Чудех се аз къде е разковничето на проблема , а то ...... чорапогащника ! :lol:

Лили , нали не мислиш сериозно , че ако ходим без чорапогащници ще променим нещо?
То по тази логика , през летния сезон в клиниките трябва да няма минутка забавяне.

*
 Проблемът на нашето общество,живяло доста време в комунизъм,е че не сме научени да изискваме качество.Когато ни влезе майстор вкъщи и не си свърши особено добре работата и изпоцапа навсякъде,викаме"Нищо!"и хващаме парцалите.Когато в заведение те обслужва сервитьорка с маниер,сякаш има три висши образования,пак махаш с ръка/даже и оставяш бакшиш/.Мога да дам още много примери за това как си даваме парите за лошо обслужване и качество на работа.
 На мен обаче ми писна,и се научих да изисквам.Живеем в капитализъм.Който иска да ми вземе парите,ще трябва да се потруди!Тъй като платих 4500лв за първия си опит ин витро,съм в пълното право да изисквам внимание,любезно отношение и високо качество на услугата,за която плащам/за щастие,попаднах на място,където ги получих/.Това за чорапогащника ме разби!Не аз трябва да мисля как да ги улеснявам,а те мен-аз съм клиентът!И не плащам 20лв.Всички знаете как се изкарват тия пари.Всяка една от нас,която се бори с този проблем,вече е наляла хиляди левове в тия клиники.Категорично отказвам да се чувствам като някаква шматка,която чака 3 часа пред кабинета на лекаря си.И моето време струва пари,не мога да уважавам хора,които не ценят чуждото време.
 За това не са виновни лекарите.Те си вършат работата.Не е тяхна работа да организират дейността на клиниките.За това има администрация,която рано или късно ще се усети,че клиниките се множат,качеството се вдига с годините и хората ще се ориентират там,където им покриват изискванията.Трябва да се залага на уважение на проблема и времето на пациента,който освен това е и клиент и си плаща немалки суми за това.
 Това е според мен-за да се подобри качеството на предлаганите услуги,трябва да се научим да имаме съответстващи на цената изисквания.Не само в сферата на здравеопазването.

*
Не аз трябва да мисля как да ги улеснявам,а те мен - аз съм клиентът!
Ако наистина наистина се чувстваш като клиент - мноооого жалко.
Никога не съм се чувствала като клиент. Винаги съм смятал, че с екипът вървим ръка за ръка в една посока. Не купувам стока - сбъдвам Мечтата си.
Няма да забравя никога сълзите в очите на Моя лекар, когато ми съобщи резултата от теста след първата процедура.
Няма да забравя и сълзите след първите удари на сърцето на моя Малък принц на монитора на ехографа.
Това не се купува с пари, това е безценно. Само заради такава съпричастност съм готова да чакам с дни пред кабинета.
« Последна редакция: Ноември 26, 2007, 12:28:15 pm от White »

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери

Никога не съм се чувствала като клиент. Винаги съм смятал, че с екипът вървим ръкъ за ръка в една посока. Не купувам стока - сбъдвам Мечтата си.

Да ,White, сбъдваме мечти , обаче за целта купуваме труд , медикаменти ,консумативи , дори и отношение.
Нашите мечти не се  сбъдват безвъзмездно .
И в тази връзка , трябва да има старание от страна на клиниките.
Само на "харизан кон" , не се гледат зъбите.
Факта , че в тази тема е актуална , вече толкова време , говори , че има проблем и той е решим.
*
 Мила White,много се радвам за това ,че си успяла да сбъднеш мечтата си,както и за прекрасните взаимоотношения с твоя лекар,но темата не е емоционална.Аз никъде не съм описвала чувствата си.
 П.П.И все пак ,след процедурата,и ти мина през касата на клиниката да я платиш,нали?Ето това те прави клиент.
*
Да има съпричастност е много, много хубаво.
Но,все пак, ние сме пациенти на нашите лекари и това не означава само съпричастност.

*

eagle

• 515
Проблемът на нашето общество,живяло доста време в комунизъм,е че не сме научени да изискваме качество.Когато ни влезе майстор вкъщи и не си свърши особено добре работата и изпоцапа навсякъде,викаме"Нищо!"и хващаме парцалите.Когато в заведение те обслужва сервитьорка с маниер,сякаш има три висши образования,пак махаш с ръка/даже и оставяш бакшиш/.Мога да дам още много примери за това как си даваме парите за лошо обслужване и качество на работа.
 На мен обаче ми писна,и се научих да изисквам.Живеем в капитализъм.Който иска да ми вземе парите,ще трябва да се потруди!Тъй като платих 4500лв за първия си опит ин витро,съм в пълното право да изисквам внимание,любезно отношение и високо качество на услугата,за която плащам/за щастие,попаднах на място,където ги получих/.Това за чорапогащника ме разби!Не аз трябва да мисля как да ги улеснявам,а те мен-аз съм клиентът!И не плащам 20лв.Всички знаете как се изкарват тия пари.Всяка една от нас,която се бори с този проблем,вече е наляла хиляди левове в тия клиники.Категорично отказвам да се чувствам като някаква шматка,която чака 3 часа пред кабинета на лекаря си.И моето време струва пари,не мога да уважавам хора,които не ценят чуждото време.
 За това не са виновни лекарите.Те си вършат работата.Не е тяхна работа да организират дейността на клиниките.За това има администрация,която рано или късно ще се усети,че клиниките се множат,качеството се вдига с годините и хората ще се ориентират там,където им покриват изискванията.Трябва да се залага на уважение на проблема и времето на пациента,който освен това е и клиент и си плаща немалки суми за това.
 Това е според мен-за да се подобри качеството на предлаганите услуги,трябва да се научим да имаме съответстващи на цената изисквания.Не само в сферата на здравеопазването.

Подкрепям те с двете си ръце :balk_103: :balk_103:
*

eagle

• 515
Никога не съм се чувствала като клиент. Винаги съм смятал, че с екипът вървим ръкъ за ръка в една посока. Не купувам стока - сбъдвам Мечтата си.
Няма да забравя никога сълзите в очите на Моя лекар, когато ми съобщи резултата от теста след първата процедура.
Няма да забравя и сълзите след първите удари на сърцето на моя Малък принц на монитора на ехографа.
Това не се купува с пари, това е безценно. Само заради такава съпричастност съм готова да чакам с дни пред кабинета.
Направо настръхнах. Чак ми се доплака. Толкова е хубаво да сбъднеш мечтата си и да забравиш всички мъки - дай Боже всеки.
*
Направо настръхнах. Чак ми се доплака. Толкова е хубаво да сбъднеш мечтата си и да забравиш всички мъки - дай Боже всеки.
Как реши, че съм забравила мъките? Ти ли беше до мен, когато виждах три последователни отрицателни теста сле единствено възможната процедура за собствено дете - ИКСИ? Ти ли си до мен всеки ден през последните 6 месеца, в които се моля да стигна до края?
Предстои ми (живот и здраве) само след година отново да тръгна по същия път - за второто си мечтано дете.
Винаги съм смятала, че тази болка си заслужава.
Съжалявам за емоционалните си отклонения, но това е по-голямата част от Пътя.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Никога не съм се чувствала като клиент. Винаги съм смятал, че с екипът вървим ръка за ръка в една посока. Не купувам стока - сбъдвам Мечтата си.

Това е и моето мнение!

Цитат
Мила White,много се радвам за това ,че си успяла да сбъднеш мечтата си,както и за прекрасните взаимоотношения с твоя лекар,но темата не е емоционална.Аз никъде не съм описвала чувствата си.
 П.П.И все пак ,след процедурата,и ти мина през касата на клиниката да я платиш,нали?Ето това те прави клиент.

Такива теми са винаги емоционални! Такова е естеството на проблемите ни.
И още нещо, аз не съм клиент! Аз съм ПАЦИЕНТ на клиниката. Не е като да влезеш в бакалията за кило сирене!

lb2f
*
Фен клуба на Стаменов много бързо се засяга :lol: :lol: :lol:

Буда
Как реши, че съм забравила мъките? Ти ли беше до мен, когато виждах три последователни отрицателни теста сле единствено възможната процедура за собствено дете - ИКСИ? Ти ли си до мен всеки ден през последните 6 месеца, в които се моля да стигна до края?
Предстои ми (живот и здраве) само след година отново да тръгна по същия път - за второто си мечтано дете.
Винаги съм смятала, че тази болка си заслужава.
Съжалявам за емоционалните си отклонения, но това е по-голямата част от Пътя.
Ехееее Уайт я успокой топката бе. Момичето с толкова добри чувства ти го е написала, че е хубаво да сбъднеш мечтата си. Като я сбъднеш наистина вече мислиш за това което имаш, а не за трудния път...
*

лили

• 2151
целта на постинга ми беше да ви накарам да се замислите ама тия дето по-далече от носа си не виждат видяха само чорапогащника. хубаво нещо са претенциите (и аз ги имам) ама там, където може. да, чака се пред кабинетите ама от изказванията на някои тук излиза че чакаме д-ра да си допие кафето и да си свали краката от бюрото за да ни погледне. и той сигурно има претенции да си тръгне веднага след края на работното време, но не мисля че някога му се е случило. след като той е толерантен към мен и никога не отказва при нужда да ме приеме дори и в извън работно време и/или отпуск, аз ще съм толерантна към него и ще го чакам. дори ако трябва да почакам наистина да си допие кафето а не да приключи с теб, теб и теб за да приме мен.

интересно ми е дива роза или някое от другите момичета в процедура зад граница кога ги приеха в извън работно време за да ги потупат по гръбчето и да ги погалят с перце. щото и аз имам леки наблюдения за здравеопазването извън бг и знам че като му свърши работното време д-ра престава да се интересува от теб и от физическото или психическото ти състояние и те праща при колегата. това на мен с моя лекар никога не може да се случи щото му пука за мен и щото не съм просто клиент за него. пациент съм и имам нужда от него за едно от най-важните събития в живота ми. еми ще се засягам когато някой се потруди да си направи регистрация и напише едно единствено мнение само за да го оплюе и ще го приемам лично докато моя лекар приема лично мен и моя случай. и ще скачам на бой всеки път ако/когато това се случи отново. и ще чакам без да се оплаквам щото и той не се оплаква че като му е свършило работното време вместо да блъсне вратата и да се прибере при  семейството си е останал докато не приеме и последния човек в чакалнята.

Mari_Pz, уайт все още не е сбъднала мечтата си (мирка и аз се моля всеки ден с теб да успееш) и със сигурност не е забравила пътя защото още го върви така че написаното от момичето с "толкова добри чувства" не е много на място, а "успокой топката" пък съвсем не е на място
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
Мисля, че темата се измести. :)
Всъщност организацията в клиниките НЕ зависи нито от лекаря, нито от медицинските сестри, нито от носа ми или чорапогащника ми. Зависи си от чорбаджията. А чорбаджията има интерес неговите КЛИЕНТИ, които са ПАЦИЕНТИ на лекарите му да се чувстват добре.
Ако аз бях чорбаджия на такава клиника щях да се погрижа да има достатъчно доволни от услугите ми. Защото ЗА ОГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ търсенето на тази услуга расте.
Не съм от хората, които се примиряват - винаги търся най-доброто за себе си. Не смятам, че най-доброто за моето здраве е недоспал лекар. Бих предпочела свеж и трезвомислещ лекар.
Мога, стига да искам.
целта на постинга ми беше да ви накарам да се замислите ама тия дето по-далече от носа си не виждат видяха само чорапогащника.

Понеже и аз спадам към "късогледите" , би ли ми разяснила дълбочината на твоето послание в предишният постинг.
Там аз видях, конкретно предложение за спестяване на време свързана с чорапогащниците!
Явно не ми се отдава да се замислям.

По отношение на изнесената защитна плеада за твоя лекар , виждам я излишна , защото основното в тази тема беше да се предложат варианти за оптимизиране на работата в клиникиТЕ.
*
Понежe виждам по-далеч от чорапогащника си, ще ти отговоря.  :D
Никое от момичетата тук не "плюе" по лекарите. Думата, която използваш, отразява нещо, което го няма. Друго е да си критичен. И на това имаме право. Има нещо, което в западните (за британските по-точно) не само клиники, но и компании от всякакъв тип e закон, и то е Good Customer Service (Care). "Грижата за клиента" е част от задължителните бизнес дисциплини на всеки, който се сили да става мениджър на каквото и да е. Не може да работиш в администрация, да си на ръководен пост, ако не си изкарал поне двудневен курс по добра "Грижа за клиента". "Клиент" е обобщено название на всеки, с когото имаш финансови взаимоотношения, от типа на: ти предлагаш предмет, стока, услуга, а той си плаща за това. В този смисъл клиенти са учениците, студентите, пациентите. И това не звучи обидно, а напротив внася прагматизъм и ясни правила във взаимоотношенията. Пази Боже, да обвиниш някого, че има лош Customer Care, по-срамно нещо няма. Това означава, все едно да вървиш срещу себе си. Добрият Customer Care, от своя страна, включва не само правото ти да му вземеш парите за услугата, но и неговото право да бъде глезен през това време. Да бъде зачетен и уважен не само портфейлът му, но и човешкото му достойнство, да го накараш да се чувства важен и единствен, да се преструваш, че адски ти пука за него във всякакъв смисъл. Това е накратко. Когато има мениджмънт, то означава, че ги няма собствените интерпретации на тази тема и следваш правила и стандарти във взаимоотношенията. Затова услугите в западните страни са едно адски скъпо и луксозно преживяване, поне в Англия. Ако го има всичко това, няма да има нужда клиентът да помага на лекаря как да си върши работата, защото тогава се получава конфликт на интереси и някак си се губят правата на пациента (който е и клиент същевременно). Затова няма нужда той да остава извън работно време, защото ще запишат толкова пациенти, колко ще могат да поемат за деня, защото се досещаме защо записват повече.
Тук се смесиха доста неща, като, от една страна, са договорните взаимоотношения: ние плащаме за услуга, а те я изпълняват. И, от друга страна, емоционалната, и идеалистичното възприемане на нашето собствено желание за бебе, което някои наричат Мечта, а други - Чудо. Това обаче няма общо с горното.
Честно казано, не разбирам защо така яростно точно пациенти защитават в по-голяма степен лекарските права, от колкото своите собствени. Защо трябва да ги харесваме, или пък те нас. Ако нещата са ясни и регламентирани, а не се налага де се харесваме, ухажваме и с подаръци от различен характер. И през ум не ми е минавало да се мъча да се харесам на лекуващия си лекар тук, защото знам, че на него не му пука за мен. Защото има много като мен, но си върши професинално задълженията. Така че, колкото и жалостиво да е нашето собствено отношение към нас, не можем да го приписваме и на лекуващия лекар. Аз не искам от него да остава в извънработно време и да ми бърше сополите, като плача. Но искам да не ми иска повече, отколкото е регламентирано. И когато например са ми направили току що абразио, да се сетят поне да ме завият с чаршаф, докато съм в упойка, а не всичко живо, което влезе в стаята през това време, да вижда как ми се точи кръвта в легена. За това става въпрос. За достойнството на пациента, което има много измерения. Затова аз лично предпочитам да ме водят "клиент", както е тук, но да ме обслужват и по правила, за които даже няма да се сетя. Защото нали не си представяме, че като отидем на пицария, ще влезем в кухнята да нарежем кашкавала, за да сме в помощ на персонала?! Звучи грубо, нали? В клиниките ние плащаме също така за услуга, медицинска услуга. Е, от доста по-различен  и специфичен характер е. Но е услуга.
« Последна редакция: Ноември 26, 2007, 17:38:53 pm от DivaRoza »
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
Аз не видях никой никъде да се съмнява в желанието на лекаря си да му помогне. Когато за първи път отидох при нашия лекар, именно начина, по който се държа - с уважение, с личен поглед върху данните ми към момента - ме накара да му вярвам и да реша, че това е моят лекар! Цялата работа е в това, че не само за нас е проблем липсата на добра организация, а и за самите лекари. Лили, права си, че лекарят ни остава и след работно време, без почивни дни от сутрин до вечер и съм сигурна, че не го прави само заради пари, защото искрено се радва на всеки положителен тест :) Виждаме как се опитва да насмогне с прегледи, лапаро, пункция, трансфер, но и той е човек и има нужда от нормални условия на работа. А с осигуряването тези нормални условия - той ще е в кондиция и ще има време за почивка, а ние ще сме спокойни, че не е преуморен, не бърза за пункция след мен. Няма да се притеснявам да питам каквото ме интересува, за да не отнема от времето за жената след мен. При последните ми посещение, вместо с Надежда, се зареждам с такова отчаяние :(

*
Подкрепям напълно последните постинги! Била съм пациент на три клиники - на д-р Табакова, на д-р Стаменов и на д-р Владимиров. Колкото е по-известна клиниката май повече се чака. За да отида на преглед аз пътувам цяла нощ преди това, вземам си един ден неплатен отпуск за деня на прегледа и после ако си хвана последния за деня автобус съм щастлива...следва пак пътуване през нощта и работа на другия ден рано...но такава е съдбата на повечето момичета от провинцията. Аз ценя времето на другите и искам да се цени и моето. В клиника "Надежда" ми даваха час всеки път, като едва го вписваха в графика. Часовете за прегледите бяха през 10 минути, а често имаше и дублирани. За всеки преглед се чакаше около час. При д-р Табакова и д-р Владимиров не ми даваха час за преглед, отиваш и чакаш. Първо минават стимулациите и после останалите по ред на идването им. Исками се да не ми се налагаше повече да ходя...но се налага. Последния път чаках повече от 4 часа!

*

karrii

• *
  • 47
  • Вярвам в Мечтите
няклко дни не бях  влизала във форума затова сега ще се включа пак по темата защото става все по интересна аз също съм от недоволните от организацията в клиниките макър че съм обиколила повечето известни,съгласна съм че колкото е по известна толкова повече време ти отнемат,моето време също еценно,защото незная следващият път когато се връщам на работа дали няма да съм уволнена,съжалявам обаче на нас от провинцията ни отнема доста време за да се доберем до въпросните доктори ,по въпроса с работата искам да ви кажа за моята аз съм СЕРВИТЬОРКА ,аз  също по цял ден обсужвам клиенти и никога не си позволявам волността да не им обърна внимание от тези клиенти независимо приятни или неприяти зависи моята заплата има и друго нещо аз харесвам моята работа и уважавам моите клиенти,зная че веднага ще кажете че двете професии нямат нищо общо, за мен има ние сме клиенти след като си плащаме и заслужаваме доста по добро отношение,не мога да си представя да накарам моя клиент да чака3-4 часа за да се нахрани ,и след това да се оправдавам че вкухнята (кабинета) е много натоварено и на готвача(доктора) му е станало зле от работа тако ва нещо НЯМА ако си пофесионалист си вършиш работата максимално добре независимо дали си доктор или сервитьор,съжалявам но нашата мечта   осъществима с пари така че отивам на работа за да мога да си платя лапароскопията след трите неуспешни опита ин витро, чао   :wink:
*
Рози, не съм съгласна, че на лекарят не му пука за мен. Само искам да подчертая дебело, че няма да кажа бройката им (броят се на пръстите на едната ръка) нито имената на тези лекари в областта на стерилитета, но за всеки от тях знам, че му ПУКА за всеки пациент. И логично или не - точно при тях успеваемостта е най-висока. Може би добрият професионализъм върви ръка за ръка със силната  съпричастност и разбиране на болката, дори да го наречем обич към пациента. За това се иска много повече от прочита на тонове медицинска литература, иска се и сърце. Да прочетеш, да се консултираш с колега, дали тук или в чужбина да помислиш, да заспиш по-късно, да се обадиш  да попиташ как е жената. Да останеш до сред нощ, да станеш по тъмно. Момичета, тези хора нямат личен живот. Лили имаше предвид да проявим разбиране, чорапогащника беше просто метафора. В крайна сметка и ние сме част от екипа в този процес.
« Последна редакция: Ноември 26, 2007, 22:22:58 pm от cygnus »
*
Цигнусче, това, което си описала, е образът на идеалния лекар. Ако ми кажеш и къде да го намеря?! Естествено, че има и сърцати хора сред тях, това никой не го отрича. Но тук се обсъжда друго. Ясно е, че на тях разчитаме за всички здравословни аспекти, не само до помощта за бебето. Но, не бива да се бърка нашето силно желание, вътрешното разбиране и идеализацията на цялата тази ситуация. Конкретно, що се отнася до организационните въпроси, всичко е въпрос на добър мениджмънт. Горчивата истина за България обаче е, че почти никой, който е избран да ръководи нещо, не е изкарал пукнат мениджърски курс, нито ускорен, нито пълен. Сигурно има изключения, да ме извинят в такъв случай. Но, ще дам пример от друга сфера в БГ, където положението е същото. В университета, в който работех, рокъводителите на катедрите, деканите и ректорите също не карат мениджърски курс, след като бъдат избрани. Ръководят по спомени и записки, както тях са ги ръководели и от това, което са видели. Това е масова практика в нашата страна. Когато се въведе мениджирането като стандарт и задължително изискване за ръководните длъжности и в  частните практики даже, тогава ще се вдигне значително и нивото на обслужване, и стандарта. Защото мениджирането предлага ясни и регламентирани правила и рецепти за справяне във всякакви ситуации. Тогава организацията ще е наистина перфектна. И за това е нужно просто да се изкара един подобен курс. Само  една интересна историческа справка ще приведа: сигурно почти не се знае, че британците например са владели Индия с армия не по-голяма от 100 хиляди души. Индия е огромна страна, все пак. Даже Хитлер им се е възхищавал. Това обаче означава перфектна традиция в мениджмънта и начина да организираш която и да е сфера на действие. За това става въпрос. А, не за сантименталната и емоционалната страна на въпроса, която като се подсили с много идеализираност, и се губи и измества нишката на проблема. Дали ще му блеснат очите, като види положителния ми тест, или - не, това не решава проблема, а само говори за проява на адекватна емоция при конкретния лекар. Иначе, аз писах за лекаря, при когото хидя тук, че на него не му пука за мен много, много. Едва  ли се лъжа. При него обаче последния път видях една интересна практика как да се спестява време. Веднага, щом станахме да си ходим, той започна да си диктува разговора ни, за да го запише и като звуков файл, много по-лесно и бързо, отколкото тепърва да преписваш разговора от хартията. Добрият мениджмънт, съчетан с добрия маркетинг, в това е решението. Там вече отдавна са описани решенията за почти всички възможни ситуации и от британци, и от америакнците, и от японците. Просто, трябва да се почерпи от чуждия опит, даже не да се измисля. По-лесно от това, здраве му кажи. И тогава няма да се налага пациентки по форумите да им измислят начини как по-ефективно да се справят с графика.  :D
« Последна редакция: Ноември 26, 2007, 22:44:33 pm от DivaRoza »
*
Рози, много сме бедни за да можем да си позволим това - да платим допълнително за тези условия. Сигурна съм, че всеки от тези лекари вижда какво става и какво липсва, но предпочита да закупи по-добра апаратура и по-качествени консумативи, отколкото да инвестира в луксозна обстановка, повече спомагателен персонал. Нека да сравним каква е цената средно на един ин витро цикъл там, за където говориш и по-точно да сравним какво е съотношението между цената на лекарствата и консумативите към цената на лекарския труд и услугата като цяло. Мисля, че е огромна. Всичко може, но ще струва толкова, че може би една от десет от нас ще могат да си го позволят.
*

jam

• *
  • 14924
аз бих обърнала сериозно внимание на постингите на DivaRoza, защото те отразяват наистина същината на проблема и предлагат идеи за решаването му.
всичко опира до мениджмънта, ако се върнем към първоначалната тема на дискусията.
и не си права, Сигнус, че при нас не може да стане поради липса на пари.
никак не са бедни клиниките у нас, а внедряването на добра организация на работата и управление на медицинските услуги не е задължително свързано с някакви особени суми.
но за това трябва мисъл, нагласа, наклонност към такова нещо. смея да твърдя, че у нашите лекари такава липсва. другият начин е да бъдат принудени да го направят, ако им липсва вътрешен подтик. и тук идва ролята на пациентите.

аз съм склонна да се съглася с мнението на Жекова за изискването на определени неща в замяна на заплащането. най-малкото - уважение към пациента. зачитане на неговото човешко достойноство, време и пари.

ние тук сме склонни да мислим, че лекарят ще си свърши работата спрямо нас добре, само ако е лично заинтересован и благоразположен към нас. истината е друга - добрият лекар си върши работата професионално и без да му пука за вас. в общия случай, на един лекар не може да му пука за всички - иначе той ще пукне.

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
jam, не съм съгласна много с теб.
Замислила ли си се какъв е ресурса да се направи тази организация при това число на пациенти в клиниката. Ако ставаше само с компютър, ексел и специалист по мениджмънт, мисля, че биха го направили вече. Но нещата не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед. Среува ми се, че с последните си мнения доста излизаме от конкретиката, а именно залитаме към общи пожелания, но как точно би станало не ни е ясно.
« Последна редакция: Ноември 26, 2007, 23:06:25 pm от cygnus »
*

jam

• *
  • 14924
Сигнус, да много може да се направи дори само с един компютър и един ексел, образно казано. ти мислиш, че биха го направили, ако ставаше, но истината е друга - не биха. защото нямат нагласа да мислят в посока оптимизиране и ефективност на труда.
да го кажа направо и с две думи - по стара традиция, българската медицина е организационно неефективна. тази неефективност се възпроизвежда с всяка следваща генерация.

*

Цигнусче, при добра воля за промяна - всичко е възможно. Но налагането на стандарти и светкавичното им прилагане в практиката, трябва да е работа на съответните профсионални организации, които да ги изискват от институциите. И съответно да се налагат наказателни точки, ако това не се прави. Само се чудя, кой ще накаже ректор на университет например, че не е изкарал мениджърски курс?! Отговорът е ясен. Никой. Дълбоко заложено в манталитета ни е, че няма какво да учиш да ръководиш, това всеки българин си го знае по рождение. Когато се преодолее тази дълбока заблуда и се приеме, че и ръководенето на хора и дейности си има своята специфика и трябва да се изучава, тогава ще се оправят нещата. Особено в този динамичен свят, където бизнес стандартите се развиват светкавично. Това разглезва хората и те стават все по-взискателни.  В мениджирането има "чиста игра" и няма лично отношение, защото то се подтиска от правилата и задължитилната преструвка, която минава за професионално отношение. Обаче за нашенско това е един много дълъг път на преодоляване и на манталитета, и на навиците. Пак един пример за бързото прилагане в практиката ще дам: напоследък тук стана много модерна програмата Microsoft Project, която прилага един по-компактен начин да организираш работата си по даден проект или дейност, но в електронен вид. Тази програма задължително се изучава вече и в колежите. Това означава, че връзката между бизнес и обучение е изключително директна и автоматично всичко влиза в практиката. Макар че точно тази програма прави това, което всички ние си го правим в тефтера и с календарчето. Обаче с въвеждането и в училище това вече означава и налагане на стандарт.Сигурно някои знаят и за новата мода да се мениджира промяната. Моя милост ще се запиша сега през декември на курс, който така се казва: "Change and Project Management". Като почне през януари, ще пиша какво означава да управляваш промяната. При всички случаи ще е обратното на това да си заравяме главата в пясъка. Стандарти и пак стандарти, колкото повече изискваме, толкова повече ще дават. И тук конкуренцията си казва думата.
А за емоционалната ангажираност на лекарите към пациентите, която аз лично не намирам за задължителна, освен ако не се получи от само себе си, ето, това е добро обобщение:

в общия случай, на един лекар не може да му пука за всички - иначе той ще пукне.
:D
*
Рози, сбъсквала съм се и с двата вида отношение - когато за лекарят си клиент и ще ти вземе 30 лева за да те прегледа и установи, че бременност няма, ще те извика след месец за консултация и ще ти вземе 10 лева (преди 3 години) само за да те попита как си за 1 минута и другия случай също, когато лекарят ти става приятел - повярвай ми не само с  мен приятел, а с всички, които са му се доверили и има взаимна симпатия и доверие, което мисля, че е много важно за и без това напрегнатия и емоционално и финансово натоварващ процес. Колкото и добър мениджмънт да има - за инвестицията в кадри са необходими средства. Абсолютно съм съгласна, че това е задължително и трябва да се оптимизира до край организацията, да не се налага висококвалифициран специалист да пише рутинни досиета и рецепти вместо даправи лапароскопия или пункция в този момент или да анализира задълбочено конкретен случай. Сигурна съм, че това лекарите го знаят - те са много по-запознати от нас с тази ситуация, ние сме потърпевши , но и те също. Аз лично забелязвам, че се работи в тази посока, макар и бавно. Да не говорим, че самата организация и оптимизация също иска времеви ресурс, а като гледам клиниките - там колелото се завърта още в 7 рано рано и така до късно през нощта. Питала съм моят доктор - ти кафе не пиеш ли - и той ме пита "кога?" Освен това ще е загуба на време и ресурс водещият специалист в тази клиника да си размътва главата с икономически дисциплини вместо да се усъвършенства и специализира в това време допълнително в областта, в която е силен. Иначе съм напълно съгласна с теб, поне доколкото е възможно да се работи в тази насока. Просто искам да ти кажа, че теоретично изглежда прсото, но на практика не е.
« Последна редакция: Ноември 27, 2007, 06:55:04 am от cygnus »
Истината е, че специалистите са малко, каквато и оптимизация да има те са крайно недостатъчни, за да приемат всички пациенти. Всеки се дразни когато някой му губи времето (било то лекар или друг специалист), но можем ли да си позволим да се откажем да чакаме, къде ще отидем. В чужбина може да е по-добре относно времето, но колко човека могат да си позволят да отидат там, като едва събираме пари прегледи лекарства и т.н. Чакала съм когато някой е дошъл спешно, приемана съм спешно и когато аз съм имала проблем. От голямато чакане по-лошото може би е да ти кажат, не мога да те приема или пък когато имаш проблем лекаря изобщо да не си вдига телефона, четох наскоро за това из форума.
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
Освен това ще е загуба на време и ресурс водещият специалист в тази клиника да си размътва главата с икономически дисциплини вместо да се усъвършенства и специализира в това време допълнително в областта, в която е силен.
И кому ще е нужно това?
Защо пак замесвате лекаря в разглеждането на този проблем? Проблема не е на лекаря, а на собственика на клиниката.
Сигнус, нещата могат да влязат бързо в релси. Стига да има воля за това. Много е простичко. Виждаш, че има проблем (освен, ако просто не ти пука за работната ти ръка), правиш конкурс за мениджър с ПРОГРАМА  за решение. Избираш мениджъра и го назначаваш на длъжност управител на клиниката. Даваш срок за внедряване на програмата и в зависимост от резултата продължаваш в конкретната посока.
Как може цял свят да работи на този принцип пък виж клиниките у нас, щото са с чувствителен персонал не могат? Не разбирам, не приемам твоето становище.
Аз съм пациент на един от сърцатите лекари. Е последният път като отидох при него от претовареност (или друго - не знам) реши, че ще прескочим изключително важно изследване преди ин витро. Ми не го приемам. Няма да стане така. Не съм съгласна така да се мятам от схема на схема. Вярвам му, но повече вярвам на резултата от ЦС, особено при съмнение за хидросалпингс. Разочарована съм. Виждам, че е претоварен, ама не приемам, че може АЗ така да бъда обслужена. Всяка от вас знае  какво би се случило с бебето ми при хидросалпингс, нали? Допускате ли, че той не знае? Аз не! Липса на време? Не приемам този мотив. В резултат - лекарят ме загуби като пациент.  Нямам никакво намерение да плащам с чувства, пари и каквото още се сетиш лекарски грешки, допуснати от претовареност. За това и съм се ориентирала към чужбина. Знам, че няма перфектна клиника. Някой се опитват и това си ЛИЧИ.
Мога, стига да искам.
*
Не мисля, че един лекар може да бъде истински приятел, такъв какъвто го описвате, на всички свои пациенти. Не може да мисли за всички с еднакво внимание, сутрин да става с мисълта пак за всички и т.н. Разлика винаги ще има, а това вече носи неравнопоставеност в отношението.
Аз не държа лекарят да ми бъде приятел - искам да се държи професионално, пак професионално да следи случая ми и адекватно да ме лекува.

*

лили

• 2151
Рози, не съм съгласна, че на лекарят не му пука за мен. Само искам да подчертая дебело, че няма да кажа бройката им (броят се на пръстите на едната ръка) нито имената на тези лекари в областта на стерилитета, но за всеки от тях знам, че му ПУКА за всеки пациент. И логично или не - точно при тях успеваемостта е най-висока. Може би добрият професионализъм върви ръка за ръка със силната  съпричастност и разбиране на болката, дори да го наречем обич към пациента. За това се иска много повече от прочита на тонове медицинска литература, иска се и сърце. Да прочетеш, да се консултираш с колега, дали тук или в чужбина да помислиш, да заспиш по-късно, да се обадиш  да попиташ как е жената. Да останеш до сред нощ, да станеш по тъмно. Момичета, тези хора нямат личен живот. Лили имаше предвид да проявим разбиране, чорапогащника беше просто метафора. В крайна сметка и ние сме част от екипа в този процес.
именно!

Цитат на: Efirche
основното в тази тема беше да се предложат варианти за оптимизиране на работата в клиникиТЕ.
верно ли. коя по-точно клиника те помоли да й оптимизираш работата щото видиш ли тя не може да се оправи без теб. разяснявам ти и дълбочината на моето послание в предишният ми постинг - не давай акъл там дето не ти го искат.

дива роза, дай боже да забременееш и не дай боже да те сполети проблем (особено в извън работно време) тогава ще те питам дали предпочиташ да си клиент и единствения ти вариант да е спешна помощ където тепърва на абсолютно непознат лекар да обясняваш в движение случая си или да си пациент на твоя лекар и да можеш в 3 часа сутринта да му се обадиш и да му кажеш "докторе умирам" (примерно).

пп писна ми от теми на нови потребители дето пуснат бомбата и ни гледат сеира.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
:D съвсем излязохме от темата.
Лили, не знам дали книките ми искат акъла, ама ми искат парите. Пък аз пари давам при качесвено обсулжване. И не влагам САМО пари при посещението си в 1 клиника - влагам очакване, страх, надежда. Много съм си скъпа, за да позволявам някой да си екпериментира с мен.
Щом има такава тема - недоволните не са една и две. А само глупак не би чул исканията на пациенто-клиентите си.
Това за примерното въобще няма да го коментирам.
Мога, стига да искам.
*

Ganka

• 5926
Както винаги всички се забивате в емоционалната част на нещата, без да ги разделите и от там идва проблема. Аз не съм пациент на никой от тези лекари и не знам дали някога бих била. Дори и от половината, което съм прочела за тях, нямам желание да ги посетя. Да не говорим, че единия след личен контакт тотално ме загуби като пациент. Та в тази връзка, като оставим емоциите на страна да помислим малко поне прагматично.
Аз не искам лекар, който да ме държи за ръката. Тук такова чудо не съм видяла, но видях специалист, който в рамките на 1 час ми очерта план програма, подготви ми документите и ми пусна всички изследвания, които трябва, за да не губя време. Нито моето, нито неговото. Да не говорим, че тук има работеща Здравна каса, на която всички вие плащате в България, а насреща няма нищо. Т.е. тази работеща здравна каса тук, е положила някакви основи на работа в кабинетите, точно с цел оптимизация на процеса, докато в България тази пародия на каса повече пречи, отколкото помага.
Тук в кабинета лекаря даже не ме гледа в очите, ами едновременно с това, което аз му говоря си пише в моето досие, което е абсолютно компютъризирано и не му губи времето да ми търси бумагите. Вярно, чакам, ама повече от час не ми се е случвало да чакам. Графика се спазва стриктно и се върви по него, така не се пречи на лекаря да работи, както и не се получават недомислици. Да не говорим, че моя лекар е отпочинал, нормален и не му се случва да припада пред мен. Което пък от своя страна го прави максимално полезен за мен. Тук част от сестрите вършат повечето дребни манипулации и не занимават доктора. Т.е. аз докато го чакам на мен са ми обърнали внимание, свършили са по-голямата работа и остава аз да си вляза вече за същинската консултация.
Вярно, Лили, няма такъв случай да те приемат в 3 през нощта, твоя си лекар, щото умираш, ама пък има спешни центрове, където има не по-лоши специалисти, които да ти обърнат внимание и да те обслужат качествено.
За протокола, когато прокървих, нямах час за моята лекарка, обаче и се обадих, казах какво има и тя ме прие. По спешност, в извън работно време. Не ми е държала ръката, не е ревала с мен, но ми помогна адекватно и съобразно ситуацията. От нея се иска да е професионалист. Тя е такава и това прави.
Когато се наложи да посетя друг лекар, защото от практиката й ми отказаха час, тя наказа служителката си и каза, че следващия път ако се налага - мога да отида без час и без да е притеснявам, ще ме приемат. Тъй като моето досие се намира в нейния кабинет, тя е запозната с моя случай и нейния заместник е наясно с пациентите й. Ето за това говорим - да има кой адекватно да замести лекаря ви. Ако не дай си боже утре се разболее от претоварване или нещо друго? Какво правим? Ще умираме ли? Търсим друг и това е. Не е важно лекаря да ти държи ръката и да реве с теб. Важно е да е професионалист и да не допуска грешки, а това не може да стане, ако е преуморен и едва гледа.

*
Е, Гане, тва държене на ръце е малко пресилено. Става дума за реакция и дружелюбно отношение, от което всички имаме нужда. Понякога една добра дума помага толкова много. За всичко останало съм напълно съгласна с теб.

Mari_Pz, уайт все още не е сбъднала мечтата си (мирка и аз се моля всеки ден с теб да успееш) и със сигурност не е забравила пътя защото още го върви така че написаното от момичето с "толкова добри чувства" не е много на място, а "успокой топката" пък съвсем не е на място
Лили, аз решавам кое е на място казано и кое не - аз също се моля не само Уайт, а всяко едно момиче да успее да забременее и роди здраво и прекрасно бебе. Но емоционални изблици не са за тази тема. Тя е за друго!
ще попитам аз тогава щото всеки път като висна пред кабинета и зачакам се питам колко от присъстващите там са помислили какво да облекат преди да отидат в клиниката. колко от нас си правят сметка колко време ще им отнеме разопаковането и опаковането преди и след прегледа (процедурата). колко от нас се попитаха дали ако пропуснат чорапогащника няма да се оправят 5 минути по-бързо. колко от нас направиха простата сметка че ако 10-12 човека са го пропуснали това е 1 спестен час от времето на клиниката и от нашето време. това е 1 час повече време за нас.
ама къде ти, толкова по-лесно е проблема да е в зле организирания график, в лекаря и всичко останало отколкото в нас и в тъпия ни чорапогащник (например)

Лили имаше предвид да проявим разбиране, чорапогащника беше просто метафора.
именно!

Посланието е съвсем буквално , а не метафорично!
Дори и примера е конкретен.

Цитат на: Efirche
основното в тази тема беше да се предложат варианти за оптимизиране на работата в клиникиТЕ.
верно ли. коя по-точно клиника те помоли да й оптимизираш работата щото видиш ли тя не може да се оправи без теб. разяснявам ти и дълбочината на моето послание в предишният ми постинг - не давай акъл там дето не ти го искат.

Щом плащам , ще давам акъл , а ти чакай да те помолят за това!
« Последна редакция: Ноември 27, 2007, 15:29:00 pm от Efirche »
*

Ganka

• 5926
Е, Гане, тва държене на ръце е малко пресилено. Става дума за реакция и дружелюбно отношение, от което всички имаме нужда. Понякога една добра дума помага толкова много. За всичко останало съм напълно съгласна с теб.
Дони, имам предвид напълно метафорично държането на ръка. Моите специалисти тук дори и без да са ми казвали кой знае колко голяма добра дума или да са съпричастни, постигнаха много по-голям резултат от лекарката, която ме лекува 5 години. Просто ти трябва адекватен лекар, който е в състояние да си върши работата добре, а не да е преуморен и да недоглежда разни неща. Примери много такива. Това е основното, не емоцията. Аз не съм умряла от това, че не са били с мен в най-тежките ми моменти или в най-добрите, вярно видя ме лекарката че ревах от щастие, ама какво. Просто за нея това е работа, която обича и върши с внимание, но с цялата си концентрация. Организацията на кабинета й е такава, че и позволява да е максимално полезна на пациентите си. И нещо много важно - аз не плащам лично на нея, за да я карам да се ангажира с мен - Здравната каса има тази функция. Т.е. пак стигаме до менджмънта и доброто управление. Нещо, което за съжаление се губи в нашата мила родна страна :?

*
Абсолютно подкрепям Ganka, както и другите момичета, които смятат че професионализмът и добрият мениджмът трябва да бъдат на първо място! А думата професионализъм значи много във всяко едно отношение. За съжаление при нас това все още липсва и то във всички сфери, от което си патим... :( Искрено се надявам тези, от които това зависи най-малкото да се заинтересуват от тази тема и ако се смятат за професионалисти да направят това което е необходимо и зависи от тях...Оставам с надежда...
Не виждам нищо лошо да имаме претинции за подобряване на работата в нашите БГ-клиники и да даваме предложения и много е глупаво да се мисли, че някой от нас би могъл да "дава акъл" и да бъде консултиращ по въпроси в които не е компетентен и не мисля, че пешещите тук имат това предвид - затова спрете споровете и дребнавите заяждания много ви моля, момичета
Трябва да има адекватна реакция от наша страна и предложения , за да се променят нещата и да се оптимизира процеса на работа от коета страдат всички. Много са прави момичетата, които дадоха примери за работата на клиниките в чужбина - важна е адекватната намеса и реакция но докторите, не е важно дали ще ти съчувстват, а да ти съдействат професионално и разбира се, че има начини нещата да се променят в организацията и менажирането на процеса. Не ми се иска да повтаряме едни и същи неща, мисля спорове и лични пристрастия тук за напълно излишни.  :wink:
« Последна редакция: Ноември 29, 2007, 18:18:10 pm от marina15 »

*

Olimpia

• 220
Момичета, искам да споделя нещо! Определено смятам, че и пациентите понякога наистина са виновни за чакането пред кабинетите! Днес бях на цветна снимка! Приеха ме час по-късно!!!!! защото две от девойките преди мен закъсняха! Едната с 10 минути, а другата с половин 4ас!!!!!!! Дошла, взела си направлението за снимката и отишла някъде!!!! Обиколиха болницата да я търсят и не могат да ме вкарат мен, защото всеки момент я 4акат да се появи от някъде, а нейната докторка вдига патардия до небето, 4е иска да си ходи и обикаля да я търси!!!!! Безумие!!! Как може някои нациенти да си позволяват такова поведение!!!!!!!!!
Е споделих.... ! Чакането не ме ядоса много, бях си взела книга да си чета..., но човешката простотия е много изнервяща!!!
Така че, мили момичета, когато отивате на лекар, не мислете само за себе си! Помислете и за тези след вас!!!!!
Това по клиниките за стерилитет поне тук в София не е така, защото веднега влиза следващия и ако се появи закъснелия - ще влезе със закъснение.  :wink:

*
Първо да кажа, че не съм прочела всичко написано. Аз мисля, че не е наша работа да казваме как да си управляват лекарите клиниките.Все едно някой да ми дава акъл как да управлявам собствената си фирма....ами ще му кажа да си направи такава и си приложи идеите.
Като пациенти не се съобразяваме с времето влизайки при лекаря, аз съм чакала 40 минути една дама да излезне от кабинета на доктора. Ше кажете - платили сме си, да всички си плащаме,но трябва и да се съобразяваме.Всички искаме да ни се обърне внимание и време, колкото може повече, ами тогава докторите да направят прегледите през час, тогава ще мрънкаме, че часовете са за 2010 година.Да не забравяме и спешните случаи които не могат да чакат.
*

evro

• 5167
На няколко пъти вече срещам "не съм прочела всичко до тук" - ми четете бе хора, щом участваш в дадена дискусия, значи е редно да чуеш всички участници.

Та по въпроса защо си споделяме мислите тук:
1. ние сме потребители във форума където е публикувана съответната тема.
2. ние сме пациенти на съответните клиники.
3. момичетата пациентки на европейските клиники споделят опита си за което мога само да им благодаря.

А конкретно на това:
Цитат
Все едно някой да ми дава акъл как да управлявам собствената си фирма....ами ще му кажа да си направи такава и си приложи идеите.
ще ти кажа, че ако съм клиент в твойта фирма, и там аналогично съм обслужена след 4 часа чакане - ми крака ми няма да стъпи в твоята компания, ако ще и Майкросфофт да е.

Лично аз мога да чакам, защото мога да си го позволя - работя за себе си и НЕ това чакане е проблема за мен.
« Последна редакция: Ноември 30, 2007, 13:23:56 pm от evro »

Те осмислят живота ни!

*
чудесно, само че няма къде другаде да идеш... пък и при мен чакането е със седмици... както и да е.
и пак стигаме до там, че чакаш....
пък и честно казано, кабинети пред които няма никакви хора има достатъчно и там не се чака.
« Последна редакция: Ноември 30, 2007, 13:45:47 pm от bubata »
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
чудесно, само че няма къде другаде да идеш... пък и при мен чакането е със седмици... както и да е.
и пак стигаме до там, че чакаш....

Напротив - има къде да отида. Все пак бих предпочела да дам парите си в Бг.

ПП Наистина, що не четете!?!
Мога, стига да искам.
*

jam

• *
  • 14924
Аз мисля, че не е наша работа да казваме как да си управляват лекарите клиниките.Все едно някой да ми дава акъл как да управлявам собствената си фирма....ами ще му кажа да си направи такава и си приложи идеите.

Бубе, повечето фирми на запад, които работят с хора, имат телефони, форми по уебсайтовете си и други средства, специално създадени за т.н. "обратна връзка" - tell us what you think, your opinion matters (кажете ни какво мислите, вашето мнение има значение) - този лозунг съм го срещала на много места. може да е лицемерно, но според мен, добрият мениджър няма как да разбере без обратна връзка дали управлява ефективно бизнеса си, щом този бизнес е насочен към обслужване на хора.

така че, аз си мисля дето за клиниките е даже полезно да прочетат какво мислим ние, пациентите, за тяхната работа. и съм сигурна, че техни представители четат тук и си вземат бележки.

*

evro

• 5167
Само не ми казвай пред чий кабинет да чакам!
За сведение: при мен чакането е с месеци и пак повтарям - за мен това не е проблем, грешките ме научиха да чакам. Взаимно инвестирахме много за разрешаване на проблема ми, и за това чакането ми е бял кахър!

Те осмислят живота ни!

*
Джаме, съгласна съм, обаче тук се говори само за чакането.Ефективното управление на бизнеса е комплекс от много неща, някои от които са приоритетни.
Никой не си дава сметка колко време отнема собственият му престой в кабинета.Товя изяжда времето на останалите.Може би лекарите трябва да имат опция - изгони пациента.За висенето пред кабинетите, трябва първо ние пациентите да сме коректни. Така мисля аз.

Жужка, има и такава опция но цената е 10 пъти по голяма...изборът е на клиента.

« Последна редакция: Ноември 30, 2007, 14:40:06 pm от bubata »
*
Евро, не давам акъл на никого, пък и това не беше написано за теб конкретно. Аз също чакам, и никога не съм мрънкала за това.Чакам колкото се налага, защото знам, че както аз искам да ми се обърне внимание, така и тези преди и след мен искат същото.
*

Ganka

• 5926
Никой не си дава сметка колко време отнема собственият му престой в кабинета.Товя изяжда времето на останалите.

Бубе, колко може да отнеме престоя му зависи по какъв проблем си отишъл там. Един преглед или фоликулометрия може да е 10 мин, един разговор, за да се открие наличния проблем може да е 40 мин. Не е работа на пациента да прецени колко време да стои вътре. Тук в кабинета на специалиста стояхме един час докато ми снемат анамнезата. Трябваше ли хер доктор да ми каже - ама няма да ти я вземам сега, щотото някой друг ме чака. Те си правят сметка кой колко време стои. Като има пациенти за анамнеза, първичен преглед и т.н подобни - ще дадат часа на следващия след 45 мин. Ако е за нещо процедурно - ще дават за след 10. И така ще върви работата. И аз искам да стоя 2 мин вътре, да ми кажат, че всичко ми е наред, ама не става.

*
Гане, съгласна съм, нали и аз казвам че доктора не може да изгони пациента. Ясно е, че за първичните прегледи е отделено повече време в графика, но една фоликулометрия от 10 минути, може да стане и час когато пациента започне да задава въпросите си и получава съответните отговори.Няма лекар който може да прецени колко време ще му отнеме това.Възможно е и прегледа да продължи по дълго заради настъпили усложнения - това също не може да се предвиди.Не може да се предвиди и спешен случай, който трябва да влезне веднага. Ще дам един пример: при последната ми стимулация, на поредното изследване на хормони- те се оказаха извън норма. Преглед ми бе направен преди излизането резултатите в графика на доктора, смятате ли че не трябваше да ме приеме още веднъж (извън графика)за да уточним какво да правим? Ето това също е непредвидена ситуация, която увеличава чакането.
*
« Отговор #236 -: Декември 08, 2007, 22:49:57 pm »
Според мен темата е формулирана неправилно... Може би:"Разочарована съм от чакането при д-р Стаменов." Аз честно казано си чакам от сутрин до вечер и не бих сменила д-ра, защото му имам доверие, а то се печели трудно. Обиколила съм почти всички такива клиники и навсякъде се чака по много. А това, че наплива е голям при него говори, че и резултатите са високи.

Не мога да се съглася с това мнение. И при д-р Иво Тодоров е така с чакането, даже доскоро и час не се записваше, а вижте какво е мнението за него.
*
Пак един пример за бързото прилагане в практиката ще дам: напоследък тук стана много модерна програмата Microsoft Project, която прилага един по-компактен начин да организираш работата си по даден проект или дейност, но в електронен вид.

Сигурно някои знаят и за новата мода да се мениджира промяната. Моя милост ще се запиша сега през декември на курс, който така се казва: "Change and Project Management".

в общия случай, на един лекар не може да му пука за всички - иначе той ще пукне.
:D

Доста време ми отне, но все пак прочетох всичко, къде по-внимателно къде по-диагонално.
Първо, спорът и дискусията според мен се пораждат от това, че се смесва мениджмънт с добро отношение към клиента. Аз се занимавам професионално с Обсужване на клиенти и смея да твърдя, че имам какво да кажа по въпроса. Тези, които искат приятелско отношение искат грижа за себе си като клиент (или пациент, няма знчение). Докторите, които смятате за свои приятели, защото са до вас всъщност ви дават добро  отношение към клиента.
Това не винаги може да се научи от учебниците или курсовете по мениджмънт и обслужване на клиенти, защото за да го има са нужни човешки качества и определен тип поведение. Затова започва да се препоръчва за такива професии да се търсят хора с такива качества на първо място, преди знанията и уменията им, защото те по-лесно се придобиват и учат.

Acknowledge patients through availability, affability, and ability
1. Availability – accessibility to patients
2. Affability – friendliness towards patients
3. Ability – skills in practicing the science of the medicine
The first two A’s distinguish the doctors as exceptional.
The basic elements of communication – eye contact and touch – are communicating to the patient that the doctor is acknowledging him/her as a person.
Както виждате от по-горното, Докторът се приема като достъпен, приятелски настроен към пациентите си и затова кабинета му е претрупан.
Така че, всички говорите за едно и също нещо според мен.

Второ, мениджмънт на всякъде е необходим. Ние едва ли сме хората, които трябва да ги учим, най-малкото защото не знаем те какво знаят и какви са им плановете. Не знаем дали в момента не е по-важно да се спечелят повече пари за нова техника и оборудване, повече авторитет и признание в областта, "материал" за научни изследвания (не се засягайте, просто не изключвам и тази възможност да съществува) и пр. Вероятно за всяко нещо си има причина.
Една година напред за първичен преглед на мен ми се струва множко. В понеделник ще пробвам да си запиша такъв, пък да видим за кога има свободни часове.

Дива Роза е права в нейните коментари, че ние сме тези, които трябва да изискваме. И понеже сме от сравнително новото поколение на демокрацията на нас се пада частта да научим бизнеса, че сме взискателни към това, за което си даваме парите. И не става въпрос само за пари. Вниманието към нашето време и пари е внимание и към нас самите - към нашия труд, достойнство, права.

За съжаление никакъв Майкрософт Проджект не може да помогне на некъдърните в Управлението. Това поне го виждам често. Дори съм чувала, че на един семинар от Майкрософт са си признали, че там само тези, които работят по правенето му работят с него, но това е друга тема.

Как се управлява промяната? Не съм ходила на курс, сега става модерно това да - да управляваш риска и промяната. Първо, трябва да отчетеш, че всяко нещо търпи промяна и да заложиш в своя производствен процес, че ще ти е необходимо време за да се занимаваш с промяна в плана (като например, да не се запълва целия график с посещения от пациенти, защото ще минат 5 жени за тест А, 3 жени за изследване Б, % жени, на които им е дошло не по график, и пр. Тези неща за лекарите не би трябвало да са непредвидими, и не се изисква да си шаман, или да имаш такъв на стаж, особено, ако графикът ти е запълнен 1 година напред). Второ, трябва да си готов да поемеш риск и да прецениш кое е по-важно - да имаш 30 мин. неуплътнени с преглед на пациент, или 20 жени на едно място ;)

Та това е в общи линии от мен по темата.
А ако някои от клиниките не се е светнал още, не е зле да обърне внимание на обстановката. Най-малкото такъв трафик и график не може да продължава до безкрай, защото и докторите са човешки същества.

И още нещо - и аз не съм имала за цел да си създавам приятелки на подобно място, но натам вървят нещата :)
Сещам се за една статия, която бех чела, че хората се срещат по 3 причини - for a reason, for a season and for lifetime. Пожелавам на всикчи, срещата им с техните любими хора - съпрузи, другари, синове и дъщери да е за цял живот, а престоя тук за един сезон!
*

лили

• 2151
Една година напред за първичен преглед на мен ми се струва множко.

не и ако приема на нови пациенти е 2 пъти седмично, в рамките на няколко часа, по 1-2 пациентки на час, а желаещите са твърде много
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
Всъщност вече е повече от година :(
Днес опитах да си запиша час, казаха ми, че записват за 2009 г. и да се обадя другия месец, защото графиците не са готови още.
Ще се запиша, какво да правя ... това ми прилича на вноските за кола едно време :). Е, все пак е нещо. А и Владимиров също е добър вариант, както казвате.
Ако някой случайно не се нуждае вече от своя час, ще ми го преотстъпите ли, моля?
Да, Дар, дълъг беше постинга ти - нещо като обобщение и анализ на проблема, но пък доста добре казано, напълно съм съгласна и дано този спор го прочетат и от клиниките!!! За да си вземат съответните поуки и изводи, че иначе е просто безсмислен.
А виж относно това :
Всъщност вече е повече от година :(
Днес опитах да си запиша час, казаха ми, че записват за 2009 г. и .....................................................................
Ако някой случайно не се нуждае вече от своя час, ще ми го преотстъпите ли, моля?

Мисля, че никак не е зле в помощ на клиниките да се отвори една нова рубрика тук - "Освобождаване и замяна на часове в клиниките", може пък да се получи улеснение ,само да не премине границите - знаем, когато има голямо търсене неминуемо има и спекула в добрия смисъл на думата, но тава в случея просто не е редно....но все пак ако някой реши да си пропусне часа, мисля че за нови пациенти се изисква повече време и се дават други часове, за да се запознае докторът с проблемите на пациента и досегашните му изследвания и документи.
« Последна редакция: Декември 10, 2007, 16:14:37 pm от marina15 »

Здравейте!Съгласна съм с момичетата които пишат, че организацията в клиниките е под всякаква критика!Чаках почти година за часа си при д-р Стаменов. Два дни преди това го потвърдих по телефона.Тръгвам на път с невероятно вълнение за срещата си с лекаря. Еуфорията ми се стопи след като чаках 3 часа в чакалнята, която беше претъпката хората накрая и в коридора не се събираха. Повечето бяха като мен пътували от нейде си че и път наобратно ги чака. Оказа се, че за един и същи час има записани по трима души. Защо така и не разбрах.Дойде и моя ред.Отивам за първи път, приготвила съм на доктора подредени по дати и т.н. всички изследвания та да влезе в час човека.Взима папката и започва да чете ..след минута се извинява и излиза..сяда д-р Персенска и започва и тя да чете пита ме разни неща...връща се доктора продължава нататък..отстрани стои някакъв друг лекар..две сестри влизат и излизат и аз разчекната на стола.След унизителния преглед следва една рецепта и довиждане.На моите въпроси беше отговорено с мрънкане от сорта "ще видим после"..Тъй като пътувах с друго момиче от нашия град, което беше записано точно след мен се осмелявам да попитам след колко време приблизително се очаква да влезе тя защото имахме билети за автобус и трябваше да се съобразим и с това. Отговор : "Правя всичко възможно като не искате не чакайте"..така и стана момичето се отказа /нейна воля/ пък и тя беше чакала толкова време за този час.Е много се извинявам ама това там се е превърнало в конвейр.Не отричам и не подлагам на съмнение качествата на д-р Стаменов, самият той изобщо не си даде почивка.Човека е много натоварен разбирам.Но истината е, че не получих това за което бях чакала толкова, дори частичка от него.
*
В подкрепа на горните постинги искам да кажа, че след като 7 месеца чаках за час за първичен преглед, се оказа че трябва да чакам около 2 месеца за следващото си посещение с цел коментиране на резултати и начертаване на пътя по който ще вървим. Последва фоликуметрия за която трябваше да чакам 3,5 часа за да ме прегледат за 10 минути срещу 20 лв. Следва продължение през 2008 поради отпуските... И така се изниза повече от една година в надежди и без никакъв резултат...Изводите оставям на вас...
*

karrii

• *
  • 47
  • Вярвам в Мечтите
точно за това става въпрос съгласна съм с предните две мнения на мен ми се случи същото надежда,чакане,чакане,чакане,от цялата работа спомена от прегледа ми е мъчителното чакане от четири часа и притеснението как ще се прибера,пуснах хормони които ми струваха сто лева и ми казаха че за коментар на резултатите трябва да си запеша час е записах си за след два месеца,без коментар просто нямам думи,през това време направих огромна киста и какво да направя отидох на друго място  ,защото ако трябваше да чакам те да ми обърнат внимание полжението щеше да излезе от контрол,извинявайте но при господ ли си записваме часове
*

Olimpia

• 220
Мдааааааааа, доста е наболял проблема с това чакане! Момичета аз бих ви препоръчала да се разровите какви изследвания е добре да имате като основа и да ги направите на друго място! и като влезете при Стаменов или при който и да е друг специалист да не губите време в чакане за часове за разчитане на всяко едно изследване. Аз така направих - отидох при спеца с папка готови изследвания и той премина направо към лечение..... и съвсем скоро стимулация. Дано да е успешнаааа!
*

jam

• *
  • 14924
И така се изниза повече от една година в надежди и без никакъв резултат...Изводите оставям на вас...